Dimensi rak di dalam bilik stim

Apakah saiz rak di bilik stim yang perlu anda lakukan - petua dari amalan

Penginapan yang selesa di bilik wap di sauna sebahagian besarnya bergantung bukan sahaja pada iklim mikro, tetapi juga pada kualiti dan kemudahan perabot yang terletak di sana, khususnya rejimen. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda tentang ukuran optimum rejimen di sauna, dan juga bagaimana mereka boleh dibina sendiri.

Bahan apa yang sesuai untuk rejimen

Apabila memilih kayu yang betul untuk pengeluaran kayu, perhatian harus dibayar kepada batu-batu yang tidak memancarkan padang apabila dipanaskan, yang tidak akan merosakkan atau membakar kulit. Pokok-pokok gugur adalah pilihan terbaik untuk ini.

Untuk kerusi-kerusi di bilik stim telah cukup lama, kayu mereka tidak perlu takut kelembapan dan suhu tinggi (baca: "Cara membuat kerusi di bilik mandi dengan tangan mereka sendiri - nasihat tuan"). Di samping itu, ia patut memberi perhatian kepada tahap kekonduksian habanya.

Ia adalah wajar untuk membuat rak kayu dengan keberpancaran rendah, yang tidak terdedah kepada terlalu panas, tidak membakar kulit manusia, yang bermaksud bahawa di sofa, anda boleh kekal tanpa lapisan dalam bentuk kepingan.

Selalunya, bangku-bangku dalam terma diperbuat daripada linden, aspen atau abachi.

Aspen kayu - pilihan bajet

Memandangkan penuaian dan pemilihan pokok aspen yang betul, pokok ini boleh bertahan lama dan tidak menyebabkan kesulitan apabila meninggalkan.

Di samping itu, aspen mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang, dengan harga yang berpatutan untuk bahan mentah ini, menjadikannya sangat diperlukan. Adalah dipercayai bahawa aspen dapat menyerap "tenaga buruk", memulihkan keadaan emosional seseorang.

Papan kapur - nisbah optimum kualiti dan nilai

Lime diiktiraf sebagai salah satu jenis kayu terbaik yang digunakan untuk pengeluaran perabot untuk mandi.

1

Kelebihan papan kapur adalah seperti berikut:

 • kemudahan dalam pemprosesan, penampilan cantik, kehadiran bau kayu yang menyenangkan, yang menghasilkan mikroklimat khas di dalam bilik stim;
 • keupayaan untuk mengekalkan suhu yang boleh diterima oleh kulit dan ketiadaan bintik gelap dari peluh;
 • eksploitasi jangka panjang produk kayu, tanpa reput, cip dan retak, walaupun warna asal mungkin menjadi gelap.

Abacha - harga tinggi dengan kualiti yang sangat baik

Abachi kayu eksotik, atau oak Afrika, sangat tahan terhadap kesan suhu dan kelembapan, ia mentolerir beban dengan baik. Oleh kerana tahap kekonduksian termal kayu sedemikian sangat rendah, ia sangat perlahan dipanaskan, oleh itu, ancaman pembakaran di dalam bilik stim, anda tidak boleh takut.

Perlu diingat bahawa abachi merujuk kepada jenis kayu yang sangat mahal, jadi tidak semua orang mampu seperti bahan tersebut. Abacha memasuki titik jualan dengan warna kayu terang dan gelap. Tertakluk kepada pemprosesan awal, pokok ini kekal tidak lama lagi.

Terdapat beberapa pilihan untuk meletakkan kanopi di dalam bilik stim mandi. Sebagai peraturan, jika mereka disusun dalam 2-3 peringkat, ia bermakna, sebaliknya, untuk duduk, yang merupakan ciri mandi wap Finland - sauna (juga membaca: "Bagaimana untuk membuat langsir di dalam bilik mandi dengan tangan - nasihat dan arahan daripada tuan"). Tetapi untuk mandi Rusia lebih baik untuk meletakkan bangku di satu tingkat, sehingga mudah untuk berbohong pada mereka. Ya, dan sapu urut jadi lebih mudah.

Pada ketinggian apakah anda mempunyai bangku dalam mandi Rusia

Sebaik-baiknya, jika ketinggian rak di dalam bilik stim akan sepadan dengan pertumbuhan pembantu rumah mandi itu, supaya dia boleh melakukan prosedur mandi, tanpa terlalu condong atau mengangkat tangannya ke ketinggian yang tidak selesa. Lebih baik jika kanopi berada di peringkat ibu jari ibu jari lengan yang diturunkan. Sebagai peraturan, ketinggian rak di dalam bilik mandi dari lantai adalah 70-80 cm.

Di samping itu, mengira ketinggian rak di sauna, anda harus meninggalkan jarak dari mereka ke siling sekurang-kurangnya 110 cm, jadi selesa untuk duduk dan tidak perlu bongkok.

Saiz rejimen dalam mandi Rusia sepatutnya mencukupi untuk membolehkan seseorang mempunyai ketinggian yang sesuai dengan selesa di tempat yang berbaring. Oleh itu, lebarnya harus sekurang-kurangnya 90 cm, dan panjang - kira-kira 220 cm.

Semua bangku dan sofa di dalam mandian wap Rusia diletakkan di sepanjang dinding, tanpa tingkap, sepanjang lebarnya. Lebih banyak bilik stim, lebih banyak katil matahari di dalamnya anda boleh letakkan. Dalam beberapa kes, lebar kanopi di dalam bilik stim dibuat berdasarkan dua orang - rak tersebut dipanggil polotami.

Tetapi untuk bilik wap kecil, anda boleh menggunakan prinsip bahawa sofa dalam kereta coupe diperbaiki. Iaitu, bangku dan rak dipasang pada satu dinding. Anda boleh menggunakannya pada masa yang sama, dan jika anda perlu duduk, rak atas dilipat dan diletakkan di bawah bangku simpanan. Sebagai alternatif, bangku rendah boleh diperbaiki kepada mekanisme yang boleh dikeluarkan, dan rak atas boleh dipasang dengan selamat.

Ciri struktur rejimen

Untuk mengekalkan langsir di bilik stim selagi mungkin, anda perlu mengambil kira beberapa ciri semasa memasangnya:

 1. Terbuka dari bawah struktur akan membolehkan pembersihan mudah di bilik stim, dan juga tidak akan mengganggu peredaran udara dan pengudaraan yang cepat.
 2. Lounger itu harus diposisikan sedikit supaya air yang jatuh di atasnya bebas mengalir dari situ.
 3. Pad plastik atau getah di bawah rak menegak rak akan memanjangkan hayat kayu dan menghalang keruntuhannya.
 4. Semasa operasi, kerusi tidak boleh mencicit atau melonggarkan, jadi semua unsur mesti selamat dengan selamat. Dan papan licin, digilap dengan sudut bulat, akan menjadikan penampilan struktur cantik dan rapi.

Pengekalan sentuhan langsung dengan kulit dari sebarang elemen logam adalah salah satu syarat utama semasa penetapan papan dan butiran struktur lain di ruang duduk.

Jadi, anda boleh mengikat papan dengan salah satu cara berikut:

 • Utaplivaya topi kuku atau skru dalam ketebalan kayu.
 • Corning skru dari bahagian bawah rak.
 • Memohon wedges ekor - untuk ini di lubang gerudi lubang pertama. Kaedah ini adalah yang paling selamat, tetapi ia adalah intensif buruh.

Kerana ia harus mudah bukan sahaja untuk terletak di rak, tetapi juga untuk duduk, di sebelahnya di dinding, anda boleh membaiki tiga papan mendatar sebagai belakang, meninggalkan di antara mereka pelepasan untuk pengudaraan. Untuk melakukan ini, ambil kayu, sama seperti yang digunakan untuk sunbeds.

Pada dinding akhir, anda boleh melampirkan beberapa bar, supaya berbaring di sofa di atasnya anda boleh berehat dengan kaki anda - sehingga mereka memanaskan badan lebih cepat.

Urutan menyusun kanopi dengan sofa gelongsor

Reka bentuk ini optimum untuk bilik wap kecil, dengan dimensi 220 × 180 × 210 cm tinggi, lebar dan panjang. Saiz rak di dalam bilik stim mandi dalam kes ini akan menampung ruang 110 × 210 × 220 cm. Kemudian di bilik stim boleh muat dan bakar, dan akan ada ruang untuk pembantu rumah mandi.

Untuk membina tangan mereka sendiri reka bentuk ini memerlukan 16 papan panjang 210 cm, sudut, skru, rel rangka dan hal memberi khas kayu, sebagai contoh jenama Tikkurila.

Tingkat atas terletak 113 cm dari lantai. Di sini, lebar rak di dalam bilik mandi adalah 69 cm, dan panjangnya 210 cm. Tetapi bangku gelung dengan panjang yang sama mempunyai lebar 49 sentimeter. Dan jarak daripadanya ke kanopi atas juga 49 sentimeter. Jurang ini ditinggalkan untuk kemudahan menggunakan reka bentuk - dalam kedudukan duduk, seseorang boleh meletakkan kakinya di kerusi bawah.

Walaupun saiz rak yang cukup boleh diterima di bilik stim, ketinggian reka bentuk ini masih tidak begitu mudah untuk pembantu rumah mandi. Oleh itu, di atas lantai pendirian khas dibina dari 3 papan lebar 36 cm. Ketinggian dari bangku ini ke rak atas adalah 70 cm, yang optimum untuk melaksanakan prosedur mandi.

Reka bentuk kanopi merangkumi dua unsur - kerangka dan lantai. Untuk menggunakan dua galang bingkai, yang telah dipasang pada sepasang rak lebar dan dihubungkan dengan melintang rasuk setiap 50 cm Ini bar melintang dan salah satu rasuk bersebelahan dengan dinding di sepanjang keseluruhan pesawat, dan kedua - bahagian End.. Untuk pemasangan rel di bar memotong alur khas. Bacalah juga: "Cara membuat rak di bilik mandi dengan betul - arahan".

Rasuk kedua juga disokong oleh rak yang disokong oleh dinding. Sokongan ini difailkan supaya hujung hampir kepada rasuk. Betulkan struktur pada setiap sisi dengan dua skru.

Untuk lantai, gunakan papan dengan tepi bulat, dengan berhati-hati. Mereka dipenuhi dengan jurang 1-2 cm untuk pengudaraan dan saliran air.

Lebih baik menggunakan papan yang lebarnya melebihi ketebalan sebanyak 4 kali atau kurang - mereka kering lebih cepat dan tidak retak apabila digunakan.

Walaupun dalam contoh ini kanopi dibuat dengan lebar 69 cm, bagaimanapun, saiz resimen yang sama di dalam bilik stim jelas tidak mencukupi. Lebar standard ialah 90 cm, yang memerlukan 7 papan.

Untuk membuat rak gelongsor bawah perlu dengan prinsip yang sama, sebagai pegun. Pangkalannya akan menjadi dua bar panjang dengan balok, dan lantai dibuat dari 5 papan.

Prosedur untuk memasang struktur yang boleh ditarik balik

Secara berasingan adalah penting untuk mengekalkan teknologi pemasangan sistem gelongsor. Untuk tujuan ini, balok dipasang pada dinding akhir. Pada mereka dan pada bahagian sisi sofa, bahagian dalam membaiki gandar-gandar di mana tuas kayu dipasang. Pada selat ini adalah wajar untuk memotong sudut sehingga mekanisme bergerak dengan lancar.

Ketebalan bar di bahagian akhir bangkai lounger dan di dinding mestilah sama. Untuk membaiki tuas pada paksi dan pergerakannya dengan selamat tanpa bermain, pencuci kayu diletakkan pada mereka.

Reka bentuk ini membolehkan anda untuk menggerakkan rak hanya 0.8 panjang tuas kayu. Mereka berfungsi sebagai sokongan untuk sofa dalam keadaan lanjutan atau tertarik.

Mekanisme yang sama disediakan untuk dipasangkan, di mana saiz rak di sauna adalah sama dengan panjang dinding.

Impregnation of wood untuk perlindungan terhadap kelembapan

Sebelum mengendalikan bilik stim, kayu mesti dipersiapkan. Adalah perlu bahawa udara panas dan kelembapan yang tinggi tidak begitu cepat memusnahkan bahan, tidak merosakkan penampilannya, dan juga untuk mengelakkan penampilan kulat.

Perhatikan bahawa impregnation tidak sesuai untuk sebarang bahan kimia, seperti minyak biji rami atau varnis, kerana apabila dipanaskan, mereka melepaskan komponen berbahaya dengan bau yang tajam.

Adalah dinasihatkan menggunakan impregnasi semulajadi yang direka khas untuk kegunaan di bilik mandi. Ia didasarkan pada minyak yang menghasilkan filem pelindung cahaya di permukaan pokok. Akibatnya, apabila suhu di dalam bilik stim bertambah, tidak ada toksin atau bau yang tidak menyenangkan dikeluarkan.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan minyak biji rami, yang digunakan untuk makanan. Ia dipanaskan, diterapkan ke permukaan pokok dan disapu dengan teliti. Dalam kes ini, adalah perlu untuk menonjolkan dapur dengan baik, supaya terdapat suhu yang tinggi di dalam bilik stim - jadi minyak akan pempolimeran.

Sesetengah minyak lain disapu dalam bentuk sejuk, dan pada akhir prosedur, permukaan dipanaskan dengan pengering rambut pembinaan.

Cara membuat rak dalam terma: nuansa teknologi membuat diri dari A ke Z

Piawaian khusus untuk pembinaan rak bathhouse adalah ditentukan oleh spesifik eksploitasi perabot yang bersahaja di mata orang yang tidak dikenali. Mereka yang ingin membina rak untuk mandi dengan tangan sendiri perlu mengetahui bahawa mereka dibina mengikut set peraturan yang ketat yang memastikan tempoh perkhidmatan dan keselesaan penggunaan. Mari kita ketahui apa yang perlu dipertimbangkan dan bagaimana untuk bertindak untuk membekalkan bilik stim kegemaran anda.

Reka bentuk standard rak untuk bilik stim

Ia bukan untuk apa-apa bahawa rak bilik mandi sering dirujuk hanya sebagai bangku. Ya, ini adalah bangku ketinggian yang berbeza, diatur menurut skema khusus. Reka bentuk mereka termasuk dua elemen utama:

 • Bingkai itu, yang berfungsi sebagai asas untuk menetapkan papan lantai pegun atau sokongan untuk sistem pembongkaran rondaan. Selalunya, bingkai itu dibina daripada jawatan sokongan yang menyerupai kaki bangku, dan disertai oleh jumper salib. Jarang, rangka dibuat mengikut prinsip tangga, yang mana langkah-langkah rehat mandi dipasang. Menurut teknologi yang dipinjam dari peminat teknologi stim kering Finland, bingkai tersebut kadang kala dibina tanpa sokongan dalam bentuk trek kereta api yang dipasang pada dinding bilik stim.
 • Deck dibungkus dengan jurang 1.0-2.0 cm kapur atau aspen papan digilap dengan teliti. Seperti yang telah disebutkan, ia sama ada pada bingkai atau terdiri daripada komponen berasingan seperti perangkap lantai. Lantai yang tidak diperbaiki adalah lebih mudah untuk mengeluarkan dan mengalih keluar di luar sauna. Ia berfungsi dan kerusi itu, dan tempat-tempat tidur, dan podium untuk mengendalikan penyapu wangi badan manusia daripada pelanggan beliau petugas tak kenal lelah. Mengikut prinsip-prinsip struktur masa kini dan mengetuk bersama-sama: belakang kerusi, di pinggir rejimen khas "bantal mandi" dan peranti untuk membuat "kelajuan" santai bergambar dengan kaki diletakkan pada tahap kepala ke atas.

Mandian stim biasanya kecil, kerana bilik kecil lebih mudah, lebih menjimatkan dan lebih cepat untuk membawa kepada keadaan yang dikehendaki, pada perabot untuk segala-galanya dia sangat segi empat tepat mudah dalam merancang, lihat dalam profil dan daripada geometri depan. Sarjana biasanya imaginatif melukis satu tangga dengan dua atau tiga langkah besar. Benar, langkah-langkah ini mungkin menyerupai ruang duduk atau sofa penjuru dengan bentuk bulat. Tetapi keseronokan sedemikian dimainkan oleh pemilik rumah mandi dengan parizhes besar, yang tidak menyesal untuk mengambil fesyen peribadi.

Majlis. Sekiranya kawasan sauna tidak membenarkan pembinaan raket segiempat yang lebih rendah, ia boleh dibuat segitiga. Iaitu, dalam pelan itu ia akan menjadi segitiga bersudut tepat, salah satu kaki yang bersebelahan dengan dinding, kedua ke rak bersebelahan.

Kenapa rak pelbagai?

Mengikut undang-undang fizik yang biasa di bangku sekolah, wap dan udara panas cenderung bercita-cita ke atas. Setelah memberikan kuasa panas penyembuhan dan didinginkan di bawah siling, aliran udara sebahagiannya dipindahkan oleh sistem pengudaraan bilik wap, sebahagiannya kembali ke bawah, yang ditunjukkan dari siling atas oleh sistem siling khas. Kerana di bahagian atas lebih panas daripada di kaki rumah mandi "piramid".

Multistage membolehkan pengguna memilih optimum bagi mereka mod pengukus dengan latar belakang suhu yang sesuai. Sarjana yang membuat keputusan untuk membina rak di bilik mandi dengan tangan mereka sendiri, mesti mematuhi konfigurasi "tangga" tradisional untuk memberi peluang, untuk menikmati stim yang paling kuat, dan iklim mikro yang lembut.

Dalam pasangan Rusia, dua rak paling kerap disusun. Tetapi tiada siapa yang melarang untuk membuat tiga, jika hanya ada ruang yang cukup untuk pemasangan mereka. Dalam erti kata bahawa ada ruang untuk pergerakan orang yang menerima prosedur mandi tanpa akibat traumatik.

Perancangan awal dan perhitungan

Pengiraan dan projek asas adalah syarat wajib bagi hasil yang berjaya. Lukis pelan kecil awal bilik, saiz, menandakan lokasi peralatan, bukaan tingkap dan pintu.

Perhatian sila. Rak di dalam bilik stim tidak dipasang di sepanjang dinding dengan tingkap kaca. Dari serangan wap panas kaca boleh retak, dan serpihannya boleh mencederakan orang.

Skim dan prinsip susunan rejimen

Oleh itu, para pemilik bilik stim dengan tingkap, yang memutuskan untuk melakukan sendiri membuat rak yang selesa untuk mandi, pilihannya adalah terhad. Lukis rancangan untuk struktur multi-peringkat masa depan yang mereka boleh hanya di sepanjang dinding tanpa tingkap dan tanpa ventilator ventilasi kaca. Dalam selebihnya, susun atur untuk semua adalah sama. Rak boleh diatur:

 • satu objek linear sepanjang satu dinding dalam satu atau dua atau tiga baris;
 • Pembinaannya dalam bentuk huruf G dengan pelbagai variasi dalam bilangan langkah. Dua atau tiga di sepanjang dinding atau bangku atas dan bawah di sepanjang dinding panjang, dan tengah di sepanjang pendek bersebelahan, dan sebagainya;
 • dua struktur selari simetri atau asimetri, dipasang di dinding bertentangan bilik stim, seperti dalam petak keretapi. Atau seperti dalam petak yang sama adalah dua tiang setara rak.

Lukis beberapa pilihan dari mana anda boleh memilih yang terbaik. Hanya untuk perancangan dan pengiraan kos yang sepatutnya untuk pembelian kayu gergaji juga akan memerlukan saiz rak pelbagai peringkat atau satu peringkat untuk mandi.

Dimensi tempat duduk mandi atau katil matahari

Sebagai permulaan, kami menyenaraikan saiz tradisional tempat untuk mengambil prosedur mandi dalam kedudukan yang tertua dan duduk:

 • 1.5 m panjang adalah perlu untuk berbaring di rak dengan lutut bengkok di lutut;
 • Panjang 1.8 m akan membolehkan majoriti purata tidak bengkok dalam kedudukan kaki yang berbaring. Tetapi mengikut parameter ini, semuanya adalah benar-benar individu, terdapat juga 2.00 m;
 • 0,4 m - lebar minimum rak, paling sering yang lebih rendah, digunakan terutama sebagai pendirian di bawah kaki operator rumah mandi yang menggunakan penyapu. Ia agak mudah untuk berdiri di atas serangan sedemikian, dan anda juga boleh duduk untuk menyegarkan dan menyejukkan diri;
 • 0,6 m - ukuran paling luas dari bangku sauna, walaupun tidak terlalu dilepaskan ke stim;
 • 0,9 m lebar akan membolehkan duduk di rak dengan kaki ditekan, dan orang-orang dengan apa-apa ciri fisiologi boleh berbohong.

Variasi dibenarkan, tetapi para penternak tidak mencadangkan kurang daripada had minima.

Memahami ketinggian perabot bilik mandi

Mengenai aspek ketinggian, prinsip susunan rejimen di dalam bilik mandi berbeza secara radikal daripada skim standard. Semua pengiraan bermula dengan menentukan ketinggian bangku atas. Untuk dapat duduk di atasnya, dan apabila berayun dengan penyapu untuk merawat belakang orang yang berbohong, dan bukan siling mandi, pesawat rak atas terletak pada jarak 1.10 - 1.20 m dari siling. Terdapat penanda aras lain - tahap pintu stim peralatan pemanasan. Pemilik memutuskan sama ada hendak melekat padanya.

Ketinggian kedai-kedai mandi bervariasi dari 0,4 m hingga 0,6 m. "Jalankan" dalam 20 cm akan sedikit naik atau turun di garis lukisan toko, sehingga di ruang stim adalah jumlah langkah yang diperlukan. Perkara utama adalah bahawa tiang bawah harus sekurang-kurangnya 0.3 m di atas permukaan lantai.

Perhatikan. Selalunya, komponen yang lebih rendah dari struktur pelbagai lantai tidak diikat ke lantai, tetapi dibuat dalam bentuk bangku mudah alih supaya ia dapat dibasuh dan dikeringkan di bawahnya. Tahap yang sangat berat lebih rendah dilengkapi dengan pelari khusus, bergerak bersama pemandu getah.

Kaedah untuk pembinaan rak untuk bilik stim

Cadangan-cadangan berikut, menjelaskan bagaimana untuk membasuh dengan betul bilik stim di rak, akan memastikan keselesaan mengukus, menjamin keselamatan dan memanjangkan hayat perabot selesai dan mandi:

 • Di antara dinding bilik stim dan rak perlu ada jurang pengudaraan 10 cm. Bagi pemasangan pegangan langkah-langkah ke dinding, pelepasan ini disediakan dengan menetapkan panjang bar. Lebih tepat, memotong pertama ke dinding yang dipotong menjadi kepingan bar, kemudian diskrukan dengan skru dengan unsur bangkai tersembunyi ke dalam pelbagai kepala.
 • Dimensi yang disyorkan bar untuk pembinaan bingkai adalah 50 × 70 mm. Ketebalan papan harus empat kali lebih kecil daripada lebarnya, supaya kayu dapat kering sepenuhnya.
 • Bilangan sokongan ditentukan oleh ketebalan bilah. Sekiranya ketebalan papan adalah 22 cm, maka antara pendukung tidak boleh kurang daripada 0.6 m.
 • Untuk kestabilan sokongan bingkai adalah wajar untuk menyambung papan dengan kedua-dua bahagian atas dan bawah sepanjang keseluruhan panjang.
 • Ke bahagian bawah kaki semua peringkat pegun dan kedai mudah alih, pad getah mesti dipaku.
 • Daripada skru sebagai papan papan pembetulan dinasihatkan untuk menggunakan pin kayu, dibalut ke dalam lubang yang dibor di bawahnya, atau kuku kayu. Sekiranya tiada skru mengetuk diri, pengancing perlu dilakukan di bahagian belakang, supaya bahagian logam tidak membakar pengguna. Logam lebih kuat dan lebih cepat daripada kayu. Sekiranya tidak ada jalan keluar dan anda perlu membetulkannya dari luar, topi logam mesti dikebumikan di dalam periuk.
 • Di antara papan semua elemen lantai lantai dek mesti ada jurang sekurang-kurangnya 1 cm.

Perhatian sila. Apabila mengira bahan yang dibeli, jangan lupa tentang lekapan teknologi.

Rombongan Bokovushki parille, dibuat memandangkan peraturan mandian Finland, lakukan dengan jurang pengudaraan dengan analogi dengan teknologi membina seluruh lantai. Walau bagaimanapun, di rumah mandi Rusia, dinding sisi telah dijahit rapat dengan papan untuk memotong meter padu ruang yang dipanaskan oleh stim yang terbuang. Sudah tentu, bilik stim yang dikurangkan oleh kaedah ini akan menjadi lebih panas, tetapi kayu lantai yang tersembunyi di bawah perabot dan penamat dinding akan kering. Apa yang lebih praktikal, pemilik akan memilih.

Kebijaksanaan khusus dalam cara membuat bilik mandi atau rak di dalam bilik mandi tidak. Lavka - dia akan menjadi dia di Afrika. Perkara utama bukanlah untuk melupakan keanehan pembinaan struktur berbilang peringkat mandi dan bertanggungjawab secara bertanggungjawab.

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1

Stroy-Banya © 2018. Semua hak terpelihara.

Menyalin hanya dibenarkan apabila menggunakan pautan aktif ke tapak ini.

Bilik-bilik mandi, sauna dan kolam renang

Satu rehat penuh dalam terma tidak boleh dibayangkan tanpa rejimen tradisional. Tetapi untuk perantinya ada norma yang jelas. Mereka harus diperhatikan, jika tidak, reka bentuk tidak akan menahan mikroiklim yang tegar. Oleh itu, banyak pemilik rumah mandi berminat untuk membuat rak di sauna, dan apa bahan yang diperlukan untuk ini. Dan dengan cara ini, untuk mengumpul rak boleh masing-masing. Kami menawarkan anda untuk membaca cadangan untuk pembinaan kedai-kedai untuk mandi.

Rak standard dalam terma terdiri daripada 2 elemen: tiang sokongan yang diperbuat daripada bar tebal dan tempat duduk. Lajur sokongan diperbuat daripada dua rasuk yang dipasang di sepanjang lebar bangku dan disambungkan oleh jumper satu sama lain setiap setengah meter.

Pada kerangka ia diterima untuk mengisi papan kurus sedemikian rupa sehingga retak dalam 1-2 centimeter semestinya telah diterima. Kerusi itu dibuat dengan cerun untuk mewujudkan saluran air yang lebih baik. Untuk mengeringkan papan dengan lebih cepat, nisbah yang betul antara lebar dan ketebalannya harus dikekalkan: lebar rak dalam bak mandi ≤ 4 * ketebalan.

Membuat rak di bilik stim rumit oleh hakikat bahawa ia disyorkan untuk memberi perhatian khusus untuk mengikat unsur-unsur. Pemasangan sebaiknya dilakukan tanpa skru dan paku, kerana pelawat boleh dibakar dengan menghubungi logam panas.

] Panjang minimum bangku untuk bilik stim hendaklah 1.5 meter. Semua saiz rak di dalam bilik mandi bergantung kepada saiz bilik itu sendiri, tetapi langkah atas masih harus kekal paling luas - kira-kira 90 sentimeter. Rak lain perlu mempunyai saiz standard - 60 sentimeter, tetapi tidak kurang daripada 40 sentimeter.

Panjang yang selesa untuk duduk - 90 sentimeter untuk berbaring dengan kaki yang bengkok - tidak kurang daripada 150 sentimeter untuk berbohong, mempunyai kaki dilanjutkan, - lebih daripada 180 sentimeter. Di bangku panjang 95 cm, anda boleh duduk dengan kaki yang terulur, mengangkatnya sedikit.

Ketinggian rejim dalam mandi boleh ditentukan berdasarkan prinsip ini: seseorang di bangku boleh ditempatkan di posisi berbaring atau duduk. Oleh itu, antara langkah atas dan siling jarak harus mencapai 1.2 meter, dan perbezaan antara tahap boleh berbeza-beza dalam lingkungan 60 sentimeter.

Jarak ke rak atas dari siling perlu dibuat supaya peluang untuk menikmati udara panas kekal. Oleh itu, pasangkan rak paling tinggi pada satu tahap dengan pintu pemanas. Bentuk bangku di bilik stim berbeza: dengan belakang, datar, dalam bentuk tempat tidur dengan kehadiran suatu abutment untuk kepala.

Bangku-bangku dan katil di rumah mandi terletak di sepanjang dinding, di mana tidak ada tingkap, mereka memasang rak dalam dua atau tiga tier dari lantai. Selalunya, bangku-bangku di dalam bilik stim dilakukan dalam bentuk langkah-langkah: suhu udara meningkat dengan peningkatan rejimen, dan ini bertujuan untuk pengunjung dengan pilihan suhu yang berbeza.

Pengaturan rejimen di rumah mandian adalah dari semasa ke semasa melangkah, berbentuk L dan "coupe9raquo;. Oleh itu, dengan kaedah pertama, rak dibina dalam dua atau tiga langkah di sepanjang satu dinding. Rak yang lebih rendah adalah yang paling sejuk, dan yang paling tinggi adalah yang paling hangat. Reka bentuk rak di dalam bilik mandi adalah sesuai untuk bilik-bilik yang luas. Dalam r-cara, rak atas dan bawah terletak pada satu dinding, dan rak tengah diletakkan di sebelahnya.

Dalam "coupe9raquo; terdapat hanya dua rak yang membentuk peringkat rendah dan lebih tinggi. Mereka bersebelahan dengan satu dinding. Seperti di keretapi, kerusi atas ditarik untuk kemudahan dan dipasang di dinding. Reka bentuk yang sama dipanggil pilihan yang ideal, jika anda perlu menjimatkan ruang ruang stim dengan tegas. Walau bagaimanapun, penyelesaian yang paling menguntungkan untuk hari ini adalah susunan pembinaan bangunan yang boleh dilupus. Mereka boleh dengan cepat disassembled dan dikeringkan jika perlu di jalan.

Rak dan bangku adalah bahagian penting dari bilik cuci dan bilik wap paling banyak, kerana mereka berada dalam hubungan langsung dengan kulit seseorang. Dan oleh itu tidak ada keraguan bahawa ia adalah sangat penting apabila menggambar rak untuk sauna di dalam jenis kayu, yang mempunyai ketumpatan tinggi serat, kekonduksian terma yang rendah, kandungan bahan resin yang rendah dan ketahanan substansial kepada kelembapan dan haba melampau.

Ciri-ciri bergunanya terkenal dengan pokok limau, yang sesuai untuk pemasangan rak di dalam bilik mandi, kerana papan, apabila dipanaskan, mengeluarkan aroma yang tidak mengganggu lembut yang diberi kuasa penyembuhan. Pokok ini mudah dikendalikan, tidak mempunyai pelbagai kelemahan dan knot, kering dengan cepat, perlahan-lahan memanaskan, tidak retak. Di samping itu, tiada bintik-bintik kekal di permukaan peluh.

Lipa dikenali kerana peranannya: ia meningkatkan kesejahteraan, tetamu mandi memberikan pertahanan tenaga positif, kekuatan moral dan fizikal. Senarai kegunaan diselesaikan oleh faedah ekonomi - bahan bangunan ini dijual di kedai-kedai dengan harga yang berpatutan. Satu-satunya kelemahan - di bawah pengaruh haba dan stim, papan dari linden kehilangan warna utama mereka dari masa ke masa dan menggelapkan.

Aspen juga mempunyai ciri-ciri perubatan. Adalah dipercayai bahawa ia menyerap dengan sendirinya semua negatif yang terkumpul dalam seseorang. Selepas melawat mandi Rusia dengan rejim aspen, anda boleh merasakan kepuasan dan pelepasan, terdapat pelepasan dari "cargo9raquo; pada jiwa.

Ini adalah bahan yang murah dan berpatutan, jadi di kalangan pembina popular bersama dengan linden. Kelemahan utama papan aspen adalah "invisible9raquo; perkahwinan: mereka sering rosak dari dalam, jadi sukar untuk membezakan kayu berkualiti dari sampel yang letih.

Pokok Abashi Afrika dipanggil pemegang rekod untuk satu set pelbagai ciri berguna. Tetamu dari luar negara tidak takut kelembapan dan haba, kayu itu perlahan-lahan dipanaskan, walaupun pada suhu yang cukup tinggi, oleh itu mustahil untuk membakar rak yang dibuat dari pokok ini. Pokok Afrika dibezakan dengan ketahanannya.

Warna abashi berbeza dari kuning pucat hingga krim halus, sementara dalam proses pembuatan dengan tangan rak di dalamnya dari dalamnya dan ketika operasi kedai-kedai itu tidak berubah sama sekali, mempertahankan penampilan segar asli. Tetapi kelemahan utama, yang membuat banyak pemaju enggan menggunakan pembinaan pokok Afrika, adalah kos, yang tidak mampu untuk setiap pemaju.

Sebelum membina sebuah kedai di dalam bilik mandi adalah perlu diingat bahawa rak di dalam bilik mandi harus kelihatan cantik, bangku dengan tepi bulat sedemikian rupa sehingga mereka tidak berderak atau terhuyung-huyung. Struktur dibuat terbuka dari bawah - ia mudah untuk pengudaraan, pengudaraan dan pembersihan lantai.

Peringkat pertama dari pembinaan rak untuk mandi dengan tangan mereka sendiri adalah pengeluaran bingkai kayu dari rasuk, yang mana papan itu kemudiannya akan diikat. Ini memerlukan 5 rak. Ia diterima menggunakan 10 bar, yang mengukur 50 oleh 70 oleh 1090 milimeter. Di antara mereka, bar perlu diikat dengan dua keping bar yang sama. Bar dilampirkan kepada jawatan dengan skru, 2 keping setiap rak.

Lantai untuk rejimen membuat papan. Antara mereka meninggalkan jurang 20 milimeter. Untuk rak yang lebih rendah, ambil 3 papan, untuk bangku simpanan yang anda perlukan 7 papan. Panjangnya perlu mencapai 2960 milimeter, kerana pada kedua-dua belah pihak perlu meninggalkan jurang untuk pelapis dinding dengan bantuan lapisan.

Komponen struktur disambungkan dengan cara oak wedges, yang harus disembelih di lubang, yang sebelumnya dibuat pada persimpangan. Tetapi ramai pemaju kerana fussiness teknik pembuatan rejimen dalam mandi tanpa kuku memilih cara tradisional pengikat, sangat utaplivaya samorezy di kayu atau sisipan mereka dari dalam kedai.

Rak yang lebih rendah, dalam mana-mana hal pembinaan, resimen di rumah mandi itu dibuat untuk bergerak dengan tangannya sendiri untuk memudahkan untuk menjaga rejimen itu. Selalunya ia dilakukan dalam bentuk segitiga, kedua-dua belah pihak adalah 2 dinding bersebelahan. Reka bentuk bangku ini membolehkan terletak di dalam bilik ini dengan ringkas, dan akibatnya terdapat tempat yang bebas.

Ruang di antara tahap kedai-kedai dibiarkan terbuka, jika anda mahu, anda boleh melengkapkan bahagian belakang - untuk ini anda perlu untuk mengetuk jurang antara langkah-langkah papan. Bawah dan bahagian atas harus menjadi slot pengudaraan. Adalah lebih baik untuk mengambil papan dari kayu konifer untuk mewujudkan suasana terapeutik di bilik stim.

Pokok yang tidak dirawat dengan kimia pelindung, dengan cepat menjadi tidak sesuai kerana hubungan langsung dengan udara lembap. Acuan dan reput adalah tanda pertama "penyakit" yang serius, dengan pencegahan yang tepat dan tepat pada masanya akan dapat membantu.

Secara kategori, anda tidak boleh menggunakan bahan kimia tradisional - varnis dan varnis - untuk merawat rak di dalam bilik mandi, kerana di bawah keadaan kritikal bahan ini mengeluarkan rizab yang tidak menyenangkan, dan sentuhan dengan kulit wap itu boleh mencetuskan tindak balas alergi yang kuat.

Anda harus membeli impregnation khas untuk mandi, yang dibuat berdasarkan minyak semulajadi yang membuat filem pelindung. Dana ini berkesan mengatasi kelembapan dan melindungi permukaan rak dari "aging9raquo; Imbalan jenis ini diterima untuk mengendalikan bangku sahaja, untuk lantai terdapat campuran yang lebih kuat yang tidak memancarkan bau yang tidak menyenangkan dan wap yang berbahaya.

Selepas rak di dalam bilik mandi telah dibina, elemen tambahan boleh dipasang, yang meningkatkan tahap keselesaan. Berdiri di bawah kepala atau bantal kelihatan dengan cara yang sama - seperti kotak untuk kaki. "Pillows9raquo; juga tidak bergerak dalam bentuk segi tiga yang dilampirkan ke bangku atau boleh tanggal. Ruang antara tingkat kedai boleh dibiarkan terbuka, tetapi wajar untuk membina punggung.

Apabila orang yang berada di bangku itu berbohong, ia patut mengangkat kepala anda, kerana bahagian tubuh ini memanaskan perlahan dan tambahan memerlukan suhu "load9raquo; untuk memperbaiki aliran keluar darah. Sokongan pegun digerakkan di dinding, yang harus disokong oleh kaki. Untuk kemudahan secara tradisional membuat beberapa langkah.

Dalam gambar rak di dalam bilik mandi, anda sering dapat melihat lampiran yang boleh ditanggalkan untuk kaki - dua papan luas yang disambungkan pada sudut 30-45 darjah. Satu sisi dengan bangku membentuk sudut yang betul dan bertindak sebagai sokongan, sementara yang lain berfungsi sebagai "bukit" yang berongga, direka untuk meletakkan kaki.

Isu kebersihan dan kebersihan dalam mandi sentiasa relevan. Dan walaupun suhu dalam bilik stim berfungsi, membunuh sebahagian besar bakteria dan mikrob, seseorang mesti ingat lumpur. Juga, peluh keluar dari badan kita apabila mengambil prosedur mandi. Oleh itu, disyorkan bahawa ia akan dibasuh secara berkala dari lantai dan struktur kayu rak.

Untuk membasuh kedai-kedai di dalam bilik mandi anda tidak boleh menggunakan detergen baru. Maksimum yang boleh berguna untuk mendorong kebersihan di dalam bilik, jadi ini adalah sabun rumah biasa. Dalam hal bahan pencemar yang kuat, selalu ada kemungkinan untuk mengatur pembersihan mekanik kayu dengan bahan yang kasar.

Parilka sentiasa dan akan menjadi jantung mandi. Mendaki rak hangat, anda melupakan kesibukan dan terbang ke puncak keseronokan. Nampaknya rak mempunyai reka bentuk yang sama sekali tidak bersahaja. Walau bagaimanapun, lantai kayu tidak begitu mudah. Ikuti nasihat dan cadangan kami dan anda akan tahu cara membuat rak untuk mandi yang selesa dan boleh dipercayai.

Ya, ini adalah berapa banyak wang yang anda perlukan

Ya, berapa banyak wang yang diperlukan untuk membiayai mandi seperti itu?

Portal Bangunan StrPort 2011-2016. Artikel mengenai pembaikan, pembinaan, bahan bangunan.

Menyalin maklumat dari laman web ini hanya mungkin dengan kebenaran pejabat editorial atau dengan rujukan langsung kepada sumber. Dasar perundangan

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 + = 66