Foto royal Pelargonium – 314167.info

Foto royal Pelargonium

Gambar pelargonium diraja dan penjagaan tumbuhan di rumah

Di halaman taman, di tingkap, balkoni dan juga di katil bunga bandar, dengan bermulanya musim panas, anda dapat melihat bunga belukar pelargonium yang terang, yang dikenali sebagai geranium. Disebabkan oleh kesederhanaan dan kesederhanaan penjagaan, Pelargonium disukai dengan baik oleh penanam bunga. Tetapi beberapa orang, malangnya, mengesyaki bahawa di kalangan keluarga "Cinderella" ini terdapat juga "permaisuri" mereka.

Pelargonium Diraja, Pelargonium grandiflorum atau regale berbeza dari saudara terdekatnya dalam berbunga yang paling subur dan agak lebih bersifat menentu.

Peculiarities pelargonium berbunga besar

Serta perlu untuk tumbuhan dengan nama yang besar, di rumah, pelargonium diraja, dalam gambar, lebih tepat untuk menjaga daripada jenis biasa geranium zonal, dan ia tidak terlalu lama. Tetapi apabila anda melihat bunga-bunga besar yang dikumpulkan dalam hal berkembang payung pelbagai bentuk dan warna, mustahil untuk tidak menangkap api dengan keinginan untuk tumbuh tumbuhan yang sama indah di jendela anda.

Royal Pelargonium, ketinggian mencapai 30-60 cm, berbeza dengan jenis lain:

 • daun dilipat dengan padat, kasar ke plat lembaran sentuh dan tepi bergerigi;
 • besar, sehingga diameter 7 cm dengan warna mudah dan berganda.

Hiasan-hiasan perbungaan itu ditambah dengan warna-warna kelopak warna-warni, tetapi jika geranium zonal mekar pada musim gugur, perbungaan terakhir di pelargonium diraja memudar pada separuh kedua musim panas.

Akibatnya, anda boleh mengagumi topi bunga cerah lapang selama 3 hingga 5 bulan, dan ia sama sekali menghina jika tunas tidak muncul di belukar pada musim bunga.

Mengapa pelargonium diraja tidak berkembang?

Menanam tumbuhan muda di tanah, penanam bunga amatur tidak sabar menunggu kemunculan perbungaan yang menakjubkan di atas kehijauan, tetapi kadang-kadang mereka harus menghadapi kekecewaan. Daripada bunga, geranium berbunga besar hanya memberikan kehijauan, dan pucuk yang semakin berkembang tidak lama lagi akan hilang penglihatan dan peregangan. Apakah kesilapan yang dibuat ketika menjaga pelargonium diraja di rumah, dan mengapa, seperti dalam foto, tumbuhan itu tetap hampir tanpa bunga?

Sesungguhnya, jika Pelargonium tidak berbunga dalam masa yang diperlukan, ia boleh mengatakan:

 • mengenai rejim suhu yang salah atau kekurangan pencahayaan;
 • bahawa kilang itu ditanam dalam periuk yang sangat besar atau menerima baja komposisi tidak harmoni;
 • mengenai transplantasi tidak lama lagi;
 • mengenai pemangkasan buta huruf atau ketiadaannya yang lengkap.

Bagaimana untuk menjaga pelargonium diraja, supaya tumbuh-tumbuhan kerap berkembang, sihat dan tidak kehilangan dekorasi sepanjang tahun?

Penjagaan musim panas untuk pelargonium diraja di rumah

Bercakap mengenai kesederhanaan pelargonium, para pecinta spesies ini tidak tertipu sama sekali.

Untuk Pelargonium diraja dengan selesa merasakan dan gembira pemilik dengan berbunga yang banyak, penjual bunga mesti mematuhi hanya beberapa peraturan yang akan meletakkan kejayaan seluruh penanaman.

Pelargonium yang bermata besar menuntut cahaya dan mereka suka terdedah kepada tingkap cerah yang cerah. Hanya pada hari yang paling panas tumbuhan memerlukan pembakaran gelap, dalam hal lain, sekatan cahaya adalah risiko:

 • regangan dan telanjang;
 • penurunan intensiti berbunga;
 • menjatuhkan sudah muncul tunas.

Tidak seperti spesies yang berkaitan, pelargonium diraja tidak bertolak ansur dengan draf dan angin sejuk, jika tumbuhan seperti itu ditanam di taman, mungkin juga tidak akan membantu perbungaan. Oleh itu, mereka menaikkan pelargonium diraja di rumah, dan penjagaan musim panas termasuk perlindungan dari draf. Tumbuh-tumbuhan merasakan besar dan berlimpah mekar di teres matahari dan loggias matahari.

Dengan kekeringan udara yang berlebihan pada musim panas, pelargonium boleh disembur dengan air pada suhu bilik, memastikan bahawa sinaran langsung matahari tidak mencapai daun lembap dan perbungaan.

Penanam bunga, berminat pada tanaman yang hebat ini, anda perlu tahu bahawa dalam tumbuhan cuaca panas paling mudah terdedah kepada serangan aphids dan perosak lain yang parasit pada batang dan daun secara serius melemahkan pelargonium. Dan di sini jawapan kepada soalan itu: "Mengapa Pelargonium kerajaan tidak berbunga?" Akan jelas.

Dalam kes ini, jangan lupa tentang penyiraman dan top dressing of floral plants. Walaupun Pelargonium mudah bertolak ansur dengan tempoh kering dan tidak terlalu menuntut komposisi tanah, tanpa air dan pemakanan, ia tentu tidak akan memberikan jumlah bunga yang sesuai. Dalam musim panas, varieti berbunga besar memerlukan penyiraman yang sangat banyak, yang dilakukan apabila lapisan atas tanah kering sedikit.

Untuk memanjangkan bunga dan memelihara kekuatan tumbuhan, mungkin, jika tiba masanya untuk menghapus bunga kering yang telah hilang dekorasi.

Ciri-ciri penjagaan musim sejuk untuk geranium berbunga besar

Selepas menelan bunga mewah, pelargonium perlu dipulihkan, tetapi jika ia ditinggalkan sehingga musim bunga berikutnya pada ambang jendela hangat, bunga seterusnya tidak boleh menunggu. Bagaimanakah saya boleh menjaga pelargon pada musim gugur dan musim sejuk? Dengan bermulanya musim luruh, apabila suhu jatuh, menjaga pelargonium diraja di rumah berubah. Kilang itu disediakan selama tiga bulan:

 • suhu pesanan 12-15 ° C;
 • penyiraman yang jarang berlaku, hanya menyokong aktiviti menurun pelargonium;
 • pencahayaan yang mencukupi.

Pernikahan atas dihentikan untuk sepanjang musim sejuk. Sekiranya semua syarat penjagaan dipenuhi, tumbuhan itu mempunyai jumlah tunas bunga yang mencukupi dan dengan pembebasan musim sejuk semestinya berkembang dengan mewah.

Menjalankan pemindahan dan berpakaian atas Royal Pelargonium

Semua jenis pelargonium dibezakan oleh pertumbuhan pesat bahagian atas tanah kilang. Sekiranya semak belukar cukup berkembang pada musim panas, bersama-sama dengan tanah yang diekstrak dari periuk, akar-akarnya ditutupi dengan benjolan tanah, pada akhir musim sejuk geranium diraja dipindahkan. Primer untuk budaya ini mesti longgar, teliti untuk udara dan mengekalkan kelembapan. Menggambarkan mengapa pelargonium diraja tidak berkembang, penjual bunga mesti mengambil kira pemilihan tanah yang sesuai. Pilihan yang baik adalah campuran bahagian yang sama dari tanah taman yang disinfeksi, pasir dan gambut.

Oleh kerana sistem akar tumbuhan tidak bertolak ansur dengan kelembapan lembapan, pelargonium memerlukan lapisan saliran yang kuat, perhatian yang kurang diberikan semasa penanaman kepada pemilihan periuk. Ia adalah kerana pemindahannya dalam hidangan terlalu banyak yang banyak penanam kecewa dalam budaya, dan pelargonium diraja tidak berbunga.

Masuk ke dalam periuk tebal, kilang itu dengan cepat meningkatkan jisim hijau, tetapi sepenuhnya "lupa" tentang set tunas.

Proses yang sama berlaku dengan campuran baja yang salah. Jika di atas pakaian semasa pembentukan tunas dan berbunga, nitrogen mendominasi, batang dan daun tumbuh, tetapi tunas menjadi lebih kecil. Campuran yang terbaik untuk pelargonium berpakaian atas mempunyai kandungan potassium dan fosforus yang meningkat, memberikan pembungaan yang banyak dan panjang.

Sebab mengapa pelargonium diraja tidak berbunga mungkin pemangkasan yang salah atau tidak mencukupi. Sebagai tumbuh-tumbuhan tumbuh dengan pesat, dan tunas dibentuk pada hujung pucuk, mudah untuk meningkatkan tunas bunga tulen, pada bulan Julai dan Ogos, mencubit atau pemangkasan tip batang terlalu besar. Langkah ini akan membolehkan:

 • keratan yang akan digunakan untuk pengeluaran semula;
 • untuk mencapai pembungaan yang indah pada musim yang akan datang;
 • merangsang pertumbuhan pucuk muda;
 • berikan belukar yang padat, bentuk yang menarik.

Tanam tumbuhan lebih baik secara beransur-ansur, tidak mencederakan pelargonium secara serius, dan selepas operasi, tumbuhan mesti diberi makan. Pada akhir musim sejuk, dengan permulaan pembentukan putik baru, pemangkasan selesai.

Keratan boleh dirangkak sepanjang tahun, tetapi pada musim panas, ia lebih mudah.

Sebagai bahan penanaman, ambil pucuk kuat dengan sekurang-kurangnya dua pasang daun dan potong 5 mm di bawah simpulan. Daun yang lebih rendah lebih baik dipotong serta-merta dan meninggalkan tidak lebih daripada 3 daun atas. Selepas tempat ini memotong pada keratan dirawat dengan arang hancur dan ditinggalkan di udara selama 18-24 jam.

Benar, ada cara lain. Selepas 10 minit selepas pemisahan dari potongan potong kilang ibu:

 • dirawat dengan akar;
 • ditanam dalam campuran pasir, humus dan gambut;
 • selama 2-3 hari ditutup dengan bahan nonwoven.

Keputusan yang baik diperoleh dengan menanam keratan dalam tablet gambut yang lembap.

Walau bagaimanapun, penanaman disiram dengan larutan phytosporin, yang akan melindungi bahagian dari perkembangan reput. Dan bagaimana untuk menjaga pelargonium selepas keratan memberi akar?

Sehingga masa apabila keratan, yang pada suhu 19-23 ° C, berakar dengan baik, akan berlangsung dari 8 hingga 12 minggu. Pada akhir masa ini:

 • Tumbuhan muda ditanam di tempat yang tetap;
 • jepit pukulan utama ke atas sepasang daun yang ketiga, yang akan menyebabkan belukar memberikan batang lateral baru.

Sekiranya di rumah, menjaga pelargonium diraja, seperti dalam gambar, baiklah, tumbuh-tumbuhan muda berkembang dengan baik, dan musim bunga berikutnya, semak kecil yang kemas kecil memberikan bunga yang pertama.

Penjagaan rumah untuk pelargonium diraja, foto

Jika anda beralih kepada sastera khusus, anda boleh mengetahui bahawa pelargonium diraja juga dikenali di bawah sebilangan nama lain - geranium diraja, pelargonium berbunga besar. Bagi saintis, nama tumbuhan terdengar lebih seperti - Regal Pelargonium, Pelargonium grandiflorum. Pelargonium adalah ahli keluarga Geraniaceae dan boleh tumbuh hingga ketinggian 25-50 cm.

Walau bagaimanapun, tumbuhan ini menerima populariti terbesar sebagai bunga di dalam bilik, yang boleh dijelaskan oleh tempoh berbunga yang panjang dan tidak bersahaja dalam penjagaan. Mudah dan berkesan adalah pembiakan pelargonium diraja, kerana keratannya paling sering digunakan untuknya.

Ciri-ciri dan keterangan mengenai bunga

Hingga pertengahan abad XVIII, Eropah tidak biasa dengan geranium, bagaimanapun, semuanya berubah apabila sampel pertama tumbuhan ini dihantar dari Afrika Selatan. Ia menjadi asas untuk pembiakan varieti baru dari keratan.

Bersama spesies lain, penternak berjaya mewujudkannya Pelargonium diraja berbunga besar, hiasan utama yang mana adalah bunga besar mereka.

 • Tumbuhan ini biasanya tumbuh dalam bentuk semak padat, yang sebahagian besarnya adalah kacukan. Apabila ditanam di rumah, ia diperoleh dalam bentuk semak-semak yang kecil, padat dan batang rapuh, rapuh.
 • Bergantung pada pelbagai Pelargonium boleh mempunyai bentuk dan saiz daun yang berlainan. Geranium geranium panjang tidak berbeza dari bilah daun. Banyak jenis pelargonium tumbuh lembaran bulat dihiasi dengan margin sedikit lobate.
 • Bunga geranium tumbuh pada batang yang panjang dan panjang, yang ditutup dengan payung bentuk sfera. Selalunya ia mempunyai bunga tunggal yang besar, yang mempunyai warna cerah.
 • Berbagai pelargonium yang ditanam mempengaruhi warna bunga, yang boleh putih atau mempunyai warna merah jambu dan merah.
 • Apabila ditanam dalam keadaan bilik, mungkin untuk mendapatkan pelargonium yang agak pendek, yang tidak melebihi 25-50 cm tinggi. Bahagian atas daunnya bertekuk dan mempunyai tekstur yang kasar, dan tepi mempunyai bentuk bergelombang tajam.

Bunga adalah berbeza mudah, berbentuk corong, mencapai diameter 5-8 cm di hujung batang atau cabang muda yang tumbuh kira-kira 10 bunga, mempunyai rupa kon.

Kelopak biasanya mempunyai naungan yang lebih gelap di kawasan pedalaman, selalunya di hadapannya Garis gelap terbentuk. Apabila menyediakan tumbuhan dengan penjagaan yang sesuai, adalah mungkin untuk menikmati warna pelargonium dari awal musim bunga sehingga hujung musim panas.

Apabila pelargonium diraja berkembang di rumah, perlu mewujudkan keadaan yang menggembirakan, tanpa itu mustahil untuk memastikan perkembangan normalnya.

Tumbuhan ini terasa paling selesa di ruang udara ringan. Pemilik individu tidak terhad kepada geranium yang tumbuh di rumah. Jika perlu, mereka boleh ditanam di taman, di balkoni atau teres, yang mempunyai perlindungan dari hujan.

Selalunya mereka dipasang di jendela. Tetapi dalam kes ini, anda perlu menjaga penciptaan pengudaraan yang baik, Oleh kerana tumbuhan memerlukan bukan sahaja rejim suhu optimum, tetapi juga kelembapan udara.

Secara umum, pencahayaan geranium menjadikan keperluan asas berikut:

 1. Memastikan pencahayaan maksimum, pada musim panas, teduhan sebahagian diperlukan.
 2. Sekiranya tumbuhan ditanam di luar rumah, maka di tempat yang dipilih adalah perlu untuk membuat perlindungan daripada pemendakan.
 3. Ia adalah perlu untuk memberi perlindungan dari cahaya matahari langsung.
 4. Pada musim sejuk, Pelargonium perlu ditanam di tempat yang ringan dan sejuk, di mana suhu rendah dikekalkan - tidak lebih tinggi daripada 10-14 darjah Celcius. Dalam kes ini, ia boleh membentuk tunas ovari.

Untuk pertumbuhan biasa pelargonium diraja, penyiraman yang kerap dan biasa. Pada musim panas ia perlu dijalankan dua kali sehari - pada waktu pagi (kira-kira pukul 10) dan pada waktu petang, apabila matahari terbit. Pada musim sejuk, sudah cukup untuk menanam tumbuhan sekali sehari.

Ciri-ciri tertentu boleh didapati apabila merawat kacamata diraja pelargonium. Kerana mereka lebih biasa dengan suhu yang lebih tinggi daripada geranium zon, semasa menyiram sedikit peningkatan aliran air.

Apabila menyiram pokok renek dewasa mematuhi skema - tidak lebih daripada 50 ml setiap satu penerimaan. Jumlah yang dibelanjakan untuk air perlu cukup untuk membolehkan pembasahan tanah sedikit.

Sekiranya elakkan kelembapan berlebihan, kerana dalam keadaan sedemikian, kebarangkalian perkembangan reput dan penembusan jangkitan meningkat. Ini sering menerangkan keengganan pelargonium diraja untuk mekar di rumah.

Semasa penanaman pelargonium diraja, pastikan suhu optimum dalam had 18-25 darjah Celsius.

Ia tidak disyorkan bahawa suhu melebihi ambang ini. Juga, bahaya tertentu boleh menyebabkan draf ke kilang, pemanas, pendinginan tajam.

Untuk mengelakkan situasi yang tidak menyenangkan ini, ia tidak akan menghalang setiap penjual bunga daripada mempunyai hygrometer, termometer dan stesen cuaca.

Pada tahap istirahat, yang berlangsung selama Pelargonium Diraja dari Oktober hingga Mac, adalah perlu untuk tidak membenarkan pengeringan bumi koma. Penjagaan diri pada tahun ini, tumbuhan hampir tidak diperlukan.

Malah sebelum pelargonium berlalu ke fasa rehat, meruntuhkan bunga pada dirinya, tunas dan daun yang lemah. Apabila memotong, anda perlu mengeluarkan tunas dengan satu pertiga daripada panjangnya.

Langkah sedemikian bukan sahaja memberikan kebebasan lebih banyak tumbuhan, tetapi juga membantu untuk mendapatkan lebih banyak udara. Satu lagi pemangkasan adalah untuk meningkatkan ketahanan terhadap penyakit dan perosak. Pengairan harus dilakukan hanya pada saat-saat ketika ini diperlukan sesuai dengan keadaan.

Pada rehat, pelargonium diraja berkembang pada suhu 15 darjah Celsius. Walau bagaimanapun, penanam individu boleh dihalang daripada merawat tanaman dengan baik pada musim sejuk dengan kekurangan ruang atau masa untuk ini. Dalam kes ini, teruskan seperti berikut:

 • tumbuhan dikeluarkan dari periuk, kemudian memendekkan pucuk utama, membersihkan akar ketulan kotoran, dan juga memotong akar;
 • pada tahap kitaran hayat ini, setiap tumbuhan dibungkus dalam akhbar dan dibungkus dalam filem;
 • pada akhirnya akan tetap diikat dan menggantungnya di ruangan bawah tanah.

Kaedah ini, tentu saja, akan dinikmati ramai, sejak sepanjang musim sejuk tidak perlu menjaga bunga. Ingat tentang pelargonium pada bulan Mac, apabila ia dikeluarkan dari bungkusan dan dipindahkan semula ke dalam periuk.

Sepanjang tempoh vegetatif, setiap dua minggu di dalam tanah, adalah perlu tambah baja cecair. Dari bulan Oktober hingga Februari, loji itu beristirahat, jadi anda tidak perlu menjalani pembajaan pada masa ini tahun ini.

Sekali lagi saya ingin mengulangi bahawa pokok renek kompak yang paling melimpah adalah pelargonium diraja berbanding dengan ditumbuhi. Cawangan-cawangan baru sering terbentuk di pucuk lama, yang sudah menjadi lignified.

Jika geranium telah ditanam selama bertahun-tahun, maka sudah cukup untuk menjalankan pemangkasan sekali setahun berhubung dengannya. Dan masa tidak penting.

Terlepas dari gred pelargonium diraja, dari mana anda ingin mendapatkan belukar baru di rumah, disarankan gunakan kaedah keratan. Untuk ini, perlu sudah pada minggu pertama musim panas atau pada musim luruh untuk menyediakan potongan, yang dipotong di bawah internodes pada sudut 45 darjah.

Sekiranya pemotongan itu adalah kepelbagaian kerdil, maka ia hendaklah dipisahkan kira-kira 5 cm, dan untuk besar - 10 cm. Setelah potongan siap di tangan, mereka perlu memotong daun dan bunga yang lebih rendah.

Proses pembiakan bunga geranium diraja di rumah berjalan sedikit berbeza daripada dalam kes jenis lain. Ia tidak disyorkan untuk membenarkan kelembapan tanah yang semakin meningkat, kerana ini boleh mengakibatkan pembusukan kilang.

Atas sebab ini, anda harus berhati-hati dengan keratan: apabila terdapat beberapa hari lagi sebelum mendarat, anda harus mengelak daripada meletakkannya di dalam air.

Langkah yang lebih berkesan adalah untuk mengeringkannya selama dua jam. Walau bagaimanapun, perlu memotong tapak terlebih dahulu arang dan "Kornevina."

Untuk mendapatkan semak geranium baru di rumah, anda perlu menyediakan dahulu periuk kecil diameternya. Sebagai parit, anda boleh menggunakan pisau, yang mengisi bahagian bawah periuk.

Seterusnya, campuran tanah diletakkan berasaskan gambut dan pasir, diambil dalam jumlah yang sama, dan disiram dengan teliti. Kemudian, keratan dituai.

Menanam tangkai di tanah basah atau terlalu kering tidak disyorkan, jadi dalam situasi seperti itu selepas penanaman, penyiraman hanya boleh dilakukan di sepanjang pinggir.

Populariti kaedah keratan geranium diraja dapat dijelaskan oleh fakta bahawa pucuk yang dituai cepat berakar. Biasanya ia mengambil masa 3-4 minggu untuk pucuk pertama muncul. Ini adalah tanda pasti bahawa ia adalah masa untuk meningkatkan penyiraman sedikit.

Walau bagaimanapun, di sini adalah perlu bersenamlah dengan penuh perhatian, kerana terdapat bahaya merendam substrat.

Apabila lulus empat minggu seterusnya, pokok renek muda pelargonium diraja bermula marah di bawah sinar matahari, dan seterusnya menjaga mereka dilakukan dengan cara yang sama seperti spesimen dewasa.

Setelah menunggu pembentukan sistem akar yang baik di dalamnya, ada kemungkinan pemindahan geranium ke dalam tanah, yang disediakan dari kompos.

Malah terhadap latar belakang penampilan banyak bunga dan daun, geranium diraja sendiri sering tetap agak padat. Pucuk akar yang dihasilkan mencari ruang pertumbuhan tambahan di lubang saliran, dan apabila berjaya, mereka menyumbatnya.

Ini adalah salah satu sebab yang kerap untuk menjelaskan mengapa Pelargonium tidak berbunga di rumah. Berkenaan dengan geranium, pemindahan boleh dilakukan tidak lebih dari sekali setiap dua tahun, menggunakan substrat bumi segar.

Pertama, perlu membersihkan rimpang dari tanah lama dengan goncangan lembut. Selanjutnya, akar yang panjang dan tebal dipangkas untuk menghapuskan separuh daripada mereka. Kemudian geranium dikembalikan ke periuk lama, yang merupakan preliminarily isi dengan tanah segar.

Ia disyorkan untuk pemindahan pada musim bunga, walaupun ia dibenarkan untuk melakukannya pada bila-bila masa semasa tumbuh-tumbuhan pelargonium diraja.

Bahaya paling besar untuk geranium diraja adalah penyakit "kaki hitam". Anda boleh menentukannya dengan hakikat bahawa batang dicat hitam di aras tanah. Tetapi anda perlu berhati-hati, kerana penyakit ini dapat dengan cepat melanda seluruh tumbuhan.

Biasanya ia timbul dari tanah yang basah atau kelembapan yang tinggi. Bahawa ini tidak berlaku, untuk pelargonium diraja perlu mewujudkan keadaan yang optimum pembangunan, dan mereka menganggap penyediaan udara yang agak kering.

Karat juga menjadi masalah bagi geranium. Keburukan daripadanya ditunjukkan dalam pengikisan daun dan kemudiannya hilang. Tidak dilindungi dari tunas penyakit ini dan bunga geranium.

Oleh itu, perhatikan tanda-tanda yang berpotensi pada karat pada daun bunga, mereka segera adalah perlu untuk memecahkan, yang merupakan langkah pencegahan yang berkesan terhadap penyakit ini.

Pelargonium Diraja untuk banyak bunyi tidak begitu biasa, walaupun ini tidak menghairankan, kerana ini adalah nama rasmi geranium.

Di bawahnya terletak satu tumbuhan cantik yang boleh menjadi hiasan yang berkesan bukan sahaja di apartmen, tetapi juga di plot taman. Walau bagaimanapun, penyelenggaraan yang sewajarnya mengandaikannya penciptaan keadaan yang menggalakkan untuk pertumbuhan, jika tidak, ia tidak akan mudah walaupun menunggu bunga pelargonium.

Bagaimana untuk menjaga geranium diraja?

Geranium diraja, yang sebaliknya disebut Pelargonium, tidak sia-sia menerima nama yang mulia ini. Geranium Diraja, yang sebaliknya dipanggil Pelargonium, tidak sia-sia menerima nama megah itu. Tumbuhan ini luar biasa untuk kecantikan, keanggunan dan keanggunannya. Walau bagaimanapun, penjagaan dikehendaki daripadanya diraja. Tidak seperti sesama jenis lain, wakil flora ini memerlukan penjagaan khas dan perhatian yang berterusan. Jika anda tidak memberikan bunga yang dikehendaki, tunas yang subur tidak boleh menunggu.

diraja yang indah adalah berasal dari Amerika Selatan, di mana terdapat iklim yang lembap dan panas. Itulah sebabnya ia terasa hebat di bilik-bilik yang hangat dengan kelembapan yang tinggi. Di Eropah, bunga yang luar biasa dibawa hanya pada akhir abad XVIII. Dalam masa yang singkat, beliau mendapat populariti yang besar di kalangan tukang kebun. Sejak saat itu, penternak adalah kerja-kerja yang tak putus akibat daripada mana cahaya itu muncul semakin banyak jenis baru Pelargonium diraja. Adalah sukar untuk menamakan bilangan sebenar spesies yang diketahui hari ini.

Di rumah, seorang wakil mulia flora tumbuh hingga ketinggian 60-80 cm. Penanaman semak yang lebih tinggi tidak dianjurkan, kerana bunga hanya muncul pada titik pertumbuhan tertinggi. Jika geranium mencapai ketinggian 1 m, ia benar-benar kehilangan kualiti hiasannya. Walau bagaimanapun, jika anda seorang peminat percubaan, anda boleh cuba untuk mengembangkan belukar tinggi 1,5 m di kawasan terbuka. Ini akan menjadi latar belakang yang sangat baik untuk penduduk taman yang terbantut.

Individu diraja yang indah adalah penduduk asli Amerika Selatan

Penerangan kilang diraja

Ciri membezakan utama geranium diraja adalah perbungaan yang bergaya. Dalam lebarnya boleh mencapai 25 cm Tetapi untuk mencapai keindahan seperti itu, perlu memastikan penjagaan yang betul. Lebih banyak baja dengan potasium dan fosforus yang anda buat semasa penyediaan untuk berbunga, lebih besar tunas akan. Biasanya terdapat perbungaan saiz sederhana - kira-kira 15 cm.

Semua orang diraja mempunyai bintik bujur di bahagian tengah kelopak. Mereka lebih gelap dan lebih tepu daripada kawasan lain. Terdapat pelargonium tsarist klasik dan double. Yang kedua kelihatan lebih berfaedah. Shades of buds memukau dengan kepelbagaian mereka. Terdapat salinan bunga kuning, putih, ungu, merah, merah jambu dan oren yang mempesonakan.

Tidak seperti geranium jenis lain, czar mempunyai tempoh berbunga yang agak pendek

Kelopak dalam tumbuh-tumbuhan adalah kedua cekung rata dan sedikit bergelombang. Varieti jarang bunga beralun tumbuhan diraja jarang berlaku. Daunnya bergerigi, bujur atau bulat. Permukaan mereka biasanya kasar, agak menyenangkan untuk disentuh. Bayangan daun tergantung pada keadaan umum individu diraja. Jika bunga sihat dan disediakan dengan segala yang diperlukan, dedaunannya mempunyai warna zamrud yang kaya. Batang utama dan semua pucuk dilindungi dengan ketat. Dan jika tumbuhan itu terasa buruk, dedaunannya memudar, dan bahagian-bahagian semak belukar itu kosong.

Tidak seperti geranium lain, czar mempunyai tempoh berbunga yang agak pendek. Sebagai peraturan, ia tidak melebihi enam bulan. Mekar di houseplant pada awal musim bunga.

Apakah syarat yang diperlukan bunga?

Seperti semua wakil golongan bangsawan, geranium diraja membuat permintaan yang tinggi terhadap syarat-syarat penahanan. Untuk membuat haiwan kesayangan berasa selesa, anda mesti mengikuti 4 peraturan asas.

 1. Tsarist geranium benar-benar tidak bertolak ansur dengan pengairan air dan tanah yang terlalu kering. Di samping itu, dia mengalami cahaya matahari dan angin langsung. Oleh itu, tukang kebun yang berpengalaman sangat tidak menyarankan untuk menanam bunga ini di tanah terbuka untuk tempoh musim panas. Tidak seperti saudara-mara, dia tidak akan senang dengan kekerasan seperti itu. Satu-satunya perkara yang boleh dilakukan pada musim panas adalah dengan mengambil Pelargonium secara langsung di dalam periuk di balkoni atau taman. Adalah penting untuk memastikan kilang itu berada di penumbra dan tidak berdiri di atas draf. Geranium, yang tinggal di tingkap, memerlukan teduhan di musim panas. Jika ini tidak dilakukan, selaran matahari boleh terbentuk di atas daun.
 2. Satu lagi peraturan bahawa tukang kebun harus menulis dalam buku hariannya: individu diraja tidak boleh mengalami defisit cahaya sepanjang tahun. Berbeza dengan geranium zon, yang mengumpul cahaya matahari sepanjang tahun yang akan datang dan musim sejuk yang sempurna walaupun di dalam bilik-bilik dengan pencahayaan yang kurang baik, kilang diraja tidak dapat hidup dalam kegelapan. Apabila terdapat kekurangan lampu, ia terbentang ke atas, dan juga tidak mempunyai kekuatan untuk meletakkan tunas untuk berbunga seterusnya. Oleh itu, untuk bunga-bunga bunga yang cantik dan mewah, digalakkan untuk membeli lampu pendarfluor khusus.
 3. Untuk geranium mula berkembang, adalah perlu untuk menjaga mengekalkan rejim suhu khas. Pada musim sejuk, kilang itu terasa hebat pada 12-15 ° C. Dalam keadaan sedemikian, ia meletakkan tunas untuk berbunga pada musim depan. Jika suhu dinaikkan dan melebihi tanda 24 ° C, bunga mula mengalami ketidakselesaan. Pada yang terbaik, ia tidak lagi mekar, paling teruk - berhenti sepenuhnya pertumbuhan.
 4. Perhatian khusus dalam penjagaan individu diraja mesti diberikan penyiraman. Pilih intensiti pelembab tanah, dengan mengambil kira rejim suhu. Pada musim panas, penyiraman perlu sederhana dan tetap, pada musim sejuk - membiarkan dan agak jarang berlaku. Juruwang yang berpengalaman mencadangkan supaya tidak mencurahkan cecair dari atas, tetapi tuangkan ke dalam kuali. Ini disebabkan oleh pengetatan tanah, geranium diraja sangat teruk. Bagi pengairan, lebih baik mengambil air hujan, atau cecair yang bersih dan tahan lama.

Jika anda mengikuti cadangan mudah ini, Pelargonium akan berasa selesa. Dia akan berterima kasih kepada penjual bunga dengan bunga yang cantik dan panjang.

Seperti semua wakil golongan bangsawan, geranium diraja membuat permintaan yang tinggi terhadap syarat-syarat penahanan

Bila dan bagaimana untuk memindahkan tumbuhan?

Tidak seperti saudara mereka yang berterusan menjalani pemindahan tahunan ke taman dan belakang, spesimen diraja bukan peminat pergerakan tersebut. Lebih baik tidak mengganggu pemindahannya sekali lagi. Menukar periuk hanya perlu jika sistem akar dewasa tidak lagi sesuai dengan yang lama. Sehingga itu, anda hanya boleh mengehadkan penambahan berkala tanah segar ke bekas.

Pemindahan pelargonium disyorkan 1 kali dalam 2 tahun. Jika anda tidak melakukan prosedur ini tepat pada masanya, tumbuhan itu tidak boleh mekar atau bunga di belukar akan menjadi sangat kecil. Adalah lebih baik untuk berubah secepat mungkin. Waktu yang optimum adalah permulaan bulan Februari. Selepas bunga mula membentuk tunas, dan ia mekar.

Tanah untuk individu diraja tidak berbeza dari tanah, yang sesuai dengan wakil-wakil spesies lain. Ia boleh disediakan secara berasingan, bercampur dengan bahagian yang sama:

Ia perlu untuk menjaga lapisan saliran. Jika tidak, pokok tumbuhan itu mati kerana air yang bertakung di akarnya. Sebagai longkang, anda boleh menggunakan tanah liat yang diperluas, batu dihancurkan, pasir dihancurkan. Untuk penanaman hydrangeas, periuk seramik paling sesuai. Mereka menyediakan pengagihan udara walaupun dan mengekalkan suhu yang sesuai untuk koma bumi. Selepas pemindahan, perhatian kepada bunga perlu ditingkatkan.

Tidak seperti saudara-saudara mereka yang berterusan menjalani pemindahan tahunan ke taman dan belakang, spesimen diraja bukan peminat penggantian sedemikian

Dalam apa baja yang diperlukan geranium?

Keperluan untuk baja geranium ujian kerajaan selama tempoh pertumbuhan aktif, pembentukan tunas, berbunga. Nutrien mesti ditambah setiap 2 minggu antara akhir bulan Mac dan pertengahan November. Adalah lebih baik menggunakan pakaian atas cecair, sebagai contoh, penyelesaian yang baik ialah penyelesaian yodium. Untuk membuatnya, 1 titis bahan ditambah kepada 1 liter air. Sekitar 50 ml komposisi yang disediakan perlahan-lahan tumpah di atas dinding periuk. Apabila lebih banyak persenyawaan dilakukan, terdapat risiko kerosakan pada sistem akar.

Untuk memberi makan tumbuhan, anda juga boleh menggunakan baja mineral yang dibeli. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memastikan bahawa nitrogen tidak mendominasi dalam komposisi mereka. Jika tidak, batang dan daun akan berkembang secara aktif, tetapi tunas akan menjadi lebih kecil. Adalah lebih baik untuk memilih campuran dengan kandungan fosforus dan potassium yang tinggi. Mereka akan memastikan pembungaan yang panjang dan berlimpah.

Bahan organik segar sebagai baja untuk geranium tidak digalakkan. Kilang diraja hanya tidak melihat apa-apa pakaian atas.

Keperluan untuk baja geranium ujian royal selama tempoh pertumbuhan aktif, pembentukan putik, berbunga

Bila dan bagaimana pemangkasan dilakukan?

Pemangkasan yang tidak betul adalah salah satu kesilapan pemula yang paling biasa apabila tumbuh geranium diraja di rumah. Kebanyakan penanam percaya bahawa masa terbaik untuk prosedur ini adalah permulaan musim bunga. Walau bagaimanapun, pendapat ini salah. Adalah lebih baik sekiranya pemangkasan dilakukan sejurus selepas berbunga, iaitu pada akhir Ogos atau awal September. Jika anda merawat semak belukar pada musim bunga, musim depan ia tidak mungkin berkembang.

Adalah optimum jika pemangkasan dilakukan dalam 2 dos dengan selang antara sesi 1-1.5 bulan. Dalam kes ini, orang diraja akan mengalami kurang tekanan dan akan dengan mudah memindahkan prosedur. Selepas mengeluarkan lebihan bahagian tumbuhan, anda mesti menikmati baja geranium.

Jika pemangkasan dilakukan dengan betul dan dalam masa, kejatuhan geranium akan mula muncul pucuk muda. Mereka mesti mencubit lebih daripada 4-5 daun. Dalam kes ini, batang baru akan berkembang lebih aktif. Kedai bunga profesional yang membentuk salinan pameran besar, menghabiskan purata 3-4 yg menjepit musim ini. Akibatnya, pada musim bunga belukar hiasan memperoleh bentuk padat dan mekar dengan banyak. Bilangan pinpricks dalam kebun amatur amat bergantung kepada keadaan tumbuhan. Jangan lupa: dalam mana-mana kes, prosedur akhir mestilah diadakan tidak lewat daripada awal Februari. Jika, bagaimanapun, semasa belukar musim sejuk kuat diregangkan, ia akan menjadi lebih baik jika, bukannya mencubit akhir akan diadakan pemangkasan pucuk terlalu besar.

Penjagaan yang betul untuk geranium (video)

Keratan adalah kaedah yang paling mudah, berkesan dan biasa untuk pembiakan geranium diraja. Untuknya, anda boleh menggunakan puncak dengan 3-4 pasang daun, yang diperolehi semasa pemangkasan. Dalam kes ini, perlu diketahui bahawa keratan tumbuhan ini tidak boleh berakar di dalam air. Dalam keadaan kelembapan yang tinggi, mereka tidak tumbuh akar, tetapi hanya kerosakan.

Untuk menyebarkan semak belukar, perlu membentuk laman pemotongan dengan arang, keringkan sedikit dan segera tanam keratan di tanah. Komposisi tanah optimum: campuran bahagian perlite dan gambut yang sama. Ia disyorkan dengan serta-merta untuk menanam tanaman muda dalam pasu berasingan, anda boleh menggunakan cawan gambut. Ini akan menghapuskan kematian besar haiwan peliharaan hijau sekiranya penjagaan dan pembiakan tidak dijalankan dengan betul.

Keratan adalah cara paling mudah, paling berkesan dan paling biasa untuk pembiakan geranium diraja

Kira-kira 1-2 bulan tumbuhan berakar umbi sepenuhnya, selepas itu mereka boleh dipindahkan ke dalam campuran nutrien yang terdiri daripada turf kayu keras dan tanah, pasir dan tanah gambut dicampur dalam perkadaran yang sama. Untuk menutup keratan dengan balang atau polietilena tidak perlu, cukup untuk menyimpannya di dalam bilik yang hangat dengan pencahayaan sederhana, menyediakan penyiraman yang tepat pada masanya.

Untuk pembungaan yang subur dan pertumbuhan penuh semasa tumbuh-tumbuhan, semak muda perlu diberi makan secara berkala. Lebih baik menggunakan baja mineral dengan kandungan nitrogen yang rendah. Semasa pembungaan, yang dalam kes penjagaan yang betul akan tiba kira-kira 6-9 bulan selepas perakaran, adalah disyorkan untuk menggunakan baja untuk menanam tumbuhan dalaman. Anda boleh membelinya di mana-mana kedai khusus.

Disebarkan oleh biji, individu diraja, tidak seperti spesies lain pelargonium, tidak suka. Biasanya, apabila menggunakan kaedah ini, tanda-tanda terry dan semimariness dari varieti ibu terbaik tidak dipindahkan. Walau bagaimanapun, jika anda seorang peminat eksperimen, pastikan anda mencuba geranium yang menakjubkan dari biji benih. Anda mungkin dapat membuat pandangan baru.

Kenapa tidak geranium diraja berkembang?

Florists amatur, menjadi pemilik geranium diraja yang indah, sabar untuk masa ini apabila yang indah hijau mekar haiwan peliharaan. Walau bagaimanapun, sering mereka perlu kecewa: bukan perbungaan besar yang cantik geranium diraja cerewet memberikan hanya dedaunan yang banyak, dan pucuk berkembang pesat diregangkan dan merosakkan rupa keseluruhan. Mengapa ini berlaku? Kemungkinan besar, dalam penjagaan tumbuhan peraturan asas telah melanggar:

 • belukar mengalami kekurangan pencahayaan atau disebabkan oleh keadaan suhu yang tidak sesuai;
 • bunga hidup dalam periuk terlalu besar;
 • memperkenalkan baja mempunyai komposisi tidak seimbang;
 • Pemindahan itu tidak dilakukan pada masa itu;
 • Pemangkasan dilakukan dengan melanggar peraturan asas atau tidak sepenuhnya.

Semua sebab untuk kekurangan bunga boleh dengan mudah dihapuskan. Setelah ini dilakukan, wanita kerajaan yang mengagumkan akan menyenangkan berbunga anda.

Apakah penyakit dan perosak berbahaya bagi geranium?

Sama seperti tumbuh-tumbuhan dalaman lain, pelargonium diraja terdedah kepada penyakit dan perosak. Biasanya, penyakit menyerang haiwan peliharaan hijau kerana melanggar syarat-syarat penahanan. Walau bagaimanapun, jika anda sentiasa memantau loji dan mengambil langkah-langkah yang tepat pada masanya, kesan berbahaya dari serangan itu akan dielakkan.

 1. Jika keindahan bilik adalah daun kuning, ia mungkin mengalami kekurangan kelembapan atau kekurangan nutrien. Gejala yang sama menunjukkan periuk yang terlalu ketat dan juga membasuh baja dengan nitrogen.
 2. Leaflets menjadi lembap dan meleleh, mereka membentuk acuan atau bintik coklat? Cari sebab penyiraman berlebihan. Pelembap yang berlebihan boleh menimbulkan kemunculan bintik-bintik gelap yang tertekan di batang.
 3. Pengguguran lebih rendah daun, pendedahan batang dan menarik puncak Bush - tanda-tanda jelas bahawa haiwan kesayangan hijau mengalami kekurangan pencahayaan. Sekiranya rejim suhu yang salah dipilih untuk ini, tidak perlu menunggu bunga geranium yang subur.

Tumbuhan yang sakit dan tertindas mudah menjadi mangsa perosak. Royal Pelargonium boleh menyerang whitefly, aphids, hama labah-labah. Ambil tindakan sebaik sahaja tetamu yang tidak diundang dijumpai. Ia adalah perlu untuk mengasingkan tumbuhan yang terjejas dari haiwan peliharaan dalaman lain dan merawat daun dengan penyelesaian sabun. Jika ini tidak berfungsi, penyemburan dengan racun serangga diperlukan.

Adalah sukar untuk menjaga geranium diraja yang cantik. Walau bagaimanapun, keindahan tumbuhan berbunga sepenuhnya membayar untuk semua usaha yang dibelanjakan

Adakah vaksin memanjangkan bunga itu?

Dengan penjagaan yang betul, pelargonium diraja berkembang dengan merbahaya dan setiap tahun. Walau bagaimanapun, terdapat satu kelemahan penting: tumbuhan ini mempunyai tempoh berbunga yang sangat pendek. Nasib baik, sosialis telah menemui cara untuk menghapuskan ketidaksempurnaan ini. Untuk melakukan ini, gunakan kaedah umum pembiakan vegetatif - inokulasi. Ia adalah mungkin untuk menegaskan bahawa individu diraja benar-benar mentolerir prosedur. Di samping itu, ia berkembang dengan baik di pokok-pokok akar pelbagai jenis geranium. Dalam belukar yang dicantumkan ini, sesetengah sifat ciri stoknya dipindahkan. Khususnya, ini termasuk berbunga.

Memandangkan kemungkinan untuk menubuhkan secara praktikal oleh, spesimen diraja yang terbaik berkembang selepas mencantumkan geranium wangi dan Unicum. Grafting pada varieti zon, malangnya, tidak memastikan perkembangan dan pembungaan aktif.

Adalah sukar untuk menjaga geranium diraja yang cantik. Walau bagaimanapun, keindahan tumbuhan berbunga sepenuhnya membayar untuk semua usaha yang dibelanjakan.

Galeri: royal geranium (25 foto)

Agar tidak kehilangan bahan, pastikan untuk menyimpannya ke rangkaian sosial anda Vkontakte, Odnoklassniki, Facebook, hanya dengan mengklik pada butang di bawah:

Perhatian, hanya HARI INI!

Tanya soalan kepada ahli komuniti kami!

Ia benar-benar percuma 🙂

Tanya soalan kepada ahli komuniti kami!

Jelaskan masalah dengan seberapa banyak yang mungkin, beritahu kami tentang diri anda. Ia juga wajar untuk menunjukkan alamat e-mel anda yang anda akan menerima pemberitahuan balasan. Ia percuma!

© 2014-2016, MoyaTeplica.ru - semua tentang rumah hijau.

Menyalin bahan hanya dibenarkan dengan rujukan belakang sumbernya.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 4