Gaya landskap – 314167.info

Gaya landskap

Gaya landskap

Sejarah asal gaya lanskap

Adalah dipercayai bahawa gaya landskap dalam seni bina landskap muncul di England pada abad XVIII. Ia adalah sejenis cabaran untuk kebun besar Perancis, suatu tarikan untuk hidup selaras dengan alam semula jadi, dan tidak menentangnya pada diri sendiri. Peranan dan zaman romantisme dimainkan dalam permainan, di mana taman tetap tidak sesuai dengan apa-apa cara. Gaya landskap di UK dikaitkan dengan arkitek landskap seperti Lancelot Brown, William Kent, Charles Bridgman. Di samping itu, perkembangan gaya lanskap telah dipengaruhi oleh budaya Cina, yang menafikan segala-galanya yang sengaja dan sengaja.

Ciri susun atur taman lanskap

Taman dalam gaya landskap sedekat mungkin ke landskap semulajadi. Di dalam susun atur terdapat asimetri, garis-garis jejak licin - mereka seperti jalan di hutan. Dan taman itu sendiri lebih seperti hutan - benar, ia lebih hiasan. Pokok dan pokok renek ditanam dalam kumpulan dan massif kecil, jadi tepi terbentuk di wilayah, terbuka glades dan kawasan dengan jenis ruang tertutup.

Pelepasan adalah kecil, dan kadang-kadang pada peregangan yang terlalu rata, geo-plastic dijangka - bukit buatan. Taman landskap boleh dibahagikan kepada kawasan kecil dan kawasan yang lebih besar, dan kadang-kadang juga untuk mempercantik hutan yang ada. Taman seperti ini dicirikan oleh kecuaian ringan, kerusuhan tumbuh-tumbuhan yang terlalu banyak, seolah-olah ia secara bebas memenangi tempat yang mewah. Malah, semua ini adalah kerja arkitek landskap.

Unsur-unsur taman dalam gaya landskap

Trek dan platform - pelaksanaan mungkin batu alam atau jubin granit, dari masa ke masa mereka akan mewujudkan perasaan taman lama, di mana alam telah membuat penyesuaian sendiri ke landskap buatan manusia.

Juga, kerikil, kayu tumpah (atau tiruan batu tiruan), apa-apa penutup keras di halaman (contohnya, batu yang disebutkan di atas) akan dilakukan. Garis jalan di taman lanskap adalah lancar, tidak simetris.

Air - di taman landskap adalah sangat naturalistik: sama ada ia berliku-liku hutan berisik, atau tasik dengan bank-bank lemas di buluh, dengan teratai di permukaan.

Tumbuhan - berperingkat ditanam: sempadan - pokok yang tinggi, maka - semak - dari tinggi ke rendah, dan melalui katil atau kerdil elemen jumlah pokok renek bergerak dalam satah rumput. Selalunya pemilihan julat cenderung untuk mewujudkan taman berbunga berterusan, yang dibina pada awal puncak tumbuhan yang berbeza hiasan.

Landskap menegak - Ia dibenarkan menggunakan gerbang, pergolas, menanam lina di sepanjang dinding, pagar, berhampiran beranda dan arbors.

Katil bunga - kebanyakannya mixborders menggabungkan tumbuhan herba saka dengan tempoh berbunga yang berbeza, atau berlainan warna dengan pokok-pokok bunga dan dekorativnolistnyh. Peraturan utama adalah untuk mencapai perubahan berterusan tumbuhan berbunga, mungkin juga skala warna untuk menekankan keindahan perubahan musim.

Keputusan berwarna dari taman dalam gaya lanskap

Di taman landskap, penyelesaian warna boleh diubah, tiada batasan ketat. Dengan skala hijau yang berlaku, yang berfungsi sebagai latar belakang, anda boleh mengisi mana-mana warna - ungu, merah, putih, oren. Bergantung kepada keinginan anda, anda boleh membawa taman landskap lebih dekat dengan gaya hutan dan taman yang subur. Secara umum, untuk taman dalam gaya landskap mempunyai ciri-ciri lebih kepada campuran warna dan perubahan yang berterusan - ceri dan pokok epal ditutup dengan bunga musim bunga dan Maples menukar warna hijau kepada oren terang dan merah, beberapa Arborvitae dan microbiota akan berada di bawah gangsa musim sejuk.

Ketika merancang taman landskap, hampir semua tumbuhan jatuh ke dalam arsenal, merasa nyaman di lorong tengah. Anda boleh menggunakan pain (pelbagai pain, merapikan, Arborvitae junipers barat), dan juga tumbuh-tumbuhan daun luruh - daripada pokok-pokok besar (Linden, maple, ceri liar) untuk pokok renek kerdil (spiraea, bloodroot, barberry). Taman berlandskap digunakan dan Leef hiasan bentuk - krasnolistnyh, purpurnolistnye, zheltolistnye (gred physocarpus, barberry, semangat), dan tumbuh-tumbuhan dengan bunga yang subur (hydrangeas, clematis) dan bentuk berlainan warna (dereny, Euonymus Fortune). Apabila memilih tumbuhan, peranan penting dimainkan oleh pencahayaan wilayah dan jenis tanah.

Petua untuk merancang taman dalam gaya lanskap.

 1. Apabila memilih bahan penanaman, dinamika pertumbuhan tumbuhan memainkan peranan penting. Adalah agak mungkin untuk membeli spire atau penyu putih kecil putih, untuk satu atau dua tahun mereka akan hampir mencapai saiz maksimum mereka. Tetapi membeli tinggi 0.5 meter tinggi tidak disyorkan.
 2. Tumbuhan kelihatan jauh lebih baik jika mereka ditanam dalam puffs kecil, dan tidak satu pun. Dengan cara ini, ini adalah salah satu daripada perbezaan reka bentuk landskap Eropah dari Rusia.
 3. Gaya landskap mengecualikan kehadiran bentuk topiary, penjerapan eksplisit tanaman. Tetapi ini tidak bermakna bahawa kita semua harus mengabaikan hal itu - banyak tumbuh-tumbuhan adalah cukup agresif dan mampu untuk menjaringkan spesies vysokodekorativnye yang lebih lemah tetapi. Perkara utama yang campur tangan tidak jelas: tiada siapa akan notis jalur perlindungan tertanam di dalam tanah dan bounding goutweed berlainan warna, atau sedikit timbul anggur seperti anak perempuan, dapatkan di bawah bumbung rumah.

Sebagai kesimpulan, saya ingin ambil perhatian bahawa, walaupun taman landskap adalah salah satu yang paling biasa dalam landskap pada masa ini, ia tidak semudah yang sepertinya pada pandangan pertama. Imitasi alam adalah salah satu tugas yang paling sukar, tetapi sebagai balasan anda akan menerima taman yang rimbun, indah pada bila-bila masa sepanjang tahun, menyanyi burung dan rasa harmoni dengan dunia sekitarnya.

Gaya landskap

Gaya landskap (bahasa Inggeris) taman adalah yang paling dekat dengan landskap semulajadi. Perkara utama dalam gaya lanskap ialah perpaduan manusia dengan alam semula jadi. Berbeza dengan gaya biasa dengan keteraturan dan kejelasannya, gaya lanskap menganggap susunan bebas unsur-unsur di laman web ini, kecerobohan dan asimetri. Semua unsur-unsur tapak harus sesuai secara organik ke dalam landskap, tanpa mengganggu keharmonian alam.

Landskap atau Gaya Inggeris, oleh itu, muncul di England, pada abad XVIII. Pengaruhnya terhadap kemunculan gaya adalah perkembangan Romantisisme, yang dicirikan oleh satu persepsi manusia dan alam, di mana hubungan mereka dirasakan. Penciptaan taman gaya landskap dikaitkan dengan nama arkitek lanskap Inggeris William Kent, Charles Bridgman dan Lancelot Brown. Mereka mempunyai apa yang menentang keras taman Perancis dan taman perompak. Pengaruhnya juga diterapkan oleh Timur dengan ajaran falsafahnya, yang menafikan kebanggaan dan kebombaan dan sebaliknya mengakui keabsahan dan keharmonisan manusia dan alam semulajadi.

Gaya landskap taman di zaman kita

Bagi taman lanskap hari ini, lebih mudah untuk mengatur mereka daripada taman-taman biasa. Taman Inggeris kurang daripada kos, memerlukan kurang kerja, kurang penyelenggaraan. Ini disebabkan oleh perubahan minimum yang dibuat kepada landskap sedia ada, sebagai peraturan, semua orang meninggalkan mereka.

Gaya landskap bagus kerana ia tidak memerlukan banyak ruang. Taman dalam gaya bahasa Inggeris boleh dipecahkan dan di kawasan kecil. Dalam perancangan taman adalah lembut, garis-garis yang mengalir, peralihan beransur-ansur antara satu sama lain.

Relief pada bahagian gaya landskap hampir tidak berubah, untuk taman Inggeris tidak perlu menggunakan dinding penahan atau struktur lain. Semua penyelewengan rupa bumi dimainkan, dan setiap bahagian wilayah ditekankan oleh unsur-unsur individu. Lebih-lebih lagi, di tapak yang sangat rata beberapa menjalankan geo-plastik, seni bina dan seni transformasi pelepasan.

Campuran benih untuk rumput taman Inggeris termasuk beberapa jenis herba. Selalunya taman Inggeris dihiasi dengan rumput Moor, yang kelihatan sangat elegan dan menyerupai karpet motley. Ia juga mungkin untuk menggunakan rumput alternatif - penimbunan semula atau tumbuhan penutup tanah, contohnya.

Susunan tumbuhan di taman Inggeris

Kebun-kebun landskap juga dibezakan oleh hakikat bahawa tumbuhan di dalamnya mempunyai tier - saiz besar, pokok renek, pagar, sekat, katil bunga. Semua pendaratan terletak secara bebas, dalam kumpulan. Kebun-kebun Inggeris dibezakan oleh sebilangan besar katil bunga yang berbeza, kehadiran bilah campuran, taman-taman berbatu (taman-taman rock dan rockery), meniru landskap gunung.

Taman Inggeris tidak boleh dilakukan tanpa pemain solo yang cantik, menetapkan nada untuk keseluruhan tapak. Pada plot, dilaksanakan dalam gaya lanskap, sering menanam tumbuhan madu, menarik lebah, bumbung.

Penanaman kilang bersaiz besar, sebagai peraturan, tidak berubah. Di bawah naungan pokok-pokok besar, agak mungkin untuk mengatur whist yang selesa, yang harus disembunyikan di kedalaman taman.

Berbeza dengan gaya biasa, di mana warna dominan berwarna hijau, untuk tanaman taman lanskap dengan daun dan bunga warna yang berbeza dipilih; kerap sambutan dalam berkebun - taman berbunga berterusan.

Landskap semula jadi tidak lengkap tanpa kolam. Reservoir di kawasan pinggir bandar tidak perlu besar, perkara utama adalah bahawa ia kelihatan semula jadi, garis pantai mungkin kabur, tanaman pesisir ditanam sewenang-wenangnya. Terdapat juga orang-orang bertuah, di bahagian dacha yang sudah ada kolam semula jadi. Ini meletakkan tugas-tugas baru dalam perancangan taman dan landskap, tetapi, dari sudut pandang gaya lanskap, kolam semula jadi adalah pilihan yang paling sesuai. Secara visual, takungan akan lebih baik dilihat jika ia berbentuk bulat, bujur atau berbentuk kacang. Kolam di tapak itu dengan cepat menampung pelbagai haiwan kecil, yang seterusnya membawa tapak dacha lebih dekat ke hutan.

Satu pilihan yang baik adalah organisasi aliran atau saluran. Di kawasan yang rata, aliran jenis biasa dibuat dengan saluran melayari, di saluran bengkok, aliran jenis gunung dicipta, dengan buaian. Gerakan dan bunyi air akan sentiasa memeriahkan tapak.

Hedges dan perkiraan bunga

Di taman gaya lanskap mengatur dan lindung nilai. Tetapi tidak seperti gaya biasa, landskap menganggap, sebaliknya, menghalang lindung nilai pokok dan pokok renek yang indah. Walaupun, keruntuhan dan keruntuhan rapi juga boleh diterima. Ramai orang mengguna pakai peranti seperti penciptaan Berso.

Gerbang dan pergola, dipintal dengan memanjat tumbuhan, boleh membahagikan taman menjadi plot yang terpisah dan berfungsi untuk zoning taman. Di samping itu, zon menggunakan pagar kayu, pagar logam, skrin.

Dari perkiraan bunga keutamaan diberikan kepada herba hiasan, bijirin, tumbuhan dengan dedaun hiasan dan mereka yang akan berkembang dengan bebas, tidak memerlukan banyak penjagaan dan akan hiasan untuk jangka masa yang panjang. Selalunya tukang kebun membuat taman bunga bertema (katil air, bayangan bunga, monoclub).

Skop luas untuk imaginasi mewakili aksesori untuk taman - tokoh taman, lampu berwarna, barangan antik - semua ini akan menambah keaslian taman.

Dibuat secara semula jadi: gaya lanskap dalam reka bentuk landskap dan ciri-cirinya

Sejak abad ke-18, zaman kegemilangan Volterrianisme bermula di wilayah Eropah. Kini ini menyokong kebebasan beragama dan secara amnya. Pada masa yang sama, orang ramai berminat dengan keanehan dalam pelbagai butiran, termasuk di taman dan taman. Memperkenalkan kreativiti secara aktif, khususnya, seni halus. Para seniman mencipta landskap yang menakjubkan, diilhamkan oleh landskap masa itu. Gaya landskap dalam reka bentuk landskap juga dipanggil reka bentuk bahasa Inggeris. Tetapi dia dilahirkan di Belanda dan Jerman, dan kemudian di England mendapat banyak kelajuan. Hari ini walaupun di dalam sebuah laman bahasa Inggeris kecil, anda dapat melihat landskap semula jadi yang indah.

Pada masa gaya ini dilahirkan, falsafah mengatakan bahawa terdapat banyak kelebihan dalam perpaduan dengan alam semula jadi. Orang kaya cuba mempelajari sebanyak mungkin budaya, tradisi dan sejarah negara-negara lain. Dari satu negara menarik idea menarik dan dilaksanakan di tanah air mereka. Para bangsawan kaya cuba membina ladang mereka dengan cara yang asli dan menarik. Terdapat kolam semula jadi di halaman, dan kambing biri-biri merumput di latar belakangnya. Landskap seperti ini mengilhamkan seni, menggalakkan romantisisme, menggalakkan impuls kreatif.

Gaya landskap aktif digunakan hari ini dan di laman web kami, jadi jika anda berminat dengan ciri penciptaannya, baca ulasan ini "House of Dreams" dan nikmati pemandangan indah landskap lanskap.

Gaya landskap dalam reka bentuk landskap

Ciri khas gaya lanskap

Pada pandangan pertama, gaya landskap mudah dan semulajadi, tetapi sebenarnya anda perlu melabur banyak usaha untuk mewujudkan reka bentuk landskap yang kemas. Peralihan lembut dari rumput ke semak dan pokok yang terang. Tiada bentuk geometri, garis lancar dan tiada corak. Tetapi terdapat beberapa butiran khusus yang cuba dilaksanakan di atas tanah untuk mencipta rekaan yang menakjubkan dalam gaya lanskap:

 • Kawasan tidak sekata. Terdapat dataran, bukit, jurang, badan air semula jadi, cerun - dan semua ini bergantian antara peralihan yang lancar.
 • Ketiadaan simetri. Tiada garis lurus, bentuk geometri, kebebasan lengkap dalam perancangan.
 • Kemudahan seni bina di laman web ini. Pelbagai gazebos, jambatan dan sebagainya boleh hadir dan kemas ke dalam landskap keseluruhan.
 • Jalan penggulungan yang dicipta dari batu liar atau batang pokok pokok, rumput dan sejenisnya. Mereka tidak hanya memainkan peranan hiasan, tetapi juga berfungsi untuk menghubungkan objek taman individu.
 • Sistem laluan. Ia adalah perlu untuk mempunyai peluang untuk mengagumi taman dari pelbagai tempat dan pada masa yang sama melihat pelbagai landskap yang indah.
 • Ketiadaan item yang mana pemandangan ke seluruh taman dapat diturunkan.
 • Komposisi taman dari semak dan pokok yang sama sekali berbeza. Mereka tidak boleh diulang di kalangan mereka sendiri. Anda boleh menggunakan bunga, tumbuh-tumbuhan dan taman bunga dan tumbuhan dari tanaman.
 • Badan air semula jadi atau buatan dengan garis pantai yang tidak rata.

Selepas bangunan bertingkat bandar, jalan-jalan rata, ela yang ketat dan monotonous, gaya lanskap berkebun adalah yang paling relevan dan popular untuk reka bentuk yard mereka sendiri. Dan walaupun sesuai untuk kawasan besar, tetapi kawasan pinggiran pinggir hanya 4-6 ekar dapat diatur dalam gaya ini.

 1. Pertama sekali, perlu diperhatikan pandangan yang indah dan mengagumkan. Taman-taman landskap kelihatan sangat bagus. Nampaknya alam semulajadi mencipta mereka, seolah-olah ia adalah taman liar, yang mana tangan manusia tidak dilampirkan.
 2. Plot dalam gaya landskap adalah praktikal. Untuknya, anda boleh menggunakan bunga-bunga yang tumbuh dengan hebat di latitud tertentu. Tidak perlu mencari tanaman eksotik, cukup untuk menanam semak dan pokok yang paling popular untuk setiap kawasan tertentu. Tambahan besar ialah ladang sedemikian mapan dan tidak memerlukan banyak penjagaan. Dalam gaya lanskap, tumbuh-tumbuhan biasanya ditanam dalam susunan tertentu: pokok tinggi, belukar, bunga dan rumput.
 3. Gaya ini sesuai untuk reka bentuk kawasan berjalan kaki atau kawasan rekreasi dan permainan sukan.

Taman dalam foto gaya landskap

Taman dalam foto gaya landskap

Kami merancang

Untuk membuat plot dalam gaya landskap, anda perlu membuat pelan terlebih dahulu. Di dalamnya adalah perlu untuk menentukan lokasi rumah dan lokasi semua elemen yang diperlukan untuk keselesaan di laman web ini.

Apabila merancang reka bentuk landskap, anda harus mempertimbangkan ketersediaan dan penempatan trek. Seperti yang dinyatakan di atas, mereka tidak sepatutnya licin dan tepat. Putar harus dibuat melengkung. Laluan boleh sewenang-wenangnya, tetapi mereka perlu diatur supaya mudah untuk sampai ke tahap ini atau itu. Sebagai contoh, di taman adalah kemudahan seperti mandi musim panas dan tandas. Bagi mereka, jalan itu harus pendek supaya anda tidak perlu pergi ke seluruh taman.

Reka bentuk landskap gaya lanskap taman negara

Dalam kes susunan laman web dalam gaya landskap bahasa Inggeris, anda harus meninggalkan tabiat menggunakan wilayah itu sehingga maksimum. Dalam keadaan ini, setiap sudut tidak dapat diduduki dengan sesuatu yang berguna, sebaliknya - kebebasan dan lebih banyak ruang harus dibuat. Tidak perlu memesan beberapa air pancut mewah, membina air terjun dan sebagainya. Anda boleh menggunakan apa yang sudah ada di laman web ini. Sekiranya tapak tidak merata, maka ini hanya dalam tangan. Ia perlu menggunakan semua "kekurangan" wilayah supaya mereka menjadi maruahnya.

Landskap dalam foto gaya lanskap

Jika rumah itu belum dibina, maka dalam reka bentuknya harus mematuhi gaya Victoria atau British. Tetapi dalam keadaan di mana rumah itu telah lama dibina dan gayanya tidak sesuai untuk berkebun landskap, anda boleh:

 • menukar beberapa bahagian rumah, tetapi ia mungkin mengambil banyak wang;
 • menanam pagar hijau, memisahkan kawasan sekitarnya dari pintu masuk ke taman;
 • bangunan sedia ada, khususnya, rumah, anda boleh memberikan gaya yang diperlukan, menggunakan tanaman bercabang yang akan menutupi fasadnya.

Rumah dengan reka bentuk landskap taman

Taman dalam foto gaya landskap

Dalam reka bentuk landskap taman, warna adalah penting. Warna dan teduh yang dipilih dengan betul dapat meningkatkan atau menurun secara visual, membawa atau memindahkan objek tertentu. Terima kasih kepada warna, anda boleh memberi tumpuan kepada satu butiran dan "menyembunyikan" yang lain. Juga jangan lupa bahawa komposisi mudah kecil kelihatan hebat seperti kombinasi rumit dan hiasan.

Terdapat banyak rahsia yang berbeza tentang bagaimana untuk meningkatkan reka bentuk landskap landskap. Sebagai contoh, ke sudut jauh taman itu tidak kurang hebatnya, anda perlu menanam pokok yang lebih terang, seperti tanaman perifer berwarna biru.

Gaya lanskap Inggeris dalam reka bentuk landskap

Walaupun taman dalam gaya lanskap sepatutnya semulajadi, ini tidak bermakna bahawa mereka tidak perlu terlibat. Adalah perlu untuk membuat kumpulan pokok renek dan bunga, menanam bunga berwarna yang terang, memberikan naungan ke lorong-lorong taman kerana tumbuh-tumbuhan bercabang dan sebagainya.

Gaya landskap bahasa Inggeris dalam foto reka bentuk landskap

Flowerbeds dalam gaya landskap

Anda boleh mengatur rumput hijau dengan tangan anda sendiri. Kedalaman penaburan subur di kawasan di mana rumput dirancang sekurang-kurangnya 15 cm. Sebelum menyemai rumput rumput, kira-kira sebulan, perlu menggali tanah, kemudian mengeluarkan semua rumput, menyuburkan wilayah. Permukaan mestilah rata dan padat, yang mana kepingan papan lapis atau penggelek digunakan. Sekiranya terdapat jalan keluar atau halangan lain kepada operasi mesin pemotong rumput, rumput perlu disemai satu meter dari situ.

Rumput rumput boleh berbeza. Penggunaan purata biji kira-kira 15 g / m², tetapi lebih banyak maklumat boleh didapati secara langsung apabila membeli ramuan tertentu. Benih tidak menyemai sangat dalam, tetapi mereka perlu ditaburi dengan bumi, dan kemudian menyediakan mereka dengan pengairan titisan, sama dengan hujan ringan. Begitu juga setiap hari untuk minggu pertama selepas menyemai, jika ia cerah dan panas di luar. Tidak boleh dikatakan bahawa rumput tumbuh perlahan-lahan, tetapi pada masa yang sama proses ini dapat dipercepat dengan membeli gandum siap rumput. Mereka hanya perlu digunakan, diperluas dan disiram.

Taman bunga dan rumput dalam gaya lanskap

Untuk gaya lanskap dalam reka bentuk landskap, anda boleh menggunakan pelbagai warna, pokok, pokok renek. Juga, jangan lupa tentang pelbagai unsur hiasan dan praktikal, misalnya, bangku atau patung.

Reka bentuk landskap gaya lanskap taman negara

Terima kasih kepada semua ini, anda boleh membuat syurga anda sendiri. Reka bentuk landskap membawa banyak keseronokan dan menyediakan rehat penuh di taman.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + = 18