Injap bekalan di dinding

Bekalan injap di dinding dengan tangan anda sendiri: perihalan, pemasangan dan cadangan

Untuk memastikan aliran udara di dalam premis kediaman dan bukan kediaman, injap bekalan sering digunakan hari ini. Di dinding anda boleh memasang sendiri, untuk ini anda tidak perlu membeli alat tambahan. Keperluan ini disebabkan oleh fakta bahawa sistem tingkap aluminium, kayu dan PVC ditutup sangat popular pada tahun-tahun kebelakangan ini. Mereka adalah sebab bahawa sukar untuk mewujudkan iklim mikro yang ideal untuk seseorang di dalam premis itu. Tingkap mempunyai meterai, yang menghilangkan kemasukan udara segar, yang sebelum ini hadir kerana keretakan.

Keterangan injap masuk berdinding

Injap masuk di dinding dibentangkan untuk dijual dalam beberapa model, namun masing-masing mempunyai ciri dan komponen yang umum, diantaranya:

Bagi saluran udara, perlu untuk laluan udara dari dalam jalan. Jualan anda boleh mencari model, yang kebanyakannya bahagian ini diperbuat daripada plastik. Terdapat juga gril pengudaraan dalam struktur, yang terletak di luar. Ia tidak termasuk kemasukan sedimen ke pedalaman. Ia biasanya diperbuat daripada logam atau plastik.

Injap bekalan di dinding masih mempunyai perumahan dalaman, yang diwakili oleh kepala. Ia diperbuat daripada plastik dan terdapat dalam bentuk yang boleh dibongkar. Dalam komposisinya terdapat penapis, yang diperlukan untuk mengarahkan udara ke dalam bilik. Kadang terdapat penebat bunyi di dalam saluran. Ia menghilangkan pembekuan dinding di sekeliling paip dan mengurangkan bunyi jalanan. Peranan penebat bahagian ini biasanya digunakan oleh polyphon.

Kadangkala injap dinding mempunyai fungsi pelarasan. Unsur untuk melaksanakan tugas ini terletak di dalamnya. Sesetengah model dilengkapi dengan sistem peraturan hygro. Ia bertindak balas terhadap kelembapan di dalam dan membuka injap jika petunjuk tertentu meningkat.

Dijual adalah mungkin untuk memenuhi injap bekalan di dinding, yang mempunyai struktur yang lebih kompleks. Ia dilengkapi dengan peminat, pemulihan, sensor kelembapan dan panel kawalan elektronik jauh. Recuperator bertanggungjawab untuk pemanasan udara, tetapi sensor kelembapan juga dilengkapi dengan sensor suhu, yang memungkinkan untuk mengautomasikan operasi peralatan. Panel kawalan elektronik membolehkan anda menukar pemanas dan peminat dan seterusnya.

Memeriksa saluran pengudaraan sebelum memasang injap masuk

Air masuk melalui ventilator kerana fakta bahawa tekanan di dalam bilik lebih rendah daripada di jalan. Tekanan pembezaan dicipta oleh operasi pengalihudaraan, kadang-kadang saluran pengudaraan, kadang-kadang pengekstrak, terlibat. Sebelum anda memasang injap masuk udara di dinding, anda harus mempertimbangkan bahawa jika hudnya berfungsi dengan buruk, lubang bolong akan memberi udara yang kurang, kerana penurunan itu tidak akan begitu mengagumkan atau ia tidak akan sama sekali. Oleh itu, sebelum merancang pemasangan injap, mestilah memastikan bahawa pengekstraksinya beroperasi secara normal.

Untuk melakukan ini, buka tingkap, balkoni atau tingkap, untuk memastikan kebanjiran udara segar. Perlawanan ringan atau ringan perlu dibawa ke pengudaraan pengudaraan. Sekiranya pengudaraan ekzos beroperasi secara normal, api akan ditarik ke dalam. Sekiranya ini tidak berlaku atau api diputar di arah yang bertentangan, ini menunjukkan bahawa tiada draf atau operasi pengudaraan dipecahkan.

1

Periksa operasi saluran pengudaraan tanpa menggunakan api terbuka. Dalam kes ini, sekeping kertas digunakan. Sekatan kecil perlu dipasang pada gril pengudaraan. Sekiranya kertas ditarik, pengudaraan biasanya berfungsi. Dalam beberapa kes, pengesahan sedemikian tidak berguna, yang terutama berlaku untuk cuaca panas. Udara pada masa ini lebih berat, jadi tekanan di dalam saluran jatuh. Atas sebab yang sama, pengudaraan biasanya biasanya tidak menarik kertas atau api.

Apa yang perlu dipertimbangkan sebelum pemasangan

Banyak pemilik rumah kini memasang ventilasi di dinding pangsapuri. Injap udara bekalan menghilangkan keperluan untuk pembukaan atau penutupan tingkap yang kerap. Ini membantu mengekalkan perkakasan. Injap itu menerima sedikit bunyi bising, operasinya boleh diselaraskan. Jika anda memasang injap di bahagian atas dinding atau berdekatan dengan bateri, anda boleh menghapuskan turun naik suhu pada musim sejuk.

Di dalam bilik produk tidak kelihatan, ia boleh ditutup dengan langsir. Sekiranya pemasangan berlaku berhampiran bateri, udara akan menjadi hangat dari radiator. Jika injap dipasang di bahagian atas dinding, udara akan mengalir dari atas, bercampur dengan massa yang lebih panas. Memilih injap bekalan di dinding, pemasangan yang boleh anda lakukan secara bebas, anda perlu memberi perhatian kepada model yang lebih mahal. Mereka biasanya ditambah oleh pemulihan dan peminat. Yang kedua ialah bekalan dan ekzos. Pemasangan sedemikian lebih berkesan, tetapi kos 10 kali lebih mahal daripada penyaringan konvensional.

Faktor-faktor yang membuatnya perlu untuk mengelakkan daripada memasang injap pengambilan udara

Kadang-kadang pengguna enggan memasang injap bekalan kerana beberapa keadaan. Antaranya, keperluan untuk membuat lubang di dinding harus diserlahkan. Jika sistem pembekalan dibongkar, maka melalui lubang akan tetap berada di jalan. Tidak mustahil untuk tidak memperhatikan kesilapan semasa pemasangan. Jika mereka dibenarkan, dinding akan membekukan, dan juga sebahagian daripada saluran.

Apabila pengambilan udara dipasang di kawasan yang sangat sejuk, di mana suhu di musim sejuk disimpan untuk masa yang agak lama pada titik di bawah -10 ° C, sistem tidak akan digunakan, kerana bilik akan menjadi sangat sejuk.

Sebelum memilih bekalan dan injap ekzos ke dinding, perlu memperhatikan ciri reka bentuk peranti. Adalah penting untuk mempertimbangkan bilangan orang yang boleh berada di bilik pada masa yang sama. Membeli model tanpa peminat, anda memberikan masuk udara segar yang biasa, yang akan mewujudkan iklim mikro, memberikan keselesaan untuk hanya satu orang. Ini menunjukkan bahawa selama 1 jam di dalam bilik akan menerima 30 m 3 udara.

Jika anda memutuskan untuk memasang injap bekalan di dinding dengan tangan anda sendiri, anda harus mengambil kira bahawa tidak semua model direka bentuk untuk dipasang di lokasi yang sewenang-wenang dinding luar. Bidang yang paling berjaya ialah:

 • pada satu pertiga ketinggian tingkap;
 • sebelah radiator, di bawah tingkap.

Dalam kes terakhir, udara yang masuk ke dalamnya akan dipanaskan. Pada mulanya, ia akan bercampur dengan udara panas. Kedua-dua pilihan adalah baik, kerana lokasi membolehkan anda menyembunyikan peranti di belakang tirai. Sebagai satu-satunya peraturan, yang mesti diambil kira dalam kes pertama, adalah pematuhan jarak 30 cm dari injap ke cerun tingkap. Jika tidak, tapak boleh dibekukan apabila suhu diturunkan di luar tingkap.

Jika anda memutuskan untuk memasang injap pengudaraan bekalan di dinding, maka anda mesti mengikut teknologi tertentu. Proses untuk injap dengan salur bulat akan dibincangkan di bawah. Untuk menjalankan kerja, perlu menyediakan:

 • alat menandakan;
 • hacksaw;
 • peralatan untuk penggerudian berlian;
 • kain;
 • cara perlindungan sistem pernafasan dan mata.

Hacksaw semasa kerja diperlukan untuk memotong saluran udara. Gam akan membolehkan memasang gril luar salur. Jika penetapan dilakukan dengan bolt, anda memerlukan pemutar skru. Rags dan filem polietilena diperlukan untuk meletakkan lantai apabila menjalankan kerja.

Sebelum memulakan pemasangan, anda harus memilih lokasi, dengan mengambil kira peraturan di atas. Pada titik yang dimaksudkan, melalui lubang harus dibor, yang seharusnya mempunyai kemiringan 3 ° ke arah jalan. Ini akan menghalang pengumpulan kelembapan, jika ia masuk ke dalam saluran.

Seterusnya, tuan itu harus menggerudi lubang untuk pemasangan skru sendiri yang mengetuk, mereka perlu memasang kes dalaman. Langkah seterusnya akan sesuai saluran, untuk ini, paip dipasang di lubang, yang akan mengukur panjang yang dikehendaki. Lebihan dipotong. Di dalamnya, anda perlu memasang kalis bunyi, kadang-kadang ia datang dalam kit. Jika tidak, anda perlu membeli penebat shell bagi diameter yang diperlukan.

Apabila memasang lubang udara bekalan ke dinding, langkah seterusnya ialah pemasangan paip di dalam lubang. Grill pengudaraan diperkuat dari luar. Ke arah jalan, anda harus mengarahkan tirai, meletakkannya secara mendatar. Kes batin dikuatkan dengan skru mengetuk sendiri.

Spesifikasi dan ulasan jenama injap bolong "Domvent 9raquo;

Sebelum membeli injap bekalan di dinding, disarankan untuk membaca ulasan mengenainya. Jika ia adalah model "Dovent 9raquo;, maka anda harus tahu bahawa sebelum anda injap yang ada dalam kit:

 • paip plastik;
 • penebat haba;
 • gril bulat luar;
 • penutup perumahan;
 • penyerap bunyi;
 • badan injap;
 • set dowels.

Seperti yang disebutkan oleh pengguna, penebat haba pasti dapat melindungi paip daripada pembekuan. Bahan harus dipasang di kawasan berhampiran outlet. Pelanggan juga menyukai fakta bahawa penyerap bunyi dilengkapi dengan anti-kelambu, namun, pemasangannya harus dilakukan secara bebas.

Seperti injap bekalan ke dinding, harga yang 1500 rubel, mempunyai dimensi agak padat, yang bersamaan dengan 180 x 85 x 84 mm. Tiub mempunyai panjang 650 mm, manakala diameternya ialah 40 mm. Sebagai penebat haba, polietilena buih menonjol, ia kelihatan seperti cangkerang dengan diameter 60 mm.

Gril luar diperbuat daripada plastik, dan diameter dan ketinggian luarnya masing-masing adalah 60 dan 3 mm. Injap bekalan ini ke dinding, ciri-ciri yang akan membantu anda membuat pilihan yang tepat dan dibentangkan di atas, beroperasi pada suhu -40 hingga +80 ° C. Faktor penting juga adalah aliran udara maksimum. Jika penurunan tekanan adalah 10 Pa, jisim udara akan menjadi 13 m 3 / j. Pada musim panas, lebih dekat dengan permukaan bumi, penurunan ini akan agak kurang, sedangkan di musim sejuk - lebih banyak, terutamanya untuk injap yang dipasang di tingkat atas.

Parameter ini juga bergantung pada kualiti ventilasi ekzos. Tetapi jika kejatuhan tekanan adalah 50 Pa, jumlah udara masuk akan meningkat kepada 21.2 m³ / h, yang benar jika kelajuan angin adalah 5.2 m / s. Dengan perbezaan tekanan 300 Pa, jumlah udara masuk akan meningkat kepada 49.6 m 3 / h, yang benar pada kelajuan angin 12.2 m / s. Pada parameter prestasi, injap ini lebih rendah daripada beberapa analog dengan reka bentuk yang serupa. Perbandingan boleh dibuat dengan Systemair VTK. Model ini mampu lulus 50 m 3 / h pada tekanan berbeza 10 Pa. Ini menunjukkan bahawa angka itu adalah 4 kali lebih tinggi.

Injap baru untuk aliran udara ke dinding berharga kira-kira 1400 Rubel. Jika kita bercakap mengenai model yang lebih baik, maka mereka perlu membayar kira-kira 4000 rubel. Kadang-kadang perajin dalam negeri terlibat dalam pembuatan katup sendiri, untuk ini anda harus membeli: parut, penyaring, pipa plastik, pemanas dan selongsong dengan injap. Untuk membuat reka bentuk seperti ini, anda memerlukan kira-kira 1100 rubel. Angka ini adalah purata, injap masuk dinding anda boleh membuat menggunakan barang-barang yang lebih murah.

Injap bekalan di dinding: harga, pemasangan. Membekal bolong udara

Keperluan untuk mencipta saluran khas sehingga baru-baru ini tidak hadir sepenuhnya. Fungsi ventilasi semula jadi disediakan oleh kecacatan di dalam rumah dalam bentuk retakan, jurang yang besar dan jambatan yang sejuk. Walau bagaimanapun, dengan peningkatan teknologi pembinaan, dinding dan kemasan menjadi lebih kedap udara, yang memerlukan pengenalan sistem khas untuk pertukaran udara. Sehingga kini, injap bekalan di dinding adalah cara pengudaraan yang paling mudah, yang dilaksanakan secara buatan. Kecekapan pemasangan tersebut bergantung kepada banyak faktor, termasuk pemasangan, keadaan iklim kawasan dan konfigurasi lokasi sistem.

Injap Inflow boleh didapati di pasaran dalam dua versi utama. Ini adalah model dengan pengudaraan berterusan, dan pilihan dengan kemungkinan penyesuaian. Dalam kes pertama, pemilik menerima peranti yang menyediakan parameter dan jumlah pertukaran udara yang sama. Dalam kes yang melampau, injap bekalan kekal di dinding boleh ditutup sepenuhnya untuk masa keberangkatan. Biasanya pilihan seperti itu dibuat kerana keadaan atmosfera, apabila tekanan jatuh di luar dan di dalam bilik sangat berbeza. Model dengan keupayaan untuk menyesuaikan lebih banyak dari segi teknologi, lebih fungsional dan lebih menguntungkan dari sudut pandangan ergonomik. Pengurusan khas peranti sedemikian adalah disebabkan bukan sahaja untuk kepentingan kemudahan operasi, tetapi juga untuk operasi sistem yang lebih produktif. Ini adalah injap di mana penyaluran boleh laras - pengguna boleh menyesuaikan keamatan aliran udara bergantung kepada keadaan.

Di mana bilik untuk dipasang?

Semasa pemilihan injap, keperluan premis tertentu harus dibimbing. Adalah penting untuk mengambil kira bahawa jisim udara dari ruang tamu masuk ke tandas, bilik mandi dan dapur, kerana ia dikeluarkan melalui saluran pengudaraan yang terletak di sana. Mengambil kira kapasiti injap bekalan, bilangan dan lokasi pemasangan ditentukan. Terdapat dua pendekatan untuk menentukan bilangan injap untuk pemasangan di dalam rumah. Menurut skim mudah, injap masuk di dinding mesti dipasang di setiap bilik. Konfigurasi yang lebih ekonomik melibatkan pengiraan keperluan rumah atau apartmen di udara terbuka - selanjutnya, mengikut petunjuk ini, kapasiti untuk setiap bilik ditentukan. Kebanyakan kesukaran dalam proses perancangan disebabkan oleh dapur, kerana ada batasan tertentu ketika menggabungkan katup dan peralatan rumah tangga. Sebagai contoh, jika terdapat dapur gas di dalam bilik, maka model dengan kapasiti laras harus digunakan. Jika dapur disediakan dengan dandang atau dapur, maka model dengan injap operasi tetap disarankan untuk keselamatan.

Adalah wajar untuk memasang injap pada tahap 2 m dari permukaan lantai. Pengaturan ini paling rasional dari segi keselesaan penduduk. Di samping itu, jika ruangan itu dipanaskan, maka udara pada tahap ini akan cukup panas. Pada musim sejuk, pendekatan ini juga akan membantu menghilangkan draf. Pemasangan itu sendiri boleh dilakukan di bahagian tingkap atas atau di pintu. Walau bagaimanapun, para pakar mengesyorkan pemasangan injap bekalan di dinding, kerana kaedah ini akan memastikan penstabilan peranti yang dipercayai dan tidak akan menyebabkan masalah khusus dengan pembongkaran. Sebagai perbandingan, jika anda memasang injap di dalam kotak atau kotak tetingkap, anda pasti tidak perlu lagi mengubah reka bentuk media sistem, dan ini akan melibatkan kos tambahan.

Semasa pemasangan, lubang khas dibuat untuk injap, dan selepas itu ceruk bebas dimeteraikan, dan perlindungan pelindung diperkenalkan. Pemasangan injap bekalan di dinding juga boleh dilakukan dalam kombinasi dengan profil khas. Dalam kes ini, peranti akan disepadukan ke dalam kes perlindungan, yang akan memudahkan proses penetapan. Tetapi ada tolak dalam penyelesaian yang sama - mereka akan menduduki lebih banyak ruang di dinding dan akan memerlukan penciptaan lubang diameter yang lebih besar.

Secara umum, injap dinding disarankan untuk dipasang semasa fasa pembinaan, seperti di rumah siap, peristiwa ini akan menyebabkan masalah lebih banyak. Sebagai penyelesaian alternatif, anda juga boleh menyediakan pemasangan melalui bukaan khas, tetapi dalam kes ini, anda boleh kehilangan jaminan. Di samping itu, pemasangan injap bekalan di dinding boleh dilakukan sama ada di ruang tamu atau di dapur. Oleh kerana kelembapan, pemasangan itu tidak dibenarkan di bilik mandi.

Kaedah untuk mengawal injap

Telah dinyatakan bahawa sesetengah jenis injap membenarkan pelarasan parameter operasi mereka. Khususnya, terdapat sistem dengan peraturan automatik dan manual bagi jumlah udara yang dibekalkan, tahap penapisan dan juga tahap kelembapan. Model dengan penalaan manual biasanya dilengkapi dengan daun khas, di mana kedudukan berubah dan, dengan itu, kapasiti diselaraskan. Jika dirancang untuk memasang injap masuk udara ke dinding tanpa campur tangan pengguna dalam pelarasannya, model automatik harus dibeli. Peranti itu sendiri mengawal kapasiti aliran bergantung pada tekanan, tahap kelembapan udara dan suhu dari luar.

Dalam versi paling mudah, injap pengudaraan adalah murah. Hanya untuk 500-700 Rubles. anda boleh membeli model yang baik dari pengilang yang terkenal. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan beberapa peranti dengan pemasangan untuk jangka masa yang panjang, lebih baik tidak untuk menyimpan dan membeli lebih banyak injap bekalan teknologi dan boleh dipercayai ke dinding, harga yang akan menjadi sekitar 2-3 ribu rubel. Ini boleh menjadi peranti terkawal hygro yang bertindak balas terhadap perubahan dalam tahap kelembapan dan mengubah parameter operasi secara bebas. Model yang paling mahal termasuk sensor yang diperbuat daripada pita poliamida yang mengawal flaps, meningkatkan atau mengurangkan aliran udara. Selain itu, kos pemasangan yang cukup mengagumkan apabila memasang injap di dinding harus dipertimbangkan. Sebagai peraturan, pakar memasang peranti yang dibeli di syarikat mereka sendiri dengan diskaun yang besar, tetapi masih kos bahagian ini boleh menjadi 1-2 ribu rubel.

Maklum balas mengenai keberkesanan injap

Walaupun reka bentuk yang mudah dan keupayaan pengurusan yang luas sistem sedemikian, mereka tidak banyak digunakan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak pengguna yang menggunakan injap tersebut di rumah persendirian. Mereka hanya meninggalkan maklum balas positif mengenai prestasi yang pemilik rumah yang memasang injap pengambilan ke dinding yang diterima. Kritikan pendekatan ini terhadap pengudaraan adalah berdasarkan dua mata. Pertama, sistem penyaman udara yang dipaksa secara berskala menghadapi fungsi ini. Kedua, campur tangan di dinding demi penyesuaian kecil itu tidak membenarkan dirinya sendiri - sekali lagi, dengan masalah yang sama anda boleh memperkenalkan sistem yang lebih berfungsi.

Untuk mana rumah adalah injap bekalan yang sesuai?

Sama ada jalan, dan injap kecil dengan ventilasi boleh berguna. Adalah dinasihatkan untuk menggunakannya di rumah-rumah yang dikendalikan dalam keadaan perubahan suhu tajam, tetapi tidak memerlukan penyediaan jumlah pertukaran udara yang besar. Adalah penting untuk memahami bahawa injap pengudaraan bekalan di dinding adalah sebahagian besar elemen pengisian ventilasi semulajadi. Iaitu, seseorang tidak sepatutnya mengharapkan kecekapan yang tinggi daripadanya, tetapi seseorang boleh mengharapkan untuk membetulkan iklim mikro.

Pasaran ini menawarkan model sistem bekalan udara yang berbeza, jadi dengan menilai prinsip kerja mereka dengan hanya satu reka bentuk tidak berbaloi. Malah dalam keluarga ada yang sangat berbeza dari segi keupayaan sistem. Contohnya, jika anda menggabungkan injap bekalan dan ekzos ke dinding dengan kemungkinan menyesuaikan parameter operasi secara automatik, ini akan memastikan fungsi pengudaraan maksimum tanpa menggunakan peralatan secara keseluruhan. Peranti padat, tertanam dengan kemas di dinding, tidak akan merosakkan fasad bangunan, tetapi ia akan memberikan kawalan autonomi terhadap persekitaran udara di dalam premis itu. Berkenaan dengan kos, mereka adalah minimum berbanding dengan peralatan iklim khas, jadi anda boleh mengandalkan ekonomi pengudaraan tersebut.

Bekalan Injap di Dinding: Tujuan, Jenis dan Ciri Aplikasi

Di pangsapuri dan rumah moden, tingkap dan pintu kedap udara semakin digunakan. Tujuan aplikasi mereka adalah mudah - untuk mengurangkan kehilangan haba dan kos pemanasan pada musim sejuk. Tetapi, bersama-sama dengan ciri-ciri positif ini, terdapat juga kekurangan - tidak kehilangan haba, reka bentuk itu juga tidak membenarkan udara mengalihkan bilik. Penyelesaian masalah adalah peranti pengudaraan. Salah satu pilihan murah dan murah yang dapat mengurangkan masalah - anda perlu memasang injap bekalan mekanikal atau automatik di dinding dengan tangan anda sendiri atau menempah perantinya di firma khusus.

Injap pengudaraan di dinding dapat memberikan ruang di apartmen atau rumah dengan udara segar yang cukup untuk menghidupkan seseorang dan keperluan lain. Ini adalah alat yang murah dan mudah dipasang untuk tidak memasang udara segar, tetapi juga menurunkan tahap kelembapan di dalam bilik untuk mengelakkan fogging dari tingkap dan pembentukan kulat di dinding.

Injap pengudaraan di dinding melakukan fungsi yang sama seperti sistem pengudaraan mekanikal atau semula jadi. Ia direka untuk menyediakan pertukaran udara normatif di dalam bilik. Injap pengudaraan dinding boleh didapati dalam beberapa jenis, tetapi paling sering ia digunakan untuk membekalkan udara, dan ekzos disediakan oleh sistem lain. Semua peralatan mesti dikira dalam kompleks. Jika tidak, ia tidak boleh berfungsi dengan betul.

Terima kasih kepada operasi peranti pengudaraan ini, adalah mungkin untuk:

 • terdapat pertukaran udara bukan sahaja di bilik itu sendiri, tetapi juga di seluruh apartmen atau rumah;
 • Udara luar memasuki alat pengudaraan mengurangkan kelembapan relatif musim sejuk dalaman; ini mengalihkan titik embun ke zon sedemikian bahawa kelembapan tidak membebaskan pada tingkap dan dinding;
 • Tidak ada masalah dengan peralatan gas, yang memerlukan oksigen (dengan pembakar terbuka).

Injap pengudaraan dinding dipilih mengikut prinsip yang sama seperti sistem yang serupa. Untuk ini, pengiraan dan penggunaan kesusasteraan normatif diperlukan.

Produk diperlukan untuk memilih produk. Walaupun prestasi injap domestik di dinding tidak banyak berbeza bergantung kepada model, masih berupaya untuk membuat pilihan secara teknikal betul. Untuk melakukan ini, lakukan beberapa langkah mudah:

 • Injap bolong udara pembekalan dinding dipasang di setiap bilik di mana pengudaraan diperlukan, jadi untuk memulakan kerja adalah perlu untuk mengetahui kawasan, ketinggian dan jumlah setiap bilik;
 • selanjutnya menyatakan nilai normatif bagi jumlah udara yang dibekalkan dan ekzos dalam m3 per jam (m3 / h) atau dalam bentuk multiplikasi pertukaran udara (berapa kali setiap jam udara mesti berubah sepenuhnya) untuk setiap bilik, ia ditunjukkan dalam SNiP dan dokumen lain; sebahagian daripada mereka disenaraikan di bawah;
 • berdasarkan volum dan pertukaran udara normatif, kapasiti peranti yang dikehendaki dikira;
 • dari katalog pengeluar pilih udara atau bekalan pengambilan yang paling dekat dan injap ekzos yang paling dekat dengan jumlah udara ke dinding.

Nuansa penting: jika unit itu tidak dilengkapi dengan motor elektrik, maka prestasinya bergantung bukan hanya pada ciri-cirinya, tetapi juga pada keadaan sistem ekzos. Produk ini mampu membekalkan udara sebanyak itu kerana ia dikeluarkan oleh hud.

Dalam kes ini, injap pengudaraan masuk ke dinding dipilih berdasarkan perbezaan tekanan yang boleh dibuat oleh sistem ekzos. Untuk lukisan semula jadi biasa, menggunakan saluran di dinding, penurunan tekanan jarang melebihi 10 Pa. Berdasarkan nilai ini, prestasi peranti yang dipilih dikira. Biasanya, graf pergantungan jumlah udara yang dibekalkan pada tekanan ditunjukkan dalam dokumentasi.

Nilai bekalan dan ekzos standard untuk bilik tertentu

Apakah norma pertukaran udara digunakan dalam mengira ventilasi di dinding pangsapuri dengan injap bekalan? Mereka berbeza untuk bilik yang berbeza, bergantung kepada tujuan mereka dan bilangan orang di dalam bilik. Adalah dinasihatkan untuk mengambil nilai sedemikian jika injap bekalan dinding dipasang dengan tangan:

 • kotej dan rumah individu - tidak kurang daripada 30 m 3 / h setiap orang atau kepanjangan 1 sejam;
 • pangsapuri di rumah pelbagai tingkat - di atas 3 m 3 / h setiap 1 m 2;
 • kemudahan awam - satu kepanjangan sebanyak 2 per jam atau dari 20 m 3 / jam bagi setiap orang.

Nilai minimum ditentukan.

Jenis injap bolong dinding

Perbandingan injap masuk ke dinding bermula dengan kajian semula jenis yang ada di pasaran. Semua peranti dibahagikan kepada tiga kumpulan besar:

Sistem ekstraktif digunakan sangat jarang dan tidak dianjurkan untuk memasangnya di pangsapuri atau rumah. Udara bekalan paling sering digunakan untuk objek rumah tangga. Ini disebabkan ketersediaan dan kemudahan pemasangan. Mereka hanya melayani udara segar, dan peralatan lain digunakan untuk lukisan. Jenis ini termasuk injap bekalan di dinding yang dipanaskan, di mana udara segar di musim sejuk dipanaskan untuk suhu yang selesa oleh pemanas elektrik.

Bekalan dan ekzos yang paling berfungsi. Bagi mereka, tidak ada keperluan untuk mengatur sistem tambahan, dan pembekalan dan penyingkiran udara yang tercemar dilakukan oleh satu peranti di dinding. Secara fungsional mereka dibuat atau untuk kerja serentak pada aliran masuk dan ekzos, atau untuk penggantian. Alat bekalan dan ekzos menggunakan pemacu elektrik.

Selalunya dalam injap bekalan dan ekzos pemanfaap digunakan, di mana haba dari udara ekzos dikembalikan ke bilik. Model sedemikian lebih mahal, tetapi ia membolehkan sumber tenaga menghemat. Injap dinding dibuat terutamanya dengan diameter 80 hingga 160 mm. Produktiviti juga berkisar dari 10 hingga 40-50 m 3 / j.

Kebanyakan injap masuk adalah mekanikal, apabila peraturan dan pengaktifan berlaku sama ada dengan menghidupkan motor, atau secara manual menutup injap atau gril. Peralatan jenis ini termasuk syarikat Flakt Woods, Helios, Vents, Maico, Vortice, Dovent. Tetapi syarikat Aereco juga menghasilkan instrumen hygromechanical, peraturan yang berlaku bergantung pada tingkat kelembapan di dalam ruangan: kerana ia meningkatkan produktivitas kenaikan katup.

Memasang injap bekalan di dinding adalah proses yang agak mudah, tetapi memerlukan pengetahuan, kemahiran dan alat. Untuk kerja, perlu memasang penggerudian berlian atau punch. Dalam kes kedua, sukar untuk membuat lubang yang ideal, tetapi pemasangan mungkin dan dengan tangan mereka sendiri. Teknik pemasangan sedikit berbeza untuk setiap model peranti, tetapi prinsip umum dan langkah-langkahnya adalah sama:

 1. Pertama sekali menentukan tempat pemasangan. Adalah wajar untuk meletakkan peranti berhampiran radiator. Optimal - bersebelahan dengan tingkap pada paras puncaknya pada ketinggian kira-kira 2 m dari lantai.
 2. Di lokasi yang dimaksud, bulatan ditakrifkan untuk lubang masa depan dengan diameter beberapa milimeter lebih besar daripada paip bolong.
 3. Penggerudian dijalankan dengan gerudi berlian di bawah cerun ke arah jalan pada 2.0-5.0 darjah, untuk mengalirkan keluar jika perlu.
 4. Bahagian pusingan peranti dimasukkan ke dalam saluran terbentuk dengan mengambil kira sisi luar dan batin. Jurang antara paip dan dinding ditutup dengan sealant silikon.
 5. Gril dalaman dan luaran dipasang, jika perlu peranti disambungkan kepada sesalur kuasa.

Pengudaraan dinding siap untuk operasi.

Perbandingan dinding dan tingkap udara masuk

Di samping dinding, di pasaran ada juga peranti pengambilan tetingkap. Ia direka bentuk untuk tujuan yang sama dan melaksanakan fungsi yang sama, tetapi berbeza dengan ciri teknikal dan ciri pemasangannya. Injap masuk yang lebih baik daripada tingkap atau dinding? Untuk menjawab, pertimbangkan perbezaan antara mereka:

 • Pemasangan. Untuk memasang ventilator, buruh kurang diperlukan dalam tingkap dan tidak perlu menggunakan peralatan keseluruhan untuk lubang penggerudian.
 • Produktiviti. Kecekapan unit tetingkap dan dinding adalah setanding. Tetapi dengan mengambil kira bahawa kawasan lubang, yang boleh diatur dalam bingkai tingkap biasanya lebih kecil daripada di dinding, unit dinding lebih baik untuk bilik besar.
 • Harga. Produk untuk tingkap sering lebih murah daripada analog dinding.
 • Kemungkinan pemanasan dan penyembuhan. Tiada peranti tetingkap dengan pemanasan bekalan air atau dengan penyembuhan dihasilkan. Ini hanya tersedia untuk model dinding.

Injap dinding mempunyai lebih banyak kecekapan, keupayaan untuk memanaskan udara dan memulihkan, tetapi jauh lebih mahal dalam pemasangan. Juga, pemasangan mereka adalah proses yang agak kotor, selepas itu pembaikan kosmetik mungkin diperlukan. Kedua-dua peranti melaksanakan fungsi mereka, dan pilihan bergantung pada ciri-ciri bilik dan keupayaan pemilik.

Video mengenai salah satu model injap bekalan - KPV 125 (KIV 125):

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − 55 =