Injap Subversif

Pemasangan injap letupan dan pengukuran tekanan dalam tangki.

Sila jawab! Saya digunakan untuk membuat moonshine pada mesin kecil ([message # 6862]). Sekarang berminat dalam lajur dan oleh itu untuk meningkatkan jumlah SS memutuskan membuat radas besar dengan tangki selama 60 liter. Inilah skim saya:

-Di manakah lebih sesuai untuk memotong injap subversif dan apa yang sepatutnya?

-Pada apa yang max. tekanan dia perlu bersenam?

-Adakah anda memerlukan tolok tekanan dan dengan skala ukuran apa?

-Apakah tekanan normal dalam tangki ketika membuat moonsin?

-Saya mahu meletakkan sensor suhu dalam sel kering, betul atau tidak?

-Sebagai sel kering, saya akan menggunakan bekas penapis wap, yang merupakan silinder dengan kartrij penapis yang boleh diganti, kartrij ini diperbuat daripada

sintered (pecahan milimeter) bola titanium. Adakah ini akan meningkatkan pemisahan puak yang lebih berat.

Jika gegelung tidak terlalu panjang dan tidak terlalu nipis, tekanan dalam kiub tidak melebihi beberapa puluhan mm air. Pada tekanan ini, injap keselamatan mekanikal tidak diperlukan. Tetapi pada baris pemilihan tidak perlu ada kren dan tempat penyumbatan yang berpotensi.

Dan untuk keselamatan saya menggunakan injap keselamatan hidraulik, atau sebaliknya peranti yang berfungsi secara serentak untuk mengisi tangki, mengalirkan bard tanpa merongrong sistem, untuk mengawal tahap dalam kiub dan sebagai injap keselamatan.

Saya biasa menggunakan periuk tekanan ini, jadi dalam gambar. Dan kini saya mempunyai hos yang sama di bir 50 liter periuk (gambar boleh diklik)

Oleh itu, adalah mustahil untuk memberitahu anda tekanan apa yang akan anda miliki tanpa mengetahui kuasa TEN atau ciri-ciri yang sejuk.

1) PVC mempunyai sifat pengerasan dan melembutkan bergantung kepada suhu. Hoskan hos ini dari muncung anda atau bocor apabila anda meluaskan, anda boleh mengepam hos pada hos itu. tetapi neraka tahu jika hos ini akan disimpan.

2) PVC mempunyai had atas suhu kerja +65 ° C, jadi bagaimana anda menggunakan hos sedemikian - HZ!

3) hujung atas hos tentu saja terikat dengan dawai (thread) ke beberapa paip, tetapi menurut undang-undang kehebatan, ia akan jatuh pada saat yang paling menarik dan mengisi segala sesuatu dengan air mendidih.

Ia telah bekerja selama bertahun-tahun, tetapi saya sentiasa membuang segala-galanya ke dalam kiub melalui corong dengan ayakan. Jika anda menuangkan ke dalam kiub dengan cara bahawa jalan keluarnya akan mendapat skor - maka injap subversif tidak membantu - ia akan dibunuh lebih awal .. IHMO

Saya tidak ingat apa yang saya buat pada masa itu))

Untuk keselamatan. seperti

Di sini ia ditulis dalam bahasa Rusia bahawa kebanyakan injap ini dikawal oleh tekanan.

Semua bahan yang diposting mencerminkan semata-mata pendapat penulis mereka dan mungkin tidak bertepatan dengan pendapat Pentadbiran Forum HomeDistiller.

© 2018 HomeDistiller (forum untuk pengantin, pembuat roti, pembuat wain, penerus, pemproses bijirin) Simple Machines LLC

Injap untuk pemanas air: apa yang diperlukan dan mengapa

Dari paip yang betul jenis penyimpanan jenis pemanas air (dandang) tidak hanya bergantung kepada peralatan, tetapi juga keselamatan penyewa. Begitulah keadaannya. Dan pengikat yang betul adalah injap keselamatan untuk pemanas air dengan air sejuk.

Pemasangan injap keselamatan menghalang tekanan di dalam peranti daripada kenaikan di atas norma. Kerana apa tekanannya meningkat? Seperti yang diketahui, apabila dipanaskan, air mengembang, meningkatkan jumlah. Oleh kerana dandang adalah peranti yang dimeteraikan, tidak ada lebihan untuk pergi - injap ditutup, injap penyambung biasanya ada pada bekalan. Oleh itu, pemanasan air menyebabkan peningkatan tekanan. Mungkin ia akan melebihi kekuatan muktamad peranti. Kemudian tangki pecah. Bahawa ini tidak berlaku, letakkan injap keselamatan untuk pemanas air.

Jadi ia kelihatan seperti injap yang dipasang untuk melegakan tekanan di pemanas air

Mungkin anda tidak perlu memasang injap keselamatan, tetapi hanya mengeluarkan injap kembali? Dengan tekanan yang cukup tinggi dan stabil dalam sistem bekalan air, sistem sedemikian akan berfungsi untuk beberapa lama. Tetapi keputusan itu pada dasarnya salah dan itulah sebabnya: tekanan dalam paip air jarang stabil. Selalunya terdapat keadaan apabila air nyaris kehabisan paip. Kemudian air panas dari tekanan dandang dipaksa keluar ke dalam sistem bekalan air. Dalam kes ini, elemen pemanasan adalah kosong. Beberapa kali mereka akan memanaskan udara, dan kemudian terbakar.

Tetapi TEN yang terbakar bukanlah yang terburuk. Lebih teruk jika mereka dipanaskan, dan pada masa ini tekanan dalam sistem bekalan air meningkat dengan ketara. Air yang telah dihidupkan di pemanas panas menyejat, terdapat peningkatan mendadak dalam tekanan - jerk - yang membawa kepada pecah pecah mentol dandang. Pada masa yang sama, jumlah air dan stim yang cukup panas, di bawah tekanan yang besar, meletup ke dalam bilik. Daripada ia boleh mengancam - ia boleh difahami.

Injap keselamatan untuk pemanas air akan lebih tepat untuk memanggil sistem injap, kerana terdapat dua injap dalam peranti.

Alat injap keselamatan untuk dandang

Mereka terletak di dalam tembaga atau nikel saduran kes, yang kelihatan seperti terbalik "T" (lihat gambar). Di bahagian bawah badan ialah injap bukan kembali, yang menghalang aliran keluar air dari pemanas air apabila tekanan dalam sistem berkurangan. Di cawangan tegak lurus terdapat injap lain, yang, apabila tekanan melebihi, membenarkan pelepasan sebahagian daripada air melalui kesatuan.

Mekanisme kerja adalah seperti berikut:

 • Selagi tekanan di dalam dandang adalah kurang daripada itu di dalam paip air (dengan mengisi atau dengan paip terbuka), injap injap cecair keluar dengan aliran air. Sebaik sahaja paras tekanan, musim bunga menekankan plat melawan tunjang tubuhnya, menghalang aliran air.
 • Apabila pemanasan dihidupkan, suhu air secara bertahap meningkat, dan dengan itu tekanan juga meningkat. Walaupun ia tidak melebihi batas, tiada apa yang berlaku.
 • Apabila tahap ambang tercapai, tekanan memampatkan spring valve safety dan membuka outlet ke kesatuan. Sesetengah air dari dandang dibuang melalui muncung. Apabila tekanan jatuh ke musim bunga biasa, laluan ditutup, air berhenti mengalir.

Menurut prinsip operasi, jelas bahawa air dari muncung akan terus merosot. Ini berlaku apabila air dipanaskan, apabila tekanan dalam paip air berkurangan. Jika anda melihat air dari semasa ke semasa, maka semuanya berfungsi dengan baik. Tetapi cecair yang konvensional mesti dialihkan. Untuk melakukan ini, letakkan paip berdiameter yang sesuai pada paip cawangan, sentiasa selesaikan dengan kuk. Tekanan kerja normal dandang adalah dari 6 bar hingga 10 bar. Tanpa pengancing mekanikal, tiub akan merobek dalam dua tuduhan, supaya kolar dipilih berkualiti tinggi, mengetatkan dengan baik. Ambil tiub ke pembetung yang terdekat.

Satu lagi perkara: tiub pada pencekikus memerlukan telus dan lebih baik diperkukuhkan (yang dipanggil "pokok Krismas"). Kenapa diperkuat dapat difahami - kerana tekanan, dan telus - untuk keupayaan untuk mengawal pengendalian peranti.

Jika ia adalah soalan injap keselamatan biasa untuk pemanas air, mereka kelihatan hampir sama, hanya nuansa berbeza. Tetapi ia adalah bahagian kecil yang bertanggungjawab untuk kemudahan operasi.

Injap keselamatan untuk dandang dengan kemungkinan pelepasan tekanan terpaksa

Dalam gambar di atas dua injap keselamatan dengan lengan saliran. Mereka diperlukan untuk ujian pengoperasian secara berkala. Bendera tuil diangkat ke atas. Dia menarik bunga di belakangnya, membebaskannya untuk membuang air. Pemeriksaan ini perlu dilakukan kira-kira sekali sebulan. Anda juga boleh mengosongkan tangki dandang - menaikkan kotak semak dan tunggu sehingga semuanya mengalir.

Perbezaan dalam model yang dibentangkan ialah model dalam gambar di sebelah kiri mempunyai tuil tetap dengan skru. Ini menghapuskan kemungkinan pembukaan dan pelepasan air yang tidak disengajakan.

Dua lagi perbezaan yang menarik. Ini adalah anak panah pada badan, yang menunjukkan arah pergerakan air, dan sebuah prasasti yang menunjukkan tekanan yang direka untuk peranti. Nampaknya butiran kecil. Tetapi jika arah pergerakan air dapat difahami (lihat cara mana injap poppet dikerahkan), maka nilai muka lebih sulit. Bagaimana untuk membezakan, sebagai contoh, 6 Bar atau 10 Bar? Hanya cek. Dan bagaimanakah penjual membezakannya? Tiada jalan. Di atas kotak. Dan jika anda memasukkannya ke dalam kotak yang salah? Secara umum, lebih baik tidak mengambil tanpa menandakan kes itu. Ini biasanya adalah sampel Cina yang paling murah, tetapi perbezaan harga tidak begitu besar untuk menjadi risiko.

Juga beri perhatian kepada bentuk muncung untuk menunaikan air. Model di sebelah kiri mempunyai puting yang panjang dan tidak linier. Ia agak mudah untuk mendapatkan hos dan panjang cukup untuk memasang kuk. Bentuk pemasangan di sebelah kanan model adalah berbeza - dengan lanjutan hingga akhir, tetapi yang lebih penting, kesatuan adalah pendek. Anda masih boleh menarik hos ke atasnya, tetapi kuk boleh dipersoalkan. Adalah bahawa wayar itu ...

Pada gambar seterusnya, injap keselamatan tanpa bendera tekanan tekanan paksa. Yang di sebelah kiri, di bahagian atas, mempunyai penutup bebenang. Ini adalah model yang diservis. Sekiranya perlu, anda boleh membuka penutup tudung, keluarkan penyumbatan, skala dan kekotoran lain.

Injap keselamatan - diservis dan tidak

Model di sebelah kanan adalah yang terburuk dari pilihan. Tiada penetapan, pemetaan atau penyelenggaraan paksa. Ini biasanya yang paling murah, tetapi ini adalah satu-satunya kelebihan mereka.

Semua model di atas sesuai untuk pemanas air sehingga 50-60 liter. Untuk dandang saiz yang lebih besar, terdapat model lain, kebanyakannya dilengkapi dengan peranti tambahan. Biasanya ia adalah injap bola dan / atau tolok tekanan - untuk mengawal tekanan.

Untuk dandang sehingga 200 liter

Output untuk pelepasan air di sini dengan benang biasa, maka tidak akan ada masalah dengan kebolehpercayaan pengancing. Peranti sedemikian sudah mempunyai harga yang agak tinggi, tetapi kualiti dan kebolehpercayaan mereka lebih tinggi.

Dengan manometer dan asal

Tidak semua dalam penampilan seperti peranti ini. Bagi mereka yang amat penting untuk estetika, peranti yang sangat menarik dihasilkan. Walau bagaimanapun, harga mereka adalah setanding dengan harga pemanas air murah, tetapi cantik.

Bolehkah saya memasukkan injap lain

Kadangkala, bukan injap keselamatan khas untuk dandang yang ditetapkan subversif, yang bertujuan untuk menunaikan kecemasan air pada pemanasan. Walaupun fungsi mereka ada dan serupa, namun mod operasi utama berbeza di dalam akar. Subversif hanya boleh berfungsi dalam keadaan kecemasan. Ia direka bentuk untuk melepaskan sejumlah besar cecair. Untuk pendarahan berterusan bahagian kecil air, ia tidak sesuai. Oleh itu, ia tidak akan berfungsi dengan betul.

Satu lagi kes adalah pemasangan injap bukan pulangan. Ia tidak akan mengalirkan air apabila tekanan dalam paip air menurun, tetapi ia tidak akan menjimatkan anda daripada meningkatkan tekanan dalam dandang. Jadi opsyen ini juga tidak boleh dilaksanakan.

Pilih injap keselamatan untuk pemanas air mengikut tekanan yang unit direka. Angka ini ada dalam pasport. Pilihan kapasiti tangki juga mempengaruhi pilihan. Isu peranti dengan had operasi pada 6, 7, 8, 10 Bar. Secara umum, semua unit direka untuk tekanan ini. Jadi segala-galanya mudah.

Pemasangannya mudah: serat flaxen atau pita pita diletakkan pada benang, selepas itu injap digulung dan paip cawangan. Sehingga akhir ia dipintal oleh tangan, maka satu atau dua berpaling dengan bantuan kunci. Lebih penting lagi untuk memilih tempat yang betul untuk pemasangannya. Apabila memasang pemanas air, injap ini dipasang terus pada salur air sejuk.

Selanjutnya, masih terdapat injap sehala, yang masih dipanggil shut-off. Tetapi ini sudah lagi reinsurans - peranti yang sama tersedia dalam keselamatan, dan sering kali selepas meter air di pintu masuk. Gambar rajah pendawaian ditunjukkan di bawah. Ini adalah salah satu pilihan biasa.

Skim pemasangan injap keselamatan untuk dandang

Rajah ini mempunyai injap bola. Ia perlu untuk mengosongkan tangki sebelum pemuliharaan untuk musim sejuk (di kotej) atau sebelum pembongkaran untuk pencegahan dan pembaikan. Tetapi lebih kerap meletakkannya di tee, yang langsung luka di paip masuk pemanas air. Injap keselamatan luka pada tee dari bawah, dan injap bola diletakkan di cawangan sisi.

Memasang injap keselamatan selepas tee

Sebenarnya, ini adalah semua pilihan biasa.

Pada dasarnya, injap keselamatan untuk pemanas air hanya mempunyai dua kesalahan: air sering mengalir dari situ atau tidak mengalir sama sekali.

Pertama sekali, saya harus mengatakan bahawa air pendarahan apabila dipanaskan adalah norma. Inilah cara sistem berfungsi. Air juga boleh dikeringkan apabila dandang dimatikan, jika tekanan dalam paip bekalan air sejuk lebih tinggi daripada had operasi injap. Contohnya, injap ialah 6 bar, dan dalam paip air adalah 7 bar. Selagi tekanan tidak jatuh, air akan disalirkan. Sekiranya keadaan ini sering diulangi, perlu dipasang pengurang, dan sebaik-baiknya di dalam air di apartmen atau rumah, tetapi ada model pengurangan padat yang boleh dipasang di pintu masuk ke dandang.

Membungkus dandang dengan injap keselamatan dan kotak gear

Bagaimana untuk memeriksa kebolehkerjaan injap? Jika ada tuil set semula kecemasan, ini mudah. Apabila dandang dimatikan, perlu mengangkat tuil beberapa kali, melepaskan tekanan yang berlebihan. Selepas ini, titisan berhenti dan tidak disambung semula sehingga pemanasan bermula.

Sekiranya air terus mengalir, musim bunga mungkin tersumbat. Sekiranya model diservis, peranti dibongkar, dibersihkan, dan kemudian dipasang. Sekiranya model tidak dapat dipadamkan - anda hanya perlu membeli injap baru dan meletakkannya.

Ini adalah bagaimana penukar kelihatan - untuk menstabilkan tekanan pada dandang

Sentiasa meneteskan air - ia tidak menyenangkan dan "hits" dompet, tetapi tidak berbahaya. Lebih teruk jika anda tidak mempunyai air di muncung apabila anda telah menyiram air. Sebabnya ialah injap tersumbat atau pemasangan salur masuk tersumbat. Semak kedua-dua pilihan. Tidak membantu - menukar injap.

Jenis injap keselamatan

Apa lagi injap keselamatan untuk dandang

Saya memasang sekali Ariston dandang rata. Dan saya mendapat dokumen yang menarik dalam arahan.

Ia tertulis di atasnya: "Untuk pemasangan di Itali". Saya tertanya-tanya jenis mekanisme itu dan mengapa ia diperlukan. Imbas, diterjemahkan. Ternyata ini adalah injap keselamatan untuk pemanas air. Menggabungkan injap, injap bukan kembali, injap keselamatan. Membolehkan pelepasan air dari dandang. Cukup alat yang menarik. Saya tertanya-tanya apa injap keselamatan lain di sana?

Pertama sekali, ingat mengapa injap keselamatan diperlukan. Injap dalam dandang diperlukan untuk pendarahan air yang berlebihan. Air tambahan terbentuk akibat pengembangan haba. Apabila periuk kapuk dipanaskan, kira-kira empat liter air dicuci.

Injap keselamatan untuk dandang domestik dibahagikan kepada tiga kumpulan.

 1. Injap keselamatan untuk pemanas air dengan kapasiti sehingga 50 liter.

 • Injap keselamatan untuk pemanas air dengan kapasiti sehingga 200 liter.

 • Kumpulan keselamatan untuk pemanas air dengan kapasiti lebih daripada 200 liter.

  Injap keselamatan untuk pemanas air sehingga 50 liter

  Kumpulan ini termasuk semua injap boleh guna yang diketahui. Kesemua mereka kebanyakannya berasal dari China. Malah mereka yang berbahasa Itali, juga dibuat di China.

  Kelemahan utama mereka ialah reka bentuk mereka yang tidak boleh dipisahkan dan hayat perkhidmatan yang pendek. Benar, semua ini hilang pada latar belakang harga mereka. Adalah sedemikian bahawa penggantian injap boleh menjadi tidak menyakitkan untuk menghasilkan sekurang-kurangnya sekali setahun.

  Walaupun, dalam keadilan perlu diperhatikan bahawa beberapa pengeluar terkenal sedang melengkapkan pemanas air dengan injap berkualiti tinggi.

  Injap keselamatan untuk pemanas air dengan kapasiti sehingga 200 liter

  Injap yang dimasukkan dalam kumpulan ini boleh dan harus digunakan di tempat injap kumpulan pertama.

  Ini adalah teknik yang serius. Reka bentuk injap termasuk injap keselamatan pra-set, injap bukan kembalik dan injap bola mati. Muncung khas juga dipasang untuk menyambung sistem kumbahan. Keadaan wajib adalah kawalan visual kehadiran pembuangan air.

  Stiebel-Eltron membekalkan dandangnya dengan katup yang dilipat sepenuhnya. Di samping itu, injap dilengkapi dengan titik ujian untuk diagnosis dan penyelenggaraan.

  Juga, injap canggih untuk estet dihasilkan. Kos set ini hampir kepada kos pemanas air, tetapi jenisnya. Itulah yang ditawarkan Gorenje.

  Injap sedemikian dibuat untuk model tertentu pemanas air. Mereka juga dilengkapi dengan paip untuk sambungan dan siphon khas.

  Kumpulan keselamatan untuk pemanas air melebihi 200 liter

  Dalam kumpulan tersebut, injap keselamatan adalah salah satu daripada beberapa elemen. Batasan fantasi apabila sekumpulan kumpulan semacam itu tidak wujud.

  Pada asasnya, kit termasuk pengurang tekanan, kren, injap sehala dan, dengan itu, injap keselamatan dengan peranti penyaliran air.

  Seperti biasa, pemimpin adalah teknik Honeywell. Kumpulan keselamatan syarikat ini termasuk pengurangan tekanan, penapis dengan selongsong telus, injap sehala yang boleh ditanggalkan, memasukkan injap keselamatan yang boleh diganti, penyesuai longkang, sambungan ke tangki pengembangan diafragma. Seperti biasa, pemasangan manometer adalah wajib.

  Jenis injap keselamatan lain

  Di Amerika, dandang dipasang dengan injap tertutup. Dalam injap ini tiada kawalan visual operasi dan mereka dipasang secara berasingan di tempat yang disediakan khas di dandang.

  Selalunya perlu untuk melihat bagaimana injap mengganggu atau kecemasan untuk pemanasan digunakan dan bukan injap keselamatan.

  Ini salah. Injap peluntur direka bentuk untuk tekanan tiba-tiba, kecemasan. Pada asasnya, selepas beberapa operasi mereka perlu diubah. Reka bentuk injap pemanasan tidak direka untuk menunaikan air secara kecil-kecilan. Sekiranya pembongkaran dipasang pada dandang, maka membran dengan sangat cepat. Akibatnya, air sentiasa mengalir. Dan injap cek perlu dipasang tambahan.

  P.S. Bagaimana jika anda memerlukan nasihat atau nasihat?

 • Tanya soalan anda di rangkaian sosial - VKontakte, Rakan sekelas, Facebook, Twitter, livejournal. Langgan laman-laman Electro-Plumbing dan cari banyak maklumat menarik lain yang tidak ada di laman web ini.

 • Cari keinginan dalam diri anda dan ucapkan terima kasih kepada pengarang laman web ini.

  Semua yang Terbaik! Semoga berjaya!

  Hormat kami, Vladimir Electro-Plumber.

  Komen (4)

  Saya meminta anda memberi nasihat mengenai isu-isu berikut:

  1) Apakah perbezaan antara injap keselamatan dengan penutup hitam dan merah?

  2) apakah injap yang bukan piawai?

  3) adakah mungkin untuk menyesuaikan titik tindak injap (ke bawah)?

  Anatoly

  Tinggalkan komen

  Mengapa injap keselamatan pemanas air menetes?

  Bagaimana untuk mengisi lantai meratakan sendiri

  Tangki pengembangan untuk dandang

  Bagaimana untuk meningkatkan hayat perkhidmatan pemanas air

  Bagaimana hendak menyambungkan saluran keluar yang betul

  Adakah anda memerlukan mesin basuh pinggan mangkuk?

  Tuangkan air dari pemanas air

  Bagaimana injap keselamatan pada pemanas air berfungsi?

  Bagaimana untuk membersihkan pemanas air Thermex ER 80 V

  Bocor dari flange pemanas Ariston SG 80

  Bunyi dalam dandang Gorenje

  Bagaimana pemutus litar berfungsi

  Bagaimanakah automaton pembezaan berfungsi?

  Bagaimana RCD berfungsi

  COM_ZOO_ANONYMOUS

  dihapuskan, pengenalan RCBO dengan 32 ampere

  Selamat petang! Prompt bernilai kabel plumbum ke penghawa dingin 6mm persegi. melalui.

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  − 3 = 1