Jangan matikan penyebab peti sejuk

Peti sejuk tidak ditutup dan sentiasa berfungsi

Di dunia moden, kesegaran produk dipelihara dengan penyejukan dalam peti sejuk dan penyejuk beku. Menghentikan kerja mereka segera disedari oleh ahli keluarga, memaksa mereka mengambil langkah segera untuk menyelamatkan produk dan membuat pembaikan.

Tetapi jika peralatan penyejukan domestik membeku terus-menerus, atau peti sejuk tidak ditutup untuk masa yang lama, maka kerosakan seperti itu mungkin tidak diketahui buat masa yang lama.

Secara semulajadi, sebagai tambahan kepada penggunaan tenaga yang semakin meningkat, operasi berterusan peralatan penyejukan akan menyebabkan memakai dan kegagalan komponen dalamannya. Oleh itu, anda perlu memantau peti sejuk kerja secara berkala - tempoh operasi pemampatnya tidak boleh melebihi 15-20 minit.

Punca operasi berterusan pemampat

Jika pada masa pemeriksaan banyak produk hangat tidak dimuatkan ke dalam peti sejuk atau peti sejuk, dan penutupan tidak berlaku untuk masa yang lama, atau peti sejuk dan tidak berfungsi sama sekali, maka punca masalah ini harus ditemui dan dihapuskan.

Penyelesaian masalah dalam peti sejuk

Terdapat beberapa sebab bahawa peti sejuk membekukan terlalu lama, atau bahkan berhenti mematikan:

 • Operasi salah peralatan penyejukan rumah;
 • Pembacaan sensor yang tidak betul yang mengawal mod operasi peti sejuk (termostat, sensor suhu, sensor beku dan defrost, dll);
 • Kegagalan perisian dalam papan elektronik, yang timbul daripada lompatan atau penurunan voltan;

Gambarajah penyimpangan voltan yang dibenarkan

1
 • Malfungsi dalam litar kuasa kawalan pemampat;
 • Kerosakan dalam sistem pemampatan dan peredaran agen penyejuk.

Pematerian paip peredaran Freon yang rosak

Melakukan segala-galanya mengikut arahan

Sebelum anda mencari sebab operasi berterusan peralatan penyejukan domestik di dalamnya, anda harus memastikan bahawa persekitaran operasinya adalah selaras dengan keperluan yang ditetapkan dalam arahan. Mungkin peti sejuk tidak dimatikan kerana mod penyejukan yang tidak betul (super-beku dihidupkan).

Menetapkan mod operasi yang betul untuk peti sejuk dan peti sejuk

Operasi lama peti sejuk juga mungkin disebabkan oleh penyejuk kondenser yang kurang baik (gril radiator di bahagian belakang perumahan).

Jika peti sejuk dipasang berdekatan pemanas kuasa, atau dijahit di dapur kurang pengudaraan, dan dengan itu betul membeku tetapi tidak mematikan untuk masa yang lama, sebab bagi penyejukan miskin bahagian-bahagian panas.

Pemindahan peralatan penyejukan ke lokasi lain akan membantu menyelesaikan masalah ini.

Lokasi peti sejuk yang sangat tidak berjaya - antara dapur dan radiator, di bawah cahaya matahari langsung

Peti sejuk juga tidak dimatikan, tetapi ia akan sedikit menyejukkan makanan jika terdapat aliran udara panas yang tetap dan aliran keluar sejuk dalam ruang berjalan. Ini akan berlaku kerana pintu yang longgar, atau benda asing di antara badan peti sejuk dan meterai.

Tetapi, jika pintu tertutup rapat, dan kebocoran masih berlaku, ia sudah haus atau sealant yang rosak. Penyelesaian sementara untuk masalah ini adalah untuk mengembalikan meterai dengan air mendidih atau pengering rambut.

Sekiranya memakai meterai terlalu kuat dan tidak dapat diperbaiki, ia mesti digantikan oleh diri sendiri, atau dengan bantuan tuan.

Sebab kemerosotan sealant itu mungkin merupakan sudut pemasangan pemasangan casis peralatan penyejukan - kekuatan menekan yang tidak mencukupi atau ketegangan yang mengepit menyebabkan pembentukan jurang di mana ais berkumpul, memusnahkan bahan pengedap.

Tanda-tanda penyebab masalah elektrik dan mekanik

Sekiranya kemungkinan operasi yang tidak betul dalam peti sejuk tidak dikecualikan, tetapi pemampat tidak lagi ditutup, perlu mengenalpasti sebab yang mungkin, meneruskan dari tanda-tanda tersebut:

 • Jika dihasilkan lebihan sejuk, peti sejuk membeku terlalu banyak dan suhu dalam ruang jauh lebih rendah daripada yang diperlukan, maka kerosakan pemampat dan sistem peredaran penyejuk boleh dihapuskan, dan litar kawalan dan pemantauan harus mencari kesalahan.

Akumulasi besar ais menunjukkan operasi berterusan sistem peredaran darah berfungsi

 • Jika peti sejuk yang baru dicairkan adalah menyejukkan udara di dalam bilik terlalu perlahan, atau tidak membekukan secara umum, terdapat penyumbatan penapis atau kebocoran penyejuk - campuran gas berdasarkan freon. Diagnosis dan pembaikan sistem peredaran dengan mengisi dengan freon memerlukan alat dan kemahiran khusus, dan kerja ini lebih baik untuk menguasai tuan. Tetapi, jika anda mempunyai peralatan yang sesuai, anda boleh membaiki peti sejuk sendiri dan menggantikan freon, seperti yang ditunjukkan dalam video:

Selalunya, untuk menyelesaikan masalah sensor sistem, ia adalah mencukupi untuk balutkan penyejuk dan tahan pembersihan profilaktik - ice pengumpulan beku boleh mengganggu sensor yang betul suhu dan kelembapan di dalam dewan. Anda harus sentiasa membersihkan pencuci dan membersihkan peti sejuk mengikut arahan untuk mengelakkan masalah sedemikian.

Membongkar peti sejuk dengan semangkuk air panas

Perlindungan terhadap lonjakan voltan sebagai jaminan fungsi berfungsi dengan baik oleh peti sejuk

papan kawalan elektronik peti sejuk moden adalah sangat terdedah kepada turun naik dan turun voltan, kerana ini, terdapat kesilapan perisian dalam mikropemproses, selepas itu ia tidak lagi bertindak balas dengan betul pada bacaan sensor, dan sering dipaparkan mesej ralat.

Banyak model peti sejuk mempunyai fungsi semula (reset) untuk kes ini. Sebagai contoh, untuk menghapuskan kesilapan "ds" (sensor defrost) dari peti sejuk Samsung, pada masa yang sama tekan dan tahan selama dua saat dua butang kawalan kanan.

Reboot modul kawalan elektronik

Selalunya reboot ini membolehkan anda menyingkirkan masalah dengan peti sejuk (sehingga lonjakan kuasa seterusnya), tetapi bacaan pemproses dapat menunjukkan masalah dengan sensor. Untuk mengecualikan atau mengesahkan sebab ini, peralatan penyejukan perlu dihidupkan melalui pengawal selia voltan untuk melindungi terhadap lonjakan.

Sekiranya titik kejatuhan dihapuskan, tetapi mesej ralat masih muncul, maka anda perlu mencari dan menggantikan sensor sepadan. Malangnya, tidak semua sensor dan sensor berada di tempat yang mudah diakses dan tertakluk kepada penggantian. Sebagai contoh, pemecah sensor yang cacat dalam model Samsung tidak tertakluk kepada pembaikan di bawah kupon waranti (dalam kes ini peti sejuk perlu diganti). Tetapi tukang-tukang rakyat belajar melakukan pembaikan ini dengan memotong lubang di dinding belakang kes itu untuk sampai ke sensor dan menggantikannya.

Memotong lubang di hadapan sensor

Dengan berhati-hati mengukir lubang, bengkokkan lembaran logam, kemudian keluarkan lapisan bahan penebat haba, sampai ke sensor. Sensor yang rosak dikeluarkan dan yang baru disolder ke tempatnya, mengasingkan tempat adhesi dengan menggunakan tiub penyejuk haba dan pita elektrik. Penebat haba kemudian dikembalikan, lembaran bengkok dilipat dan disegel dengan pita pelekat.

Lokasi sensor dikelilingi oleh bingkai

Lama, tetapi masih berfungsi peti sejuk zaman Soviet, sebagai peraturan, tidak tertakluk kepada turun naik dan lonjakan voltan disebabkan ketiadaan unit kawalan elektronik. Jika peti sejuk seperti itu tidak mematikan dan membekukan terlalu banyak (kebocoran freon dikecualikan), maka kesalahan termostat.

Penampilan termostat dengan penunjukan komponen utamanya

Termostat boleh dibuka dan semula ketatkan musim bunga dan berus kenalan, tetapi biasanya, ia adalah berkaitan dengan kebocoran kerosakan dalam tiub atau di kamar musim bunga diafragma, kerana yang pengembangan haba gas dalam mewujudkan tekanan suis tuil. Termostat ini perlu diganti - berhati-hati bersantai dan tiub untuk dipasang supaya tidak merosakkannya semasa pemasangan.

Relay Relay Kesalahan

Elemen berikutnya model lama sedemikian, yang sering menjadi alasan untuk operasi kulkas yang berterusan, adalah kuasa mula menyampaikan pemampat, yang dikawal oleh termostat. Oleh kerana lonjakan voltan, kenalan relay ini boleh "terjebak" (dikimpal bersama) dan akan sentiasa membekalkan arus kepada pemampat. Relay disambungkan terus ke terminal pemampat.

Pemampat permulaan pemampat

Ia perlu memeriksa hubungan kuasa geganti dengan ohmmeter, dan dalam kes melekat, gantikan peranti. Dalam peralatan penyejukan rumah moden, terdapat juga kuasa geganti kuasa yang sama membekalkan kuasa kepada motor pemampat. Untuk seorang tuan yang biasa dengan asas-asas kejuruteraan radio, menggantikan penyampaian yang rosak tidak akan menjadi sangat sukar.

Tambah komen Balas balasan

Pilih kategori

Penerbitan terkini

 • Pemasangan tiang elektrik di negara ini atau di sektor swasta 11/08/2017
 • Top 20 kesilapan dalam pendawaian atau bagaimana untuk tidak melakukan 10/30/2017
 • Paip beralun dan tegar untuk wayar: PVC atau HDPE? Pemasangan kabel di corrugation 11.10.2017
 • infoelectrik.ru

  Semua hak terpelihara © 2015.

  Menyalin teks adalah dilarang.

  Semua video dan gambar bukanlah milik laman web ini. Pentadbiran tapak tidak bertanggungjawab untuk penggunaan maklumat ini.

  Apa yang perlu saya lakukan jika peti sejuk sentiasa berjalan dan tidak mematikan?

  Terdapat banyak sebab mengapa peti sejuk sentiasa berfungsi dan tidak ditutup. Keadaan ini boleh timbul bukan sahaja pada model lama, tetapi juga dalam peralatan baru. Seketika, kami menarik perhatian anda kepada fakta bahawa tidak selalu mungkin untuk menyelesaikan masalah itu sendiri, walaupun anda seorang juruelektrik yang berpengalaman. Hakikatnya adalah bahawa membaiki beberapa kerosakan memerlukan pengetahuan dalam bidang penyejukan: anda perlu membuat refueling, mengesan lokasi sebenar kebocoran, dan juga mencari apa yang disebut "thrombus" dalam sistem. Walau bagaimanapun, jangan kecewa pada mulanya, seperti kebanyakan kes kerosakan yang paling mudah dan anda boleh membaiki peti sejuk sendiri, yang tidak mematikan sepanjang masa. Apa yang perlu dilakukan untuk pembaikan, kami akan memberitahu anda lagi!

  Apa yang boleh menyebabkan kerosakan

  Pertama, mari kita bincangkan mengapa peti sejuk sentiasa berfungsi, tetapi ia tidak ditutup untuk menyelesaikan masalah utama terlebih dahulu. Selalunya, kerja tanpa gangguan disebabkan oleh sebab-sebab berikut:

  1. Anda telah memasang peti sejuk secara salah. Sebagai contoh, mereka tidak menjaga jurang udara di antara dinding dan lambung, atau meletakkannya di dalam bilik dengan suhu yang tinggi, bersebelahan dengan bateri pemanasan, dan lain-lain. Hasilnya boleh menjadi pemampat panas yang tidak dimatikan dan berfungsi lebih buruk, terutama dalam cuaca panas.
  2. Teknik ini sudah lama dan pemampat atau termostat telah haus, yang sepatutnya diganti.
  3. Anda secara tidak sengaja menetapkan suhu maksimum pada termostat, akibatnya pemampat secara automatik mengekalkan mod pratetap selama beberapa jam berturut-turut atau sepanjang masa. Kes yang sama adalah fungsi super-pembekuan, yang bermaksud operasi penyejukan tanpa gangguan. Adalah penting untuk mengetahui bahawa jangka masa pemampat purata harus 10-20 min untuk satu suis.

  Ketiga-tiga sebab ini adalah yang paling biasa, jadi sebaiknya terlebih dahulu memastikan sama ada mereka atau tidak. Jika tiada pilihan telah didatangkan, anda perlu beralih ke carian yang lebih serius. Kadang-kadang masalah ini dapat diselesaikan dengan pembelahan normal dewan. Sekiranya selepas defrost tidak ada perubahan, = dan mesin masih tidak ditutup, adalah perlu untuk meneruskan pembaikan diri anda. Seterusnya, kami akan mempertimbangkan apa yang perlu dilakukan jika peti sejuk sentiasa berjalan tanpa henti dan berhenti.

  Oleh itu, sekarang kita meneruskan seperti berikut: pada gilirannya kita akan mempertimbangkan setiap penyebab kerosakan dan cara pembaikan oleh tangan kita sendiri.

  1. Pintu tidak ditutup dengan selamat. Sebenarnya, pilihan yang sangat remeh, tetapi masih sering dihadapi. Tidak semestinya anda tidak menutup pintu sepenuhnya, mungkin hanya dipakai segel getah yang perlu diganti. Bagaimanakah ini berkaitan dengan fakta bahawa peti sejuk tidak mematikan? Segala-galanya sangat mudah - udara hangat masuk ke salah satu bilik, akibat dari pemanasannya terjadi. Sensor termo menghantar isyarat kepada "otak" bahawa ia adalah perlu untuk menyejukkan kamera dan akibatnya terdapat kitaran tertutup: haba menembusi di bawah meterai, dan pemampat cuba untuk menurunkan suhu, bekerja tanpa melepaskan sambungan. Pada masa yang sama, nampaknya teknik ini tidak membeku sama sekali atau tidak menyejuk teruk, tetapi ia berfungsi. Penggantian boleh dilakukan sendiri, perkara utama adalah mencari meterai yang sama dan perlahan-lahan melekatkannya.
  2. Anda telah menetapkan mod operasi ini. Sebagaimana yang kita katakan di atas, ketidakseimbangan dan penetapan suhu yang paling rendah boleh menyebabkan peti sejuk berfungsi dan tidak ditutup sepanjang hari. Parameter penyejukan perlu diperiksa dengan serta-merta, kemudian cari pilihan lain untuk kerosakan itu.
  3. Suhu tinggi di dalam bilik. Apabila kami menimbangkan nasihat mengenai memilih peti sejuk untuk rumah, kami memberi perhatian kepada hakikat bahawa setiap teknologi mempunyai kelas iklim sendiri - keadaan suhu di mana peranti boleh berfungsi. Sebagai contoh, jika anda memasang peralatan di dalam bilik di mana +30 о С, pemampat itu sendiri akan berfungsi tanpa henti. Dalam kes ini, anda perlu memindahkan peti sejuk ke bilik yang lebih sejuk.
  4. Termostat telah gagal. Inilah sebabnya hubungannya dengan juruelektrik, jadi itu adalah kerosakan termostat atau sensor suhu. Dalam kes ini, anda perlu memanggil produk dengan multimeter dan jika anda mendapati bahawa apabila setpoint tercapai, relay tidak membuka kenalan untuk membuat penggantian. Gantikan termostat atau sensor suhu (bergantung kepada apa yang tidak berfungsi), yang baru tidak akan menjadi sukar.
  5. Pemampat rosak. Ia juga berlaku bahawa pemampat berfungsi tanpa gangguan, kerana ia tidak dapat "mengejar" suhu set, sehingga peti sejuk berkarat dan tidak mematikan atau tidak jarang. Akan ada yang perlu menggantikan bahagian dengan yang baru, jika, sudah tentu, sebab pecahan itu tidak sepele - meletakkan peralatan di dalam bilik panas atau merosakkan meterai. Penggantian pemampat sama sekali tidak sukar, perkara utama adalah memilih model dengan ciri-ciri yang sama.
  6. Refrigerant telah bocor dari sistem. Sangat sukar untuk membaiki kebocoran oleh tangan anda sendiri, dalam kes ini, ia perlu untuk memanggil tuan yang harganya boleh sehingga 3500 rubel. Jika anda sendiri tahu cara menambah freon ke sistem, lakukan ini dan amati teknik selepas mengisi minyak - sama ada peti sejuk dimatikan atau berfungsi secara berterusan dan tidak mematikan.

  Bagaimana untuk menggantikan termostat di dalam peti sejuk, yang berfungsi tanpa mematikan, melihat video ini:

  Akhir sekali, saya ingin ambil perhatian bahawa kerosakan yang ada di dalam peti sejuk boleh timbul walaupun dalam model moden dengan fungsi mengetahui fros dan parameter tambahan lain. Kami mengesyorkan anda untuk melihat maklumat mengenai pengilang peralatan anda di forum subjek, misalnya, Indesit atau Ariston. Sering kali orang yang menemui masalah yang sama menerangkannya dengan terperinci dengan semua nuansa yang paling kecil. Jadi anda akan tahu apa yang perlu dilakukan untuk pembaikan dan, sebenarnya, mengapa kegagalan berlaku.

  Oleh itu, kami menyediakan senarai kerosakan yang paling popular, sekiranya peti sejuk sentiasa berfungsi, tanpa henti, dan boleh sedikit keren. Kami menarik perhatian anda kepada hakikat bahawa jika peralatan akan bekerja untuk masa yang lama tanpa gangguan dan anda tidak mengambil langkah-langkah pembaikan, pemampat akan terlepas dari pesanan, yang akan mengakibatkan kos yang lebih tinggi! Adalah lebih baik untuk melakukan segala-galanya dalam masa, tk. kadang-kadang jika proses penyejukan tidak dimatikan, hanya menggantikan termostat atau menyusun semula kes dari haba.

  Tuan dinasihatkan supaya tidak mengalihkannya - membuka pintu bilik atas dan bawah selama dua hari - bekerja!

  Fungsi super-defrost ditetapkan, yang bermaksud operasi penyejukan tanpa gangguan.

  super pembekuan. dan super-defrosting lebih seperti pekerjaan untuk ketuhar gelombang mikro

  Maaf, salah capai, sudah ditetapkan

  Cuba letakkan paras beku di bawah. Jika peti sejuk dimatikan - maka pelbagai masalah telah mengecil dan kemungkinan besar pintu tidak ditutup rapat, dan suhu terlalu rendah untuk "berehat" peti sejuk. Secara umumnya, manipulasi mudah dan saya segera memahami masalah ini.

  Terima kasih, sangat jelas dan segala-galanya percuma!

  Bernilai panas. Peti sejuk Indezit tidak dimatikan. Bolehkah saya mematikannya untuk sementara waktu, sehingga cuaca terbaik? Bekerja dengan normal pada suhu "biasa" di dalam bilik? Atau untuk memanggil tuan sekarang?

  Jangan matikan peti sejuk. Mengganti termoregulator bukan apa yang tidak berubah.

  Apabila peti sejuk dimatikan dari rangkaian, ia terus menyala dan bunyi bising (pemampat berjalan) seperti dalam mod biasa. Apakah kesalahan ini? Bagaimana keadaannya? Pembukaan pintu telah menghilangkan bunyi bising, tetapi bagaimanakah ia berlaku apabila peti sejuk dimulakan selepas pemotongan dari rangkaian?

  Saya memohon maaf atas soalan terdahulu, saya tidak mengeluarkan garpu pada waktu malam pada malam hari!

  Peti sejuk tidak dimatikan: kemungkinan kerosakan dan penghapusan mereka

  Tempoh purata satu kitaran kerja peti sejuk kerja adalah 12-20 minit, di bawah keadaan persekitaran biasa. Iaitu, perlu diambil kira bahawa dalam masa yang panas, peranti mungkin memerlukan sedikit masa untuk menjana sejuk, mengikut mod yang dipilih. Tetapi, sebagai peraturan, selama satu jam kerja pemampat "rests9raquo; 2-4 kali. Sekiranya peti sejuk berfungsi dan tidak mematikan, ini tidak selalu bermakna bahawa ia memerlukan pembaikan segera. Selalunya, diagnosis, menentukan sebab dan memperbaikinya pengguna boleh secara mandiri, tanpa memanggil ahli sihir.

  Bagaimana untuk memahami bahawa peranti itu rosak?

  Yang pertama "loceng" ofraquo; Kerosakan adalah hakikat bahawa peti sejuk mula berfungsi tanpa penutupan sekejap. Dalam mod biasa, penutupan automatik untuk jangka masa yang singkat dengan tempoh 20 minit harus berlaku. Walaupun haba di jalan tinggi, peti sejuk perlu membina semula rejim dan mematikan sekurang-kurangnya sekali sejam.

  Sekiranya peti sejuk tidak dimatikan kerana kerosakan, maka kebanyakan pengguna dengan cepat dapat melihat niat ini. Dalam kes ini, pemampat yang sentiasa bekerja akan didengar. Jika penyebabnya tidak disingkirkan dalam masa, motor, dari pekerjaan tetap, boleh gagal. Oleh itu, terdapat persoalan yang logik: mengapa tidak peti sejuk ditutup dan bagaimana untuk menghapuskan kerosakan ini? Selalunya sebab terletak pada operasi peranti yang salah. Dalam kes ini, anda boleh menghapuskannya sendiri. Jika anda perlu mengganti komponen, maka anda memerlukan bantuan pakar yang berkelayakan.

  Sekiranya peti sejuk tidak ditutup, sebab-sebab pertama harus cuba mendiagnosis diri anda. Sering kali, mereka disembunyikan dalam operasi tertentu peranti oleh pengguna.

  Antaranya yang paling biasa adalah:

  1. Pengaktifan fungsi "super frost9raquo;. Untuk mendiagnosis, anda perlu menyemak suhu di dalam peti sejuk dan di ruang utama. Sekiranya ia jatuh di bawah yang biasa, mungkin dalam mod automatik, fungsi "superfreeze9raquo" diaktifkan, dan untuk mengejar rejim suhu yang ditetapkan oleh program ini, pemampat perlu bekerja dengan beban yang lebih besar. Sebagai peraturan, fungsi ini hadir dalam setiap model moden dan diaktifkan 24 jam sebelum dirancangkan untuk mengambil kesempatan daripada rejim suhu yang ditubuhkan di dalamnya.
  2. Ketat itu pecah. Terdapat keadaan apabila suhu di dalam peti sejuk begitu tinggi sehingga ia kelihatan seperti peranti sedang berfungsi pada pemanasan. Pada masa yang sama, peti sejuk tidak dimatikan, tetapi terus tanpa gangguan. Sebab yang paling biasa mengapa sejuk berhenti untuk mengejar bukan pintu tertutup rapat. Akibatnya, udara panas sentiasa menyerap ke dalam ruang penyejukan, yang menimbulkan suhu yang ketara. Oleh itu, peti sejuk perlu bekerja secara berterusan untuk mencapai parameter yang ditentukan. Jika peranti telah digunakan untuk jangka masa yang panjang, kemungkinan meterai getah telah haus, yang menyediakan meterai ketika menutup pintu. Anda boleh mengubahnya sendiri.
  3. Kesilapan teknikal semasa proses pemasangan. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa kebanyakan kesilapan, kerana peti sejuk tidak dimatikan semasa operasi, pemilik sendiri mengakui. Oleh kerana kekurangan ruang di dapur, unit terletak di sebelah elemen pemanasan, dapur dan peralatan teknikal lain, yang boleh menjejaskan operasi secara negatif. Ia juga perlu mengekalkan ruang antara dinding dan peti sejuk tanpa gagal.

  Sebab teknikal kenapa peti sejuk berhenti beralih

  Sekiranya diagnosis bebas tidak memberi hasil, kemungkinan besar, ia adalah komponen komponen dalaman. Dalam kes ini, pakar yang berkelayakan perlu mencari masalah dan melakukan pembaikan. Sekiranya peranti masih dalam jaminan, anda tidak boleh cuba membaikinya sendiri. Jika tidak, pusat perkhidmatan boleh menolak perkhidmatan waranti.

  Peranti moden dilengkapi dengan kawalan automatik elektronik, yang bertanggungjawab memberi isyarat kepada enjin mengenai rejim suhu. Sebagai contohnya, apabila mod suhu yang sepadan dengan program tertentu ditetapkan dalam kamera, modul kawalan harus menghantar isyarat untuk menghentikan bekalan sejuk, tetapi disebabkan kerosakan ini tidak berlaku.

  Pakar perhatikan bahawa apabila peti sejuk tidak ditutup, sebab-sebabnya sering tersembunyi dalam penurunan voltan yang kerap. Oleh itu, disyorkan untuk menyambungkan peranti tidak secara langsung, tetapi melalui pengatur voltan. Ini boleh memanjangkan hayat peranti itu dengan ketara.

  Termostat tidak berfungsi dengan betul

  Apabila peranti mula mengejar sejuk tanpa henti, kemungkinan termostat tidak berfungsi, yang harus mengawal paras suhu. Relay tidak boleh dibuka pada masa yang tepat litar, jadi peti sejuk terus membeku. Dalam kes ini, soalan logik timbul - bagaimana untuk memeriksa termostat peti sejuk? Cara mudah: keluarkan peranti dan ponazhimat pada plat kecil, yang terletak di kacang utama. Jika anda tidak mendengar satu klik, peranti mesti diganti. Cara yang paling berkesan adalah untuk memeriksa thermoregulator untuk rintangan menggunakan multimeter. Tetapi ini memerlukan adanya peralatan dan kemahiran khas untuk bekerja dengannya.

  Penyejatan cepat freon atau kebocorannya

  Oleh kerana freon tidak mempunyai sebarang warna atau bau, hanya pakar yang boleh mendiagnosis kebocoran dengan bantuan peralatan khas. Sebagai peraturan, ini disebabkan oleh kerosakan mekanikal, contohnya, apabila memindahkan atau mengubah tapak pemasangan. Apabila freon tidak mencukupi, suhu di dalam peti sejuk mula berkembang pesat.

  Malfungsi di dalam tiub penyejat

  Satu lagi sebab yang mungkin mengapa peti sejuk tidak dimatikan, mungkin terdapat penyumbatan dalam tiub penyejat. Selalunya ia boleh mengumpul zarah ais. Seorang tuan yang berkelayakan akan cuba mencari tempat sebenar penyumbatan itu. Sekiranya masalah itu tidak didiagnosis, peranti mungkin akan dibawa ke pusat servis. Sejak pembaikan kerosakan itu akan memerlukan pemasangannya hampir sepenuhnya.

  Kesalahan ini hanya boleh didiagnosis oleh tuan. Sebagai peraturan, motor rosak kerana dipakai. Dia tidak mempunyai kuasa untuk menerapkan tekanan dalam paip pelepasan, jadi suhu yang diprogram tidak tercapai.

  Adakah ia patut mengubah pemampat - soalan yang banyak pengguna diminta. Pada masa yang sama adalah perlu untuk ambil perhatian bahawa proses penggantian atau pembaikan agak rumit dan banyak bergantung pada jenis kerosakan, jadi kebanyakan pakar menyarankan hanya untuk menggantikannya.

  Bagaimanapun, kosnya adalah hampir satu pertiga daripada harga keseluruhan peranti. Memandangkan untuk memulihkan operasi biasa peranti itu diperlukan untuk mengisi dengan freon dan menjalankan sensor yang diperlukan untuk mengekalkan suhu tertentu, pengguna tidak akan dapat menjalankan proses ini secara bebas tanpa pengetahuan tertentu. Sehubungan itu, pakar pembaikan dan perkhidmatan akan banyak kos, yang benar-benar membuat anda berfikir membeli peti sejuk baru.

  Selepas pembelahan, peti sejuk tidak mematikan

  Ini juga masalah biasa. Sebarang peti sejuk, walaupun dengan No Frost, perlu dimatikan sekurang-kurangnya setahun sekali. Keluarkan lembaran ais residual, rak siram, laci dan dinding dengan sebatian khas yang disediakan untuk peranti sedemikian. Selalunya selepas menyambungkan peti sejuk untuk masa yang lama tidak dimatikan dan nampaknya pemampat bekerja pada haus dan lusuh. Kemungkinan besar, peranti hanya menangkap suhu yang dikehendaki. Sesetengah alat menunggu untuk melaksanakan program dan pergi ke kerja biasa.

  Cara menyelesaikan masalah

  Perlu difahami bahawa peti sejuk adalah peranti teknikal yang rumit, yang tidak dapat diperbaiki. Sebagai peraturan, anda boleh menyelesaikan masalah dengan sendiri hanya sekiranya terdapat sebab-sebab mudah - mod yang salah, pintu longgar, pakai meterai, pemasangan yang salah. Apabila alasan mengapa peti sejuk tidak dimatikan disebabkan oleh masalah teknikal, diagnostik profesional pakar diperlukan.

  Sekiranya masalah ini berlaku sebelum akhir tempoh jaminan, disyorkan untuk menghubungi pusat khidmat terlebih dahulu dan mendengar semua saranan pakar.

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  5 + 2 =