Jubin lantai gabus – 314167.info

Jubin lantai gabus

Harkteristik dan meletakkan jubin lantai gabus

Perlindungan gabus dalam masa yang singkat telah menjadi salah satu jenis bahan penamat yang paling dicari. Dan ada alasan untuk ini, kerana hanya bahan semulajadi dan alam sekitar yang digunakan dalam pembuatan gabus. Di samping itu, papan gabus untuk lantai mempunyai penampilan estetik yang tidak dapat dilihat secara positif di pedalaman.

Jubin gabus di lantai dibezakan dengan salutan yang menyenangkan, yang boleh berjalan walaupun tanpa alas kaki. Pada pemasangan stopper, mungkin tidak perlu bimbang untuk bau yang tidak menyenangkan, setelah semua pengeluaran dibuat dari bahan yang tidak mencemari. Gork gabus - ini adalah bahan yang sangat rapuh, jadi apabila memasang, anda mesti berhati-hati untuk tidak menahannya dengan tepi. Perhatikan dengan penuh perhatian apabila mengangkut bahan tersebut.

Pada jubin lantai-gabus

Jangan tempatkan jubin segera setelah anda membelinya. Pertama, dia harus berbaring selama beberapa hari di dalam rumah, supaya dia terbiasa dengan keadaan baru, disesuaikan dengan rejim suhu, kelembapan dan parameter lain. Di samping itu, tahan bahan di dalam bilik selama 2 hari, anda boleh menghalang pembentukan jurang dan lebam dalam proses operasi.

Plat dihasilkan dengan dimensi 30x30 cm atau 30x60 cm. Ketebalan produk boleh berbeza-beza dari 2 hingga 6 mm. Apabila memasang jubin, anda tidak perlu mencari gam khas, kerana ia melekat dengan pelekat pembinaan yang paling biasa.

Proses pembuatan ubin gabus boleh berlaku dalam beberapa cara:

 1. Menggunakan venir gabus pepejal. Pilihan perkilangan ini adalah yang paling mahal. Dengan menggunakan bahan tersebut, adalah mungkin untuk menjalankan keseluruhan koleksi salutan, dan pemilihan mereka dilakukan mengikut naungan bahagian-bahagian individu.
 2. Agglomerat diperolehi daripada serbuk gabus. Di bawah pengaruh suhu tinggi, serbuk itu dimampatkan, mengakibatkan lapisan seragam bahan lantai. Cara mendapatkan ubin gabus adalah yang paling mudah dan murah. Dalam kes ini, pakar menggunakan semua sisa kecil pengeluaran gabus.
 3. Gabungan venir besar dan aglomerat. Pilihan ini dianggap sebagai salah satu yang paling menguntungkan. Bahagian kecil dan besar palamnya sepadan dengan sempurna, jadi anda boleh mendapatkan produk yang berkualiti tinggi.

Di video - jubin lantai gabus:

Kelebihan yang paling penting dari gabus dari gabus ialah kebersihan alam sekitar. Di samping itu, kita boleh membezakan kelebihan berikut bahan:

 1. Kualiti kalis bunyi yang sangat baik. Jika anda ingin menghilangkan bunyi yang dicipta oleh jiran dari bahagian bawah, jubin gabus akan melakukan silap mata.
 2. Kualiti penebat haba. Produk gabus akan menjadi penyelesaian yang sangat baik untuk mewujudkan bilik yang lebih panas.
 3. Penampilan estetik bahan. Gabus kelihatan mewah dan menarik. Di samping itu, dia tidak akan mengganggu anda.
 4. Pemasangan mudah. Apabila merekatkan bahan, tiada pengalaman dan kemahiran khusus diperlukan.
 5. Pelbagai produk. Hari ini anda boleh membeli ubin gabus dalam apa jua saiz dan warna. Terima kasih kepada ini, anda mempunyai peluang yang luas untuk mencipta komposisi unik di atas lantai.
 6. Penjagaan yang mudah. Proses pembersihan terdiri daripada penyingkiran biasa permukaan dengan kain lembap.
 7. Ubin gabus boleh digunakan untuk pemasangan lantai di mana-mana bilik, walaupun di dapur dan di bilik mandi.

Tetapi sama ada ia mungkin menggunakan papan kayu oak yang kering dan bukannya penutup kayu lain, akan membantu memahami maklumat dari artikel itu.

Pada video - kekurangan jubin lantai gabus:

Kelemahan lembaga gabus termasuk:

 1. Harga venir adalah tinggi. Jika anda tidak dapat membeli bahan tersebut, maka lebih baik memilih produk dari agglomerate.
 2. Sekiranya terdapat perabot berat untuk masa yang lama di permukaan gabus, penyok akan kekal di atas lantai.
 3. Lapisan perlindungan gabus dipadamkan dari masa ke masa. Kami perlu mengemas kini secara tetap.

Tetapi bagaimana menggunakan substrat gabus untuk papan parket dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul diterangkan secara terperinci dalam artikel ini.

Apakah ketebalan substrat gabus di bawah lamina dan bagaimana untuk menentukan ketebalan yang diinginkan, anda boleh mengetahui sama ada anda membaca kandungan artikel ini.

Apakah harga gabus di bawah linoleum dan sama ada ia bernilai menggunakan substrat sedemikian, anda boleh memahami dengan mengklik pada pautan.

Untuk mendapatkan lapisan yang boleh dipercayai dan tahan lama hanya boleh dilakukan dengan syarat bahawa semua kerja persediaan telah dilakukan secara kualitatif. Sebelum memasang bahan, pastikan permukaannya rata, bersih dan kering. Ia boleh menjadi kayu dan konkrit. Jika terdapat penyelewengan di permukaan, maka mereka perlu dihapuskan dengan campuran meratakan sendiri. Selalunya, kepingan papan lapis dengan ketebalan yang rendah boleh diletakkan di dasar lantai.

Pengancing mereka dilakukan oleh paku atau skru menoreh sendiri di sekeliling perimeter. Pada masa yang sama, pastikan sendi bahan tidak bersamaan dengan sendi palam.

Untuk pemasangan jubin, anda mesti menggunakan pelekat khas, yang disyorkan oleh pengeluar. Jika anda tidak boleh membelinya, maka anda boleh menggunakan gam PVA. Tetapi kemudian disediakan untuk fakta bahawa beberapa jenisnya boleh menyebabkan ubah bentuk jubin dan pengecutannya.

Pada video - pemasangan gabus lantai gabus:

Memasang jubin boleh pada suhu 18-20 darjah dan kelembapan 50-60%. Mulakan pemasangan bahan dari pusat bilik ke dindingnya. Pra-jenis produk dengan warna dan tekstur. Jika pemasangan dijalankan jubin berbutir, maka anda perlu melakukan silang. Kemudian anda boleh membuat kesan permukaan tunggal. Anda boleh menggantikan jubin berbutir dan licin.

Pada mulanya, corak perlu dibakar, tanpa menggunakan gam. Oleh itu, ia mungkin untuk sedikit menyesuaikan kepekatan bahan supaya pada setiap sisi ruang adalah sama. Jubin dipotong di sekeliling tepi akan menjadi bingkai yang sangat baik.

Kini anda boleh teruskan untuk melekatkan bahan tersebut. Sebarkan pelekat pada jubin dan di atas lantai. Tunggu dia mempunyai kakitangan kecil. Berhati-hati gam beberapa produk dalam satu arah. Kemudian, dalam padat tanpa ruang, gam bahan yang tinggal. Di bahagian atas jubin mengetuk dengan payung getah.

Mengeluarkan pelekat yang tinggal dengan kain lembap. Sekiranya sudah kering, kemudian berjalan di atas permukaan dengan kain yang direndam dalam Roh Putih. Selepas memasang jubin, anda tidak boleh berjalan di atasnya. Pemasangan perabot boleh berlaku tidak lebih awal daripada beberapa hari.

Mungkin anda juga tertarik untuk mengetahui bahawa lebih baik digunakan di dapur lamina atau linoleum. Untuk melakukan ini, pergi ke pautan dan baca kandungan artikel, tetapi apa yang ketebalan linoleum untuk dapur diperlukan, anda boleh mengetahui dengan membaca kandungan artikel ini.

Loya mereka yang mahu menggunakan seks mereka selain daripada kayu, adalah bernilai memberi perhatian kepada jubin, tetapi apa yang perlu untuk mengurangkan jubin seramik untuk lantai, akan membantu memahami maklumat ini.

Anda boleh membeli gabus gabus daripada pengeluar terbukti berikut:

 1. Amorim - harga 560 rubel. Di lantai jubin foto-gabus Amorim
 2. Corkstyle - harga 1200 rubles. Pada foto - gabus lantai gabus Corkstyle
 3. Corkstyle - harga 890 rubel.
 4. Egen - harga 760 rubel. Di gabus lantai-gabus Egen
 5. Go4Cork - harganya ialah 950 rubel.
 6. Granorte - harga 1500 rubel.
 7. Ipocork - harganya ialah 1100 rubel.
 8. Lico - harga 900 rubel.

Slab gabus adalah salah satu bahan terbaik yang digunakan sebagai lantai lantai. Kelebihan utamanya adalah kebersihan ekologi, ketahanan dan pelbagai warna. Di samping itu, pemasangan produk adalah sangat mudah bahawa mana-mana, walaupun orang yang tidak berpengalaman boleh mengatasi kerja ini.

Jubin lantai gabus

Daripada pelbagai jenis penutup lantai, bahan yang dibuat berdasarkan bahan mentah gabus semakin popular.

Untuk pengeluaran penutup lantai, pecahan korteks pecahan korteks digunakan. Penggunaan pecahan bahan mentah semulajadi yang berbeza membolehkan beberapa varian penamat hiasan. Salah satu daripada mereka adalah lapisan pelekat dalam bentuk jubin pelbagai saiz. Ia dihasilkan dalam ketebalan 2-6 mm:

 • bentuk segi empat dengan dimensi sisi 300, 450, 600 mm
 • bentuk panjang segi empat tepat - 150x450; 300x600 mm

Jubin lantai gabus dengan ketebalan yang lebih rendah mempunyai struktur yang lebih keras, jadi disyorkan untuk menutupnya di bilik-bilik yang mempunyai banyak patensi.

Bahan ketebalan yang lebih besar mempunyai keanjalan yang sangat baik dan peningkatan penebat haba. Jubin ini sesuai untuk lantai di bangunan kediaman.

Ciri khas jubin lantai dari gabus

Penggunaan bahan mentah alam semulajadi dan mesra alam untuk pengeluaran ubin gabus menawarkan pengguna banyak kelebihan yang tidak dapat dinafikan, tidak seperti analog lain:

 • Struktur bahan asal memberikan bunyi yang sangat baik dan penebat haba
 • baik memulihkan permukaan rata dengan tekanan mekanikal yang sedikit, misalnya, selepas berjalan di kasut pada tumit atau perabot bergerak
 • lapisan atas dengan korekasi kecil disediakan dengan urutan terapeutik di tapak kaki semasa berjalan di atasnya tanpa alas kaki
 • Mempunyai ketahanan yang sangat baik terhadap kelembapan yang tinggi
 • Jubin lantai gabus telah meningkatkan ketahanan terhadap lelasan semasa penggunaan jangka panjang
 • Ia memberikan rasa kehangatan yang hebat ketika berjalan tanpa alas kaki, berkat penyerapan haba manusia yang perlahan
 • tidak memerlukan kos yang besar semasa operasi, semasa pembersihan, ia cukup untuk mengelapnya dengan kain basah atau vakumnya
 • di permukaannya tidak mengumpul habuk dan kotoran
 • sifat antikondensatnye menghalang penampilan acuan dan koloni kulat

Permohonan jubin lantai dari gabus

Terima kasih kepada bahan-bahan mentah semulajadi yang sangat baik dan ketahanan yang baik terhadap kelembapan, jubin lantai gabus merupakan tambahan asal ke dalam bilik tidur, dapur, ruang tamu dan bilik mandi. Rentang warna dan tekstur yang besar membolehkan anda memilih penutup lantai gabus untuk gaya bilik yang paling halus.

Ketahui lebih lanjut dan ORDER

Hak cipta © 2013 - 2018 Studio oleh Petr Mazurov

Lantai gabus lantai

Lantai gabus berdasarkan jubin nama yang sama adalah teknologi lama dan terbukti yang telah membuktikan nilainya untuk masa yang lama. Permulaan penggunaannya sebagai bahan binaan telah diberikan pada pergantian abad kesembilan belas dan kedua puluh, apabila peluang untuk mendapatkan bahan mentah yang diperlukan - suberine, campuran udara dan gabus gabus oak gabus, dipanaskan di ketuhar ke suhu tertentu dibuka. Proses mengumpul kulit dari batang ek tidak menyebabkan kerosakan padanya dan tidak menyebabkan kematian, prosedur ini diulang pada selang sekali setiap satu tahun, manakala kualiti bahan mentah bertambah dengan umur pokok itu sendiri.

Apa artikel ini?

Gerbang lantai gabus adalah struktur berbilang lapis yang diperbuat daripada suberin, resin dan pelapis.

Sebab utama minat berterusan dalam teknologi jubin dari gabus selama jangka waktu yang panjang adalah beberapa sifat positif yang jelas:

 • asal semula jadi, ketiadaan komponen berbahaya dalam komposisi, dan akibatnya, hypoallergenicity;
 • hidrofobisiti, keupayaan untuk menolak dan tidak mengumpul air;
 • pekali tinggi geseran lapisan permukaan, mengurangkan kesan slip dan kecederaan;
 • ketidaksuburan, sebagai elemen operasi selamat di tempat tinggal;
 • penebat haba yang baik, yang penting untuk kawasan utara, sebagai alat untuk mengurangkan kos pemanasan;
 • penebat bunyi - harta yang berguna untuk rumah pelbagai keluarga megacities;
 • tidak menyerap bau, yang memungkinkan untuk menggunakan gabus sebagai bahan untuk lantai dapur;
 • adalah antistatik, tidak menarik zarah debu di permukaan lantai;
 • memberikan ketahanan terhadap reput akibat tannin yang terkandung dalam bahan;
 • keselesaan, kerana sifat redaman, mengurangkan kesan negatif ke atas sistem muskuloskeletal manusia.

Apabila menggunakan lantai gabus, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa ciri penting supaya tidak mengganggu integriti dan penampilannya:

 • melindungi dari kesan objek tajam dan sangat berat, yang boleh mengakibatkan ubah bentuk tidak dapat dipulihkan atau memusnahkan lapisan gabus lantai;
 • Elakkan sentuhan dengan kasut dan produk getah yang mempunyai ciri-ciri pencelupan, kerana bekas boleh kekal di muka bahan.

Ubin dari gabus boleh didapati dalam beberapa saiz dan bentuk: persegi 300 hingga 300 mm, segi empat tepat 600 hingga 300 mm dan segi empat tepat 450 hingga 150 mm. Ketebalannya boleh berbeza-beza dari 2 hingga 4 mm.

Proses pemasangan mengandaikan dua peringkat utama - penyediaan permukaan dan terus memasang jubin pada permukaan yang disediakan.

Fasa pertama - penyediaan, permukaan

Fasa penyediaan melibatkan beberapa langkah penting, yang bernilai memberi perhatian khusus, kerana ini menentukan kualiti pemasangan seterusnya dan kehidupan penutup lantai.

 • Meletakkan jubin gabus tidak boleh dibuat di permukaan yang kasar kerana hakikat bahawa dengan operasi yang panjang ia akan menyebabkan lelasan dan ubah bentuknya. Oleh itu, adalah perlu untuk mengecualikan peletakan jubin pada skru simen, permukaan yang dicirikan oleh kehadiran sifat-sifat kasar;
 • Cork adalah bahan rapuh. Harta benda ini melibatkan peletakan permukaan yang rata, untuk mengelakkan kerosakan pada lekukan dan unsur-unsur yang menonjol;
 • Walaupun plag mempunyai sifat hidrofobisiti, pendedahan yang berpanjangan kepada kelembapan dapat merosakkannya, terutama di persimpangan. Oleh itu, jubin harus diletakkan di atas permukaan yang ideal.

Peringkat dua - meletakkan ubat gabus

Kaedah utama pemasangan - dengan gam, pada teknologi "lantai terapung".

Apabila menggunakan kaedah pelekat, pemasangan mesti bermula dari bahagian tengah bilik, gam harus digunakan pada permukaan lantai yang disediakan dan menyebarkannya dengan spatula. Letakkan jubin pada lapisan pelekat dengan penjepitan seterusnya dan pemprosesan dengan roller, untuk diedarkan secara sama rata. Proses peletakan harus dilakukan dari pusat bilik ke pinggiran dalam lingkaran. Inden dari dinding mesti sekurang-kurangnya 2 sentimeter. Untuk mengekalkan tahap horizontality, perlu menggunakan tahap dan tidak membenarkan gam berlebihan kering pada sendi, memastikan penyingkiran tepat pada masanya. Papan skirting boleh dipasang selepas 24 jam, selepas kering sepenuhnya.

Dalam teknologi "lantai terapung" jubin tidak dipasang ke lantai dengan sebatian gam. Untuk mengelakkan pergerakannya selepas dipasang, sangat penting untuk memberikan pendedahan sekurang-kurangnya 24 jam sebelum meletakkannya, supaya jubin mengambil suhu bilik dan "menyesuaikan" dengan kelembapannya.

Pemasangan bermula dari sisi bilik, sejauh pintu masuk. Jubin mesti diletakkan pada permukaan yang disediakan, sebelum ini ditutup dengan filem selofan. Lapisan jubin diganti dengan satu pertiga atau separuh panjangnya. Untuk mengimbangi pengembangan haba dan kemungkinan perubahan dalam dimensi linear kerana turun naik dari bilik kelembapan - ia adalah perlu untuk meninggalkan jurang dari dinding tidak kurang daripada 2 cm akhir langkah pemasangan adalah baseboards ikatan khas, dengan jurang 1 mm dari permukaan lantai ..

Penjagaan lantai gabus melibatkan pembasuhan biasa dengan kain dan detergen, di samping itu, ia boleh dikosongkan. Apabila memilih detergen perlu mengelakkan penggunaan sebatian kimia yang agresif. Sekiranya terdapat risiko menurunkan kelembapan, dan sebagai hasil pengeringan gabus, rumah pelembap boleh digunakan. Apabila terdapat bahan pencemar yang penting yang tidak dapat dikeluarkan dari permukaan dengan cara yang biasa, masalah ini dapat diselesaikan dengan kertas pasir diikuti dengan rawatan dengan lilin bahagian yang dibina semula.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

71 − = 63