Kapasiti beruang meja cerucuk skru

Beban apa yang boleh dikekalkan oleh cerucuk skru: kapasiti galas

Kapasiti galas adalah penunjuk yang menunjukkan beban yang boleh menahan beban, dengan mengambil kira ubah bentuk yang dibenarkan tanah di bawah hujungnya. Mengikut ciri-ciri tanah, buasir dibahagikan kepada dua jenis: gantung dan tiang. Jenis pertama dicirikan oleh kehadiran sokongan, yang terletak di bawah hujung bawah elemen cerucuk.

Rak buas dinamakan atas alasan bahawa ia dipasang di dalam buah pinggang atau di dalam batang tegar tanah, yang berperanan untuk memindahkan tekanan dari bangunan ke pondasi. Struktur gantung mampu menahan beban akibat daya geseran yang membentuk antara tanah dan sisi. Jika terdapat geseran sisi, dan juga panjang yang mencukupi, maka di bawah unsur cerucuk, tidak ada gunanya memasang pasangkan.

Untuk pengiraan, perlu mengambil kira dimensi timbunan skru dan kualiti tanah di mana ia akan dipasang. Untuk melakukan pengiraan awal, adalah perlu untuk mengalikan luas pangkalan dengan rintangan tanah.

Cara memasang pemasangan skru dengan betul, anda boleh mengetahui dengan membaca artikel ini.

Dalam foto - peranti timbunan skru:

Sebagai contoh, untuk mengira keupayaan skru skru 133 diskret ke tanah liat biasa, pelan tindakan berikut diperlukan:

 1. Kirakan kawasan tapak tunggal. Untuk timbunan 133, diameter tunggal ialah 30 cm, parameter ini akan menjadi 706.5 cm2.
 2. Dengan jenis tanah ini, ia patut memilih tanah yang betul. Untuk tanah liat, ia akan menjadi 6 kg / cm2.
 3. Kedua nilai yang diperolehi mesti didarabkan, dan hasilnya ialah 4.2 tan. Ia adalah berat badan yang boleh menahan timbunan skru 133. Ia boleh dipasang di tunas tanah liat pada kedalaman 2-2.5 m.

Apa jenama simen yang sesuai untuk menuangkan asas boleh didapati dalam artikel ini.

Pada video - pada kapasiti bantalan timbunan skru:

Bagaimana untuk membuat penyelesaian untuk asas boleh didapati dalam artikel ini.

Sekiranya anda menggunakan pilihan pengiraan ini, anda tidak akan mendapat hasil margin keselamatan yang cukup umum. Bagi penentuan akhir kapasiti penyimpanan, formula berikut harus digunakan:

di mana N - ini adalah beban reka bentuk, F Adalah nilai yang tidak optimum bagi kapasiti galas, untuk menentukan yang mana perlu untuk membiak kawasan sokongan skru dengan kemungkinan tanah. Mengenai notasi terakhir γ, maka ini adalah pekali yang menunjukkan margin keselamatan struktur. Nilai parameter ini bergantung kepada operasi pengiraan tepat kapasiti galas tanah sokongan. Juga nilai parameter ini dipengaruhi oleh jumlah buasir dalam asas.

Kepala ukuran tumpukan skru dan fitur lain dapat dibaca dari artikel ini.

Mengambil kira data yang disebutkan, adalah perlu untuk ambil perhatian tentang faktor penurunan kebolehpercayaan ini:

 1. Sekiranya jumlah buangan adalah 5-20, maka pekali ini mengambil nilai 1.75-1.4. Parameter ini diambil kira dengan syarat kapasiti bawa elemen skru dengan grillage rendah ditentukan, pemasangannya dilakukan pada sokongan jenis gantung.
 2. Pekali ialah 1.25, apabila proses menghitung keupayaan rujukan dilakukan pada tanah yang dipisahkan semasa bunyi dengan piawaian sai. Kajian seperti itu boleh dilakukan dengan memulakan ahli geologi yang telah dilengkapi dengan platform pengukur dengan timbunan rujukan di tapak pendirian pangkalan.
 3. Sekiranya keupayaan tanah ditentukan secara tepat, yang dikira semasa menjalankan ujian makmal dan meneliti, maka faktor kebolehpercayaan akan menjadi 1.2.

Berdasarkan maklumat ini, adalah mungkin untuk mengurangkan keupayaan beban-bearing untuk elemen skru 133, ia akan menjadi 3.5 tan. Hasil ini dapat diperolehi dengan tepat menentukan ciri-ciri analog tanah. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menerima keputusan berdasarkan data purata tentang kapasiti bearing tanah dan maklumat mengenai jumlah sokongan. Akibatnya, nilai purata ialah 2.4 tan.

Video tersebut memberitahu kami apa yang memuatkan timbunan skru berdiri:

Definisi peluang maksimum

Sebaik sahaja anda memahami semua nuansa proses mengira kapasiti galas untuk sokongan skru, anda dapat memahami jumlah maksimum yang mungkin yang dapat dikekalkan oleh satu elemen. Untuk tujuan ini, perlu menggunakan maklumat tersebut:

 1. Jenis tanah dalam kes ini akan kosong pasir biasa, kapasiti pembawa maksimumnya ialah 15 kg / cm2.
 2. Untuk sokongan, tumpukan 219 boleh digunakan. Diameter kelopak untuk produk sedemikian ialah 600 mm.
 3. Untuk faktor kebolehpercayaan, perlu mengambil nilai 1.75. Dalam hal ini kita bercakap mengenai takrif yang tepat mengenai jumlah cerucuk tidak lebih dari 5 buah.

Pada video - kapasiti galas cerucuk skru 108:

Oleh itu, untuk menentukan kapasiti galas maksima longgokan cerucuk, perlu menggunakan algoritma berikut:

 1. Tentukan kawasan sokongan lobus. Dalam kes ini, ia akan menjadi 2826 cm2.
 2. Selepas ini, anda boleh menentukan nilai yang tidak dioptimumkan dari keupayaan rujukan. Untuk melakukan ini, kalikan luas sokongan kelopak dengan kapasiti galas tanah: 2826х15 = 42,4.
 3. Untuk mengira kapasiti pembawa yang tepat, nilai yang terhasil harus dibahagikan dengan faktor kebolehpercayaan: 42.4 / 1.75 = 24.23 tan.

Apa konkrit yang diperlukan untuk asas rumah dua tingkat boleh didapati dalam artikel ini.

Berdasarkan pengiraan yang dikemukakan, dapat disimpulkan bahwa satu sokongan, radius kelopak yang 30 cm, dan tersembur ke dalam pasir tebal, mampu menahan beban sebesar 24 ton. Oleh kerana hakikat bahawa pangkalan skru mampu menahan beban besar seperti itu, mereka telah menerima begitu banyak permintaan hari ini.

Bagaimana untuk mengisi asas untuk rumah konkrit berudara boleh didapati dari artikel.

Mengambil kira pengiraan yang dikemukakan sebelum ini, menjadi jelas bahawa nilai daya galas yayasan pada buasir bergantung kepada dimensi unsur-unsur ini, atau lebih tepat pada diameter dan panjang longgokan.

Jadual 1 - Ketergantungan keupayaan galas pada dimensi buasir skru:

Keupayaan beruang cerucuk skru adalah parameter yang sangat penting yang menentukan beban yang strukturnya dapat menahan.

Mengenai perkadaran komposisi konkrit untuk asas dapat dipelajari dari artikel ini.

Apabila mengira parameter ini, perlu mengambil kira parameter seperti kapasiti galas tanah, diameter dan panjang longgokan. Anda boleh melakukan semua pengiraan sendiri tanpa penglibatan orang yang tidak dibenarkan. Sekiranya semua perhitungan dilakukan dengan betul, maka rumah anda akan melayani anda untuk waktu yang lama.

Kapasiti beruang cerucuk skru - pengiraan oleh dua petunjuk utama

Pendirian pembinaan yang mudah, tidak termasuk rumah modal, mesti disertakan dengan dokumentasi reka bentuk. Perhatian khusus diberikan kepada bahagian bawah tanah asas, kebolehpercayaan yang bergantung kepada ketahanan struktur, serta ketiadaan masalah serius dalam operasi. Khususnya, pengiraan menentukan apakah daya galas buasir skru sepatutnya, apakah beban yang dapat mereka tahan, apakah dimensi dan langkah apa yang harus dipilih. Pengiraan yayasan adalah asas dalam pelaksanaan projek bangunan rumah atau ladang. Ia mengambil kira bukan sahaja beban menegak dan mendatar, tetapi juga keadaan tanah tapak pembinaan, oleh sebab itu dokumentasi kejuruteraan yang sedia memerlukan pengikatan terhadap rupa bumi.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa kapasiti galas bahagian bawah tanah struktur bergantung pada jenis dan ketumpatan lapisan tanah, selain - pada ketepuan mereka dengan kelembapan.

Skru longgokan memegang beban kerana lebar bilah, berdasarkan, pembentukan tanah lebih padat dan kurang mampat daripada hulu terletak di bawah takat beku tanah, yang menghalang pelemparan asas walaupun dipasang pada tanah liat dan tanah liat kuatnya. Oleh kerana skru penetapan adalah sejenis setong mencegah buasir lekukan di bawah paras yang dibenarkan, kerana permukaan sisi licin mereka dengan sendirinya tidak mampu menahan beban menegak.

Dari yang di atas, dapat disimpulkan bahawa keupayaan bantalan timbunan skru kurang bergantung pada saiz pipa logam yang dibuatnya, dan lebih banyak:

 • dari kawasan lobus yang menyokong;
 • dari petunjuk rintangan reka bentuk tanah, atau kapasiti galasnya.

Bilah memerah dan padat tanah di bawahnya, memastikan pengagihan beban menegak. Adalah munasabah untuk mengandaikan bahawa kawasan skru dan kapasiti galas timbunan skru secara langsung bergantung kepada satu sama lain, walaupun bagi tanah yang diletupkan saiz bilah adalah kurang penting, tetapi ini terpakai kepada kes-kes khas.

Pengiraan usaha yang dibenarkan pada tiang cerucuk bermula dengan penentuan kawasan skru. Seringkali penunjuk ini ditunjukkan oleh pengilang dalam dokumentasi teknikal, tetapi boleh dikira secara bebas, mengetahui radius atau diameter lingkaran dalam unjuran, yang mana pisau terletak pada rod longgokan sesuai. Sebagai jejari, jarak dari paksi longgokan ke titik ekstrem pada skru diambil, diukur dengan jelas tegak lurus ke kedudukan batang, dan diameter diukur di antara kedua-dua titik paling jauh di dalam pesawat daripada satu sama lain pada bilah. Tetapi untuk mengukur satu-satunya tumpukan hanya jika tidak ada pasport untuk produk kerana pelbagai sebab. Dalam situasi biasa, anda hanya perlu melihat dokumentasi teknikal untuk mengetahui diameter tepat paip dan bilah dalam milimeter.

Formula yang menentukan kawasan tapak tunggal adalah seperti berikut:

S = 3.14 * R2 atau S = 3.14 * D 2/4,

di mana R dan D adalah radius dan diameternya masing-masing.

Pengiraan keupayaan galas asas skru tukul adalah berdasarkan keupayaan galas tanah, yang ditentukan selepas tinjauan geologi di tapak pembinaan. Dalam proses kerja lapangan, komposisi lapisan tanah dijelaskan, manakala kajian makmal memberikan gambaran lengkap ciri-ciri fizikal-mekanik mereka dan sifat kimia air bawah tanah, berdasarkan laporan yang dikumpulkan.

Bagi bangunan rendah yang tidak tertakluk kepada penerimaan negeri mandatori, penyediaan pra-projek tidak dibenarkan.

Dalam kes ini, kaji selidik dijalankan secara bebas, dan dalam pengiraan mereka menggunakan meja yang sedia ada, di mana terdapat indeks purata rintangan reka bentuk tanah, bergantung pada jenis mereka. Untuk tujuan ini, telaga digerudi di tapak menggunakan gerai taman atau konvensional. Kedalamannya harus berada di bawah tahap pembekuan tanah, ciri-ciri untuk kawasan pembinaan. Apabila menggali tanah:

 • komposisi lapisan tanah dan ketebalannya;
 • tahap kelembapan;
 • ketersediaan air bawah tanah.

Terdapat jadual yang membantu untuk menentukan dengan jenis tanah rintangannya dan mewujudkan keupayaan galas tukul skru untuk saiz tertentu. Sebagai contoh, mari kita berikan pengiraan siap untuk timbunan dengan diameter 89 mm, mempunyai bilah - 300 mm, apabila mereka dikebumikan pada 1,5-3 m.

Ketahui apa jenis lapisan tanah yang terdiri daripada, anda boleh secara bebas, tanpa bantuan bantuan pakar. Pasir telah diketahui oleh semua orang sejak zaman kanak-kanak - apabila digosok di antara telapak tangan, ia runtuh. Biji-bijian kelihatan kepada mata kasar, dan penggredan pasir dihasilkan dengan saiznya:

 • dari 2,5 hingga 5 mm - besar;
 • dari 1,5 hingga 2,5 mm - sederhana;
 • dari 1 hingga 1.5 mm - kecil;
 • sehingga 1 mm - silty.

Lapisan pasir dan loam adalah campuran pasir dengan kadar tanah liat yang berlainan. Dalam kes pertama, tanah adalah plastik rendah, dan yang kedua - lebih banyak plastik. Apabila menggulung rumpun pasir berpasir, kehadiran biji-bijian dirasakan di telapak tangan, tetapi pelet itu segera runtuh dengan sedikit tekanan di atasnya. Rumpun loam yang dibentuk oleh tangan diratakan dengan menekan ke dalam kek, tepi yang koyak.

Tanah liat sangat plastik dan menyerupai plastik. Bola bergulir berubah bentuknya tanpa retak. Perlu difahami bahawa tanah liat rentan untuk mencambuk.

Jerami itu adalah batu berkapur lembut berwarna kuning dan warna pucat. Keliangannya kelihatan kepada mata kasar. Ia jarang berlaku di wilayah Rusia.

Kelembapan tanah ditentukan secara visual selepas menggerudi salur menegak di dalamnya. Jika selepas beberapa ketika air tidak muncul di dalamnya, maka dapat dianggap bahwa tanah kering, dan sebaliknya. Tahap kelembapan tepu ditubuhkan oleh pesat mengisi lubang dengan medium cecair.

Self-determination of buffer capacity bearing

Mengetahui rintangan tanah dan kawasan bilah heliks, adalah mungkin untuk membuat pengiraan keupayaan galas dari longgokan berasingan. Untuk ini, kedua-dua petunjuk hanya didarabkan. Tetapi untuk asas yang boleh dipercayai, penunjuk ini tidak akan mencukupi. Ia juga perlu mengambil kira faktor kebolehpercayaan reka bentuk, yang bergantung kepada bilangan timbunan skru di bawah struktur. Angka ini boleh berkisar antara 1.2 hingga 1.75.

Keputusan pengiraan yang lebih tepat diperolehi dengan membahagikan keupayaan beban galas timbunan dengan faktor kebolehpercayaan, yang mengubah keputusan akhir ke sisi yang lebih kecil.

Pengiraan bilangan tiang asas yang diperlukan dibuat berdasarkan beban tetap dan sementara, serta usaha tambahan yang mempengaruhi struktur bawah tanah struktur. Mereka ditentukan oleh pereka dan direkodkan dalam dokumentasi teknikal. Jumlah skor dibahagikan dengan kapasiti galas satu longgokan dan dibulatkan ke sisi yang lebih besar.

Selaras dengan pelan rumah, anggaran bilangan buangan diedarkan sepanjang perimeter dinding galas. Tanpa gagal, mereka mesti diskru ke sudut dan di antara muka struktur yang dilampirkan, dan bilangan sokongan yang lain diletakkan dalam kenaikan 2-3 m. Sekiranya perlu, ia dibenarkan untuk menambah bilangan timbunan yang ditentukan oleh pengiraan, dan jika terdapat terlalu banyak kuantiti, penempatan mereka yang lebih dekat dalam pita atau semak.

Pengiraan asas skru longgokan yang diterangkan di atas adalah anggaran. Untuk penunjuk yang lebih tepat mengenai kapasiti bantalan longgokan, perlu mengambil kira kedalaman bilah dan data kawal selia yang dinyatakan dalam jadual SNiP 2.02.03-85. Khususnya, kebimbangan ini:

 • pekali keadaan kerja;
 • nilai-nilai geseran tanah bersebelahan dengan timbunan skru timbunan itu;
 • rintangan tanah yang bertindak di sepanjang permukaan barel sisi, dsb.

Formula lanjutan membantu untuk mendapatkan hasil yang tepat apabila mengira kapasiti galas dari asas skru tukul.

Loji "SVAIGOST", dilengkapi dengan peralatan berteknologi tinggi, telah menghasilkan dan membekalkan buasir skru berkualiti ke pasaran domestik selama hampir satu dekad. Mereka berbeza dengan saiz dan reka bentuk, bentuk bilah dan nombor mereka. Ada yang digunakan untuk struktur cahaya, sementara yang lain digunakan untuk tanah permafrost.

Yayasan longgokan membolehkan memasang rumah-rumah yang terbuat dari konkrit berudara pada tanah yang sukar dan pada paras air bawah tanah yang tinggi. Mengikat kepala longgokan dengan gril memberikan sokongan yang boleh dipercayai untuk meletakkan dinding, jadi retak dan cip pada konkrit berudara tidak mungkin muncul. Tetapi hanya jika kerja itu dilakukan dengan betul.

Kecekapan membaiki asas dengan penggunaan timbunan skru telah lama dihargai oleh pemilik rumah panel pasang siap. Pemulihan asas bangunan tanpa menjalankan kerja-kerja pembinaan yang mahal dan tanpa mengira musim telah menemui aplikasi luas sebagai salah satu kaedah pemulihan struktur.

Harga buasir skru bergantung pada saiz, reka bentuk dan jenama mereka. Sebelum memulakan kerja pembinaan, anda harus menentukan pengilang dan kemudian masukkan kos dalam anggaran. Jika tidak, terdapat perbezaan yang ketara antara amaun anggaran dan akhir kos bahan.

Dalam pembinaan perumahan swasta, asas-asas pili-skru bergerak ke arah menjadi lebih kuat dan kuat lebih cepat atau lambat. Walaupun fakta bahawa buasir TM ASTER muncul di pasaran domestik yang agak baru-baru ini, hari ini jumlah rumah dan bangunan sementara dibina dengan bantuan mereka, sudah ada beribu-ribu.

Kapasiti beruang timbunan skru: pengiraan dan definisi

Semua orang tahu bahawa keupayaan galas tukul skru adalah petunjuk penting, yang mana anda dapat menentukan tahap beban yang dapat ditanggung oleh yayasan. Ini mengambil kira kesan negatif tanah pada setiap sokongan secara berasingan. Skru skru dibahagikan kepada dua jenis:

 1. Gantung - mempunyai sokongan yang terletak di bawah cincin bawah skru. Sokongan sedemikian digunakan dalam pembinaan rumah di tanah lembut. Struktur ini mampu menahan beban berat dengan pembentukan daya geseran. Ia boleh muncul di antara paip skru dan tanah. Sekiranya terdapat lapisan padat tanah di tapak, tidak ada arti dalam pemasangan sokongan tambahan.
 2. Jenis sokongan - digunakan di kawasan yang keras untuk pembinaan rumah. Mereka memainkan peranan sebagai perantara dalam memindahkan beban dari rumah ke pangkalan.

Sebelum memasang asas sedemikian, adalah perlu untuk mengetahui apakah kapasiti beban cerucuk skru diperlukan untuk pembinaan.

Dalam kebanyakan kes, kapasiti bantalan timbunan skru sering bergantung kepada saiz dan diameter sokongan. Pangkalan skru boleh dipasang dengan dua cara:

Kapasiti galas tidak bergantung kepada jenis pemasangan. Kedua-dua kaedah pemasangan dilakukan dengan prinsip skru paip helical ke dalam struktur tanah. Tindakan ini mudah dilakukan terima kasih kepada bilah, yang terletak di bahagian bawah sokongan. Agar tidak merosot keupayaan galas, dalam sesetengah keadaan, pemasangan longgokan skru dilakukan secara berbeza:

 • Pemasangan sokongan skru di dalam tanah, yang mempunyai struktur pepejal, serta di dalam tanah beku. Penggerudian telaga kecil yang diperlukan adalah mandatori. Tindakan ini akan memastikan penyokong skru selamat ke dalam tanah.
 • Jika tanah banjir berlaku di tapak pembinaan, permukaan buasir skru juga dirawat dengan agen anti-karat. Konsistensi konkrit mesti dituangkan ke dalam badan paip logam. Disebabkan ini, kekuatan bahan asas akan meningkat, dan kehidupan bahan asas akan dipanjangkan.

Sekiranya pengukuhan tambahan diperlukan, cerucuk yang lebih panjang daripada 2 meter panjang hendaklah diperkukuhkan. Disebabkan ini, keupayaan bearing timbunan skru sepanjang perimeter akan meningkat.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa pengiraan yang betul keupayaan galas sokongan boleh dibuat jika pemasangan dilakukan dengan betul. Sekiranya peraturan yang sedikit pun dilanggar, kekuatan keseluruhan struktur akan berkurangan. Oleh itu, proses pemasangan yang terbaik diamanahkan kepada seorang pakar yang mempunyai pengalaman luas dengan jenis yayasan sedemikian.

Penggunaan timbunan skru dengan diameter 133 mm

Pada masa membina struktur berat pada asas skru, persoalannya sering timbul: apakah diameter buasir yang harus ditetapkan dan berapa banyak yang perlu? Untuk struktur besar-besaran, lebih baik menggunakan elemen dengan diameter yang lebih besar. Kapasiti galas sebuah longgokan skru 133 mm dengan diameter bilah 350 mm membolehkan untuk menahan beban seberat 4 tan. Dengan bantuan mereka, anda boleh memasang apa-apa jenis kemudahan - dari rumah kediaman ke ruang simpanan.

Tiang skru sering digunakan dalam pembinaan pelbagai dermaga dan jeti. Untuk peranti mereka, buasir dengan diameter paip 133 milimeter digunakan. Antara lain, mereka mempunyai salutan pelindung ganda terhadap pembentukan kakisan. Oleh sebab ciri-ciri sedemikian, asas itu diletakkan dengan tegas pada kawasan dengan tanah yang tidak stabil. Untuk menentukan kapasiti galas yayasan itu, perlu untuk mengalikan kawasan dan nilai rintangan tanah.

Contoh menentukan bilangan timbunan di atas asas

Pengiraan mengambil struktur di dua tingkat pada asas 6 hingga 6 meter dan bahan kayu yang digunakan. Di tapak pembinaan terdapat tanah dalam bentuk tanah liat. Jumlah berat bangunan dengan semua nuansa adalah 59 tan. Di perimeter bangunan itu adalah 24 meter, partisi dalaman tidak hadir. Langkah pertama adalah untuk memperjelaskan kekuatan tanah mengikut jadual. Dalam kes kami, nilai ini akan menjadi 6 kg setiap sentimeter persegi. Faktor kapasiti beban-beban adalah 1.75 (ia diperlukan untuk menyediakan rizab sekiranya perlu). Jumlah kawasan tunggal dihitung. Formula:

S = (PD) x (PD): 4 = 3.14 x 352: 4 = 961.6 centimeter. Inilah definisi diameter bilah.

Formula untuk pengkomputeran pengangkut yang tidak dioptimumkan ialah:

F = S x Ro = 961.6 x 6 = 5770 kg.

Pengiraan berat yang dibenarkan setiap timbunan:

N = F: yk = 5770: 1.75 = 3279, iaitu kira-kira (dengan penggenapan) 3 tan 300 kilogram.

Penentuan ciri pembawa

Sekiranya buasir skru digunakan dalam pembinaan asas, pengiraan keupayaan galas hanya diperlukan. Banyak faktor bergantung pada ini, termasuk kehidupan bangunan secara keseluruhan. Untuk menjalankan kerja pengiraan, anda perlu mengetahui nilai rintangan tanah, serta kawasan bilah, yang terletak di hujung sokongan skru. Tetapi nilai-nilai ini tidak mencukupi, anda perlu menambah bilangan pendukung yang akan dipasang di bawah bangunan.

Untuk mendapatkan pengiraan yang lebih tepat, anda harus membahagikan pekali pembawa dengan faktor kebolehpercayaan. Semua pengiraan dan ujian kekuatan sesuai dengan dokumentasi projek. Selaras dengan struktur susun atur yang disediakan, bilangan buih yang telah dikira secara bersamaan sama rata di sepanjang perimeter keseluruhan yayasan.

Faktor utama, yang seterusnya akan dikenalpasti semasa tempoh pengiraan, adalah tahap keseluruhan beban pada semua sokongan. Bilangan buasir dan jarak di antara mereka ditentukan oleh diameter tiub sokongan dan jisim bangunan. Contohnya, kapasiti galas setong bulu 108 mm membolehkan anda menahan berat 3 tan. Beban di dasar termasuk berat struktur, bersama-sama dengan pengaruh angin dan pengumpulan salji.

Faktor-faktor berikut mempengaruhi berat keseluruhan struktur:

Beban dari bumbung, dinding, serta pertindihan mestilah dikira secara berasingan. Untuk tujuan ini, jadual digunakan di mana berat setiap jenis bahan ditunjukkan.

Kawasan penggunaan timbunan dengan diameter 89 mm

Sfera di mana dermaga menyokong diameter sederhana yang paling sering digunakan ialah pembinaan struktur kecil. Ini menentukan keupayaan galas tukaran skru 89 mm diameter dalam setiap kes secara berasingan. Berat, yang boleh diedarkan pada setiap timbunan secara berasingan, adalah 2 tan, tidak lebih. Mereka boleh digunakan dalam pembinaan objek tersebut:

 • bangunan saiz sederhana (bilik mandi, dacha, garaj, gudang);
 • sokongan untuk pangkalan arbors, hothouses, kabin;
 • pintu besi dan pagar;
 • dermaga dan jeti;
 • sokongan untuk spanduk pengiklanan.

Sekiranya pilihan itu jatuh pada buasir dengan diameter sedemikian, maka perlu untuk memberi tumpuan kepada faktor-faktor tertentu, seperti penggunaan dan komposisi tanah. Ini bergantung kepada kebolehpercayaan struktur dan tempoh operasinya.

Skru menyokong dengan diameter kecil

Sebelum membuat pilihan buasir, perlu menentukan beban maksimum yang perlu dipertahankan. Contohnya, kapasiti galas setong 57 mm diameter skru membuat turun naik beban yang dibenarkan setiap satu daripada 300 hingga 1000 kg. Oleh kerana berat badan minimum itu, harga elemen sedemikian jauh lebih rendah daripada timbunan dengan garis pusat yang besar. Juga, kos memasang yayasan dikurangkan. Ini adalah kerana sokongan skru kecil boleh disikat dengan tangan, tanpa menggunakan peralatan pembinaan yang mahal.

Yayasan itu dipasang hanya dalam satu hari, yang dapat mengurangkan masa untuk mendirikan seluruh bangunan secara menyeluruh. Juga kelebihan penting dari buasir skru ini ialah kemungkinan pemasangan di mana-mana jenis tanah.

Kapasiti beruang timbunan skru 76 milimeter dalam diameter membolehkan untuk mengekalkan berat dalam satu tan. Sebagai tambahan kepada penggunaan pelbagai bangunan dalam pembinaan, buasir ini boleh digunakan dalam kerja pembaikan sebagai tetulang tambahan.

Pemasangan buasir dengan diameter 76 mm sama boleh dilakukan dengan tangan dan menggunakan mekanisme pembinaan. Kos bahan semacam itu lebih mahal daripada unsur-unsur dengan garis pusat yang lebih kecil, tetapi kemungkinan aplikasi lebih besar. Oleh itu, sebelum memperoleh bahan, adalah perlu untuk menentukan keperluan yang akan dibentangkan pada sokongan pada masa pembinaan.

Menentukan saiz asas longgokan skru

Pada masa membuang timbunan skru, tanah dipadatkan. Selepas pemasangan, sokongan longgokan mengambil semua beban itu sendiri. Untuk menentukan jumlah beban yang asas yang terdiri daripada sokongan skru boleh bertahan, perlu mengira saiz kawasan kaki. Kemudian, gunakan formula S = πR², pengiraan lengkap indeks yang diperlukan dilakukan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 1 =