Kebakaran untuk perapian elektrik – 314167.info

Kebakaran untuk perapian elektrik

Contents

Pemanas dapur untuk perapian: 3 jenis pemanas

pendiangan perapian perlu membuat simulasi asal membakar api teknologi bangunan menawarkan pengguna lebih banyak peluang dan ciptaan inovatif yang membantu untuk membuat suasana rumah atau apartmen keunikan khas dan keaslian. Pembinaan perapian di apartmen atau rumah tidak lagi dianggap eksotik kerana anda boleh mengambil tempat perapian elektrik untuk sepenuhnya memenuhi semua selera di pasaran hari ini, mengikut pilihan mereka sendiri. Pelbagai pilihan pendiangan termasuk produk-produk yang berbeza dari segi: tujuan yang berfungsi, lokasi dan jenis kebakaran.

Pagar elektrik untuk perapian: jenis dan fungsi

Walaupun pelbagai jenis perapian elektrik yang dicadangkan, mereka praktikal tidak berbeza dalam apa cara dalam jenis pembinaan. Perapian untuk perapian elektrik merujuk kepada sejenis elemen hiasan yang berfungsi dengan peralatan pemanasan khas.

 • Lingkaran berbentuk tiub kuarza;
 • Spiral nichrome;
 • Biospiral.

Bagi pelepasan haba, relau khas atau kaset digunakan untuk ini. Bergantung kepada reka bentuk pemanas, portal atau struktur yang boleh tanggal digunakan untuk menyambungkan mekanisme pemanasan.

Penting! Untuk mempercepatkan pemanasan bilik, kipas khas digunakan, yang dapat meningkatkan perolakan.

Pagar elektrik yang mensimulasikan kebakaran sebenar adalah paling sesuai untuk pemasangan di pangsapuri, kerana mereka tidak memerlukan pembinaan cerobong. Perdiangan elektrik boleh dianggap sebagai peranti yang paling serba boleh, kerana ia sangat mudah untuk menyesuaikan keamatan daya pemanasan. Dengan fungsi ini, anda boleh dengan mudah menyesuaikan suhu dan mengekalkannya pada tahap yang dikehendaki, tanpa mengira keadaan cuaca.

Pagar elektrik untuk perapian adalah beberapa jenis

Pastikan dan gunakan pemasangan perapian elektrik adalah mudah, kerana ia tidak perlu dibersihkan dari jelaga dan jelaga. Ciri-ciri peralatan pemanasan tersebut adalah ia mempunyai pergerakan yang tinggi, oleh itu, jika perlu, ia dapat dengan mudah dialihkan ke mana-mana bilik, walaupun ia diaktifkan.

Peralatan ini dibahagikan kepada jenis seperti:

 • Perapian elektrik dengan tungku terbina dalam;
 • Perapian elektrik dengan firebox boleh tanggal;
 • Relau berdiri sendiri.

Perapian dengan tungku terbina dalam disifatkan oleh beberapa kelebihan, kerana ia boleh dengan mudah diangkut apabila diperlukan, dan saiznya kecil. Untuk memilih pemanas yang diperlukan, anda perlu mempertimbangkan tujuan utamanya dan berhati-hati memeriksa ciri-ciri teknikal yang ada pada peranti. Instrumen sedemikian sangat mensimulasikan nyalaan sebenar, tetapi mereka benar-benar tidak sesuai untuk pemanasan tempat tinggal.

Tiruan perapian terbakar sangat realistik sehingga dapat dikelirukan dengan perapian yang sangat mudah. Peranti yang paling mahal dianggap sebagai perapian elektrik dengan fireboxes yang dilepaskan, kerana harga portal juga termasuk dalam kos mereka. Peranti sedemikian dalam rupa mereka hampir tidak berbeza dari perapian tradisional. Mereka dibezakan oleh pelbagai bentuk dan penyelesaian reka bentuk. Pelbagai pilihan reka bentuk dicapai melalui penggunaan pelbagai bahan penamat.

Perapian untuk perapian: ciri reka bentuk

Ramai orang lebih suka menggunakan tempat perapian untuk pemanasan rumah. Walau bagaimanapun, di sebuah pangsapuri bandar, adalah mustahil untuk memasang perapian yang sebenar, oleh itu ramai orang lebih suka menggunakan perapian elektrik, yang dalam keindahannya tidak sama dengan yang lebih rendah sekarang. Untuk memilih varian elektrik yang paling optimum untuk diri sendiri, anda perlu mengkaji ulasan untuk setiap model yang ada.

Terdapat beberapa jenis perapian elektrik, di antaranya satu harus membezakan seperti:

 • Perapian berdiri sendiri;
 • Peranti dipasang di dinding;
 • Dinding dipasang perapian elektrik;
 • Portal multimedia terbina dalam;
 • Simulasi relau elektrik.

Pendiangan elektrik dengan peranan terbina dalam sangat padat dan mudah alih

Kelebihan model perapian elektrik dengan perapian dibina, ia adalah perlu untuk menjalankan padat, unit mudah alih, kerana ia boleh menjadi sangat mudah untuk bergerak di sekitar apartmen, seolah-olah ia dihidupkan, terima kasih kepada perlindungan khas. Nilai asas pemanas adalah keupayaan untuk mensimulasikan hadir api, serta anggaran maksimum kepada api kayu. Peralatan elektrik, siap dengan batu semulajadi, berada dalam permintaan tinggi. Juga pilihan yang menarik boleh menjadi produk yang dibuat dalam gaya retro.

Apabila memilih perapian elektrik, penting untuk memilih unsur pemanasan tambahan dengan simulasi api. Kaset sedemikian sesuai untuk peralatan elektrik portal, dan juga digunakan dalam susunan sisipan perapian.

Gambaran keseluruhan perapian elektrik oleh model

Pendiangan elektrik sangat popular, kerana ia agak selesa dan berfungsi. Untuk menentukan pilihan terbaik untuk peralatan pemanasan, pengeluaran China dan negara-negara lain, anda perlu mempelajari ciri-ciri teknikal peranti yang dibentangkan.

Pendiangan elektrik sangat popular, kerana mereka sangat selesa dan berfungsi

Mereka semua berbeza dengan tujuan mereka dan dibahagikan kepada:

Hampir semua perapian moden boleh berfungsi dalam mod simulasi kebakaran, kerana untuk tujuan ini termostat khas dibina di dalamnya. Mereka boleh digunakan sebagai elemen hiasan dan dalam mod pemanasan. Dalam sesetengah model, haba yang dihasilkan serupa dengan yang berasal dari api semulajadi atau matahari. Dalam perapian seperti itu reflektor dilindungi oleh parutan khas yang mengambil dan memancarkan haba dari unsur pemanasan.

Perapian elektrik dengan kesan 3D dapat disesuaikan dengan sempurna ke pedalaman sebuah rumah atau apartmen moden dan menjadi pelengkap dan hiasannya. Reka bentuk moden yang digabungkan dengan penggunaan teknologi inovatif boleh menjadi pilihan yang sangat baik untuk memanaskan apartmen dan mewujudkan suasana yang selesa.

Peranti tersebut dicirikan oleh fakta bahawa ia:

Perapian elektrik dengan kesan 3D sangat sesuai dengan pedalaman apa pun

Alat elektrik moden terdiri daripada penjana stim dan lampu halogen. Semasa operasi perapian, air mula menguap, menghasilkan wap sejuk dan diterangi oleh penapis cahaya jenis khas. Kerana kenyataan bahawa bahagian bawah pencahayaan adalah lebih sengit daripada yang atas, ia meniru api. Dan sejak bahagian atas tidak diterangi dengan baik, tiruan asap berlaku. Perapian elektrik dengan kesan 3D cukup mudah untuk dibersihkan, kerana hanya beberapa kali sebulan untuk membersihkan bahagiannya dari skala kapur dengan berus khas.

Pendiangan elektrik boleh menjadi pilihan ideal untuk mengatur apartmen moden. Sesetengah model perapian elektrik dilengkapi sedemikian rupa sehingga memungkinkan untuk menyesuaikan kecerahan nyalaan, hanya cukup untuk menukar kekuatan motor elektrik dan keamatan cahaya lampu.

Perapian elektrik oleh tangan sendiri: langkah demi langkah arahan

Perapian elektrik boleh dibuat dengan tangan, walaupun tidak begitu cepat. Ia terdiri daripada dua bahagian dan perlu dilakukan secara berasingan. Kami mencadangkan untuk mempertimbangkan banyak pilihan dan cara.

Bagi ramai orang, perapian dianggap sebagai kebanggaan, kerana ia menyediakan makanan dan dipanaskan pada waktu malam musim sejuk.

Sekarang perapian adalah lebih sering sifat atribut, dan, kerana tidak mustahil untuk memasang perapian kayu sebenar di sebuah apartmen. Bagaimanakah, jika ada keinginan, tetapi tidak ada peluang kewangan? Jawapan untuk soalan ini adalah mudah. Anda perlu membuat api elektrik dengan tangan anda sendiri.

Perapian elektrik bukan sahaja menghiasi pedalaman, tetapi juga membantu mewujudkan suasana romantis

Untuk membuat arahan bantuan, yang menerangkan semua aktiviti untuk pembuatan api elektrik dengan tangan mereka sendiri. Terdapat banyak pilihan. Perapian elektrik buatan sendiri akan sama seperti yang dibeli, tetapi ia jauh lebih murah. Mula-mula kita faham bahagian mana di hadapan perapian, jadi lebih mudah untuk membuatnya. Kami menasihati anda untuk mengkaji secara terperinci bahan mengenai pembinaan perapian di rumah di laman web kami.

Perapian elektrik dengan tangan mereka sendiri, tiruan api yang akan menyenangkan mata, akan memerlukan banyak usaha. Sebelum anda membuat perapian sendiri, anda perlu memahami apa yang ia ada. Elemen perapian:

 • perapian sebenarnya merupakan sistem elektronik yang menyampaikan pembakaran api;
 • Portal ini adalah bingkai di mana relau atau perapian diletakkan.

Nasihat! Anda boleh membuat pemasangan dan membingkai diri anda, tetapi lebih baik untuk membeli firebox di kedai, walaupun tidak perlu. Perapian juga dicipta oleh tangan sendiri di hadapan elemen dan alat yang diperlukan.

Terdapat banyak pilihan cara membuat perapian elektrik dengan tangan anda sendiri, tetapi perlu diingat bahawa dua unsur akan dalam mana-mana yang dihasilkan secara berasingan dan dihubungkan bersama dalam bentuk yang telah selesai.

Arahan langkah demi langkah untuk pembuatan portal perapian elektrik

Terdapat soalan, bagaimana untuk membuat perapian elektrik dengan wap oleh tangan anda sendiri? Katakanlah. Model perapian elektrik berbeza dan mereka diperbuat daripada bahan yang berlainan. Sebagai contoh, seperti: eternit, batu, kayu mulia, papan serpih, papan lapis dan lain-lain lagi.

Untuk membuat perapian elektrik dengan tangan anda sendiri, kemahiran khusus tidak diperlukan, perkara utama adalah mengikuti arahan dengan jelas

Perapian elektrik dengan tangannya sendiri, arahan langkah demi langkah yang disajikan, boleh dilakukan tanpa masalah. Fakta bahawa ia dibahagikan kepada bahagian hanya ditambah, kerana ia adalah mungkin untuk memilih pilihan yang paling optimum berdasarkan keutamaan dan kemungkinan. Baca juga tentang membuat perapian dari pokok di laman web kami.

Untuk membuat portal pada api elektrik dengan tangan anda sendiri dari papan gypsum, kemahiran khas dan sebarang alat khusus tidak diperlukan. Pelapisan portal perapian elektrik dengan tangan sendiri dilakukan dalam hal ini dari ubin penamat, walaupun pilihan lain mungkin.

Sebelum anda membuat portal:

 • pilih tempat di mana perapian elektrik akan dipasang;
 • membeli atau buat elemen elektrik dalam perapian;
 • lukis lukisan;
 • menyediakan bahan dan alat yang diperlukan.

Nasihat! Apabila anda membeli tempat perapian, jika bilik mempunyai kawasan yang kecil, lebih baik memilih model perdu dari perapian (kira-kira 70 milimeter), kerana ia akan menjimatkan ruang dan menjadikan perapian elektrik padat.

Untuk membuat portal untuk perapian elektrik dari papan gypsum, bahan berikut diperlukan:

 • profil logam, untuk mewujudkan struktur dan penetapan drywall;
 • kepingan plasterboard;
 • dempul, dicairkan dengan air;
 • priming;
 • mesh untuk lipit;
 • Pemanas;
 • lukisan yang dibuat sebelum ini;
 • skru mengetuk diri;
 • Sudut logam untuk menetapkan sudut;
 • menghadapi jubin;
 • papan perabot;
 • gam penggunaan eksklusif.

Sebelum ini, kami sudah menulis mengenai pengeluaran portal untuk perapian elektrik oleh kami sendiri dan mengesyorkan menambah artikel kepada penanda buku.

Selepas menyediakan alat dan bahan yang diperlukan, anda boleh mula bekerja:

 • Peringkat 1. Penyediaan profil logam dan eternit. Potong saiz, yang telah direka bentuk terlebih dahulu. Pada asasnya lukisan telah dikeluarkan;

Memotong papan eternit pada dimensi yang diperlukan, yang dirancang mengikut reka bentuk perapian elektrik

 • Peringkat 2. Pemasangan profil logam mengikut lukisan;

Pengancing profil logam, dipotong mengikut saiz, ke dalam pembinaan umum mengikut lukisan

 • Peringkat 3. Memperbaiki kadbod gipsum dengan skru sendiri mengetuk ke profil logam;

Mengencangkan helaian plasterboard siap untuk struktur logam sel elektrik masa depan

 • Langkah 4. Tarik sepenuhnya bingkai dengan eternit mengikut lukisan;

Galvanizing of metal dengan papan gypsum dan pembentukan portal yang mendalam untuk pemasangan firebox

 • Langkah 5. Dengan campuran dempul dengan berhati-hati dan berhati-hati menutup semua lipit dan sudut;

Meletakkan dempul pada pembinaan, dipenuhi dengan kepingan plasterboard

 • Peringkat 6. Selepas dempul dempul, adalah perlu untuk melalui kertas pasir untuk menghapuskan semua penyelewengan;

Menggilitkan dinding pasir dinding untuk perapian elektrik untuk menghapuskan ketidak seimbangan di permukaan

 • Peringkat 7. Di sudut di atas dinding kering kami memasang profil sudut sudut;

Mengamankan profil logam sudut untuk menetapkan sudut dan tetulang yang lebih baik

Nasihat! Mengamankan profil logam adalah perlu untuk memastikan strukturnya kuat dan sudut tidak pecah. Anda boleh meletakkan sesuatu di portal dengan sudut bertulang.

 • Tahap 8. Permukaan teliti dibuat dan dibenarkan kering, hanya selepas itu anda boleh meneruskan ke reka bentuk portal perapian. Dengan bantuan gam khas, tetapkan jubin;

Pada permukaan yang bersebelahan dengan gam jubin yang menghadap tetap. Dalam kes ini, bahagian bawah portal itu adalah bricked

Nasihat! Sebelum menghiasi dinding perapian, anda boleh meletakkan bahagian bawah dengan batu bata. Ini tidak perlu dan bergantung kepada pilihan gaya perdiangan. Jika ada bahasa Inggeris klasik - tidak perlu, jika jenis lain - mengikut budi bicara.

 • Tahap 9. Tutup dinding perapian sepenuhnya hiasan jubin, dan tetapkan perapian;

Portal dengan set perapian di dalam rehat, tetapi dengan pelekap tidak lengkap dengan menghadapi jubin

Nasihat! Hiasan boleh menjadi batu hiasan, mozek, membentuk stuko. Pilihannya bergantung pada bahagian dalam bilik dan gaya perapian yang diingini. Dalam kes ini, ia adalah jubin yang digunakan dalam pembuatan.

 • Langkah 10. Selepas itu, selesaikan papan perabot di atas portal perapian;

Portal dengan bahagian atas dan set perapian di atas. Meja berwarna kuning dalam kes ini. Anda boleh memilih warna yang paling sesuai untuk bahagian dalam bilik

 • Peringkat 11. Portal untuk perapian elektrik sudah siap.

Dinding itu selesai dan perapian elektrik, yang dibuat oleh tangan sendiri, dicampur dengan harmoni ke bahagian dalam bilik

Kayu api hiasan untuk api elektrik dengan tangan anda sendiri

Kayu kayu untuk perapian elektrik dengan tangan mereka sendiri tidak begitu sukar untuk menghasilkan seperti yang kelihatan pada pandangan pertama. Pada masa yang sama, mereka menggunakan bahan buatan.

Kedai ini menawarkan pelbagai jenis hiasan, tetapi kosnya tidak kecil. Untuk mewujudkan tumpuan yang realistik untuk perapian elektronik, anda boleh membuat kayu api dengan tangan anda sendiri.

Untuk membuat kayu api dummy untuk perapian elektrik anda perlu:

Pengeluaran dijalankan dalam beberapa langkah mudah:

 • Langkah 1. Adalah perlu untuk memotong kayu dari kadbod kayu api;

Potong dari stok kadbod kayu api dan dilancarkan ke dalam gulung. Long - log, knot pendek.

 • Langkah 2. Sertai bahan kerja dalam bentuk balak;

Log bersama dengan simpulan dengan gam dan pita pelekat yang luas, bersedia untuk lukisan

 • Langkah 3. Poleshki yang dihasilkan perlu dicat;

Log siap, sudah dicat dengan cat putih dan ditutup dengan lacome

 • Langkah 4. Log harus diletakkan di dalam perapian dengan urutan yang betul;

Dilengkapi dalam perapian yang disimulasikan, log hiasan kadbod - murah dan marah

Kami mencipta hotbed untuk perapian elektrik sendiri

Bagaimana untuk membuat perapian elektrik dengan tangan anda sendiri, arahan langkah demi langkah yang termasuk pembahagian ke dalam beberapa blok? Mari kita lihat ini. Setelah mencipta portal dan log, anda harus memikirkan membuat hati perapian elektrik - sebuah perapian.

Perapian untuk perapian elektrik boleh dibuat dengan tangan anda sendiri, baik biasa maupun dengan kesan api hidup. Tali biasa dengan tangan mereka sendiri boleh dibuat dari bahan yang diperbaiki. Sebagai contoh, lilin, kain, dawai, cawangan pokok.

Kami mengesyorkan untuk mengkaji bahan tentang bagaimana untuk menghias perapian untuk tahun baru dengan tangan anda sendiri dan mencari jawapan kepada soalan-soalan yang menarik.

Banyak lilin akan mencipta ilusi membakar api. Lilin terletak pada ketinggian yang berbeza dan jarak dari satu sama lain. Kelemahan tiruan ini adalah bahawa lilin di asap.

Perdiangan terletak di portal perapian. Api ditiru oleh banyak lilin

Nasihat! Sekiranya api perapian adalah perapian berwarna putih atau warna lain, maka cara ini membuat perapian tidak perlu, kerana bahagian atas relau akan berubah menjadi hitam.

Tandas asal diperbuat daripada cawangan pokok, kain dan mentol LED

 • Anda boleh membeli lampu lampu lampu LED, berkilauan dengan bunga merah dan kuning dalam susunan yang huru-hara.
 • Asas untuk meletakkan cawangan-cawangan pokok yang dibentangkan dalam bentuk sumur dan lem dengan gam bangunan.
 • Dari bawah, tolak penutup dan aturnya di atas salur yang terhasil.
 • Ambil wayar yang kuat, dipotong menjadi 4 keping 25 sentimeter setiap satu. Selepas itu, tetapkan satu hujung pada cawangan-cawangan, dan putarkan kedua-dua yang kedua di atas satu sama lain.
 • Di atas kawat, pasang kain cahaya. Sebagai contoh, chiffon, organza.

Perapian yang asli dan indah untuk perapian. LED merah dan kuning kelihatan sangat menarik.

Nasihat! Kain itu mudah dilalui dan pada masa yang sama menutup bahagian atas: wayar dan kartrij. Anda boleh menggunakan tulle yang ketat. Adalah wajar kain itu seragam tanpa sulaman.

Perapian gulma, batu dan balak renda

 • Ia perlu untuk menyediakan kayu balak pada mulanya: cawangan pokok diambil dan dibalut dengan kerajang, dan kemudiannya digunakan.
 • Apabila struktur telah dikeringkan, cawangan akan dikeluarkan.
 • Di bahagian bawah portal perapian, batu-batu dibentangkan dalam bentuk bulatan, yang mana garland dimasukkan ke dalam bulatan;
 • Selepas itu, anda perlu memasang log dan menetapkannya di atas dengan setetes gam.

Perapian untuk perapian, yang mudah dilakukan, tetapi kelihatan hebat. Cahaya dari garland menembusi melalui renda telus dan mencipta ilusi pembakaran

Nasihat! Renda mesti nipis. Ini akan membantu mencipta pembakaran log yang lebih realistik, disebabkan oleh fakta bahawa cahaya dari kalungan akan lebih baik untuk melewati "log dummy".

Perapian dari akuarium, pita LED, kerang, kerikil kuning dan merah

 • Di bahagian bawah akuarium di pinggir jalur LED dibentangkan.
 • Bidang yang dipenuhi dengan kerang dan kerikil dua warna.

Perapian untuk perapian dari akuarium. Di bahagian bawah shell dan kerikil adalah kuning dan merah. Pada perimeter jalur LED

Penting! Kerikil berwarna dua memainkan peranan khas di sini. Cahaya, mendapatkannya, mencipta ilusi yang baik untuk membakar api. Satu-satunya nuansa adalah bahawa anda perlu berhati-hati mengebor lubang di dinding kaca akuarium untuk keluar dari wayar.

Api secara langsung di perapian elektrik dengan tangan anda sendiri boleh dibuat dalam beberapa cara.

Kebakaran dari kepingan sutera putih

Kaedah ini digunakan dalam produksi teater.

Perapian untuk perapian elektrik dengan kesan nyalaan, dicapai disebabkan oleh bergoyang kain dari aliran udara dan diterangi oleh LED

 • Dalam kotak kadbod anda perlu memasang peminat kecil.

Nasihat! Pilihan yang sangat baik adalah penggunaan penggemar komputer. Ia agak tenang dan kuasanya akan cukup untuk memacu kain.

 • Lebih kipas dalam satu baris perlu dipasang tiga dioda satu untuk setiap warna: merah, kuning dan biru.
 • Di bawah diod hendaklah diletakkan kepingan cermin yang akan mencerminkan cahaya dan dengan itu mencipta kesan suar.
 • Daripada sutera warna putih memotong cincang. Mereka mesti mempunyai saiz dan bentuk yang berbeza. Mereka dilampirkan ke kotak berhampiran kipas. Peranan mereka dalam api.
 • Kotak itu harus dihiasi dan diletakkan di portal perapian.

Api yang dibuat dengan bantuan wap air

Ia agak sukar untuk menciptanya, dan pengetahuan tentang seorang juruelektrik diperlukan.

Skim untuk membuat perapian untuk perapian elektrik untuk mencapai api hidup yang realistik

Anda memerlukan kipas, penjana kabus ultrasonik dalam jumlah tiga keping, lampu LED. Luminair diselaraskan oleh penukar DMX. Air suling, kotak, serta pengawal DMX, yang membawa data dari luminer ke peralatan, diperlukan untuk mencipta struktur kompleks ini.

Bahan yang diperlukan untuk membuat perapian untuk api api untuk perapian elektrik disebabkan oleh wap air

 • Di bahagian bawah kotak anda perlu membaiki penjana kabus. Mereka akan menguap air;
 • Kipas diperlukan untuk memacu aliran stim ke atas;
 • anda perlu memasang lekapan. Peranan mereka adalah untuk menerangi wap.

Versi terakhir kesan yang dihasilkan dari api hidup, yang dicapai akibat wap air

Api langsung, diterbitkan semula oleh TV atau monitor

Cara termudah untuk meniru tiruan adalah menyiapkan TV dengan video api terbakar atau monitor yang disambungkan ke komputer.

Dalam portal yang dibuat, peralatan dipasang untuk menyesuaikan TV atau monitor.

Nasihat! Perapian elektrik dengan kesan api hidup dengan tangan mereka sendiri - ini adalah proses agak sukar. Ia memerlukan pemahaman yang jelas tentang apa yang harus berlaku, serta kemahiran dan pengetahuan tertentu, terutamanya dalam mewujudkan kebakaran dengan bantuan wap air. Sekiranya tidak ada keyakinan penuh terhadap sumber-sumber anda sendiri, anda harus membeli soket siap.

Video: bagaimana membuat firewall elektrik dari eternit

Mewujudkan perapian dengan tangan anda sendiri bukan tugas yang sangat sukar, yang tidak selalu memerlukan banyak perbelanjaan. Anda hanya perlu memutuskan untuk tujuan apa yang anda perlukan perapian. Hanya fungsi hiasan yang boleh dicapai dengan membuat model walaupun dari kadbod, tetapi berfungsi - ini adalah proses yang lebih padat tenaga kerja dan kewangan yang mahal.

Perapian elektrik moden - perapian hiasan di apartmen dan di rumah

Perapian elektrik hiasan Dimplex Vienna

Kenapa di dunia moden, mempunyai banyak alternatif kebakaran untuk memasak dan pemanasan rumah, orang terus sampai ke tungku, terpesona dengan melihat permainan api? Selalunya keinginan sedemikian diterangkan dari pandangan falsafah Cina, namun kemungkinan besar, persepsi ini dipromosikan oleh tradisi yang ada milenium. Kebakaran adalah perapian, tempat di mana orang-orang terdekat berkumpul: keluarga, kawan, orang yang berfikiran sama. Kebakaran adalah keselamatan dan perlindungan, walaupun pada hakikatnya, dengan sikap yang cuai, ia dapat menjadi kekuatan yang dahsyat dan dahsyat. Pakar psikologi mengesahkan bahawa orang yang mempunyai peluang untuk perhimpunan tersebut di perdiangan lebih seimbang, lebih tenang, lebih tahan terhadap tekanan.

Apa yang perlu dilakukan dengan pemilik rumah dan pangsapuri moden, tidak melibatkan pemasangan bukan sahaja oven sebenar, tetapi juga perapian pembakaran kayu kecil. Asap, bahaya api, ketidakpuasan jiran dan pemeliharaan banyak keperluan apabila memasang perapian membakar kayu di apartmen ... pemasangan perapian elektrik hiasan moden atau perapian elektrik. Benar, jika benar-benar jujur, maka sebagai alternatif lain, anda boleh mempertimbangkan pilihan untuk memasang perapian bio, tetapi ini adalah cerita yang sama sekali berbeza. Dan artikel ini ditujukan kepada perapian elektrik.

Perapian elektrik - alternatif yang selamat dan ekonomik untuk perapian pembakaran kayu

Kebiasaan menyelesaikan masalah yang dihadapi dengan bantuan elektrik telah membantu seorang lelaki keluar dari masa ini. Keupayaan untuk menggantikan pendirian sebenar dengan perapian elektrik secara langsung berkaitan dengan kos. Yang lebih murah perapian elektrik, semakin kurang ia akan menyerupai api hidup, tanpa kehilangan, bagaimanapun, sifat pemanasannya. Pengecualian boleh dibuat hanya dengan salinan yang sangat murah, yang tidak menyenangkan mata, dan mereka tidak memanaskan dengan baik, selain itu, dalam banyak kes mereka dibuat tanpa mematuhi peraturan keselamatan kebakaran, yang menimbulkan ancaman serius ke rumah semasa operasi.

Perapian elektrik dibina ke dalam portal multimedia - satu trend moden di bahagian dalam apartmen

Perapian elektrik dalam reka bentuk bergaya portal sesuai dengan sempurna ke pedalaman mana-mana rumah negara

Kelebihan perapian elektrik

Kelebihan utama perapian elektrik adalah ketiadaan api terbuka. Di dalam rumah, sama ada rumah atau apartmen, tidak ada jelaga dan asap, dan bahan api terletak di kedai elektrik terdekat. Dengan cara ini, penggunaan "bahan api" ini di perapian elektrik agak menjimatkan - pada pemanasan seperti peranti tidak menggunakan lebih daripada besi atau cerek, kira-kira 1-2 kW, bergantung kepada mod operasi dan model, dan kecekapannya sedikit kurang dari 100%. Digunakan sebagai perapian elektrik dekorasi memerlukan 100-200 watt, kerana simulasi nyala itu sendiri dilewati tanpa kemasukan elemen pemanasan.

Oleh kerana penggunaan kuasa kecil, perapian elektrik boleh dipasang secara praktikal di mana-mana, mereka tidak terlalu menuntut untuk pendawaian. Jangan pasang peranti tersebut hanya dalam bilik yang terlalu basah, tetapi kerana pendiangan dalam laundri atau kolam renang tidak begitu penting, ciri ini tidak boleh dianggap sebagai kelemahan.

Sama pentingnya adalah kemudahan pemasangan. Dalam kebanyakan kes, semua langkah keselamatan telah disediakan oleh pengilang, yang bermaksud bahawa pemilik tidak perlu melengkapkan tempat api dengan asas tahan api, memasang palet yang melindungi lantai dari arang yang jatuh dari perapian. Dengan ketiadaan asap, perapian elektrik tidak memerlukan cerobong, operasi peranti itu tidak bergantung kepada arah dan daya angin.

Perapian api api klasik dengan portal sudut

Flame Klasik dengan portal multimedia

Jenis dan jenis perapian elektrik dan keunikan operasi mereka

Penggunaan dan menyimpan perapian elektrik tidak sukar. Dia tidak menimbulkan masalah dengan pembentukan jelaga dan jelaga, di sekitar perapian elektrik tidak ada serpihan dan cip kecil dari balak, seperti perapian biasa. Simulasi elektrik perapian boleh dipindahkan ke rumah atau apartmen lain jika perlu, tanpa pembongkaran rumit.

Perapian elektrik terdiri daripada bahagian hiasan - portal atau perapian dan unsur pemanasan yang sesuai, dilengkapi dengan peranti yang meniru permainan api. Bahagian pemanasan dipanggil relau atau kaset, ia mempunyai sambungan tetap tegar ke portal atau ia boleh dilepas dan sepenuhnya autonomi.

Sebagai peraturan, dalam barisan setiap pengeluar yang menghasilkan pendiangan elektrik ada beberapa jenis asas perapian elektrik dan perapian:

 • relau terbina atau terbina dalam-drovnitsy;
 • penyisipan relau, yang merupakan asas perapian elektrik yang dipasang di dinding (bergantung pada ciri-ciri reka bentuk dan pelaksanaan portal mungkin bersifat frontal atau bersudut);
 • tembok elektrik perapian;
 • perapian elektrik yang dibina ke dalam portal multimedia;
 • perapian elektrik dalam bingkai, sebagai peraturan, rangka logam, meniru dapur-burzhujki - relau elektrik.

Ketuhar elektrik Dimplex Tradisional

Dimplex Cube

Pendiangan elektrik dengan kebakaran terbina dalam

Kelebihan model perapian elektrik dengan perapian terbina dalam termasuk kekompakan, dimensi kecil, mobiliti (kemungkinan pemindahan). Pada masa yang sama, ia adalah pendiangan elektrik yang sering mempunyai realisme yang rendah, tetapi mereka adalah murah. Di sini perkara utama bukanlah untuk melupakan bahawa nilai utama perapian elektrik adalah keupayaan untuk mensimulasikan nyalaan sebenar dan sebagai keseluruhan penganggaran maksimum ke perapian kayu yang sebenar. Daripada itu lebih buruk, seperti menunjukkan amalan, jadi masa kegunaannya kurang. Ramai model murah perapian elektrik berhenti untuk memenuhkan mata pemiliknya selepas hanya 1 minggu.

Perapian elektrik dengan fireboxes yang boleh ditanggalkan

Perapian elektrik seperti itu lebih mahal dalam kebanyakan kes, dengan kebanyakan harga menjadi kos portal. Di perapian dengan fireboxes (kaset) yang boleh ditanggalkan, seringkali ia tidak berbeza dari peranti perdiangan tradisional. Perapian Elite boleh dipotong dengan marmar atau jubin, reka bentuk model yang lebih murah sering dilakukan menggunakan tiruan batu semulajadi, marmar atau granit. Di samping itu, perapian bergaya retro elektrik adalah popular, mensimulasikan ketuhar dapur, serta reka bentuk bingkai peralatan elektrik yang serupa.

Relau elektrik autonomi

Elemen pemanasan dengan simulasi api dihasilkan dan reka bentuk sejagat, tanpa terikat kepada sebarang jenis perapian elektrik. Kaset-kaset sedemikian boleh dimasukkan bukan sahaja dalam perkakas yang dimaksudkan untuk tujuan ini, tetapi juga di ceruk perapian perapian konvensional, jika dikehendaki, untuk memelihara tumpuan, sambil mengelakkan kesulitan yang berkaitan dengan kandungannya.

Titik elektrik elektrik Dimplex siri Opti-Myst

Prinsip operasi perapian elektrik semasa pemanasan

Dalam semua jenis perapian elektrik, unsur pemanas adalah TEN (Pemanas elektrik tiub). Ia adalah mungkin untuk menggunakan pelbagai jenis elemen ini:

 • lingkaran yang dimeteraikan dalam tiub kuarza;
 • biospiral, disokong oleh asas seramik;
 • unsur lingkaran nichrome.

Untuk meningkatkan kecekapan di belakang elemen pemanas, reflektor diletakkan, yang bukan sahaja menghalang penyerapan sebahagian daripada haba oleh dinding perapian, tetapi juga memastikan pergerakan aliran haba ke arah dalam bilik yang dipanaskan. Menambah intensiti perolakan (dan kelajuan pemanasan bilik) boleh dipasang kipas.

Melaraskan kuasa perapian elektrik boleh dianggap sebagai kelebihan lain dari alat di depan perapian pembakaran kayu. Perubahan kuasa memungkinkan untuk menyediakan suhu paling selesa dan memilih mod operasi yang ekonomi. Kawalan suhu disokong oleh pemancaran keratan pemanas. Model moden yang mahal dilengkapi dengan sistem pemantauan dan penyelarasan dan mampu mengekalkan parameter tertentu secara berasingan.

Simulasi api di perapian elektrik

Selalunya kekurangan perapian elektrik dipanggil kekurangan realisme. Seperti yang telah disebutkan di atas, penunjuk ini secara langsung bergantung kepada kos perapian elektrik. Apakah kaedah dan teknik apa yang digunakan oleh pengeluar untuk menghasilkan kesan nyalaan sebenar?

Tiruan kayu balak dan arang yang terbuat dari plastik dalam reka bentuk yang paling sederhana hanya diterangi oleh lampu merah atau bola lampu boleh diletakkan di dalam setiap kayu balak atau arang batu. Jelas sekali, sangat sukar untuk mempercayai realisme nyalaan seperti itu.

Elektrik Celsi siri Perapian video Puraflame

Elektrik Celsi siri Perapian video Puraflame

Lebih banyak model "maju" menyediakan "berkedip" dan "berkelip" nyalaan kerana putaran di sekitar lampu atau di hadapannya unsur di mana sektor telus dan berwarna berubah. Pencahayaan sedemikian boleh diletakkan di belakang blok yang menggambarkan arang atau balak, dan di dalam tiruan plastik. Sistem pencahayaan yang sama boleh digunakan untuk mendapatkan kesan pembakaran menggunakan arang batu semulajadi yang diletakkan di dalam perapian elektrik. Dalam penyelesaian sedemikian, arang batu atau kayu api diterangi dari bawah. Untuk menyembunyikan kekurangan realisme kaedah tiruan ini, kayu bakar plastik dengan pencahayaan sering tertutup lebih dalam ke dalam ceruk listrik perapian, dan perapian dihiasi dengan parit perapian, di mana kekurangan itu tidak begitu jelas.

Dalam foto ini, anda boleh menilai realisme api dan kayu api di Dimplex

Realisme yang menakjubkan dari api dan kayu api dari siri Opti-Myst dari Dimplex

Model perapian mahal menggunakan beberapa teknik pada masa yang sama untuk memastikan realisme nyalaan. Sistem cermin di mana pencahayaan dengan teduhan diulangi berulang-ulang, pergerakan jalur reben dan sudu reben, bekalan stim simulasi asap, perisa khas dan keretakan kayu api ...

Dengan cara ini, di banyak perapian elektrik tidak ada kesan bunyi terbina dalam kayu retak semasa pembakaran. Tetapi di sini para pemaju tidak mengecewakan dan memasang modul pilihan, yang bertanggungjawab untuk memainkan bunyi kayu bakar. Kotak ini dipanggil - keropok. Lebih-lebih lagi, perlu diperhatikan bahawa walaupun perincian seolah-olah tidak penting itu dihasilkan dalam beberapa versi yang berbeza antara satu sama lain dengan kesan bunyi yang direkodkan yang berbeza.

Krakler - peniru bunyi kayu retak di perapian elektrik

Selalunya pencipta perapian elektrik berjaya mencapai kesamaan yang besar, bagaimanapun, anggaran parameter ini sentiasa individu dan bergantung kepada rasa dan keutamaan pembeli, masing-masing yang secara visual memilih pilihan yang paling disukai apabila membeli perapian elektrik.

Adalah penting untuk mengetahui: kelemahan yang paling ketara dalam simulasi adalah ketara apabila perapian elektrik dihidupkan pada kuasa penuh, pada masa yang sama ia mungkin untuk menganggarkan tahap bunyi dari kipas. Ini harus diambil kira apabila membeli model mewah di perapian elektrik. Pertimbangkan simulasi kebakaran dengan lebih baik pada jarak dekat, bandingkan persepsi, bergerak jauh dari tempat perapian. Setelah mendengarkan perasaan anda sendiri, anda pasti akan memahami sama ada anda benar-benar mempunyai perapian yang akan menjadi jantung rumah di mana orang yang paling dekat dengan anda akan berkumpul.

Api api terbina dalam elektrik

Dimplex Deluxe perapian elektrik terbina dalam

Hiasan dan hiasan api elektrik. Kerangka gergaji dan aksesori

Secara tradisional menduduki kedudukan dominan di kawasan pedalaman, perapian pada setiap masa direka sesuai dengan kepentingannya dan peranan penting dalam kehidupan keluarga. Walaupun dalam keluarga miskin cuba untuk menghiasi pendiangan perapian anda terletak dalam istana dan istana bangsawan, adalah kerja sebenar seni dengan jubin, mozek, tempa elemen figural besi.

Portal Multimedia dengan RealFlame bilik elektrik terbina dalam

Electriflame siri Celsi elektrik terbina dalam elektrik dengan portal klasik

Trend moden dalam reka bentuk dalaman mengekalkan tradisi menonjolkan perapian di dalam bilik. Villa dan pangsapuri yang paling biasa digunakan jubin dan jubin batu atau tiruan, di pondok, banglo dalam permainan sesuai dengan sempurna ke kawasan pedalaman di dalam poket "liar" batu dalam gaya Perancis tumpuan luar bandar.

Walau bagaimanapun, hiasan perapian tidak terhad kepada hiasan portal itu sendiri atau perapian. Kayu rak papan di atas tungku, kekisi, pendirian besi tempa dan menetapkan mereka poker, penyodok, penyapu, yang dibuat antik membuat ensemble tunggal, bersama-sama dengan lapisan mereka memberikan keperibadian, daya tarikan, daya tarikan bukan sahaja kepada api, tetapi juga di seluruh bilik. Di atas mantelpiece diletakkan jam tangan dalam gaya retro, patung gangsa dengan patina, candlesticks.

Perapian elektrik Panoramik dalam bingkai portal

Rangkaian elektrik Siri Dimplex Opti-Myst Thompson Mantel

Reka bentuk perapian elektrik dipilih secara individu dan boleh mematuhi sepenuhnya dengan tradisi negara (Perancis dan Inggeris pusat yang paling popular), umur (pendiangan paling indah telah dipasang di rumah masa zaman Victoria yang kaya) atau pada satu projek khas dibangunkan dengan hanya menggunakan beberapa elemen model klasik.

Versi klasik portal perapian elektrik boleh dipanggil portal perapian Inggeris, relau di dalamnya adalah kedalaman yang kecil. Mereka dibuat, sebagai peraturan, dari oak, ceri atau walnut. Perapian elektrik yang dihiasi dalam gaya Perancis mempunyai tungku yang mendalam yang diperbuat daripada batu-batu bata yang refraktori dan portal yang terbuat dari batu cahaya.

Realton Silverton dari RealFlame - perapian elektrik dan perhimpunan portal

Kaminokomplekt - portal batu dan perapian elektrik dari Dimplex

Sebagai tambahan kepada portal, pelbagai skrin hiasan atau skrin digunakan untuk menghias perapian. Tujuan utama skrin sedemikian adalah menyembunyikan dan menyembunyikan dari mata kelemahan dan ketidakstabilan tiruan elektrik api ini.

Memilih aksesori dan elemen hiasan untuk sudut perapian, adalah penting untuk memberi perhatian kepada tujuan mereka: untuk perapian sebenar dibuat aksesori dengan Tanda Tugas Berat. Poker, scoop dan item lain untuk servis perapian versi ini dibuat daripada aloi tahan panas, lebih mahal dan boleh digunakan untuk tujuan yang mereka maksudkan. Untuk perapian elektrik, ia cukup aksesori dengan fungsi hiasan murni.

Pengeluar perapian elektrik dengan reputasi di seluruh dunia

 • Kumpulan syarikat Glen Dimplex Group (Ireland) - dengan pantas memegang sawit dalam pengeluaran perapian elektrik yang benar-benar realistik.
 • Syarikat Twin-Star International (USA) menghasilkan perapian elektrik di bawah jenama Classic Flame dan Chimney Free. Berulang kali menerima gelaran "Perapian elektrik terbaik di dunia" untuk reka bentuk dan fungsinya yang luar biasa.
 • Syarikat BFM Europe (Pengeluaran Kebakaran Inggeris, Inggeris). Mereka menghasilkan banyak siri perapian elektrik di bawah jenama Celsi dengan tiruan sangat realistik api. Salah satu ciri boleh dipanggil siri perapian elektrik Puraflame, yang sepenuhnya ditumpukan kepada kamera video. Termasuk pembuatan perapian dan dapur untuk pelbagai jenis bahan bakar.
 • Syarikat Paite Electric Appliance (China) telah memperoleh kemasyhuran di seluruh dunia dengan melepaskan satu siri perapian elektrik Panoramic.
 • Syarikat Flame Real (Amerika Syarikat, Great Britain) - jenama dan pengilang elektrik yang cukup terkenal. Ia dikeluarkan sebagai kebakaran elektrik terbina dalam yang berasingan, dan perapian yang sedia ada dan portal multimedia.
 • Syarikat Electrolux (Sweden) di Rusia, mungkin, tiada siapa yang secara berasingan tidak diperlukan. Pengeluaran perapian elektrik untuk syarikat telah menjadi arah yang baru, tetapi kualiti prestasi meletakkannya setanding dengan jenama dunia yang mengkhususkan diri dalam pengeluaran perapian elektrik. Sistem simulasi kebakaran Real Fire yang dipatenkan digunakan. Perapian elektrik pelbagai siri dari relau elektrik ke varian dinding dihasilkan.
 • Syarikat EWT (Jerman) sejak 1999 dimasukkan ke dalam Kumpulan Glen Dimplex.
 • Syarikat Burley (Inggeris).
 • Flamerite (United Kingdom).
 • Blaze (China).
 • Merlin (China).

Perapian elektrik Paite Panoramic terbina dalam

Perapian elektrik Paite Panoramic terbina dalam

Dimplex fireplaces elektrik: penyelesaian baru dan pemeliharaan tradisi

Syarikat Dimplex (Ireland) sepatutnya dianggap bukan sahaja pengeluar perapian elektrik yang paling terkenal, tetapi juga satu jenama yang sentiasa menawarkan model-model pendahulu elektrik yang asli dan berkesan kepada pelanggan. Dimplex kesan dikenali dan realistik, tiruan naturalistik, menyebabkan keinginan untuk menyeimbangkan pelanggan ragu-ragu untuk menghulurkan bantuan kepada api yang tidak percaya matanya dan deria untuk memahami bahawa api pemanas tidak membakar kulit, tetapi hanya memberikan keselesaan dan keindahan api menari.

Model yang realistik semacam itu adalah kebiasaan siri Opti-Myst, yang digunakan dalam model yang paling moden. Kualiti yang tinggi, keselamatan terjamin dan gaya yang konsisten seperti perapian membolehkan memasang foci di pangsapuri, rumah, kafe, bilik mesyuarat. Dalam mana-mana kes ini, Opti-Myst akan membantu mewujudkan suasana yang hangat dan mood yang baik untuk semua hadirin. Perapian dengan sistem Opti-Myst bukan sahaja dapat melaksanakan fungsi hiasan, berbeza dengan kebiasaan "kayu bakar" di dalam relau, tetapi juga dengan cekap, memanaskan bilik secara ekonomi, hanya memerlukan 1.5 kW pada kuasa penuh. Jika perlu, kuasa dan keamatan pemanasan boleh dikurangkan.

Electrofire Juneau dari Dimplex dengan sistem Opti-Myst

Electrofire Juneau dari Dimplex dengan sistem Opti-Myst

Model paling terang, yang memaksimumkan semua ciri sistem Opti-Myst, boleh dipanggil Juneau. Dengan menggunakan perapian ini, anda boleh menghargai nyalaan tiga dimensi yang benar-benar tidak berbahaya, tetapi menghairankan. Direka untuk memanaskan bilik kira-kira 15 m², Juneau boleh terletak secara autonomi (ia kelihatan sangat bagus dan akan menghiasi pedalaman!) Atau di dalam perapian pembakaran kayu konvensional. Penggunaan kuasa Juneau adalah 1.5 kW, yang mencirikan model itu sangat ekonomik.

Satu lagi kebaruan dari Dimplex, yang patut diberi perhatian khusus adalah sistem Purifire. Malah, semua model perapian elektrik, dilengkapi dengan sistem ini, menggabungkan fungsi perkakas pemanasan dan penulen udara yang sangat berkesan. Dimplex Multifire, Dimplex New Symphony dan Dimplex New Optiflame - adalah satu siri model perapian elektrik dengan sistem Purifire, setiap yang membolehkan anda untuk menikmati bukan sahaja keselesaan dan kenyamanan dari bilik yang panas, keindahan simulasi api, tetapi juga udara, bebas daripada benda asing kecil. Sistem Purifire membolehkan anda untuk menangkap habuk dan debunga, sebarang zarah bawaan udara sehingga 1 mikron. Periodicity membersihkan seluruh jumlah udara di ruang bilik 16 m² - 4 kali per jam, yang membolehkan mereka yang duduk di dekat perapian untuk sentiasa menikmati udara segar yang menyenangkan.

Perapian elektrik dari Dimplex dengan sistem pembersihan udara PuriFire

Perapian elektrik dari Dimplex dengan sistem PuriFire dengan portal

Untuk menentukan bagaimana rasional pilihan perapian elektrik akan, kosnya harus dikaitkan dengan bilangan fungsi dan peluang tambahan, penggunaan tenaga dan ciri estetika dari perdiangan moden. Analisis yang sama menunjukkan bahawa pendiangan terbaru dari Dimplex benar-benar satu pengambilalihan yang berjaya, menghias rumah dan melaksanakan beberapa fungsi serentak. Pada musim panas, perapian Dimplex boleh berfungsi tanpa pemanasan, hanya untuk mewujudkan suasana yang menyenangkan dan kesenangan di dalam bilik. Keberkesanan kos peralatan elektrik sedemikian membolehkannya memanggil pembelian mereka yang menguntungkan dengan semua tanggungjawab.

Anda juga akan berminat dengan artikel ini:

Kongsi pautan ke artikel di rangkaian sosial

Langgan e-mel surat berita tentang artikel baru

Anda boleh meninggalkan komen

Sekiranya anda tidak menyukai artikel itu, tulislah dengan sebab komen.

Mungkin anda melihat kesilapan atau anda mempunyai soalan, menulis tentangnya.

Hanya mengetahui pendapat anda, mungkin akan memperbaiki dan menambah artikel.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 18 = 27