Kekuatan mampatan konkrit

Pematuhan gred konkrit kepada kelas kekuatan mampatan

Konkrit beku mempunyai komposisi tertentu, pelbagai komponen yang merujuk kepada bahan konglomerat. Harta ini menunjukkan kekhususan penyelesaiannya, iaitu kualitinya. Kebolehpercayaan struktur konkrit ditentukan oleh keserasiannya dengan bahan lain. Bergantung kepada ini, terdapat kelas dan jenama yang berlainan mortar konkrit, penggunaannya yang menjadi ciri jenis pembinaan tertentu. Kami mencadangkan untuk mengenali secara terperinci dengan setiap kelas dan jenama konkrit untuk kekuatannya pada ketegangan paksi dan pemampatan.

Intipati dan ciri umum kelas konkrit

Dalam erti kata sempit, dalam kelas campuran konkrit, beban ditentukan yang dapat dikekalkan oleh satu unit kawasan permukaan tanpa adanya kerosakan. Unit pengukuran telah ditubuhkan selama bertahun-tahun. Pada masa ini, penunjuk kelas ditakrifkan dalam MPa.

Kaedah untuk menentukan kekuatan penyelesaian adalah sama untuk kedua-dua kelas dan jenamanya. Apabila diuji, mereka digunakan di makmal khas, dengan bereksperimen dengan sampel bahan. Dengan bantuan alat khas, kerja dilakukan untuk menentukan daya maksimum pada sampel, di mana kemusnahannya bermula. Berdasarkan data yang diperoleh, daya disamakan dengan tekanan.

Untuk mencapai keputusan yang betul, perlu mengambil kira hubungan antara vektor beban dan paksi sampel. Untuk tujuan ini, bahagian bawah permukaan akhbar dan konkrit ditandai dengan paksi, yang mesti bertepatan. Menurut GOST, 18 kelas konkrit penyelesaian konkrit diperuntukkan, bergantung kepada kekuatan mampatan. Sebagai contoh, konkrit B35. Penunjukan ini bermaksud kekuatannya pada tekanan 35 MPa.

Gred konkrit - intipati dan ciri umum

Jika kelas produk, sebagai indeks kekuatan tidak diambil kira, standard kebolehpercayaan digunakan dengan bantuan jenama penyelesaian. Inti dari definisi ini adalah untuk memaparkan harta benda tertentu. Seperti dalam kes sebelumnya, harta ini ditentukan dengan menguji sampel. Terdapat dua nilai umum untuk definisi jenama:

 • minimum: ia digunakan untuk penentuan kekuatan, ketahanan terhadap kelembapan dan suhu rendah;
 • maksimum: digunakan untuk menunjukkan ketumpatan.

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa dengan bantuan jenama, mustahil untuk menentukan variasi kekuatan pada keseluruhan permukaan konkrit.

Pematuhan gred konkrit kepada kelas

Kelas konkrit tertentu untuk kekuatan mampatan mempunyai tanda tersendiri. Dalam amalan, jadual perhubungan ini dikumpulkan. Sebagai contoh, mengikut jadual, gred M50 sepadan dengan kelas B3.5.

Koefisien penukaran kelas konkrit ke gred yang sama ialah 13.1.

Selalunya dalam pembinaan, istilah "kelas" digunakan untuk menentukan kekuatan. Berbeza dengan jenama dalam parameter ini, kekuatan terjamin bahan dikira.

Pembinaan struktur konkrit tertentu memerlukan kekuatan konkrit yang jelas. Antaranya ialah:

 • penutup konkrit - B7.5;
 • asas: di dalam bilik dengan kelembapan yang rendah - dari B15; di premis dengan kelembapan yang tinggi - dari B22.5;
 • dinding, serta struktur lain di jalan - rintangan fros diperhitungkan: untuk kawasan dengan suhu udara yang stabil - F150; untuk kawasan yang mempunyai suhu udara di bawah -40C - F200;
 • permukaan dalaman dari B15;
 • struktur konkrit bertetulang - dari B15 (prategasan) - dari B20.

Semua peraturan di atas ditetapkan oleh standard bangunan. Walau bagaimanapun, mereka mungkin berbeza bergantung pada pengiraan teknikal. Oleh itu, satu bangunan boleh dibina di atas kekuatan konkrit yang berlainan - bahan-bahan di tingkat bawah harus lebih tinggi daripada bahan lantai atas.

Salah satu cara yang paling cepat dan paling mudah untuk menentukan kekuatan konkrit adalah untuk menguji dengan memerah dengan sclerometer Schmidt atau tukul. Prinsip kerjanya adalah untuk memukul penyerang konkrit dan pemulihannya. Akibatnya, penunjuk khas bergerak ke ketinggian tertentu, yang sepadan dengan jenama konkrit yang dipasang.

Walaupun kemudahan digunakan, peranti ini tidak popular, kerana ia tidak dapat memberikan nilai yang tepat. Ini disebabkan oleh pengaruh pada ujian faktor-faktor lain, seperti sifat permukaan sampel, ketebalan, struktur dan pemadatannya.

Petunjuk jenama dan kelas bahan konkrit adalah penunjuk yang paling penting bagi penentangan mereka terhadap mampatan dan regangan paksi. Berbeza dengan kualiti rintangan kepada suhu rendah, kelembapan, ia diambil kira terutamanya dalam pembelian bahan.

Perlu diingatkan bahawa kekuatan bukanlah nilai yang stabil. Semasa pengerasan, konkrit menjadi lebih kuat. Semua peraturan ini perlu diambil kira semasa pembinaan.

Buku Panduan Builder | Concretes

 • Konkrit untuk pembinaan jalan dan lapangan terbang (1 rekod)
 • Konkrit ringan (6 penyertaan)
 • Huruf dan nombor (2 rekod)

Beton | TERMA DAN DEFINISI

KETERANGAN DAN PENGELUARAN UMUM BETON

KEHIDUPAN DAN KESEHATAN BUNGKUS

KETIGA PEMBINAAN BETON

Kesakitan konkrit

PENGENDALIAN TERHADAP DAN PERUNDINGAN TERHADAP BUNGKUS

Semua hak terpelihara.

Mengenai pembinaan - untuk pembina, pembina,

pelanggan, pereka, arkitek

Kekuatan struktur konkrit

Kekuatan adalah ciri teknikal yang mana kemampuan untuk menahan pengaruh mekanikal atau kimia ditentukan. Untuk setiap peringkat pembinaan, bahan-bahan yang mempunyai sifat yang berbeza diperlukan. Untuk menuangkan asas bangunan dan mendirikan dinding, konkrit kelas yang berlainan digunakan. Sekiranya bahan dengan faktor kekuatan rendah digunakan untuk membina struktur yang akan dikenakan beban yang ketara, ini boleh menyebabkan keretakan dan pemusnahan keseluruhan objek.

Sebaik sahaja air ditambah kepada campuran kering, proses kimia bermula di dalamnya. Kadar alirannya boleh meningkat atau berkurang disebabkan oleh banyak faktor, misalnya, suhu atau kelembapan.

Penunjuk ini dipengaruhi oleh faktor-faktor berikut:

 • jumlah simen;
 • kualiti pencampuran semua komponen penyelesaian konkrit;
 • suhu;
 • aktiviti simen;
 • kelembapan;
 • perkadaran simen dan air;
 • kualiti semua komponen;
 • ketumpatan.

Juga, ia bergantung kepada jumlah masa yang telah berlalu sejak muntah menuangkan, dan sama ada bergetar semula penyelesaian itu digunakan. Kesan terbesar adalah aktiviti simen: semakin tinggi, semakin besar kekuatan.

Kekuatan bergantung kepada jumlah simen dalam campuran. Dengan kandungan yang lebih tinggi, ia membolehkan anda meningkatkannya. Jika anda menggunakan jumlah semen yang tidak mencukupi, maka sifat-sifat pembinaan berkurang dengan ketara. Penunjuk ini hanya meningkat sehingga jumlah simen tertentu dicapai. Jika anda tertidur lebih daripada biasa, konkrit boleh menjadi terlalu menyeramkan dan memberikan pengecutan yang kuat.

Dalam penyelesaian, tidak perlu terlalu banyak air, kerana ini membawa kepada penampilan sejumlah besar liang di dalamnya. Kekuatan dan kualiti bergantung kepada kualiti dan sifat semua komponen. Jika pengisi halus atau tanah liat digunakan untuk pencampuran, ia akan berkurangan. Oleh itu, adalah disyorkan untuk memilih komponen dengan pecahan besar, kerana mereka lebih baik disemen dengan simen.

Ketumpatan konkrit bergantung kepada homogeneity campuran campuran dan penggunaan getaran padat, dan kekuatan ditentukan dari itu. Lebih dekat dengan pepejal, lebih baik zarah-zarah semua komponen wujud.

Kaedah untuk menentukan kekuatan

Menurut kekuatan mampatan, ciri-ciri operasi struktur dan beban mungkin diiktiraf. Penunjuk ini dikira dalam makmal mengenai peralatan khas. Sampel kawalan yang digunakan dibuat daripada penyelesaian yang sama seperti bangunan yang dibina semula.

Juga mengira ia di wilayah objek yang sedang dalam pembinaan, ia boleh dipelajari dengan kaedah destructible atau tidak destructible. Dalam kes pertama, sama ada sampel kawalan dilakukan terlebih dahulu dalam bentuk kiub dengan sisi 15 cm runtuh, atau sampel dalam bentuk silinder diambil dengan bantuan gerudi dari struktur. Konkrit dipasang di dalam akhbar ujian, di mana ia tertakluk kepada tekanan berterusan dan berterusan. Ia meningkat sehingga sampel mula pecah. Indeks diperolehi semasa beban kritikal digunakan untuk menentukan kekuatan. Kaedah pemusnahan sampel adalah yang paling tepat.

Untuk menguji konkrit dengan cara yang tidak dapat ditembusi, peralatan khas digunakan. Bergantung pada jenis instrumen ia dibahagikan kepada yang berikut:

Pada pemusnahan separa pada konkrit menyebabkan pengaruh mekanikal, kerana apa yang rosak sebahagiannya. Untuk menguji kekuatan dalam MPa kaedah ini boleh dilakukan dengan beberapa cara:

Dalam kes pertama, cakera logam dilekatkan pada pelekat pada pelekat, dan selepas itu ia hancur. Usaha yang diperlukan untuk memecahkannya, dan digunakan untuk mengira.

Kaedah ricih adalah kemusnahan dengan tindakan gelongsor dari sisi tepi keseluruhan struktur. Pada masa kegagalan, nilai tekanan yang dikenakan pada struktur dicatatkan.

Cara kedua - keriting dengan detasmen - menunjukkan ketepatan yang terbaik berbanding dengan pemotongan atau keratan. Prinsip tindakan: dalam penambat tetap konkrit, yang kemudiannya melepaskannya.

Penentuan kekuatan konkrit melalui kaedah kesan adalah mungkin dengan cara berikut:

Dalam kes pertama, jumlah tenaga yang dicipta pada masa impak sepanjang pesawat itu tetap. Dalam kaedah kedua, jumlah pemulihan tukul ditentukan. Apabila mengira dengan cara ubah bentuk plastik, instrumen digunakan, pada akhirnya terdapat setem dalam bentuk bola atau cakera. Mereka melanda konkrit. Dengan kedalaman penyok, sifat permukaan dikira.

Kaedah yang menggunakan gelombang ultrasonik tidak tepat, kerana hasilnya diperoleh dengan ralat besar.

Lebih banyak masa berlalu selepas menuangkan penyelesaian, semakin tinggi sifatnya menjadi. Di bawah keadaan yang optimum, konkrit semakin kuat sebanyak 100% pada hari ke-28. Pada hari ke-7, penunjuk ini berkisar dari 60 hingga 80%, pada ketiga - 30%.

Kirakan nilai anggaran dengan formula: Rb (n) = kekuatan jenama * (lg (n) / lg (28)), di mana:

 • n adalah bilangan hari;
 • Rb (n) adalah kekuatan untuk hari n;
 • nombor n tidak boleh kurang daripada tiga.

Suhu optimum ialah + 15-20 ° C. Jika ia jauh lebih rendah, maka untuk mempercepat proses pemejalan, perlu menggunakan bahan tambahan khas atau peralatan pemanasan tambahan. Jangan panaskan di atas + 90 ° C

Permukaan mestilah lembab: jika kering, kekuatannya tidak bertambah. Juga, jangan biarkan pembekuan. Setelah penyiraman atau pemanasan, konkrit sekali lagi mula meningkatkan ciri-ciri kekuatannya untuk pemampatan.

Graf yang menunjukkan tempoh masa yang diperlukan untuk mencapai nilai maksimum di bawah syarat-syarat tertentu:

Tandakan kekuatan mampatan

Kelas menunjukkan beton yang beban maksimum dalam MPa dapat bertahan. Ditetapkan dengan huruf B dan angka, sebagai contoh, V 30 menunjukkan bahawa kiub bersisi 15 cm di 95% daripada kes-kes yang boleh tahan tekanan 25 MPa. Juga, sifat kekuatan untuk pemampatan dibahagikan dengan tanda - M dan digit selepasnya (M100, M200 dan sebagainya). Nilai ini diukur dalam kg / cm 2. Pelbagai nilai jenama untuk kekuatannya adalah dari 50 hingga 800. Selalunya dalam pembinaan mortar digunakan dari 100 hingga 500.

Jadual pemampatan oleh kelas di MPa:

M50, M75, M100 sesuai untuk pembinaan struktur yang paling kurang dimuatkan. M150 mempunyai ciri-ciri kekuatan yang lebih tinggi untuk pemampatan, jadi ia boleh digunakan untuk mencurahkan senarai lantai konkrit dan membina jalan pejalan kaki. M200 digunakan dalam hampir semua jenis kerja pembinaan - asas, platform dan sebagainya. M250 - sama dengan jenama terdahulu, tetapi masih terpilih untuk mengawal lantai dalam bangunan dengan beberapa lantai.

M300 - untuk menuang pangkalan monolitik, membuat papak, tangga dan dinding galas. M350 - balok sokongan, asas dan papak untuk bangunan berbilang tingkat. M400 - penciptaan produk konkrit bertetulang dan bangunan dengan beban tinggi, M450 - empangan dan metro. Jenanya berbeza-beza bergantung kepada jumlah simen yang terkandung di dalamnya: semakin banyak, ia lebih tinggi.

Untuk menukar jenama ke kelas, gunakan formula berikut: B = M * 0.787 / 10.

Sebelum pentauliahan mana-mana bangunan atau struktur konkrit lain, ia mesti diperiksa untuk ketahanan.

Konkrit polistirena merujuk kepada bahan pembinaan komposit ringan dengan harga yang berpatutan dan.

Keramzitobeton adalah mortar simen yang sama.

Blok silikat gas semakin digunakan dalam pembinaan, serta lain-lain.

Tambah komen Balas balasan

Gambaran keseluruhan gred konkrit

Perkadaran mortar simen

Projek rumah yang diperbuat daripada konkrit tanah liat berkembang

© 2018 makmal stroitel

Adakah anda mahu menerima kemas kini?

Langgan untuk tidak melepaskan penerbitan baru

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − = 23