Kelembapan biasa di dalam bilik – 314167.info

Kelembapan biasa di dalam bilik

Apakah norma kelembapan dalam kediaman?

Kelembapan di premis kediaman ditetapkan di GOST 30494-96. Dalam tetamu ini, semua data dicatatkan dalam jadual dalam beberapa lajur, untuk pelbagai jenis kediaman. Lagipun, masih terdapat mandi, tandas, dan lain-lain, dan juga mengambil kira masa sepanjang tahun. Tetapi, saya akan menulis kadar kelembapan purata untuk kediaman: dalam bulan-bulan sejuk, kelembapan hendaklah kira-kira 30-45 peratus, dan pada bulan-bulan panas, dan untuk keadaan manusia yang selesa, 40-60 peratus. 30 peratus - ini adalah tahap paling rendah dari norma, lebih rendah - anda tidak boleh, selain itu, radang paru-paru dapat diperoleh dalam beberapa jam.

Perlu diingat bahawa nilai kelembapan di dalam bilik adalah optimum, dan ada yang dibenarkan, iaitu, optimum dalam kes ini adalah disyorkan, tetapi nilai yang dibenarkan adalah di bawah yang tidak menasihati, kerana kelembapan yang tinggi, seperti dikurangkan, boleh merosakkan kesihatan manusia.

Semua piawaian ditetapkan dalam GOST, iaitu GOST 30494-2011,

GOST dari tahun ke-96 telah kehilangan relevansinya, dan untuk masa yang lama.

Dalam GOST ini, piawaian berikut:

Ruang tamu, kelembapan yang dibenarkan tidak melebihi 60%.

Optimal ke-45, ke-30.

Dapur, tandas dan bilik mandi tidak diseragamkan.

Begitu juga, penunjuk kelembapan mungkin berbeza sedikit dari masa tahun, tetapi jika secara amnya, ia adalah 40-k, 60-t% untuk premis kediaman.

Angka-angka ini boleh dianggap sebagai norma yang anda tanyakan.

Tidak lebih daripada enam puluh peratus, mengikut GOST (lihat di bawah).

Tahap optimum ialah kandungan lembapan antara tiga puluh hingga empat puluh lima peratus.

Ia juga penting untuk dapat berkongsi konsep tempat tinggal. Ini satu perkara, ruang tamu, dan di sini syarat-syarat yang tegar dan jelas, dan hanya angka yang sama enam puluh peratus merujuk secara khusus kepada ruang tamu. Tetapi dapur, bilik mandi, koridor dan premis yang sama pada dasarnya tidak boleh dipastikan sama ada seperti yang dinyatakan dalam singkatan GOST NN, walaupun premis ini dianggap sebagai kediaman.

Nama lengkap dokumen pengawalseliaan:

Dan di sini adalah plat ini dari GOST 30494-96, yang menyenaraikan semua pilihan yang mungkin. Dengan cara ini, anda dapat melihat bahawa dalam musim panas, tahap kelembapan maksimum yang dibenarkan meningkat kepada tahap enam puluh lima peratus, iaitu lima peratus lebih tinggi daripada tempoh sejuk tahun ini.

Norma dan kelembapan yang paling selesa di bangunan kediaman adalah dari 40-60%.

Ya, dan kelembapan ini dianggap tidak hanya sesuai untuk manusia, tetapi juga untuk haiwan, burung dan juga perabot, elektronik, buku, barangan antik dan peralatan rumah tangga!

Dari kekurangan atau sebaliknya, kelembapan udara yang berlebihan di dalam rumah - sebaliknya keadaan yang sangat tidak selesa akan dibuat!

Oleh itu, kelembapan boleh dan harus dipantau di kawasan kediaman, ia mesti dibangkitkan atau diturunkan jika diperlukan!

Akan membantu mengawal kelembapan, peranti yang sangat murah hygrometer.

Normalisasi mikroklimat, dan dalam hal ini kelembapan di dalam bilik, dilakukan sesuai dengan GOST 30494-96. Menurut keperluan ini, kelembapan di musim sejuk harus berada dalam 30-45% dan tidak melebihi 60%. Dalam tempoh yang panas, kelembapan udara hendaklah dalam lingkungan 30-60% dan tidak melebihi 65%. Keperluan ini dikenakan ke semua bilik, kecuali dapur, bilik mandi, gabungan shamuzla, pantry, lobi, dan tangga.

Untuk mengukur kelembapan, anda boleh menggunakan hygrometer, yang kos, secara kebetulan, rendah.

Normalisasi kelembapan udara di premis kediaman adalah berdasarkan GOST 30494-96, iaitu dalam seksyen 4 dengan nama "Parameter mikroklimat".

Menurut piawaian ini, kelembapan relatif di ruang tamu, tandas dan kajian, dalam peralihan antar-apartmen mestilah 30-45% pada musim sejuk (tetapi tidak melebihi 60%), a dalam tempoh panas tahun 30-60% (tetapi tidak lebih daripada 65%).

Menurut GOST, kelembapan relatif tidak diseragamkan dalam lawatan: dapur, bilik mandi, bilik mandi gabungan, pantry, lobi, tangga.

Premis kediaman dikawal oleh GOST 30494-96

Dalam GOST ini ada plat khas dengan norma pada 4 parameter, salah satunya "Kelembapan relatif"

Berikut adalah jadual untuk premis tersebut yang terletak di bangunan dan asrama kediaman:

Surat dua kali "HH9quot; bermaksud norma-norma tidak ditetapkan.

Nilai-nilai yang ada di dalam kurungan - ini adalah untuk rumah-rumah di mana orang tua dan orang kurang upaya ditempatkan.

Penunjuk ini mengawal GOST 30494-96.

Kandungan lembapan yang dibenarkan adalah 30 hingga 45 peratus. Lebih-lebih lagi, nilai-nilai yang paling selesa antara 40 hingga 60 peratus kelembapan.

Kelembapan dalam apartmen. Bagaimana untuk menyesuaikan kelembapan di dalam bilik

Apakah norma kelembapan dalam apartmen? Kebanyakan orang akan mudah menjawab suhu di ruang tamu, tetapi persoalan kelembapan akan meletakkan mereka pada akhir buntu. Dan hanya unit yang dapat menamakan nombor yang betul. Sementara itu, kelembapan adalah salah satu penunjuk utama mikroiklim di dalam rumah.

Kelembapan di dalam bilik diukur oleh peranti khas - hygrometer. Mereka berbeza dalam reka bentuk (digital, rambut, tanpa wayar) dan pelbagai pengukuran, tetapi setiap satunya sangat mudah digunakan. Walau bagaimanapun, tidak lebih rumit daripada termometer konvensional.

Kadar kelembapan bergantung kepada jenis bilik. Sebagai contoh, di kedai roti, dalam dewan penapaian, di rumah ayam, dalam gudang sejuk untuk simpanan makanan, ia adalah 70-80%. Di rumah hijau untuk tumbuh tulip, ia boleh mencapai 95%, dan ini dianggap sebagai norma. Tetapi untuk bilik dengan komputer, nod telefon dan penunjuk peralatan pejabat tidak boleh melebihi 50%.

Kelembapan di apartmen juga bergantung pada jenis premis. Rata-rata, angka itu berkisar dari 40-60%. Menurut peraturan kebersihan, di ruang tamu dan di koridor dalaman kelembapan optimum dalam musim sejuk harus 30-45%. Penunjuk yang boleh diterima untuk jenis premis ini adalah sehingga 60%.

Dalam tempoh yang panas tahun ini, kelembapan optimum di apartmen adalah 30-60%. Boleh dibenarkan - sehingga 65%. Walau bagaimanapun, di kawasan yang mempunyai kelembapan udara yang tinggi (di atas 75% di jalan), angka yang dibenarkan meningkat kepada 75%.

Di dapur, tandas, bilik mandi, bilik mandi gabungan, di lobi, tangga dan di pantri penunjuk ini tidak diseragamkan.

Penunjuk yang berbeza dan keperluan untuk menggunakan instrumen khas - semua ini mungkin kelihatan rumit untuk orang biasa. Oleh itu, untuk mengetahui kelembapan yang meningkat atau menurun dalam apartmen, anda boleh menjalankan eksperimen dengan kaca. Kami mengambil gelas atau cerucuk (mana-mana vesel kaca), tuangkan air ke dalamnya, sejukkannya pada suhu 3-4 ° C dalam peti sejuk. Kemudian anda perlu meletakkan kapal di dalam bilik dan memerhatikan:

 • dinding kapal menjadi berkabut, dan kemudian kering dalam 5 minit - kelembapan diturunkan, udara kering;
 • selepas 5 minit, dinding basah - optimum;
 • Selepas 5 minit di sepanjang dinding aliran sungai mengalir - kelembapan yang tinggi.

Itulah bagaimana anda boleh dengan mudah mengetahui iklim mikro di dalam bilik, tetapi untuk kesucian eksperimen, kaca itu harus diletakkan jauh dari alat pemanasan.

Apa yang berbahaya adalah kelembapan yang meningkat

Kelembapan yang tinggi - tingkap matanya, pengeringan untuk seluar beberapa hari, pakaian dengan bau berjerawat yang tidak menyenangkan, kulat dan acuan. Hanya faktor ini menjadikan rumah tidak sesuai untuk hidup. Dan ia patut menambah bahawa mikroklimat ini tidak mempunyai kesan yang sangat baik terhadap kesihatan manusia: spora kulat di

masuk ke dalam makanan boleh menyebabkan keracunan dan alergi, proses pertukaran haba dilanggar, risiko peningkatan jangkitan. Seseorang yang tinggal di rumah dengan kelembapan yang tinggi, semakin sakit dan lebih lama.

Bagaimanakah tubuh manusia menjejaskan kelembapan yang rendah?

Kelembapan yang rendah juga menyebabkan beberapa masalah. Meningkatkan keamatan penyejatan dari semua yang mengandungi air: dari kulit manusia, dari tumbuh-tumbuhan. Yang terakhir kering, dan kulit kehilangan keanjalan dan usia. Mukosa hidung kering, yang bermaksud terdapat risiko hidung berair dan ARI. Menderita sistem pernafasan, terutamanya dalam asma dan alahan.

Kelembapan di apartmen bukan konsep abstrak. Ini adalah nombor nyata yang memungkinkan untuk memahami bagaimana keadaan cuaca yang selamat. Dan jika kelembapan udara sangat dikurangkan atau meningkat, perlu memastikan ia sesuai dengan nilai normal.

Terdapat dua kaedah utama dehumidifying udara.

 1. Cari dan elakkan penyebab kelembapan yang tinggi. Ini mungkin peningkatan sementara dalam prestasi kerana memasak, mandi atau pengeringan perkara, kekurangan cahaya matahari, kurang pengudaraan yang betul, dimeterai tingkap PVC, dan lain-lain Bagi setiap sebab, anda boleh memilih satu cara untuk memperbaikinya: .. Adakah pengudaraan yang baik, sering ventilasi bilik , membina bateri, dsb.
 2. Pengaliran paksa dengan dehumidifiers khas, bahan kimia menyerap kelembapan, dan pemasangan iklim.

Sebaiknya, anda hanya perlu menggunakan kaedah pertama, tetapi jika tidak mungkin dilakukan atau melibatkan kos kewangan yang serius, maka anda boleh menggunakan yang kedua.

Selalunya, udara kering di dalam bilik terbentuk dalam tempoh musim sejuk, apabila peranti pemanasan berfungsi secara intensif, dan premisnya berventilasi jarang. Walau bagaimanapun, anda boleh menyingkirkan masalah ini. Kelembapan di sebuah apartmen di udara kering dicapai dengan langkah berikut:

 1. Kehadiran di dalam bilik akuarium atau air pancut hiasan.
 2. Kehadiran sebilangan besar tumbuhan.
 3. Pemasangan pelembap isi rumah.
 4. Mengurangkan kekerapan penggunaan mana-mana perkakas rumah, terutamanya peralatan pemanasan.
 5. Penyiaran yang kerap.

Kelembapan optimum di apartmen adalah jaminan keselamatan kesihatan anda dan menyediakan tahap keselesaan yang diperlukan di dalam rumah. Dan anda tidak perlu menjimatkan kesihatan. Oleh itu, cuba mengekalkan kelembapan biasa, walaupun terpaksa.

Kelembapan udara di pelbagai bilik

Salah satu ciri utama mikroklimat yang sihat di dalam bilik ialah kelembapan udara. Tahap kelembapan biasa sangat penting untuk kesejahteraan seseorang. Oleh itu, adalah perlu untuk mengetahui indeks kelembapan biasanya untuk mengawalnya dan, jika perlu, meningkatkan atau mengurangkannya.

Untuk menilai mikroklimat premis yang berbeza digunakan kelembapan relatif, diukur dalam peratus. Iaitu, nisbah jumlah wap air yang ada di udara ke suhu ambien yang ditentukan ditentukan.

Untuk kesihatan yang baik, tahap kelembapan dianggap antara tiga puluh dan empat puluh lima peratus. Kebiasaan yang diterima untuk kediaman tidak lebih daripada enam puluh peratus. Kelembapan itu dianggap selesa bukan sahaja untuk manusia, tetapi juga untuk burung, haiwan dan juga perkakas rumah dan perabot.

Menurut piawaian bangunan negeri di premis kediaman, kelembapan penunjuk haruslah:

 • dari 30 hingga 45% pada musim sejuk;
 • dari 30 hingga 60% pada musim panas.

Bergantung kepada kelembapan dan nilai bilik:

 • Di bilik mandi dan di dapur, ia harus dari 40 hingga 60%;
 • di ruang tamu dan ruang makan - dari 40 hingga 60%;
 • di perpustakaan dan pejabat - dari 30 hingga 40%;
 • di dalam bilik kanak-kanak - dari 45 hingga 60%;
 • di bilik tidur - dari 40 hingga 50%.

Pada musim sejuk di udara pangsapuri dikeringkan oleh sistem pemanasan, dan pada musim panas - penyaman udara. Seiring dengan ini, jumlah peningkatan habuk, dan mikrob patogen muncul, menyumbang kepada pengurangan imuniti dan menyebabkan penyakit virus.

Jika bilik tidak berhawa dingin, maka pada musim gugur dan musim panas, pada suhu sehingga tiga puluh darjah dan penyiaran yang kerap, indeks kelembaban udara di rumah dan pangsapuri biasanya normal.

Nilai kelembapan udara biasa

Kelembapan yang biasa di dalam bilik ini membantu mengekalkan imuniti dan kesihatan seseorang, serta menjaga perabot, barang-barang dan jenis tumbuh-tumbuhan dalaman yang baik. Walau bagaimanapun, memastikan penunjuk dalam norma itu tidak cukup mudah. Di kebanyakan rumah dan pangsapuri, bahagian utama tahun ini adalah rendah.

 1. Membran mukus hidung mengering.
 2. Proses pernafasan semakin merosot, akibatnya tubuh tidak kaya oksigen.
 3. Risiko penyakit virus meningkat.
 4. Selalunya ada rasa mengantuk.
 5. Kurangkan kecekapan.
 6. Mukosa mata mengering pada mereka yang memakai kanta sentuh.
 7. Oleh kerana peningkatan dalam jumlah debu di dalam bilik, tindak balas alahan mungkin berlaku.

Terutama dari kelembapan hawa yang rendah diturunkan di sebuah apartmen atau rumah kanak-kanak.

Indeks kelembapan yang meningkat di dalam bilik menyumbang kepada pembentukan jamur dan acuan, kemunculan penyakit pernafasan, penurunan imuniti, penghasilan semula hama debu.

Ke kelembapan di apartmen itu adalah optimum, disarankan untuk memantau prestasinya dan, jika perlu, meningkatkan atau menurunkannya.

Bagaimana untuk memeriksa kelembapan udara di apartmen

Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan peranti khas atau cara yang diperbaiki.

Peranti untuk mengukur tahap kelembapan

Peratusan wap air di udara boleh ditentukan dengan menggunakan psychrometer, hygrometer atau indikator isi rumah khas.

Instrumen yang lebih tepat dipertimbangkan psikrometeri, yang boleh menjadi elektrik atau mekanikal.

 • pemeluwapan;
 • seramik;
 • elektrolitik;
 • berat badan;
 • filem;
 • rambut.

Setiap jenis peranti mempunyai ciri-ciri tersendiri, tetapi satu asas pengukuran. Menggunakan hygrometer sangat mudah - ia menunjukkan peratusan kelembapan di dalam bilik.

Hari ini anda boleh membeli stesen cuaca isi rumah, yang termometer digital dilengkapi dengan petunjuk kelembapan. Dengan bantuan peranti sedemikian, anda dapat mengetahui bukan sahaja kelembapan di dalam bilik, tetapi juga suhu persekitaran, serta perubahan yang akan datang.

Sekiranya tidak terdapat peranti khas untuk ini, maka anda boleh menggunakan cara yang telah diubahsuai.

Sebagai contoh, anda boleh menggunakannya segelas air, yang perlu disejukkan selama lima jam. Selepas itu, kaca ditarik dan diletakkan di atas meja dari radiator:

 1. Sekiranya dalam masa lima minit segelas air masih berkabus, maka iklim mikro di apartmen adalah normal.
 2. Jika ia meleleh, kelembapan bertambah.
 3. Jika dalam masa lima minit kaca mempunyai masa untuk kering, maka penunjuk ini akan diturunkan.

Kelembapan di dalam bilik boleh dianggarkan dengan bantuan jadual Assman dan termometer. Untuk melakukan ini, menetapkan suhu, yang menunjukkan termometer, ia perlu dibungkus dengan kain basah dan tunggu lima minit. Selepas itu kain itu dikeluarkan, dan hasil yang diperoleh pada termometer direkodkan.

Dalam jadual menegak Assman, termometer kering ditunjukkan, dan secara mendatar perbezaan antara kedua-dua indikator. Di persimpangan terdapat penunjuk kelembapan di bilik.

Anda boleh membina "hygrometer" sendiri dengan mengambil merapikan kon dan menetapkan dengan scotch atau ulas pada venir. Maka ia perlu untuk memerhatikannya:

 • jika kon untuk jangka masa yang panjang tidak akan berubah, maka kelembapan di dalam bilik adalah normal;
 • jika dia dengan cepat mula membuka skala, maka penunjuk itu diturunkan;
 • jika walaupun selepas hujung hari tip-tip skala tidak naik walaupun bisu naik, maka kelembapan dalam apartmen adalah tinggi.

Tentukan indeks lembapan boleh dengan bunga bilik. Sangat mudah belajar dari mereka bahawa udara di dalam bilik kering. Jika tip daun kering dan tidak membantu menyembur dengan fatsia, asplenium, difenbachia, dracaena, ficus, maka di rumah atau apartmen kelembapan adalah rendah.

Anda juga perlu mendengar perasaan anda. Pada kadar yang sangat rendah, kerengsaan dan kekeringan di kerongkong dan hidung boleh berlaku.

Bagaimana untuk menormalkan tahap kelembapan di dalam bilik

Untuk iklim mikro yang selesa di apartmen yang anda perlukan:

 • melakukan pembersihan basah dengan kerap;
 • mengalihkan bilik;
 • tumbuh tumbuhan dalaman.

Jika tahap kelembapan diturunkan

Selalunya musim sejuk di apartmen nilai kelembapan diturunkan. Untuk normalisasi, perlu mengambil langkah-langkah:

 1. Pada musim sejuk, radiator haba perlu diisi dengan air.
 2. Keringkan pakaian yang dibasuh di dalam rumah, letakkannya pada radiator.
 3. Taburkan banyak tumbuhan dalaman.
 4. Gantung pada radiator kerja tuala basah, membasuh mereka sesering mungkin.
 5. Pastikan pintu dibuka ke bilik mandi.
 6. Pasang akuarium atau pancutan hiasan kecil.

Tetapi cara yang paling moden untuk meningkatkan kelembapan di udara adalah pelembap khas, ke mana air dituangkan, menguap apabila perkakas beroperasi.

Humidifier tradisional Ia dilengkapi dengan kipas yang memacu udara melalui bekas air dan pada masa yang sama membersihkannya dari habuk dan melembapkannya.

Dalam humidifier wap air mendidih dan wap keluar. Gunakan untuk itu anda juga boleh keras atau air kotor. Peranti sedemikian boleh dijual dengan muncung terbina dalam dan digunakan sebagai inhaler.

Humidifier ultrasonik Air dalam stim bertukar dengan bantuan membran khas. Dengan itu, anda boleh melawan mikrob di dalam rumah. Walau bagaimanapun, ia hanya perlu menggunakan air suling, atau meletakkan kartrij khas yang akan melembutkan dan membersihkan air.

Sekiranya kelembapan udara meningkat

Pada penunjuk di atas norma, disarankan untuk memasang dehumidifier udara di apartmen. Prinsip pengendalian peranti:

 • Udara lembap dijalankan melalui penyejat, di mana suhu lebih rendah daripada di dalam bilik;
 • disebabkan perbezaan suhu, kelembapan berubah menjadi kondensat yang mengalir ke dalam bekas khas;
 • Udara memanas dan memasuki bilik tanpa kelembapan berlebihan.

Dehumidifiers boleh menjadi mudah alih dan pegun, yang dipasang di dinding dan mempunyai prestasi yang hebat.

Sebagai dehumidifier udara, anda juga boleh menggunakan radiator minyakm, dilengkapi dengan kipas.

Di dapur dan bilik mandi diperlukan memasang tudung. Mereka akan membantu untuk melawan kelembapan dan bau.

Sekiranya tahap kelembapan bertambah, maka di dalam bilik itu tidak digalakkan untuk membersihkan cucian yang dibasuh, dan sinki dan mandi selepas digunakan hendaklah segera disapu.

Tetapi, pada mana-mana petunjuk kelembapan, adalah perlu untuk mengalihkan bilik sekerap mungkin. Udara segar kaya oksigen membunuh bakteria, kulat dan meneutralkan hama habuk. Dan yang paling penting, ia menormalkan kelembapan di dalam bilik, sambil mewujudkan suasana yang selesa untuk seseorang yang mikroklimat, yang sangat penting untuk kesihatan dan kesejahteraan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

87 − 81 =