Kertas hiasan dengan mawar di dalam gambar dalaman – 314167.info

Kertas hiasan dengan mawar di dalam gambar dalaman

Pilih wallpapers Mawar untuk kawasan pedalaman

Di setiap musim, pereka menawarkan banyak pilihan baru untuk menyelesaikan premis. Tetapi, walaupun kepelbagaian barang baru, klasik masih dalam fesyen - kertas dinding dengan bunga mawar. Imej bergemuruh digunakan di dapur, di bilik tidur, ruang tamu, lorong. Pilihan dekorasi ini membawa ke pedalaman sentuhan keanggunan dan percintaan, yang menarik berjuta-juta orang.

Sebelum anda membeli kertas dinding dengan gambar bunga, anda perlu memutuskan bagaimana ia sepatutnya. Kemunculan bilik bergantung kepada warna, bilangan tunas, sudut dan skala imej. Agar tidak tersilap dengan pilihan kertas dinding, pereka merancang mengikuti peraturan:

 • Jangan mengejar imej yang popular dan bergaya.
 • Gunakan di pedalaman bukan hanya mawar kertas dinding, tetapi juga tekstil dengan cetakan bunga.
 • Tentukan tugas utama imej. Jika kertas dinding akan berfungsi sebagai aksen di dalam bilik, maka warna mereka perlu dilaksanakan dalam warna-warna terang. Untuk menggunakan imej bunga sebagai tambahan hiasan, imej krim, kuning, tunas putih dipilih.
 • Untuk bilik kecil, adalah disyorkan untuk membeli kertas dinding dengan peningkatan imej bunga dalam pastel, warna cahaya.

Rose adalah ratu di kalangan bunga, yang membolehkan kita membincangkan tentang penggunaannya yang sesuai dalam mana-mana reka bentuk dalaman. Seperti dahulu, wallpaper dengan cetakan bunga sangat popular. Selalunya pada kertas dinding menggunakan imej besar bunga tunggal atau tunas yang tidak dibuka.

Setelah dihiasi salah satu dinding dapur kecil dengan lukisan sedemikian, anda tidak akan hanya secara visual membesarkan ruang, tetapi juga akan menarik perhatian aksen sedemikian.

Di samping itu, apabila memilih wallpaper foto adalah penting untuk mempertimbangkan skala gambar, sama pentingnya untuk memilih warna imej. Penyelesaian warna yang paling popular dan berjaya adalah seperti berikut:

 • Foto kertas dinding dengan mawar merah pada foto, sesuai untuk hiasan bilik tidur dan ruang tamu. Dekorasi sedemikian lebih disukai oleh orang yang penuh semangat, penyayang yang tidak takut untuk menyatakan perasaan mereka.
 • Putik putih menambah cahaya dan ruang untuk reka bentuk dalaman. Boleh digunakan di ruang tamu, di dapur dan di tapak semaian.
 • Mengikut kepercayaan popular bunga kuning ke bahagian. Tetapi, menggunakan imej sedemikian di pedalaman bilik, anda akan terkejut betapa gembira dan cerahnya di dalam bilik.
 • Gambar-gambar kertas dinding dengan gambar krim putar sempurna digabungkan dengan reka bentuk elegan ruang tamu. Unsur hiasan semacam itu boleh digunakan, baik dalam reka bentuk klasik dan dalam moden.

Sebagai tambahan kepada warna dan saiz bunga yang digambarkan pada kertas dinding, anda perlu mempertimbangkan jenis bilik di mana anda berhasrat untuk menggunakan elemen hiasan ini.

 • Di dalam bilik tidur, dihiasi dengan warna kelabu atau cahaya, disyorkan untuk memilih gambar-gambar bunga mawar, mawar besar. Aksen yang terang akan membolehkan sedikit untuk mencairkan suasana yang tenang.
 • Di dalam bilik untuk seorang gadis imej krim atau bunga merah jambu akan mendekati.
 • Untuk dapur, bilik mandi dan ruang makan, imej warna kuning dan putih sesuai.
 • Untuk membuat reka bentuk dalaman yang tidak standard di ruang tamu, anda boleh menggunakan kertas dinding mawar di dalam gelap-burgundy, nada ungu. Tetapi itu, bilik itu tidak kelihatan menyedihkan, latar belakang warna gelap harus tenang, monophonic.

Untuk waktu yang lama ia dipercayai bahawa gambar-gambar bunga mawar hanya boleh digunakan dalam reka bentuk dalaman klasik. Tetapi, trend fesyen hari ini mengatakan sebaliknya. Foto mawar digunakan dalam hampir setiap arah reka bentuk. Dan bunga itu boleh digambarkan dalam bentuk putik atau rose rose, di mana beberapa titik air beku, dalam foto.

Imej bunga boleh menghiasi salah satu dinding di dalam bilik tidur atau di bilik mandi. Lagipun, bunga mawar itu adalah perwujudan kelembutan semulajadi dan kewanitaan, yang memberikan keindahan dalaman yang luar biasa.

Di antara trend fesyen, harus diingatkan gabungan dinding kertas dinding dan beberapa elemen di pedalaman, dibuat dengan warna yang sama seperti bunga yang menghiasi dinding.

Varian bilik dekorasi tidak kurang bergaya, adalah gambar sejambak mawar dari pandangan atas. Mewah dan kelembutan bunga, terpesona dan memberi inspirasi kepada semua orang yang melihat kemegahan itu.

Yang asli dan sentiasa bergaya adalah pilihan dengan penggunaan gambar mawar kecil. Kertas dinding dihiasi dengan pelbagai mawar teh, kelihatan sangat indah di pedalaman cheby-chic.

Meringkaskan, kita perhatikan bahawa wallpaper dengan imej mawar selalu menjadi tren. Mereka boleh digunakan dalam hampir apa-apa gaya, di dalam rumah untuk apa-apa tujuan dan digabungkan dengan banyak elemen hiasan. Mawar halus sentiasa memeriahkan reka bentuk dalaman, membawa nota cinta dan kecerahan semula jadi.

Kertas dinding cantik dengan bunga: 10 petua untuk memilih

Wallpaper dengan bunga - bahan yang paling biasa untuk hiasan ruang hidup Elemen hiasan ini, sebagai kertas dinding dengan bunga, sangat popular kerana serba boleh. Kertas dinding ini kelihatan hebat di setiap rumah dan harmoni melengkapkan mana-mana bahagian dalam. Satu-satunya helah ialah mereka perlu dapat memilih dengan betul, kerana tidak setiap corak mengubah bilik. Memilih kertas dinding untuk dinding adalah sains mudah, anda boleh belajar dalam masa sepuluh minit sahaja.

Wallpaper dengan bunga di pedalaman: twist bergaya

Wallpaper di dalam bunga menjadi aksen yang terang di pedalaman, jika tidak kelihatan menjerit. Ia berbunyi bercanggah, tetapi ia berlaku. Untuk menjadikan bilik itu selesa dan bergaya, adalah penting untuk tidak menyeberangi garis kemegahan. Pereka mempunyai peraturan: "Wallpaper yang lebih mewah, perabot yang lebih mudah, serta barangan lain di pedalaman - dan begitu juga sebaliknya." Apabila membeli kertas dinding dalam bunga, berpandukan peraturan ini. Ingat bahawa tandem yang terbaik untuk mereka adalah perabot yang kukuh.

Dalam gaya bahasa Inggeris dan arah cetakan bunga "Provence" boleh digabungkan dengan beberapa elemen mewah di pedalaman.

Kertas dinding bunga membawa pedalaman feminin ke pedalaman - bilik dengan mereka menjadi selesa dan lembut

Tidak kurang pentingnya, dan peraturan bahawa warna sahabat para canvasses di dalam bunga dipilih sesuai dengan nada gambar, dan tidak sesuai dengan naungan latar belakang. Untuk salutan putih dalam mawar merah, anda boleh memilih kertas dinding merah. Walau bagaimanapun, kertas dinding krim atau krim sempurna untuk sebarang lukisan, ia adalah universal.

Di antara corak sahabat, di sebelah mana kertas dinding di dalam bunga untuk dinding akan kelihatan terbaik - cetakan bergaris dan sangkar. Corak bunga lancar dan bulat, yang seimbang dengan susunan geometri yang ketat. Terutamanya pilihan ini sesuai untuk bilik di mana lelaki dikuasai. Kemudian kertas dinding di dalam bunga tidak akan kelihatan feminin, tetapi akan mengekalkan keserasian dan gaya.

Kertas dinding bunga: pilih corak yang betul

Untuk menyusun aksen dalaman dengan betul, anda mesti memilih pola atau corak tertentu. Ia sepadan dengan gaya dan subjek bilik. Nampaknya ia boleh lebih mudah daripada kertas dinding dengan bunga, tetapi tidak. Malah bunga-bunga itu boleh sama sekali berbeza, yang akan mempengaruhi persepsi mereka di pedalaman. Pertama sekali, adalah penting untuk memilih saiz mereka.

Wallpaper dengan bunga besar: di mana untuk memohon

Wallpaper untuk dinding dengan bunga besar secara visual mengurangkan ruang, jadi tidak sesuai untuk ruang kecil. Mereka juga menekan jiwa, jika di samping gambar besar, terdapat banyak unsur besar lain di dalam rumah.

Adalah adat untuk membuat kontras di pedalaman, menggabungkan kertas dinding dalam bunga besar dengan penutup dinding lain.

Wallpaper untuk dinding dengan bunga besar kelihatan terbaik di bilik yang luas dengan minimum perabot

Warna gambar bergantung kepada gaya, serta jumlah ruang kosong. Daripada itu, dan yang lebih moden, idea asli pereka, semakin terang bunga-bunga itu. Bagi bilik tengah, dekat dengan klasik, dan gaya lama, corak nada yang disenyapkan sesuai.

Bunga kecil untuk dinding: bagaimana untuk digunakan

Di dalam bilik kecil, hanya kertas dinding dengan bunga kecil sesuai. Dengan bantuan mereka, anda boleh membuat aksen di pedalaman, meningkatkan ruang secara visual, memberi ruang "semangat". Di dalam bilik yang sangat kecil, lebih baik menggunakan wallpaper ini hanya untuk satu atau dua permukaan, bukan untuk semua dinding. Mereka kelihatan lebih baik di sebelah warna pastel.

Kertas dinding dalam bunga kecil boleh secara visual memperluaskan ruang bilik

Variasi dengan bunga kecil lebih kerap digunakan dalam gaya klasik dan antik. Walau bagaimanapun, anda boleh menghiasi mereka dengan bilik moden, lebih suka imej terang.

Sentuhan terakhir adalah untuk mengambil corak itu sendiri, bunga-bunga yang akan mencerminkan ide pereka di pedalaman, yang menonjolkan kelebihannya.

Untuk menyusun aksen dalaman dengan betul, anda mesti memilih corak atau corak tertentu

Di antara pelbagai bunga, kami biasanya memilih tanaman kegemaran kami. Anda boleh membaca tentang nilai bunga kegemaran dan sifatnya dalam reka bentuk, atau sebaliknya - mula-mula memilih bunga berdasarkan nilainya. Urutan tindakan hanya bergantung pada keinginan anda.

Aksen merah akan membantu menghidupkan kehidupan, keghairahan dan kasih sayang ke dalam bilik. Terutamanya warna kertas dinding merah terang kelihatan pada latar belakang putih dan / atau hitam. Warna yang paling biasa dalam kes ini adalah bunga mawar dan popi.

Kertas dinding yang berwarna-warni dengan popi menarik perhatian khusus dan memberi inspirasi kepada orang-orang kreatif untuk karya baru

Dalam mitos ini, bunga ini memperlihatkan darah, tidur dan juga hubungan dengan orang mati. Tetapi reka bentuk moden tidak dapat difikirkan tanpa penutup dengan popi.

Mawar suka hampir semuanya. Bunga ini dikaitkan dengan keindahan, kelembutan, semangat, tidak bersalah, cinta dan persahabatan (bergantung pada warna). Di dinding dengan tumbuhan yang menakjubkan ini sentiasa bagus untuk ditonton.

Mawar merah jambu sesuai untuk mana-mana bilik yang dicipta dalam gaya yang lembut. Mawar merah dan putih menekankan motif klasik, sesuai untuk dapur dan bilik tidur. Mawar warna bukan standard sempurna melengkapkan bilik kreatif dengan penyelesaian asal.

Mawar sesuai dengan gaya dan tidak boleh digantikan sebagai unsur yang terang di pedalaman

Walau bagaimanapun, mawar terlalu besar harus dipilih dengan teliti. Mereka boleh menghiasi sebahagian bilik, beberapa dinding, tetapi tidak semua.

Peonies di dinding adalah yang terbaik untuk bilik tidur atau ruang tamu. Selalunya mereka digunakan untuk menghiasi bilik dalam gaya oriental. Mereka mewakili kesucian dan kecantikan.

Untuk memanjangkan ruang secara visual, adalah perlu memilih kertas dinding dengan imej peonies pada "sejuk 9quot; latar belakang

Di dalam bilik kecil, kertas dinding dengan pori mikro atau kelopak mereka pada latar belakang monofonik kelihatan hebat.

Di samping itu, masih terdapat banyak warna yang boleh didapati di dinding untuk dinding.

Chamomile akan menjadi penyelesaian terbaik untuk bilik kanak-kanak, bilik tidur atau dapur. Mereka akan menghidupkan semula keadaan dan memberikan suasana yang luar biasa dan menyenangkan

 • Iris ungu memberikan bilik teka-teki tertentu dan akan menenangkan mata anda selepas hari yang sukar. Tetapi kertas dinding tidak boleh dengan iris besar, supaya tidak mengaburkan ruang;
 • Bunga biru akan membawa kesegaran ke dalam reka bentuk dan pendekatan moden. Terutama jika ia tulip atau loceng. Mereka boleh digabungkan dengan palet mana-mana warna dan warna;
 • Kertas dinding terang dengan bunga kuning yang besar akan membawa positif dan kebahagiaan di rumah, sebagai peminat feng shui katakan;
 • Gerbera oren atau kertas dinding emas dengan bunga putih bercakap tentang kemewahan dan kesungguhan;
 • Bunga putih pada latar belakang naungan yang kaya - satu perincian penting di pedalaman. Lili akan mengimbangi ruang, membawa ia beberapa kelembutan dan, pada masa yang sama, akan menjadi nota terang;
 • Kertas dinding terang dengan orkid atau lotus menghiasi bilik mandi dan ruang tamu, menonjolkan keanggunan mereka;
 • Bunga-bunga liar bercakap tentang kesederhanaan dan kesederhanaan. Ini adalah pilihan terbaik untuk bilik standard, dilakukan tanpa berlebihan.

Buah-buahan makro dengan pelbagai warna adalah penyelesaian yang sempurna untuk bilik besar dengan reka bentuk luar biasa.

Jika anda ingin menggabungkan beberapa warna yang terang, lebih baik memilih kertas dinding dengan bunga

Untuk sepenuhnya mengalami semua keindahan dan daya tarikan setiap bunga, wallpaper 3D telah dicipta. Walau bagaimanapun, kertas dinding air juga sesuai dengan tugas ini. Keseronokan ini tidak murah, tetapi ia kelihatan hebat.

Wallpaper dalam bunga digunakan oleh pereka lebih kerap. Mereka bukan hanya perhiasan untuk dinding, tetapi mewujudkan suasana tertentu. Terutamanya apabila ditambah dengan motif semulajadi yang lain: rama-rama, burung, buah-buahan, dan lain-lain Gambaran keseluruhannya kelihatan holistik dan semulajadi, imaginasi menarik dan mata yang menyenangkan.

Cara memilih kertas dinding untuk bilik (video)

Pilih kertas dinding dengan bunga dengan betul, kerana mereka menentukan keadaan di dalam rumah.

Wallpaper foto dengan mawar di kawasan pedalaman

Imej bunga di dinding, mungkin, boleh dipanggil cara yang paling biasa dan universal untuk mempelbagaikan kawasan pedalaman. Bunga, jika anda memilih angka yang tepat, boleh menghiasi apa-apa, walaupun bilik yang paling sederhana dan kecil. Tetapi bunga yang paling popular, dan, apa yang harus disembunyikan, ratu semua warna pada setiap masa telah dan masih mawar. Mawar, kertas dinding dengan bunga ini tidak akan meninggalkan sesiapa yang tidak pedulikan.

Wallpaper foto di kawasan pedalaman, bergantung kepada imej yang dipilih, anda boleh memberi tumpuan kepada beberapa unsur, atau membuat suasana santai dan romantis.

Mungkin kelebihan utama mempunyai mawar di dinding anda adalah perkaitannya pada setiap masa. Sehingga kini, pereka fesyen tidak berhenti menjadi permintaan untuk bunga tertentu ini.

Foto 1 - Imej rosebud merah yang besar, hanya menawan, mewujudkan kedalaman dan juga meningkatkan saiz bilik akibat kesan 3D visual

Kami akan mempertimbangkan beberapa varian dalaman yang menggunakan imej "ratu" dan memberi beberapa petua tentang menggunakan cetakan bunga pada kertas dinding.

Apabila memilih wallpaper foto, ingatlah bahawa anda perlu memilih bukan sahaja apa yang kini bergaya, tetapi juga apa yang tidak akan anda bosan kelak.

Rose adalah ratu bunga. Ia boleh menjadi lembut, dan mungkin bersemangat, memikat. Dan di atas semua - ia adalah bunga yang hanya memancarkan aroma kewanitaan. Memandangkan ini, bilik yang paling boleh diterima, menurut banyak pereka, untuk kertas dinding dengan bunga mawar akan menjadi bilik tidur atau bilik mandi.

Hari ini di Favor ada bunga besar, sering - satu putik tanpa daun. Meletakkan keindahan seperti di dinding, anda akan membuat aksen dalaman menarik, yang akan sentiasa menarik mata.

Di sini anda perlu berhati-hati: tempat yang terang - belum lagi elemen laconic dalam reka bentuk dalaman. Khususnya, ini membimbangkan imej yang tidak menduduki kawasan seluruh dinding.

Yang bergaya adalah bunga mawar di dinding, yang terbukti apabila memasuki bilik.

Foto 2 - Satu lagi contoh kejayaan penggunaan mawar besar di kawasan pedalaman. Dalam kes ini, warna lembutnya menambahkan interior romantik cahaya

Photo 3 - Dalam hal ini, tentu saja, anda dapat melihat pemilihan warna yang tepat, tetapi lokasi foto itu agak pelik dan menambahkan ke pedalaman rasa tidak lengkap

Mawar besar boleh digunakan bukan sahaja di bilik tidur "dewasa", tetapi juga untuk bilik-bilik kanak-kanak yang menghias.

Gambar 4 - Mawar besar warna merah jambu lembut pada latar belakang yang sama, lembut-ungu, boleh menenangkan bayi dan mengiringi dia ke dunia mimpi

Anda masih ingat lama "nenek" set, pakaian kanak-kanak, "nenek" pasu yang menanggung cetak di roset kecil? Gaya ini dipanggil "shebbie-chic" dan hari ini berada di puncak popularitinya. Setiap hari di jalan-jalan yang anda lihat fesyen memakai pakaian dalam roset kecil, membawa di tangannya beg dengan cap yang sama, atau - bersepatu dalam kasut dalam gaya "Shabby-bergaya". Ada yang menggunakan mawar kecil dan memohon kepada kertas dinding.

Gambar 5 - Mawar besar warna merah jambu lembut pada latar belakang ungu lembut yang sama, boleh menenangkan mana-mana kanak-kanak dan mengiringi dia ke dunia mimpi

Mungkin, versi bukan standard penggunaan kertas hias gambar yang menggambarkan mawar, akan ada orang-orang di mana mawar itu ditangkap dalam bingkai hampir sepenuhnya.

Photo 6 - Dinding seolah-olah hidup! Mawar "dalam pertumbuhan penuh" bukan sahaja secara visual membuat dinding lebih tinggi, tetapi juga "memeriahkan" ia. Ia mungkin kelihatan seperti mawar seperti "kesepian" dapat digoncang dari angin sedikit angin

Pelbagai kertas dinding dengan mawar

Kini mari kita bercakap mengenai mawar mana yang terbaik untuk digunakan.

Tidak rahsia lagi bahawa warna sangat mempengaruhi keadaan psiko-emosi kita.

Jika anda memilih warna untuk kertas dinding yang tidak sesuai dengan jiwa anda, anda lebih berisiko gugup dan terancam oleh perkara-perkara kecil. Reaksi kepada ini "salah" warna boleh rasa kekecewaan dalam bentuk bilik luar - ini adalah mungkin warna variant.Neverny yang paling berbahaya boleh "push" bawah sedar, bukan untuk memberikan rehat, atau sebaliknya, banyak berehat, jangan cas semula bateri anda. Secara umum, segala-galanya berlaku: dari hanya suasana buruk hingga kemerosotan keadaan umum.

Warna dan intensiti warna mawar perlu dipilih berdasarkan kesan apa yang anda ingin capai dari bilik.

Jadi, penyelesaian warna yang paling popular:

Mawar merah selalu menjadi simbol cinta dan semangat, dan oleh itu hebat bagi orang-orang yang tidak pernah berpisah dengan perasaan ini. Adalah dipercayai bahawa tempat yang paling sesuai untuk mawar merah adalah bilik tidur, walaupun mawar tersebut sangat sesuai dengan interior ruang tamu, sambil menambah aksen ke pedalaman.

Foto 7 - Contoh menggunakan "warna cinta dan semangat" di dalam bilik tidur. Mawar semacam itu menambah kelembutan kepada gaya moden yang ketat di dalam bilik, yang, secara logiknya, harus memberi kesan positif kepada hubungan antara pemilik bilik tidur

Dengan sendirinya, putih adalah simbol kesucian dan tidak bersalah. Di samping itu, dia akan menambah kelembutan ke mana-mana bilik dan menjadikannya lebih ringan.

Photo 8 - Mawar putih besar di dinding mewujudkan rasa kebersihan, dan lampu tambahan menjadikan bilik lebih luas dan tidak begitu gelap, yang akan menjadi penyelesaian yang terbaik untuk bilik-bilik dengan lampu miskin

Di kalangan orang ramai, ia dipercayai bahawa bunga ros kuning diberikan pada perpisahan, tetapi bunga mawar kuning pada kertas dinding foto tidak sama sekali. Warna kuning adalah warna matahari, sumber cahaya yang memberikan kehidupan kepada segalanya di Bumi. Warna kuning membawa kita kegembiraan dan kebahagiaan setiap kali kita melihatnya.

Foto 9 - kuning besar meningkat di dalam bilik tidur. Setiap pagi, bangun dan melihat sebelum keajaiban yang terang, mood itu sendiri akan meningkat

Warna krim adalah warna keanggunan, keharmonian dan kemantapan. Bilik dalam skema warna semacam itu tidak akan membenarkan pengalaman berada di dalam hati anda.

Imej mawar pada hiasan foto dianggap sejagat kerana ia sangat sesuai dengan interior moden dan juga dalam gaya yang lebih klasik.

Photo 11 - Interior moden dengan tema mawar di dinding

Foto 12 - Kertas dinding ini boleh menutup seluruh dinding, yang akan menambah kabinet atau ruang tamu animasi yang sederhana. Perkara utama bukan untuk menenggelamkan keindahan semacam itu

Photo 13 - Salah satu pilihan yang paling indah untuk menggunakan kertas dinding di bilik tidur. Segala-galanya digabungkan: perabot, tekstil tempat tidur, dan lantai. Untuk bilik tidur semacam itu adalah mustahil untuk tetap tidak peduli

Seperti yang dapat anda lihat, terdapat banyak pilihan cara untuk menghidupkan semula premis dengan bunga mawar. Berani dan bereksperimen!

Tambah komen

Pembaikan, pembinaan dan penamat pada asas turn-key di Moscow dan rantau Moscow! Kami bersedia untuk membuat anda.

 • Pelbagai jenis aktiviti pembaikan dan pembinaan

 • Kerja-kerja pembaikan pembinaan

 • Saya menawarkan perkhidmatan saya untuk membaiki pangsapuri anda dari awal dan turnkey, serta semua jenis finishing.

 • Kami menjalankan kerja-kerja berdasarkan kunci giliran dan jenis berasingan.

  Perisian percuma untuk reka bentuk rumah

 • Program yang manakah untuk dipilih untuk reka bentuk dapur?

 • Reka bentuk siling dari eternit: 120+ ide-ide topikal dari tiruan langit berbintang ke sabana Afrika

  © 2007-2018 EtotDom - pertukaran pesanan bangunan dan perbaikan

  Apabila menggunakan bahan tapak wajib

  syaratnya ialah kehadiran hiperpautan ke laman web ini: etotdom.com

  Adakah anda pasti mahu memadamkan ulasan ini?

  Adakah anda pasti mahu memadamkan semua ulasan pengguna?

  Adakah anda pasti mahu menolak ulasan pengguna?

  Adakah anda pasti mahu mengalih komen pengguna ke spam?

  Adakah anda pasti mahu mengalih komen pengguna ke sampah?

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 33 = 37