Ketebalan Mdf

Ketebalan Mdf

Bidang pemakaian papak dari serpihan kecil adalah luas - dari pengeluaran perabot hingga pembinaan. Untuk setiap rantau, format paling optimum mereka telah dibangunkan, dan bukan tempat terakhir dalam senarai ciri adalah ketebalan lembaran.

Plat ketumpatan sederhana dari campuran cip halus dan pengikat polimer dipanggil MDF (Medium Density Fiberdoard) atau transliterasi MDF. Dihasilkan dalam bentuk lembaran atau panel dengan ketumpatan permukaan licin 400-750 kg / m 3. Produk ini dicirikan oleh kekuatan tinggi, rintangan kelembapan, kapasiti haba. Di tambah juga harga rendah dan kemudahan dalam kerja. Tidak seperti analog (papan serat atau papan serat), bahan mudah dilihat, dipotong, digilap.

Papan MDF dengan ketebalan yang berlainan digunakan untuk tujuan yang berbeza

Wajah MDF, yang digunakan untuk hiasan atau pelapisan, dihiasi dengan:

 • Enamel yang tahan lelasan pada asas alkyd atau urethane-alkyd.
 • Filem polimer tetap dalam teknik "laminasi". Pemilihan reka bentuk adalah luas. Anda boleh mendapatkan permukaan dengan tekstur untuk kayu, batu, tekstil, kulit dan banyak lagi. Terima kasih kepada pelbagai, ini adalah jenis penampilan muka yang paling popular.
 • Veneer spesies berharga kayu asli (ceri, ek, walnut, mahoni, wenge, jatoba, zebrano dan spesies eksotik lain).

MDF, digunakan untuk kerja-kerja kasar dalam pembinaan, penamat, penebat, tidak tertakluk kepada pemprosesan tambahan.

Antara kekurangan yang kita perhatikan bahaya kebakaran, keupayaan beban rendah dan hidropobia. Dari kesan berterusan air, plat membengkak, runtuh, acuan dan kulat boleh muncul.

Ketebalan MDF dan kawasan aplikasi

Plat MDF dihasilkan dalam dimensi keseluruhan berikut:

 • Panjang - sehingga 3,66 m;
 • Lebar adalah dari 1.5 hingga 207 cm;
 • Ketebalan - 3, 4, 6, 7, 8, 10, 12, 16, 18, 19, 22, 25, 28, 30 dan 60 mm.

Pelbagai format seperti itu diterangkan oleh sfera penggunaan.

Produk nipis yang ditipis - 3 dan 4 mm - digunakan untuk membuat lapisan plastik, profil untuk hiasan. Ia boleh menjadi fasad perabot atau sudut.

Hanya beberapa contoh fasad dari MDF

MDF 6 mm, 8 mm, 10 mm dan 12 mm yang paling biasa digunakan untuk pengeluaran kain seperti dinding dan siling panel, papan skirting, sempadan, rasuk hiasan dan barang-barang lain yang serupa. Permukaan di satu sisi berhadapan dengan filem-filem polimer dengan kayu, jubin, batu semula jadi dan hiasan lain. Sesetengah tukang menggunakannya sebagai lapisan pintu, elemen reka bentuk perabot (rak, loker kecil, dan sebagainya).

Panel MDF untuk hiasan dinding dan siling telah menerima pengedaran terluas

Panel MDF 10 mm, 12 mm dan 16 mm tanpa penamat hiasan boleh digunakan untuk penamat kasar dalam pembaikan, khususnya, untuk:

 • dinding, siling atau meratakan lantai;
 • pendirian sekatan;
 • penebat dan penebat bunyi.

Panel MDF format besar 8 mm dan 10 mm digunakan dalam pengeluaran pintu berlamina yang murah dengan struktur sarang lebah atau rak. Bingkai yang diperbuat dari kayu dipenuhi dengan kadbod atau bilah khas, dan ditutup dengan papan di luar. Permukaan ditutup dengan enamel atau dilaminasi dengan filem melamin atau PVC. Kebimbangan pengeluaran yang diterima untuk kategori belanjawan, bagaimanapun, mempunyai ciri-ciri operasi yang agak baik dan berkhidmat kira-kira 8-10 tahun.

Susunan pintu dari MDF

Pemakaian lembaran MDF tebal 16 mm, 18 mm dan sehingga 30 mm adalah terhad kepada pengeluaran perabot untuk tujuan runcit dan komersil. Daripada jumlah ini, perabot dihasilkan untuk tempat tinggal, bilik mandi, makmal, hospital, kabin kebersihan dan sebagainya. Untuk dewan perdagangan dan persidangan, bilik pameran dihasilkan kaunter, pameran, rak. Satu lagi bidang - pengeluaran pembungkusan tegar untuk pengangkutan barangan rapuh.

Ketebalan MDF - 60 mm. Dalam format ini, panel veneered dihasilkan untuk penyelesaian reka bentuk dalam pembaikan premis berukuran besar.

Format dan ketebalan di atas adalah standard. Mereka ditemui di kilang KRONO (Kronostar, Kronospan, dll.), Serta HDM, KZM dan lain-lain. Atas permintaan pelanggan, mana-mana pengeluar boleh menghasilkan produk dimensi tidak standard.

Saiz standard panel MDF

Jika panel MDF dipilih untuk menghadapi bilik, dimensi harus dipilih sedemikian rupa untuk meminimumkan pemangkasan. Tugasnya mudah. Tidak ada satu pun, mandatori untuk semua standard bagi dimensi panel MDF. Setiap pengeluar bebas untuk menentukan parameter produk mereka. Tetapi logik perkembangan pasaran memaksa para pengusaha untuk menyesuaikan diri dengan keperluan tukang masak dan pembuat perabot.

Dengan analogi dengan peraturan kedai tuan Abad Pertengahan, pengeluar moden mengembangkan piawaian dalaman mereka sendiri, hasilnya pelbagai nomenklatur semakin sempit, tetapi pengguna menjadi lebih selesa. Lebih mudah untuk mengorientasikan dan mengira. Di samping itu, dengan saiz yang sama, perbezaan dalam kualiti lebih ketara. Ini adalah faktor penting.

Plat kayu kitar semula telah lama diketahui: Papan lapis, papan serpai (partikel), papan serat (papan gentian), kepingan chipboard (RSD dan DSP), dan lain-lain pengeluaran mereka bukan sahaja membantu untuk menggunakan sisa kayu, membuat pengeluaran menguntungkan, tetapi juga menyediakan industri yang berkualiti tinggi, bahan-bahan selesa yang masuk ke dalam pengeluaran perabot dan bahan-bahan hiasan. Dengan mereka lebih mudah untuk bekerja daripada dengan pokok semulajadi, dengan produk akhir yang lebih murah untuk pengguna.

Sudah 20 tahun papan MDF menggantikan dengan papan serat dan partikel, keras terkini untuk mencari, tetapi MDF di mana-mana kedai perkakasan rangkaian hotel yang luas (dari segi saiz dan warna, dan tekstur, dan harga).

Nama MDF berasal dari fiberboard kepadatan sederhana (MDF) bahasa Inggeris - plat berserat kepadatan sederhana. Ini adalah papan keras! Benar dan salah. Mengikut jenis, struktur, komponen resin dan salutan, MDF berbeza dari fiberboard, jadi nama baru diperlukan. Tidak menghairankan, panel dinding MDF lebih unggul daripada yang lain dalam kekuatan, ketahanan dan mesra alam. Mereka memperuntukkan pesanan magnitud yang kurang berbahaya daripada bersaing dengan mereka fiberboard dan chipboard. Biarkan MDF lebih mahal, tetapi kualiti pengguna justifikasi harga.

Para penuntut menuntut satu perkara, pembuat perabot berbeza. Dan ini dan itu tidak perlu diseksa oleh carian. Mereka semua menerima daripada pengeluar mengikut arahan dan keperluan. Pada masa ini, panjang panel berada dalam julat dari 2.4 hingga 2.7 m, lebarnya bervariasi dari 150 hingga 900 mm, ketebalan adalah dari 3 hingga 30 mm.

Kesemua kepelbagaian ini diwakili dengan baik dalam banyak foto dalam ulasan tematik atau dalam katalog pengeluar dan penjual.

Di samping itu, sejenis khas dihasilkan - panel venir, ketebalannya mencapai 60 mm. Boleh lebih tebal - mengikut susunan individu.

Serat kayu adalah haba yang sangat baik dan bahan penebat yang baik. Panel MDF dengan ketebalan 12 mm memberikan perlindungan yang sama dari bunyi bising seperti kerja keras dalam 15 cm. Penampilan mereka meningkatkan hiasan dalaman.

Bagi keseluruhan tatanama, adalah perlu untuk melihat terus dari pembekal. Contohnya, di sini adalah keterangan daripada 3 pengeluar popular.

Tanda dagangan Kronospan menawarkan panel ukuran:

 • 2600 x 200 mm dengan ketebalan 14 mm;
 • 2600 x 325 mm tebal dengan 9 mm;
 • 2600 x 153 mm dengan ketebalan 8 mm;
 • 2600 x 200 mm dengan ketebalan 7 mm;
 • 2600 x 153 mm dengan ketebalan 7 mm.

Panel MDF dari jenama HDM:

 • 1300 x 198 mm dengan ketebalan 6 mm;
 • 2600 x 198 mm dengan ketebalan 6 mm.

Tanda dagangan Rusia "Soyuz" diwakili oleh panel 2600 x 238 mm dengan ketebalan 7 mm.

Banyak syarikat menawarkan penyesuaian pelanggan. Rahsianya ialah teknologi crimping serat dan penebalannya dengan resin membolehkan ia dilakukan pada mesin. Pelanggan tidak hanya mendapatkan dimensi linear yang diperlukan, tetapi juga bentuk yang mengambil kira pelepasan permukaan, di mana panel dibuat. Ini adalah kelebihan panel MDF berbanding bahan-bahan lain yang dihadapi.

Perhimpunan dan pemasangan panel tidak sukar. Membina serpihan minimum. Satu-satunya kelemahan adalah kebakaran, jadi langkah keselamatan kebakaran harus diikuti. Tetapi pada masa depan ia dijangka memasuki pasaran bahan dengan rintangan yang tinggi untuk api terbuka. Pengeluar bekerja untuk menyelesaikan masalah ini. Itulah sebabnya MDF mengekalkan kedudukannya yang utama di antara bahan penamat.

Panel MDF: ketebalan apa?

Ketebalan panel MDF berbeza dari 3 milimeter hingga 60 milimeter.

Bermula dengan 3 dan 4 milimeter, 5 dilangkau, sejajar dengan perintah 6, 7, 8, dan 9 adalah tidak, maka terdapat standard 10, 12, 16 dan 18, yang terlalu besar 19 milimeter, 20 juga seolah-olah dilangkau, sekali 22 milimeter pergi, kemudian 25, 28 dan 30. Pada 30 milimeter panel masih belum berakhir, tetapi melompat seterusnya sebanyak 60 milimeter, ia veneered MDF.

Panjang dalam piawai adalah 2600 dan 1300 millimeters, tetapi banyak pengeluar tidak mematuhi panjang ini dan juga menghasilkan 2400 dan 2700 dan 2800.

Lebar biasanya dari 150 milimeter hingga 900 milimeter, tetapi walaupun terdapat 2070 milimeter.

Ketebalan panel MDF boleh (seperti berikut):

Panel nipis adalah 3 mm, kemudian, keempat, keenam, ke-8, ke-10, ke-12, ke-14, ke-16, ke-18, ke-19 mm, 22-a, mm, 25 mm, 28, 30, dan ketebalan terbesar ialah panel MDF 60-mm.

Seperti yang anda lihat dalam angka-angka ini tidak ada ketetapan, dan sebilangan besar penyebaran ketebalan panel MDF dijelaskan oleh penggunaan plat (panel) ini.

MDF nipis (3, atau 4 mm) digunakan paling kerap untuk pembuatan pelbagai perabot perabot, contohnya facades melengkung dapur MDF,

Walaupun terdapat MDF yang fleksibel, tetapi juga menerima satu set panel nipis, juga digunakan.

Panel dari tebal 6 hingga 10 mm lebih sering digunakan untuk membuat dinding, panel siling, papan skirting dan sebagainya.

Panel tebal pesakit (dari 10 hingga 12 mm) boleh digunakan untuk mendirikan partition, meratakan dinding dan sebagainya.

Dari 16 hingga 30 mm, ini adalah panel MDF untuk pengeluaran perabot (berbeza).

panel MDF dihasilkan oleh teknologi yang sama dengan papan MDF, iaitu nama penuh bahan - medium papan kayu ketumpatan (Ketumpatan Sederhana papan serat). Dan ketebalan panel ini sangat pelbagai. Mereka dihasilkan (bergantung kepada tujuan yang dimaksudkan) dengan ketebalan 3 milimeter dan sehingga 30 milimeter. Tetapi terdapat panel super / tebal. Ketebalan mereka (dengan venir) adalah 60 milimeter.

Ketebalan standard papan MDF adalah 6-8-10-12-16-18-19-22-25-28 mm.

Dimensi sedemikian diperhatikan dalam pembuatan panel untuk alasan yang sangat mudah. MDF, sebagai bahan kalis bunyi, secara mendadak meningkatkan popularitinya. Sebagai contoh, panel MDF 12mm menyerap bunyi di dalam bilik, seperti kerja keras 150mm.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 22 = 24