Ketebalan pada kayu

Apa itu ketebalan dan apakah itu? Mesin rumah tangga multifungsi dengan ketebalan

Dalam toolkit mana-mana tukang kayu atau tukang kunci mesti ada ketebalan. Fungsinya membolehkan dengan betul menetapkan parameter dimensi, merancang unjuran tepat dan menentukan ketepatan kedudukan objek atau struktur tertentu dalam pembinaan dan pemasangan. Walau bagaimanapun, persoalan tentang ketebalan itu, melibatkan jawapan yang samar-samar. Di satu pihak, ia boleh menjadi satu alat kayu mudah dengan dua atau tiga komponen, dan sebaliknya - mesin pemprosesan lengkap yang lengkap, di mana fungsi ketebalan disediakan sebagai alat bantu.

Apakah fungsi ketebalan itu?

Biasanya, ketebalan dibeli untuk bekerja dengan kayu. Sebagaimana yang telah dinyatakan, peranti klasik membolehkan anda menangkap parameter geometri bahan kerja, membuat ukuran, memindahkan data dari lukisan ke bahan sebenar, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, ketebalan yang lengkap dalam kayu dalam bentuk mesin mempunyai lebih banyak peluang. Jika model manual digunakan hanya untuk menandakan, peralatan desktop di tempat mengimplementasikan dan memproses aktiviti. Tetapi di sini terdapat kekhususan. Pembetulan kekosongan dalam bentuk dan saiz dibuat oleh jenis mesin atau pesawat pelantar. Iaitu, ia adalah mesin yang membetulkan, yang serupa dengan fungsi untuk mengisar mesin. Unit-unit sedemikian digunakan untuk tujuan profesional di kilang-kilang perabot, dan dalam kehidupan seharian apabila membina objek kecil atau struktur menggunakan bahan kayu.

Model paling mudah jenis ini dibentuk oleh tiga komponen - rak galas asas dengan skala, alat penjepit atau cengkaman dan peranti tanda kecil. Ciri ciri sisa rumah bajet adalah bahan pembuatan - ini adalah model yang dibuat dari kayu yang sama, tetapi batu padu. Menurut reka bentuk, peranti siap ialah kasut di mana terdapat pembukaan segi empat tepat. Menggunakan pergerakan unsur-unsur fungsi dalam bentuk rel, pengguna boleh melakukan markup dinamik. Untuk memahami apa ketebalan dalam reka bentuk tradisional, seseorang juga perlu mengambil kira kepentingan komponen lukisan - pin. Boleh ada beberapa. Sebagai contoh, konfigurasi markup berganda membolehkan markup dijana secara selari dengan menjalankan baris.

Ciri-ciri alatan mesin dengan ketebalan

Model easel berbeza secara radikal dari ketebalan konvensional. Ia direka bentuk untuk pemprosesan mekanikal bahan kayu melalui pisau. Sebagai peraturan, mesin rumah tangga pelbagai fungsi mesin dengan ketebalan terdiri daripada katil, platform kerja dan elemen pisau yang disebutkan. Peranan pengendali dalam proses operasi boleh berbeza. Dalam model bajet, di mana sistem automatik tidak disediakan, dia sendiri menghidangkan benda kerja dan mengambilnya dari sisi permukaan kerja yang lain. Tetapi terdapat juga model automatik yang boleh dilakukan dan pemprosesan bersiri tanpa kawalan pengendali.

Adalah penting untuk mengambil kira perbezaan mesin seperti unit penyambung. Di sini sekali lagi adalah perlu untuk beralih kepada persoalan tentang ketebalan jenis kuda. Ia adalah mesin yang melakukan operasi pengisaran atau perancangan dengan mengorbankan pisau. Sebaliknya, mesin penyambung boleh mempunyai reka bentuk yang sama, tetapi terima kasih kepada sejumlah besar pisau (sekurang-kurangnya tiga) mereka menyedari penyingkiran yang berlebihan massa berlebihan dari permukaan bahan kerja.

Arahan Pengendalian

Perkara utama dalam proses pemasangan adalah untuk memastikan kedudukan struktur yang stabil. Dalam kes ini, mesin boleh menjadi lantai dan desktop. Dalam kedua-dua kes, penetapan mesin dipercayai di permukaan akan memastikan hasil yang tepat. Adalah wajar untuk menggunakan pengikat khas yang akan melumpuhkan ketebalan. Arahan untuk model desktop, sebagai contoh, mengesyorkan menetapkan unit dengan 4 bolt lengkap ke meja kerja atau platform kerja yang stabil. Kerja ini bermula selepas dram, dilengkapi dengan pisau, memperoleh kelajuan yang betul. Seterusnya, anda boleh menetapkan bahan kerja ke permukaan siram meja. Dalam proses perancangan objek berat dan panjang, perlu sedikit menaikkan tepi bahan kerja dari kedua-dua belah pemotongan. Ini akan menghalang pemotongan atau memotong bahagian berlebihan.

1

Dalam pengubahsuaian atau ini, ketebalan hadir dalam julat hampir semua pengeluar besar peralatan dan peralatan pembinaan. Khususnya, ketebalan desktop untuk bekerja dengan jumlah kecil ditawarkan oleh Makita dan Dewalt. Ini adalah teknik yang boleh dipercayai, yang dicirikan oleh ketahanan, fleksibilitas operasi dan kecekapan tinggi dari segi pemprosesan.

Pilihan menarik ditawarkan oleh pengeluar domestik. Sebagai contoh, model "Encore Corvette-21" cukup sesuai untuk bengkel kecil, yang terlibat dalam pemprosesan kayu gergajian. Jika anda memerlukan ketebalan sejagat untuk pelbagai operasi biasa, maka anda boleh merujuk kepada garis "Caliber9raquo;. Di bawah jenama ini juga terdapat model yang berpatutan dan tahan lama.

Bagaimana untuk memilih ketebalan?

Pertama sekali, ciri-ciri teknikal dan operasi diambil kira. Sebagai contoh, pada kedalaman potong, anda dapat memahami lapisan mana dari permukaan yang dapat menghilangkan mesin dalam satu pas. Nilai ini berbeza-beza dari purata 1 hingga 3 mm. Tidak kurang pentingnya adalah lebar potongan, di mana, pada dasarnya, keupayaan mesin untuk mengekalkan kekosongan dalam format tertentu bergantung. Model rumah tangga biasanya berfungsi dengan lebar dalam lingkungan 300-330 mm. Sering kali kuasa juga penting. Ia akan menentukan jenis produktiviti mesin mesin kerja mempunyai rumah pelbagai fungsi dengan mesin ketebalan dalam reka bentuk tertentu. Angka ini boleh menjadi 1.5 kW dan 2 kW. Model yang hampir dengan nilai pertama, sesuai untuk keperluan peribadi dan mesin dengan kapasiti melebihi 2 kW merujuk kepada segmen perindustrian.

Kejayaan operasi mesin jenis ini bergantung kepada banyak faktor. Untuk menentukan nuansa spesifik penggunaan teknologi, adalah perlu untuk memahami apa ketebalan jenis mesin dari segi penyelenggaraan. Ini terutamanya merupakan peranti kompleks dan berbilang komponen yang memerlukan penjagaan yang berhati-hati selepas setiap sesi rawatan. Pengguna perlu memeriksa keadaan teknikal unit secara kerap, melincirkan unsur-unsur kumpulan kerja dan mengekalkan kualiti pisau. Hanya dalam keadaan penyelenggaraan komprehensif kompeten keupayaan kerja ketebalan kita boleh menjangkakan kualiti fungsinya yang tinggi.

Ketebalan pada kayu oleh tangan sendiri: peranti. Gambarajah perhimpunan

Dalam artikel ini kita perlu mengkaji mesin ketebalan rumah untuk kayu. Kita akan mengenali prinsip kerja mereka dan unsur-unsur asas. Di samping itu, kita perlu mengetahui betapa sukarnya untuk merancang pelukis buatan sendiri di atas pokok, dan sama ada ini difahami terhadap latar belakang banyak cadangan pasaran.

Troli perindustrian pembuatan Soviet.

Mesin ketebalan (dalam keadaan biasa - ketebalan) berfungsi untuk memancarkan satu, dua atau banyak kapal terbang papan kayu, balok atau papan lembaga dalam satu pas sehingga saiz set.

Perbezaan utama dari mesin peretas yang lebih biasa (mesin pelantar) ke tuan rumah ialah ketebalan dapat menghasilkan produk ketebalan yang diberikan tidak setelah beberapa berjalan dengan ukuran pengukuran yang berterusan, yaitu pada satu waktu:

 1. Satu kosong saiz sewenang-wenang dimasukkan ke dalam pasangan penggelek yang diterima;
 2. Di sisi lain mesin datang papan potong yang sempurna atau perisai keratan rentas yang dikehendaki.

Untuk lebih tepat: dalam praktiknya, apabila bahan kerja diberi makan dengan cepat, ia boleh meninggalkan kesan pisau dalam bentuk "gelombang" cetek, supaya pemprosesan akhir untuk digunakan dalam mengerjakan papan masih diperlukan.

Kelebihan jelas ketebalan adalah menjimatkan masa yang besar, pertama sekali - apabila menghasilkan sejumlah besar bahagian ketebalan yang sama. Di samping itu, apabila memasang pisau keriting, ketebalan memungkinkan untuk menghasilkan balok berprofil, baguette, papan papan yang terbuat dari kayu dan banyak lagi unsur hiasan kayu.

Di pintu keluar terdapat papan licin di kedua-dua belah pihak.

Bagaimanakah mesin ketebalan dibuat?

Mari kita mengkaji satu reka bentuk yang mudah dengan satu pisau sebagai sampel, menyediakan, masing-masing, satu pemprosesan sebelah pihak.

Skema ketebalan satu bahagian.

 • Pisau berputar 1 menyediakan pelan sebenar papan. Sebagai peraturan, ia adalah drum dengan bilah diganti dengan tegar - lurus atau berbentuk.
 • Spring tekanan 2 memastikan bahawa bahan kerja ditekan terhadap gulungan 3 dan 4.

Nota: permukaan roll 4 sering dibuat beralun untuk memperbaiki bahan kerja yang lebih dipercayai.

 • Rocker bergerak 5 berfungsi untuk memperbaiki paksi penggelek atas.
 • Fungsi yang sama dilakukan oleh lengan rocker 6 dari bawah: spring 7 menekan roll bawah 8 ke benda kerja.

Dalam skim ini tertakluk kepada pelarasan:

 1. Menekan kuasa roller bawah F1.
 2. Menekan kuasa penggelek atas F2.
 3. Kedalaman potongan A.

Walau bagaimanapun, mesin ketebalan yang biasa di atas kayu mempunyai peranti yang agak rumit:

 • Jumlah gulungan lukisan tidak 3, tetapi 4. Dalam kes ini, bahan kerja diangkut dengan rintangan minimum: dalam skema di atas, aci kiri dipaksa untuk meregangkan bahan kerja yang terletak pada asas keluli halus.
 • Untuk mengelakkan bahan kerja dari terbang keluar ke arah yang bertentangan sebelum pasangan penggelek makan pertama, mencondongkan "kuku" diletakkan, mengetatkan papan rapat apabila cuba menarik balik.

Claws 3 menyekat sebalik bahan kerja.

 • Di samping itu, walaupun dalam ketebalan isi rumah, satu skema dengan dua pisau lebih biasa, mampu secara bersamaan memproses kedua-dua bahagian bawah dan bahagian atas bahagian itu. Reka bentuk dengan satu fungsi pisau tidak terlalu jauh dari peretas: satu-satunya kelebihannya adalah pembotolan mekanikal.

Mari mengetahui bagaimana dan dari apa mesin ketebalan dibuat di atas kayu oleh tangan mereka sendiri.

Dalam foto - mesin buatan sendiri dengan pembotolan elektrik dalam proses perhimpunan.

Reka bentuk yang ditunjukkan dalam gambar di atas adalah dekat dengan ketebalan pengeluaran kilang dengan fungsinya. Bagaimanapun, dalam praktiknya, pembinaan lebih mudah dibuat dengan tangan mereka sendiri.

Alasannya agak jelas: mesin ketebalan buatan sendiri untuk kayu hanya mempunyai satu kelebihan jelas berbanding kilang: murah; Oleh itu, untuk meminimumkan kos, mereka sangat dipermudahkan.

Untuk membuat reka bentuk yang rumit, anda perlu membeli banyak produk keluli mahal, galas yang tahan haus, kendi, gear, dan motor elektrik yang kuat akan menelan kos yang banyak.

Berikut adalah beberapa, malangnya, arahan cetek untuk mencipta mesin yang paling mudah dengan pembajakan manual.

Pada masa yang sama, kos untuk komponen sahaja akan lebih kurang seperti berikut:

Jumlah kos (tidak termasuk masa, elektrod, elektrik) akan dari 13 hingga 24 ribu rubel.

Skim katil mesin.

Berikut ialah parameter mesin yang sangat nyata, yang dihasilkan oleh algoritma di atas:

 • Lebar maksimum papan adalah 320 mm.
 • Ketebalan bahan kerja adalah dari 0 hingga 200 mm.
 • Pelarasan ketebalan - manual, dengan pengukur caliper / penguasa.
 • Peregangan adalah manual, pemegang penggelek.
 • Keselamatan adalah minimum. Kuku yang menyekat langkah terbalik tidak disediakan dalam pembinaan. Selongsong melindungi dari penyebaran kerepek, tetapi bukan dari pemusnahan benda kerja: apabila serpihan papan atau bar tersebar, lembaran milimeter akan dihancurkan.

Dan sekarang mari kita berkenalan dengan alternatif - mesin siap pembuatan kilang. Berikut adalah ciri-ciri sepasang model julat harga awal.

Ketebalan yang murah dan padat.

Kuasa motor yang agak kecil dikompensasikan oleh putaran pisau tinggi (8000 rpm). Perhatikan, terdapat dua daripadanya, yang bermaksud pemesinan dua hala bahan kerja dalam satu pas. Untuk menyesuaikan saiz output bahan kerja ialah roda tenaga lulus, yang membolehkan anda mengetepikan dengan caliper atau penguasa.

Jisim mesin juga patut diberi perhatian: 31 kilogram dipindahkan oleh orang yang sihat secara fizikal tanpa banyak usaha. Produk buatan sendiri dari sudut - setengah ratus dengan enjin lima kilowatt akan menimbang sekurang-kurangnya tiga kali ganda.

Sebelum kita adalah mesin kayu sejagat dengan ketebalan: ia boleh berfungsi sebagai kabus elektrik konvensional. Mari kita beralih kepada ciri-ciri.

Dan sekali lagi kami mendapat produk yang sangat baik dan berfungsi, yang agak setanding dengan kos untuk pembinaan buatan sendiri, mempunyai dimensi padat, berat kecil dan jauh lebih berfaedah dari segi estetika.

Planer - ketebalan dari syarikat Kraton.

Sila ambil perhatian: ya, di bengkel rumah, estetika peralatan biasanya tidak di tempat pertama.

Walau bagaimanapun, jika anda menyimpan instrumen dalam apartmen - kedua-dua dimensi dan rupa alat menjadi faktor penting.

Mereka cukup jelas. Penciptaan bebas mesin ketebalan hanya akan bermakna jika anda sudah mempunyai semua unsur asas reka bentuknya. Jika ini tidak berlaku, lebih menguntungkan untuk memberi perhatian kepada produk siap, yang boleh anda ketahui lebih lanjut mengenai dari video dalam artikel ini.

Mesin ketebalan untuk kayu: harga dan ciri-ciri peranti

Pembuatan kekosongan kayu dalam satu cara atau yang lain membayangkan penggunaan mesin ketebalan. Keperluan untuk menyesuaikannya kepada satu saiz, serta memberi mereka penampilan yang menarik, memaksa tuan menggunakan pelbagai peranti untuk ini. Mari kita pertimbangkan, apa perbezaan antara setiap mesin ketebalan pada pokok: harga, ciri teknikal dan model yang paling popular pada peranti ini.

Mesin ketebalan direka untuk memproses unsur-unsur kayu

Prinsip mesin ketebalan pada kayu

Tugas utama yang digunakan mesin ketebalan adalah melicinkan permukaan kayu, dan juga menentukibkan produk ke satu saiz yang diperlukan. Gunakan reka bentuk semata-mata untuk perancangan secara rectilinear. Dalam kes ini, ketebalan isi rumah terdiri daripada unsur berikut:

 • elemen pemotongan utama struktur, ia juga pisau aci;
 • permukaan kerja;
 • enjin;
 • penggelek.

Alat mesin di atas pokok membolehkan untuk menerima butiran saiz yang sama

Permukaan meja kerja terdiri daripada dua bahagian. Salah seorang daripada mereka berkhidmat, dan yang lain adalah tuan rumah. Di antara mereka adalah pisau pisau yang memotong. Unsur yang memasuki meja disokong oleh gulung, dengan itu memastikan pemotongan yang lancar dan selamat.

Perhatikan! Bahagian ini boleh diserahkan secara automatik atau secara manual. Bagaimana ini akan berlaku bergantung pada model mesin.

Sebagai peraturan, bahagian-bahagian kayu diberi tumpuan kepada ketebalan itu setelah pemprosesan utama dilakukan pada mesin penyambung, tetapi dalam kebanyakan kes kedua-dua fungsi digabungkan dalam satu peranti. Ia adalah pada peranti sedemikian sehingga kita akan menghentikan perhatian hari ini.

Dengan jenis perancangan, dua jenis mesin dibezakan: untuk pemotongan membujur dan untuk melintang. Mana yang dipilih bergantung kepada unsur-unsur saiz yang hendak digunakan. Jika butirannya kecil, maka pilihan pertama digunakan, dan jika besar, maka yang kedua.

Membezakan mesin ketebalan untuk pemotongan membujur atau melintang

Terdapat mesin yang dilengkapi dengan beberapa pisau pisau pada masa yang sama. Mereka, pada gilirannya, boleh menjadi satu sisi, dua sisi atau empat segi. Pengubahsuaian sedemikian membolehkan mesin memproses beberapa bahagian serentak.

Peranti dan ciri teknikal mesin rumah ketebalan

Badan mesin kerja kayu selalu terbuat dari besi cor dan memiliki empat kaki pendukung. Agar permukaan kerja boleh bergerak secara menegak, skru mengangkat khas dipasang di bahagian sampingan. Dalam model moden, ketinggian meja boleh diselaraskan dengan bantuan roda tenaga roda, dan dalam alat sederhana atau usang hanya enjin boleh bergerak. Jadual tetap tidak bergerak.

Semasa operasi, kosong terletak pada satah mendatar jadual kerja dan, jika perlu, dipegang oleh penggelek khas. Kemajuannya adalah disebabkan oleh mekanisme automatik atau penggelek sampingan yang berputar secara bersamaan dengan aci, dengan demikian mendorong cakera. Untuk memastikan melekat pada bahan polimer, permukaan roller adalah getah.

Unsur kayu dimasukkan ke dalam mesin secara manual atau secara automatik

Antara peningkatan yang paling umum dan popular di mesin tersebut, kemungkinan untuk memperluaskan permukaan kerja, serta menyesuaikan ketinggiannya. Parameter ini menentukan kemungkinan papan pemprosesan saiz yang berbeza.

Ciri-ciri kerja di atas roda elektrik elektrik

Mari kita bincangkan secara ringkas bagaimana proses bekerja di belakang mesin berfungsi. Pada mulanya, pereka direka bentuk untuk merancang bahagian lurus dari dua pihak. Ini adalah seperti berikut: bahagian diletakkan di atas meja pada sudut 90 ° berkenaan dengan pisau pisau. Sekiranya bahan dimakan secara manual, bahagiannya dipegang tangan di kedua-dua sisi, dan secara beransur-ansur diberi makan ke sisi pisau.

Nasihat berguna! Agar hasil kerja menjadi lebih kualitatif, perlu menyesuaikan pergerakan bahagian dengan hanya satu tangan. Sekiranya anda menggerakkannya pada masa yang sama, bahan kerja akan bergerak, yang akan menyebabkan elemen tidak dapat digunakan.

Proses planing pada mesin ketebalan melibatkan pemprosesan baki sisi bahagian. Di sini bekalan hampir selalu automatik, kerana hanya tuan-tuan dengan pengalaman bertahun-tahun boleh secara tepat dan betul menyerahkan bahagian secara manual. Pendatang baru akan merosakkan banyak bahan untuk mencapai hasil yang diinginkan.

Dijual adalah fuganki dengan kuasa dari 1 hingga 44 kW

Mekanisme tindakan sebuah stesen elektrik bergerak agak mudah: dua penggelek, yang menjadi panduan, memberi makan bahagian ke depan, ke arah batang pisau. Di sisi sebaliknya, unsur-unsur diambil dalam bentuk yang telah diproses, dan ramuan hanya runtuh ke lantai, atau dipungut di tempat yang khusus ditetapkan untuk tujuan ini.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa jika anda perlu bekerja dengan bahagian yang panjang, seperti daun pintu, output jadual harus cukup lama untuk dapat menerimanya.

Pengelasan dan ciri-ciri mesin ketebalan dan perancangan untuk kayu

Model yang berbeza dari mesin ketebalan dan penyambung mempunyai ciri teknikal yang berbeza dan, bergantung kepada mereka, dibahagikan kepada kelas. Oleh itu, sebelum membeli mesin ketebalan di atas kayu, anda akan membiasakan diri dengan ciri-ciri produk dan ciri-ciri penggunaan yang berkaitan.

Mesin boleh dibahagikan kepada kumpulan, dengan fokus pada petunjuk berikut:

 • lebar produk, pemprosesan yang mungkin dilakukan pada mesin ini. Ia boleh ditentukan oleh panjang mesin itu sendiri. Jelas sekali, tidak mungkin untuk memproses bahagian yang tidak sesuai di desktop;

Salah satu ciri penting mesin ialah ketebalan produk yang boleh diproses

 • ketebalan produk yang boleh diproses. Sebagai peraturan, mesin rumah tangga, yang digunakan di rumah, tidak dapat sepenuhnya memproses bahagian yang ketebalannya melebihi 10 mm. Untuk peranti perindustrian, angka ini mencapai 160 mm;

Perhatikan! Banyak peranti membolehkan anda menyesuaikan kedalaman pemotongan, terima kasih kepada unit kawalan khas. Dengan model sedemikian ia lebih mudah dan lebih mudah untuk berfungsi.

 • Alat mesin berbeza di antara mereka juga dengan kuasa motor elektrik dipasang di dalamnya. Bergantung pada apa yang digunakan oleh peranti itu, kuasanya boleh berkisar antara 1 hingga 44 kW. Walaupun industri menggunakan peranti yang lebih berkuasa. Untuk kegunaan rumah tangga, model dengan kuasa rendah dipilih, terutamanya untuk mengurangkan kos tenaga;
 • Pemisahan kepada jenis juga berlaku mengikut petunjuk seperti penyingkiran cip. Proses ini boleh dijalankan secara manual dan automatik sepenuhnya. Adalah penting di sini bahawa dalam proses kerja semua cip dikeluarkan, sebaliknya kualiti pemotongan kayu boleh rosak dengan ketara;
 • Model mesin boleh berbeza jauh antara satu sama lain dalam tahap automasi. Oleh itu, sesetengah peranti mempunyai pedal tambahan dan juga panel kawalan.

Model-model ketebalan moden boleh dibekalkan dengan penyejuk cip

Semua ciri-ciri ini boleh berlaku dalam model satu sisi dan dua sisi. Oleh itu, anda boleh dengan mudah mencari pilihan yang akan sesuai dengan anda dengan ciri dan kos.

Apa yang perlu dicari dan bagaimana untuk memilih ketebalan pelerat untuk rumah

Katakan anda telah menilai keperluan anda dan bersedia untuk membeli model mesin kegemaran anda. Apa yang boleh berlaku? Terdapat beberapa isu yang perlu ditangani sebelum membeli: menentukan lokasi pemasangan dan mengetahui sama ada lantai akan menahan beban berat seperti itu.

Selain fakta bahawa mesin itu harus berada di dalam rumah dan dilindungi dari hujan, salju dan matahari, ia memerlukan makanan. Juga, peranti mesti dipasang sedemikian rupa sehingga anda mempunyai peluang untuk mendekatinya dari kedua belah pihak. Hanya penggunaannya sahaja yang mudah. Menyedari ini tidak selalu mudah, terutamanya di bilik-bilik kecil.

Bagi berat peranti, terdapat keperluan untuk menilai sama ada permukaan boleh menyokong, di mana anda akan memasang apa-apa beban. Jika berat mesin adalah terlalu besar, pakar-pakar mengesyorkan untuk meletakkan di bawah asas plat khas yang akan membantu mengagihkan berat dan tidak akan membenarkan untuk berubah bentuk lapisan.

Mesin ketebalan menghasilkan hingar tertentu semasa operasi, apa yang harus dipertimbangkan ketika memilih produk

Juga bernilai memberi perhatian kepada kos peranti. Model yang mencukupi dengan prestasi purata tidak mungkin menelan belanja kurang daripada 20 ribu rubel. Sudah tentu, anda boleh mencari model dan lebih murah, tetapi mereka lebih sesuai untuk penggunaan tunggal, dan bukan untuk kerja tetap.

Nasihat berguna! Pastikan anda mempertimbangkan reputasi pengeluar, yang produknya anda beli. Baca di forum untuk mendapatkan maklum balas tentang kualiti mesin mereka, serta ciri-ciri operasi yang mungkin.

Mesin ketebalan untuk kayu: harga dan ciri-ciri model yang popular

Mesin ketebalan isi rumah mempunyai pelbagai saiz dan ciri. Parameter sedemikian seperti kuasa enjin, dimensi dan berat badan boleh berbeza dengan ketara antara satu sama lain, yang memungkinkan untuk memilih model yang paling sesuai untuk tujuan tertentu.

Pertimbangkan beberapa pengilang yang popular, yang produknya mudah dijumpai di pasaran domestik, dan perhatikan cadangan mereka: model mesin, ciri dan kos.

Ketebalan isi rumah Dewalt D27300

Rysmus Makita: kelebihan, keburukan dan ciri-ciri

Thicknesser Makita 2012 NB - salah satu pilihan yang paling popular, disebabkan oleh keupayaannya, kemudahan penggunaan, serta berat badan yang agak kecil. Dimensi mesin adalah 483х771х401 mm, dan berat - 28.1 kg. Peranti ini mempunyai lampu penunjuk yang menunjukkan kesediaan untuk operasi, dan juga dilengkapi dengan pengendalian khas untuk pengangkutan yang mudah. Harga purata mesin itu ialah 35-40 ribu rubel.

Kelebihan model ini termasuk keupayaan untuk memberi makan bahan kerja secara automatik, kuat motor 1650 watt, bunyi yang rendah (83 dB) dan kehadiran sistem selesa dengan mana pisau boleh disesuaikan kedalaman rendaman. Antara kelemahan yang dinyatakan tidak mencukupi rumit melindungi mekanisme dalaman daripada habuk dan tatal jatuh, yang membawa kepada keperluan untuk kerap membersihkan peranti ini untuk mengelakkan masalah.

Sebagai pemilik nota mesin ini, ia agak mudah, kerana kombinasi dimensi kecil dan produktiviti yang tinggi. Di samping itu, ia boleh didapati tanpa masalah di hampir semua kedai khusus.

Nasihat berguna! Jika semasa operasi anda perlu membeli pisau untuk ketebalan atau komponen lain - adalah lebih baik untuk menghubungi pembekal yang sama di mana mesin itu dibeli.

Mesin ketebalan Makita 2012 NB dengan kuasa enjin 1650 W

Mesin Cruton-Thicknessing Kraton: video, ulasan dan ciri-ciri.

Antara model pengeluaran Craton syarikat domestik, anda boleh mendapatkan pilihan mesin murah yang sesuai untuk kegunaan rumah yang jarang berlaku. Mesin Kraton WMP-02 berukuran 705 x 410 x 435 mm (saiz meja 600 x 230 mm) dan berat 12,8 kg. Model ini dilengkapi dengan muncung, yang membolehkan anda menyambungkan pembersih vakum. Kos mesin adalah 18-24000 rubel.

Faedah termasuk tegar unit pembinaan pasang siap, kehadiran selongsong khas untuk perlindungan cutterblock, dan kemungkinan menyesuaikan pagar rip di sudut menegak. Antara kelemahan harus diperhatikan kuasa sedikit - 1300 watt.

Maklum balas pelanggan mendakwa bahawa kelebihan utama mesin ini adalah kemudahannya. Berbanding dengan model lain, ia mempunyai berat kecil, walaupun perlu diperhatikan bahawa kuasa itu sedikit kurang. Walau bagaimanapun, ia berguna untuk melihat ulasan video yang ditawarkan di tapak khusus untuk membuat pendapat anda sendiri mengenai peranti ini.

Nasihat berguna! Jika anda bercadang untuk melengkapkan bengkel anda sendiri, sebaiknya anda mempunyai mesin untuk mengasah pisau untuk fugank. Jadi anda akan menghapuskan keperluan untuk mencari bantuan di luar.

Reismusy Corvette: kombinasi sempurna kuasa dan kebisuan

Sebagai alternatif, anda boleh mempertimbangkan pemerolehan tebal mengukur Corvette 21 dengan permukaan kerja gelongsor. Ia mempunyai kuasa enjin yang besar sebanyak 1500 watt dan pada masa yang sama tahap bunyi minimum semasa operasi. Mesinnya agak besar dalam berat 40 kg dengan dimensi 610х370х470 mm. Harga unit berada dalam lingkungan 21-25 ribu rubel.

Seperti yang diceritakan oleh pengguna, keupayaan mesin berfungsi secara senyap-senyap agak mengimbangi berat beratnya. Permukaan kerja gelongsor membolehkan peranti mengambil sedikit ruang pada masa ia tidak digunakan.

Reismus Jet: kebaikan dan keburukan menggunakan mesin dalam kerja

Jet JPT 10B adalah satu lagi model moden yang direka untuk memudahkan perancangan ruang kosong. Ciri membezakan utamanya ialah kehadiran pendirian khas atau kaki yang dipanggil, yang menyimpan peranti pada ketinggian yang diperlukan. Peranti ini menyediakan keupayaan untuk menyesuaikan sudut kecenderungan perhentian selari dan kedalaman pelan.

Dimensi model - 980x470x1120 mm, berat 34 kg, daripada keburukan, pengguna mencatatkan tahap bunyi yang tinggi ketika bekerja. Kos mesin adalah dari 34 hingga 36 ribu rubel.

Berat ketebalan pelet Jet JPT 10B ialah 34 kg

Jika anda ingin membeli jointer kayu atau permukaan tolok, yang akan melaksanakan segala fungsi yang setanding dengan peranti yang kuat dan besar, Jet JPT 10B - pilihan ideal.

Nasihat berguna! Sebelum ini, berhati-hati di mana anda meletakkan mesin dengan tahap hingar yang tinggi. Jelas, jauh dari tempat tinggal ia akan dipasang, lebih baik. Juga tidak menyakitkan untuk melengkapkan penebat bunyi tambahan dinding bengkel.

Mengikut pengeluar, ketebalan Interskol adalah gabungan ideal kesederhanaan dan kualiti. Reka bentuk pemikiran yang baik membolehkan penggunaan penuh mesin ini dalam industri kayu.

Mesin Interskol RS 330/1500 dengan berat 33 kg dilengkapi dengan kuasa motor 1500 W dengan penggulungan berganda. Peranti dilengkapi dengan perlindungan yang berlebihan, ada kemungkinan untuk menyambungkan pengekor cip. Harga mesin berada dalam lingkungan 27-31 ribu rubel.

Harga purata mesin Interskol RS 330/1500 adalah 27-31 ribu rubel

Rasmus Interskol menduduki tempat yang istimewa dalam segmennya dan bermesyuarat dengan cukup kerap. Ulasan model mesin ini memberi keterangan kepada reka bentuk yang teliti dan mudah, serta mengenai gabungan harga dan kualiti optimum.

Harga dan ciri-ciri model ketebalan lain

Walaupun populariti barangan asing semakin meningkat, beberapa alat mesin domestik terus mengekalkan popularitinya. Pertimbangkan ciri-ciri utama empat model mesin ketebalan yang paling popular:

Bagaimana untuk menyesuaikan secara berasingan mesin perkakas ketebalan

Satu lagi perkara penting yang boleh berguna seperti bekerja dengan mesin adalah pelarasannya. Ia akan diperlukan sebelum memulakan kerja, dan juga secara berkala sepanjang hayat peranti.

Jika anda tidak mengambil langkah-langkah yang perlu untuk menyesuaikan peranti, dari masa ke masa, kualiti kerja akan merosot nyata. Untuk mengelakkan situasi sedemikian, perlu mengikuti saranan dan peraturan yang mudah untuk membantu mekanisme dalam keadaan yang tepat:

 • Kelancaran permukaan yang dirawat bergantung kepada sejauh mana desktop diletakkan dengan lancar, jadi pastikan tidak ada salah paham;
 • penampilan penyaduran melintang di permukaan menunjukkan bahawa pelarasan memerlukan roller. Kemungkinan besar, punca kemunculan kecacatan adalah lokasi yang sangat rendah;
 • jika anda tidak berpuas hati dengan kelancaran permukaan yang dihasilkan, cuba menurunkan penggelek yang lebih rendah sedikit lebih rendah. Sebagai peraturan, lokasi yang salah menyebabkan getaran, dan akibatnya - penyelewengan;

Melaraskan penggelek yang lebih rendah akan memberikan permukaan licin kayu yang dirawat

 • Perhatikan pelarasan kasut belakang. Ia tidak seharusnya memberi tekanan pada bahagian itu, jika tidak, disebabkan pengurangan kadar suapan, alur di permukaan tidak boleh dielakkan.
 • Pemindutan kerepek ke roller belakang sering mengakibatkan kecacatan pada bahagian-bahagian, serta kesesakan mereka dalam mekanisme. Untuk mengelakkan ini, berhati-hati dengan pemasangan penutup yang betul.

Cara untuk menghapuskan kemungkinan masalah mesin ketebalan

Walaupun dengan pengendalian yang sangat berhati-hati, mesin itu tidak kebal dari berlakunya kesalahan standard untuk jenis peranti ini. Sekiranya berlaku, adalah perlu untuk memulakan pembaikan segera, kerana ini boleh menyebabkan keadaan berbahaya semasa operasi. Kebanyakan kerosakan tersebut boleh dengan mudah dihapuskan secara bebas. Mari kita pertimbangkan beberapa kes paling kerap:

 • permukaan desktop melesat. Jika ini berlaku, maka akibatnya anda tidak akan selari dengan bahagian atas dan bawah bahagian itu. Untuk mengelakkan ini, cuma tarik salah satu bolt yang menyesuaikan diri;

Pengetatan bolt pelarasan boleh dilakukan secara manual

 • tekanan berlebihan roller bergelombang pada bahan kerja. Masalah ini dapat dilihat dengan mudah oleh penampilan alur melintang pada permukaan bahan kerja. Satu lagi masalah ialah kedudukan roller yang sangat tinggi. Dalam kes ini, semasa pemprosesan, bahan kerja akan bergetar atau bengkok, dan permukaan akhirnya akan menjadi tidak cukup licin dan licin. Penyelesaiannya ialah untuk melaraskan roller;
 • Kasut belakang yang tidak disesuaikan juga boleh menjadi masalah. Sementara bahan kerja akan melewati penggelek makanan, bahan kerja akan mula bertahan, walaupun pemotong tidak menghentikan kerja mereka dan terus bergerak. Akibatnya - kemunculan kemurungan yang mendalam sepanjang keseluruhan bahan kerja;
 • dan masalah yang paling biasa adalah mendapatkan cip ke roller belakang. Ini penuh dengan rupa alur ciri pada bahagian yang telah diproses. Penyebab kerosakan ini mungkin merupakan susunan yang tidak betul dari penutup pelindung atau kerosakan penggilap itu.

Oleh kerana amalan jangka panjang menggunakan struktur seperti itu dalam keadaan domestik menunjukkan, ia tidak mencukupi untuk membeli ketebalan pelet. Seperti mekanisme lain - ia memerlukan penjagaan dan perhatian yang sewajarnya. Walau bagaimanapun, dengan menyediakannya dengan minimum ini, anda boleh bergantung kepada pekerjaannya dan kerja yang jelas selama bertahun-tahun.

Mesin pengilangan di atas kayu, ciri-cirinya. Cara memilih alat

Pemacu untuk LED: jenis, ciri dan kriteria pemilihan untuk peranti

Motoblock yang lebih baik: harga, ulasan dan ciri-ciri peralatan jenis ini

Mesin dan aksesori buatan sendiri untuk bengkel rumah

Ciri-ciri teknikal, saiz dan harga blok busa

Gas pemanas gas belon: harga dan spesifikasi model terbaik

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + = 11