Ketuhar gelombang mikro dengan gril dan perolakan – 314167.info

Ketuhar gelombang mikro dengan gril dan perolakan

Konvenasi dalam ketuhar gelombang mikro: apa itu? Ketuhar gelombang mikro dengan konveksi dan gril

Jika anda memutuskan untuk menukar ketuhar gelombang mikro lama anda ke yang baru, maka pelbagai model hari ini akan mengejutkan anda. Yang paling meluas pada masa kini adalah gelombang mikro dengan perolakan (ulasan hanya positif). Tetapi sebelum memperoleh model sedemikian, mari kita mula-mula memahami: perolakan dalam ketuhar gelombang mikro, apa yang berlaku.

Konsep yang sangat "konveksi" membayangkan pemindahan haba melalui pergerakan pekeliling udara panas. Kaedah untuk memindahkan tenaga haba digunakan bukan sahaja dalam peralatan rumah tangga, ia sangat relevan dalam perusahaan besar, dalam industri.

Ketuhar gelombang mikro, yang bekerja dengan kaedah perolakan, tidak boleh memanaskan atau membuang makanan. Di dalam ketuhar ini anda boleh memasak pastri yang lazat, panggang ikan atau daging.

Banyak model gelombang mikro membenarkan peranti digunakan dalam beberapa mod: standard (di mana seseorang hanya boleh memanaskan atau mencairkan produk) atau digabungkan (dalam mod ini dalam gelombang mikro ia juga mungkin untuk memasak sepenuhnya atau membakar produk).

Terdapat microwave bersepadu dengan konveksi dan gril. Perkakas rumah yang cukup berfungsi. Dengan bantuan dapur seperti itu, anda juga boleh menyediakan panggang rusuk berair.

Untuk pilihan model ketuhar gelombang mikro yang betul dan optimum, penting untuk mengetahui apakah perbezaan utama antara peranti ini dan peranti yang serupa. Perlu diperhatikan bahawa gelombang mikro konvensional memanaskan makanan dengan radiasi inframerah. Ketuhar gelombang mikro generasi baru tidak hanya memanaskan makanan dengan sinaran inframerah, mereka menggunakan perolakan untuk membantu memasaknya dengan nikmat.

Di samping itu, ketuhar gelombang mikro dengan perolakan (ulasan pelanggan mengesahkan ini) mempunyai dimensi yang besar dan penggunaan kuasa yang lebih tinggi. Mereka dilengkapi dengan kipas tambahan dan elemen khas, yang memanaskan udara. Komponen ini terletak di dinding belakang atau di bahagian atas gelombang mikro.

Kerana ini, relau mempunyai dimensi yang besar dan berat lebih besar daripada analognya dengan peranti kerja yang lebih mudah. Tetapi ia mempunyai fungsi tambahan yang membolehkannya memasak dan membakar.

Terima kasih kepada kaedah konveksi menggunakan haba, semua makanan adalah baik panggang dan panggang, dan kerak berkarat yang lembut dihasilkan semasa penyediaan burung. Jika kita bercakap tentang masa memasak, maka ia perlu dibelanjakan dengan ketara jika dibandingkan dengan masa yang memasak daging di dalam oven. Terima kasih kepada fungsi perolakan, ketuhar gelombang mikro biasa berubah menjadi ketuhar penuh.

Ia adalah perlu untuk membiasakan diri dengan ciri-ciri asas peranti yang mempunyai mod perolakan. Dalam ketuhar gelombang mikro dengan prinsip operasi ini, terdapat satu kecacatan yang ketara - ia menggunakan banyak elektrik.

Oleh itu, pertama sekali, perhatian harus dibayar dengan tepat kepada penunjuk kuasa peranti tersebut. Jika ketuhar tambahan dilengkapi dengan gril, nilai nilai dalam pasport instrumen akan ditunjukkan untuk panggangan, untuk mengendalikan dapur dalam mod biasa dan untuk mengendalikan peranti dalam mod perolakan. Secara semulajadi, semasa operasi mod perolakan, peranti akan menggunakan kuasa maksimum.

Sebagai contoh, apabila beroperasi dalam mod biasa, kuasa peranti akan menjadi 900 W, manakala semasa mod perolakan kuasa akan menjadi kira-kira 2500 W.

Perhatikan salutan ruang dalaman. Jika anda bercadang untuk memasak daging atau ayam dalam peranti, anda pasti perlu membersihkannya. Adalah wajar bahawa lapisan kebuk dibuat daripada keluli tahan karat atau bioceramics.

Pilihan terbaik adalah ruang dalaman seramik. Benar, dan kos peranti sedemikian akan menjadi lebih mahal. Hakikatnya ialah pembersihan seramik jauh lebih mudah daripada lapisan dari bahan lain. Di samping itu, permukaan sedemikian lebih tahan terhadap berlakunya deposit karbon. Ia sangat baik jika oven mempunyai pilihan pembersihan automatik. Dengan itu, anda boleh dengan mudah mengeluarkan bau dari ketuhar selepas memasak daging atau ikan.

Jadi, kini anda boleh menjawab soalan: "Konveksi dalam gelombang mikro: apa?" - dan, dengan itu, tentukan sama ada anda memerlukannya. Jika jawapannya adalah ya, maka pastikan ia dipasang dengan betul.

Berhati-hati membaca pasport yang menyertai peranti ini. Pastikan anda mempertimbangkan kemungkinan pendawaian elektrik anda. Apabila menggunakan alat yang berkuasa di rumah persendirian, pendawaian kadang-kadang agak lemah dan tidak dapat menahan beban yang besar. Oleh itu, terdapat risiko bahawa kesesakan lalu lintas di rumah akan sentiasa "dipotong" 9raquo;.

Biasanya dalam pasport pengeluar peranti menunjukkan cadangan untuk memasang peranti. Keperluan untuk mendatar semasa sambungan ketuhar konveksi adalah salah satu daripadanya. Ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa peranti berkuasa itu mesti didasarkan untuk mengelakkan kemalangan. Di sini terserah anda, tetapi disarankan untuk tidak mengabaikan arahan pengilang dan sekali lagi mengamankan diri anda.

Sebelum anda pergi ke kedai untuk membeli ketuhar gelombang mikro dengan perolakan, fikirkan di mana anda akan meletakkannya. Ingat bahawa peranti sedemikian agak besar, dan perlu ada ruang kosong yang cukup di sekeliling oven.

Ketuhar gelombang mikro dengan perolakan semestinya mempunyai akses udara dari semua pihak. Pemasangan peranti terhadap dinding juga dilarang. Jangan letakkan apa-apa objek di atas perkakas, kerana semasa memasak, ia boleh menjadi sangat panas. Mengabaikan keperluan mudah seperti ini boleh menyebabkan kegagalan peranti anda sebelum tarikh akhir.

Kekurangan ruang bebas boleh menyebabkan peranti terlalu panas dan terbakar. Objek yang ditinggalkan di bahagian atas dapur secara amnya dapat menyala dari haba, yang merupakan cara langsung untuk api.

Cara "perolakan dalam ketuhar gelombang mikro", apa yang anda tahu, jadi cuba gunakan peranti ini dengan betul dan patuhi peraturan asas. Selepas setiap memasak, ketuhar mesti dibersihkan atau disapu dengan span lembap. Anda sendiri akan lebih mudah untuk menghilangkan kotoran dan jelaga dalam peranti sebaik sahaja selepas memasak. Sekiranya kotoran terlalu kuat, gunakan hanya pembersih khas yang tidak menggaru permukaan. Jangan gunakan ubat yang mengandungi alkali.

Cuba ikuti arahan yang disyorkan oleh pengilang. Gunakan hidangan khas dan jangan menjalankan eksperimen. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, eksperimen dengan peranti sedemikian hanya membawa kepada pembebasan pesat sistem mereka.

Apabila memilih model ketuhar gelombang mikro tertentu, perhatikan beberapa fungsi tambahan dalam peranti. Konvenasi dalam ketuhar gelombang mikro (apa yang anda sudah tahu) menyediakan beberapa kelebihan. Dan ia bukan hanya grill terbina dalam. Sebagai contoh, sesetengah model dilengkapi dengan fungsi pembersihan bilik dalaman dengan wap. Dan ketuhar gelombang mikro LG dengan perolakan mempunyai pilihan untuk steamer terbina dalam.

Sesetengah model boleh digunakan untuk menyediakan dua hidangan pada masa yang sama, mod operasi boleh digabungkan, serta program untuk memasak automatik. Fungsi pemasa membolehkan anda menetapkan waktu ketuhar dihidupkan, terima kasih kepada ini, anda boleh mengharapkan sarapan panas yang lazat dari dapur pada waktu pagi. Sesetengah model tidak hanya menyediakan permulaan program untuk memasak, tetapi juga mempunyai peluang untuk memanaskan atau melepaskan produk dalam mod automatik.

Jika anda mempunyai kanak-kanak kecil dalam keluarga anda, pastikan anda membeli peranti yang dilengkapi dengan pilihan seperti mengunci peranti dari kanak-kanak. Jika kita bercakap tentang rupa peranti, maka hampir semua orang mempunyai reka bentuk dan gaya yang unik. Ketuhar gelombang mikro seperti ini akan kelihatan sempurna di mana-mana dapur.

Semasa memilih, perhatikan paparan instrumen. Ini boleh menjadi panel digital sepenuhnya atau mod pelurusan pemanduan manual. Terdapat model yang mempunyai resipi terbina dalam memasak hidangan tertentu. Semua yang diperlukan adalah memasuki berat, jenis produk dan menetapkan pemasa.

Dengan cara ini, memilih model ketuhar, pastikan untuk mempertimbangkan jumlah ruang untuk memasak. Parameter ini boleh melebihi 40 liter. Dalam relau sedemikian, mudah untuk membakar bahkan seluruh angsa atau itik besar untuk sebarang cuti. Ketuhar gelombang mikro dengan perolakan dan gril, dengan jumlah ruang kira-kira 40 liter, akan menjadi pilihan ideal untuk keluarga besar yang suka meraikan semua cuti di rumah.

Jika anda merumuskan semua maklumat tentang peranti ini, maka konveksi dalam gelombang mikro (apa yang anda sudah tahu) akan menjadi pilihan ideal untuk suri rumah, yang hanya suka memasak, tetapi mengalami kekurangan masa yang melanda. Ketuhar gelombang mikro bukan sahaja mempercepatkan proses penyediaan pelbagai hidangan, tanpa sebarang kerosakan terhadap citarasa mereka, tetapi juga banyak dalam mod automatik.

Terima kasih kepada peranti ini, anda mampu tidur pada waktu pagi tambahan setengah jam. Setuju, sangat baik untuk berbaring di tempat tidur lebih lama, mengetahui bahawa apabila anda bangun, anda pasti akan menunggu di dapur untuk sarapan panas atau gulung panas untuk kopi.

Mengapa perolakan dalam gelombang mikro, apakah itu dan bagaimana menggunakannya? + Penjelasan video mengenai fungsi itu

Sekali lagi, pembaca sayang saya, saya mengalu-alukan anda. Ramai di antara kita mempunyai microwave. Dan majoriti di dalamnya memecahkan makanan. Atau semata-mata mereka dipanaskan. Hari ini, pasaran muncul gelombang mikro, yang membolehkan mereka membakar, rebus dan goreng. Cupcakes, kek, roti, daging bakar, ayam dan ikan. Untuk ini, perolakan disediakan di dalamnya. Mari kita fikirkan - konveksi dalam gelombang mikro, apa itu dan apa untuknya.

Banyak konservatif pasti akan marah dan akan mengatakan bahawa perolakan dalam gelombang mikro tidak diperlukan. Masih yang tidak cukup - pai di dalamnya untuk membakar. Ini adalah perkara yang sama dengan goreng shish kebab dalam kuali! Janganlah begitu kategoris. Tidak semua, tetapi banyak hidangan dari gelombang mikro dengan konveksi, tidak menghasilkan dimasak dalam ketuhar. Tiada siapa yang mendakwa bahawa ini adalah penggantian penuh ketuhar. Tetapi alternatifnya adalah baik. Dan kebab shish di kuali tidak begitu buruk, terutama di kuali panggang gas

Setuju, keupayaan untuk cepat membuat penaik menarik. Waktu memasak beberapa hidangan hampir separuh. Peranti sedemikian jauh lebih kecil daripada ketuhar, dan oleh itu mencuci dengan lebih pantas dan lebih mudah. Dan kemudian tidak semua orang mempunyai tempat di dapur di bawah oven. Walau apa pun, perkakas ini layak diberi perhatian. Dan terpulang kepada anda untuk membelinya atau tidak. Sekiranya anda malu dengan isu keselamatan, saya menasihati anda untuk membaca "microwave itu berbahaya kepada manusia".

Apakah perolakan dalam ketuhar gelombang mikro

Hari ini, lebih dan lebih kerap anda boleh memenuhi gelombang mikro dengan fungsi tambahan. Ia bukan lagi alat rumah tangga untuk pemanasan atau pembuangan makanan. Ini adalah ketuhar penuh, yang boleh menggantikan dapur konvensional dan ketuhar.

Semakin banyak, model moden perkakas rumah ini dilengkapi dengan gril. Dan baru-baru ini - convector. Ini adalah elemen pemanas berbentuk cincin. Ia terletak di rongga dinding belakang ketuhar gelombang mikro. Unsur ini semestinya dilengkapi dengan peminat.

Ia membawa udara hangat, yang berasal dari unsur pemanasan dalam gerakan. Disebabkan ini, haba menyebar ke atas gelombang mikro secara merata. Produk dibakar dengan baik. Dalam kes ini, lubang-lubang di dinding belakang gelombang mikro hanya mengalir udara. Jika anda menghidupkan mod gabungan gelombang mikro dan konveksi, yang pertama tidak akan menembusi rongga dinding.

Oleh kerana perolakan, suhu udara di dalam relau boleh mencapai 200 ° C dan lebih tinggi lagi. Dalam kes ini, jangan takut bahawa dapur akan terlalu panas. Ketuhar gelombang mikro jenis ini mempunyai sensor suhu

Sebaik sahaja mod suhu ditetapkan dicapai, convector dimatikan. Sekiranya suhu di dalam relau mula jatuh, sensor sekali lagi menghidupkan tan convector.

Pemilihan konvensional sesuai untuk mereka yang digunakan untuk membakar. Dan juga bagi mereka yang suka mempersiapkan hidangan dengan kerak kemerah-merahan. Dalam ketuhar gelombang mikro, anda boleh dengan mudah membakar ayam, ikan, sayur-sayuran. Pai dan gulung tidak akan teruk lagi di dalamnya. Ini disebabkan oleh peredaran udara panas. Ia membenarkan mana-mana produk untuk membakar sama rata.

Sesetengah model dilengkapi dengan beberapa peminat. Ini kadang-kadang meningkatkan kualiti memasak. Untuk kejelasan, tonton video tentang fenomena seperti perolakan.

Perbezaan antara perolakan terpaksa dan semula jadi dalam pergerakan udara yang dipesan.

Ketuhar gelombang mikro dengan konveksi - bagaimana untuk digunakan

Sekarang anda tahu bagaimana perolakan yang berguna dan apakah itu. Dan sekarang mari kita fikirkan cara menggunakan fungsi ini. Tidak semua kapasiti sesuai untuk mod ini. Saya menasihatkan anda untuk mengetahui artikel saya "apa jenis hidangan yang boleh saya gunakan dalam ketuhar gelombang mikro".

Untuk membuat hidangan benar-benar lazat - masak dengan kuantiti yang kecil. Di dalam dapur, pai, meringues, muffin, pai dibuat dengan sempurna. Jangan lupa menggunakan rak khas pada kakinya. Ia biasanya dipasang pada dapur dengan gril atau perolakan. Reka bentuknya membolehkan udara panas untuk beredar sepanjang jumlah hidangan. Ini membawa kepada baking yang seragam.

Untuk kerak renyah yang indah, anda memerlukan ketuhar gelombang mikro dengan perolakan dan gril. Ia adalah gabungan mode yang akan membolehkan anda untuk membakar hidangan, seperti dalam oven. Dalam kes ini, menggunakan gril akan memendekkan masa memasak. Oleh itu pai boleh dimasak dalam masa 20 minit sahaja. Semasa di dalam ketuhar anda akan menghabiskan semua 45 minit di atasnya. Sandwich dengan kerak rangup dalam mod gabungan disediakan dalam beberapa minit.

Banyak ketuhar gelombang mikro moden mempunyai mod pemanasan. Pastikan anda menggunakannya. Ia cukup untuk memanaskan ruang ketuhar dengan udara panas selama 10 minit. Suhu hendaklah ditetapkan sekurang-kurangnya 150 ° C.

Pilihan ketuhar gelombang mikro dengan fungsi udara panas

Adakah anda memerlukan pelan seperti dapur bergantung pada apa yang anda suka untuk memasak. Jika kuda anda dibakar - anda pastinya akan berpuas hati dengan pembelian.

Pasaran hari ini menawarkan sebilangan besar perkakas rumah dengan hidangan yang ditiup udara. Saya menasihati anda dalam memilih kriteria berikut:

 • Pembinaan - peranti sedemikian, serta ketuhar gelombang mikro konvensional terbina dalam dan berdiri sendiri. Jika penting bagi anda untuk menyesuaikan peranti ke bahagian dalam dapur, pilih model tertanam.
 • Penggunaan kuasa Adakah parameter yang sangat penting. Ia bergantung bukan sahaja pada kelajuan memasak. Kapasiti meniup udara panas menjejaskan kualiti penaik. Perhatikan bahawa pengeluar kadangkala menunjukkan kuasa apabila hanya menggunakan microwave. Dan jika anda menghidupkan gelombang mikro dan konveksi serentak, kuasa maksimal boleh kurang daripada kuasa yang diisytiharkan.
 • Fungsi dan mod operasi automatik. Seperti ketuhar gelombang mikro konvensional, ini boleh mempunyai resipi terbina dalam. Dan juga mod memasak automatik.
 • Liputan di dalam peranti. Hari ini perkataan terakhir untuk seramik dan biokeramik. Dalam mod yang panas, salutan ini amat wajar. Oleh kerana ia sangat diterima oleh perubahan suhu. Dan juga dibersihkan dengan sempurna dan tahan calar.
 • Panel Kawalan. Boleh butang tolak, sentuhan atau mekanikal. Di sini semuanya bergantung pada pilihan peribadi. Mekanik biasanya lebih murah daripada kawalan sentuh.

Model top-3 ketuhar gelombang mikro mengikut ulasan pengguna

Untuk memudahkan anda memutuskan pembelian, saya memilih tiga model menarik. Saya menilai populariti mereka mengikut ulasan. Dan juga memberi perhatian kepada fungsional dan nisbah parameter harga / kualiti.

Microwave yang baik adalah jenama yang terkenal. Cukup padat, seperti dapur dengan perolakan dan gril, hanya 26 liter. Kuasa perkakas rumah ini adalah 900 watt.

Leela: Sebelum membeli dapur ini menggunakan microwave biasa. Saya tidak pernah memasak, hanya dicairkan dan menghangatkan makanan. Saya fikir bahawa semua memasak ini dengan bantuan gelombang mikro adalah karut lengkap. Dengan pembelian model ini sepenuhnya berubah fikiran saya. Beberapa bulan yang saya gunakan - jangan kira berapa banyak yang telah saya sediakan. Hidangan lazat, dan yang paling penting semuanya disediakan dengan cepat. Ia berpuas hati sepenuhnya, ia adalah mudah, bahawa dapur ini boleh praktikal semuanya.

Artem: Ketuhar gelombang mikro berkualiti tinggi. Isteri melakukan semua penaik dalamnya. Kami tidak menggunakan ketuhar standard sama sekali. Tidak berisik, banyak fungsi yang berbeza, namun tidak semuanya diuji. Kawalan sentuh di Rusia.

Microwave Samsung MC28H5135CK

Microwave yang luas dan sangat kuat. Jumlahnya ialah 28 liter, kapasiti adalah 1400 watt. Terdapat panggangan. Di samping itu, relau menyediakan satu sistem untuk pengedaran seragam gelombang mikro. Walaupun dalam mod mudah gelombang mikro, makanan menjadi semakin hangat.

Valyushka: Dapur berfungsi dan selesa. Ayam panggang sangat baik! Saya memasak di dalamnya selama lebih kurang setahun. Saya beli di sebuah kedai rasmi syarikat Samsung. Sangat mudah untuk mengurusnya, dengan pembersihan tidak ada masalah. Sediakan dan panas dengan cepat. Tidak berisik. Reka bentuk yang indah. Terdapat perlindungan daripada kanak-kanak. Dia hanya mempunyai isyarat kuat, tetapi ia dimatikan.

Andrew: Saya membeli di Eldorado untuk tindakan - pertukaran lama untuk yang baru. Microwave lama untuk 29 liter berkhidmat dengan jujur ​​selama lebih dari 10 tahun. Ini lebih banyak ciri-ciri, fungsi itu pasti mengagumkan. Saya suka segalanya, saya harap ia tidak akan menjadi lebih buruk daripada model lama.

Microwave Samsung MC28H5013AW

Walaupun ciri-ciri yang lebih ringkas dari model yang baik dari Samsung. Nilai yang sangat baik untuk wang. Cukup besar - 28 liter. Kuasa adalah 900 watt. Kelebihan ini termasuk pengambilan dan pengagihan seragam gelombang.

Arina: Ketuhar gelombang mikro ini tidak menggantikan ketuhar. Sejak dalam mod perolakan, kurang daripada 200 darjah diperolehi. Walaupun ia dipamerkan pada 200. Anda tidak boleh membakar kek, kecuali bahawa sandwic panas boleh dibuat. Jika anda menetapkan mod gabungan microwave / perolakan, kuasa hanya 600 watt. Beliau bersiap sedia untuk masa yang lama dengan kapasiti ini. Secara keseluruhannya gembira, tetapi ketuhar bukan untuk baking.

Dimon: Saya suka perhimpunan, luas, tenang. Harga juga gembira, ia membenarkan fungsi ini. Saya tidak membakarnya, tetapi sandwic panas melakukannya secara literal dalam beberapa minit. Model yang baik untuk rumah.

Kelebihan dan keburukan mod udara bertiup panas

Seperti mana-mana perkakas rumah, relau sedemikian mempunyai kekurangannya. Tetapi pada permulaannya mari kita bercakap tentang merit. Perkara utama tentu saja pemanasan cepat produk. Dalam mod letupan dan grilling panas, perkakas itu memanaskan dalam beberapa minit. Ia mencapai suhu sehingga 200 ° C dan lebih tinggi. Ini membolehkan anda memasak hidangan lebih cepat. Semakin kurang rawatan haba produk berlangsung, lebih banyak vitamin disimpan di dalamnya.

Penghembus udara panas membolehkan anda memanaskan sama rata hidangan. Di dalam ketuhar gelombang mikro biasa, makanan dipanaskan tidak sekata. Seringkali anda dapat melihat bahawa bahagian atas dibakar, tetapi di dalamnya lembap. Ini tidak berlaku di sini.

Tanpa perolakan, mustahil untuk mencapai kerak emas seragam. Dalam kombinasi dengan mod grill, hidangan diperoleh dari oven. Produk dalam dapur sedemikian dipanggang secara rata dan tidak terbakar. Meniup dengan udara panas membolehkan bukan sahaja untuk membakar, tetapi juga untuk memadamkan produk.

Sekarang mari kita bercakap tentang kelemahan. Peranti dengan udara panas, dan lebih banyak digabungkan dengan gril, mempunyai dimensi yang besar. Untuk meletakkan penggemar dinding belakang, anda memerlukan ruang tambahan. Oleh itu, saiz dan berat peranti sedemikian meningkat berbanding dengan yang tradisional.

Pengaktifan mod meniup udara panas atau gabungannya dengan grill, menyiratkan penggunaan tenaga yang besar. Jika anda sering memasak dalam mod ini, bersiaplah untuk membayar lebih banyak untuk elektrik. Nah, kelemahan terakhir - kos. Dilengkapi dengan teknologi terkini pastinya akan lebih mahal daripada microwave sederhana.

Sekarang anda tahu mengapa anda memerlukan microwave dengan mod perolakan. Jika anda suka rebus dan goreng, dan juga bakar - ini adalah pilihan yang baik. Ia akan membantu anda menjimatkan masa. Dan kemudian ia kos kurang daripada satu piring dengan oven atau oven. Fungsi boleh melakukan hampir semua yang sama.

Saya harap nasihat saya akan membantu anda memilih pembantu yang betul di dapur. Terdapat banyak topik baru untuk dibincangkan. Oleh itu, jangan lupa untuk melanggan kemas kini. Sudah tentu berkongsi artikel berguna di rangkaian sosial. Dan saya juga tunggu rakan-rakan anda di halaman saya. Semua buat sekarang!

Kongsi pautan ke artikel dalam rangkaian sosial

Ulasan

Tambah komen Balas balasan

Halo, namaku Olga. Mencari resipi yang sihat untuk kecantikan dan kesihatan? Kemudian selamat datang ke blog saya. Lebih banyak tentang saya

Ketuhar gelombang mikro dengan perolakan

Prinsip operasi dan jenis ketuhar gelombang mikro dengan perolakan

Ketuhar gelombang mikro dengan konvensyen adalah sebuah ketuhar di mana pemindahan haba disalurkan dengan aliran udara yang dipam oleh kipas dalaman dan elemen pemanas (TEN). Fungsi ini memanjangkan kemungkinan peralatan rumah tangga - hidangan memanas lebih merata, tetapi perolakan itu mengeringkan makanan, iaitu cecair menguap lebih cepat.

Kerak pada baking and casseroles ternyata lembut, dibakar dengan baik.

Ia cukup untuk meletakkan produk dalam bekas khas, menghidupkan program yang sesuai dan menetapkan masa memasak. Kuasa pemanasan, urutan dan kombinasi mod berubah walaupun semasa memasak.

Dua jenis relau disediakan untuk pengguna:

 • Terbina dalam. Model ini digabungkan di dalam kabinet dapur. Ini menjimatkan ruang.
 • Berdiri (berdiri sendiri). Model itu dipasang di atas meja dapur dan mengambil banyak ruang kosong.

Lebih banyak fungsi dalam gelombang mikro, semakin mahal peranti ini. Dalam model mahal, makanan disediakan dalam mod: pemancing, memasak automatik, cara menghafal hidangan.

Terdapat model yang menggabungkan 6 cara memasak:

3 jenis kawalan ketuhar gelombang mikro:

Sensori - Pad kenalan filem, dengan aktif menggunakan panel itu berumur pendek, cepat gagal. Fungsi dalam model dengan panel sentuh lebih kaya daripada jenis ketuhar gelombang mikro yang lain.

Jenis butang - Butang mikro mekanikal tahan lama, setiap butang mempunyai program tersendiri: memilih berat produk dan masa memasak, membuang. Memori oven menyimpan 2-3 resipi.

Mekanikal - cara paling mudah, tetapi boleh dipercayai untuk mengurus - model dengan set fungsi minimum. Untuk memulakan peranti, anda perlu menghidupkan 2 pegangan. 1 tombol untuk menetapkan masa memasak, dan yang kedua - menetapkan kuasa.

Ketuhar gelombang mikro dengan konveksi menggantikan oven, jika anda hanya mempunyai dapur tanpa oven, maka model ini akan menjadi "kayu untuk anda".

2 fungsi utama ketuhar gelombang mikro:

Peranti ini dilengkapi dengan elemen pemanasan dari dua jenis: kuarza dan logam THEN. SEPULUH adalah tiub, di dalamnya adalah wayar luka lingkaran dengan rintangan tinggi (nichrome) - unsur pemanasan. Standard SEPEN dipasang di bahagian atas, dalam oven konveksi dipasang di hadapan kipas. Dalam sesetengah model ia mudah alih - ini merujuk kepada logam, warna kuarza sentiasa statik.

Ia dipasang di atas ruang kerja. Panggangan ini mudah dioperasikan, karena dibutuhkan ruang minimum, menghangatkan dalam 2-3 menit.

Kebaikan dan keburukan ketuhar gelombang mikro dengan perolakan

 • Keupayaan untuk menggunakan dan menggabungkan mod yang berbeza.
 • Penyediaan makanan segera.
 • Menjimatkan masa.
 • Pemeliharaan jumlah maksimum bahan berguna.
 • Pelbagai fungsi.
 • Kawalan automatik.
 • Perlu membeli hidangan istimewa.
 • Jumlah makanan yang dimasak kecil.
 • Penggunaan tenaga elektrik yang tinggi.

Microwave menukar struktur produk molekul.

Ketuhar gelombang mikro bukan radiasi atau radiator ionik, jadi ia tidak membahayakan tubuh manusia. Fungsi utama adalah memanaskan hidangan dengan geseran molekul.

Makanan yang dimasak dalam gelombang mikro mengandungi banyak karsinogen.

Bahan karsinogenik dibentuk oleh gabungan haba dan minyak. Ini berlaku semasa memasak dalam kuali atau dalam ketuhar. Penyediaan hidangan dalam ketuhar gelombang mikro adalah sama seperti memasak dalam dandang yang berlipat ganda, jadi mereka tidak akan mendatangkan mudarat kepada tubuh manusia.

Ia berbahaya untuk berada berhampiran microwave.

Ketuhar gelombang mikro dilengkapi dengan perumahan perisai logam, bahkan kaca di pintu dilengkapi dengan grid penyaringan, yang menghalang gelombang mikro daripada menyebarkan di luar ruang kerja.

Masak makanan dalam hidangan yang dimaksudkan. Ia mestilah diperbuat dari kaca tahan panas atau plastik.

Untuk memasak juga, hidangan perlu disediakan dalam bahagian kecil.

Apabila memasak dengan panggangan, gunakan pendirian khas. Ia adalah kekisi pada kaki pendek. Parut membuka akses kepada aliran udara panas di sekeliling pinggan. Terima kasih kepada ini, jisim udara akan sama sekali menjejaskan produk.

Untuk mendapatkan kerak kemerah-merahan, gunakan mod gabungan, yang melibatkan perolakan seli dan memanggang. Pilihan memasak ini akan membolehkan anda memasak selama 15-20 minit.

Sebelum menyiapkan penaik, panaskan ruang kerja - hanya dengan grill, dilarang memanaskan ruang kerja ketuhar mikro ketuhar ketuhar gelombang mikro.

Anda tidak boleh dimasukkan ke dalam microwave: piring yang terbuat dari kristal, piring dengan penyaduran, piring dengan rintangan panas yang rendah, perkakas dapur sederhana yang diperbuat daripada keluli dan aluminium.

Tidak mustahil untuk memanaskan minyak dan lemak sayur-sayuran, produk seperti telur dan piring tertutup rapat di dalam ketuhar gelombang mikro, di dalam tekanan akan dibuat, yang akan membawa kepada letupan.

Semasa pemanasan, makanan perlu dibuka, atau udara masuk - dalam ketuhar gelombang mikro khas untuk tujuan ini, lubang disediakan.

Dilarang menggunakan klip logam untuk memasang poket plastik.

Unit utama ketuhar gelombang mikro perlu diperhatikan:

 • Pintu dengan meterai;
 • Magnetron
 • Kipas;
 • Kapasitor voltan tinggi;
 • Kord kuasa;
 • Pengubah;
 • Fius voltan tinggi;
 • Transformer
 • Motor palet;
 • Lampu latar;
 • Lampu dapur;
 • Motor Fan

Pemanasan melampau fius voltan tinggi. Dari oven keluarkan penutup pelindung, di belakang, buka skru (lokasi skru bergantung pada model). Sekering voltan tinggi adalah kanopi kaca, di dalamnya adalah musim bunga dan dawai bersalut nipis. Integriti fius ditentukan secara visual. Untuk melakukan ini, buka lengan penebat (fius disertakan dalam perumahan plastik). Jika ini tidak mungkin, cabut sambungan sesendal dari litar, sambungkannya secara bersiri dengan lampu dan bateri. Jika fiusnya OK, lampu akan menyala.

Kegagalan kapasitor voltan tinggi. Tanggalkan elemen dari litar kapasitor, sambungkannya secara bersiri dengan lampu pijar dan pasangkan litar ke saluran keluar. Sekiranya kapasitor bekerja secara normal, maka cahaya berada di separuh kuasa. Jika lampu tidak menyala atau menyala terlalu terang, kapasitor mesti diganti.

Periksa dan gantikan diod. Putuskan sambungan diod dari litar, sambungkannya ke mentol lampu. Semasa operasi, ia berkelip. Cahaya terang menunjukkan kerosakan pada diod. Apabila menggantikan diod, pastikan ia kekal di dalam litar yang sama seperti sebelumnya.

Ketuhar mikro tidak menyala. Punca kerosakan adalah sekering yang ditiup (fius telah ditiup atau fius termal berada di bawah penebat pengubah terletak di papan kawalan). Menggantikan fius terma di rumah sukar, tetapi anda boleh mengelakkan pelompat antara kedua-dua kaki pengubah penggulungan utama (pada penggulungan kaki 3) - biasanya satu kaki tidak disambungkan ke litar. Sebelum menggantikan fius utama, semak untuk mengendalikan, dan kemudian ganti seperti yang diterangkan di atas.

Ketuhar gelombang mikro dengan perolakan adalah perkakas rumah yang membolehkan anda menyediakan makanan lezat dan mulut dengan cepat dan mudah.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

88 − 87 =