Ketuhar pada lukisan video pembangunan diri

Contents

Stove pada pembangunan diri: lukisan, video dan gambar langkah demi langkah

Untuk menjimatkan sumber wang yang banyak, ada kemungkinan penggunaan bahan terpenuhi untuk pemanasan. Oleh itu, dapur yang sangat popular dalam pembangunan tangan mereka sendiri. Lukisan, video dan rajah akan membantu mewujudkan reka bentuk yang berkualiti. Mana-mana minyak dengan sifat mudah terbakar boleh digunakan untuk pemanasan. Dalam kes ini, unit pemanasan juga boleh dibuat dari bahan yang diperbaiki. Dalam kes ini, keratan paip, keluli lembaran dan silinder gas yang digunakan juga terlibat.

Peranti sedemikian dibina dari pelbagai bahan dan cara improvisasi

Stove on self-development: lukisan, video dan ciri-ciri reka bentuk

Sebelum anda membuat kompor di minyak sisa dengan tangan anda sendiri, anda perlu mengkaji strukturnya. Alat ini terdiri daripada dua tangki, yang disambungkan oleh tabung berlubang. Kompartemen bawah adalah firebox. Di tengah-tengah terdapat unsur paip dengan lubang, di atas - elemen yang dipanaskan. Di firebox terdapat lubang yang mengatur daya tarikan dan menyumbang kepada peningkatan intensitas bakar bahan bakar.

Rajah menunjukkan operasi peranti sedemikian

Dalam petak yang lebih rendah, bahan api dibekalkan, yang dinyalakan dengan padanan, kain dan kertas. Selepas beberapa minit, lapisan atas mula mendidih. Pada masa ini, wap masuk ke dalam pembakar, di mana ia tepu dengan oksigen dan sepenuhnya volatilisasi. Kemudian asap massa bergerak ke cerobong dan dikeluarkan. Untuk minyak, mesin, penghantaran, diesel dan minyak perindustrian digunakan. Peranti tersebut dibezakan dengan kesederhanaan mereka, kos rendah dan kecekapan tinggi.

Pembinaan Relau

Maklumat berguna! Jangan gunakan semua jenis pelarut untuk firebox.

Apabila membuat keputusan bagaimana membuat dapur di tapak kerja, pertama sekali memilih reka bentuk yang sesuai. Mari kita pertimbangkan beberapa variasi popular.

Cara membuat kompor pada minyak sisa dengan tangan anda sendiri: cetak biru

Apabila memilih tapak, adalah penting untuk memikirkan bukan sahaja mengenai kepraktisan, tetapi juga mengenai keselamatan. Tempat itu mesti memenuhi keperluan berikut:

 • sekitar struktur hendaklah kekal sehingga 0.5 m ruang bebas;
 • bilik menyediakan pembekalan bekalan dan ekzos;
 • lokasi unit dirancang lebih baik dari jarak jauh dari peminat dan draf;
 • Di atas unit pemanas, rak dan relung tidak boleh diletakkan;
 • Bahan mudah terbakar dan mudah terbakar tidak boleh terletak berhampiran kapal.

Varian reka bentuk minyak sisa

1

Adalah penting untuk memilih lokasi dari mana cerobong boleh dipasang. Ini bergantung pada keselamatan perkakas.

Jadual menunjukkan proses pengumpulan model mudah. Dalam kes ini, lukisan dapur pada minyak sisa digunakan.

Jadikan dapur pada ujian dengan tangan membolehkan banyak lukisan dan video di Internet.

Gambar rajah terperinci mengenai pemanas

Nasihat berguna! Untuk memeriksa bagaimana relau berfungsi, tuangkan setengah liter bahan api yang digunakan dan letakkan api. Ini menyemak kecekapan unit dan ketat peranti.

Untuk menjimatkan peralatan, mungkin membuat reka bentuk pemasangan dari silinder gas. Untuk reka bentuk ini, tidak setiap belon sesuai. Adalah lebih baik untuk mengambil produk logam semua. Kapasitansi wadah adalah penting. Pilihan yang optimum ialah bekas 50 liter. Kelantangan sedemikian adalah memadai untuk perbelanjaan penuh jenis bahan api yang sesuai. Cara membuat unit yang serupa dapat dilihat pada video relau pada akhir artikel.

Perhimpunan dalaman unit

Peluru dibina dari belon. Ia berguna untuk memanaskan bilik kecil: bangunan garaj, bengkel atau kediaman. Peranti tersebut dibezakan oleh peranti mudah: elemen pembakaran, cerobong dan abu-abu. Mekanisme ini boleh dipasang di mana-mana bilik, di mana ia boleh membawa cerobong keluar dengan betul ke jalan. Angin adalah unit yang kompak dan selamat. Ia dipanaskan dengan pantas dan memberi tenaga haba ke bilik. Anda boleh melampirkan petrol atas ke atas untuk menyediakan makanan.

Lukisan peralatan terperinci

Untuk pembuatan struktur silinder, sebagai tambahan kepada pangkalan ini akan memerlukan sudut logam, lembaran keluli, paip cerobong, pintu dan parut. Dari set alat anda perlu menyediakan pukulan, palu, gunting logam, set kimpalan dan Bulgaria.

Perhimpunan ini mengandungi langkah-langkah berikut:

 • di atas belon, elemen dengan paip dibuka;
 • Bekas hendaklah diisi dengan air sejuk dan meletakkan separuh dalam kemurungan tanah. Ini dilakukan, kerana petrol masih berada di dalam bekas, yang boleh berbahaya;
 • lubang dibuat di atas, saiz yang mesti bertepatan dengan pintu yang dirancang;
 • dari sudut bingkai dibuat dan dipasang ke elemen utama;
 • pintu diskrukan ke bingkai;
 • di bahagian bawah bawah, anda perlu memotong lubang untuk parut, dan kemudian mengimpal parut;
 • Ke lubang dibuat pada tiga sisi, bahagian sisi lembaran keluli dilampirkan. Ini menghasilkan kotak. Ia dikimpal ke bahagian bawah dengan membuka bahagian terbuka ke pintu. Melalui abu ini mesti dikeluarkan;
 • peredam dipasang untuk mengawal bekalan oksigen. Di rantau bawah, kaki dipasang dari sudut logam;
 • di sisi lain pintu pembukaan dibuat untuk bahagian cerobong. Lebih baik memilih sistem cerobong asap.

Unsur-unsur unsur relau dalam seksyen

Perhatikan! Lebih baik menggunakan produk dengan injap, bukan dengan injap. Dengan bantuannya, anda boleh menetapkan kekuatan pembakaran. Sebilangan oksigen dibekalkan ke petak relau.

Varian model berdasarkan silinder

Ciri memasang relau minyak sisa dengan litar air

Kompor boleh bekerja dengan litar air. Anda boleh membeli model yang sama di kedai atau mereka bentuk sendiri. Produk sebegini dibuat daripada paip dan elemen litar air. Dua tong digunakan. Dalam petak bawah adalah bekas dengan lubang khas untuk pengisian minyak.

Ruang atas terdiri daripada tiub yang melalui bekas air. Dalam kes ini, laras dilengkapi kelengkapan khas untuk bekalan air.

Litar air melibatkan peredaran air melalui paip. Cecair itu memanaskan berhampiran alat pemanasan, dan kemudian bergerak melalui paip ke bilik lain. Selepas menyejukkan air lagi ke dandang.

Litar air terletak di sekitar relau

Untuk membuat reka bentuk dengan tangan anda sendiri, anda memerlukan paip berprofil dengan seksyen persegi. Permukaan boleh digunakan sebagai tempat duduk.

Anda boleh membuat relau sedemikian daripada silinder gas. Pada masa yang sama, litar air dibuat seperti dandang, di mana sebuah cerobong diregangkan. Anda boleh menyambungkan litar dengan tiub tembaga yang membungkus bekas utama. Kaedah ini berfungsi sebagai perlindungan terhadap air mendidih.

Skim operasi relau dengan litar air

Pembinaan bahan lembaran

Jika anda mempunyai beberapa kemahiran, anda boleh membuat dapur sendiri. Ia adalah perlu untuk mengkaji lukisan dan video artis berpengalaman. Unit ini terdiri daripada tangki bahan api yang mempunyai saluran ke ruang pembakaran, dan petak pembakar selepas paip dengan berlubang dan petak di atas. Dari bahagian bawah diletakkan tingkap untuk bekalan bahan api.

Varian reka bentuk bahan lembaran

Yayasan khusus untuk peranti sedemikian tidak diperlukan, tetapi permukaannya harus datar dan mendatar. Untuk kemudahan bekalan bahan api, corong digunakan. Jika lantai diperbuat daripada kayu, sekeping logam diletakkan sebelum memasang ketuhar.

Struktur mudah diperbuat daripada bahan lembaran

Apabila memasang peranti mesti memenuhi keperluan tertentu:

 • ketebalan logam untuk tangki - 4mm; penutup atas dan bawah - 6 mm;
 • seksyen dalaman sistem cerobong tidak kurang daripada 10 cm;
 • Petak bahan api mesti mempunyai kapasiti 9 hingga 16 liter;
 • Paip boleh dibuat dari timah, tembaga atau keluli tahan karat;
 • Panjang pembakar mestilah lebih besar daripada saiz keratan rentasnya;
 • Bahagian-bahagian cerobong yang melewati bilik mungkin berada dalam posisi yang cenderung, tetapi pipa luar terletak hanya secara menegak;

Untuk pemasangan struktur, sebagai tambahan kepada bahan lembaran, anda perlu lukisan, paip, tukul, mengukur pita dengan peringkat, sudut, bulgarian dan mesin kimpalan.

Gambarajah struktur lembaran keluli

Reka bentuknya adalah seperti berikut:

 • unsur-unsur disambungkan dengan kimpalan. Dalam kes ini, lipit diperiksa untuk kualiti lekatan;
 • Pada keluli lembaran, penanda dilakukan dan pemotongan dilakukan di bahagian itu; pada plat lenturan mesin, bahagian-bahagian yang diperlukan bengkok;
 • Tudung bekas yang rendah dan yang lain hendaklah sesuai dengan baik. Lubang untuk penghantaran bahan api harus mempunyai diameter 5 cm;
 • tangki atas dipasang. Dalam kes ini, bahagian bawah dan dinding dikimpal antara satu sama lain;
 • di dalam tangki atas, sebuah baffle-baffle dikimpal dan paip ekzos disambungkan ke mana cerobong dipasang;
 • Di paip, dari mana pembakar akan dibuat, lubang sembilan milimeter dibor, mesti ada 48 daripadanya;
 • cincin pengedap dipasang;
 • Tangki tetap di mana minyak akan dituangkan;
 • Kaki dipotong dari sudut dan dilampirkan ke bahagian bawah dalam ketuhar.

Relau dalam bentuk siap

Maklumat berguna! Sesetengah unsur boleh dipotong dari tiub dengan dinding tebal atau silinder gas. Sekiranya logam tidak mempunyai apa-apa untuk dibengkokkan, maka anda boleh membuat pembinaan persegi.

Pengukuhan tambahan dengan mesh pengukuhan

Penyesuai mesin kimpalan: yang lebih baik untuk rumah dan vila. Cara melaksanakan pelan ini adalah mudah, kerana ia boleh digunakan pada bila-bila masa, jika perlu. Ia adalah ekonomi, kerana anda tidak perlu membayar untuk perkhidmatan pakar. Bagaimana untuk memilih dengan betul, anda akan belajar selepas mengkaji bahan-bahan artikel tersebut.

Kaedah keselamatan untuk operasi relau

Apabila menggunakan dapur, perhatian perlu dibayar untuk mengelakkan kebakaran. Dilarang melakukan perkara-perkara berikut:

 • menggunakan bahan lain daripada minyak;
 • Keringkan api jika cerobong tidak disambungkan atau rosak atau disambung dengan tidak betul;
 • secara kekal meninggalkan pemanas tanpa pengawasan;
 • biarkan kanak-kanak atau haiwan ke dapur;
 • biarkan cecair memasuki takungan minyak atau di tempat panas di dalam ketuhar;
 • tutup lubang di pembakar;
 • apabila peralatan digunakan, tambah minyak;
 • menggunakan peranti yang rosak;
 • letakkan bekas dengan cecair yang mudah terbakar di sekitar ketuhar.

Pembinaan yang dikilangkan sepenuhnya

Maklumat berguna! Sekiranya perlu, pemadam pasir atau pemadam api digunakan.

Dengan berhati-hati mempelajari lukisan dan video, ada kemungkinan untuk membuat dapur pada diri sendiri. Adalah penting untuk mematuhi langkah berjaga-jaga keselamatan, dan dalam situasi yang sukar adalah perlu untuk berunding dengan pakar.

Kami tenggelam tidak kerap, haba adalah sama: dandang bahan api pepejal pembakaran panjang dengan air.

Apakah pemanasan PLEN: ulasan, cara kerja, spesifikasi dan harga

Perincian ekonomi: dandang pemanas elektrik pemanasan elektrik

Paip untuk lantai air hangat: jenis, ciri pilihan dan pemasangan

Memperluaskan kehidupan peralatan pemanasan - pistol air: prinsip operasi, tujuan dan pengiraan

Dandang elektrik untuk pemanasan rumah persendirian: harga, model dan ulasan

Dan bagaimana dengan bahaya kebakaran? Dan apakah pemeriksaan dapur yang diperlukan oleh pakar sebelum memulakan?

Nah, di sini untuk keselamatan kebakaran, saya juga berfikir dengan cara ini kerana keselamatan adalah perkara utama. Dan tentunya bukan reka bentuk dapur buruk.

Relau pada bahan api cair atau bekerja dengan tangan

Selalunya untuk peminat kereta terdapat masalah yang bermasalah dengan penggunaan minyak enjin yang digunakan, bahan api diesel dan unsur mudah terbakar lain dari unit dan komponen kereta. Jadi mengapa tidak menggunakan tenaga kerja untuk memanaskan garaj anda sendiri, lebih banyak anda boleh mendapatkannya secara percuma, dan pencemaran alam sekitar adalah minimum. Ia tetap hanya untuk membuat oven yang menggunakan bahan api jenis ini dengan tangan mereka sendiri. Antara pemilik kereta, jenis dapur garaj ini cukup terkenal dan digunakan secara meluas.

Penggunaan relau sedemikian adalah khas untuk garaj, bilik pinggir bandar, kotej dan premis lain, kebanyakannya teknikal dan ekonomi, yang tidak memerlukan kesucian dan estetika khas.

Secara umum, ketuhar minyak yang menjalankan fungsi mereka dengan sempurna, tetapi seperti jenis relau lain, terdapat ciri-ciri khas, termasuk kelebihan dan kekurangan.

 • Mudah dan murah dalam pembinaan.
 • Kompor memanaskan bilik kecil seperti garaj, bilik utiliti dan kotej kecil.
 • Relau yang dibuat mengikut peraturan tidak merokok dan hampir tidak terbakar.
 • Kompak dan mudah alih kerana kekurangan kerja pemasangan.
 • Tahan api dengan mematuhi peraturan keselamatan yang berkaitan. Minyak itu sangat sukar untuk dinyalakan, hanya pasangan yang mudah dinyalakan.
 • Minyak enjin terpakai hanya boleh digunakan ditapis, tanpa perkara asing, kerana keadaan letupan mungkin berlaku.
 • Kehadiran bau minyak.
 • Bunyi ciri relau.

Bahan api untuk relau yang menggunakan bahan api cecair adalah bahan api diesel atau minyak enjin yang digunakan. Tungku yang menggunakan minyak solar dihasilkan terutamanya dalam cara perindustrian, walaupun terdapat sampel buatan sendiri yang cukup baik, sementara yang bekerja pada kerja dibuat oleh kraftangan dalam keadaan garasi yang biasa. Bagi pembuatan sendiri, relau menggunakan pemutus adalah paling sesuai, kerana kesederhanaan pembinaan dan bahan-bahan yang murah, kerana bahan untuk relau boleh menjadi kepingan paip diameter yang berbeza atau kepingan logam dalam tangki segi empat tepat. Ia juga mungkin menggunakan silinder propana berusia.

Reka bentuk ini terdiri daripada dua tangki yang disambungkan oleh paip berlubang. Tangki atas mempunyai anjakan relatif kepada paksi menegak yang lebih rendah. Lebih baik menggunakan bentuk silinder tangki yang digunakan, tetapi dalam praktik tangki persegi panjang sering digunakan dan produktiviti tidak menderita sama sekali. Kaki direka untuk memberikan kedudukan menegak bekerja di lantai bilik. Susunan skema relau dalam gambar di bawah:

Sistem pembakaran bahan api di dalam dapur, beroperasi berdasarkan prinsip pyrolysis - pembakaran wap bahan api. Memandangkan titik pencucuhan minyak enjin agak tinggi, pembakaran penuh memerlukan pemanasannya dengan pembentukan wap, yang kemudian dibakar di dalam relau. Untuk mencapai hasil ini, penapisan yang ditapis dituangkan ke dalam tangki bawah melalui lubang pengisian, mengisi setengahnya dan menyala. Untuk cepat menyalakan minyak, anda harus menggunakan beberapa gram petrol atau pelarut dalam lubang pengisian.

Dalam proses pembakaran petrol, minyak menyala dan mula menguap dari permukaan, maka wap menyala di kebuk pembakar selepas itu, dan suhu relau masuk ke dalam operasi operasi pembakaran pirolisis. Dalam tangki bahan api, semasa berfungsi sebagai firebox, terdapat pembakaran langsung minyak. Udara yang diperlukan untuk pembakaran primer diambil melalui lubang pengisian. Peredam udara disediakan untuk penyesuaian proses pembakaran. Dengan penutup terbuka sepenuhnya, penggunaan minyak adalah kira-kira 2 liter. setiap jam, manakala dalam mod pembakaran perlahan untuk mengekalkan suhu operasi kira-kira 0.5-0.7 liter. setiap jam.

Relau buatan sendiri dilengkapi dengan paip pengambilan udara berlubang menegak, yang diperlukan untuk proses pembakaran pirolisis. Wap minyak bercampur dengan udara masuk dibakar di dalamnya, dan juga sebahagiannya di dalam tangki atas. Selanjutnya, produk pembakaran memintas septum dan dibawa keluar melalui cerobong dari bilik.

Melukis penyediaan dan pengiraan parameter

Kami akan memberi tumpuan kepada lukisan selesai relau dari segmen paip, kerana bahan ini adalah yang paling mudah diakses. Langkah pertama ialah mengkaji lukisan selesai dan hitung jumlah bahan yang diperlukan untuk membuat dapur minyak. Jika diameter tepat tidak terdapat dalam lukisan, ini tidak kritikal, nisbah aspek anggaran utama. Lukisan menasihati anda untuk mencetak untuk sentiasa berada dalam proses pemasangan relau.

Sebagai bahan untuk silinder dalam contoh ini, balon propana lama digunakan, tetapi kepingan paip logam dari diameter lain cukup sesuai.

 • Segmen silinder propana (paip) mengikut lukisan.
 • Paip untuk penyembur. Dimensi pada lukisan.
 • Keluli lembaran.
 • Tiub untuk kaki dengan diameter 20 mm atau sudut.

Alat-alat berikut akan diperlukan untuk menyelesaikan kerja:

 • Kimpalan mesin kimpalan dan elektrod, pemotong propana (jika ada).
 • Bulgaria dengan bulatan yang bersih dan bersih.
 • Bor dan bor diameter 9 mm.
 • Tukul, ukuran pita, pensil atau penanda.
 • Perlindungan untuk mata dan tangan.

Tempat pemasangan harus dipilih berdasarkan lokasi tingkap, pintu dan relau harus terletak di sudut yang bertentangan. Satu lagi perkara yang bernilai memberi perhatian kepada kemudahan meletakkan cerobong itu. Bersama-sama, parameter untuk memilih tempat untuk relau memainkan peranan utama. Di dinding, disarankan untuk membuat reflektor dari logam lembaran atau keluli tergalvani untuk meningkatkan kepulangan haba ke bilik dan memastikan keselamatan kebakaran. Jangan lupa tentang keselamatan kebakaran. Apabila memasang ketuhar di dalam bilik dengan lantai kayu, letakkan lembaran logam lembaran di tapak pemasangan. Untuk lantai konkrit, ia juga bernilai membuat sampah seperti itu, kerana mengisi minyak di dalam tangki mungkin menumpahkannya, dan di lantai konkrit kesan sedemikian tidak boleh dikeluarkan. Di sini, dalam kes ini, kita diselamatkan oleh sekeping timah, kerana ia tidak sukar untuk menyikat kerja-kerja tumpah dengan kain yang tidak perlu.

Membuat kompor pada minyak sisa dengan tangan anda sendiri

Kimpalan unsur antara satu sama lain harus dilakukan dengan cara sedemikian - terlebih dahulu kita lulus sepanjang panjang sendi dengan jahitan tempat dalam kenaikan 3-4 cm, maka hanya mengimpal sendi sepenuhnya. Pastikan untuk mengikuti kimpalan kimpalan kualitatif, jika tidak minyak akan bocor bahkan ke dalam retak mikroskopik.

 1. Potong potongan paip mengikut dimensi dari lukisan.
 2. Pemotong memotong bulatan kepingan logam lembaran dalam dimensi lukisan. Dalam ketiadaan obor propana, mungkin untuk membakar logam dengan wayar elektrik. Dan juga adalah mungkin untuk menjadikannya dan Bulgaria, tetapi ia cukup lama dan tidak selamat, jadi lebih baik menggunakan salah satu daripada dua pilihan lain.

Tangki itu boleh dibongkar dan terdiri daripada dua bahagian untuk memudahkan pembersihan deposit. Seterusnya, kami mengumpul tudung tangki dari sekeping paip dan bulatan logam yang dipotong dengan dua lubang untuk lubang mengisi dan pembakar selepas itu. Diameter luar panjang tiub untuk tudung harus sedikit kurang daripada diameter tangki dalaman, supaya tudung akan bebas untuk menutupnya.

Weld tudung dengan meletakkannya di atas ketuhar.

Ia kekal untuk mengimpal paip cawangan untuk pengeluaran cerobong. Untuk peranannya, sekeping paip dengan diameter 10-12 cm dan panjang 13 cm sempurna. Pada akhir pembinaan keseluruhan, perlu mengimpal rod keluli antara tangki atas dan bawah, dengan itu memberikan ketegaran tambahan struktur. Selepas semua kerja kimpalan, kimpalan jahitan dengan cakera pengisar, burr dan tepi tajam, agar tidak cedera semasa operasi selanjutnya relau. Bahagian atasnya juga boleh dilipat dengan membuatnya dengan analogi dengan tangki minyak.

Pada akhir perhimpunan, adalah mutlak diperlukan untuk memeriksa semua lapisan kimpalan untuk kebocoran dengan larutan sabun dan bekalan udara termampat di rongga dapur.

Dengan analogi, anda boleh membuat relau dari keluli lembaran dengan satu-satunya perbezaan bahawa bilangan bahagian dan operasi dikimpal akan meningkat sedikit, Oleh itu, untuk menggambarkannya secara berasingan tidak mempunyai makna yang praktikal. Berikut adalah lukisan untuk relau dari keluli lembaran:

Video yang baik untuk pembuatan dan pemasangan sebuah dapur pada kerja logam lembaran

Ciri-ciri pengendalian dapur semasa pemutus

Sebelum penyalaan relau, ia mesti diisi terlebih dahulu dengan sekurang-kurangnya setengah tangki dan diikat dengan beberapa gram petrol atau pelarut. Biasanya pemanasan kepada suhu operasi tidak melebihi lima minit. Di sekeping kawat panjang, diperlukan untuk mengoyakkan sekeping kertas dengan membuat sejenis sumbu, membakarnya, dan perlahan-lahan menyalakan petrol melalui lubang untuk mengisi bahan bakar. Petrol menyejukkan minyak ke suhu penyejatan bahan-bahan mudah terbakar, di mana penyalaan mereka menyala. Dalam paip berlubang, pembakaran stabil bentuk wap minyak. Keamatan pembakaran dikawal oleh penutup atau pembukaan lubang pengisian, dari mana udara terus dipam.

Arahan video untuk digunakan

Tidak peduli seberapa haram relau anda mungkin kelihatan, jangan lupa dan selalu perlu mematuhi peraturan dasar keselamatan kebakaran:

 • Jangan biarkan api yang terbakar dalam masa yang lama tanpa pengawasan.
 • Jangan pasangkan oven berhampiran objek atau bahan yang tidak boleh terbakar.
 • Jangan letakkan sebarang objek pada jarak lebih dekat daripada 0.5 meter dari ketuhar.
 • Selalu periksa cerobong untuk kebocoran.
 • Sebagai bahan bakar, gunakan hanya kerja pra-ditapis tanpa kehadiran air yang sedikit.

Pembersihan tetap dalam kes kita hanya akan terdedah kepada tangki yang lebih rendah, kerana terdapat pemendakan komponen dan jelaga yang tidak terbakar. Untuk membersihkan tangki, sudah cukup untuk mengeluarkan bahagian atasnya dan akses terbuka. Dinding yang terbaik dibersihkan dengan objek logam keras seperti spatula atau dengan berus logam. Selepas pembersihan, dinding boleh dibasuh dengan sedikit petrol dan kemudian dikeringkan. Kami meletakkan keseluruhan struktur di tempatnya dan anda boleh menggunakan oven semula.

Relau pada bahan api cecair, khususnya pada minyak motor sisa, tidak lebih rumit dari kompor kayu biasa, dan dalam beberapa kes bahkan lebih mudah daripada itu. Sesiapa yang mempunyai kemahiran kimpalan dan bekerja dengan logam, dalam kedudukan untuk mengumpulnya di garajnya, boleh dikatakan, di lututnya. Pada musim sejuk, dapur sedemikian akan selalu menjadi tongkat di garaj atau di dacha.

Bagaimana untuk membuat relau dengan tangan anda sendiri berdasarkan bahan yang diperbaiki

Untuk memastikan di dalam garaj yang tidak dipanaskan anda suhu yang boleh diterima pada musim sejuk, anda boleh membina oven sendiri pada kerja. Ia tidak akan mahal, dan bahan api untuk itu boleh didapati dengan harga murah, jika anda cuba. Terdapat beberapa pilihan untuk membina reka bentuk pelbagai kerumitan yang berbeza. Mari kita pertimbangkan beberapa daripada mereka.

Untuk menjimatkan pemanasan bilik utiliti kecil, anda boleh membina sebuah dapur untuk pembangunan diri

Prinsip operasi relau pada minyak sisa

Minyak bahan api telah lama digunakan oleh manusia sebagai bahan bakar. Sebagai salah satu komponen minyak yang paling berat, bahan ini bukan sahaja menjadi bahan bakar, tetapi juga untuk menghasilkan pelbagai minyak dan cecair pengeluaran petrokimia yang lain. Seperti semua komponen minyak, minyak bahan bakar dan derivatifnya mempunyai kebakaran yang baik dengan melepaskan sejumlah besar haba. Minyak automotif yang digunakan mesti dilupuskan menggunakan proses teknologi yang rumit. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk mendapat manfaat daripadanya dengan membakar kiln buatan sendiri di tapak kerja. Lukisan versi paling mudah bagi reka bentuk seperti itu mungkin kelihatan seperti yang ditunjukkan di bawah.

Minyak sisa adalah bahan yang sangat kompleks, yang terdiri daripada campuran hidrokarbon yang berbeza. Jika anda membakarnya, hanya bahan-bahan yang tidak menentu akan terbakar, dan segala-galanya akan menjadi sia-sia. Dan mereka sangat toksik dan mereka tidak dibenarkan dibuang ke tempat pembuangan biasa. Apabila dipanaskan tanpa pembakaran, perlombongan mula memecah masuk ke dalam banyak komponen, yang kebanyakannya adalah gas. Di sini mereka, dengan akses yang cukup untuk oksigen, dibakar sepenuhnya, tidak meninggalkan bahan berbahaya. Untuk apa-apa proses yang berlaku, adalah perlu untuk membina oven di tapak kerja. Dengan tangan anda sendiri, anda boleh melakukan ini, contohnya, dari silinder gas lama.

Prinsip operasi relau pada minyak sisa

Bagaimana untuk membuat tangan anda sendiri pada satu tanur untuk bekerja dengan cara yang paling mudah

Untuk secara bebas membuat dapur untuk garaj, yang akan menggunakan minyak motor yang digunakan sebagai bahan bakar, anda perlu mencari silinder gas lama. Sebelum anda mula memotongnya, anda perlu melepaskan semua gas sisa dan mengalirkan kondensat. Selepas itu, boleh dibasuh dengan air untuk mengecualikan kemungkinan penyalaan. Untuk membuang silinder, anda perlu melepaskan gas daripadanya dengan menekan injap.

Nasihat berguna! Untuk memastikan bahawa gas dalam silinder tidak hadir sepenuhnya, adalah perlu untuk melincirkan injap dengan sabun cecair. Tekan injap sehingga penyelesaian sabun berhenti menggelegak.

Satu contoh relau buatan dibuat daripada silinder gas

Selepas keturunan penuh gas, injap mesti dibongkar. Jika ini tidak mungkin, anda perlu menggerudi lubang kecil 10 mm diameter di bahagian bawah silinder. Untuk melakukan ini, ambil gerudi dan gerudi di tengah bahagian bawah, tanpa menekan kuat, agar tidak mendapatkan percikan api. Untuk kepastian, tempat penggerudian sentiasa disiram. Setelah lubang siap, air biasa dituangkan ke dalam silinder dan dibasuh. Kemudian air itu dikeringkan dan tempat-tempat hirisan pada silinder ditandakan.

Apabila membuat relau dari silinder gas pada pembangunan diri, lukisan yang dibentangkan sebelum ini, adalah perlu untuk memotong bahagian bawah. Ketinggiannya adalah 20 cm. Kaki-kimpalannya dikimpal, yang boleh dibuat dengan kemungkinan penyesuaian untuk memudahkan pemasangan pada permukaan mana pun.

Memajarkan dimensi ketuhar dari laras untuk membuat tangan anda sendiri

Ruang pembakaran primer dibuat dari bahagian bawah. Ia akan diisi dengan minyak sisa, yang semasa pembakaran terkawal akan menjadi panas dan terurai menjadi pecahan yang tidak menentu. Bahagian atas ruang ini ditutup dengan penutup bulat yang terbuat dari keluli tebal 4 mm. Ia semestinya akan dikeluarkan jika perlu, kerana permukaan dalaman ruang memerlukan pembersihan menyeluruh setiap kali slag.

Di tengah-tengah tudung lubang dengan diameter 10-15 cm dipotong. Paip 50 cm panjang dikimpal ke dalamnya, di mana satu set 10 mm digerudi. lubang. Pipa mesti tebal, tidak kurang dari 4 mm. Dalam tudung yang sama di sisi, lubang yang lebih kecil, sehingga 5 cm diameter dibuat. Ia memasukkan tiub kecil dengan kepak. Ia memainkan peranan tenggorokan untuk mengisi minyak dan pendikit untuk mengawal aliran campuran udara ke dalam relau.

Relau, dikimpal dari logam lembaran

Oleh kerana, yang diciptakan oleh tangan sendiri, tanur di tempat kerja, memerlukan pengekstrakan asap tanpa ekzos api, maka ruang lain dibuat dari bahagian atas silinder, di mana gas letih sejuk sebelum penerbangan ke paip. Di dalam ruangan ini terdapat sekatan menghalang api langsung daripada memasuki paip ekzos. Gas-gas yang bersinar dapat sepenuhnya terbakar di dalam ruang ini ketika mereka melewati partisi ini.

Nasihat berguna! Ketinggian paip ekzos ialah 4 m. Ini adalah ukuran optimum untuk memastikan daya tarikan yang betul. Ia harus tegak menegak, kerana mana-mana bahagian mendatar dapat mengumpul kondensat.

Penciptaan tanur untuk penanaman diri

Ketuhar seperti itu berfungsi seperti berikut. Melalui lubang dalam kebuk pembakaran, minyak sisa dibuang ke dalam dua pertiga daripada jumlahnya. Di sana juga terbakar. Apabila pembakaran semakin bertambah, penampan ditutup. Ini memastikan penggunaan minyak yang lebih ekonomik dan pembakarannya yang lengkap. Tidak terbakar dengan segera pecahan apabila dipanaskan, naikkan tiub lubang, di mana mereka bersentuhan dengan udara, selepas itu mereka menyalakan dan membakar, melepaskan haba dalam kuantiti yang banyak. Gas ekzos memasuki ruang atas, di mana mereka akhirnya membakar dan mengeluarkan paip.

Jadi dari silinder gas biasa anda boleh membuat dapur pada kerja. Lukisan dengan semua butiran dan saiz mereka boleh dilihat dalam foto.

Oven untuk layan diri (video)

Penggunaan teknologi kapilari dalam pembuatan relau

Sebagai tambahan kepada kaedah paling mudah pembuatan relau minyak yang diterangkan di atas, varian yang lebih maju juga digunakan. Salah satunya ialah relau kapilari untuk bekerja. Dengan tangannya sendiri, sesiapa yang tahu bagaimana mengendalikan logam dan alat boleh melakukannya.

Minyak dalam reka bentuk ini tidak hanya dicurahkan ke dalam kebuk pembakaran, di mana ia berada dalam kuantiti yang banyak, tetapi ia dilakukan secara beransur-ansur oleh sistem penurunan. Kaedah ini membolehkan minyak dibakar dengan kecekapan yang lebih tinggi, dan penggunaannya dikurangkan kepada minimum. Secara berasingan dari relau, tangki minyak dipasang di bahagian atas, yang disambungkan ke ruang pembakaran relau oleh paip cawangan. Di dalam paip cawangan ada injap penyesuaian, dengan cara aliran aliran ke dalam relau itu metered. Dalam aspek lain, reka bentuk tidak berbeza dari apa-apa cara dari relau mudah untuk bekerja. Dengan tangan anda sendiri, lukisan-lukisan yang dibentangkan di bawah akan membantu memudahkan perhimpunan tersebut.

Skim bahan api titisan untuk ketuhar buatan sendiri

Pertubuhan keupayaan tambahan relau pada minyak sisa

Apabila membuat dapur buatan sendiri yang berfungsi pada minyak sisa, peminat elektrik boleh digunakan. Dengan bantuan mereka, mungkin bukan sahaja untuk menyuntik jisim udara ke dalam ruang pembakaran, tetapi juga untuk menghilangkan udara panas dari relau, mewujudkan peredaran buatan di dalam bilik, yang akan mempercepat proses pemanasannya sehingga suhu yang diinginkan. Untuk tujuan ini, di sekeliling ruang utama, selongsong dipasang, di mana aliran udara dibuat dengan cara penggemar. Adalah mungkin untuk melihat kerja seperti relau, yang dicipta oleh tangan, pada hari kerja. Video mengenai keseluruhan proses pembakaran adalah sangat menarik dan intuitif.

Pembahagi kayu dengan tangan sendiri: lukisan, foto, arahan. Bagaimana untuk memilih pembahagi kayu. Jenis pemisah kayu. Ciri-ciri pembahagi kayu skru, hidraulik dan rak. Perhimpunan diri.

Penambahbaikan lain ialah pembuatan litar air ke dapur minyak buatan sendiri. Gegelung dari paip diletakkan di dalam ruang pembakaran sekunder di mana suhu tertinggi diperhatikan. Atau dia angin di luar lubang lubang. Gegelung disambungkan kepada bekalan dan paip pemulihan sistem pemanasan. Apabila cecair dipanaskan, ia secara semulajadi beredar di semua bateri. Untuk membuat tanur sedemikian untuk pembangunan diri, video yang mencerminkan keberkesanannya dengan baik, boleh dilakukan dalam satu hari.

Reka bentuk relau yang lebih rumit dengan litar air dan kipas blower

Nasihat berguna! Sekiranya perlu, pam empar juga boleh dipasang di dalam sistem, yang akan membolehkan penggunaan lebih banyak tenaga air yang dipanaskan. Ia tidak akan mempunyai masa untuk menyejukkan kuat semasa laluan seluruh saluran paip.

Kelebihan dan kekurangan ketuhar minyak

Seperti semua struktur buatan sendiri, ketuhar minyak mempunyai kelebihan utama - ia murah. Mereka boleh dibuat dari bahagian lama yang telah berbaring di sudut garaj untuk waktu yang lama, menunggu permohonan mereka. Kelebihan kedua peranti ini adalah hakikat bahawa mereka sebenarnya beroperasi pada bahan bakar murah yang tiada siapa yang mahu, yang dapat diperoleh dengan mudah. Tungku-tungku ini dapat dengan cepat memanaskan sebuah ruangan kecil, kerana mereka menggunakan api terbuka.

Ruang ketuhar pada minyak sisa - pandangan dalam

Beralih ke minus, harus dikatakan bahawa struktur buatan seperti itu tidak berpura-pura kedudukan sumber tenaga kekal dan asas. Mereka hanya membantu memanaskan bilik belakang. Oleh itu, mari kita senaraikan semua minus ketuhar minyak:

 • ketidakupayaan untuk menggunakan di dalam tempat tinggal;
 • peningkatan dalam dimensi kebuk pembakaran tidak membawa kepada peningkatan kuasa peranti, kerana kecekapan dikurangkan;
 • Tidak mustahil memadam dapur dengan pemadam api dengan serbuk, kerana campuran hanya meletup dari bahagian-bahagian yang dipanaskan oleh relau;
 • Tidak mustahil untuk mengawasi intensiti pemindahan haba;
 • terdapat risiko letupan semasa kerja mendidih.

Satu contoh tanur di lombong yang boleh dibuat dengan tangan

Dengan membuat kiln pada penggalian dengan tangan kita sendiri, kita tertanya-tanya di mana untuk mendapatkan bahan api untuknya. Soalan ini boleh diselesaikan dengan cara yang paling mudah. Anda hanya perlu berunding dengan pemilik salah satu pusat penjagaan kereta yang terletak berhampiran dengan rumah anda. Mungkin dia dengan senang hati akan menjual kepada anda pada harga rendah bahan api berharga ini untuk anda, tetapi yang tidak mempunyai manfaat praktikal untuknya.

Nasihat berguna! Jangan melanggar peraturan keselamatan kebakaran semasa mengendalikan ruang pembakaran terbuka.

Ini boleh membawa kepada akibat, kerugian yang pasti akan melebihi semua manfaat relau sedemikian.

Bagaimana membuat tanur untuk bekerja dengan tangan (video)

Bahan letupan yang dibuat dengan tangannya sendiri: idea terbaik

Pavilions dengan tangan mereka sendiri dari bahan-bahan di tangan: gambar penyelesaian asal

Katil bunga dan katil bunga dengan tangan mereka sendiri dari bahan berguna: foto dan panduan untuk mencipta

Bagaimana untuk membuat dandang pepejal pepejal dengan sendiri: lukisan

Pengudaraan dalam mandi dengan tangan anda: bagaimana untuk melakukannya dengan betul

Cara membuat ubin grout di bilik mandi dengan tangan anda sendiri

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =