Kirakan kapasiti padu

Bagaimana mengira meter padu

Sebagai permulaan, semua unit pengukuran yang digunakan dalam sains fizikal moden dan kehidupan seharian tidak lebih daripada hasil karya saintis yang sungguh-sungguh selama beratus-ratus tahun. Untuk memimpin semua inci, batu dan paun kepada penyebut biasa, mereka memutuskan untuk berpindah ke unit pengukuran biasa. Untuk asas sistem metrik moden telah diletakkan kilogram dan meter. Kesemua unit ukuran yang lain diperolehi, termasuk meter padu. Artikel ini akan memberitahu anda cara mengira cubaan pelbagai bahan binaan.

Meter padu dipanggil ukuran volum mana-mana badan atau bahan. Meter padu padu adalah jumlah padat berbentuk cuboid dengan tulang rusuk panjangnya satu meter panjang. Formula untuk mengira meter padu adalah sangat mudah dan kelihatan seperti ini: 1m3 = 1mx1mx1m.

Pengukuran dalam meter padu adalah tertakluk kepada pepejal bahan (contohnya, kayu, blok konkrit bertetulang), dan cecair (aliran air di kawasan kediaman, penggunaan konkrit), dan gas (pengukuran gas rumah tangga dalam penempatan perbandaran).

Jelas sekali, jika maklumat awal dibentangkan dalam unit pengukuran yang berkaitan (misalnya, dalam liter atau sentimeter padu), maka terjemahan mereka ke dalam unit kelantangan tidak akan mengambil banyak masa. Walau bagaimanapun, jika terjemahan itu tertakluk kepada jisim atau kawasan, beberapa maklumat tambahan diperlukan, dan pengiraan lebih rumit.

Pengiraan jumlah kayu gergajian bermata:

Apabila mengira celah papan tepi, anda perlu menggunakan pengetahuan yang diperoleh dalam pelajaran geometri. Dalam hal kayu bermata, anda cukup banyakkan tiga nilai standard. Walaubagaimanapun, satu kumpulan papan (bar) tidak integer diambil kira. Perlu mengira cubaan pertama dari satu unsur, maka, setelah menghitung jumlah papan (bar) dalam berkas, berikan jumlah ini dengan nilai yang dihasilkan dari jumlah.

Apabila mengira kapasiti padu dalam kes ini perlu bekerja dengan ukuran pengukuran yang sama, iaitu, untuk menterjemahkan semua dimensi papan ke meter (sentimeter). Pengukuran hendaklah dijalankan mengikut parameter: panjang, lebar, tebal.

Pengiraan kiub papan yang tidak dijawab:

Pengiraan cubature dalam kes ini juga memerlukan pengukuran panjang, lebar dan tinggi. Perbezaannya ialah pengiraan satu cubaan satu papan menjadi tidak mungkin, jadi kami meletakkan papan dalam satu bundle dan mengukurnya menggunakan koefisien yang berbeza.

Untuk pengiraan yang lebih dipercayai, adalah disyorkan untuk meletakkan papan dalam longgokan, kemudian mengambil indeks purata papan yang paling nipis dan terluas, tambah dua indikator yang dihasilkan dan bahagikannya separuh. Oleh itu, nilai purata lebar, lebar dan panjang diukur kaedah tradisional.

1

Dalam langkah seterusnya, kami melipatgandakan lebar timbunan, panjang dan lebar, dan memohon faktor pengurangan. Selaras dengan GOST pekali ini untuk separuh kayu dan untuk papan yang tidak dijangka adalah 0.5 dan 0.63, masing-masing. Seringkali, untuk memudahkan pengiraan, pengeluar kayu mengeluarkan bahan dengan pekali 0.7.

Selepas pengiraan satu timbunan kayu gergaji, anda boleh pergi ke kedua, ketiga, dan sebagainya.

Varieti ruang bawah tanah dan kapasiti padu

 • kolumnar;
 • pita;
 • papak.

Jelas, pengiraan cubature dalam setiap kes individu adalah individu. Mari kita mulakan dengan asas kolumnar:

 1. Kami mengira jumlah sokongan konkrit bertetulang (setiap berasingan). Untuk ini, kita banyakkan sisi dan ketinggian unsur asas.
 2. Dalam kes seksyen lintang pekeliling lajur, kita darabkan segi empat jejari mereka dengan bilangan unsur.
 3. Hasilnya didarab dengan ketinggian sokongan.
 4. Jumlah yang terhasil didarabkan dengan jumlah tiang yang diperlukan untuk membina asas. Akibatnya, kita dapat jumlah isipadu konkrit.
 5. Dalam kes kumpulan elemen asas, gril konkrit harus digunakan formula parallelepipedal dan hitung jumlahnya.

Apabila mengira cubaan asas jalur, kita mula-mula menentukan keratan rentasnya. Sekiranya ia berlaku, tidak sepatutnya ada kesukaran dengan pengiraan cubature. Dalam kes ini, kalikan perimeter struktur dengan ketebalan dan lebarnya. Seterusnya, ikuti arahan untuk mengira:

 • Sebagai contoh, kami mempunyai reka bentuk dengan sisi 10 * 10 meter. Lebar pangkalannya ialah 0.4 meter, ketebalannya adalah 0.7 meter;
 • Oleh itu, perimeter strukturnya adalah 40 meter (10 * 4). Setelah mendarabkan nilai-nilai, kita dapat 11.2 meter. Bagaimanapun, ini hanya berlaku penunjuk volum pangkalan untuk dinding di luar;
 • Sebagai contoh, rumah itu mempunyai dua sekatan (panjangnya salah satu daripadanya ialah 10 meter, panjangnya bersudut pertama ialah 5 meter, lebar keduanya adalah 0.3 meter, ketebalan ialah 0.7 meter);
 • Majukan parameter salah satu bahagian (10 * 0.3 * 0.7 = 2.1), kemudian yang kedua (5 * 0.3 * 0.7 = 1.05). Selanjutnya, kita hanya menambah nilai yang diperoleh dan diperolehi jumlah isipadu konkrit, perlu untuk pemasangan asas jalur (11.2 + 2.1 + 1.05 = 14.35 m3).

Cubuk asas plat dikira paling mudah. Untuk menentukan cubaan asas papak, anda hanya perlu membiak panjang, lebar, dan ketebalan papak.

Sebagai contoh, ia mempunyai data berikut: 10, 0.4 dan 10 meter. Kirakan jumlah, mengalikan penunjuk, dan dapatkan 40 m3 - jumlah konkrit yang diperlukan.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa untuk meningkatkan kekuatan asas lembaran seringkali digunakan untuk melengkapkan plat dengan tulang rusuk yang mengeras. Jika anda berurusan dengan projek tertentu ini, untuk mengira jumlah bahan yang diperlukan, anda perlukan mengira secara berasingan jumlah plat dan tepi dan tambah nilai yang dihasilkan.

Jadi, penunjuk yang berkaitan dengan plat yang sudah kita ketahui. Ia tetap untuk mengira kapasiti padu daripada pengetus.

Katakanlah, dalam kes kita, pangkalan ini mempunyai empat elemen diperkuat dengan indeks 10, 0.25 dan 0.3 meter. Jelas sekali, jumlah satu stiffener adalah 0.75 meter. Indeks total untuk semua tulang rusuk adalah 3 meter padu (0.75 * 4). Kemudian, untuk mengira jumlah penyelesaian yang diperlukan untuk peranti asas papak, tambah nilai (40 + 3) dan dapatkan 43 m³.

Sekiranya bilik yang anda minati mempunyai bentuk yang mudah, maka tidak sukar untuk mengira cubaannya: mudah penunjuk multiplikasi lebar, panjang dan ketinggian bilik.

Jika anda tidak mempunyai satu atau lebih ciri-ciri bilik, ukur dengannya langkah pita atau pencari pelbagai. Untuk meningkatkan ketepatan pengukuran, anda dapat mengukur ketinggian dan lebar dinding bertentangan dua kali, kemudian lipat dan bahagikan nilai pada separuh (cari purata).

Katakan anda tahu kawasan bilik. Untuk mencari cubature, anda perlu mengalikan angka ini dengan ketinggian.

Jika bilik itu ada bentuk yang tidak selesa, Untuk memulakan, membahagi ruang secara kondisional ke dalam angka mudah dan, menggunakan rumus geometri, kirakan jumlah masing-masing, kemudian tambahkan nilai-nilai.

Jika jisim bahan diketahui, yang mana perlu untuk mengira isipadu (cubature), menjelaskan kepadatan bahan ini. Penunjuk ini boleh diukur secara bebas atau didapati di dalam jadual ketumpatan bahan.

Untuk mengetahui bilangan meter padu, perlu untuk membahagikan indeks jisim bahan yang diketahui kepada kami dalam ketumpatannya. Dalam kes ini, jisim diukur dalam kilogram, dan kepadatan dalam kg / m3.

Kaedah yang tidak standard untuk mengira cubatur

Sekiranya anda berurusan dengan mana-mana badan yang tidak teratur dan pada masa yang sama mengetahui ketumpatan bahan dari mana badan dibuat, anda boleh menggunakan semua yang diketahui undang-undang Archimedes. Untuk melakukan ini, lepaskan badan ke dalam air dan ukurkan jumlah air yang tersisih dari kapal - ini akan menjadi penunjuk jumlah badan yang direndam dalam air.

Terdapat satu lagi cara untuk mengira cubaan badan. Dia agak susah payah, Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes adalah satu-satunya jalan keluar dari keadaan. Jadi, anda perlu mengukur meter padu bahan. Ini boleh dilakukan dengan baldi. Sekiranya baldi standard, kapasitinya ialah 10 liter atau 0.01 m3. Akibatnya, seratus baldi bahan yang menarik kepada kita akan menjadi satu meter padu.

Seperti yang anda lihat skim pengiraan cubature dalam setiap kes individu adalah sangat individu. Banyak bergantung pada petunjuk apa yang sudah diketahui dan jumlah yang tepat perlu dikira. Walau apa pun, pengiraan cebisan bahan (konkrit, air, pasir, dll.) Atau premis sangat penting bukan sahaja dalam bidang profesional, tetapi juga dalam kehidupan seharian. Walau bagaimanapun, tidak sukar untuk membuat pengiraan yang diperlukan untuk seseorang yang benar-benar tidak berkaitan dengan sains matematik.

Kalkulator volum dalam m3

Kirakan jumlah kargo dalam m3 boleh dalam kalkulator kami. Kenapa dan siapa yang memerlukannya? Sebagai contoh, anda adalah seorang konsinyor yang ingin memahami harga pasaran barang dan mula-mula ingin cepat mengira jumlah kargonya dalam m3. Anda boleh menggunakan kalkulator untuk dikira. Menunjuk dimensi sisi dan ketinggian satu kotak, kemudian menunjukkan jumlah kotak, akibatnya kita dapat jumlahnya. Dan dalam kalkulator ini, anda dapat melihat kedua-dua jumlah keseluruhan kargo, dan hanya satu kotak. Setelah menentukan jumlah kargo anda, anda dapat dengan mudah memahami jenis pengangkutan yang anda perlukan. Lagipun, jika jumlah kargo anda adalah 10m3, maka tidak ada keperluan untuk memesan kereta dan overpay untuk "kekosongan". Anda akan mempunyai cukup dan gazelles.

Bagaimana untuk mengira isipadu kotak dalam meter padu

Jumlah kotak adalah sangat mudah untuk dikira. Pada halaman ini terdapat kalkulator yang akan membantu anda dengan mudah mengira jumlah satu kotak atau keseluruhan kargo. Mungkin anda berminat dengan formula yang dikira. Dari sudut pandangan matematik, kotak kadbod biasa dengan beban adalah parallelepiped segi empat tepat, dan jika kotak mempunyai semua sisi sama, maka ini adalah kiub. Oleh itu, jumlah mereka akan dikira dengan rumus geometri mudah: ketinggian sebelah A * side B *. Perlu diingat fakta penting: jika pengiraan menggunakan nilai, sebagai contoh, satu meter, maka hasilnya akan berada dalam meter padu. Dalam kalkulator kami, kami menggunakan meter untuk mengira isipadu. Jika salah satu sisi kotak, sebagai contoh, 60cm, maka dalam kalkulator anda perlu menentukan pecahan perpuluhan dalam bentuk: 0.6.

Kalkulator isipadu kotak dengan beban dalam m3

Kami telah mengetahui bagaimana jumlah dalam m3 dikira. Agar tidak mempertimbangkan nilai ini secara manual dan kalkulator volum ini telah dibuat. Mengapa menggunakan kalkulator ini? Ini mudah, anda tidak perlu membuang masa mengira jumlah keseluruhan kargo dalam meter padu (m3). Menggunakan antara muka mudah kalkulator kami, anda dapat mengetahui dengan ketara jumlah beban. Hanya masukkan dimensi sisi kotak, ketinggian kotak (sisi ketiga) dan bilangan kotak, jika terdapat lebih daripada satu. Dan semua, kami mendapat hasil dalam bentuk nilai dalam format m3 (meter padu).

Mengapa lebih baik menggunakan kalkulator kami dan bukan pengiraan manual? Kebarangkalian kesilapan dalam kes ini dikecualikan, dan anda perlu menghabiskan banyak masa dan usaha pada pengiraan manual.

Mengapa tahu jumlah kargo yang dibawa?

Jika anda akan memesan pengangkutan apa-apa yang dibungkus dalam kotak atau bekas segi empat tepat, perkara pertama yang anda akan tanya apabila anda membuat pesanan ialah jumlah barang yang dibawa. Di sini, kalkulator volum kami dalam m3 akan membantu anda. Semasa panggilan, anda boleh mengira jumlahnya dengan cepat dalam m3 dan melaporkannya kepada aplikasi.

Mengetahui kelantangan, logistik pengurus akan dapat mengambil kereta yang diperlukan untuk pengangkutan kargo anda dan akan menyelamatkan anda dari bayaran berlebihan yang tidak perlu untuk sebuah kereta yang lebih besar. Selain itu, logistik juga boleh mengarahkan anda pada harga barang.

Tip 1: Cara mengira cubaan

 • kalkulator

K = L x W x H, di mana:

K - kapasiti kubik bilik (kelantangan dinyatakan dalam meter padu),

Sebagai contoh, jika panjang bilik adalah 11 meter, lebarnya adalah 5 meter, dan ketinggiannya adalah 2 meter, maka kapasiti padunya ialah 11 × 5 × 2 = 110 meter padu.

P adalah kawasan bilik, yang diberikan dalam meter persegi (m²).

Jadi, sebagai contoh, jika ruang lantai adalah 100 meter persegi, dan ketinggiannya adalah 3 meter, maka jumlahnya akan:

Jadi, sebagai contoh, arena sarkas sentiasa mempunyai bentuk bulatan dengan radius 13 meter. Oleh itu, kawasannya akan sama dengan πR² = 3,14 x 169 = 531 (meter persegi).

Jika, sebagai contoh, bilik terdiri daripada tiga bilik dengan keluasan 30, 20 dan 50 m², jumlah ruang bilik akan menjadi 100 m².

 • bagaimana untuk mengira meter padu

Petua 2: Cara mengira maksud aritmetik

 • bagaimana untuk mencari aritmetik min dua nombor

Petua 3: Cara mengira kawasan bilik

 • - pita ukuran atau pita sentimeter;
 • - pensil.
 • Perkhidmatan yang membolehkan anda dengan cepat mengira kawasan mana-mana bentuk
 • pengiraan kawasan

Petua 4: Cara mengira panjang bulatan

 • Bergantung pada keadaan, anda mungkin perlu tahu sama ada radius atau diameter lingkaran.

C = π * D, di mana D adalah diameter yang diberikan bulatan;

C = 2 * π * R, di mana R adalah jejarinya.

Contoh 1: Satu bulatan dengan diameter 20 cm diberikan, ia dikehendaki untuk mencari bulatan lama. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda perlu menggunakan salah satu formula yang disenaraikan di atas:

C = 3.14 * 20 = 62.8 cm

Jawab: panjangnya bulatan adalah 62.8 cm

Contoh 2: Memandangkan bulatan dengan radius 10 cm, anda perlu mengiranya lama. Prosiding dari hakikat bahawa jejari bulatan diketahui, anda boleh menggunakan formula kedua:

C = 2 * 3.14 * 10 = 62.8 cm

Jawapannya sama, kerana radii bulatan yang diberikan dalam contoh adalah sama.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

40 − 36 =