Kolam di negara ini dengan langkah tangan mereka sendiri langkah demi langkah – 314167.info

Kolam di negara ini dengan langkah tangan mereka sendiri langkah demi langkah

Kolam di negara ini dengan tangan mereka sendiri. Arahan foto langkah demi langkah

Kolam tiruan adalah hiasan yang sangat baik untuk mana-mana, walaupun plot kecil, jadi ia akan sangat berguna untuk mendapatkan maklumat tentang cara membuat kolam di dacha dengan tangan anda sendiri. Panduan foto langkah demi langkah akan memberitahu anda apa bahan yang diperlukan untuk melengkapkan cermin air yang indah dan semua perihal dari proses mudah ini.

Idea kreatif untuk mewujudkan kolam di kawasan pinggir bandar

Pilih tempat untuk kolam dan bentuk

Tiada peraturan untuk memilih bentuk takungan. Ia boleh menjadi apa-apa saiz - bulat, persegi, asimetrik. Untuk membuat kolam sesuai dengan reka bentuk landskap, apabila memilih bentuk, ia patut memberi perhatian kepada penyelesaian gaya umum kawasan pinggir bandar.

Bentuk cascade kolam

Ia sangat penting untuk elemen hiasan seperti itu untuk memilih tempat yang sesuai. Anda perlu mengambil kira ciri-ciri tanah, menilai rupa bumi. Jika kawasan itu berbukit, maka lebih baik untuk melengkapkan sungai atau mata air dengan air larian yang mengalir, dan untuk mengatur sebidang tanah rata lebih baik daripada kolam kecil. Juga, lokasi pokok berbanding dengan takungan harus diambil kira. Lama kelamaan, akar dapat mengganggu integriti takungan. Di samping itu, daun dan puing-puing lain akan dicurahkan ke dalam air dari pokok-pokok, yang akan menjadikannya perlu untuk membersihkan kolam lebih kerap.

Reka bentuk moden takungan

Jangan campur tangan dengan air dan matahari. Mereka memanaskan air, membolehkan tumbuhan dan ikan hidup di dalamnya untuk berkembang sepenuhnya. Kolam berbanding dengan sisi dunia adalah supaya matahari berada di sisinya pada kebanyakan hari cahaya.

Kolam di negara ini dengan tangan mereka sendiri. Arahan foto langkah demi langkah

Terdapat dua cara untuk mengatur kolam di negara ini dengan tangan mereka sendiri. Pengumpulan foto langkah demi langkah menunjukkan kedua-dua proses. Untuk kesederhanaan kerja adalah mungkin untuk mendapatkan bentuk yang sedia ada. Pengeluar moden menawarkan tangki plastik getah atau getah getah, tetapi jika dana tidak mencukupi, anda boleh menggunakan filem penebat konvensional, hanya struktur tebal.

Di tepi kolam kecil terdapat batu karang

Susunan kolam dengan bentuk siap sedia

Mengambil tempat yang optimum untuk takungan masa hadapan, anda perlu meletakkan bentuk siap di atas tanah dan menandakan kontur. Pada garis yang ketara penggalian digali. Ukurannya kira-kira 8-10 cm harus lebih besar dari bentuk itu sendiri. Selepas memasang tangki di dalam lubang yang disediakan, ia perlu diisi dengan air kira-kira satu pertiga dan secara beransur-ansur menumpahkan kekosongan di sekeliling pasir.

1 dan 2 - pilihan bentuk plastik dan tanda kontur takungan masa depan, 3 - penyediaan lubang, 4 - pemasangan borang pit

Sebagai padding, bekas diisi ke atas dengan air. Di tepi bentuk yang ditetapkan, batu liar diletakkan atau ditanam. Lakukan ini hanya selepas penyusutan penuh bekas.

5 - meletakkan batu, 6 - menjatuhkan bunga

Kami melengkapkan takungan dengan filem

Dalam beberapa peringkat, kolam disusun pada dacha dengan tangan mereka sendiri. Panduan foto langkah demi langkah akan membantu anda tidak menjadi keliru dengan selok-belok proses. Untuk pembinaan unsur reka bentuk seperti itu memerlukan:

  • tali atau tali perikanan;
  • sebuah filem polyvinyl chloride;
  • bata;
  • pasir atau batu dengan pecahan halus;
  • bulat batu atau papak;
  • sekop.

Langkah 1: penggalian penggalian

Menggunakan garis atau tali, nyatakan garis besar kolam masa hadapan. Gali lubang pondasi saiz yang diperlukan dan keluarkan semua sampah yang mengganggu dari bawahnya: batu, akar pokok, objek lain yang boleh merosakkan filem itu. Selepas menyiapkan bahagian bawah lubang, pasir dicurahkan. Untuk memastikan bahawa filem penebat tidak rosak, ketebalan lapisan hendaklah sekurang-kurangnya 10 cm. Selepas itu, filem itu boleh diletakkan.

Langkah 2: memasang bahan kalis air

Nasihat berguna! Sekiranya lebar filem itu kecil dan tidak mencukupi untuk menutupi seluruh badan air, maka kepingan-kepingan itu disambung dengan lonjakan.

Langkah 3: Isi kolam masa depan dengan air

Adalah dinasihatkan untuk membuat lubang untuk multi-level reservoir, walaupun ia tidak dirancang untuk meniru aliran. Pada serangan yang diterima, ia akan dapat menanam tumbuhan. Mereka ditanam dalam periuk kecil, kerana tidak ada tanah di dalam kolam seperti itu.

Langkah 4: memasang tepi bahan kalis air

Nasihat berguna! Sebelum digunakan, lebih baik menyebarkan filem selama beberapa jam di bawah sinar matahari yang terang. Akibatnya, ia akan menjadi panas dan menjadi lebih anjal.

Langkah 5: meletakkan batu sepanjang lilitan kolam

Di perimeter kolam, anda perlu menggali parit kecil, dalam lingkungan 15-20 cm. Ia akan berfungsi sebagai pembantu apabila menetapkan tepi filem. Kemudian mereka ditutup dengan batu atau kerikil. Elaun yang ditinggalkan mestilah sekurang-kurangnya 50 cm, hanya dengan cara ini ia akan dapat memperbaiki tepi struktur dengan selamat. Kolam siap boleh diisi dengan air.

Langkah 6: menghias dinding kolam dengan batu

Seperti yang anda lihat, agak mudah untuk membuat kolam di dacha dengan tangan anda sendiri. Foto langkah demi langkah adalah contoh yang baik.

Langkah 7: Menanam tumbuhan

Penapisan air dan penanaman

Langkah seterusnya dan mandatori dalam susunan takungan haruslah pemasangan stesen penapisan. Ia amat perlu jika anda merancang untuk memulakan ikan di dalam kolam. Set untuk penapisan boleh didapati di kedai-kedai. Arahan dilampirkan kepada mereka, di mana ia mudah untuk memasang dan mengkonfigurasi stesen sendiri.

Kolam dengan air terjun

Selepas permulaan peralatan penapisan, tumbuh-tumbuhan boleh ditanam. Untuk peringkat dalam yang pertama, tumbuh-tumbuhan seperti ekor atau anak panah sesuai. Tanaman terapung yang tidak teruk. Antaranya, anda boleh memilih teratai, gondok air dan lain-lain. Untuk menghiasi ruang di sekeliling kolam menggunakan paku, buluh atau tongkat.

Untuk merancang kolam, anda boleh menggunakan tebu atau buluh

Nasihat berguna! Kolam dengan tumbuhan dan ikan memerlukan penyelenggaraan berkala. Bahagian bawah dibersihkan dari lumpur, mengeluarkan serpihan, daun. Herba yang diperluaskan dipotong atau dibuang sebahagiannya. Pembersihan mesti dilakukan dua kali setahun.

Kolam tak simetri di negara ini

Sebuah takungan buatan di mana-mana tapak adalah hiasan tengahnya. Hiasan kolam selain tumbuhan adalah batu, patung, tokoh menarik, pokok-pokok kecil. Dengan bantuan unsur-unsur tersebut, anda boleh membuat karya seni yang unik.

Berhampiran kolam ada gazebo untuk berehat

Bahagian bawah takungan harus dihiasi hanya dengan batu bulat tanpa sudut tajam. Penutupan tepi boleh dilakukan dengan menanam tumbuhan berdaun di sepanjang pantai. Sekiranya ada hasrat, ada kemungkinan untuk menyediakan terlebih dahulu pencahayaan kolam, kerana ini adalah perlu untuk melanjutkan pendawaian semasa peringkat penggalian.

Hiaskan kolam taman boleh menjadi bunga dan tumbuhan

Beberapa nasihat mengenai susunan kolam buatan

Mewujudkan sesuatu untuk kali pertama, sangat sukar untuk mengelakkan kesilapan. Pengaturan takungan tidak terkecuali. Petua berikut akan membantu untuk mewujudkan kolam tanpa masalah di negara ini. Galeri foto langkah demi langkah akan membantu dalam perkara ini:

  • melengkapkan takungan dengan batu kira-kira diameter yang sama akan memberikan penampilan yang agak membosankan. Adalah lebih baik untuk menggabungkan blok besar dengan kerikil yang lebih kecil;

Kolam di kawasan pinggir bandar

  • Jangan menggali kolam dalam dengan dinding semata-mata. Ia adalah lebih sukar untuk menghiasi kolam seperti itu, ia juga sukar untuk menanam tumbuhan air;

Bukit bukit dengan tangan anda sendiri. Arahan gambar demi langkah. Pilihan tempat dan penciptaan taman batu. Peraturan untuk mengatur asas saliran dan lokasi batu-batu. Tumbuhan yang sesuai.

  • Landskap bekas lebih mudah, tetapi tidak membenarkan tumbuh-tumbuhan tumbuh. Anda boleh cuba untuk mengisi bahagian bawah kolam dengan buku asas khas yang direka untuk herba air dan menjatuhkannya secara langsung di sana.

Di kolam di dacha anda boleh membiak ikan

Mula menyediakan kolam untuk tempoh musim sejuk yang anda perlukan jauh sebelum cuaca sejuk. Pada tanda-tanda pertama jatuh daun, ia mesti ditutup dengan jala mesh halus, sehingga kotoran dan daun yang berlebihan tidak masuk ke dalam kolam. Dedaunan daun reput, yang menyebabkan lompatan tajam dalam kepekatan gas paya. Ini sangat berbahaya kepada tumbuh-tumbuhan dan ikan. Jaring dikeluarkan selepas pembekuan pertama.

Kolam ini dikelilingi oleh laluan kayu dan batu

Kini anda perlu memulakan pembersihan bahagian bawah lumpur dan puing-puing. Prosedur ini adalah wajib, kerana semua ini, mereput, merosakkan penduduk reserbor. Ia adalah paling mudah untuk membersihkan pembersih vakum seluruh air. Lakukan ini selepas mengepam air. Memudaratkan dengan mana-mana kolam harus tanpa peralatan, jadi semua penapis, pam, muncung dan lampu dibersihkan dengan teliti dan dibersihkan ke dalam bilik.

Kolam kecil, yang dibuat oleh tangan sendiri

Kolam kecil di musim sejuk membekukan sepenuhnya ke bahagian bawah. Dari kolam buatan untuk musim sejuk, keluarkan semua tumbuh-tumbuhan, ikan dan hantar ke musim sejuk di bilik-bilik yang hangat. Sekiranya pangkalan itu adalah bekas yang sudah siap, beberapa botol yang dipenuhi pasir harus diturunkan ke dalamnya, supaya acuan itu tidak retak atau pecah dalam fros. Anda boleh memulakan kolam selepas suhu malam berada di atas tanda sifar.

Kolam di negara ini dengan tangan mereka sendiri (video)

Bukit bukit dengan tangan anda sendiri. Arahan foto langkah demi langkah

Pemanasan loggia dengan tangan anda sendiri: arahan foto bergilir-giliran

Video memasang jubin turapan sendiri: langkah demi langkah arahan

Gabions dengan tangan mereka sendiri: arahan langkah demi langkah untuk mencipta struktur batu di laman web ini

Membuka batu dengan sendiri: langkah demi langkah arahan untuk membuka laluan

Pemisahan dari eternit dengan tangan mereka sendiri, langkah demi langkah arahan

Bagaimana untuk membuat kolam dengan tangan anda sendiri: 100 foto dengan arahan

Sama ada anda ingin berenang atau berehat di dekat air, berehat di tepi kolam adalah salah satu kesenangan yang sempurna pada musim panas. Tetapi tidak setiap penduduk musim panas mempunyai peluang untuk membina sebuah dacha berhampiran air. Oleh itu, lambat laun, kita masing-masing berfikir betapa sukarnya untuk membuat kolam sendiri. Sebaiknya kita melihat kolam di rumah negara bukan sahaja sebagai elemen hiasan reka bentuk landskap, tetapi juga sebagai kolam kecil di mana anda boleh berenang dengan keseronokan pada hari yang panas.

Mari kita mulakan dengan asas-asas - daripada kolam pada asasnya berbeza dari kolam sehingga sistem pengawalan diri.

Kami akan memberitahu anda proses membuat kolam langkah demi langkah, dan anda boleh membuat kolam taman dengan tangan anda sendiri - dengan membina oasis sejuk di tengah-tengah panas di tapak dacha anda, di mana dengan setiap tamparan sedikit angin segar masalah harian kami hilang.

Kolam taman adalah organisma hidup.

Kolam di dacha menyerupai proses yang digunakan oleh alam untuk menjaga tasik bersih. Segala sesuatu - dari saiz dan bentuk kolam, spesies tumbuhan dan perolehan air direka untuk mengekalkan kolam dalam keadaan semula jadi yang stabil.

Masalah yang dihadapi oleh pemilik kolam adalah pengekalan keseimbangan antara tumbuhan dan air - tumbuh-tumbuhan sama ada mati atau mengetatkan seluruh permukaan kolam. Hanya kolam ini, yang merupakan ekosistem yang seimbang, memastikan ketelusan dan kualiti air yang optimum, dan keseronokan maksimum berenang di kolam.

Air di dalam kolam mesti beredar di antara akar tumbuhan untuk disucikan. Tumbuhan memperkayakan air dengan oksigen, yang menyokong aktiviti penting bakteria bermanfaat, menggunakan pencemaran dan organisma yang berpotensi berbahaya, serta mewujudkan habitat untuk capung, katak dan makhluk akuatik lain. Hasilnya adalah sistem yang stabil dan pelbagai alam. Alam telah mendedahkan teknologi kepada kita dan kita perlu menggunakannya dengan teliti.

Bagaimana untuk membuat kolam sendiri. Prinsip kolam.

Air adalah komponen aktif secara biologi dan semua pembersihan adalah disebabkan oleh kerja tumbuhan dan mikrob yang bermanfaat. Untuk tujuan ini, zon mandi dan zon penapisan untuk tumbuhan disediakan di dalam kolam. Zon penapisan sebenarnya adalah sebahagian daripada zon air kita, dan sama seperti sifatnya, ia menjamin kesucian keseluruhan takungan. Zon ini harus menduduki tidak kurang daripada 50 peratus dari keseluruhan kawasan permukaan air kolam. Jika anda perhatikan, maka secara semula jadi terdapat hampir tiada kolam kecil dengan permukaan air bersih yang tetap - mereka cepat berlebihan atau lumpur. Keseimbangan biologi stabil stabil boleh dicapai di kolam dengan keluasan 100 sq.m. Kolam kecil, memerlukan lebih banyak perhatian kita, kerana keseimbangan biologi mereka adalah goyah. Oleh itu, untuk mengekalkan kesucian kolam ini termasuk sterilizer skimmer dan UV, tetapi masih menawarkan kawasan mandi bukan kimia dan menyokong pertumbuhan tumbuhan akuatik.

Ia berguna untuk pengayaan air secara berkala dengan oksigen untuk menambah kolam air terjun kecil, sungai atau air pancut. Walaupun, untuk tujuan yang sama, anda boleh menggunakan aerator.

Bagaimana pembersihan air di dalam kolam.

Anda dapat melihat bahawa proses penapisan air di dalam kolam tidak rumit:

1. Air dari zon kolam memasuki zon regenerasi.

2. Air beredar kembali ke kawasan mandi.

Melalui paip saliran di bawah akar tumbuhan di zon regenerasi dan / atau selepas skimmer, air dipam melalui sterilizer UV ke air terjun, sungai, atau ke bahagian bawah zon renang. Paip yang menuju ke bawah zon kolam sedikit tinggi di atas bawah sehingga aliran air menghalang pembentukan lumpur di bahagian bawah.

Mangkuk kolam lebih mirip dengan plat sup dengan tepi yang lebih besar daripada kamar mandi. Perbezaan ketinggian harus sekitar 30 cm per meter kedalaman. Ia adalah bentuk mangkuk kolam yang memastikan kestabilan dinding. Angka tersebut menunjukkan bahagian silang kolam dengan zon tumbuhan dan mandi:

Selepas pemadatan permukaan tanah dalam lubang, bahagian bawah kolam itu diletakkan dan dimeterai geotekstil liner. Dalam zon tumbuhan - saliran paip dan batu. Dalam usaha untuk memisahkan kawasan renang dari zon tumbuh-tumbuhan, membentuk bukit kecil - di bawah bucu pada 3 cm dari permukaan air. Jadikan ia mungkin dari beg dengan pasir atau kerikil. Bukit membolehkan air untuk lulus dari zon navigasi ke dalam zon tumbuh-tumbuhan di mana air ditapis oleh akar tumbuhan, dan pada masa yang sama melindungi tumbuh-tumbuhan daripada air ayunan kawasan renang.

Reka bentuk kolam ini membolehkan anda dengan mudah membersihkan kawasan berenang tanpa menjejaskan kawasan tumbuhan. Sebagai tambahan kepada pembersihan air, air cetek dengan cepat memanaskan dan berfungsi sebagai habitat untuk katak dan invertebrata lain, anda akan menghargai penggunaannya ketika mereka mulai makan larva nyamuk.

Untuk meniru garisan semulajadi kolam, gunakan gabungan profil yang berbeza untuk garis pantainya. Jika anda mempunyai tumbuh-tumbuhan di teres kolam, lebih baik untuk melakukan ini dalam periuk, supaya ia mudah dibersihkan ketika membersihkan kolam.

Apakah saiz kolam yang sesuai untuk laman web kami?

Salah satu soalan pertama yang timbul dari perkataan "kolam dengan tangan anda sendiri" - dan nyamuk? Nyamuk membiak hanya dengan berdiri air, air di dalam kolam tidak akan menjadi statik, jadi nyamuk akan mendapati ia tidak menarik untuk habitat mereka. Walaupun pada suatu ketika mereka muncul - ekosistem kolam dalam bentuk katak akan mengurangkan populasi mereka kepada minimum.

Orang yang membuat kolam dengan tangan mereka sendiri, membuat keputusan ini kerana mereka mahu melihat kolam mereka sebagai bahagian reka bentuk landskap yang cantik dan pada masa yang sama mempunyai tempat yang menarik untuk berenang pada hari yang panas.

Bolehkah ikan mempunyai kolam renang?

Malangnya, ikan itu, dalam satu tangan, makan mikroflora yang bermanfaat dengan kesenangan, sebaliknya, ia adalah pembawa bakteria patogen, oleh itu tidak ada ikan di kolam renang.

Adakah mungkin untuk membuat pantai berpasir di kolam?

Penyelesaian terbaik untuk memasuki kolam adalah jambatan atau tangga. Untuk pintu masuk ke air anda memerlukan kawasan yang cukup, kerana sudut masuk ke dalam air adalah kecil. Di samping itu, pasir segera menyusut - pantai-pantai yang kita lihat seringkali diinjak ke pasir, kebanyakan dari kolam biasanya tebal dengan tumbuhan.

Ya, katak penduduk lengkap dan penting dalam kolam. Selain itu, untuk kolam rawatan air juga mula cengkerang kerang perlovitsy kupang atau yang ditapis air 40 liter sehari. Ia juga adalah mungkin untuk mempunyai siput (gegelung, livebearers) - mereka makan tumbuh-tumbuhan mati dan kolam juga jelas.

Adalah lebih baik untuk meletakkan kolam dari pokok, tk. jatuh, dedaunan akan reput di kolam. Selain itu, akar yang tumbuh boleh merosakkan filem kalis air atau memiringkan bekas yang telah siap. Illuminance laman web itu perlu kira-kira 5 jam pada waktu pagi, dan selebihnya berada di penumbra. Pencahayaan besar kolam tidak diperlukan kerana membawa kepada peningkatan pembentukan alga dan pemanasan air di dalam takungan.

Pada musim sejuk, kolam seperti kolam semula jadi, membeku. Jangan gabungkannya. Untuk musim sejuk, semua peralatan (pam, penapis, skimmers) mesti dikeluarkan dari kolam.

Adakah jenis tanah menjejaskan penciptaan kolam?

Tidak, komposisi tanah tidak terjejas. Terdapat salah tanggapan bahawa ia adalah baik apabila jadual air bawah tanah tinggi. Malah, air bawah tanah di paras beku lebih banyak masalah. Pembekuan, ais boleh menembusi bahagian bawah kolam. Terutamanya bermasalah, jika kolam dibuat berdasarkan bentuk siap tegar.

Isu utama ketika membuat kolam: bagaimana membuat kalis air. Terdapat beberapa jenis kolam kalis air - filem, kunci tanah liat, pemasangan konkrit dan tegar.

Pemasangan bentuk tegar adalah cara mudah dan tahan lama, tetapi biasanya dihasilkan dalam saiz kecil sehingga 3, 5 meter persegi M. meter. Hayat perkhidmatan mereka adalah 10-50 tahun.

Kalis air dengan konkrit adalah yang paling mahal, di samping itu, untuk melindungi dari frosts, ia memerlukan rawatan tambahan dengan agen fros tahan dan kaca cair.

Clay Castle - yang paling murah pada bahan, tetapi paling memakan masa. Untuk membuat kalis air penggalian dengan tanah liat, tanah yang dipadatkan ditutup dengan abu kayu atau jelaga. Kemudian, lapisan adonan tanah 15 cm diletakkan di dinding. Apabila lapisan kering, gunakan 30 cm kedua. Apabila lapisan hampir kering, runtuhan dituangkan ke atasnya, sedikit menekan ke lapisan.

Penyelesaian optimum untuk pembinaan kolam dengan keluasan lebih dari 5-6 sq.m. - kalis air filem.

Panjang filem = panjang kolam + 2 • kedalaman kolam + 50 cm untuk penetapan.

Lebar filem = lebar kolam + 2 • kedalaman kolam + 50 cm untuk penetapan.

Filem ini tersedia dalam lebar dari 2 hingga 10 m, panjang 10-50 m. Mengetahui keperluan anda, anda boleh memilih roll yang optimum. Filem ini dibeli sebelum menggali lubang pondasi, ini akan membolehkan anda untuk menutupnya sekali gus pada kesediaan penggalian, tidak membenarkan penumpukan tepinya.

Filem PVC untuk kolam lebih murah, tetapi akhirnya berkurang dari ultraviolet, hayat perkhidmatannya adalah 8-10 tahun.

Lenan butyl-getah lebih mahal, tetapi mempunyai perlindungan dari kedua-dua ultra violet dan sejuk. Hayat filem sedemikian adalah 50 tahun.

Kolam dengan pembinaan foto tangan anda sendiri.

Kolam bermula dengan tanda lubang. Satu bentuk melengkung boleh ditandakan hos. Di sepanjang pantai membuang tanah air dan menggali di bayonet - ia akan menjadi garis kawasan paya, dan kemudian diterima dalam sempadan tanah yang diambil daripada tahap yang seterusnya dan sebagainya. Hasilnya, teres kami akan 50 cm lebar bercerun 20 cm Apabila pit untuk kolam itu siap, semua objek padu yang boleh merosakkan filem itu :. Stones, akar, dan lain-lain , alih keluar. dinding Dub dan serudukan dan bahagian bawah lubang.

Filem sebelum kerja diletakkan untuk beberapa jam di tempat yang cerah, bahawa ia progrevshis menjadi lebih anjal. Meletakkan filem itu dilakukan dalam cuaca panas. Di laluan pit kain Lap geotekstil keras dibungkus atau berasa ia diperlukan untuk melindungi lapisan kalis air daripada akhirnya menonjol akar dan batu.

Di atas geotekstil menyebarkan filem kalis air dengan margin 50 cm di sepanjang tepi penggalian. Tepi-tepi di tetapkan untuk sementara waktu dengan batu. Filem ini dibenarkan untuk menggantung sedikit, melicinkan dan meratakannya dalam bentuk penggalian.

Filem di dalam zon renang boleh dilindungi dengan batu yang diletakkan di atas satu sama lain pada yang kering.

Daripada batu, anda boleh menggunakan beg dengan kerikil atau pasir. Tetapi perlu diingat bahawa lebih mudah untuk menjaga kolam di mana dinding filem. - lebih mudah untuk membersihkan dari lumpur dan lumpur.

Bahagian tuangkan lubang asas dengan air, mengeluarkan buih udara dari bawah filem.

Apabila kolam sepenuhnya diisi dengan air, selesakan bahagian ujung filem ke parit, yang dibuat pada jarak 15 cm dari tepi penggalian. Dalam parit 20 cm dalam, tepi filem dibalut dengan gulung yang ditutupi dengan batu dan batu kecil.

Kami membuat kolam dengan tangan kita sendiri. Hiasan pantai.

Setelah anda membuat kolam dengan tangan anda sendiri, sebelum mula membuat pantai, perlu air dengan banyaknya air dan tunggu 2-3 hari, kerana pengecutan mungkin. Di samping itu, pada masa ini, air di dalam kolam juga akan berdiri.

Kami menutup filem di pantai dengan runtuhan, batu, kayu hanyut. Kami menanam tumbuhan di dalam air cetek. Untuk kolam, tumbuhan yang menembusi air dengan oksigen diperlukan. Terdapat banyak tumbuhan yang sesuai untuk penanaman: buluh, fucker, iris, rumah mandi, kaluzhnitsa, anak panah. Mana-mana tumbuhan yang tumbuh di pantai badan semula jadi air, sesuai untuk kolam anda. Jangan lupa tentang alga, contohnya, hornwort, yang hanya terapung di dalam air. Semut hias gugur yang paling ditanam di belakang rumput rumput, yang ditanam secara langsung di pantai.

Daya tarikan tambahan menambah tumpuan kepada kolam.

Seductive melihat permukaan bunga terapung kolam.

Sekiranya keluarga mempunyai anak-anak yang sangat muda, mungkin, pembinaan kolam harus ditangguhkan sehingga mereka menjadi lebih tua. Ia perlu memikirkan kunjungan kolam kepada orang tua dan kanak-kanak sekolah. Buat tangga yang selesa untuk memasuki kolam, jangan lupa membersihkannya supaya tidak menjadi licin! Semua sisi lain kolam, kecuali pintu masuk, hendaklah ditutup dengan tumbuh-tumbuhan.

Kolam baru akan mempunyai penampilan semula jadi dalam masa setahun - sehingga ia membentuk ekosistemnya. Dunia kecil kolam anda sangat terdedah. Kolam dengan cepat boleh memanaskan atau membekukan, air boleh menguap atau kolam akan melimpah selepas hujan. Ini menimbulkan tekanan kepada penduduk akuatik, yang tidak boleh bergerak ke persekitaran yang lebih selamat dan lebih stabil.

Oleh itu, kolam anda, seperti mana-mana organisma hidup, memerlukan penjagaan. Pada hari yang panas, anda perlu menambah lebih banyak air, mengumpul bersih dengan sampah, yang mengapung di permukaan, periksa sama ada tumbuh-tumbuhan telah tumbuh atau mungkin sesuatu yang tidak ditangkap dan perlu diseksa. Walau bagaimanapun, beberapa bentuk kehidupan yang menakjubkan menjajah kolam baru anda, mereka akan dengan cepat meneroka perairan baru dan tinggal jika syarat sesuai dengan mereka.

Percikan air yang senyap adalah melodi yang paling menarik di musim panas yang panas, air yang menggembirakan, menarik dan menggoda kita dengan bermain terang, kedalaman telus dan kesejukan yang memberikan kehidupan. Sebuah kolam yang dibuat oleh diri anda akan memberikan dacha anda daya tarikan istimewa.

Memilih lokasi untuk kolam buatan

Apabila memilih tempat untuk sebuah kolam, sangat penting baginya pencahayaan. Oleh kerana tumbuhan air memerlukan cahaya matahari yang mencukupi, ia tidak seharusnya terlalu teduh. Tetapi terlalu banyak terlalu panas air juga tidak diingini, kerana ini boleh menyebabkan mekar permukaan.

Adalah lebih baik untuk meletakkan kolam buatan di penumbra

Saiz takungan buatan boleh menjadi apa-apa - semuanya bergantung hanya kepada keinginan pemilik dan ruang bebas di laman web ini. Tetapi harus diperhatikan bahawa kolam terlalu besar memerlukan lebih banyak perhatian.

Kolam langkah untuk kolam

Di bahagian bawah penggalian diletakkan filem itu

Di tepi kolam dibentangkan batu

Hiasan tepi kolam

Kolam buatan kecil yang dibuat dari mandi lama

Kolam dari roda lama

Untuk membersihkan kolam besar, anda boleh menggunakan sistem penapisan yang mudah: stesen pam kecil dengan penapis pasir. Di kolam terdapat dua paip: satu berfungsi untuk menarik air, dari kedua air yang disucikan akan kembali mengalir ke kolam. Pembersihan tambahan boleh menyediakan sebuah sungai kecil yang penuh dengan pasir, melalui mana air yang ditapis akan lulus, sebelum memasuki kolam semula. Ia boleh mengalir ke dalam kolam di atas air terjun kecil.

Penapis pembersihan kolam

Pembersih vakum untuk membersihkan kolam

Tumbuhan akuatik bukan sahaja berfungsi sebagai hiasan asal kolam. Bolotnik, hornwort, elodea dan tumbuhan lain yang boleh menembus takungan dengan oksigen, akan membantu melindungi permukaan air dari penghijauan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 1 =