Kraf diperbuat daripada manik

Kraf untuk manik-manik dengan tangan sendiri: idea-idea untuk kerja-kerja tenun

Hari ini, dalam era automasi dan pengeluaran siri, produk yang dibuat dengan tangan dinilai agak tinggi.

Ini boleh mengejutkan orang-orang yang kata-kata yang dibuat tangan dikaitkan dengan kaus kaki yang diikat oleh nenek dari sweater lama yang longgar.

Pengilangan artikel pakaian dan perhiasan, hiasan dalaman dan hadiah membolehkan tuan untuk menyatakan dunia dalaman mereka dan merasakan penerbangan kreatif yang ajaib. Selain itu, banyak perhiasan yang diperbuat daripada manik-manik (anda boleh mencipta karya anda sendiri dengan tangan anda sendiri) adalah alternatif yang sangat baik untuk perhiasan besar-besaran kilang.

Apa yang menentukan harga bahan

Sebaliknya pembangunan teknologi dalam bidang pengeluaran boleh dianggap sebagai pengurangan yang signifikan dalam harga kebanyakan barangan. Tumbuh-tumbuhan yang besar, termasuk banyak kedai dan barisan pengeluaran, dapat menghasilkan sebilangan besar produk per unit waktu. Kosnya dikurangkan dengan mengurangkan masa dan kos pemprosesan bahan mentah, pengilangan dan pemasangannya.

Hari ini, manik semulajadi mempunyai nilai yang sangat sedikit kerana fakta bahawa mereka telah menjadi lebih mudah untuk menghasilkan. Untuk pengekstrakan galian, eskalator digunakan, bukan sekop, mutiara ditanam di cangkang moluska di ladang-ladang khas, dan tidak menyelam ke kedalaman laut dengan risiko untuk hidup. Sudah tentu, ada batu berharga yang agak jarang atau mempunyai beberapa sifat yang tidak biasa (malachite, ruby, berlian).

Kraf yang diperbuat daripada manik boleh menjadi sangat murah. Ini adalah benar bagi mereka yang memilih bahan plastik, kayu atau akrilik dan membelinya di kedai borong.

Jika anda ingin membuat perhiasan untuk imej elegan atau malam (topi dan bunga dari manik), perajur menggunakan bahan kaca, serta unsur-unsur yang ditutup dengan lapisan beberapa logam berharga (emas, perak, rhodium). Kos mereka juga dipengaruhi oleh saiz, bentuk, teknologi faseting dan polishing mereka.

Di kebanyakan kedai domestik untuk kraftangan menawarkan set bahan yang cukup standard yang digunakan oleh tukang untuk membuat perhiasan dari manik oleh tangan mereka sendiri. Antara yang popular anda boleh senarai:

1
 1. Plastik dan akrilik.
 2. Kayu.
 3. Kaca.
 4. Seramik.
 5. Batu alam.
 6. Logam.
 7. Tekstil.

Saiz dan bentuk mereka sangat pelbagai: bulat, persegi, segi empat, air mata, datar, dalam bentuk cincin atau cakera, dan banyak lagi. Walaupun semua kemegahan pilihan, banyak kraf yang diperbuat daripada manik mempunyai reka bentuk klasik. Ia melibatkan penggunaan unsur bulat atau bujur warna yang terkawal.

Bahan hiasan daripada polimer

Manik plastik adalah yang paling murah, dan julatnya adalah yang paling pelbagai. Di sini anda boleh mencari barangan kecil, lebih besar dan agak besar. Keuntungan mereka adalah berat kecil dan pelbagai.

Plastik sering menghasilkan tiruan bahan kayu dan batu. Perhiasan pakaian seperti mudah dibuat dari manik-manik sangat baik untuk kanak-kanak, remaja atau untuk perjalanan ke pantai. Bahan ini tidak begitu panas di bawah matahari, seperti logam, dan tidak membakar kulit.

Di samping itu, plastik boleh disyorkan kepada tukang masak, kerana manik murah tidak keberatan merosakkan. Dan apabila kemahiran dan pengalaman diperoleh, mungkin membuat kraf diperbuat daripada manik dan bahan lain yang lebih mahal.

Kaca adalah salah satu bahan yang paling berterima kasih ketika datang kepada produksi manik. Ia membolehkan anda membuat unsur-unsur secara literal apa-apa bentuk dan warna.

Kekuatan dan ketahanan manik-manik ini jauh lebih tinggi daripada manik plastik. Mereka tidak kotor, jangan kotor, mereka tidak boleh disinari. Benar, anting-anting dari manik boleh jatuh dan pecah, tetapi kejatuhan boleh "mematikan" praktikal untuk semua bahan.

Cara paling mudah untuk mencari unsur-unsur kaca pengeluaran kilang, mereka boleh menjadi monokrom atau berbilang warna. Tetapi terdapat teknik seperti "lampworking", yang penganutnya membuat manik kaca dengan sendirinya. Ini adalah kemahiran yang luar biasa, yang menghasilkan elemen hiasan yang unik dan unik. Keupayaan tuan untuk menyekat objek kecil (bunga, manik-manik lain, titisan emas) dianggap sebagai bahagian atas seni. Kaedah ini tidak diberikan kepada setiap pelaku.

Sebagai peraturan, untuk membuat kalung dari manik buatan tangan, hanya beberapa elemen sedemikian yang cukup. Mereka diletakkan di dalam produk, menggabungkan dengan bahan yang lebih mudah (kaca atau semula jadi). Sekiranya seorang tukang kayu mahu mendapatkan hiasan yang menarik dan pada masa yang sama menjimatkan wang, pilihan terbaik ialah membeli dua barang yang sama untuk membuat anting-anting.

Manik semulajadi: jenis dan aplikasi

Setelah menetapkan untuk membeli manik-manik asal semula jadi, anda dapati terdapat tiga jenis batu hias:

Yang pertama sebenarnya diekstrak dari pedalaman bumi, dipotong dan digilap. Ini adalah jenis batu yang paling mahal.

Bahan yang ditekan diperolehi hasil pencampuran serpihan dan debu kiri setelah memproses batu yang diekstrak, dengan larutan pelekat. Bahan yang dihasilkan adalah tertekan dengan tekanan tinggi, mengakibatkan pembentukan bahan, rupa dan ciri-ciri yang sama dengan fosil asal.

Batu buatan adalah buatan manusia. Di kilang, bahan kimia bercampur, di mana batu alam dibentuk secara bersifat, dan kadangkala mempercepatkan prosesnya. Oleh itu, bukan sahaja turquoise, amethysts dan bahan semiprecious lain dibuat, tetapi juga berlian.

Apabila memotong batu alam berlaku, sisa tidak dapat dielakkan berlaku (dicincang dan terputus serpihan). Jika mereka cukup besar untuk habuk, tetapi tidak cukup besar untuk memotong, mereka digilap dan dijual sebagai cip. Ini adalah bahan semulajadi yang paling murah untuk wanita rompi. Skolks digunakan untuk membuat manik, rantai, anting-anting dan cincin. Juga, ia digunakan secara aktif untuk pembuatan kraf dalaman (lukisan, pokok kebahagiaan dan lain-lain).

Alternatif yang baik untuk manik semulajadi adalah seramik. Walau bagaimanapun, kelemahan mereka adalah graviti dan kerapuhan.

Kraf dari manik-manik asli mempunyai reka bentuk khusus dan penampilan ciri-ciri. Sebagai peraturan, pengeluar bahan seperti itu menekankan struktur berlapis batu dan pewarna yang tidak sekata.

Benar, terdapat batu-batu, warna yang sangat sangat dan monophonic (kuarza, ambar, beberapa jenis agate dan bahan-bahan lain). Dipotong, mereka sama rupa dalam rupa dan berat ke kaca.

Kalung yang diperbuat daripada manik sering mengandungi unsur seperti cabochon. Ini adalah hiasan yang besar dengan pangkalan rata dan wajah yang diproses. Cabochons mengikat pada beberapa jenis asas, dan di pinggir manik-manik bertabur atau terbungkus dalam bingkai logam. Ini adalah versi klasik medallion.

Pokoknya adalah salah satu bahan yang paling mudah dibentuk. Daripada itu lakukan apa sahaja yang anda suka, termasuk manik. Mereka boleh terdiri daripada pelbagai bentuk, saiz dan warna.

Pada gelombang kegilaan kaum etnik dan kaum, manik kayu berada dalam permintaan tinggi. Mereka digunakan untuk anting-anting, manik-manik, kalung, gelang, serta untuk aksesori (sabuk, pemegang beg, pelbagai pengikat).

Bahan-bahan ini untuk kreativiti mempunyai nilai yang kecil, kerana pokok ini mudah untuk mengendalikan dan cat. Selain itu, ia cukup mudah.

Manik-manik tersebut boleh digunakan untuk kerja kreatif dengan kanak-kanak, dan juga untuk membuat katapel. Pokoknya digabungkan sepenuhnya dengan tulang, beberapa jenis batu dan unsur plastik warna yang sesuai.

Apabila bekerja dengan manik, iaitu, dengan elemen hiasan yang mempunyai lubang, adalah mustahil untuk dilakukan tanpa beberapa alat dan bahan bantu tambahan. Dalam kes yang paling mudah, anda memerlukan rentetan dan jarum saiz yang sesuai untuk meregang.

Walau bagaimanapun, untuk membuat barangan yang lebih kompleks (rantai, anting-anting, gelang dengan gelang, perhiasan untuk rambut dari manik) berguna:

 1. Tang, tang pusingan bulat dan tang.
 2. Gunting dan jarum.
 3. Asas manik dan gelang: kord, benang, garis memancing, tali, dawai biasa atau "dengan ingatan", anjal.
 4. Kosongkan anting-anting (schwenzy).
 5. Asas aksesori logam (carnations and loops, cincin pelbagai saiz, stoppers).
 6. Pengikat.
 7. Unsur hiasan tambahan, sesuai untuk warna dan stylistics (manik, manik, butang dan perkara yang serupa).

Untuk membuat gelang seperti itu, seperti dalam gambar di bawah, anda perlu menyediakan bahan-bahan seperti:

 1. Satu manik besar.
 2. Unsur-unsur saiz sederhana sebagai bahan utama (dalam kes ini ia adalah turquoise).
 3. Manik berukuran sederhana yang mempunyai warna yang berbeza (merah).
 4. Elemen logam kecil untuk mencairkan kelegapan produk dan menambah sedikit bersinar kepadanya.
 5. Manik yang sangat kecil (anda boleh mempunyai manik). Warnanya boleh sama seperti salah satu bahan asas (turquoise atau merah), serta diselingi dengan manik-manik warna logam (emas, perak, tembaga atau gangsa).

Aksesori yang akan digunakan dalam kerja: tali perhiasan, cincin logam dan kunci untuk petua, pengancing.

Dari pancang tali, anda perlu memotong tiga serpihan, panjangnya masing-masing harus sesuai dengan lengan pergelangan tangan, tolak dua sentimeter pada tali.

Sambung hujung segmen dan selamat dengan kunci. Kemudian, seretkan manik pada setiap helai rentetan dalam susunan yang ditunjukkan dalam foto. Anda boleh membuat skim anda sendiri. Ia adalah yang terbaik untuk bermula dengan manik kecil, kemudian pergi ke unsur sederhana.

Apabila ketiga-tiga segmen itu siap, mereka harus diluluskan ke dalam salah satu manik tengah, dan kemudian ke yang besar. Seterusnya, anda perlu mengulang susunan set manik dalam perintah cermin.

Apabila peringkat sebelumnya selesai, anda harus pergi ke peringkat akhir: pemasangan produk dan pengikat pengikat. Di sini adalah penting untuk melihat beberapa perkara:

 • Elakkan bebas daripada serpihan tali (tanpa manik).
 • Jangan biarkan gelang mengetatkan, jika tidak, ia akan menjadi terlalu kaku.
 • Jangan jatuhkan struktur keseluruhan, kerana ia seketika memecah komponen yang perlu ditarik keluar dari bawah sofa dan kerusi berlengan.

Dengan menyertai hujung rentetan, mereka dipotong oleh pemotong wayar, kemudian mereka memakai dan mengikat kunci. Langkah terakhir adalah tali.

Berikut adalah cara mudah untuk membuat gelang diperbuat daripada manik yang mempunyai saiz yang berbeza.

Kraf dari manik

Kraf dari manik

Arahan langkah demi langkah dengan gambar Gelang-gelang yang menarik untuk kaki dari manik.

Adakah anda suka menghiasi rambut anda dengan manik yang indah dengan manik dan manik? .

Mengucapkan tahniah kepada ibu tercinta anda pada hari cuti, berikan dia garland yang menarik.

Lekapan lampu yang dipilih secara kualitatif ditambah dengan serta-merta.

Manik Bean Perler atau Perler - manik plastik yang berwarna-warni.

Pot bunga comel ini, diperbuat daripada manik kayu besar dan dicat.

Ini tali pinggang manik adalah sejagat! Anda boleh meletakkannya pada seluar jeans anda.

Petunjuk langkah-demi-langkah Pengguna boleh digantikan dengan mudah.

Menukar pelbagai warna manik, anda boleh dengan cepat membuat perhiasan dalam.

Teknik tenunan yang digunakan dalam proses membuat cincin selesai.

Menggunakan teknik membuat gelang manik dalam bentuk bunga, dengan analogi.

Arahan langkah demi langkah Alat dan bahan: Langkah 1: menyusun manik.

Arahan langkah demi langkah Jadi, kita memulakan kelas tuan. Gelang diperbuat daripada manik.

Alat dan bahan: Bunga yang diperbuat daripada manik oleh tangan mereka sendiri Langkah demi langkah.

Untuk menghiasi gelang manik "Marin", sebagai penggantungan boleh.

Jika anda mahukan perhiasan perkahwinan yang diperbuat daripada manik-manik dan manik-manik kelihatan seperti itu.

Kalung boleh dibuat dari manik-manik satu skala warna, dan bermain.

Terima kasih kepada penampilan yang indah dan halus, kalung manik ini layak.

Gabungan warna untuk gelang ini boleh menjadi apa-apa, semua orang.

Alat dan bahan: Arahan langkah demi langkah Pertama anda perlu.

Manik adalah bahan yang sangat bersyukur. Sukar untuk melakukan sesuatu yang salah dengan mereka, terutamanya jika anda mengikuti setiap langkah kelas induk. Kami cuba mencari corak dari manik-manik sedemikian rupa untuk mengambil kira tahap kemahiran dan kemahiran yang berbeza: oleh itu anda dapat mencari di dalam kami kedua-dua kerja untuk tuan yang berpengalaman, dan untuk pemula jalan kreatif mereka sendiri.

Ya, akan ada ceramah dan inspirasi untuk pencapaian kreatif baru!

MirTesen

KES MASTER TERHADAP!

Anda akan gembira mengetahui apa yang boleh dilakukan dari manik-manik dan pin!

Jantung dari mana-mana wanita mula mengalahkan lebih cepat apabila dia melewati tingkap dengan hiasan ... Perkara-perkara yang anggun jadi membelai rupa.

Sedikit masa dan usaha yang minimum - semua yang anda perlukan untuk membuat hiasan yang unik, yang akan kelihatan indah hampir dengan mana-mana pakaian. Melihat idea ini, tidak dapat dilalui: pesona, seberapa baik gelang ini!

ANDA AKAN PERMULAAN

 • Pin Bahasa Inggeris (jumlahnya bergantung kepada ketebalan pergelangan tangan)
 • manik
 • gusi
  1. Angkat manik, yang mudah diikat pada pin. Perkara utama ialah memilih warna yang tepat, anda boleh menggabungkan manik warna yang berbeza bersama-sama ... Mula untuk meletakkan manik pada pin, mudah untuk membuat pada permukaan rata.

  1. Untuk mendapatkan gelang asal, anda perlu mengisi dengan manik kira-kira 90 pin Bahasa Inggeris!

  1. Potong jalur elastik dengan 2 dan simpulkan pada satu bahagian setiap bahagian.

  1. Yang paling menarik! Letakkan pemadam melalui lubang di pin.

  1. Untuk membuat gelang yang kemas, letakkan pin dengan cara ini dan selamat lulus jalur elastik.

  1. Apabila kerja hampir selesai, cuba sama ada gelang itu adalah saiz yang sesuai untuk anda!

  1. Kurangkan hujung kelebihan gusi. Gelang wanita sudah bersedia untuk tangan dan kerlipan dalam kemegahannya!

  1. Bereksperimen dengan saiz manik, anda boleh mencapai kesan yang mengagumkan ...

  1. Anda boleh memilih pin emas untuk karya anda: juga pilihan hebat!

  1. Untuk membuat gelang anda boleh menggunakan bukan sahaja manik!

  1. Gelang yang diperbuat daripada manik boleh dibuat oleh semua orang! Saya akan meyakinkan anak lelaki saya yang berusia 8 tahun untuk membuat saya seperti hadiah ... Idea hebat untuk kelas dengan kanak-kanak!

  1. Idea untuk jahit jahit: kalung pin kecil dan manik. Hebat!

Berkongsi keindahan dengan rakan-rakan anda dengan menunjukkan mereka artikel ini! Kreativiti menghiasi kehidupan kita, bersetuju ...

Reaksi terhadap artikel itu

Komen

Maklum balas kepada ulasan

Maklum balas kepada ulasan

Maklum balas kepada ulasan

Maklum balas kepada ulasan

 • © 2007-2018. Apabila menggunakan bahan, sebutan tapak "Tuan itu sendiri" adalah wajib

Aktiviti mencurigakan telah didaftarkan dari akaun anda. Untuk keselamatan anda, kami ingin memastikan bahawa ini benar-benar anda

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 − = 39