Kuasa plat elektrik

Pengaruh kuasa plat elektrik pada kerja dan penggunaan tenaga

Apabila memilih dapur elektrik, ia perlu disediakan untuk fakta bahawa ia memerlukan sejumlah besar elektrik. Peranti ini, berbanding dengan peranti rumah lain, mempunyai kuasa tertinggi. Atas sebab ini, pemasangan plat itu memerlukan soket dan garisan berasingan. Bagi rumah-rumah di mana tidak ada peralatan gas, dan hanya plat elektrik yang digunakan, tarif keutamaan untuk elektrik dibentuk. Jadi, apakah kuasa piawai periuk elektrik?

Penarafan kuasa standard

Kompor elektrik dengan dua elemen pemanasan besi tempel paling sering memiliki kekuatan 2000 W, dan peranti yang serupa dengan 4 elemen - dari 5000 W. Jika plat empat burner mempunyai prinsip pemanasan induksi, maka nilai tersebut akan bermula dari 10400 W. Sememangnya semakin banyak pemanasan dan unsur-unsur fungsi lain, semakin besar penunjuk penggunaan elektrik.

Apabila memilih peranti, perlu diingat bahawa kuasa periuk elektrik juga memberi kesan kepada kelajuan pemanasan pembakar.

Tempat yang berasingan di dapur elektrik diberikan kepada peranti dengan unsur pemanasan induksi. Peralatan sedemikian mempunyai kuasa dan kos yang besar. Tetapi jika ia digunakan dengan betul, kos elektrik akan kurang. Ini disebabkan fakta bahawa:

 • pemanasan sangat cepat;
 • pemanasan dimatikan secara automatik apabila hidangan dikeluarkan;
 • hidangan khas tidak membenarkan kehilangan haba.

Ketergantungan penggunaan kuasa dan tenaga

Setiap pemilik ingin mengetahui berapa banyak kuasa yang digunakan oleh perantinya berdasarkan fungsinya. Kompor elektrik konvensional, yang mempunyai empat plat besi, menggunakan purata kira-kira 4 hingga 8 kilowatt sejam. Tetapi angka ini dikira atas syarat bahawa semua pembakar bekerja bersama-sama, masing-masing, jika hanya satu dihidupkan, penggunaannya berkurangan.

Setiap pelayan wanita perlu ingat bahawa apabila menggunakan periuk elektrik dengan betul, menjimatkan penggunaan tenaga. Mematuhi beberapa peraturan, ini mudah dilakukan:

 • supaya tidak kehilangan haba yang berlebihan, diameter zon memasak dan periuk harus sepadan sebanyak mungkin;
 • bahagian bawah pinggan halus meningkatkan pemindahan haba;
 • Pembakar besi tuang boleh dimatikan sedikit lebih awal, kerana mereka sejuk untuk masa yang lama, masing-masing, memasak berterusan selepas pemotongan.

Pilihan hidangan dengan diameter cincin yang sama

1

Juga, untuk mencapai penjimatan maksimum, adalah bernilai mengetahui kekuatan unsur-unsur fungsional individu peranti. Di bawah adalah nilai anggaran penunjuk ini bagi komponen utama papak:

 • cincin dengan diameter sehingga 14.5 cm - 1 kW;
 • pemanasan elemen dengan diameter 18 cm -1.5 kW;
 • hob elektrik dengan diameter 20 cm - 2 kW;
 • pencahayaan - 15-20 W;
 • KALI pada grill - 1,5 kW;
 • Elemen pemanasan yang lebih rendah - 1 kW;
 • Elemen pemanas dari atas - 0,8 kW;
 • enjin pada spit adalah 6 watt.

Adalah mudah untuk membuat kesimpulan bahawa tenaga yang paling banyak digunakan oleh dapur elektrik apabila ia berfungsi pembakar besar, tetapi jangan lupa bahawa proses memasak di atasnya mempercepat dan berlalu lebih cepat.

Setiap pengilang cuba meningkatkan daya saing produknya. Oleh itu, mereka cenderung untuk mengurangkan penggunaan tenaga. Dapur elektrik, seperti peralatan apa pun, dibahagikan kepada kelas untuk penggunaan elektrik. Penunjukan ini dilakukan dalam huruf Latin dari A ke G, bermula dari yang tertinggi. Hari ini anda boleh melihat notasi berikut: A ++ atau A +++. Ini bermakna penggunaan tenaga lebih tinggi daripada kelas A.

Kelas bergantung kepada jumlah penggunaan tenaga apabila mencapai suhu yang ditetapkan. Kebanyakan tenaga yang digunakan oleh ketuhar, tetapi dengan penebat yang lebih baik, yang akan mengurangkan kehilangan haba, penjimatan yang ketara dicapai.

Ciri Sambungan Rangkaian

Apabila memasang periuk elektrik, perlu mengambil kira kuasa tingginya, maka perlu mematuhi peraturan tertentu. Untuk menjalankan pemasangan peranti sedemikian, anda perlu:

 • soket kuasa pada 32A;
 • automaton input lebih besar daripada atau sama dengan 32A;
 • kabel tembaga tiga teras yang mempunyai penebat berganda dan seksyen salib lebih daripada 4 mm persegi;
 • RCD tidak kurang daripada 32A.

Tidak berlaku terlalu panas kenalan, Setiap elemen pendawaian mesti dilaksanakan secara berkualiti dengan mematuhi prosedur keselamatan dan arahan pemasangan.

Menurut pakar, penggunaan tenaga dari kompor tidak hanya bergantung pada karakteristik perangkat itu sendiri, tetapi lebih banyak lagi mengenai kondisi penggunaannya.

Penarafan kompor gas yang paling berkualiti dan popular dengan ketuhar gas pada tahun 2017. Ciri teknikal dapur gas, fungsi ketuhar, ciri tambahan. Perbandingan harga, plus dan minus model yang dibentangkan.

Saya ingin meminta anda membuang jambs dalam artikel itu.

pencahayaan - 15-20 kW;

enjin pada ludah ialah 6 kW.

Di mana anda melihat kuasa sedemikian di dalam dapur elektrik rumah?

Halo, Andrew! Terima kasih kerana menjaga anda, benar-benar membuat kesilapan. Tetap.

Berapakah tenaga dapur elektrik yang digunakan?

Saya ingin mengetahui kos tenaga, bergantung pada kelas ekonomi.

lampu elektrik (pijar) juga 500 watt dan halogen dan lebih banyak kilowatt

TV (keranda Sovedovskie) menggunakan 60 watt. Saya tidak percaya bahawa pelahap moden seperti itu. Computer - ada apa yang menghalang untuk menggantikan bekalan kuasa kepada drevnenky 300 watt, perlindungan yang sudah berdiri, dan penyesuai untuk blok terminal (ide - serbuan sata) bernilai 80 Rubles (kos, masa ini, saya tidak tahu) hanya perlu mengeluarkan (mematikan) yang berlebihan, atau jarang digunakan besi. peti sejuk (juga sovdepovsky, pemampat) menggunakan 1 kilowatt setiap hari, yakin beskompressorny menggunakan kurang, tetapi tidak diuji. harga BU peti sejuk yang dihasilkan oleh Kesatuan Soviet adalah 1000 rubel untuk Avito. jika anda mengeluarkan kes dan melepaskan freon - anda boleh menggunakan bukannya pemanas, kecekapannya lebih tinggi. tetapi memerlukan kerja kimpalan gas pada tembaga dan rasa reka bentuk tertentu

Setiap plat dalam mod yang berbeza harus dikira dengan cara sendiri, tetapi jika kita bercakap tentang beberapa anggaran penggunaan elektrik, kita boleh bercakap mengenai diapozones berikut:

 • kuasa pembakar kira-kira 1.0 kW dengan diameter pembakar 145 milimeter; 1.5 kW dengan diameter pembakar 180 milimeter; 2.0 kW dengan diameter pembakar 200 milimeter.
 • Kuasa unsur pemanasan atas adalah kira-kira 0.8 kW.
 • Kuasa unsur pemanasan yang lebih rendah adalah kira-kira 1.0 kW.
 • kuasa pembakar meja dengan tindakan tambahan kira-kira 0.95 kW.
 • kuasa pembakar meja pada tindakan separuh cepat kira-kira 1.7 kW.
 • kuasa pembakar meja dengan tindakan pantas sekitar 2.1 - 2.6 kW.
 • kuasa pembakar ketuhar kepada kira-kira 3.25 kW.
 • kuasa penyalaan elektrik adalah kira-kira 1.0 W.
 • kuasa pencahayaan adalah kira-kira 15.0 - 25.0 W.
 • kuasa pemanas di atas panggangan adalah kira-kira 1.5 kW.
 • kuasa enjin pada meludah adalah kira-kira 6 watt.

Kesimpulannya, kita dapat memanggil angka kuasa dari 5.5 kW hingga 8.0 kW dengan penggunaan satu kali semua fungsi.

Bagi mereka yang berminat untuk berapa banyak makan elektrik elektrik, berkomunikasi yang berikut, bergantung kepada model pembakar elektrik boleh dari 0.5 meter persegi (500 watt), sehingga 3.5 meter persegi (3,500 watt) - tidak lagi dipenuhi, boleh ada. Dari sini kita dapat memahami bahawa dalam masa sejam daripada pembakar akan dimakan habis antara 500 dan 3,500 watt kuasa, boleh didarab dengan jumlah permukaan kerja di sini dan mendapatkan penggunaan yang sebenar.

Tetapi ini semua ketakutan - itulah 3500 kali 4 pembakar dan ketuhar, dan berapa banyak ia adalah untuk saya sebulan akan kos - kos dapur untuk keluarga 4 orang kira-kira 150 meter persegi - yang sebenarnya kira-kira 3 meter persegi sehari (ayam dan itik, dan Patties goreng dan makanan telah disediakan, segala-galanya hanya cukup seperti yang diperlukan, ditambah 2 anjing mereka masa yang terlalu bubur dalam dua hari untuk memasak diperlukan).

Sebagai tambahan kepada kelas-kelas penjimatan elektrik - tentunya semua peralatan elektrik moden mempunyai penggunaan elektrik yang sangat munasabah, tetapi masih ketika memilih dapur, perhatikan huruf kelas penjimatan tenaga - ia mestilah surat "A9quot;, tetapi lebih baik dengan tambahan atau dua! "A + 9quot; atau "A ++ 9quot;

Rata-rata, ketuhar yang baik dengan panggangan menggunakan kira-kira tiga kilowatt, tetapi semua pembakar boleh memakan hingga enam atau lebih kilowatt. Oleh itu, ternyata periuk boleh dimakan hingga sembilan kilowatt, yang tentu saja bergantung kepada model, jumlah pembakar dan ketersediaan nada tambahan dalam oven. Hal yang sama bergantung kepada penggunaan tenaga dan jenis pembakar (halogen, tena, induksi).

Oleh itu, bagi setiap plat konkrit kadar penggunaan elektrik sejam masa ditunjukkan dalam pasport produk. Selain itu, semakin rendah penggunaan kuasa, semakin tinggi skala penarafan dan sebaliknya. Papak yang paling ekonomik adalah yang mempunyai tanda "A9quot; pada kelas penggunaan kuasa.

Berapakah tenaga dapur elektrik yang digunakan?

Saya ingin mengetahui kos tenaga, bergantung pada kelas ekonomi.

dome- elektrik di hari ini adalah peralatan yang paling moden, dan sudah tentu bagaimana penting dari segi ekonomi ia akan menjadi untuk bajet keluarga. Normal 4 plat panas semasa memusing semua pembakar menggunakan 4kW / h sehingga 8kw / h, bergantung kepada model yang dipilih. Tetapi perkara itu biasanya kita jarang sekali memasukkan semua pembakar pada masa yang sama. Oleh itu, sewajarnya, penggunaan elektrik sebenarnya akan beberapa kali kurang. Di samping itu, anda perlu belajar cara menggunakan dapur elektrik untuk menjimatkan kuasa. Sebagai contoh, diameter periuk dan pembakar mesti sepadan, maka haba akan digunakan secara optimum. The "ekonomik" saucepans harus mempunyai bahagian bawah rata dan tudung yang rapat. Cuba untuk mematikan dapur untuk beberapa minit sebelum akhir memasak menggunakan haba sisa zon memasak. Untuk menyediakan hidangan yang memerlukan banyak masa, gunakan periuk tekanan.

Memperoleh dapur elektrik isi rumah moden yang paling ekonomi.

Penggunaan tenaga dapur elektrik bergantung kepada yang berikut:

Apakah jenis plat (konvensyen SEPULUH,

Dari rangkaian mana slab beroperasi (220-V, 380-Volt), difahami bahawa peranti yang lebih kuat disambungkan ke 380-t.

Diameter "pancakes9quot; pembakar, bilangan pembakar.

Kehadiran fungsi tambahan.

Model khusus dan kuasa peranti.

Jika anda berbunyi beberapa angka indikator, maka plat TEN biasa satu pembakar menggunakan 1.5 hingga 2.5 kW sejam.

Ketuhar pada plat yang sama adalah 3 atau 4 kW / h.

Bilangan pembakar, di mana mod mereka digunakan, dan sebagainya semua ini memberi kesan kepada penggunaan kuasa.

Bagaimanakah anda melihat kompor elektrik paling banyak? "gluttonous 9quot; perkakas rumah ke dapur elektrik menarik pendawaian berasingan dari kepak, yang biasa tidak akan menahan beban sedemikian.

Dan tentunya perlu diambil kira, jika di dalam rumah bukannya kompor gas untuk memasang elektrik, maka tarif untuk pembayaran listrik akan lebih rendah.

Semua petunjuk untuk kuasa, untuk penggunaan tenaga, ada dalam pasport dapur elektrik tertentu.

Setiap plat dalam mod yang berbeza harus dikira dengan cara sendiri, tetapi jika kita bercakap tentang beberapa anggaran penggunaan elektrik, kita boleh bercakap mengenai diapozones berikut:

 • kuasa pembakar kira-kira 1.0 kW dengan diameter pembakar 145 milimeter; 1.5 kW dengan diameter pembakar 180 milimeter; 2.0 kW dengan diameter pembakar 200 milimeter.
 • Kuasa unsur pemanasan atas adalah kira-kira 0.8 kW.
 • Kuasa unsur pemanasan yang lebih rendah adalah kira-kira 1.0 kW.
 • kuasa pembakar meja dengan tindakan tambahan kira-kira 0.95 kW.
 • kuasa pembakar meja pada tindakan separuh cepat kira-kira 1.7 kW.
 • kuasa pembakar meja dengan tindakan pantas sekitar 2.1 - 2.6 kW.
 • kuasa pembakar ketuhar kepada kira-kira 3.25 kW.
 • kuasa penyalaan elektrik adalah kira-kira 1.0 W.
 • kuasa pencahayaan adalah kira-kira 15.0 - 25.0 W.
 • kuasa pemanas di atas panggangan adalah kira-kira 1.5 kW.
 • kuasa enjin pada meludah adalah kira-kira 6 watt.

Kesimpulannya, kita dapat memanggil angka kuasa dari 5.5 kW hingga 8.0 kW dengan penggunaan satu kali semua fungsi.

Bagi mereka yang berminat untuk berapa banyak makan elektrik elektrik, berkomunikasi yang berikut, bergantung kepada model pembakar elektrik boleh dari 0.5 meter persegi (500 watt), sehingga 3.5 meter persegi (3,500 watt) - tidak lagi dipenuhi, boleh ada. Daripada ini dapat difahami bahawa untuk satu jam operasi pembakar akan dimakan dari 500 hingga 3500 watts elektrik, boleh didarabkan dengan jumlah permukaan kerja di sini dan kita mendapat penggunaan sebenar.

Tetapi ini semua ketakutan - itulah 3500 kali 4 pembakar dan ketuhar, dan berapa banyak ia adalah untuk saya sebulan akan kos - kos dapur untuk keluarga 4 orang kira-kira 150 meter persegi - yang sebenarnya kira-kira 3 meter persegi sehari (ayam dan itik, dan Patties goreng dan makanan telah disediakan, segala-galanya hanya cukup berapa banyak yang anda perlukan, ditambah 2 anjing yang mereka juga bubur sekali setiap dua hari anda perlu memasak).

Sebagai tambahan kepada kelas-kelas penjimatan elektrik - tentunya semua peralatan elektrik moden mempunyai penggunaan elektrik yang sangat munasabah, tetapi masih ketika memilih dapur, perhatikan huruf kelas penjimatan tenaga - ia mestilah surat "A9quot;, tetapi lebih baik dengan tambahan atau dua! "A + 9quot; atau "A ++ 9quot;

Rata-rata, ketuhar yang baik dengan panggangan menggunakan kira-kira tiga kilowatt, tetapi semua pembakar boleh memakan hingga enam atau lebih kilowatt. Oleh itu, ternyata periuk boleh dimakan hingga sembilan kilowatt, yang tentu saja bergantung kepada model, jumlah pembakar dan ketersediaan nada tambahan dalam oven. Hal yang sama bergantung kepada penggunaan tenaga dan jenis pembakar (halogen, tena, induksi).

Oleh itu, bagi setiap plat konkrit kadar penggunaan elektrik sejam masa ditunjukkan dalam pasport produk. Selain itu, semakin rendah penggunaan kuasa, semakin tinggi skala penarafan dan sebaliknya. Papak yang paling ekonomik adalah yang mempunyai tanda "A9quot; pada kelas penggunaan kuasa.

Contohnya, bentuk pelekat:

Semua peralatan elektrik moden ditandai dengan huruf. Seperti yang ditulis dengan betul dalam jawapan sebelumnya, plat paling ekonomik dengan penanda A. Purata dapur elektrik menggunakan 1.0 kW / h

jika anda mahu menyimpan, jangan beli dengan label lain sahaja. Terutamanya jika anda mempunyai elektrik mahal.

Plat saya ELEKTROLUX AEG memakan lebih kurang daripada pendahulu Sovietnya.

Berikut adalah plat dengan angka yang tepat penggunaan elektrik oleh tanda-tanda yang berbeza dari dapur elektrik.Berapa banyak tenaga elektrik yang bergantung kepada kelas ekonomi?.

Dan contoh penggunaan tertentu dari nama A jenis plat tidak lagi penting. Seperti yang anda lihat, ia hanya menggunakan 0.77 kW / j

Kompor elektrik praktikal adalah perkakas elektrik yang paling rakus di dalam rumah.

Jumlah tenaga yang digunakan adalah berbeza untuk semua plat. Penggunaan tenaga sentiasa ditetapkan dalam pasport teknikal.

Dalam hal ini, mereka dibahagikan kepada kelas. Tertunjuk oleh huruf abjad Latin dari G ke A (yang paling ekonomi - kelas A). Juga terdapat sangat ekonomi, mereka ditetapkan sebagai: A + atau A ++.

Tetapi plat dengan penggunaan tenaga yang tinggi mempunyai kelebihannya - mereka memanaskan dan menyejukkan lebih cepat.

Penggunaan kuasa papan Kelas A dengan penggunaan serentak semua fungsi akan lebih kurang dari 5.5 kW hingga 8.0 kW.

Pelajari arahan secara terperinci untuk mengetahui berapa banyak menggunakan piring anda secara khusus.

Juga menggunakan dapur elektrik sebelum ini, ia agak mahal. Sekarang kita telah bertukar kepada silinder gas dan dapur gas, ia lebih murah. Penggunaan dapur elektrik kami adalah 1 kilowatt setiap pembakar pada kuasa maksimum. Ia seperti pemanas yang baik.

Itulah sebabnya elektrik lebih murah di rumah yang tidak dilengkapi dengan bekalan gas pusat, rumah itu dipanggil - dengan dapur elektrik. Lagipun, di dapur elektrik anda perlu membelanjakan separuh daripada keseluruhan bil elektrik, berikut adalah data purata:

Terdapat dapur elektrik yang menggunakan 4 kilowatt-jam sejam!

Ia lebih murah untuk menggunakan multivarker.

Kompor elektrik, bergantung kepada kelas penggunaan tenaga, dapat membolehkan anda menghemat 3 kali lebih banyak listrik per jam, yang dalam setahun akan menghasilkan jumlah yang layak. Misalnya, untuk dapur elektrik, penggunaan sejam boleh dari 0.5 kW / h hingga 4 kW / j. Untuk mendapatkan nilai yang tepat, anda perlu melihat ciri-ciri model plat atau pada pelekat:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 25 = 27