LED berkelip

Kenapa kilat cahaya LED?

Lampu LED secara beransur-ansur menggantikan jenis peralatan pencahayaan yang lain. Ini disebabkan oleh penggunaan tenaga yang rendah, serta hayat perkhidmatan yang panjang. Walau bagaimanapun, sesetengah pembeli telah menghadapi masalah kelipan peranti ini. Sebab-sebab fenomena yang tidak menyenangkan ini boleh menjadi beberapa.

Untuk memahami mengapa lampu LED berkelip, nasihat pakar akan membantu. Mereka juga akan dapat menjelaskan bagaimana untuk menghilangkan masalah seperti itu. Anda boleh menghapuskan kerlipan dengan menetapkan tujuannya.

Untuk memahami mengapa lampu LED berkelip, anda perlu memberi perhatian kepada perantinya. Dalam jenis instrumen lain, masalah seperti itu tidak pernah dijumpai. Sekiranya pemilik menggunakan lampu pijar, voltan daripada sumber yang dibekalkan kepada mereka dalam lingkaran. Ia adalah unsur rintangan.

Struktur lampu LED jauh lebih rumit. Di dalam peranti ini penukar. Arus elektrik apabila peranti dihidupkan datang dari pangkalannya. Hanya melangkau pemandu ini, kuasa dibekalkan kepada LED. Kualiti arus mengalir ke elemen LED bergantung pada litar penukar.

Dalam lampu mahal pengeluar terkenal, pemandu mampu menukar voltan yang tidak stabil dari sifat berubah menjadi sumber tenaga yang tetap. Arus sangat stabil. Ia tidak boleh terjejas oleh faktor-faktor negatif rangkaian luaran (campur tangan, buaian).

Sekiranya lampu LED berkelip, penyebabnya mungkin kualiti peranti tidak mencukupi. Dalam jenis murah pencahayaan LED, bukannya pemandu, unit bekalan kuasa dengan kapasitor pemadam dipasang. Juga peranti sedemikian mempunyai penapis kapasitif dipasang pada jambatan LED. Ini tidak membenarkan peranti beroperasi sepenuhnya di bawah pengaruh luaran yang buruk.

Peranti berkualiti rendah boleh berkedip kerana kekurangan reka bentuknya. Selain itu, keadaan ini dapat diperhatikan kedua-dua selepas beralih dan selepas penutupan. Pelbagai jenis lampu dengan unit kuasa digunakan di bilik utiliti, koridor. Tetapi untuk pencahayaan ruang tamu (terutama bilik kanak-kanak), peranti berkualiti tinggi perlu dibeli.

Flicker memberi kesan kepada penglihatan. Mata cepat menjadi letih. Juga, aktiviti mental dan ketidakupayaan menurun. Jika riak peranti melebihi 20%, tidak disyorkan untuk membaca, menulis atau bekerja di komputer dalam pencahayaan sedemikian.

Terdapat beberapa sebab mengapa lampu LED berkelip. Pertama sekali, ini termasuk pemasangan berkualiti rendah. Jika kenalan litar tidak disambung dengan pasti, ini membawa kepada pelbagai fenomena yang tidak menguntungkan. Salah satunya ialah kelipan peranti LED.

Apabila menyambung wayar, polariti yang betul mesti diperhatikan. Jika konduktor ditandai warna, sambungan dibuat lebih mudah. Tetapi di rumah lama, perlu menggunakan peranti khas. Ia akan membantu untuk mengetahui di mana wayar itu "phase9raquo; dan "zero9raquo;. Jika tidak, voltan kecil akan sentiasa berada dalam litar. Ini akan menyebabkan cahaya berkedip.

Kadang-kadang adalah mungkin untuk menyelesaikan masalah selepas menggantikan pengubah lama dengan bekalan kuasa untuk jalur LED. Dalam kes ini, kerlipan dalam keadaan di atas perlu berhenti.

Kadang-kadang ia berlaku bahawa lampu LED berkelip apabila lampu mati. Ini juga merupakan fenomena yang agak biasa. Selalunya, dua faktor menyebabkan ini. Yang pertama adalah pemasangan suis dengan pencahayaan. Rantaian itu kemudian dibuka, tetapi tidak sampai akhir. Semasa mengalir ke LED secara beransur-ansur, caj kapasitor LED-lampu. Ia berada di dalam pemandu. Dalam kes ini, mentol lampu boleh berkelip atau mengeluarkan cahaya yang samar-samar.

Alasan kedua yang sama kenapa flicker cahaya LED yang dimatikan mungkin kualitinya tidak mencukupi. Walaupun dengan suis lampu belakang, peranti pengeluar yang terbukti, terbukti tidak akan berkedip. Mereka dilengkapi kapasitor dengan peningkatan kapasiti. Kos lampu sedemikian lebih tinggi, tetapi masalah kelipan ketika menggunakannya hampir tidak pernah timbul.

Ini adalah punca utama yang menyebabkan kelipan tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, apabila menentukan punca fenomena tersebut, ia juga perlu mengambil kira kekerapan wabak.

Mentol cahaya boleh berkelip secara berkala atau berterusan. Punca fenomena yang tidak menyenangkan bergantung pada ini. Jika lampu LED sentiasa berkelip semasa ia berjalan, penyebabnya mungkin tidak mencukupi voltan tinggi dalam rangkaian isi rumah. Ini tidak membenarkan permulaan untuk menyalakan perkakas. Penyimpangan voltan utama dalam kes ini lebih daripada 5%. Sekiranya sebab itu tidak dihapuskan, peranti akan gagal sebelum tarikh akhir pengeluar.

Dalam kes lonjakan kuasa dalam rangkaian, ia juga mungkin mempunyai kelipan yang berterusan apabila lampu menyala. Dalam kes ini, anda perlu membeli penstabil.

Jika lampu berkelip hanya 10 saat pertama selepas kuasa dihidupkan, pemula telah gagal. Ia perlu diganti atau dibeli peranti LED baru.

Apabila terdapat berkala berkelip lampu di luar negeri, penyebabnya mungkin menjadi sumber gelombang elektromagnet yang kuat. Keadaan ini boleh timbul jika anda membawa peranti, sebagai contoh, ke TV pada. Sumber radiasi elektromagnetik seperti stesen radio, talian kuasa, serta pemancar pengendali mudah alih.

Penyelesaian masalah pendawaian yang tidak betul

Sekiranya lampu LED dimatikan pada tempoh tertentu, pertama sekali, adalah perlu untuk memeriksa ketepatan sambungannya, serta pematuhan parameter bekalan kuasa kepada keperluan pengeluar.

Konduktor fasa mesti disambungkan ke kenalan suis yang sama. Ia dianggap salah untuk menyambung, di mana polariti tidak diambil kira. Litar elektronik sedemikian akan berada di bawah voltan kecil sepanjang masa. Untuk mengatasi masalah ini, wayar perlu dimasukkan semula dan diganti.

Sekiranya selepas itu kelipan masih ada apabila kuasa dimatikan, mungkin ada voltan yang diinduksi. Walaupun wayar terputus sambungan, potensi mungkin muncul jika kabel yang berbeza disambung selari dengannya. Dalam kes ini, hanya pembaikan pendawaian akan menyelesaikan masalah.

Sebab mengapa lampu LED berkelip adalah mungkin terdapat suis dengan lampu belakang LED. Dalam kes ini, kilat berkala, dan kuasa mereka adalah rendah. Suis lampu belakang mempunyai penunjuk neon atau LED. Sebilangan kecil saat ini melalui peranti ini. Voltan ini mencukupi untuk mengecas kapasitor. Pada masa pelepasan, lampu menyala dan kitaran berulang sekali lagi. Masalah ini adalah tipikal untuk kebanyakan lampu dengan unit kawalan dan bukan pemandu.

Sekiranya pemilik peralatan tersebut tidak mempunyai kemahiran membaiki peralatan elektrik, lebih baik menggantikan suis atau membeli lampu baru berkualiti tinggi (dengan pemandu dan kapasitor berkapasiti tinggi). Anda juga boleh mencuba untuk memutuskan sambungan dioda pada suis dari sesalur kuasa.

Anda juga boleh menyelesaikan masalah jika penglihatan dikesan dalam candelier dengan beberapa kartrij. Daripada satu peranti LED tunggal, adalah perlu untuk skru dalam lampu pijar mana-mana kuasa. Elemen ini akan mengambil alih fungsi perintang shunt. Penyelesaian yang disampaikan dianggap selamat dari sudut pandangan keselamatan kebakaran.

Jika lampu LED berkelip selepas dimatikan, anda boleh menghapuskan fenomena ini dengan menambah kapasitor atau perintang ke litar. Unsur tambahan disambung selari dengan peranti pencahayaan. Ia diletakkan di belakang suis atau di dalam pemegang lampu itu sendiri.

Dalam kes pertama, kapasitor unpolar diperolehi. Kapasitinya hendaklah 0.1-1 μF. Peranti ini mesti menahan voltan 630 V. Selalunya, kapasitor jenis filem logam digunakan untuk tujuan sedemikian. Unsur litar seperti ini tidak akan panas, dan ia juga akan dapat mengimbangi gangguan rangkaian.

Jika elemen tambahan dirancang untuk dipasang di dalam kartrij, anda perlu membeli perintang dengan rintangan 1 MΩ dan kuasa 0.5 hingga 1 W. Dimensinya akan 3 kali kurang daripada kapasitor.

Jika suis mempunyai 2 kekunci, anda perlu memasukkan dua kapasitor atau dua perintang dalam litar. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa menambah unsur-unsur sedemikian ke peranti pencahayaan tidak selamat. Dengan kesilapan kecil yang berkaitan, kebarangkalian keadaan bahaya kebakaran meningkat. Perintang dan kapasitor tidak boleh bersentuhan dengan perumahan atau wayar. Ia juga disyorkan untuk menggunakan tiub penebat haba yang menyusut.

Sekiranya lampu LED (termasuk) berkelip, masalahnya boleh menjadi voltan utama yang rendah. Penduduk beberapa bandar dan kawasan luar bandar menghadapi masalah seperti itu. Sekiranya isu dengan pembekal elektrik tidak diselesaikan, penduduk kawasan tersebut perlu membeli peranti berkualiti tinggi yang sangat baik. Mereka boleh beroperasi dalam rangkaian voltan rangkaian dari 180 hingga 250 V.

Dengan kehadiran voltan yang tidak mencukupi dalam rangkaian atau perbezaannya, pemilik disyorkan untuk memasang penstabil. Peranti ini boleh memanjangkan kerja semua peralatan elektrik di rumah.

Bukan sahaja voltan rendah rangkaian menjelaskan mengapa lampu LED berkelip. Jika peranti disambungkan melalui dimmer, ini boleh membawa kepada masalah yang sama. Menghidupkan lampu melalui alat sedemikian tidak pada kuasa penuh akan menyebabkan kerlipan apabila lampu menyala. Apabila kuasa dinaikkan dengan dimmer, cahaya akan berhenti berkelip.

Dalam kes ini, disyorkan untuk menyambungkan peranti tanpa alat pengurangan voltan. Juga, anda boleh menetapkan tombol dimmer tidak ke kedudukan yang melampau.

Jika, apabila masalah itu timbul, pemilik tidak dapat menubuhkan penyebab kerosakan itu, persoalan timbul tentang apa yang perlu dilakukan. Lampu LED berkelip apabila terdapat sumber radiasi elektromagnet yang kuat di apartmen atau berhampiran rumah. Sebelum menyambung, perlu mengecualikan kemungkinan pengaruh mereka pada peranti.

Mula-mula anda perlu menentukan peranti yang mana di dalam bilik boleh membuat denyutan elektromagnet tambahan. Sekiranya masalah itu tidak ditentukan di dalam rumah, maka terdapat pemancar radio yang kuat di luar. Dalam kes ini, pemilik dinasihatkan untuk menggunakan lampu berkualiti tinggi. Mereka tidak akan berkelip.

Apabila lampu LED berkelip dengan kekerapan kecil, fenomena ini mungkin tidak dapat dikesan dengan mata manusia. Walau bagaimanapun, kesan negatif kerlipan mungkin muncul dari masa ke masa. Mata, kepala mula terluka, kapasiti kerja berkurangan. Dalam kes ini, kemungkinan besar, pelakunya adalah unit kuasa.

Pengilang harus menunjukkan parameter denyutan peranti pada pembungkusan. Walau bagaimanapun, beberapa pengeluar yang kurang dikenali tidak memenuhi keperluan ini. Mereka juga boleh memberikan maklumat yang tidak benar tentang petunjuk ini. Tentukan nilai sebenar pulsasi hanya boleh dilakukan dengan menggunakan peralatan khas.

Untuk mengelakkan kemunculan masalah pulsasi dan penglihatan, anda harus memberi keutamaan untuk membeli jenama terbukti. Produk mereka agak mahal, tetapi ini adalah pelaburan yang menguntungkan. Peranti berkualiti boleh berfungsi selama beberapa dekad. Dengan sambungan dan operasi yang betul, tidak ada masalah riak. Malah dengan kehadiran faktor-faktor yang merugikan (bertukar dengan lampu latar, pendawaian yang lemah, gangguan elektrostatik, dan lain-lain), peranti serupa akan berfungsi dengan betul, tanpa kelipan.

Setelah mempertimbangkan sebab-sebab mengapa lampu LED berkedip, setiap pengguna boleh menghilangkan fenomena yang tidak menyenangkan dengan sendirinya.

Lampu berkelip LED

  1. Prinsip reka bentuk dan operasi lampu LED
  2. Lampu LED berkedip apabila ia menyala
  3. Lampu LED berkelip apabila mati
  4. Pembaikan lampu LED

Antara pengguna, pelbagai jenis peranti LED semakin popular. Penggunaan mereka menjadikan pencahayaan lebih kualitatif dan pelbagai. Lampu jenis ini sentiasa dipertingkatkan, berkat teknologi baru dan bahan yang digunakan dalam pengeluaran. Mereka lebih unggul dalam semua aspek peralatan pencahayaan yang lain. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ada keadaan apabila lampu LED berkelip. Ini boleh berlaku sebaik sahaja selepas pembelian atau semasa operasi, dalam keadaan hidup atau mati.

Prinsip reka bentuk dan operasi lampu LED

Sebelum mempertimbangkan punca kerosakan, anda harus membiasakan diri secara umum dengan reka bentuk lampu LED. Ia agak mudah dan terdiri daripada socle, asas logam, dan platform di mana LED dipasang. Mereka ditutup dengan hemisfera pelindung plastik. Reka bentuk ini juga termasuk pemandu, yang terlibat secara langsung dalam kerja dan penukaran semasa.

Prinsip operasi peranti sedemikian adalah berdasarkan pelepasan cahaya sebagai hasil dari interkoneksi antara katod dan anod. Kedua-dua elektrod dipisahkan oleh semikonduktor yang diperbuat daripada bahan khas. Bahan-bahan ini secara langsung memberi kesan kepada kualiti cahaya, pelbagai warna dan petunjuk lain.

Lampu LED berkelip apabila ia hidup

Sejurus selepas menukar lampu lampu untuk masa yang singkat, dan kemudian keluar. Dalam kebanyakan kes sedemikian, punca itu adalah pencetus yang rosak yang tidak dapat memberikan penukaran penuh dan bekalan semasa, tidak dapat melaksanakan overclocking seluruh sistem. Masalah ini diselesaikan dengan penggantian ringkas pemula.

Lampu yang disertakan tidak dimatikan, tetapi mula berkelip secara berkala. Ini boleh terjadi disebabkan voltan rendah di sesalur kuasa, kerosakan pada sistem permulaan, lompatan tiba-tiba dan kejatuhan voltan. Dalam kes sedemikian, sumber yang diperlukan untuk menyesuaikan operasi yang stabil lampu dikurangkan. Pengurangan arus bekalan dibenarkan dalam lingkungan 5%. Ia perlu untuk mengukur semasa dalam rangkaian pembekalan dan sekiranya terdapat penyelewengan - hubungi organisasi perkhidmatan. Lonjakan voltan sedemikian mempunyai impak negatif bukan sahaja pada operasi lampu LED, tetapi juga pada semua perkakas rumah yang ada. Peranti pencahayaan seumur hidup dalam mod ini boleh dikurangkan lebih daripada 20%.

Kelipan sering disebabkan oleh kerosakan sistem permulaan yang dipasang di perumahan lampu. Ia boleh digantikan dengan kesukaran yang besar, dan dalam beberapa kes ia tidak dapat digantikan. Keadaan yang sama berlaku paling sering pada hujung hayat perkhidmatan, yang menunjukkan bahawa lampu tidak sesuai untuk kegunaan selanjutnya. Melompat dan penurunan voltan dalam rangkaian sering disebabkan oleh penggunaan peralatan berkuasa tinggi. Sebagai peraturan, ini adalah mesin kimpalan yang menggunakan sejumlah besar elektrik.

Lampu LED berkelip apabila mati

Seringkali fenomena ini berlaku apabila lampu LED terus berkedip walaupun kuasa dimatikan. Biasanya, ini disebabkan oleh pendawaian yang salah atau apabila menggunakan suis dengan lampu latar. Kedua-dua faktor ini membawa kepada akibat yang sama. Akibat melepaskan nadi kecil, mengecas starter, cahaya LED berkelip. Permulaan penuh tidak berlaku kerana sedikit arus, jadi lampu menyala untuk pecahan sesaat dan kemudian keluar.

Penyelesaian yang paling mudah untuk masalah ini adalah untuk menggantikan suis dengan lampu latar pada peranti konvensional. Jika ini tidak mungkin untuk sebarang sebab, anda perlu memasang tambahan 2 W perintang dengan rintangan 50 kΩ. Oleh kerana itu, rintangan yang diperlukan ditambah, yang menghalang denyutan rawak. Perintang disambungkan secara langsung berhampiran suis atau terus ke lampu. Tiub pengecutan haba khas digunakan untuk melindungi dan membaiki perintang.

Satu pilihan boleh menggantikan lampu LED tunggal yang terletak berhampiran titik input voltan, dengan lampu pijar biasa. Dia mengambil semua impuls dan dengan itu menghalang berkelip. Dalam kes lain, lampu latar ditetapkan secara berasingan daripada suis, iaitu diod lampu latar disambungkan langsung ke rangkaian. Cahayanya akan tetap, walaupun suis dimatikan. Masalahnya timbul kerana pendawaian yang tidak berkualiti, oleh itu, disyorkan untuk melakukan pemeriksaan semua sambungan, jika perlu - untuk mengasingkan semua lokasi yang dikenal pasti secara kualitatif.

Kadang-kadang punca berkelip adalah tetapan yang salah bagi suis, apabila rehat ditetapkan kepada sifar bukan fasa. Negeri yang dimatikan tidak mengganggu operasi lampu, dan ia akan sentiasa berkelip di bawah tindakan pengisian berterusan. Kelembapan yang semakin meningkat juga menyumbang kepada kemunculan denyut arus parasit dalam rangkaian, di bawah tindakan lampu LED yang berkedip. Apabila memilih perlawanan pencahayaan, anda perlu membeli produk pengeluar yang hanya terkenal dan terbukti.

Lampu LED berkelip apabila dimatikan - bahagian 2

Sejak kali terakhir kita melihat peningkatan tarif secara beransur-ansur untuk perumahan dan utiliti, orang mencari penjimatan dan beralih kepada sumber pencahayaan penjimatan tenaga.

Berbanding dengan lampu pijar konvensional, lampu penjimatan tenaga dan lampu LED mempunyai banyak kelebihan. Dan salah satu daripada plus besar adalah penggunaan tenaga yang rendah. Tetapi ada juga satu kelemahan. Seorang lelaki yang dibeli di kedai mentol lampu LED pulang ke rumah yang disisir di tempat mentol Ilyich dan menonton kesan luar biasa yang tidak pernah dilihat sebelumnya. Suis terputus sambungan dan cahaya mula berkelip.

Ramai orang berdosa berfikir bahawa lampu itu rosak atau rosak, membawa mereka kembali ke kedai dengan permintaan untuk menggantikan atau mengembalikan wang itu. Walau bagaimanapun, jangan panik, kerana masalahnya tidak berada di dalam lampu. Dan hari ini kita akan mempertimbangkan mengapa ini berlaku dan bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini.

Mentol LED berkelip bagaimana untuk menyingkirkan masalah

Saya mengalu-alukan semua pengunjung ke laman web "Electrician in the House". Hari ini saya ingin mempertimbangkan mengapa lampu LED berkedip apabila ia dimatikan dan bagaimana untuk menghapuskan masalah yang banyak pengguna bimbang. Persoalannya, nampaknya mudah, tetapi untuk sebab tertentu banyak orang mengalami kesulitan dengan penyelesaiannya. Artikel ini akan menjadi tambahan yang diterbitkan pada topik yang sama. Sekiranya anda masih ingat, dalam artikel terakhir, kami menimbangkan sebab untuk berkelip lampu penjimatan tenaga. Perintang digunakan untuk menyelesaikan masalah. Ia disambung secara serentak dengan lampu, yang kemudiannya menyelesaikan masalah dengan berkedip penjimatan tenaga.

Di saluran video YouTube saya ada juga video cara membetulkan masalah. Tetapi ada banyak komen. Ia dapat dilihat bahawa orang tidak faham bagaimana untuk menyingkirkan masalah ini. Satu suka cara penyelesaian dengan bantuan perintang, yang lain tidak. Ramai orang sedang mencari jalan penyelesaian dalam menyingkirkan cahaya pada suis. Sesetengah menasihatkan supaya selari dengan lampu LED lampu pijar biasa. Ini tentunya akan menyelesaikan masalah berkelip, tetapi tidak semua pilihan ini akan berfungsi.

Sehingga kini, lampu penjimatan tenaga digantikan oleh analog LED. Tetapi masalahnya masih lagi, apabila pemutus litar dimatikan, kesan lampu kilat yang berkilat berlaku. Bagaimana untuk menyingkirkan masalah ini akan dipertimbangkan dalam artikel ini.

Hanya mahu mengatakan bahawa kesannya berkelip tanpa mengira sama ada lampu penjimatan tenaga atau LED. Oleh itu, kaedah penyelesaian ini boleh digunakan untuk sebarang jenis lampu.

Lampu LED berkualiti tinggi tidak berkedip, tetapi contohnya lebih mahal. Tidak semua orang mampu membeli mentol untuk $ 10. Dan jika anda menganggap bahawa mentol ini memerlukan 5-6 keping setiap apartmen, maka harga umumnya ternyata terlalu banyak untuk anggaran keluarga.

Lampu LED berkelip selepas penutupan - penyelesaian masalah

Seperti yang anda ingini, sebab lampu penjimatan tenaga dan lampu LED semasa menyambung melalui suis dengan latar belakang disembunyikan dalam litar elektronik lampu. Lebih tepat lagi dalam kapasitor pelicin. Bila lampu disambungkan melalui suis lampu, Melalui lampu penunjuk diod dalam keadaan terputus aliran arus pemutus litar. Arus ini adalah kecil, satu seratus ampere, tetapi ia cukup untuk mengisi semula kapasitor pelicin dalam litar lampu.

Sebaik sahaja kapasitor ini berkumpul dengan jumlah yang mencukupi, ia cuba untuk memulakan litar kuasa, tetapi caj itu hanya mencukupi untuk nadi pendek, lampu berkelip dan keluar. Sebagai caj kapasitor, proses itu berulang, akibatnya kita melihat lampu kilat.

Di sini saya akan memberikan pilihan yang paling biasa yang membawa kepada lampu kilat dan cara untuk menyelesaikannya.

1) Suis satu butang dengan pencahayaan

Skema sambungan yang paling mudah adalah satu suis dengan lampu latar, satu mentol lampu LED. Mentol cahaya boleh menjadi lebih (sebagai contoh, tiga atau lima lampu bulat), perkara utama adalah bahawa mereka semua dihubungkan melalui satu suis utama.

Jadi, sekelip lampu LED bagaimana hendak menyingkirkan masalah dengan skim seperti itu? Seperti yang saya nyatakan di atas, dalam artikel sebelumnya, perintang 2-watt dengan rintangan 50 kΩ adalah cara untuk menyelesaikan masalah lampu penjimatan tenaga berkelip. Hari ini kita akan mempertimbangkan cara lain bagaimana menyelesaikan masalah ini dengan bantuan kapasitor.

Saya memohon kapasitor untuk voltan 630 V dan kapasiti 0.1 μF. Ramai orang mengesyorkan menggunakan kapasitor 220 volt. Saya fikir ini tidak sepenuhnya betul, kerana kapasitor sedemikian tidak dapat menahan voltan rangkaian dan satu hari akan gagal. Ia tidak perlu bahawa ini berlaku sebaik sahaja selepas sambungan itu, ia mungkin mengambil sedikit masa (semuanya bergantung kepada kualiti).

Kenapa saya fikir begitu? Semua orang tahu bahawa voltan dalam rangkaian adalah 220 volt. Dan apakah ketegangan ini? Betul bertindak! Dan apakah voltan yang berkesan. Nilai maksimum voltan (amplitud) dibahagikan dengan akar dua. Dan nilai amplitud voltan pula sama dengan: akar dua dikalikan dengan 220 V. Iaitu, untuk operasi normal dalam rangkaian 220 volt, nilai amplitud voltan adalah 311 volt. Dan kapasitor, yang diberi nilai untuk 220 V, hanya boleh pecah pada nilai voltan amplitud ini.

Jadi, jika anda ada lampu LED berkelip salah satu cara untuk menyelesaikan masalah ini, boleh menjadi kapasitor seramik 630 Volt, 0.1 μF.

Sambung kapasitor selari dengan lampu. Untuk kemudahan, anda boleh menyolder wayar ke kaki. Kapasitor tidak mempunyai kekutuban, jadi tidak peduli bagaimana untuk menyambungnya (fasa-sifar), perkara utama adalah bahawa ia disambung selari dengan lampu.

Anda boleh melakukan ini secara langsung di plafond jika ia menjadi tumpuan, jika ia adalah candelier, kemudian di bawah plat lilin hiasan, di dalam kotak simpang, dan lain-lain. Itulah tugas utama adalah untuk menyembunyikannya dari mata, dan bagaimana anda akan melakukan ini tidak berbeza.

Untuk kejelasan, saya memutuskan untuk menunjukkan bagaimana anda boleh menyambung kapasitor di dalam kotak simpang dan terus di plafone (candelier). Pilihan pertama adalah penempatan kapasitor dalam kotak suis.

Apabila suis dihidupkan, lampu beroperasi tanpa pemerhatian, kondenser tidak dipanaskan - semuanya baik-baik saja.

Pilihan kedua adalah untuk menyambung kapasitor terus ke plafond:

Kami menyemak kecekapan skim keseluruhan, semuanya berfungsi:

2) Suis dua-utama dengan pencahayaan

Pilihan seterusnya ialah melihat rajah sambungan apabila lampu dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Sebagai contoh, apabila lampu sorot LED dibahagikan kepada dua kumpulan dan dikawal melalui suis dua-utama. Atau hanya suis double mengawal lampu di dua bilik yang berbeza.

Kebanyakan pengguna menyelesaikan masalah ini dengan menyambung kapasitor kepada satu lampu (kumpulan) yang melupakan bahawa lampu adalah dua. Kemudian mereka tertanya-tanya mengapa lampu LED berkedip apabila dimatikan, tetapi saya memasang kapasitor?

Jika, dengan skim sambungan sedemikian dalam setiap kumpulan, diskru pada lampu LED, mereka akan mula berkelip, tanpa mengira satu sama lain. Ini berlaku kerana setiap mentol cahaya (setiap kumpulan) dipengaruhi oleh penunjuk lampu belakangnya di suis.

Suis adalah dua-kunci, jadi anda memahami petunjuk cahaya, juga, dua. Oleh itu, adalah perlu untuk memasang bukan satu kapasitor, tetapi dua, masing-masing kepada kumpulannya sendiri.

3) Rajah pendawaian salah

Sebab lain, mengapa lampu LED berkedip di luar negeri, mungkin skema sambungan yang salah. Dan masalah seperti itu boleh timbul walaupun suis tidak diterangi. Apa yang saya maksudkan dengan ungkapan itu adalah litar yang salah.

Kita semua tahu bahawa apabila wayar terputus di dalam kotak simpang, litar itu dipasang sedemikian rupa sehingga fasa pergi ke suis. Zero secara langsung menghubungkan kepada mentol lampu (candelier). Ini dilakukan untuk tujuan keselamatan. Jika sambungan dibalikkan, sedemikian rupa sehingga wayar fasa disambungkan terus ke luminaire, kesan berkedip boleh berlaku dengan suis terputus.

Oleh kerana topi lampu sentiasa berpotensi, kapasitor sentiasa dikenakan dan apabila suis dimatikan, kita melihat kesan yang sama seperti suis lampu latar.

Ia berlaku bahawa seseorang sengaja meletakkan suis tanpa lampu untuk menyingkirkan lampu LED berkedip, dan selepas pemasangan mendapat kesan sebaliknya. Ramai orang mengejutkan mengapa ini berlaku. Ini sering dilihat terutama di rumah dengan pendawaian lama. Terdahulu, apabila memasang kotak simpang di akaun ini tidak begitu bimbang.

4) Voltan yang diinduksi dalam pendawaian

Dan satu lagi pilihan, yang boleh membawa kepada lampu LED berkelip - voltan teraruh dalam pendawaian.

Apabila sesalur beberapa pendawaian elektrik diletakkan di dalam shtrobe, dan walaupun dengan beban yang baik di bahagian-bahagian pendawaian sambungan yang terputus, voltan teraruh mungkin muncul. Nilai-nilainya cukup cukup untuk lampu mula berkelip. Dan ini boleh berlaku, walaupun suis tidak diterangi dan skema sambungan betul.

Atau seperti yang berlaku, sesetengah tukang menyimpan satu atau empat atau lima kabel kabel untuk menjimatkan kabel dan menyambung dua wayar (fasa dan sifar) kepada satu pengguna, dan baki selebihnya kepada yang lain. Ternyata satu kabel dikuasakan oleh dua pengguna. Dalam kes ini, jika salah satu daripada pengguna berfungsi dan yang lain diputuskan sambungan, voltan teraruh mungkin muncul pada kenalannya.

Dan untuk semua hari ini, saya fikir saya telah mempertimbangkan semua pilihan di mana mungkin ada berkelip mentol LED bagaimana untuk menyingkirkan masalah ini, juga saya harap ia jelas. Saya yakin artikel ini akan membantu anda atau sudah membantu menyelesaikan masalah ini.

Raritan bertiup. Hakim untuk diri sendiri: dalam artikel rkomendovana kapasiti 0,1mkF kapasitor, dan anda mempunyai 2.5 kali lebih besar, oleh itu kemuatan kapasitor anda pada frekuensi 50 Hz akan 1,27kOm (terhadap 3,18kOm untuk o01mkF) dan ia hanya perlu datang, terutamanya jika anda menyambungkannya terus ke terminal input "pemandu".

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 42 = 51