Letakkan lamina di atas lantai kayu

Bagaimana untuk meletakkan lamina di lantai kayu - ciri-ciri video dan penggayaan

Letakkan lamina saya di atas lantai kayu yang akan membantu artikel saya di mana semua ciri dan kaedah diterangkan secara terperinci.

Laminate flooring - Perlindungan lantai moden. Kepelbagaian dan estetika yang berbeza, ia telah menjadi permintaan terutamanya dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Kini kemahiran meletakkan panel berlapis dimiliki tidak hanya oleh tuan, tetapi juga oleh amatur yang memperbaiki diri mereka.

Laminasi boleh diletakkan pada permukaan mana-mana. Walau bagaimanapun, ramai orang mempunyai persoalan tentang bagaimana untuk meletakkannya dengan betul di atas lantai kayu, apa teknologi yang perlu diikuti. Dalam hal ini, di Internet anda boleh mencari petua, foto dan video praktikal. Pada mereka tuan berkongsi pengalaman mereka dengan penutup yang bergaya dan rahsia penggunaannya dalam pembinaan.

Untuk meletakkan lamina di lantai kayu, anda perlu memastikan kualiti yang kedua. Untuk melakukan ini, siasat papan untuk keselamatan. Kecacatan yang paling umum ialah:

 • papan leper;
 • pesongan papan di bawah berat;
 • jurang antara bahagian individu;
 • ubah bentuk papan lantai, kelengkungan mereka;
 • kerosakan akibat kelembapan, kulat atau perosak.

Adalah sangat penting untuk menghilangkan sebarang perbezaan ketinggian asas, bulge dan alur. Jangan letakkan lamina di atas lantai kayu yang tidak rata. Dalam video, ahli sihir menunjukkan bagaimana untuk membetulkan kecacatan ini dengan penggiling atau kapal terbang.

Alat profesional boleh dibeli di sini.

Video bagaimana untuk meletakkan lamina di atas lantai kayu

Papan lantai boleh berderet kerana dua sebab:

 • penekanan papan yang lemah di lantai kasar atau kurang;
 • geseran unsur-unsur individu di kalangan mereka sendiri.

Dalam kes pertama, produk diikat pada anggota silang dengan skru sendiri atau kuku. Di kedua, dengan celah yang tidak penting, tuangkan grafit dan talcum dan meterai jurang yang dihasilkan dengan dempul.

1

Untuk mengetahui keadaan lantai kayu, disyorkan untuk mengeluarkan lapisan cat dan mendedahkan struktur pokok. Papan lantai busuk dan busuk diperiksa dengan awl atau dirakam dengan tukul. Apabila butir-butir tersebut dijumpai, ia dipindahkan dengan teliti dan digantikan dengan papan ketebalan dan lebar yang sama, memacu mereka ke jurang yang telah terbentuk.

Jika papan lantai berada dalam keadaan yang baik, tetapi ada celah-celah di antara mereka, lantai kayu diikat bersama. Jarak yang berlaku di antara dek dan dinding tersumbat dengan sekeping papan. Alih-alih menjejalkan di dalam slot, masukkan bar nipis dan gerakkannya dengan palet. Kemudian mesti lulus di atas lantai oleh mesin penggilingan bahawa lantai tidak rata telah beralih ke permukaan licin.

Papan lantai yang dikupas untuk pencegahan adalah disyorkan untuk menyerap antiseptik terhadap jamur dan acuan dan sejenis bioproteksi dari serangga kayu.

Masalah yang paling penting untuk meletakkan lamina ialah lantai kayu yang tidak rata. Perbezaan ketinggian antara papan tidak boleh melebihi 2 mm per 1 m Square. Pada kadar yang rendah menggunakan penggiling atau satah. Mereka melewati seluruh permukaan, secara berkala memeriksa keadaan lantai dengan tingkat atau bar kayu dan tahap semangat

Sekiranya lantai kayu terlalu tidak rata untuk menggunakan papan lapis, OSB atau papan serpih. Kaedah ini sesuai untuk mewujudkan pangkalan di bawah lamina. Baru-baru ini, OSB secara aktif menolak papan lapis daripada industri pembinaan. Dari segi kualiti, ini adalah bahan yang sama, tetapi produk OSB lebih baik, kerana

 • mudah diproses;
 • mempunyai kekuatan yang baik;
 • tidak terkelupas di bawah tindakan mekanikal;
 • kelembapan-bukti, jangan campurkan dengan air dan asap;
 • mempunyai keanjalan;
 • lebih murah daripada papan lapis;
 • mempunyai dimensi yang menang.

Hari ini, papan OSB adalah salah satu bahan terbaik untuk meratakan lantai untuk lantai lamina. Pakaian serasi sepenuhnya dengan bahagian kayu lain, lantai kasar.

OSB digunakan sebagai substrat untuk lamina. Pemilihan dimensi bahan ini bergantung kepada ketebalan lapisan utama. Untuk laminat 7 mm, papak adalah tebal 2 mm, 8-9 mm - OSB 3 mm. Jika anda meletakkan pangkalan di bawah lamina kain tebal, mereka dapat bertahan hidup eksploitasi selanjutnya. Ini akan menjejaskan sendi: mereka cacat dan pecah.

Plag osc diskrukan dengan skru atau dipaku dengan panjang yang sesuai untuk ketinggalan atau papan kasar. Jarak antara mereka ditentukan oleh saiz kanvas. Biasanya langkah dari satu pengikat kepada yang lain adalah 20-25 cm. Prosedur ini boleh diperhatikan pada video khas.

Jangan letakkan papak di bawah lamina dengan ketat menekan antara satu sama lain. Adalah penting untuk meninggalkan jurang teknikal 5 mm. Selanjutnya ia ditutup dengan pengisi epoksi atau dituangkan dengan buih pelekap.

Melihat video mengenai penyediaan substrat untuk lamina, anda harus memberi perhatian kepada peranti untuk kalis air. Ia perlu meletakkannya di bawah plat OSB untuk mengelakkan pemeluwapan, pembentukan kelembapan yang tinggi dan kerosakan kepada produk kayu.

Oleh itu, dengan bantuan papan lapis atau kepingan OSB, ia mungkin untuk menghidupkan lantai kayu yang sangat tidak sekata ke permukaan yang ideal di bawah lamina, perkara utama adalah meletakkan semuanya dengan betul.

Papan berlaminasi (lamellas) - produk berbilang lapisan. Mereka didasarkan pada panel papan serat atau papan serpih. Ia menyediakan seluruh lantai dengan ketahanan dan kebolehpercayaan dalam operasi.

Salutan estetik menyediakan lapisan hiasan, yang terdiri daripada kertas yang diresapi dengan resin khas yang dibuat daripada komponen buatan. Di bahagian bawah panel lamina mempunyai pelindung lapisan kalis air - melamin. Ia menyediakan produk dengan ketegaran dan menyelamatkan mereka daripada ubah bentuk.

Papan berlaminasi mempunyai ketebalan yang berbeza, dari 6 hingga 14 mm. Apabila memilih lamina dalam pelbagai bilik berfungsi, anda harus berpandukan fakta bahawa panel tebal lebih tahan terhadap lelasan dan tahan lama digunakan. Mereka ditempatkan di ruang tamu, lorong-lorong dan bilik-bilik dengan lalu lintas lintas negara. Panel tersebut mempunyai ciri-ciri penyerap bunyi yang sangat baik. Papan tebal lebih mudah dipakai daripada yang nipis. Oleh itu, pemula perlu mengamalkan produk tersebut.

Papan berlaminasi saling berkaitan dengan kunci khas. Mereka datang dalam dua perisa: Klik dan Kunci. Klik Lock lebih praktikal. Ia sukar untuk memecahkan atau merosakkan. Apabila lonjakan memasuki alur, yang kedua tidak berkembang. Laminat dengan kunci seperti digabungkan pada sudut 45 darjah, sedikit berayun dan perlahan-lahan, dengan sedikit usaha, tekan panel ke lantai.

Dalam Lock-lock di pintu masuk duri satu artikel ke dalam alur yang lain, pengembangannya berlaku. Jika anda melakukan prosedur yang tidak tepat, anda boleh merosakkan sendi nipis dan merosakkan panel lamina.

Untuk menggabungkan dengan betul dan meletakkan papan laminat di antara mereka dan tidak membiarkan jurang, produk di sepanjang keseluruhannya direkam dengan pallet. Adalah penting untuk tidak merosakkan kunci. Oleh itu, gunakan kereta api kayu dan sekeping panel buangan.

Laminate akan lebih lentur dan lebih baik untuk menyambung jika terlebih dahulu, kira-kira satu hari sebelum pemasangan, bawa ke bilik di mana ia akan dibentangkan.

Lapisan salutan lamina merujuk kepada struktur terapung. Ia dapat sempit dan berkembang. Oleh itu, sebelum meletakkan, adalah penting untuk memberikan jurang 7-10 mm antara dinding dan lantai. Untuk menjadikannya sama, gunakan bilah yang sama dengan tebal. Mereka dipasang di sepanjang dinding dan diikat dengan ringan. Selepas kerja itu dikeluarkan dengan teliti.

Seterusnya, anda mesti meletakkan substrat di atas lantai kayu. Ia dijual dalam gulung dan lembaran, diperbuat daripada komponen sintetik atau semulajadi, ia berfungsi sebagai kalis air yang sangat baik untuk lamina dan boleh membaiki lantai yang tidak rata dengan kecacatan kecil. Apabila memilih substrat, mereka berpandukan harga dan kualiti produk. Kain gabus yang paling asli lebih disukai. Walau bagaimanapun, mereka mahal.

Substrat dijahit di sepanjang dinding pada mulanya berturut-turut. Ia tidak perlu untuk menutup seluruh lantai kayu sekaligus: ia akan menjadi lebih sukar untuk bekerja dengan papan. Kepingan substrat terpaku bersama pita pelekat.

Lamella boleh diletakkan dalam pelbagai cara:

Bagi pemula dalam industri pembinaan, lebih baik memilih kaedah mudah "rip-off". Ia terdiri daripada yang berikut:

 1. Baris pertama lamina diletakkan di sepanjang dinding di seberang pintu masuk, bermula dari sudut dalaman tingkap.
 2. Dalam baris kedua, papan pertama akan menjadi segmen separuh daripada produk. Separuh lagi akan menyelesaikan siri ini.
 3. Seterusnya adalah penggantian papan pepejal dan segmen pada awal baris.
 4. Dalam barisan terakhir, mungkin seluruh papan adalah lebih luas daripada yang diperlukan. Dalam kes ini, ia dipotong bersama menggunakan jigsaw. Potongan itu hendaklah bersebelahan dengan dinding, dan kunci harus disambungkan ke papan sebelumnya. Apabila memotong panel adalah penting untuk berhati-hati untuk tidak membahagikan lamina. Ia harus diukur dan dipotong sedapat mungkin.

Kaedah ini membolehkan anda memberikan kekuatan terbesar ke lantai kayu. Panel lamina tidak menyimpang dan padat memegang bersama. Ia lebih menjimatkan dan lebih mudah daripada, sebagai contoh, "herringbone". Kedua-dua cara memasang lamina di lantai kayu boleh dilihat pada video. Tetapi untuk meletakkan lamela dengan cara yang kedua, anda perlu menguasai teknik khas untuk bekerja dengan bahan dan alat.

Apabila meletakkan lamina di atas lantai kayu, ada bahaya bahawa sendi papan dan panel akan bertepatan. Dan ini tidak diingini. Dalam kes ini, perlu memilih cara pepenjuru memasang lamina. Sudut peletakan boleh berbeza. Kelebihan kaedah pemasangan lamella ini ialah membolehkan anda memecahkan ruang secara visual dan meningkatkan secara visual. Kaedah ini diterangkan secara terperinci dan ditangkap dalam video.

Apabila selesai kerja, keluarkan bilah dari dinding dan atur papan skirting. Mereka menyelesaikan komposisi keseluruhan dan menutup jurang antara dinding dan lantai. Mereka dibeli dalam warna salutan. Sekarang produk plastik dengan takik, saluran kabel popular. Ia diletakkan dalam wayar bergerak atau bergerak.

Video mengenai meletakkan lamina di atas lantai kayu

Laminate: meletakkan kayu asas lama

Teknologi memasang papan berlapis di lantai tidak hanya dikuasai oleh pembina profesional, tetapi juga oleh amatur yang melakukan pembaikan oleh tangan mereka sendiri. Tidak sukar untuk melakukan kerja-kerja ini: penutup lantai moden mudah dipasang dan praktikal digunakan. Walau bagaimanapun, adalah tidak biasa untuk bertanya sama ada ia mungkin untuk meletakkan lamina pada asas kayu lama dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul.

Kerja-kerja pada meletakkan "puff", papan kayu sebagai lapisan penamat terdiri dari dua peringkat: awal dan asas. Yang pertama adalah kajian dan penyediaan yayasan, yang kedua sebenarnya adalah peletakan papan. Dalam kes di mana asas - lantai kayu lama, menjalankan pemeriksaan yang lebih teliti terhadap semua elemen struktur. Ini akan di masa depan mengelakkan banyak masalah yang berkaitan dengan operasi salutan.

Penyediaan pangkalan kayu

Lantai kayu Ia boleh menjadi asas yang sangat baik untuk lamina. Kedua-dua bahan adalah asal semulajadi dan sempurna selaras dengan satu sama lain. Kombinasi ini memastikan kehangatan dan keselesaan salutan. Oleh itu, tidak ada yang lebih baik daripada meletakkan papan "papan lapis" pada produk dari pokok lama.

Pada peringkat kerja permulaan, alas papan telah diperiksa dengan teliti, tahap keselamatan bahan, kehadiran kecacatan dan ganti rugi diperiksa. Bergantung kepada perkara ini, kerja selanjutnya dijalankan.

Penghapusan kecacatan di lantai kayu lama

Sekiranya papan lantai sangat tersebar, jurang yang luas diperhatikan, ia mesti disusun bersama atau diisi dengan jurang

 • kayu mati, dipotong khas dalam saiz lubang terbentuk;
 • dempul;
 • memanfaatkan impregnasi dengan lem;
 • sealant;
 • buih pelekap.

Setelah bahan kering, serpihan yang menonjol dilucutkan.

Sekiranya lama, lantai kayu agak baik dipelihara, tetapi kecacatan kecil kelihatan, mereka dihapuskan dengan cara yang mudah diakses:

 • Retakan kecil dan lantai keratan adalah shpaklyuyut atau diisi dengan sealant;
 • kuku yang menonjol siram dibelasah;
 • Papan kayu dibina dengan mesin khas atau kertas pasir.

Dalam kebanyakan kes, lantai kayu lama ditutup dengan cat. Terutama untuk mengeluarkannya tidak perlu. Ia cukup untuk mengeluarkan serpihan yang terkelupas. Selepas penggiling, ia disyorkan untuk memimpin papan atau membasmi mereka dengan antiseptik untuk kebolehpercayaan yang lebih tinggi.

Kadang-kadang jalur pelayaran lama sangat buruk sehingga memerlukan penggantian lengkap. Dalam kes ini, mereka menjalankan pelbagai langkah untuk mewujudkan asas baru.

Menyelaraskan lantai kayu lama

Untuk meletakkan lamina di lantai kayu lama telah berlalu tanpa masalah dan salutan telah diletakkan rata, pangkalan itu tidak harus mempunyai perbezaan ketinggian. Semua papan kayu harus berada pada tahap yang sama. Serpihan protruding dipotong dengan satah dan licin dengan kertas pasir atau mesin pengamplasan.

Untuk mempercepatkan proses memasang penutup lantai, lantai kayu lama disamakan dengan kepingan papan lapis atau DSP. Mereka diletakkan "dalam rusuhan", diikat dengan skru atau terpaku pada sebatian khas. Sekiranya perlu, anda boleh meletakkan dua lapisan meratakan bahan seperti papan lapis. Ini adalah cara yang sangat boleh dipercayai untuk mewujudkan asas ideal yang diperlukan untuk meletakkan lamina.

Sebelum meletakkan lamina di lantai lama, buat lapisan hidro dan penebat bunyi.

 1. Dengan peranan perlindungan daripada kelembapan mengatasi filem polietilena dengan baik. Ia tersebar di sekitar perimeter bilik. Jalur-lapisan itu bertindih dan dimeteraikan dengan pita agar tidak disebarkan. Tepi harus menonjol di dinding.
 2. Seterusnya, "buang" apa-apa bahan kalis bunyi: linoleum lama, tuft, poliuretana atau gabus. Di pasaran, anda boleh memilih produk yang berpatutan yang akan melindungi bilik daripada bunyi bising dan bunyi luaran.

Pembinaan pelbagai lapisan ini akan menjadi sokongan yang sangat baik untuk papan berlapis dan akan melindungi lantai kayu lama daripada membusuk. Walaupun anda boleh melakukannya tanpa ia.

Kerja asas: meletakkan lamina di lantai lama

Dari sudut pandangan estetik lamina - Perlindungan lantai yang sangat baik. Lukisan pokok semula jadi mencipta ruang dan kehangatan ruang tamu. Ia tidak mengganggu dan menyenangkan mata, dengan sempurna selaras dengan perabot dan barang-barang dalaman yang lain.

Peletakan panel dijalankan dalam tiga versi:

 • mudah: Papan diletakkan seperti papan lantai biasa dengan ketat dalam satu baris;
 • parket (pokok): butiran diletakkan pada sudut antara satu sama lain;
 • pepenjuru: Produk berlamina terletak pada sudut 45 darjah ke dinding. Inilah cara yang paling asal mengatur panel. Tetapi ia adalah yang paling mahal, kerana dengan itu meletakkan penggunaan lamina meningkat sebanyak separuh. Ini harus diambil kira apabila membeli produk di kedai.

Bukan profesional yang melakukan pembaikan dengan tangan mereka sendiri, ia patut mula bekerja di lantai lapisan dengan meletakkan mudah. Lukisan pepenjuru dan parket memerlukan kemahiran dan kemahiran tertentu untuk memiliki peralatan. Ini adalah kerja yang memakan masa dan memakan masa.

Pada peringkat membeli lamina, penting untuk menentukan cara ia dibentangkan. Terdapat dua:

Kaedah pertama melibatkan penggunaan pelekat khas. Ia mengambil masa yang lama untuk menyelesaikan kerja pembinaan. Kemudian tempoh pengeringan produk tertentu diperlukan. Ini meningkatkan permulaan operasi lantai. Walau bagaimanapun, kaedah ini dianggap berkualiti tinggi, dan salutan dengannya bertahan lebih lama.

Selalunya menggunakan kaedah chateau. Setiap papan berlamina dilengkapi dengan sistem pengikat, yang semasa disusun digabungkan, terputus-putus dan membaiki produk dengan satu sama lain dengan selamat. Laminate meletakkan kaedah ini dengan ketara memendekkan masa pemasangan, dan lantai boleh berjalan tepat selepas selesai kerja.

Lantai kayu lama diletakkan dengan lamina kedua-dua kaedah. Dengan kaedah ikatan pelekat, tidak mungkin menggunakan substrat. Komposisi ini diagihkan secara sama rata dan berfungsi sebagai penyerap kejutan semula jadi.

Untuk melaksanakan kerja pemasangan pada meletakkan lamina di lantai kayu lama, satu set peralatan dan peralatan yang mudah diperlukan. Ia termasuk:

 • plastik atau kayu mati;
 • kiyanka (palet getah);
 • Alat mengukur: pita pengukur, gon;
 • baji kayu kecil untuk memasukkan antara dinding dan papan;
 • Pisau tajam untuk pakej pembukaan;
 • jigsaw atau hacksaw.
 1. Laminate flooring mula meletakkan dari tingkap dari sudut kiri. Slot papan harus diarahkan ke dinding, menyikat keluar.
 2. Meninggalkan dinding 10-15 mm, letakkan plat kayu, yang akan mewujudkan jurang yang seragam antara permukaan dinding dan salutan. Di penghujung kerja itu dikeluarkan, jurang itu ditutup dengan sealant dan ditutup dengan tiang. Jurang ini diperlukan, kerana lamina adalah produk yang bergerak, yang dalam masa operasi akan sempit dan berkembang, ia memerlukan "ruang". Jika tidak, papan akan pecah.
 3. Pada mulanya, letakkan baris pertama di sepanjang dinding, pasangkan panel berlamina dengan kunci. Papan terakhir boleh lebih lama daripada yang diperlukan. Ia dipotong dengan gergaji jig atau gergaji hacks ke saiz yang dikehendaki.
 4. Potongan yang selebihnya boleh digunakan apabila meletakkan baris kedua, bermula dengannya. Dalam kes ini, sendi menegak panel akan ditambah dengan sisi panjang papan.
 5. Menggabungkan sikat dan alur produk, anda harus bertindak dengan hati-hati, agar tidak memecahkan kontur nipis dan tidak memecah integriti panel.
 6. Papan baris kedua mula-mula diikat pada lebar, dan kemudian diikat ke baris pertama di sepanjang keseluruhan ruang. Seluruh strip perlahan-lahan diangkat pada sudut 35-40 darjah dan diturunkan ke klik ciri.
 7. Agar papan meletakkan rapat dan tidak membuat jurang di antara mereka, gunakan kyanku. Dengan pergerakan cahaya, butirannya disusun bersama.
 8. Selanjutnya meletakkan lamina di lantai kayu dilakukan mengikut skema yang diselaraskan.
 9. Dalam baris terakhir, ia mungkin berubah bahawa lebar papan lebih besar daripada yang diperlukan. Kemudian ukur segmen ke dinding dan pindahkan parameter ke bahagian yang salah di bahagian berlamina. Mengikut garisan yang diterima, papan dipotong bersama, menjaga sikat, yang harus digabungkan dengan alur baris sebelumnya. Tindakan ini dilakukan dengan semua produk yang dimaksudkan untuk meletakkan di garis salutan terakhir.

Jika semua pengaturan untuk lantai laminate dengan tangan mereka sendiri akan dijalankan mengikut keperluan teknologi, dengan menggunakan salutan yang betul akan berlangsung selama bertahun-tahun. Lantai kayu yang lama, lama sebagai asas untuk garisan penamat menyumbang kepada pemeliharaan yang baik dari "puff" produk. Di atas lantai itu akan menjadi hangat dan selesa.

Undi, adakah anda suka artikel itu?

Bagaimana dengan betul meletakkan lantai kayu di rumah - video

Lantai air hangat di lantai kayu

Ketika membeli sebuah apartmen, saya menghadapi masalah di lantai kayu yang tidak rata. Oleh kerana saya bukan orang tua saya mahu meletakkan lantai lamina, tetapi orang yang melakukan ini mengambil banyak wang. Setelah membaca artikel ini dengan bahaya saya sendiri dan risiko merosakkan lantai laminat, saya memutuskan untuk meletakkan lantai saya sendiri. Selepas menghabiskan banyak masa saya mengejutkan saya meletakkan lamina betul-betul dan tanpa celah.

Cara meletakkan lamina di atas lantai kayu

Laminate lantai adalah penutup lantai biasa. Ia lebih murah daripada parket, tetapi ia juga kelihatan menarik. Lebih tahan memakai dan pelbagai kerosakan daripada massif semulajadi. Meletakkan lamina di lantai kayu adalah tugas yang boleh dilaksanakan, yang boleh anda lakukan sendiri. Untuk bahan yang dibentangkan dengan betul, teknologi mesti dipatuhi. Mulakan pemasangan hanya selepas mempelajari bahan yang mencukupi mengenai topik tersebut.

Keperluan permukaan untuk penggayaan

Laminate lantai boleh diletakkan di lantai kayu hanya jika syarat-syarat yang dipenuhi, yang mesti memenuhi laluan laluan lama. Pemasangan laminat dengan tangan mereka sendiri tanpa penyediaan rumit boleh dibuat jika ciri-ciri asas disediakan sebagai:

 • integriti;
 • Perbezaan ketinggian tidak melebihi 2 mm per meter permukaan;
 • kekuatan;
 • ketiadaan kelembapan dan kerosakan oleh pelbagai mikroorganisma (acuan, jamur dan sebagainya);
 • ketiadaan retak dan lubang yang terlalu luas 9 tidak melebihi 5 cm).

Sekiranya syarat-syarat ini tidak dipenuhi, sebelum meletakkan lamina di lantai kayu, ia perlu disamakan.

Menentukan perbezaan dan penghapusan mereka

Betul untuk mendedahkan saiz penyimpangan sebelum meletakkan penutup dengan tangan dari mendatar mungkin untuk menerapkan peranti dan peranti berikut:

Peranti dan peranti untuk meletakkan lamina

 • tahap laser;
 • tahap hidraulik (air);
 • tahap gelembung;
 • peraturan.

Cara paling mudah adalah menggunakan dua alat terakhir. Ketepatan tinggi tidak diperlukan di sini, adalah penting untuk menentukan skala masalah dan memilih cara yang betul untuk menghapuskannya.

Lantai kayu boleh diletakkan selepas meratakan dengan kaedah berikut:

 • substrat yang diperbuat daripada bahan-bahan berdaya tahan hanya sesuai untuk masalah kecil, jika perlu meletakkan lapisan pada permukaan dengan beberapa milimeter ketebalan 9 tebal diambil dari 2 hingga 5 mm);
 • sebatian meratakan dan screeds simen juga digunakan untuk kes mudah;
 • Berbasikal lantai membolehkan anda memotong bahagian-bahagian yang menonjol, sementara itu penting untuk mengawal bahawa lantai papan tidak menjadi terlalu nipis dan tidak mula bengkok;
 • pemasangan papan lapis akan menghilangkan hampir semua penyelewengan dan menghalang masalah seperti bangkai lantai dan pesongannya.

Teknologi meletakkan papan lapis melibatkan dua pilihan untuk perkembangan peristiwa:

Tahap lantai kayu lapis di lantai kayu

 1. Pada perbezaan ketinggian kurang dari 1 cm, anda boleh meletakkan kepingan dengan berpasang pada pelekat dan skru. Untuk kecekapan yang lebih besar, substrat dibentangkan di bawah bahan. Anda boleh meletakkan bahagian dengan cara ini dengan cepat. Pertama bersih, degas dan asas tanah. Selepas itu, lapisan sehingga 2-3 cm digunakan dengan komposisi gam dan lembaran yang terikat. Selepas gam kering, anda boleh memulakan skru. Bagi mereka, sebelum memasang bahan, lubang disediakan pada jarak 2 cm dari tepi lembaran dan 15-20 cm dari satu sama lain.
 2. Teknologi kedua sesuai untuk titisan lebih daripada 1 cm. Dalam kes ini, asas bagi papan lapis adalah kayu balak 15 hingga 40 mm, yang diperbaiki dengan tangan mereka sendiri di skru lantai papan. Seperti dalam kes terdahulu, permukaan mengalir, balak diletakkan dan dipasang, maka kepingan papan lapis diskru ke skru.

Adalah penting bahawa dengan apa-apa kaedah, sebelum permulaan kerja, potong lembaran. Untuk melakukan ini, mereka perlu diletakkan di atas lantai, memotong butiran saiz yang betul dan nombor mereka untuk menunjukkan susunan papan lapis. Pemasangan yang terbaik dilakukan dengan menggunakan bahan tahan kelembapan gred kedua atau ketiga. Substrat di bawah helaian melaksanakan fungsi kalis bunyi dan redaman. Ia boleh dibuat daripada bahan-bahan yang tahan lama, seperti isolon, polietilena berbuih.

Ketebalan minimum lembaran yang dibenarkan adalah 10 mm. Adalah penting untuk mempertimbangkan patensi bilik dan beban di lantai dari perabot dan peralatan.

Adalah lebih baik jika substrat di bawah lamina diperbuat daripada papan lapis dengan ketebalan 14-22 mm. Jika anda meletakkan bahan yang lebih nipis, ia boleh membengkok atau retak.

Selepas substrat meratakan dibuat dan permukaan disediakan, anda boleh meneruskan ke peringkat seterusnya kerja. Meletakkan lamina di atas lantai kayu dilakukan sendiri mengikut susunan berikut:

 1. Sekiranya papan lapis atau substrat tegar lain digunakan sebagai asas, substrat laminat diperlukan. Ia adalah perlu untuk mengelakkan mengetuk salutan pada papan lapis atau menjalar. Tidak seperti meratakan, tidak perlu ketebalan yang besar. Lapisan diambil dari 1 hingga 3 mm. Sendi bahan terpaku dengan pita pelekat pembinaan. Boleh tambahan diikat di tepi.
 2. Laminate dibawa ke dalam bilik dan membolehkan ia menyesuaikan diri dengan keadaan suhu dan kelembapan. Untuk ini, disyorkan untuk menunggu 2 hari. Pemasangan bermula dengan menentukan arah meletakkan (selari dengan cahaya, serenjang, menyerong).
 3. Ukur jarak antara dinding dan kirakan jumlah papan. Jika bahagian terakhir kurang daripada satu pertiga, disarankan untuk mula meletakkan baris pertama elemen dengan memotongnya pada separuh.
 4. Letakkan lamina, memandangkan penutupnya diikat.

Prosedur untuk meletakkan lamina

Bahagian menyusun boleh dilakukan dengan tiga cara:

Papan ditetapkan pada sudut 45 darjah untuk yang sebelumnya, selepas itu kunci terkunci. Sistem ini boleh dilipat, iaitu, jika perlu, anda boleh dengan mudah menggantikan atau membaiki lantai dasar kayu. Di antara dinding, bahagian-bahagiannya dipasangkan menggunakan rel nipis, ini perlu menyediakan jahitan yang mengimbangi pengembangan lamina di bawah beban atau perubahan keadaan suhu. Pertama, mereka mengumpul satu tali antara mereka, dan kemudian melampirkannya kepada yang sebelumnya. Pemasangan terus ke dinding bertentangan bilik.

Castle Clik

Peletakan dilakukan dalam pelarian. Ukur panjang papan dan lebar bilik, dan kemudian hitung bilangan papan dalam satu baris. Jika bilangan unsur yang tidak sekata dihasilkan (kira-kira separuh kekal), untuk memastikan penyebaran itu adalah rasional untuk memulakan baris seterusnya dengan separuh yang kekal dari yang sebelumnya. Ini akan meminimumkan jumlah bahan yang digunakan untuk salutan. Jika jumlah keseluruhan papan disusun, barisan pertama bermula dan berakhir dengan separuh, dan barisan kedua dibuat dari keseluruhan bahagian. Jadi anda boleh melengkapkan pakaian tanpa pembaziran.

Lock Lock

Pengancing dilakukan oleh tumbuhan spike di alur. Tidak seperti kaedah sebelumnya, tetapan tidak bersudut. Ia adalah perlu untuk membawa unsur ke yang telah diletakkan dan sedikit menolak ke arah pinggir yang bertentangan.

Tapping paling kerap dengan palet getah melalui bar, supaya tidak merosakkan alur elemen.

Ia sering digunakan untuk bilik basah. Arahan untuk meletakkan tempat berundur dengan kunci sebelumnya. Perbezaannya adalah bahawa sendi disalut dengan larutan gam. Meletakkan lamina, anda perlu menahan masa untuk mengeringkan gam. Dalam tempoh ini adalah lebih baik untuk lem papan bersama di atas pita scotch. Setelah styling selesai, keluarkan baji yang bertanggungjawab untuk jurang antara dinding dan penutup lantai dan pasang alas. Pita Scotch dikeluarkan selepas semua kerja dan pengeringan komposisi pelekat.

Meletakkan gam lamina

Selalunya pada jualan anda boleh mencari lamina dengan Kunci jenis Kunci. Untuk memastikan kualiti penumpukan, adalah penting untuk mengikat dengan betul unsur-unsur bersama-sama dan memastikan bahawa semua keperluan untuk substrat berpuas hati, terutamanya kebosanan. Berkenaan dengan teknologi, kita boleh bercakap tentang ketahanan lantai dan penampilannya yang menarik.

Cara Pasang Laminasi di Lantai Kayu - Konsep Asas

Lantai kayu sebagai asas untuk meletakkan lamina tidak digunakan seringkali sebagai konkrit. Mungkin, untuk alasan ini soalan "Bagaimana untuk meletakkan lamina di lantai kayu?" Tidak kehilangan kaitannya - kerana tidak banyak maklumat mengenai topik ini.

Menyediakan lantai untuk lantai lamina

Ciri-ciri asas kayu untuk lamina

Hari ini, mungkin, sudah ada masa berlalu ketika lamina kelihatan "penasaran," dan soalan "bolehkah saya meletakkan lamina di atas lantai kayu?" Tidak hairanlah hanya penduduk bandar, tetapi juga beberapa perunding kedai-kedai bangunan.

Lantai kayu di atas kayu balak

Sudah tentu, anda boleh meletakkan lamina di lantai kayu, dan jika anda tahu bagaimana untuk melakukannya dengan betul - maka prosedur peletakan tidak lebih sukar daripada meletakkan lamina pada asas konkrit. Jadi apa nuansa?

Untuk memahami cara meletakkan laminasi dengan betul di atas lantai kayu, anda perlu memahami dengan teliti ciri-ciri asas kayu. Dan jika kita faham di mana ancaman utama ke integriti laminate berasal - maka kita boleh mengambilnya di peringkat persiapan.

Secara beransur-ansur, lamina tidak terlalu menuntut asas untuk gaya. Perkara utama ialah asas harus kering, bersih, lancar dan stabil (iaitu, bahagian asas tidak boleh bergerak relatif terhadap satu sama lain).

Perhatikan! Jika anda percaya pengeluar substrat untuk lamina, substrat dapat mengimbangi hampir apa-apa kecacatan dalam substrat. Malah, ini jauh dari itu, jadi menghitung hanya satu substrat yang tidak munasabah!

Apakah perbezaan kardinal antara asas kayu untuk lamina dan konkrit?

Terdapat dua perbezaan utama:

 • Pertama, Pangkalan kayu adalah kurang stabil. Anjakan panel laminat yang diletakkan di atas lantai kayu yang longgar berbanding satu sama lain tidak dapat tidak akan membawa kepada kenaikan beban pada kunci lamina. Itu kunci adalah titik paling lemah penutup lantai ini.
 • Kedua, dari masa ke masa, pangkalan kayu kehilangan ciri mekaniknya. Itulah sebabnya, sebelum memasang lamina di lantai kayu, anda perlu menyemak dengan teliti keadaan, kedua-dua lantai itu sendiri dan struktur bawah tanah (log, bar sokongan). Sekiranya terdapat sebarang masalah, pelapisan lamina hendaklah ditangguhkan, sebagai kerja pembaikan diperlukan.

Kami menyediakan lantai kayu untuk meletakkan lamina

Sebelum meletakkan lamina di lantai kayu, pangkalan itu sendiri perlu diperiksa dengan teliti. Dan anda perlu menyemak bukan sahaja keadaan luaran lantai, tetapi juga kekukuhan bingkai dalamannya.

Nasihat! Dalam kebanyakan kes, pembukaan lantai untuk mengawal kualiti log dan bar sokongan tidak diperlukan. Untuk membongkar asas kayu adalah perlu hanya apabila terdapat masalah yang tidak dapat dielakkan - contohnya, kayu balak yang busuk, atau ketinggian lantai yang serius diperlukan.

Lantai mesti diperiksa secara visual, direkam untuk mendedahkan keretakan, dan juga - untuk memeriksa horizontalnya dengan bantuan tahap. Gambar yang diperoleh semasa diagnosis seks dikaji dengan teliti.

Semak keadaan lantai

Laminate boleh diletakkan di atas lantai kayu, jika ada:

 • Ia tidak mempunyai kerosakan visual yang ketara (keretakan di papan lantai, celah di antara papan, papan pembusukan, dan sebagainya)
 • Mempunyai keselamatan yang cukup;
 • Tidak bengkok apabila berjalan dan di bawah beban yang lebih serius (tidak termasuk melampau, seperti almari pakaian berat);
 • Tidak berderai.
 • Mempunyai permukaan yang rata tanpa protrusions, knot dan lekukan. Perbezaan yang dibenarkan dalam ketinggian pesawat lantai untuk meletakkan lamina adalah 2 mm dengan 2 m.

Jika semua keperluan ini dipenuhi - anda boleh meneruskan pemasangan lamina. Jika tidak, arahan untuk memasang panel lamina mengesyorkan agar anda menyediakan lantai.

Sebagai peraturan, masalah yang paling biasa apabila meletakkan lamina di atas kayu adalah perbezaan di tingkat lantai kayu.

Bagaimana cara mengukur lantai kayu untuk lamina dengan tangan anda sendiri, kami akan memberitahu anda kemudian, dan di sini kami akan perhatikan apa yang perlu dilakukan sekiranya mengesan kerosakan lain:

Seks yang memerlukan latihan

 • Sekiranya papan rosak atau busuk lantai kasar dijumpai, ia mesti diganti. Sekiranya kerosakan itu bersifat luaran, maka anda hanya boleh mengambil papan, menghidupkannya dan meletakkannya di atas balak dengan sisi yang salah.
 • Kami menguatkan papan longgar kayu kasar dengan skru sendiri mengetuk.

Nasihat! Sekiranya anda bercadang untuk menaiki lantai selepas tetulang atau selari dengan pistol elektrik, anda perlu menggunakan kuku dan bukannya skru. Sebelum menggantung topi, kuku perlu dipotong ke dalam kayu.

 • Jika papan dilonggarkan bersama-sama dengan yang kurang, mereka boleh dipasang terus ke pangkalan konkrit. Untuk melakukan ini, gerakkan lubang melalui lubang dan membaiki kayu dengan menggunakan anchor.
 • Apabila lantai tenggelam, kami membongkar beberapa papan lantai, dan tingkatkan lantai, meletakkan di bawah kekurangan baji sokongan. Sekiranya balak berada dalam keadaan yang tidak memuaskan - anda perlu membongkar seluruh lantai dan memasang elemen bingkai baru.
 • Slot, retak dan lubang di papan pangkalan kayu dipenuhi dengan dempul.

Mengisi retak dan retak

Menyelaraskan lantai kayu dengan kitaran

Sekiranya tidak rata lantai kayu, yang kami merancang untuk meletakkan lamina, tidak penting - mereka boleh dihapuskan dengan gelung atau lantai dengan pistol elektrik. Kaedah meratakan ini digunakan untuk ketidaksamaan dalam 4-6 mm per 1 m 2.

Perhatikan! Sekiranya ketidaksamaan lantai adalah bersifat tempatan, ia boleh dikeluarkan dengan merawat lantai dengan kertas pasir atau crocker yang dipegang tangan.

Sebelum meratakan lantai, kita memperdalam semua kuku ke dalam kayu, kerana bersentuhan dengan logam boleh merosakkan pisau mesin penggiling. Penjajaran optimum, membahagikan lantai ke beberapa bahagian - dan selepas menyelesaikan pemprosesan masing-masing untuk mengawal satah dan kualiti pengisaran.

Apabila lantai selesai, adalah perlu untuk memeriksa permukaan lantai sekali lagi dengan tahap, dan juga untuk mengeluarkan semua habuk kayu dan habuk kayu dengan pembersih vakum. Ini perlu dilakukan dengan berhati-hati, kerana habuk, masuk ke dalam kunci laminat, boleh menyebabkan lekukan yang sangat tidak menyenangkan.

Menyelaraskan asas dengan papan lapis atau papan serpih

Satu lagi cara untuk menilai lantai untuk meletakkan panel lamina ialah untuk melindungi kepingan papan lapis atau papan serpai:

 • Papan lapis yang cukup tebal digunakan untuk meratakan - tidak kurang daripada 15 mm. Secara umum, lebih baik digunakan sebagai bahan tebal kerana anggaran anda membolehkan harganya (dalam batas yang munasabah, tentu saja).
 • Untuk mengelakkan penampilan cendawan acuan, kepingan bahan lantai mesti dirawat dengan zaitun atau racun kulat.
 • Sebelum meletakkan papan lapis, lantai kasar akan disamakan, padding baji kayu atau plastik di bawah ketinggalan. Sekiranya sistem lags laras digunakan, maka kami menetapkan tahap dengan skru penyesuaian.
 • Papan lapis dipotong menjadi saiz, menggunakan kayu bulat untuk kayu.
 • Kami memangkas kepingan papan lapis di pangkalan dan mengawal perbezaan dalam pesawat. Jika perlu - kami menyelaraskan kepingan dengan bantuan rak lengan.

Perhatikan! Lembaran papan lapis disusun dengan mengimbangi - supaya lipit antara helaian tidak berkumpul pada satu titik.

Kedua-dua kaedah yang diberikan di sini membolehkan penyediaan kualitatif asas kayu untuk pemasangan lamina. Lebih banyak maklumat dalam artikel Bagaimana untuk mengukur tingkat kayu untuk lamina: cara mudah dan kompleks

Substrat di bawah lamina

Di atas dasar kayu yang dipenuhi kami meletakkan filem polyethylene - ia berfungsi sebagai kalis air. Pada filem kami meletakkan substrat di bawah lamina. Tugas substrat termasuk:

 • Pampasan bagi tanah yang tidak rata yang belum dihapuskan dalam penjajaran;
 • Penebat haba;
 • Kalis bunyi.

Pilihan substrat di bawah lamina agak luas hari ini. Anda boleh menggunakan:

 • Foam substrat polietilena;
 • Substrat gabus semulajadi;
 • Substrat dari kain bitumen dengan impregnations butir gabus;
 • Substrat busa poliuretana kepadatan meningkat.

Substrat di bawah lamina boleh dihasilkan dalam kepingan dan gulungan. Meletakkan substrat di bawah lamina dilakukan dengan punggung, dan untuk mengelakkan sesaran apabila meletakkan pita tetap - lamina.

Pada dasarnya, ini melengkapkan penyediaan. Kita hanya boleh meletakkan lamina di lantai kayu!

Hari ini di Internet anda boleh mencari banyak pelajaran video dengan mudah mengenai teknologi memasang lamina. Setelah mempelajarinya dengan teliti, dan juga - setelah menganalisis algoritma yang diberikan dalam artikel ini, anda boleh membuat peletakan diri anda (lihat Menempatkan laminasi di lantai kayu - nasihat dan rekomendasi para tuan)

Kami menyusun baris pertama

Jadi, bagaimana untuk meletakkan lamina:

 • Pada asas yang disediakan meletakkan baris pertama panel secara mendatar, bermula dari sudut. Panel itu disertai oleh hujung, sentiasa mengawal penjajaran berkenaan dengan dinding.

Perhatikan! Laminate di atas lantai kayu terletak di atas papan!

 • Untuk mengekalkan jurang antara dinding dan panel lamina (8-10 mm), kami menetapkan sekatan dalam kayu atau plastik.
 • Apabila barisan kami bertentangan dengan dinding bertentangan - kami mengukur ukuran panel yang diperlukan dan memotongnya menggunakan jigsaw.
 • Baris seterusnya mula dibentangkan sedemikian rupa sehingga lapisan akhir panel baris kedua tidak bersamaan dengan lapisan antara panel barisan pertama (lihat gambar). Jadi kami akan menyediakan lantai kami penampilan yang lebih indah.

 • Untuk melakukan ini, kita memulakan gaya dengan serpihan panel yang kekal ketika memotong di baris pertama. Sekiranya serpihan ini tidak lebih pendek daripada 20 cm - anda boleh menggunakannya dengan selamat untuk memulakan siri baru.
 • Walau bagaimanapun, dalam kes ini, offset mungkin tidak cukup tepat - oleh itu, jika anda mahu, anda boleh menggunakan panel baru, memotong kira sepertiga daripadanya (apa yang dipanggil "mengimbangi sepertiga lembaga").
 • Baris kedua dikumpulkan menurut prinsip yang sama seperti yang pertama.
 • Kami mengunci kedua-dua baris, jika perlu, memukul kunci dengan tukul melalui bar keselamatan.

Laminate Locking

 • Kami terus mengumpul lamina, mengawal penempatan yang betul dan kehadiran jurang antara lamina dan dinding.
 • Panel barisan terakhir, sebagai peraturan, memerlukan penggerudian bersama. Cuba untuk memotong panel dengan kemas, tetapi jangan keterlaluan - garisan potong masih akan menyembunyikan tiang.

Selepas laminate diletakkan, keluarkan baji antara laminat dan dinding, dan pasangkan papan skirting.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2