Macrame tenunan untuk pemula

Macrame: Skim ini. Menenun macramé untuk pemula

Macrame - salah satu daripada jenis kerja jarum yang paling popular, yang berdasarkan tenunan pelbagai nodul. Teknik macrame digunakan untuk membuat pelbagai panel dinding, periuk, lampshades, perhiasan wanita, langsir, penutup tempat duduk, serbet dengan corak geometri dan sebagainya.

Menenun macrame adalah kerja keras yang memerlukan perhatian dan kesabaran khusus. Tidak semua pemula tahu bahan mana yang paling baik digunakan untuk teknik macrame. Skim untuk pemula akan membantu memahami bagaimana secara bertahap menenun sesuatu yang indah. Untuk bermula, anda mesti memilih benang bukan slip, sebagai contoh, tali kain katun atau tebal.

Untuk membuat barang kemas dan aksesori untuk pakaian, gunakan mulina, linen, benang bulu, lurex, iris. Sangat menarik adalah perkara-perkara yang diperbuat daripada kulit, dipotong menjadi jalur nipis.

Hiasan untuk pedalaman diperbuat daripada benang tebal: tali, tali, benang sintetik, garis memancing. Benang berlainan untuk macrame tidak sesuai, mereka kelihatan tidak jelas. Tambahan yang baik untuk kerja-kerja seperti itu boleh digunakan manik, manik, cincin kayu, bola, tongkat.

Produk ini akan lebih baik mengekalkan bentuknya, jika anda menggunakan wayar nipis, anda boleh mewarna. Pertama, bingkai wayar disediakan dari dawai, dan kemudian benang diikat ke atasnya. Sangat ramai wanita dan wanita yang berminat dalam persoalan tentang cara menenun macrame.

Apabila bekerja dengan benang sutera atau benang, anda perlu membasahi jari anda. Ia perlu memakai sarung tangan kain apabila mengepit dari tali yang keras. Benang semulajadi yang kaku sebelum menggunakan rebus yang lebih baik - ia akan lebih lembut dan lebih elastik.

Benang sutera di tempat kerja ditenun untuk membuatnya lebih mudah untuk menenun dari mereka, anda perlu gam dengan gam atau tali simpul, dan benang sintetik - untuk mencairkan hujung di atas api.

Dalam pengiraan permulaan penggunaan bahan, perlu diingat bahawa benang kerja menjadi lebih pendek sebanyak 4 kali ketika knot dilonggarkan, ketika merajut dengan knot dua kali lipat - 6-8 kali, ketika menenun jaring - 3-3.5 kali.

Apa yang diperlukan untuk menenun macrame

Apabila bekerja dengan benang nipis, satu pad diperlukan, yang dipenuhi dengan pasir atau busa yang disaring dan dilapisi dengan kain lembut. Pemula boleh menggunakan kerusi lama kerusi lama, papan busa, dan papan kayu (20 * 45, 20 * 35, 15 * 30 cm), di mana bulu kapas tebal 6-8 cm atau lapisan getah buih diletakkan dan kemudian ditutup dengan kain.

Untuk kerja ini, anda masih memerlukan gunting, pin hiasan, gam PVA, "Moment9raquo;, jarum dengan mata yang besar.

Anda harus terlebih dahulu mempelajari nama-nama benang yang digunakan dalam macrame. Skim tenunan adalah mudah, jika anda tahu beberapa helah.

Thread Bearing - dalam macrame ia adalah benang di mana semua benang untuk produk ini digantung. Sebuah benang diikat atau asas - knot di sekelilingnya. Ia mesti diperketatkan, jika tidak, tapak tidak berfungsi. Benang kerja - dari itu simpul knot di sekitar pangkalan, panjangnya harus 30 cm. Benang tambahan - ditenun tambahan ke dalam produk, walaupun semua digantung sebelumnya.

Jika anda ingin melakukan macrame, skema menenun digambarkan secara terperinci di bawah.

Pengikat muka benang terkunci. Lipat separuh benang kerja, diturunkan untuk asas dengan gelung ke bawah. Dua hujung benang yang terhasil diturunkan ke pangkalan dan ke dalam gelung. Palang silang mendatar gelung harus berada di muka set.

Penetapan benang yang salah dengan kunci. Juga lipat di separuh benang kerja, tetapi di bawah gelung asas. Kemudian, gelung diturunkan ke substrat ke bawah dan kedua-dua hujungnya disalurkan ke dalamnya. Palang gelung akan berada di sebelah yang salah.

Pengikat muka yang diperluas benang. Benang dilipat separuh, dikuatkan dengan kunci di pangkalan di bahagian depan. Kemudian helai dipisahkan: ambil hak, masukkan ke atas di bawah pangkal, kemudian ke pangkalan dan ke gelung; kiri mengulangi tindakan yang sama seperti di sebelah kanan. Pengancing filamen ini digunakan untuk siri knot yang padat, tidak ada benang pembawa yang kelihatan di antara mereka. Jika anda membuat lebih banyak pusingan dengan setiap akhir benang, maka pengikat akan menjadi lebih padat.

Lanjutan purl kunci benang. Lipat thread kerja separuh dan menguncinya di luar di pangkalan. Kemudian benang yang betul digulung di pangkalan, di bawahnya, dan ke dalam gelung. Di sebelah kiri, mereka melakukan perkara yang sama.

Lampiran benang tidak sekata digunakan untuk melakukan rantai. Dalam kes ini, benang kerja berkurangan 4 kali lebih cepat daripada benang simpulan.

Hercules simpul. Dua benang 10 cm diletakkan pada bantal secara menegak, hujungnya diikat secara berasingan dengan pin. Benang yang betul dibawa di bawah kiri, dan benang kiri lebih rendah dan bergelung. Kemudian simpulan itu diperketat.

Rantaian nod. Ambil dua helai. Sebaliknya, masing-masing bekerja, maka simpulan.

Reps knot. Ia bersatu dari kiri ke kanan, dan dari kanan ke kiri.

Reps simpul dari kiri ke kanan. Sebelum benang kerja dipasang diikat, bekerja di atas simpulan di sebelah kiri dan menghabiskan di knotted, sekali lagi mereka melemparkan benang kerja simpul, tetapi sudah di sebelah kanan, seret ujung benang melalui gelung terbentuk. Benangnya diratakan dan diperketat. Makrame teknik sedemikian, skema yang diterangkan di atas, boleh digunakan untuk membuat sesuatu yang menarik.

Reps knot dari kanan ke kiri knits seperti, hanya pertama benang kerja dilambung ke kanan, dan kemudian ke kiri.

Ketebalan mendatar tiga. Benang kerja di simpul adalah simpul mendatar. Kemudian filamen yang dibuang dimasukkan ke dalam benang yang diikat dan dimasukkan ke dalam gelung ke bawah. Dari simpul sedemikian adalah mungkin untuk menenun corak dalam bentuk rombus, zigzag.

Pemasangan semula pepenjuru. Mengambil tiga helai, mereka digantung pada simpulan yang diikat dan menenun simpul pepenjuru. Dengan tangan kiri, pegang benang yang pertama di sebelah kanan, meletakkannya secara menyerong. Yang kedua dibuang ke kanan melalui nodular dan ditarik ke depan, ke atas ke nodular ke kiri dan ke bawah ke dalam gelung, simpul diketatkan. Dengan benang ketiga melakukan perkara yang sama dengan yang kedua pada teknik macrame (skema ini akan dapat difahami).

Double rata, atau simpulan persegi. Menenunnya paling kerap pada 4 benang (2 pekerja dan 2 nodul). Benang paling kiri dilipat lebih dari dua nodul (mereka terletak di tengah), yang betul dilalui di sebelah kiri dan kemudian di bawah benang yang diikat dan ditarik ke atas benang kerja kiri. Satu setengah nod kiri terbentuk.

Letakkan helai paling kanan di atas benang yang diikat. Yang kiri - di bahagian atas kanan, diluluskan di bawah nodul dan dikeluarkan dari bahagian atas helai kanan. Separuh nod kanan terbentuk.

Daripada kedua-dua nod ini, satu nod bersaiz dua diperolehi, dan apabila mengulangi setengah nod, seseorang boleh mendapatkan kord yang berpintal.

Pemain catur. Setelah mengikat knot dua kali ganda dalam baris dan meninggalkan jarak di antara mereka, anda boleh mendapatkan papan penjara.

Menenun macrame membayangkan beberapa nod pembantu: mudah, simpul "cakrawala", simpul melalui lengan, frivolit, Cina, capuchin, ikat dan Armenia.

Sebelum anda mula bekerja dengan macrame, anda perlu menggantung benang kerja pada benang nodular. Terdapat banyak cara menggantung:

Cincin anyaman. Untuk membuat sampel, anda hanya memerlukan 10 benang: satu benang satu meter panjang, dua 1.6 meter panjang, tiga 0.3 meter panjang, empat meter panjang 0.15 meter. Satu benang harus diletakkan pada bantal secara menegak, tengah ke pin. Dari pusat di setiap sisi perlu ditangguhkan selama 10 cm.

Benang kedua harus dilipat dengan rapi setengah dan digunakan dari sebelah yang salah ke bahagian tengah benang pertama. Seterusnya, kita perlu menenun satu rantai simpul persegi 20 cm panjang. Rantaian mesti dilipat separuh, hujung benang pertama disambungkan bersama. Selepas ini, adalah perlu untuk mengikat tali simpul rata dalam urutan berikut: yang kedua - yang pertama - yang kedua.

Seterusnya, anda perlu menetapkan benang menggunakan "trap9raquo;. Benang terakhir perlu dilipat separuh dan dilampirkan. Benang ketiga adalah membalut benang pertama, ia perlu dilakukan 7-9 giliran. Selepas ini, adalah perlu untuk mengeluarkan gelung untuk kedua-dua hujung yang terletak di atas.

Untuk membuat sesuatu yang indah, anda memerlukan bingkai dari kapak lampu lama, ia mesti ditutup dengan kain baru. Bagaimana untuk menenun macrame untuk bayangan?

Ia perlu mengambil tali kira-kira 3 mm dan potong benang 6 kali lebih lama daripada tudung itu sendiri. Benang harus dilipat separuh dan mengikatnya dengan penekanan belakang diperluas pada benang tambahan, yang sama dengan lilitan bahagian atas.

Thread perlu dibahagikan kepada 4 kumpulan dan menenun rantai datar tiga knot datar dua kali. Pada benang mendatar adalah perlu untuk menenun semua hujung dari rantai oleh knot wakil - sekarang curb terbentuk.

Untuk menenun bahagian tengah kapak lampu, ujung-ujungnya harus diedarkan dengan cara ini: 12 berakhir dengan serpihan simpul-simpul yang datar. Empat tali tengah perlu diikat ke rantai datar. Pada tandan benang longgar di bawah baka diagonal meletakkan nodus Josephine.

Bahagian bawah tudung lampu itu perlu ditenun dalam pantulan cermin. Hujung yang tetap perlu diperbaiki dengan bantuan teknik macrame. Skim menenun naungan akan membantu dengan betul dan cekap melaksanakan kerja. Cenderahati asal yang asli sudah sedia untuk digunakan!

Macrame untuk pemula: gelang mudah dan labah-labah

Macrame adalah seni kuno tenun dari knot yang berbeza. Agar para pemula memahami apa yang ada, anda perlu menonton pelajaran macrame untuk pemula, dengan skim. Dalam teknik macrame melakukan banyak perkara yang menarik - dari perhiasan hingga barang-barang dalaman. Inilah bagaimana pola tenunan dalam gaya macrame kelihatan.

Pada mulanya ia seolah-olah sukar untuk memahami cara menenun dalam teknik ini. Malah, semuanya tidak begitu sukar. Sebagai contoh, anda boleh membongkar 2 kelas induk pada gelang tenunan. Selepas itu, semuanya akan menjadi lebih jelas.

Untuk bekerja dengan gaya ini, benang floss digunakan, yang lain tidak lebih baik untuk digunakan.

Ambil 4 benang seperti 2 warna yang berbeza dan lipatkannya separuh. 2 benang warna yang sama ke kanan, 2 benang warna yang berbeza ke kiri.

Kaki rata kiri. Pertama anda perlu menenun setengah nod kiri. Untuk melakukan ini, slip benang kiri di bawah benang tengah.

Letakkan benang kanan di atas dan isi hujung, seperti dalam foto.

Benang tengah mengetatkan, dan mengetatkan kedua hujung kerja dan mengikatnya.

Menenun separuh simpulan yang betul. Thread benang yang betul di bawah tengah.

Kiri atas dan isi hujung, seperti dahulu.

Thread di tengah untuk mengetatkan dan mengikat hujungnya pada mereka.

Jadi menenun 4 knot datar, menghitung dari sebelah kanan.

Kini nod pesawat yang betul. Pertama, setengah nod yang betul, untuk ini, benang yang betul adalah palma di bawah pusat.

Atas kiri dan atas petua.

Benang sederhana untuk mengetatkan dan mengikat pekerja.

Kemudian benang kiri tergelincir di bawah benang tengah.

Di sebelah kanan, tarik benang di tengah dan ketatkan pekerja.

Buat 4 knot betul.

Terus bolak-bilah kiri dan kanan sehingga gelang menjadi panjang yang dikehendaki.

Dapatkan gelang ini.

Ia boleh dilakukan dengan kanak-kanak kecil, ia akan mudah dan menarik.

Ambil rentetan atau rentetan. Jika benang, maka anda perlu memilih lebih tebal.

Perlu 2 benang 45 cm dan 12 hingga 25-30 cm.

Letakkan tali panjang 2, tolak pendek di bawahnya.

Ambil hujung atas dan buat gelung, seperti yang ditunjukkan.

Ambil bahagian bawah dan letakkan di atas.

Kemudian bungkus dan tarik keluar dari tengah.

Juga buat lagi 7 benang.

Ia ternyata sosej. Di bawah 8 benang, kita perlu mengambil 1 dan 8 dan menjadikannya asas bagi siri seterusnya.

Baki 6 baki dibungkus dengan cara yang sama: ekor melalui 1 dan 8 benang dan ke kiri.

Hujung yang sama adalah di sebelah kanan dan ke tengah.

Ketatkan dengan betul.

Lakukan perkara yang sama dengan ekor baki. Baris lain mengikat bahagian atas. Thread lebih baik.

Dalam baki 6 ekor. Ambil 1 dan 6 dan buat semuanya seperti dahulu.

Harus keluar, seperti dalam foto. Terdapat hanya satu baris lagi yang tersisa.

Di sini dia adalah labah-labah, orang sendiri. Ia adalah giliran manik.

Hiaskan labah-labah itu, simpulkan knot dan memotong yang tidak perlu.

Kini menenun tali gelang. Ambil bebenang 25 cm dan lakukan seperti yang ditunjukkan.

Hujung kanan bengkok dari atas ke kiri.

Bendakan hujung kiri melalui benang kanan ke bawah dan keluarkan dari bahagian tengah di sebelah kanan.

Hujung kiri ke kanan dan atas.

Petua kanan ke kiri dan ke tengah.

Ulangi sebanyak tiga kali. Di hujungnya terdapat pada manik-manik.

Lakukan yang sama di sisi lain.

Dan sekali lagi, ulangi lagi.

Pada petua yang memakai manik, memotong lebihan, dan gelang siap.

Dengan kelas induk ini menjadi jelas bahawa gaya macrame cukup mampu menguasai semua orang. Hanya pada mulanya, seperti di tempat lain, ia akan mengambil banyak semangat dan kesabaran.

Di sini anda dapat melihat masterpiece video membuat gelang gaya macrame dengan batu, rombus, helikon dan video lain mengenai topik ini.

Maca Maca (untuk pemula)

Macrame - teknik yang terlupa sedikit, yang sangat popular sekitar 40 tahun yang lalu. Teknologi datang kepada kita dari Timur dan muncul pada awal abad ke-20 kita. Macrame adalah teknik menganyam tenunan. Hari ini, terdapat beratus-ratus jenis simpul dan setiap hari jumlah mereka bertambah. Ramai nod diketahui secara meluas, terima kasih kepada pelaut, yang aktif menggunakannya.

Pengrajin mahir telah belajar untuk membuat perkara yang indah dan praktikal: periuk, ikat pinggang, beg tangan, penanda buku, hiasan, bakul dan juga tirai.

Untuk mempelajari teknik macrame tidak akan menjadi sangat sukar, setelah semua, setelah menguasai knot dan teknik dasar, Anda dapat dengan mudah menenun gizmos yang berbeza.

Mari lihat apa yang diperlukan untuk bekerja.

Bahan yang diperlukan untuk menenun macrame:

Thread - benang khas, mereka dijual di kedai-kedai untuk kerja jahitan. Anda juga boleh menggunakan twine, soutache, tali tebal atau tali nipis.

Jarum jarum atau pin

Bantal untuk menenun satu perkara yang sangat berguna yang boleh anda lakukan dengan tangan anda sendiri. Tetapi saya akan memberitahu anda dengan jujur ​​bahawa kebanyakan pekerja mahir tidak melakukannya. Menenun pada bantal biasa, sofa, kerusi berlengan, untuk siapa ia lebih mudah.

Gam - Pva atau perkeranian.

Yang lebih ringan - dalam beberapa kes mungkin diperlukan untuk menyanyi benang.

Untuk memulakan, anda sentiasa perlu menentukan panjang benang, tetapi mudah: panjang benang harus lapan kali lebih besar daripada produk yang anda akan tenun. Tetapi banyak bergantung pada ketebalan benang, semakin tebal, benang yang lebih panjang mestilah.

Jika semasa menenun ternyata bahawa benang terlalu pendek - itu tidak mengerikan, anda boleh merapikan benang. Sekiranya benang itu nipis, maka kami melekatkan kedua-dua hujung dengan gam dan sapukan satu dengan yang lain, tekan dan biarkan produk sehingga gam kering. Sekiranya benang tebal, maka anda boleh memotong tip, seperti dalam gambar dan gam.

Bilangan benang mestilah sepasang.

Apa-apa kerja bermula dengan menggantung benang pada "benang membawa", yang pin pin ke bantal.

Terdapat dua cara menggantung benang:

1. Benang mesti dilipat separuh, letakkan di thread pembawa, kemudian bengkokkannya. Hujung bebas benang masuk ke gelung dan ketatkan.

2. Kami juga melipat benang pada separuh, meletakkannya di bawah benang pendukung dan bengkok gelung ke atas diri kita sendiri. Dalam gelung kita lulus hujung benang dan ketatkan.

Teknik Asas di Macrame:

Macron nod rata, dari mana mana-mana pengajaran macrame bermula. Anda boleh bertemu nod ini dalam banyak kelas induk, sebagai satu persegi.

Untuk mengait, anda memerlukan 4 benang. Rajah menunjukkan prinsip knotting.

Dalam banyak kerja mungkin diperlukan jaring catur simpul persegi, seperti yang anda tanya?

Barisan pertama: persegi

Baris kedua: anda perlu melangkau dua helai di sebelah kanan, dan simpul plak pada empat baris seterusnya.

Baris ketiga: Ambil dua helai dari baris pertama dan dua helai dari nod pertama baris kedua.

Dan sebagainya, dalam perintah papan penjara.

Untuk menenun rantaian, kita mesti menenun simpul satu di bawah yang lain, dalam setiap baris yang kita perlu menenun satu demi satu, bermula dari sebelah kiri, kemudian dari sebelah kanan.

Dia merapatkan simpang rata, satu di bawah yang lain. Dalam setiap baris, kita mula menenun dari sisi yang sama. Mengira rantai ini akan diputar.

Rantai diikat, ia boleh sama ada satu atau dua kali ganda.

Putaran tunggal dari dua tali, dan berganda dari 4. Prinsip menenun untuk mereka adalah satu:

Kami mengambil tangan kiri dengan tangan kiri, memegang benang kanan di sekelilingnya dan memasukkannya ke dalam gelung. Kami memegang benang di sebelah kanan, lukis benang kiri di sekelilingnya dan memasukkannya ke dalam gelung dan sebagainya.

Prinsipnya mudah: menenun sekitar satu benang semua benang lain dengan dua ikatan dipanggil pengantin perempuan. Bulu melampau (kanan atau kiri) dipanggil nodul.

Sekitar benang nodal kita melingkari benang pertama. Seperti dalam skema dan ketatkan. Kami telah menerima rep kompleks.

Pengantin terdiri daripada knot percakapan, yang boleh meludah mendatar atau menyerong.

Dalam banyak kerja, anda mungkin perlu menamatkan tenunan produk dengan cantik dan mengumpul benang dalam satu bundle. Dan di sini, kancing boleh datang untuk menyelamatkan.

Ia dilakukan dengan cara ini: Memotong benang tambahan, panjang 40 hingga 70 cm, bergantung kepada ketebalan benang dan lebar yang dikehendaki. Satu hujung rentetan diletakkan di sepanjang sikat masa depan dan membuat gelung, seperti dalam gambar:

Akhir kedua berada di bawah sekumpulan benang, membungkusnya ke atas beberapa kali dengan gegelung yang agak padat. Dan kemudian benang thread kerja ke dalam gelung dan tarik ke arah akhir pendek benang kerja di bawah.

Untuk hari ini, segala-galanya, tetapi sekuel berikut ....

Kelas tuan yang sangat mudah diakses. Terima kasih

Tolong, saya akan gembira jika ia membuktikan berguna)

Saya sentiasa terpesona dengan macrame. Sebagai seorang kanak-kanak, saya membuat pelbagai warna. Mengendalikan terbang. Mereka menjadi sangat bergaya! 🙂

Ya, sebelum macrame sangat popular, tetapi sekarang tidak banyak menenun, tetapi tetap tidak melupakan teknik mulia ini

Maklumat yang sangat berguna dan boleh diakses bagi mereka yang ingin belajar cara menenun macrame. Terima kasih.

Ibu saya mengajar saya rantai spiral yang saya lakukan adalah pergi ke Internet untuk mencari rantaian knot yang mungkin saya lakukan! Hanya saya mempunyai 8 thread (bahan kerja pada tali pinggang tetapi saya baru belajar mengenainya) perlu melakukan quad!))) Terima kasih kerana kelas tuan! Saya gembira! Pada saya ternyata! : yahoo :: yahoo :: yahoo:

Tolong. Saya sangat gembira kerana anda telah berjaya.

Saya perhatikan bahawa dalam simpulan persegi di (c) ia menunjukkan bahawa benang 4 berada di belakang, walaupun perlu ditolak ke hadapan. Apabila saya cuba melakukannya, ia tidak berfungsi, dan kemudian saya menyedari bahawa saya terpaksa menolaknya ke hadapan)

Elizabeth, terima kasih banyak untuk komen anda!

Rakan-rakan yang dihormati! Kami gembira untuk menyambut anda di laman Isle of Crafts.

Semua bahan di laman web ini ditujukan untuk kraf tangan.

Pada halaman portal anda akan mendapati:

  • barang-barang buatan tangan kanak-kanak untuk taman,
  • membangunkan kraf,
  • kraf dari bahan semula jadi
  • dan dari apa yang "di tangan".

Anda sendiri boleh melakukan sesuatu yang menarik untuk rumah dan memberi. Setiap kelas induk mempunyai perincian langkah demi langkah terperinci dengan foto terperinci.

Kraf dengan tangan sendiri - ia sentiasa menarik dan menarik.

Sentiasa mengalu-alukan komen dan mesej anda!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 − 63 =