Megohmmeters

Megaohmmeter, apa dan cara menggunakannya?

Megaohmmeter atau megger adalah perkara yang betul untuk dikatakan? Persoalan ini timbul di banyak pihak. Dari sudut pandangan bahasa Rusia, adalah betul menggunakan megger, tanpa vokal berikut satu sama lain. Tetapi jika anda melihat di sebelah profesional, ia akan menjadi megger betul, "mega" awalan, menunjukkan pelbagai pengukur pada voltan tinggi, dan "Om" unit rintangan itu adalah apa saiz peranti, maka tidak banyak buku kerja cek remedi tulisnya megaohmmeter. Perkataan "meter" bermaksud mengukur.

Peranti digunakan untuk menentukan nilai rintangan yang besar, terputus daripada bekalan kuasa, litar elektrik dan dielektrik yang digunakan untuk penebatan kabel, wayar terlindung, motor, transformer dan alat-alat elektrik, sistem telekomunikasi dan mesin elektrik yang lain.

Peranti juga melakukan tindakan mengukur untuk menentukan permukaan dan volum resistans penebat, yang menentukan keadaan keselamatan pemasangan.

Penggunaan selamat megaohmmeter

Gunakan megaohmmeter hanya mengikut peraturan keselamatan, pengukuran hanya boleh dibuat oleh dua pakar yang berkelayakan, salah satunya mesti mempunyai kumpulan keselamatan elektrik IV. Pengguna yang tidak terlatih tidak boleh menggunakan perkakas ini, ini boleh mengakibatkan kejutan elektrik.

Prinsip operasi Megaohmmeter dan skimnya

Kerja dengan megaohmmeter akan dianggap menggunakan peranti yang paling biasa dengan tanda ESS202 / 2G. Peranti yang dihasilkan di era Soviet, di Uman Instrument Making Plant, megger telah tersebar di seluruh Kesatuan Soviet dan berjaya beroperasi sekarang. Kebolehpercayaan, tidak bersahaja, dan yang paling penting, ketepatan pengukuran telah terbukti oleh peranti ini di sisi positif. Di Rusia, peranti di bawah penanda ini dihasilkan di Belgorod dan di banyak lagi loji pembuatan peralatan.

Peranti ini direka bentuk untuk pengukuran dengan nilai rintangan yang besar, dan disyorkan untuk menguji peralatan voltan tinggi yang direka untuk kuasa tinggi, serta kabel kuasa keratan rentas yang besar atau diregangkan untuk jarak yang jauh.

Rajah # 1: Penampilan sebuah megaohmmeter

Megaohmmeter jenis ini merujuk kepada peranti induktor, berfungsi dengan cara penjana terbina dalam, yang membolehkan peranti beroperasi tanpa sumber kuasa luaran, dan tanpa bateri boleh dicas semula.

1

Prinsip operasi adalah berdasarkan kepada penggunaan gambarajah skematis alat pengukur logaritmik hubungan. Proses pengukuran melibatkan: penjana voltan elektromekanik, penukar dan meter elektronik.

Untuk kerja, adalah disyorkan untuk menggunakan mod sekejap, di mana 1 minit diperuntukkan untuk pengukuran, 2 minit - jeda. Apabila anda mula-mula membiasakan diri dengan peranti ini, teliti mempelajari megaohmmeter dan arahan operasi.

Rajah nombor 2. Gambarajah skematik ES0202 / 2G megaohmmeter

Sebelum memulakan kerja pengukur, operasi peranti pemeriksaan keadaan boleh dan kalung anjing, untuk tujuan ini, wayar disambungkan kepada peranti pendek circuited dan penjana diputar tombol panah mesti menunjukkan "0" dalam keadaan litar pintas «Saya» suis. Semasa memeriksa, semasa penutupan wayar, anda tidak dapat menyentuhnya dengan tangan kosong, anda boleh mendapat kejutan elektrik.

Cara menggunakan megaohmmeter atau urutan operasi mengukur:

 1. Sambungan megaohmmeter kepada soket pengukuran rintangan.
 2. Sambung konduktor asas ke soket perisai (perumahan).
 3. Menetapkan suis ke had pengukuran yang diingini, terdapat hanya dua, semakin tinggi kekuatan peralatan, semakin besar jarak pengukur.
 4. Kami menyemak operasi instrumen dengan menutup pemeriksaan pengukur semasa memutar pegangan.
 5. Selepas menyambung tali pengukur, putar tombol mega-meter (penjana kuasa), kelajuan harus sekurang-kurangnya 120 rpm.
 6. Menetapkan anak panah pengukuran ke kedudukan tertentu adalah permulaan laporan pengukuran.
 7. Untuk mengurangkan masa mengukur rintangan dengan mega-meter pada skala II soket rintangan, litar pintas (sebelum permulaan pengukuran) dan putar pemegang instrumen selama kira-kira 5 saat.
 8. Selepas menggunakan megaohmometer, suis ditetapkan kepada neutral.

Rajah nombor 3. Skim sambungan megaohmmeter

Kesalahan yang dibenarkan dalam operasi megaohmometer ialah 0.05 MΩ + -15%. Batasan ralat tambahan yang berkaitan dengan kehadiran dalam litar pengukuran arus dengan kekerapan perindustrian sebagai gangguan ialah kira-kira 500 μA. Peranti ini boleh beroperasi pada suhu dalam julat 30 hingga 50 C. Pada masa-masa megger hadir voltan pengukuran 500 untuk 2500V, bergantung kepada pelbagai ukuran yang digunakan, jadi dengan mengukur akhir pelepasan penjana mesti kuar sentuh menyentuh "tanah" atau litar pintas mereka selama satu saat, antara satu sama lain, hingga pelepasan elektrik.

Pada masa ini, bersama-sama dengan mega-meter tradisional, tetapi masih boleh digunakan dan boleh dipercayai, peranti analog dan digital elektronik digunakan. Mereka mempunyai sumber semasa, mereka adalah bateri atau bateri galvanik. Penggunaan papan skor digital membolehkan pengukuran dan rakaman yang lebih tepat. Banyak model dilengkapi dengan banyak fungsi penting seperti contohnya: penentuan automatik penyerapan dan koefisien polarisasi. Di samping itu, untuk memudahkan kegunaan, mereka direka dengan kemungkinan menyorot skrin, dan menyimpan bacaan yang diukur dalam memori peranti dengan pemindahan seterusnya ke komputer, untuk memantau dinamik pengukuran.

Sebagai contoh, megaohmmeter digital ЦС202-2 boleh menetapkan sehingga 10 ukuran terakhir dalam ingatannya. Selain mengukur penebat, ia boleh secara automatik melaksanakan penentuan pekali penyerapan. Julat ukur peranti ini adalah dari 0 hingga 200 GΩ.

Ciri-ciri mengukur penebat dengan megohmmeter - Pengujian pemasangan kapasitor kuasa

Pengukuran rintangan penebat pada arus malar dilakukan menggunakan peranti khas - pembesar. Megger terdiri daripada sumber kuasa DC autonomi dan litar pengukur yang direka untuk mengukur nilai rintangan yang tinggi, dan merupakan peranti mudah alih mudah alih. Pengukuran rintangan penebat kapasitor dibuat oleh megger untuk voltan 2,500 e. Besarnya rintangan penebat di antara terminal dan relatif kepada kapasitor perumahan dan nisbah R60 / R15 tidak bersandar.

Periksa litar pintas antara terminal yang pendek dan kapasitor perumahan dengan megohmmeter 1 000 atau 2 500 e, secara berasingan bagi setiap kapasitor atau untuk keseluruhan pemasangan pada masa yang sama.

Penebat kapasitor mempunyai nilai rintangan yang sangat tinggi. Oleh itu, alat pengukur yang mengukur arus atau nisbah arus mesti sangat sensitif, dan voltan sumber semasa mesti serendah mungkin. Contohnya, apabila mengukur rintangan 100 Mo dan voltan sumber semasa 2,500 e, semasa dalam litar akan sama dengan:

Oleh itu, meter rintangan penebat mudah alih - megohmmeter harus terdiri daripada meter ratometrik yang sensitif dan sumber arus langsung voltan tinggi autonomi. Sebagai sumber semasa dalam megger, biasanya generator DC kecil dengan pemacu manual digunakan.

Voltan pada terminal penjana bergantung kepada kelajuan putaran angker, dan penggerak manual turun naik yang tidak dapat dielakkan dalam kelajuan putaran angker dan dengan itu turun naik voltan. Apabila mengukur rintangan objek dengan kapasitans kecil, turun naik voltan hampir tidak mempengaruhi keputusan pengukuran. Kerana dalam kes ini pengukuran objek adalah kapasitor yang mempunyai kemuatan yang agak besar, turun naik voltan yang disebabkan oleh perubahan kelajuan angker, menyebabkan getaran dan anak panah ratiometer menjadikannya mustahil untuk mengukur.

Turun naik anak panah menjelaskan objek arus bertanggungjawab melaksanakan bekas lulus melalui rangka semasa di bahagian sumber ratiometer semasa dengan mengurangkan penjana voltan dan ke tepi objek (condenser) dengan peningkatan voltan. Untuk mengecilkan ayunan tersebut, pemacu penjana dilengkapi dengan pengatur kelajuan sentrifugal. Jika tombol pemacu berputar pada kelajuan nominal atau sedikit lebih tinggi daripada nominal, pengawal selia berkuatkuasa dan mengekalkan kelajuan yang hampir tetap dari angker dan oleh itu voltan penjana.

Rajah. 4. Rajah skema megger M1101. r, + r2 - mengehadkan rintangan dalam litar semasa; rs + r, - rintangan tambahan dalam litar voltan; G - penjana arus terus: Instrumen pengukur - e, logometer; - menukar had pengukuran; 3, L, E - pengapit "bumi", "garisan", "skrin"; 5 - kerangka kaunter; 6 - bingkai kerja.

Dalam Rajah. 4 ialah gambarajah litar skematis yang paling umum dari jenis Ml 101, yang mempunyai dua had pengukuran. Seperti yang dapat dilihat daripada skim ini, satu rangka ratiometer lawan disambung bersiri dengan perintang tambahan r3 dan pas r4 lengkap DC penjana voltan, rangka kerja (semasa) termasuk dalam litar pengayun dalam siri dengan mengehadkan rintangan t \ dan r2. Nilai rintangan ini (dipilih supaya pada kelajuan yang diberi nilai putaran angker dan dengan terminal A pendek circuited dan 3 megohmmeter arrow ratiometer telah ditetapkan pada skala sifar span yang lebih besar. Pada had tinggi pengukuran (megohms) ditutup kenalan 2 dan 3 di luar suis P. Oleh itu litar siri terbentuk: terminal JI, suis hubungan 2-3, rintangan kerja gogo, penjana, rz rintangan dan pengapit 3. Rintangan yang diukur disambung secara siri ke litar di antara pengapit A dan E 3. pengapit tambahan di dalam peranti ini digunakan untuk ukuran dengan melindungi terhadap arus kebocoran pada had yang lebih rendah pengukuran (com) ditutup kenalan 3-4 dan 1-2 had suis P. Ini membentuk litar selari :. Plus rangka operasi generator, rintangan <n, kenalan 3-4, r2 rintangan, tolak penjana. Pada masa yang sama, terminal L disambungkan ke tambah penjana oleh kenalan 1-2.

Rajah. 5. Peranti generator Megger M1101

a - penjana dengan mekanisme pemacu; b - skema laluan fluks magnet dalam penjana: - litar pengatur voltan malar. Saya - mengendalikan berputar penjana; 2 - penghantaran gear; 3-spring untuk pengunduran di belakang; 4 - pengawal selia empar; 5 - pemutar penjana (magnet multi-pole): b - stator penjana teras magnet: 6 - tiang pengalir magnet stator; 7 - stator penggulungan; 8 - pengumpul; 9 - berus.

Rintangan yang diukur disambung selari dengan rintangan r4 + r2. Dalam kes ini, dengan rahang JI dan 3 terbuka, anak panah mesti ditetapkan pada skala skala-sifar

had pengukuran yang lebih besar, yang bersesuaian dengan tak terbatas untuk had ukuran yang lebih kecil. Harta ini digunakan untuk ujian megger semasa.

Dalam Rajah. 5, c menunjukkan peranti penjana arus langsung dengan mekanisma pemacu megger Ml 101. Penjana terdiri daripada gegelung berbilang silinder yang diletakkan dalam litar magnetik dengan tiang seperti plat melengkung di dalam bukaan silinder gegelung. Pemutar adalah magnet kekal lapan tiang didorong oleh pemegang melalui kereta api gear.

Rajah. 6. Alat meter dari megger M1101.

a-bentuk umum logometer; b-bingkai dan anak panah logometer; petua dalam tiang dan teras logometer: 10-kerangka kaunter (besar); II - bingkai kerja (kecil); 12 - arus tidak sensitif mengarah ke bingkai; 13 - anak panah; 14 - counterweights. 18 - teras; 19 - pemegang; 20 - skru dengan galas tujahan; 21 - suis had pengukuran; 22 - litar magnet.

Rajah. 7. Skala megger M1101.

Dalam Rajah. 5.6 menunjukkan corak aliran fluks magnet dalam pemegun penjana. Setiap pemutar diputar 1/8 daripada arah pergantian fluks magnet menyeberangi pemegun penggulungan, dibalikkan, sejak kekutuban magnet dalam kes ini berubah, di mana pemegun penggulungan mendorong voltan seli yang diperbetulkan oleh pemungut. Pengawal selia sentrifugal memanjangkan magnet rotor dari pemegun apabila kelajuan melebihi kelajuan normal disebabkan beban gelongsor. Dalam kes ini, perpaduan magnetik penggulungan dan voltan teraruh di dalamnya berkurangan. Sekiranya kelajuan menurun di bawah normal, pengawal selia empar berhenti dan voltan penjana berkurangan. Jika pengurangan kelajuan tidak melebihi 20% nominal, bacaan tidak ratiometer (di luar ketepatan yang dibenarkan (kelas ketepatan masing-masing) pengatur litar yang ditunjukkan dalam Rajah. 5, e.

Pandangan umum logometer ditunjukkan dalam Rajah. 6a, dan bahagian bergerak - bingkai kerja dan kaunter bertindak tegar, diikat pada sudut 90 °, - dalam Rajah. 6.6. Bentuk kepingan tiang dan jurang udara, di mana bingkai bergerak, digambarkan dalam Rajah. 6, e. Skala megger Ml 101 500 V ditunjukkan dalam Rajah. 7. Penampilan megger ditunjukkan dalam Rajah. 8.

Rajah. 8. Penampilan megger Ml 101.

Rajah. 9. Skema skematik megger MS-06.

- bingkai besar - 800 ohm;

- tambahan penggulungan bingkai kecil - 1000 ohm; 3 - bingkai kecil; r, = 111 111 ohm; g2 1 (1101 ohm, Gz-999,000 ohms, g = 750,000 ohm, C = 0.125 mitos.

Rajah. Skim kinematik pemacu megger generator MS-06.

1 - magnet kekal; 2 - angker penjana; 3 - pengawal selia empar; 4 - anjing; 5 - roda ratchet; 6 - pengumpul.

Rajah skematik megger tiga-batas MC-06 diberikan dalam Rajah. 9. Penjana DC terdiri daripada pemutar dengan penggulungan dan pemungut jenis mesin DC berputar

dalam medan magnet dan magnet tetap berkuasa yang diperbuat daripada aloi nikel-aluminium "alni". Untuk melancarkan denyut arus diperbaiki ke terminal penjana, kapasitor C disambungkan.

Rajah. 11. Skala megohmmeter MS-06.

Reka bentuk logometer agak berbeza dari yang diterangkan di atas. Di samping itu, bingkai kaunter mempunyai penggulungan tambahan, yang dihubungkan secara bersiri dalam rantai bingkai kerja dan berfungsi untuk mendapatkan bahagian awal skala yang lebih seragam. Pada batang aci, terdapat pengatur kelajuan sentrifugal yang bertindak pada klac gesekan pemacu dengan angker. Skema kinematik pemacu penjana ditunjukkan dalam Rajah. 10. Peralihan had pengukuran dicapai dengan menghalang dengan rintangan n atau i

2 bingkai kerja (gegelung semasa) bersama-sama dengan rintangan mengehadkan r3.

Rajah. 12. Penampilan megohmmeter MS-06.

Litar pengukur dan pengapit A (garis) dilindungi (Gamb. ); Perisai disambungkan ke terminal E (skrin) dan ditambah dengan penjana dari sisi jendela kerja logometer (lihat Rajah 9). Skala megohmmeter MS-06 ditunjukkan dalam Rajah. 11. Penampilan megger ditunjukkan dalam Rajah. 12. 16

Muatkan ciri megger.

Rajah. 13. Muatkan ciri Meg 101 Megometers.

Rajah. 14. Beban ciri megohmmeter MS-06.

Rintangan dalaman megohmmeters adalah, sebagai peraturan, besar dan terdapat juga dependensi pada voltan dalam sebahagian kecil daripada pecahan megamin. Ini adalah kerana keperluan untuk melindungi mekanisme pengukuran daripada beban mekanikal dan elektrik dalam litar pendek tiba-tiba di terminal megohmmeter. Oleh itu, voltan di terminal megger sangat bergantung pada nilai rintangan yang diukur. ciri-ciri beban yang biasa, iaitu. E. Pergantungan pada voltan, untuk meter megom Ml 101 terminal siri Megger kepada saiz rintangan yang diukur ditunjukkan dalam Rajah. 13. Paksi mendatar pada skala logaritma (skala logaritma digunakan dalam kes-kes di mana carta bersaiz kecil adalah perlu untuk menggambarkan kuantiti yang sangat besar, dan memerlukan pengiraan yang tepat, bermula dari awal) mewakili nilai-nilai rintangan Rx diukur sebagai peratusan daripada nilai maksimum bahagian kerja skala. Voltan di terminal megger juga diplotkan pada paksi menegak dalam peratus. Curve A sepadan dengan had pengukuran (Mom); lengkung B - had pengukuran (com). Ia dilihat dari keluk A bahawa ukuran agak kecil rintangan r. E. Apabila pengukuran yang dilakukan dalam skala sebahagian ratiometer awal, voltan terminal ketara di bawah megohmmeter nominal. Jadi, sebagai contoh, apabila mengukur rintangan 1 MΩ megger Ml 101 1000, voltan di terminalnya sedikit lebih daripada 0.5 nominal.

rintangan Megohmmeter boleh ditentukan dengan memuatkan ciri: jika voltan pada rintangan yang diukur adalah sama dengan separuh voltan beban nominal, rintangan dalaman adalah sama dengan megohmmeter rintangan yang diukur (ukuran voltan terminal hendaklah dibuat voltmeter megohmmeter elektrostatik). Untuk 101 Ml megom meter siri rintangan bagi had ukuran utama bergantung pada voltan nominal sama dengan: voltan 100 e-100 com 500-,5 Mohm, 1000-1,0 Mohm.

Ciri beban megger adalah MC-06 2 500 s ditunjukkan dalam Rajah. 14. Agar tidak menarik tiga ciri yang sepadan dengan tiga had pengukuran, dalam Rajah. 14 untuk paksi mendatar diberikan tiga skala. Pada satu atau skala lain, ia digunakan, mengikut had di mana pengukuran dibuat. Rintangan dalaman megohmmeter MS-06, bergantung pada had pengukuran, ditunjukkan dalam Jadual. Saya

Had pengukuran, Ibu

Rintangan dalaman, com

Dari ciri-ciri beban megger (Rajah 13 dan 14), dilihat bahawa semakin rendah rintangan penebat di bawah ujian, semakin rendah voltan kekal di terminal megohmmeter dan, dengan itu, semakin sukar untuk mengesan penebat yang salah. Alasan penurunan tajam voltan di terminal megger adalah rintangan dalaman yang besar. Oleh itu, selalu dianjurkan menggunakan megger dengan rintangan internal yang relatif kecil.

Tujuan terminal "Skrin" adalah megohmmeter.

Apabila mengukur rintangan penebat melalui bingkai semasa logometer, bukan sahaja arus semasa pengaliran semasa Ic, yang mencirikan nilai rintangan diukur Rx (lihat Rajah 15a), pas, tetapi juga permukaan Iut semasa kebocoran. Walau bagaimanapun, jika rintangan kebocoran adalah lebih tinggi daripada rintangan yang diukur, kebocoran tidak boleh menjejaskan hasil pengukuran dengan ketara dan ia diabaikan.

Ia berbeza apabila anda perlu mengukur rintangan yang sangat besar. Dalam kes ini, rintangan kebocoran yang sepadan dengannya dapat dengan ketara memandang rendah hasil pengukuran-megohmmeter akan menunjukkan kurang daripada yang sepatutnya. Untuk mengelakkan pengukuran yang tidak betul, megohmmeters yang direka untuk mengukur rintangan yang besar dilengkapi dengan terminal ketiga E (perisai) yang disambungkan ke terminal penjana yang sama yang bingkai logometer semasa disambungkan.

Rajah. 15. Gambarajah skematik penebat kabel ukur (untuk kejelasan yang lebih baik, kabel diambil, bukan kapasitor) menggunakan cincin perlindungan dan skrin.

Dalam Rajah. 15, b ialah gambarajah skematik mengukur rintangan penebat kabel melalui megger dengan pengapit skrin, yang menerangkan prinsip perlindungan terhadap kesan arus kebocoran permukaan pada meter. Kepada klip E megger disambungkan satu jalur logam dari konduktor kosong (cincin pelindung), ditapis pada penebat kabel dari sisi akhir (pembalut berfungsi untuk "memintas" arus kebocoran di permukaan).

Seperti yang dapat dilihat dari rajah itu, sebahagian besar daripada 1X bekerja semasa (semasa saya «w pengaliran melalui) berlaku melalui rangka ratiometer semasa L. kebocoran semasa di permukaan T ditakrifkan oleh penebat permukaan rintangan R 'antara E terminal dan 3, litar tertutup hanya melalui penjana G, memintas meter. semasa ini, tidak menyumbang secara langsung kepada kesilapan dalam pengukuran, penjana beban tambahan, dan jika R 'adalah kecil, kemudian berkurangan voltan pada terminal penjana dengan meningkatkan kejatuhan voltan dalaman. Sebahagian daripada operasi semasa I" Tertutup pada pengapit E pada permukaan akhir penebat dengan rintangan R" kabel antara terminal A dan E dan lulus meter. Ini membawa kepada overestimation hasil pengukuran, kerana

Untuk ralat lebih pengukuran dalam kes ini tidak melebihi yang dibenarkan, standard untuk Insulation dengan had ukuran 300 megohms atau lebih (GOST 80-38-60 *) laluan rintangan dikawal selia permukaan arus kebocoran antara terminal E - 3 dan E - L. Menurut ini standard apabila mengukur rintangan penebat disambungkan ke terminal A- 3 rintangan permukaan bersyarat arus bocor antara terminal E - 3 dan E - a, hendaklah tidak kurang daripada 0.01 daripada nilai akhir skala sebahagian megohmmeter kerja. Oleh itu, sebagai contoh, MS-06 megohmmeter dengan had ukuran 10,000 megohms dan nilai akhir sebahagian kerja skala 1000 megohms rintangan minimum antara terminal E - 3 dan E - adalah 0,01X1000 = 10 megohms, dan untuk megohmmeter 1 101 Ml 000 V - masing-masing 0.01-200 = = 2 Ibu.

Untuk memastikan ketepatan keputusan pengukuran, disyorkan selepas mengukur rintangan Rx dengan megohmmeter yang sama tanpa menggunakan pengapit E untuk mengukur rintangan R 'dan R". Skim pengukuran Rx, R 'dan R" ditunjukkan dalam Rajah. 16, a, b dan c, masing-masing.

Apabila memeriksa penebat dalam cuaca basah, ia juga perlu untuk mengambil kira kemungkinan penyimpangan pembaca megger disebabkan pelembab permukaan bahagian penebat. Untuk memastikan bahawa keputusan ujian penebatan tidak diputarbelitkan oleh arus pada permukaan dielektrik, langkah-langkah perlu diambil untuk memastikan arus permukaan tidak memasuki bingkai megger besar. Ini dicapai dengan meletakkan TE elektrod pemungut semasa pada penebat kapasitor ujian (Rajah 17). Penghujung elektroda TE dilampirkan pada E-terminal (skrin) megohmmeter. Dalam kes ini, arus mengalir di sepanjang permukaan penebat lembap dialihkan melewati penggulungan megger ke tanah.

Rajah. 16. Skim mengukur rintangan penebat litar menghalang rintangan penebat Rx.

Lokasi elektrod pengumpul semasa ditentukan dari syarat-syarat untuk mewujudkan rintangan luaran yang paling besar di antara pengapit 3 dan E megger. Sebagai contoh, apabila menguji penebat kapasitor, elektrod-mengumpul semasa (perisai) ditapis di bawah skirt atas penebat plat uji kapasitor.

Data teknikal megger-meter, yang mengukur rintangan penebat kapasitor dan periksa yang kedua kerana ketiadaan litar pintas antara terminal yang pendek dan perumahan, diberikan dalam Jadual. 2.

Sediakan megger untuk diukur.

Rajah. 17. Skim sambungan megger ke kapasitor ujian apabila memeriksa penebat dalam cuaca basah.

Sebelum mengukur di dalam situ, megger harus diperiksa untuk kebolehkerjaan. Anak panah dari megger berfungsi dengan sempurna, sehingga ia dilampirkan dan sehingga pemegangnya berputar, dapat menempati posisi apa pun, karena logometer tidak mempunyai mata air yang menetapkan anak panah menjadi sifar. Megger diletakkan dalam kedudukan mendatar, terminal JI dan 3 adalah litar pintas, putar knob pemacu penjana pada 120 rpm dan periksa kebetulan anak panah dengan tanda sifar. Kemudian, dengan pengapit terbuka, putar pegangan pemacu penjana pada kelajuan yang sama.

Data teknikal megger

Dalam kes ini, jarum meter hendaklah ditetapkan kepada tanda "infiniti". Adalah mungkin untuk mengakui tidak sepadan dengan jarum meter dengan tanda skala terakhir hingga ± 1 mm, tetapi megger itu perlu dihantar untuk pemeriksaan pada peluang pertama.

Kabel penyambung mesti mempunyai panjang yang diperlukan dan penebat yang baik. Yang paling mudah adalah wayar fleksibel jenama PVL "magneto". Wayar dalam kancing tidak boleh digunakan, kerana ia mudah dibasahkan. Adalah wajar untuk meletakkan konduktor pada berat untuk mengecualikan tindakan shunting rintangan penebat konduktor bersambung pada rintangan yang diukur. Permukaan megger harus kering dan bersih.

Mengukur keadaan keselamatan. Sebelum anda menyambungkan wayar kepada objek pengukur, anda mesti pastikan anda mengikuti semua keperluan keselamatan untuk penyediaan tempat kerja, dan khususnya: pemasangan voltan mesti dikeluarkan dari semua pihak dan dicagarkan menggunakan voltan untuk objek (jika kesertaan Megger ia anak panah dibelokkan, jadi ada voltan pada unit); pemasangan mesti dikeluarkan daripada arus kapasitif yang mematuhi peraturan keselamatan (grounding pelindung dan litar pintas untuk masa pengukuran dimatikan); dalam pemasangan dengan voltan di atas 1 000 V, pengukuran oleh megohmmeter mesti dilakukan oleh dua orang yang diberi kuasa untuk beroperasi mengikut peraturan keselamatan semasa.

Ukuran pengukuran oleh megger. Pengukuran rintangan penebatan dalam tumbuh-tumbuhan untuk 1 000 V biasanya dijalankan tanpa (Permohonan Skrin pengapit. Apabila mengukur megohmmeter tombol penggerak diputar seragam pada kelajuan kira-kira 120 revolusi / min (sebaik-baiknya pada kelajuan yang lebih tinggi sedikit untuk keyakinan dalam pengawal kelajuan) dan satu mata akan dikira untuk Untuk mengelakkan naik turun voltan yang besar, yang mungkin dengan putaran yang tidak mencukupi pemegang megger, dan anak panah yang disebabkan oleh ini, terutamanya untuk objek yang besar dengan e mkostyu), dan juga untuk memudahkan pengendali kerja kadang-kadang untuk Megger MC-06 digunakan dan bukannya satu manual memandu memandu khas PM-69, mengawan dengan pemegang Megger pemacu. pemacu ini terdiri daripada motor AC, kotak gear, pendikit dan panel dengan pengapit, diletakkan di atas kapal. Dimensi pemacu adalah 420X230X210 mm, dan motor segerak fasa tunggal D0-50 127/220 V digunakan sebagai motor.

Pembacaan megger dalam detik pertama putaran pemegang hampir selalu kurang daripada bacaan mantap disebabkan oleh arus cas geometri (kapasiti polarisasi segera) dan kapasitansi penyerapan. Oleh itu, apabila mengukur rintangan penebat, ambil bacaan megger selepas 60 saat selepas menggunakan voltan (iaitu, dari permulaan giliran pemegang megger itu). Pada masa yang sama, dipercayai bahawa arus penyerapan sebahagian besarnya telah terhenti. Rintangan yang diukur dalam kes ini dilambangkan R60". Semasa menguji objek dengan kapasitans kecil, arus penyerapan boleh diabaikan dan satu sampel dikira 15 saat selepas permulaan giliran pemegang megger. Dalam beberapa kes, rintangan mesti diukur dua kali. Sebelum mengukur semula penebat kapasitor ujian, ia mesti dilepaskan, jika tidak, ralat yang besar dalam arah overestimation tidak dapat dielakkan. Pelepasan harus dibuat dengan menyambung ke tanah semasa-membawa bahagian objek ujian untuk jangka waktu sekurang-kurangnya 2 minit, dan lebih disukai untuk waktu yang lebih lama.

Ketergantungan rintangan penebat pada suhu.

Rintangan penebatan bergantung pada suhu kapasitor dan menurun dengan ketara dengan peningkatan suhu. Untuk menghitung kira semula, diandaikan bahawa rintangan penebat berubah kira-kira 2 kali ganda untuk setiap 20 ° C perubahan suhu.

Penilaian keadaan pengasingan selalu dilakukan dengan membandingkan hasil pengukuran ini dengan yang sebelumnya. Sekiranya pengukuran ini dibuat pada suhu yang berbeza, maka untuk membandingkan hasilnya, kedua-dua nilai rintangan penebat harus dibawa ke suhu yang sama.

Penentuan pekali penyerapan. Salah satu indikator keadaan penebat peralatan elektrik dan terutamanya tahap pembasahannya adalah pekali penyerapan, yang bersamaan dengan nisbah jumlah arus penyerapan dan arus melalui konduksi ke arus melalui konduksi. Adalah ditubuhkan bahawa arus penyerapan adalah praktikal bebas daripada kandungan lembapan penebat, manakala arus konduktiviti meningkat dengan peningkatan kelembapan. Oleh itu, jika melalui konduktiviti penebat basah adalah lebih besar daripada arus melalui penebat penebat kering, Ie,>ISC, kemudian

di mana Iabs adalah arus penyerapan.

Oleh itu, untuk penebat basah, pekali penyerapan sentiasa kurang, yang memungkinkan untuk menganggarkan kandungan lembapan penebat dengan nilai pekali ini. Pekali penyerapan sentiasa ditentukan sebagai nisbah dua nilai rintangan penebat yang diperoleh apabila diukur 60 saat dan 15 saat selepas menggunakan voltan, iaitu, RR60 / R15". Diandaikan bahawa pertuduhan keupayaan geometri (kapasiti polarisasi seketika) selesai dalam masa kurang dari 15 saat. Pekali penyerapan secara praktikal tidak bergantung kepada saiz dan kekuatan objek, yang memungkinkan untuk menormalkannya.

di mana Iabs adalah arus penyerapan.

Oleh itu, untuk penebat basah, pekali penyerapan sentiasa kurang, yang memungkinkan untuk menganggarkan kandungan lembapan penebat dengan nilai pekali ini. Pekali penyerapan selalu ditakrifkan sebagai nisbah dua nilai rintangan penebat yang diperoleh apabila diukur 60 saat dan 15 saat selepas menggunakan voltan, iaitu, R60 / R15". Diandaikan bahawa pertuduhan keupayaan geometri (kapasiti polarisasi seketika) selesai dalam masa kurang dari 15 saat. Pekali penyerapan secara praktikal tidak bergantung kepada saiz dan kekuatan objek, yang memungkinkan untuk menormalkannya.

Operasi megger. Megger adalah peranti jisim yang digunakan dalam pelbagai keadaan operasi, sering kali berat dari segi persekitaran (kelembapan, suhu, debu, dll.) Dan pengaruh mekanikal (gemetar, getaran, kejutan). Menurut GOST 8038-60 portabel megger dengan pembina terbina dalam mesti tahan goyangan dan direka bentuk untuk operasi dan di bilik yang tidak panas. Julat suhu operasi untuk megohmmeters ditetapkan dari -30 hingga +40 ° C pada kelembapan relatif sehingga 90% (pada + 30 ° C

Megger adalah peranti jisim yang digunakan dalam pelbagai keadaan operasi, sering kali berat dari segi persekitaran (kelembapan, suhu, debu, dll.) Dan pengaruh mekanikal (gemetar, getaran, kejutan). Menurut GOST 8038-60 portabel megger dengan pembina terbina dalam mesti tahan goyangan dan direka bentuk untuk operasi dan di bilik yang tidak panas. Julat suhu operasi untuk megohmmeters ditetapkan dari -30 hingga +40 ° C pada kelembapan relatif sehingga 90% (pada + 30 ° C). Walau bagaimanapun, operasi normal megger yang berpanjangan bergantung terutamanya pada pengendalian yang betul dan berhati-hati. Megger mengandungi meter sensitif, bahagian bergerak yang berputar pada galas agat dalam teras. kejutan mekanikal yang kuat dan gegaran bertindak balas pas destructively "chassis" meter - peranti mula "memukul berkali-kali" arrow apabila ujian tidak ditetapkan pada "sifar" dan "infiniti", bacaan Megger dalam pengukuran menjadi tidak tepat. Oleh itu, pembeli harus bersih, dilindungi daripada kejutan, kejutan dan kejatuhan.

Sebelum mengukur, megohmmeter perlu dipasang secara mendatar pada asas pepejal, yang mengurangkan ralat daripada baki yang tidak mencukupi unsur bergerak meter. Jika megohmmeter ujian pesongan dari tanda "infiniti" (dengan terminal gelung buka JI dan 3), dan juga di "sifar" (dengan terminal pendek circuited daripada JI dan 3) melebihi kesilapan asas yang dibenarkan, megohmmeter harus dihantar untuk semakan. Kesilapan asas megohmmeter dinyatakan sebagai peratusan panjang bahagian kerja skala dan menentukan kelas ketepatan megger.

Megohmeters dengan kuasa AC.

Megohmeters juga dihasilkan dengan bekalan utama AC, di mana penjana digantikan oleh pengubah langkah-langkah dan penyearah selenium. Megohmmeters sedemikian mudah untuk menghilangkan lengkung penyerapan penebat. Walau bagaimanapun, kelemahan mereka adalah kehilangan autonomi, iaitu keperluan untuk kuasa dari rangkaian.

Perusahaan yang berasingan dan sistem kuasa menghasilkan untuk penerus keperluan mereka ke meggerometers biasa untuk pemindahan mereka ke kuasa dari rangkaian semasa berselang-seli. Terdapat perkembangan meter megger dengan bekalan kuasa AC melalui penyearah voltan tinggi stabil yang khusus untuk menentukan pekali penyerapan peralatan voltan tinggi. Untuk kemudahan pengukuran, masa elektronik disambungkan dengan kelewatan masa 15 dan 60 s, menetapkan momen pengukur R15 dan R60, dibina ke dalam meter megger ini.

All-Union State Trust untuk organisasi dan rasionalisasi stesen dan rangkaian elektrik daerah membangun dan menghasilkan megger voltan tinggi F-3. Berikut adalah penerangan ringkas tentangnya,

Pelantikan.

Megger F-3 voltan tinggi direka untuk memantau keadaan penebat voltan tinggi dengan mengukur rintangan dan menghilangkan ciri penyerapan.

Dalam usaha untuk menunaikan caj (atau pelepasan) kapasiti objek untuk tidak turun naik dalam keputusan pengukuran, voltan tinggi stabil oleh pengatur voltan elektronik. Oleh itu, kesilapan tambahan disebabkan oleh kapasitans objek dari perubahan dalam voltan bekalan (± 10%) tidak praktikal apabila kombinasi kapasitif dan rintangan penebat berlaku dalam amalan dalam ujian voltan tinggi.

Prinsip pengoperasian megger: objek yang dipantau bersambung secara siri dengan rintangan rujukan dan voltan yang stabil digunakan untuknya. Penurunan voltan pada rintangan rujukan, berkadar dengan rintangan penebat objek, diukur oleh voltmeter transistor. Oleh kerana magnitud voltan stabil, skala voltmeter itu lulus secara langsung dalam megohms.

Ciri F-3 megger adalah nilai yang sangat kecil dari kejatuhan voltan pada rintangan rujukan, yang disediakan oleh litar khas voltmeter transistor. Ini menjadikan ia mungkin mengurangkan ralat pengukuran dengan mendadak.

Untuk memudahkan pengukuran pekali penyerapan (nisbah rintangan penebat yang diukur selepas 15 dan 60 saat selepas voltan telah digunakan pada objek), dua kali geganti pada katoda MXT-90 katoda sejuk dibina ke megger. Ini thyratrons menyala selepas menggunakan voltan ke objek selepas 15 dan 60 saat, menandakan keperluan pengeluaran penghitungan.

Data teknikal asas megger.

Voltan bekalan adalah 220 V ± 10% (pada frekuensi semasa 50 Hz); penggunaan kuasa tidak melebihi 50 W; pelbagai ukuran 1-20; 10-200; 100-2000; 1,000-20,000 MΩ; ralat pengukuran asas tidak lebih daripada 4% daripada panjang skala; voltan undian 2 500 V; dimensi 300X200 X200 mm; berat 6 kg.

© Generasi Kuasa Apabila anda mencetak semula dan mengutip hyperlink aktif ke tapak yang diperlukan.

Bagaimana untuk menggunakan megaohmmeter dengan betul?

Megaohmmeter menjana voltan oleh penukar voltan tinggi sendiri, dan milliammeter membetulkan arus dalam litar yang diukur. Dari fisika sekolah kita tahu hukum Ohm, dan hubungan antara rintangan R, yang sama dengan U dibahagikan dengan I.

Pada masa ini, instrumen pengukur digital telah diedarkan, disebabkan oleh kekompakan dan kecerahannya, tetapi masih terdapat model panah dengan dinamo tangan. Sekarang kita akan mempertimbangkan cara menggunakan megaohmmeter model lama dan yang baru.

Kami menarik perhatian anda kepada fakta bahawa sesetengah orang memanggil peranti untuk mengukur rintangan penebat megohmmeter. Ini bukan nama yang tepat, kerana jika perkataan tersebut dipecahkan dalam bahagian, kita dapat awalan "mega", unit pengukuran adalah "Om" dan "meter" (dari bahasa Yunani diterjemahkan sebagai ukuran).

Pemeriksaan rintangan penebat dilakukan pada peralatan de-energized atau kabel, pendawaian elektrik. Ingat bahawa peranti menjana voltan tinggi dan jika langkah-langkah keselamatan dilanggar dengan menggunakan megger, kecederaan elektro mungkin, kerana Mengukur penebat kapasitor atau talian kabel jarak jauh boleh mengakibatkan pengumpulan caj berbahaya. Oleh itu, ujian dijalankan oleh sekumpulan dua orang yang mempunyai idea mengenai bahaya arus elektrik dan menerima toleransi terhadap TB. Semasa ujian objek itu, tidak sepatutnya ada orang asing yang berdekatan. Ingat voltan tinggi.

Peranti diperiksa untuk integriti pada setiap penggunaan, kerana ketiadaan cip dan penebat yang rosak pada probe pengukur. Ujian percubaan dilakukan dengan menguji dengan probe yang dilusi dan yang tertutup. Jika ujian dilakukan oleh peranti mekanikal, maka ia harus diletakkan pada permukaan paras mendatar, sehingga tidak ada kesalahan pada pengukuran. Apabila mengukur rintangan penebat dengan mega-meter sampel lama, adalah perlu untuk memutarkan pemegang penjana pada frekuensi malar, kira-kira 120-140 rpm.

Jika anda mengukur ketahanan terhadap badan atau tanah, dua probe digunakan. Apabila menguji konduktor kabel relatif kepada satu sama lain, gunakan "E" megger dan perisai kabel untuk mengimbangi arus kebocoran.

Rintangan penebat bukanlah nilai malar dan sebahagian besarnya bergantung kepada faktor luaran, jadi ia boleh berubah semasa pengukuran. Ujian ini dilakukan sekurang-kurangnya 60 saat, bermula dari 15 saat bacaan direkodkan.

Bagi rangkaian isi rumah, ujian dilakukan dengan voltan sebanyak 500 volt. Rangkaian dan peranti industri diuji dengan voltan dalam julat 1000-2000 volt. Ia adalah perlu untuk mengetahui jarak pengukur yang tepat dalam arahan operasi. Rintangan minimum yang dibenarkan untuk rangkaian sehingga 1000 volt ialah 0.5 MΩ. Untuk peranti perindustrian, tidak kurang daripada 1 MΩ.

Bagi teknologi pengukuran itu sendiri, gunakan megaohmmeter seperti yang diterangkan di bawah. Sebagai contoh, kami mengambil keadaan dengan pengukuran penebat dalam SSR (perisai kuasa). Oleh itu, prosedurnya adalah seperti berikut:

 1. Kami menyimpulkan orang dari bahagian pengesahan pemasangan elektrik. Kami memberi amaran tentang bahaya, menghantar poster amaran.
 2. Keluarkan voltan, de-energize seluruh papan, kabel utama, mengambil langkah-langkah terhadap bekalan voltan yang salah. Catat poster - JANGAN BERLAKU, KERJA PEKERJA.
 3. Periksa ketiadaan voltan. Pendirian awal terminal objek yang sedang diuji, kami memasang probe ujian, seperti yang ditunjukkan dalam rajah sambungan megaohmometer, dan juga kami mengeluarkan landasan. Prosedur ini dijalankan dengan setiap pengukuran baru, kerana unsur-unsur berdekatan boleh mengumpul caj, memperkenalkan kesilapan dalam bacaan dan menimbulkan bahaya kepada kehidupan. Pemasangan dan penyingkiran styli dibuat untuk mengendalikan terlindung dalam sarung tangan getah. Kami menarik perhatian anda kepada hakikat bahawa lapisan penebat kabel mesti dibersihkan daripada habuk dan kotoran sebelum memeriksa rintangan.
 4. Kami memeriksa penebat kabel input antara fasa AB, B-C, CA, A-PEN, B-PEN, C-PEN. Hasilnya direkodkan dalam laporan pengukuran.
 5. Lumpuhkan semua mesin, RCD, matikan lampu dan lekapan lampu, cabut kabel sifar dari terminal sifar.
 6. Kami mengukur setiap baris antara fasa dan N, fasa dan PE, N dan PE. Hasilnya dimasukkan dalam protokol pengukuran.
 7. Sekiranya mengesan kecacatan, kami membongkar bahagian yang diukur menjadi unsur komposit, mencari kerosakan dan menghapuskannya.

Pada akhir ujian, dengan asas mudah alih, kami mengeluarkan caj sisa dari objek, melalui litar pintas, dan peranti pengukur itu sendiri, menunaikan probe antara satu sama lain. Di sini, mengikut arahan ini, perlu menggunakan megaohmmeter apabila mengukur rintangan penebat kabel dan garisan lain. Untuk membantu anda memahami maklumat, di bawah kami menyediakan video, yang dengan jelas menunjukkan urutan pengukuran semasa bekerja dengan model peranti tertentu.

Pertama sekali, kami memberi perhatian kepada manual arahan untuk suis megawatt-meter ЭС0202 / 2-Г:

Satu lagi titik meter popular, yang merupakan analog model di atas - m4100. Untuk menggunakannya juga agak mudah, seperti yang anda lihat dengan menonton video ini:

Megamometer digital dengan paparan lebih mudah digunakan. Sebagai contoh, adalah mungkin untuk mengukur rintangan penebat kabel dengan meter UT512 UNI-T moden menggunakan teknologi berikut:

Nah dan arahan terakhir berkenaan dengan satu peranti yang lebih popular - E6-32. Video di bawah menunjukkan terperinci yang mencukupi bagaimana menggunakan megaohmmeter untuk mengukur rintangan penebat pengubah, kabel dan juga pautan logam:

Ini adalah bagaimana rintangan penebat diukur dengan megaohmmeter. Seperti yang dapat anda lihat, peranti ini tidak sukar untuk digunakan, tetapi anda perlu mengambil serius keselamatan dan mengambil semua langkah yang diperlukan untuk perlindungan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

93 − 91 =