Meja lipat untuk dapur

Meja dan kerusi dapur untuk dapur kecil - foto dan harga. Bagaimana untuk memilih meja makan dengan kerusi

Di dapur kecil, sangat penting untuk mengatur perabot supaya dapat menyelamatkan lebih banyak ruang bebas. Atas sebab ini, perabot konvensional di sini tidak sesuai, kerana ia mungkin tidak cukup ruang. Sekiranya anda berhadapan dengan masalah seperti itu, maka pertimbangkan penyelesaian yang akan menjadikan bahagian dalaman dapur yang paling kecil selesa.

Cara memilih perabot untuk dapur kecil

Meja dapur, seperti kerusi, untuk dapur kecil harus dipilih dengan bijak. Masalahnya ialah untuk ruang kecil sudah ada banyak model yang sesuai. Pereka berpengalaman mengenal pasti beberapa pilihan yang optimum, pilihan yang mana akan lebih munasabah. Keperluan utama adalah pemeliharaan ruang di 90-110 cm dari meja ke wastafel dan 140 cm daripadanya ke dapur atau laci. Sudah dalam memilih ia adalah bernilai mengikuti algoritma ini:

 1. Mencari tempat. Di kebanyakan pangsapuri susun atur set dapur mempunyai satu baris atau struktur L, jadi meja terletak di sepanjang dinding bertentangan. Ruang kecil peluang ini dilucutkan, kerana hampir sepenuhnya diduduki oleh perabot. Dalam kes ini, zon optimum akan berada di tingkap atau di sudut. Perkara utama adalah dengan mengambil kira jarak ergonomik 40-50 cm antara dinding dan belakang kerusi.
 2. Kenal pasti dengan borang ini. Worktops boleh menjadi persegi, bujur, segi empat tepat dan bulat. Jika pandangan pertama secara lebih organik, maka yang terakhir dapat diletakkan oleh lebih banyak orang, karena tidak ada sudut. Versi khusus bergantung pada lokasi pemasangan yang dicadangkan.
 3. Taipkan. Terdapat struktur pegun dan mereka yang terurai. Yang terakhir adalah sangat mudah, kerana mereka mudah dilipat selepas makan malam.
 4. Shade. Ruang kecil mengembang warna-warna cahaya, jadi apabila memilih lebih baik untuk warna lembut pastel.
 5. Bahan. Di sini anda perlu menentukan sama ada perabot anda akan menjadi kayu atau anda akan memutuskan pilihan lebih berani, sebagai contoh, kaunter kaca. Dalam kes yang kedua, bilik akan menjadi lebih ringan dan lebih luas, hanya rawatan khas untuk permukaan kaca belum dibatalkan.

Terdapat keadaan apabila terdapat ruang yang sangat sedikit atau ia telah diduduki oleh perabot lain. Kemudian untuk makan, anda boleh menggunakan reka bentuk khas yang slaid keluar dari bawah almari, atau bahkan ambang besar. Jika tempat itu masih dibenarkan, maka pilih meja dapur untuk dapur kecil lebih baik daripada pilihan berikut:

Meja dapur pengubah untuk dapur kecil

Salah satu pilihan perabot moden untuk ruang kecil ialah pengubah. Bentuknya boleh menjadi persegi atau segi empat tepat, bulat atau bujur. Semuanya padat, kerana apabila mereka dilipat, mereka mengambil sedikit ruang. Rekaan sedemikian boleh ditingkatkan sebanyak 30%. Pilih yang khusus berdasarkan lokasi pemasangan: ia boleh menjadi model dengan tablet pada sisi, yang, jika perlu, diperluas, atau model yang bergerak berasingan di tengah. Satu-satunya kelemahan ialah harga untuk mereka akan sedikit lebih tinggi.

Versi meja dan kerusi dapur untuk dapur kecil juga sesuai. Secara umum, model lipatan boleh dianggap pelbagai jenis sebelumnya. Versi klasik adalah reka bentuk dengan satu atau dua bahagian sampingan. Semasa makan tengah hari mereka dengan mudah diletakkan, jadi ada ruang yang cukup untuk para tetamu yang tiba-tiba datang.

Keanehan model sedemikian ialah bahagian tambahan terletak di bawah jadual atas. Struktur yang dipasang juga sangat padat, iaitu apa yang anda perlukan untuk kawasan kecil. Jadual sedemikian boleh diletakkan di sudut, dan, jika perlu, dibusuk dan dijemput untuk makan malam semua ahli keluarga dan tetamu. Terdapat juga model kecil, di mana hanya satu bahagian meluas dari sisi. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak ruang, anda boleh mengambil jadual yang lebih besar, di mana ia sering ditambah di tengah-tengah apabila berlaku.

Meja lipat untuk dapur kecil

Ini jenis meja sentiasa di dinding, bentuknya boleh segi empat tepat atau separuh bulatan. Apabila meja tidak diperlukan, ia mudah dilipat, untuk tujuan ini ia dilengkapi dengan pengikat atau sokongan khusus, di mana penutupnya terletak. Ternyata semasa makan malam anda tidak perlu mengorbankan penginapan yang selesa, dan apabila memasak, anda tidak akan dihalang bergerak dari dapur.

Bagaimana untuk memilih kerusi untuk dapur kecil

Meja dan kerusi dapur untuk dapur kecil dipilih mengikut satu prinsip: ia melibatkan penjimatan lebih banyak ruang. Pilihan yang optimum untuk kerusi dalam kes ini adalah pembelian struktur lipat, yang cepat dikeluarkan setelah makan siang. Satu lagi cara yang optimum untuk memberi ruang ialah meletakkan najis kecil yang cantik. Mereka murah. Sebagai tambahan kepada harga, najis mempunyai kelebihan lain:

 • kemungkinan penyimpanan di bawah meja atau di dalam almari;
 • kekompalan;
 • mobiliti;
 • kemungkinan penggantian kerap kerana harga yang rendah;
 • banyak pilihan untuk menghias dan melengkapkan dengan pelbagai kerusi yang lembut.

Anda boleh cuba menyesuaikan diri dengan ruang kecil dan sofa. Di atasnya, anda bukan sahaja akan makan tengahari, tetapi juga bekerja di komputer atau menghabiskan masa berbual atau menonton TV. Tolak adalah sama dari bangku bar pada kaki tinggi dan reka bentuk dengan belakang, kerana mereka kelihatan terlalu berat dan hanya kekacauan ruang. Walaupun yang kedua masih boleh digunakan, hanya apabila memilih mereka harus disukai bukan untuk model kayu, tetapi untuk pembinaan berikut:

 • Pada bingkai logam melengkung.
 • Plastik. Mereka berat sedikit dan mudah dibersihkan.
 • Telus. Kemudahan ruang sekitarnya, walaupun mereka mempunyai dimensi yang sama seperti kayu.

Harga untuk meja dan kerusi dapur

Apabila memilih perabot, anda perlu mengambil kira kos model yang dipilih. Harga bergantung pada reka bentuk, bahan dan pengilang. Walau apa pun, perabot harus praktikal dan selesa, jadi jangan percaya model murah. Terutama ini terpakai untuk melipat struktur dinding, yang mesti dilengkapi dengan pengikat yang baik. Jadual di bawah memberi maklumat tentang harga meja dan kerusi dapur untuk dapur kecil. Anda boleh membelinya dengan serta-merta atau menempahnya di mana-mana kedai perabot, serta membeli di kedai dalam talian.

Harga, rubel setiap helai.

Kerusi dan najis

Bangku "Negara" T1

Kayu padu, kerusi kulit lembut

Lipat kerusi dapur Sofia-M lembut

Bingkai logam, kerusi eko-kulit lembut

Kayu padu, birch

Lipat dapur "Diez T8"

Bicu pepejal, papan serpih

Video: meja untuk dapur kecil

Dapur kami agak kecil, kawasan ini hanya 6 sq.m. Sangat sukar untuk mencari perabot. Meja yang kami ambil sebagai kaunter bar, yang, seperti itu, meneruskan ambang jendela. Semua 3 anggota keluarga bebas untuk tinggal, dan tempat itu masih untuk 1-2 tetamu, jadi kami berpuas hati dengan pilihan.

Анатолий, 39 tahun

Saya menganggap jadual transformer untuk dapur pilihan yang paling optimum. Kami mempunyai ini. Ia menduduki kawasan yang kecil, dan jika perlu segera terurai - anda hanya perlu menaikkan meja sebelah dan membaikinya dengan kaki. Di samping itu, mereka membeli kerusi lipat, jadi ada ruang yang cukup untuk semua orang.

Meja makan untuk dapur kecil

Apabila memilih meja untuk dapur kecil, dalam kebanyakan kes adalah lebih baik untuk segera meninggalkan pilihan piawai. Walaupun meja makan biasa boleh menjejalkan ke dalamnya, akan ada sedikit ruang untuk bergerak, dan dapur seperti itu tidak boleh dipanggil mudah. Lebih kecil bilik, pendekatan yang lebih asli mestilah.

Bagaimana untuk memilih meja untuk dapur kecil

Perkara pertama yang perlu anda fahami adalah jadual mana yang terbaik untuk anda. Untuk ini kita mesti mengambil kira:

 • dimensi dapur anda;
 • bilangan ahli keluarga;
 • sama ada kerap terdapat pengunjung di dalam rumah.

Jadual segi empat tepat - pilihan klasik, yang secara tradisinya paling popular. Walau bagaimanapun, selalunya untuk bilik kecil, ia tidak sesuai dengan baik.

Jika tidak ada ruang yang cukup di dapur anda, sebelum anda berhenti pada pembinaan dengan meja segi empat tepat, pastikan anda mempertimbangkan membeli meja bentuk lain. Walau bagaimanapun, perabot segiempat mempunyai kelebihan penting - ia sesuai dengan baik di sudut atau berhampiran dinding.

Jadual persegi juga boleh diletakkan berhampiran dinding atau di sudut, sementara kelihatan lebih padat. Apabila mencari reka bentuk alternatif dengan countertop segi empat tepat pilihan ini harus dipertimbangkan terlebih dahulu.

Meja bulat adalah pilihan yang baik jika ia bertujuan untuk diletakkan di tengah-tengah dapur. Ia tidak kelihatan besar dan membolehkan anda mengembangkan ruang secara visual.

Oleh kerana tidak ada sudut yang tajam, jadual sedemikian mewujudkan sedikit kesulitan di ruang rapat, kemungkinan kecederaan juga sedikit. Meja pusingan akan sesuai dengan bahagian dalam gaya mana pun - dari klasik hingga berteknologi tinggi.

Jadual separuh bulat mempunyai semua kelebihan reka bentuk dengan meja bulat, sementara ia juga mempunyai satu kelebihan yang lebih penting: ia diletakkan dekat dengan dinding dan mengambil ruang yang minimum.

Meja makan sudut adalah pilihan yang baik untuk keluarga kecil. Ia mengambil masa paling kurang ruang dan oleh itu sesuai untuk bilik-bilik terdekat.

Meja makan warna gelap kelihatan teliti dan nyenyak. Tetapi ini bukan pilihan terbaik untuk dapur kecil - reka bentuk ini akan kelihatan terlalu rumit.

Perlu berhati-hati terutamanya dengan perabot ringan - meja putih dan beige, meja kayu ringan dan sebagainya.

Dengan menggunakan warna-warna di pedalaman, anda dapat mengembangkan ruang yang ketat. Meja naungan pastel yang terang dan lapang tidak akan terlalu mengisi dapur dan kekacauan itu.

Terdapat banyak jadual reka bentuk yang sesuai untuk dapur kecil. Yang utama ialah:

 • standard - terdiri daripada atas meja dan satu atau lebih kaki;
 • Meja dinding - reka bentuk ini dipasang pada dinding dan tidak mempunyai kaki, sementara ia tetap tegas;
 • meja lipat - ia juga dipasang pada dinding, sementara ia boleh dilipat apabila tidak diperlukan;
 • jadual transformer - dimensi boleh ditingkatkan atau dikurangkan jika perlu;
 • bar counter - meja sempit panjang yang boleh ditempatkan di sepanjang salah satu dinding.

Nasihat! Jika anda membeli meja yang tidak terletak di sepanjang dinding, ingat - sekurang-kurangnya setengah meter ruang bebas harus tinggal di belakang orang yang duduk. Dalam kes ini, mudah untuk duduk dan bangun.

Reka bentuk secara besar-besaran tidak bernilai dibeli - mereka tidak sesuai untuk ruang kecil. Adalah lebih baik untuk memilih meja ringan dan elegan dengan meja nipis sehingga dua sentimeter tebal dan anggun.

Walau bagaimanapun, ia harus diambil kira bagaimana reka bentuk ini akan digabungkan dengan seluruh perabot dapur dan sama ada ia boleh harmoni sesuai dengan pedalaman.

Dalam kes ini, jadual dengan satu kaki untuk dapur kecil lebih baik daripada dengan tiga atau empat - mereka meninggalkan lebih banyak ruang untuk bergerak dan membuat risiko kecederaan pada kaki minimum.

Akan lebih baik jika dimensi keseluruhan dan reka bentuk keseluruhan meja memungkinkan untuk menghapuskan semua kerusi di bawah meja - yang mana anda perlu mengubah apabila meja tidak digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan.

Ia adalah perlu untuk memberi perhatian kepada meja kaca. Untuk dapur kecil, ia akan melakukan lebih baik daripada jadual warna cahaya - meja kaca praktikal tidak kelihatan dan visual tidak mengecewakan ruang sama sekali.

Akibatnya - jika anda menukar jadual legap ke meja kaca, ia mula kelihatan bahawa lebih banyak ruang telah muncul di dapur.

Pada mulanya, bahagian atas kaca mungkin kelihatan tidak stabil dan tidak boleh dipercayai, tetapi sebenarnya meja kaca berkualiti tinggi menahan apa-apa beban dan tidak menggaru.

Di samping mudah telus, terdapat juga reka bentuk dengan puncak meja yang diperbuat daripada kaca mat, berwarna atau bertekstur.

Jadual ini mempunyai struktur gelongsor. Jika perlu, kedua-dua bahagian atas meja boleh disebarkan dan panel tambahan khas boleh dipasang di antara mereka.

Akibatnya, meja persegi menjadi meja segi empat tepat, dan meja bulat menjadi satu bujur. Ini adalah penyelesaian yang menarik untuk dapur kecil, reka bentuk ini sangat mudah dan berfungsi.

Dalam bentuk yang dipasang, jadual ini sesuai untuk dua atau tiga orang, sambil menduduki ruang minimum di dapur. Dengan ketibaan tetamu, ia boleh diatur agar semua sesuai.

Nasihat! Sebagai tambahan kepada meja ini, ia bernilai membeli kerusi dengan backrests atau najis yang melipat bersama, "menyusun" antara satu sama lain. Apabila mereka tidak diperlukan, mereka boleh disimpan dalam pantri atau balkoni dan dihantar kepada ketibaan tetamu. Pilihan lain ialah kerusi lipat.

Terdapat reka bentuk yang berbeza dari mekanisme jadual transformer. Apabila membeli, jika boleh, sila periksa bagaimana cara kerja dengan model yang anda suka. Pastikan ia mudah dan berfungsi sepenuhnya, dengan mudah dan tanpa berfungsi, ia mengurai dan lipatan semula.

Tepi atau salah satu pinggir meja atas meja sedemikian, jika perlu, dilipat ke dalam kedudukan menegak.

Terdapat satu lagi reka bentuk: sideways extend dari bawah panel pusat.

Reka bentuk ini adalah mudah dan pada masa yang sama sangat mudah dan berfungsi. Apabila meja rumit, ia tidak akan menghalang anda daripada bergerak di dapur, sementara ia dapat menampung dua atau tiga orang.

Pada bila-bila masa, ia boleh diuraikan dalam satu pergerakan tangan, dan selepas itu, empat atau lima orang, atau lebih, dapat sarapan, makan tengahari, atau makan malam.

Meja lipat terletak di dinding. Ia sering mempunyai bentuk segi empat tepat atau separa bulat. Apabila meja tidak diperlukan, bahagian atas meja boleh dilipat, dan dekat dengan dinding.

Sekiranya perlu, ia diletakkan di atas kaki atau di atas spacer - dan tempat makan siang yang lengkap untuk satu atau lebih orang siap.

Jadual sedemikian akan membolehkan anda untuk bergerak bebas di dapur kecil semasa memasak dan pada masa yang sama tidak mengorbankan penginapan yang selesa dengan makanan.

Jadual bergerak ialah jadual kecil yang boleh dipindah dari satu bahagian dapur ke tempat lain. Reka bentuk versi paling mudah ialah meja biasa dengan roda.

Sekiranya perlu, ia ditarik balik ke sudut atau ke dinding, tetapi ia boleh dipindahkan ke pusat dapur supaya beberapa orang dapat duduk dengan selesa di belakangnya.

Satu lagi versi jadual mudah alih melibatkan melampirkan panduan khas ke almari dapur. Salah satu sisi meja ditetapkan dalam panduan ini dan bergerak di dalamnya, seperti pada kereta api, yang lain terletak pada kaki dengan roda. Reka bentuk ini boleh dipindahkan dari satu sudut ke yang lain.

Kaunter bar sempit dan panjang, di dapur besar ia boleh diletakkan langsung di tengah, dan di tempat kecil ia terletak lebih kerap di sepanjang salah satu dinding.

Dalam hal ini, praktiknya tidak membuat halangan dan kesulitan, sementara pada waktu yang sama 4-5 atau lebih orang dapat bersamaan. Dengan cara ini anda boleh membuat ruang makan yang penuh dan padat.

Sebagai peraturan, kaunter bar, terletak pada ketinggian yang sama dengan seluruh perabot dapur, kelihatan lebih baik.

Malah untuk dapur yang paling kecil dan sempit, anda boleh memilih meja yang selesa dan cantik. Ia tidak mengambil banyak ruang, pada masa yang sama semua anggota keluarga dan juga tetamu boleh tinggal di belakangnya.

Kami memilih meja dapur lipat untuk dapur kecil: kriteria utama

Yang atas meja boleh meliputi zon memasak, jika perlu, memajukan pangsapuri kecil jenis Khrushchev adalah masih popular di banyak bandar raya di negara ini, menduduki sebahagian besar pasaran perumahan menengah. Biasanya, dapur di pangsapuri itu kecil, kira-kira 6 - 8 meter persegi. m. Pilihan terbaik adalah mengatur makanan di dalam bilik, atau memecahkan dinding di antara dapur dan bilik. Tetapi jika anda memutuskan untuk memasang meja makan di dapur, maka ia mungkin akan dilipat.

Bagaimana untuk memilih meja lipat di dapur

Dapur kecil mempunyai beberapa pilihan susun atur. Biasanya, dinding kosong mempunyai perabot standard, termasuk tempat duduk dan tenggelam dengan ventilasi ekzos. Oleh itu, jika anda merancang di atas meja, walaupun yang paling kecil, ia diletakkan berhampiran tingkap supaya jurang sekurang-kurangnya 1 meter, bergantung kepada dimensi pemilik apartmen antara beliau dan yang lain daripada barangan perabot. Dalam meja yang sesak, tentunya, mesti lipat atau berubah. Selalunya, meja makan kecil, bulat atau separuh bulatan dalam pelan.

Model moden mengubah jadual tidak terhingga dengan ergonomik dan pelbagai

Jadual lipat boleh terdiri daripada beberapa pengubahsuaian:

 • Persamaan bar counter, membuka pada engsel mendatar dengan tunjang yang dilipat;
 • Meja makan lipat kecil jenis kereta atau kapal terbang;
 • Meja dapur yang mempunyai kaki penahan, biasanya menjadi kelanjutan bahagian dapur loker;
 • Jadual yang boleh ditarik balik pada engsel tegak, bergerak keluar dari bahagian bawah seperti pisau lipat;
 • Jadual-transformator dengan atas meja, naik di atas pendirian dan ditetapkan dalam kedudukan ini.

Kitar semula yang boleh ditarik balik atau terbentang pada sokongan - ini adalah perabot pegun, dipasang pada dinding atau ke atas meja ruang kerja.

Jika jadual sepatutnya mempunyai 1-2 tempat duduk, adalah munasabah untuk memilih kerusi lipat atau najis, kerana kerusi dengan belakang akan mengambil banyak ruang

Terdapat satu lagi pilihan - meja makan, buku dengan permukaan swing besar dan luas dengan sokongan yang boleh ditarik balik. Ini, walaupun objek kecil tetapi berat, sering dilengkapi dengan kastor, kerana ia tidak diseret, tetapi digulung. Ini dimensi Rajah 60x80 cm tidak lagi boleh dilipat di sudut dapur dan untuk makanan boleh dibawa masuk ke dalam kedudukan mendatar satu atau kedua-dua rak, bergantung kepada bilangan pengguna.

Sekiranya meja mempunyai kedudukan tetap di dapur, ia tidak sepatutnya mengganggu pergerakan orang dan akses percuma ke petak. Dalam kes ini, tempat peti sejuk di suatu tempat di dalam bilik.

Meja-meja dapur yang sangat kecil boleh dilampirkan ke penghujung perabot dapur dan dalam hal ini adalah seperti kelanjutan meja dapur dapur.

Di mana untuk meletakkan sebuah buku kecil untuk dapur kecil

Buku jadual popular dengan penduduk kerana ia boleh ditempatkan bukan sahaja di dapur, di mana ia boleh ditempati oleh 1-2 orang, tetapi dipam ke dalam bilik di mana ia akan menduduki kawasan yang besar dan dapat menampung 10-12 orang.

Kesederhanaan reka bentuk, transformasi dan fungsi membolehkan beberapa penyelesaian reka bentuk:

 • Rangka konvensional dengan dua pesawat flip yang disokong oleh kaki yang boleh ditarik balik yang meluncur pada engsel yang dilampirkan kepada jawatan menegak
 • Pilihan yang sama, tetapi pesawat mempunyai bentuk bulat, dan jadual dalam keadaan terbentangnya berputar;
 • Bingkai sempit, pesawat flip yang tidak dilampirkan, tetapi di sepanjang meja, di negara dilipat praktikal tidak berlaku, tetapi ia tidak boleh digunakan sama ada
 • Meja makan gelongsor, dipanggil "buku" hanya kerana dalam bentuk separuh bahagian atas meja, ditarik ke dalam meja, dilipat dua kali dalam arah melintang;
 • Sebuah pembinaan menyerupai meja pelajar, di mana meja atas terdiri daripada bahagian-bahagian sempit yang meletakkan satu di atas yang lain, supaya engsel memanjang ke arah membujur.

Meja makan boleh mengambil ruang di dapur kecil dalam bentuk cermin yang mengembang ruang

Jadual-jadual reka bentuk ini boleh dihiasi dengan perhiasan dan corak artistik pada permukaan dan kaki atas. Dalam kes ini, alas meja tidak bergantung kepada, dan seseorang itu mesti berhati-hati untuk tidak menggaruk dan merosakkan lapisan pelapis.

Meja makan sedemikian kecil di negeri yang dilipat sesuai dengan dapur dan bahkan boleh membawa sendiri sesuatu seperti cerek, vas dengan roti atau buah - iaitu, beberapa perkara mudah alih. Walau bagaimanapun, jadual seperti "buku" tidak begitu mudah digunakan untuk keadaan dilipat, kerana kaki orang duduk itu berehat di bahagian tergantung meja.

Buku meja dapur biasanya diperbuat daripada MDF atau kayu pepejal, kerana ia memerlukan kekuatan struktur dan kebolehpercayaan. Dalam keadaan yang dimuatkan, jadual tersebut mesti menahan sekurang-kurangnya 20 kg makanan yang berlainan, dan perubahan kekal memerlukan kekuatan struktur engsel, jadi papan serpai dan papan lapis tidak digunakan di sini.

Meja gelongsor untuk dapur kecil (video)

Meja lipat bujur untuk dapur: kemudahan dan ergonomik

Rectangular faces of a table konvensional mengandaikan kehadiran ruang yang mencukupi. Dalam keadaan yang sempit dapur sempit, perabot dengan tepi serong dan bulat adalah tipikal. Meja bulat, sebagai peraturan, terlalu kecil, jadi pilihan yang baik adalah jadual bujur panjang.

Biasanya meja makan bujur adalah sebuah buku dengan dua kepingan, atau meja bulat gelongsor, bahagian tengah yang tersimpan di rak khas di dalam meja. Apabila ia digerakkan dalam "kedudukan tempur", separuh bulatan hemisfera dipindahkan, dan sisipan ditempatkan di antara mereka.

Kelebihannya di atas meja jenis "buku" adalah bahawa ketiga-tiga bahagian itu diikat dengan cara yang tidak memerlukan sokongan yang boleh ditarik balik, dan para tetamu dengan selesa boleh meletakkan kaki mereka di bawah meja tanpa menangkap di cerun yang boleh ditarik memegang bahagian meja buku.

Meja dengan kontur bulat sudut lebih baik dari sudut pandangan Feng Shui memberikan kelembutan seluruh dapur dan kelancaran, orang tenang di peringkat bawah sedar.

Pesawat tambahan meja bujur boleh ditarik keluar dari bawah meja utama. Dalam kes ini, mereka bersimetri simetrik dari hujung yang bertentangan. Di samping itu, bahagian-bahagian ini boleh ditimbang dan disimpan secara berasingan.

Meja makan lipat dalam bentuk almari dinding boleh menjimatkan ruang pada tahap yang besar

Hari ini, meja makan bujur diwakili oleh banyak variasi reka bentuk yang boleh dilepaskan atau gelongsor. Malangnya, keperluan berterusan untuk memanjangkan dan memutarkan elemen countertop tidak membenarkan menggunakan bahan yang cantik dan praktikal seperti kaca. Jadual kaca cantik, mudah, kerana ketelusan secara visual meningkatkan ruang, atau sekurang-kurangnya tidak mencuri, tetapi mereka hanya boleh menjadi keseluruhan.

Folding and sliding tables, model-transformers (video)

Meja makan di dapur kecil hanya boleh dilipat (dilucutkan), lipatan atau gelongsor. Terutama yang popular adalah jadual jenis "buku", yang apabila dilipat, mengambil sedikit ruang (kira-kira 60x80 cm) dan boleh digunakan untuk 1-2 orang untuk makan tengahari. Jadual-jadual yang sama boleh dengan cepat dilancarkan ke dalam ruang makan dan dihancurkan dalam masa beberapa minit. Buku makan kecil mempunyai banyak pilihan dan pengubahsuaian, diperbuat daripada bahan yang kuat di atas kayu atau plastik. Dengan semua meritnya, ia agak berat, dan lebih baik untuk bergerak bersama-sama. Satu lagi pilihan yang popular dan menang adalah meja gelangsar bujur, kelihatan lebih ergonomik dan menyenangkan. Jadual oval boleh muat walaupun dalam ruang dapur kecil dan dalam beberapa hal lebih mudah daripada meja-meja dimensi linear yang sama. Malangnya, meja kaca tidak tergelincir.

Meja lipat untuk dapur dan bukan sahaja (video)

Model meja boleh ubah, ditarik, lipat dan gelongsor adalah penyelesaian ideal bukan sahaja untuk ruang dapur kecil, di mana tidak ada tempat untuk melengkapkan ruang makan, tetapi juga pesawat tambahan yang tidak akan digunakan di mana-mana dapur.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 − 34 =