Melangkah di beranda

Bagaimana untuk membuat pagar untuk beranda dengan tangan anda sendiri yang diperbuat daripada kayu, logam, palsu

Mereka yang akan membina rumah mereka sendiri atau hanya mengambil keputusan untuk mengemaskini rupa rumah itu, termasuk sebuah beranda atau beranda, anda boleh memberi beberapa tip yang akan membantu menjadikan pagar dengan teras anda sendiri.

Pada foto di Internet, anda boleh memilih rupa pagar untuk kumpulan masuk, yang akan sesuai dengan luaran rumah negara anda dan muat ke dalam pelbagai arkitek keseluruhan. Lihat penyelesaian yang mungkin dan pilih bahan untuk rana.

Handrail untuk beranda dengan tangan anda sendiri

Sebelum anda mula memasang pagar di teras dengan tangan anda sendiri, anda perlu memastikan segala-galanya siap untuk kerja, dan dalam prosesnya tidak akan ada masalah.

Pertama, permukaan langkah mesti diselaraskan, tanpa retak dan benjolan. Jika teras diperbuat daripada kayu, maka lebih baik membuat pagar bahan yang sama.

Tindakan pertama ialah pemasangan batu karang yang melampau (tiang). Dalam saiz, mereka lebih besar daripada seluruh baluster, dan struktur struktur struktur. Oleh itu, tetapkannya dengan baik.

Ketinggian pagar serambi mestilah

90 cm. Nilai ini membolehkan orang dewasa memegang pada rana sambil berjalan di atas tangga. Diawali oleh SNiP 31-02-201.

Sekiranya rumah itu penuh dengan orang ramai, pagar harus setinggi mungkin, dan sebaiknya memasang pagar besi untuk beranda. Dalam kes kanak-kanak, ia akan berhemat untuk menghasilkan kerangka tambahan, yang ditetapkan pada kurungan khas pada tahap 50 cm.

Rak pagar dipasang dengan cara yang berbeza: ia dipasang dengan dowel - kayu atau logam utama yang menghubungkan dua elemen struktur, diikat ke ujung kosour atau tali, dan ditutup dalam sarang. Pemilihan kaedah pemasangan bergantung pada bahan yang mana unsur-unsur tiang dan unsur-unsur bearing dibuat, yang mana ia dilampirkan.

1

Kerangka kayu untuk beranda dengan tangan mereka sendiri

Kami akan menerangkan cara memasang pagar kayu di teras dengan tangan anda sendiri menggunakan dowel. Balusters akan diikat pada langkah-langkah.

 1. Kami menandakan di bahagian atas balusters garis pada sudut yang sama dengan cerun tangga, dan dipotong. Kemudian pada pemotongan ini akan dilampirkan pada rana;
 2. Dari bahagian bawah tiang, di tengah, kami menggerudi lubang untuk dowels. Penggerudian harus sedikit lebih kecil daripada dowel;
 3. Kami menggerudi dalam lubang-lubang langkah yang sama dan memasukkan dowel;

Menyebarkan sendi dengan gam akan membuat pembinaan lebih tegar dan menghalang penampilan cemara.

Dalam kes kedua, terdapat dua cara:

 • Balusters hanya diskrukan ke rel dengan skru. Pastikan perkakasan adalah siram, supaya anda tidak boleh mencederakan tangan anda;
 • Di atas keretapi skru mengetuk diri dipasang pada kereta api, yang terpaku dan rana dipasang di atasnya dan dilokasikan ke tiang (kaki). Oleh itu tiada sambungan yang boleh dilihat.

Nasihat berguna daripada profesional

 • Pelepasan antara balusters kayu boleh dibuat apa-apa saiz, bagaimanapun, pilihan yang paling optimum adalah 20 sentimeter. Ini tidak akan membenarkan kanak-kanak memanjat di antara mereka, dan dengan itu memastikan keselamatan semasa operasi. Ia juga perlu untuk membersihkan unsur-unsur dari semua pihak untuk mengurangkan risiko serpihan atau luka sekurang-kurangnya.
 • Sering kali, apabila pemilik rumah membuat kerusi tangan untuk kerusi dengan tangan mereka sendiri, mereka memilih pilihan paling mudah untuk memperbaiki - kuku. Walau bagaimanapun, kelemahan mereka adalah bahawa selepas beberapa ketika mereka melonggarkan dan mula berderit, yang bukan hanya meletakkan orang-orang yang mengendalikan struktur dalam kedudukan berbahaya, tetapi juga menyebabkan bunyi-bunyi yang tidak menyenangkan. Itulah sebabnya mengapa lebih baik memilih skru meneguk atau dowels sendiri, dan dalam kedua-dua kes, sendi-sendi bahagian-bahagian itu perlu dihias dengan teliti dengan gam.
 • Adalah sangat penting bahawa tiada jurang di persimpangan tangga dan pagar. Untuk ini, sebelum memasang pagar untuk beranda, adalah perlu untuk mengisar dengan teliti kayu. Pada masa akan datang, ini bukan sahaja membolehkan produk itu untuk melayani pemiliknya dengan pasti, tetapi juga menghapuskan kemungkinan kecederaan dan luka yang disebabkan oleh bulges dan tepi tajam. Selepas proses pemasangan selesai, anda perlu mengisi semua jurang yang tinggal, lubang skru dan kuku.
 • Selepas reka bentuk siap sepenuhnya, ia boleh ditutup dengan cat atau varnis. Di sini adalah perlu untuk mengambil kira sifat khas kayu. Lebih banyak bahan poros perlu dipernis, manakala untuk kayu halus biasa, enamel mudah akan cukup. Sekiranya anda membuat pilihan yang salah, salutan itu akan dikupas dengan cepat, yang akan menyebabkan produk tersebut runtuh atau rosak.

Kerangka logam untuk beranda dengan tangan mereka sendiri

Perintah pemasangan pagar logam untuk beranda dengan tangan mereka sendiri tidak berbeza dengan algoritma yang diterangkan di atas. Untuk kejelasan, saya cadangkan anda menonton video.

Video: Pemasangan tiub prefabrikasi dari aluminium

Video: Melekapkan pegangan tangan keluli tahan karat

Jika anda mempunyai mesin kimpalan dan kemahiran yang diperlukan, maka anda akan dapat memasang kerangka keluli tahan karat.

Pagar palsu untuk beranda

Membuat landasan palsu dengan tangan anda sendiri untuk tangga di serambi adalah cerita yang berasingan, yang boleh ditujukan kepada keseluruhan artikel.

Jenis pagar untuk serambi, rekaan foto pelbagai pagar

Kumpulan masuk yang indah adalah, dengan cara, kad perniagaan pemilik gedung. Satu peranan besar dalam ensemble senibina ini dimainkan oleh beranda, ia boleh menjadi besar dan agak kecil, bulat, persegi, bentuk geometri kompleks. Tetapi, walaupun saiz dan bentuk, menurut dokumen kawal selia keselamatan, beranda, yang terdiri daripada lebih daripada tiga langkah, harus mempunyai pagar.

Hari ini, pagar teras diperbuat daripada pelbagai jenis bahan: logam tradisional, kayu, konkrit, batu, palsu, dan vinil moden PVC, kaca, dan sebagainya. Dalam artikel ini kami akan memberitahu anda bagaimana untuk memilih pagar untuk beranda, apa jenis pegangan tangan, apa saiz dan bentuk parapet yang paling optimum. Mari kita buat analisis perbandingan bahan-bahan untuk pagar, dan sudah tentu memberi beberapa petua tentang cara membuat pagar di teras dengan tangan anda sendiri.

Mana-mana parapet terdiri daripada balustrade atau pagar yang berterusan dan ransel, balai jalan tidak terkecuali. Rel mestilah dipercayai, stabil dan kuat, di samping itu, mereka mesti harmoni sesuai dengan reka bentuk struktur.

Panel eksklusif untuk pagar

Menurut norma SNiP 31-02-2001 di rumah kediaman pagar tidak harus lebih rendah daripada 90 cm, tetapi tidak ada petunjuk dari mana untuk mengukur, jadi di sini anda mampu membebaskan kebebasan dengan tinggi pagar. Oleh itu, di rumah peribadi di beranda kecil, pagar 70 cm ketinggian disusun, jika dikira dari bahagian atas langkah. Jika strukturnya tinggi, dengan pembukaan yang berbahaya, ketinggian optimum dari pagar di balai serambi adalah 110 cm.

Pagar logam untuk beranda, gambar pagar keluli tahan karat standard

Jika rumah yang mempunyai anak kecil, dan juga di institusi awam, ketinggian pagar ditadbir oleh Guntingan 2.08.02-89, dan tidak boleh kurang daripada 120 cm. Ia adalah sangat penting untuk memberi perhatian kepada fakta bahawa bahagian mendatar di rumah-rumah dan institusi dengan tegas dilarang, supaya anak itu tidak memanjatnya.

Pagar logam yang dicelup untuk beranda

Pagar untuk beranda itu sendiri boleh terdiri daripada pelangkapan atau pepejal. Pagar padat biasanya diisi dengan plastik, kayu, polikarbonat, kaca panas, dipenuhi dengan bata atau batu. Untuk memudahkan reka bentuk, pagar padat untuk serambi kadang-kadang dilakukan dengan potongan hiasan. Pengiring-pengiring sedemikian untuk beranda mengandungi semua kekayaan, kecanggihan dan kemewahan reka bentuk seni bina dan artistik kumpulan masuk.

Sangat cantik, elegan dan mudah, dalam reka bentuk anjung konkrit monumental dan bangunan batu, melihat pagar dawai yang terbuat dari besi tuang, atau pemotongan laser pada logam. Dan beranda rumah-rumah persendirian yang diperbuat dari kayu mempunyai pesona istimewa, penghalusan dan warna yang dipasang pada panel ukiran kayu untuk pegangan tangan.

Pagar di anjung, gambar pagar yang besar tetapi rendah

pagar berterusan anjung membuka kemungkinan tanpa had untuk reka bentuk, elemen hiasan boleh diulangi di cucur atap atau kanopi yang akan membawa reka bentuk ke dalam ensemble tunggal. Untuk pagar ini boleh digunakan bukan sahaja bahan-bahan yang berbeza, tetapi penamat yang paling indah, seperti ukiran, pelepasan tinggi, ukiran-ukiran, pelbagai kaca berwarna, kaca, sandblasted, logam dan batu dengan ukiran atau memotong laser, dan banyak lagi. lain.

Pagar kaca tidak berat, dan tidak membebani struktur, menjadikan teras sangat elegan

Tetapi yang paling kerap di serambi itu menetapkan sekam dari balusters, dan kawasan itu dihiasi dengan tiang-tiang yang digambarkan. Saya fikir, tidak perlu menyatakan bahawa jarak antara rak harus sama. Sekiranya anda meneruskan teori ini, jarak antara balusters perlu satu pertiga daripada ketinggian mereka, tetapi dalam praktiknya, mereka dipasang pada setiap langkah atau melalui satu, kadang-kadang terdapat skema: satu tahap dua balusters.

Teras konkrit dengan balusters, foto struktur pasang siap, butiran dibeli secara berasingan dan dipasang dalam ensemble tunggal

Kadang-kadang, untuk meningkatkan ketinggian pagar teras, sepanjang panjang perarakan, sepanjang langkah-langkah, selari dengan handrail, sebuah sub-basin dipasang, dengan unsur ini pagar memperoleh penampilan grafik. Secara berasingan saya ingin menulis tentang pegangan tangan, biasanya kayu, baik digilap, dan kadang-kadang dengan aspek yang indah, panduan, menghubungkan balusters dalam satu reka bentuk tunggal. Baru-baru ini, pegangan tangan dari keluli tahan karat sering dijumpai, sebagai peraturan, keputusan ini dibuat jika pagar adalah kaca pepejal, atau balusters diperbuat daripada bahan yang sama. Saiz yang paling ergonomik untuk rabat di seksyen salib ialah 45 * 70 mm.

Parapet batu pepejal untuk beranda

Kami sudah berhenti pada reka bentuk dan bahan untuk pagar berterusan. Tema reka bentuk hiasan dan artistik di sini hanya tidak habis-habis. Tetapi dalam masa yang sama, dengan caci maki anjung, yang dibina daripada langkan, atau reka bentuk tidak mengalah kepada kecantikan, keanggunan dan keaslian pagar pepejal palsu, selain itu, terdapat beberapa kelebihan yang ketara. Selanjutnya, kami akan membincangkan secara terperinci rel dari bahan yang berbeza.

Pagar daripada kayu besar, mudah, mudah dan menarik

Pagar kayu untuk serambi, gambar dengan idea yang indah, lihat di galeri, mungkin reka bentuk yang paling popular yang berlaku di rumah persendirian. Ini tidak menghairankan, pokok ini adalah bahan semulajadi, dengan tekstur yang indah, agak murah, mudah untuk digunakan, jadi bahan kegemaran para tukang yang lebih suka membuat pegangan tangan dengan teras mereka sendiri.

Unsur-unsur yang diukir untuk beranda dapat menambah kehangatan dan keanggunan setiap reka bentuk seni bina

Kayu adalah bahan teknologi, dengan kemahiran dan alat tertentu yang ada, sangat mudah dibentuk, dan di tangan seorang tukang kayu baluster kayu dapat menjadi karya alami. menunggang kuda kemahiran dan kehalusan seni dianggap pagar diukir untuk beranda, di mana setiap balyasinka - karya seni, tetapi walaupun pagar terus diperbuat daripada rasuk atau papan, baik yang halus dan dihiasi dengan rasa, boleh menjadi perhiasan kepada anjung.

Tetapi sementara itu, struktur kayu sangat tidak menentu kepada perubahan kelembapan, terutama kerana anjungan jalanan berada di bawah tekanan persekitaran yang agresif, hujan, serangga, pelbagai mikroorganisma. Untuk mengekalkan pagar kayu, mereka mesti dirawat dengan penyelesaian tahan api, direndam dengan antiseptik, dan sebaik-baiknya sebelum penamat selesai, tutup dengan wap-bukti, poliuretana, asas telus.

Parket mudah untuk beranda balok kayu

Pagar untuk teras yang diperbuat daripada keluli tahan karat adalah trend moden, yang lebih masuk akal untuk memasuki rumah kita. Pagar keluli tahan karat telah menyerap kebolehpercayaan dan ketahanan struktur logam, tetapi sementara itu bersinar dan cahaya detail membuat rel begitu ringan dan bergaya, menekankan ketepatan dan kejelasan garis. Sebagai tambahan kepada balutan yang berkilat, digilap, produk ini juga disampaikan dalam kemasan matte.

Jika anda tidak Lefty dan Danila Master, ia adalah amat sukar untuk membuat caci maki dengan langkah-langkah yang diperbuat daripada keluli tahan karat dengan tangan mereka, tetapi kini di pasaran pemilihan besar unsur-unsur siap, anda sentiasa boleh membeli langkan dan handrails, reka bentuk dan membina anda sendiri.

Penyelesaian bukan standard untuk beranda diperbuat daripada keluli tahan karat

Perhatikan bahawa balusters dan handrails yang diperbuat daripada keluli tahan karat biasanya paip dengan diameter yang berbeza, dan mereka dipasang satu sama lain dengan kimpalan, maka jahitan digilap, atau dengan elemen gabungan istimewa. Bentuk pagar mudah seperti ini tidak sesuai dengan semua penyelesaian reka bentuk untuk kumpulan masukan. Varian yang paling umum dari karang adalah jawatan menegak yang diperbuat daripada keluli tahan karat, di antara yang memasukkan gelas, polikarbonat atau PVC tetap.

Kita tidak boleh mengatakan bahawa mana-mana produk logam, keluli tahan karat adalah sangat panas di matahari dan sangat sejuk apabila disentuh dalam sejuk, jadi ia adalah yang terbaik untuk memasang pagar logam dan handrails kayu melengkapkan mereka.

Jika anda merancang untuk melakukan pagar dengan tangannya, dan wang untuk produk siap adalah tidak mencukupi, pasaran boleh mencari diameter paip biasa 25 mm. Paip dipotong kepada saiz dan dipasang dengan cara sistem pengancing "Joker", yang menyediakan bukan sahaja bahagian yang rendah, tetapi juga soket swivel untuk menyambung tiga atau lebih unsur-unsur, dan sebagainya. Berhati-hati apabila membeli, kerana keluli tahan karat adalah mudah untuk mengelirukan dengan produk krom.

Pagar keluli tahan karat untuk beranda lebih sesuai untuk bangunan pejabat atau rumah persendirian dalam gaya ultramodern

Pagar palsu untuk beranda - klasik, di luar masa kejam. Saya harus mengatakan bahawa fencing palsu pendekatan kepada gaya seni bina yang berbeza, ia adalah hampir penyelesaian universal untuk kedua-dua bangunan kayu dan batu. Rel palsu adalah sesuai untuk beranda konkrit, kayu, bata, batu, logam, perkara utama adalah dengan betul mengatur unsur-unsur kumpulan input.

Dipersembah, kemas, lapang, menggabungkan kelembutan dan penghalusan hiasan dengan bangsawan, kekuatan dan ketahanan logam. Pagar palsu boleh juga menjadikan serambi paling mudah menjadi unsur seni bina dan menonjol dalam kumpulan seni bina. Pagar yang ditempa di teras, foto-foto melihat dalam artikel kami, boleh menghairankan kerja terbuka, atau sebaliknya, berat, tetapi tidak dapat dipersoalkan - memalsukan selalu menetapkan warna dan orisinal struktur.

Unsur-unsur palsu untuk beranda - dipercayai, elegan, terkini

Sudah tentu, handrails palsu untuk beranda, anda boleh lakukan dengan sendiri hanya menjajakan ketukangan, tetapi anda sentiasa boleh membeli unsur siap pagar, dan mengumpulnya di tempat anda sendiri. Perhatikan bahawa anda boleh menyediakan lakaran tangan, atau merekabentuk reka bentuk di bengkel, dan kemudian pagar anda akan dibuat pada projek individu. Keseronokan ini tidak murah. Anda juga boleh membeli produk bersiri siap-stamping, kos mereka lebih rendah daripada handrails eksklusif, tetapi harga masih agak berat. Namun begitu, pagar palsu di atas rumah anda sentiasa cantik, boleh dipercayai, elegan dan elegan.

Modern vinyl pylon railing untuk beranda adalah teknologi inovatif inovatif, yang dipanggil "di kaki anda". Pagar plastik untuk beranda dijual dalam set, atau anda boleh memasang peralatan yang diperlukan sendiri. Selain itu, garisan pelbagai ditambah dengan pelbagai unsur hiasan, tiang, keping kepala kepada mereka, bahagian yang bersambung.

Pagar plastik untuk beranda dari jauh adalah sukar untuk membezakan dari kayu

Pemasangan rel plastik sangat mudah, semua bahagian mempunyai alur, dan mudah disesuaikan dengannya. Rakangan dan rak mempunyai kerangka dalaman yang kuat yang terbuat dari besi bergalvani, yang dilapisi dengan lapisan tebal PVC, sehingga pagar plastik untuk beranda tidak takut korosi, tidak seperti logam. Bahan tidak terbakar, tidak semestinya takut terhadap persekitaran yang agresif, pengkakis, bahan kimia, tikus dan serangga.

Teknologi pengeluaran membolehkan anda untuk melukis produk dalam pelbagai warna, cat di dalamnya, jadi pagar ini tidak akan terbakar di bawah matahari. Langkan untuk pagar mempunyai bentuk yang berbeza, dan dalam reka bentuk yang sama dengan rakan-rakan kayu, penyair harmoni dimuatkan dalam hampir mana-mana luaran, kedua-dua klasik dan kontemporari.

Pagar vinil untuk beranda mempunyai jangka hayat hampir tidak terhad

Pelbagai bahan dan teknik untuk menghiasi pagar untuk beranda memungkinkan untuk memberi kumpulan masuk gaya dan personaliti yang unik. Untuk membuat anjung rumah lebih ekspresif dan unik, cuba untuk hiasan untuk mengambil tiang, tangan, balusters bentuk yang menarik, tidak standard.

Pembinaan gazebo dengan tangan anda sendiri

Tinjauan arbors taman yang indah, contoh foto

Membina gazebos dengan barbeku dengan tangan mereka sendiri

Pada saya rumah kecil di kediaman musim panas, ia diselaraskan oleh sisi, perlindungan apa yang akan menjadi lebih baik?

Sesuai dan mudah kayu, plastik sesuai dengan ... yang paling penting. Tanpa fanatik, bentuk bon mudah. Unsur sisi dan ukiran tidak digabungkan dengan baik.

Artikel yang menarik, tetapi saya masih tidak dapat membuat keputusan. Kami mempunyai tangga di bawah matahari sepanjang masa, jenis pagar apa yang lebih baik untuk berbuat demikian supaya mereka tidak panas di bawah sinar matahari? Nah, atau sekurang-kurangnya anda boleh mengambil tangan anda. Selain daripada kayu, ada pilihan? Terima kasih terlebih dahulu.

Handrail untuk beranda: pilihan pagar dan kaedah pembuatan

Secara praktiknya dalam setiap kes, keadaan wajib adalah susunan pegangan untuk beranda. Terima kasih kepada mereka, ia akan menjadi lebih mudah untuk bergerak di sekitar langkah-langkah, dan lampiran itu sendiri akan kelihatan lebih berkesan dan lengkap. Mari kita lihat apa jenis pembinaan yang sama berlaku dan bagaimana untuk menjadikannya sendiri.

Mengapa saya memerlukan ransel untuk beranda?

Untuk memahami pentingnya mengendalikan keretanya, anda perlu memberi perhatian kepada fungsi yang mereka lakukan, pertama sekali, ini:

 • sokongan untuk seseorang semasa perjalanan, yang amat penting untuk keluarga dengan orang tua dan kanak-kanak;
 • jaminan keselamatan, pencegahan kecederaan;
 • komponen hiasan struktur.

Pagar di teras, pertama sekali, adalah perlu untuk pergerakan yang selamat

Walaupun ketinggian teras adalah kecil, dan bilangan langkah tidak melebihi 4, penetapan pagar dengan pegangan tangan akan mengubah anda ke laman web ini. Di samping itu, terdapat bilangan pilihan yang hampir tidak terhad untuk elemen tersebut.

Pertimbangkan jenis pagar spatbor. Mereka dikelaskan mengikut pelbagai ciri: jenis pembinaan, bahan pembuatan, bentuk. Untuk asasnya, perlu mengambil bahan, seperti yang pertama, pada apa yang pemilik rumah memberi perhatian pada pilihan rel tangan.

Terdapat jenis pagar jalan seperti berikut:

Kebanyakan jenis pagar menggabungkan beberapa bahan yang berbeza. Ini membolehkan anda mengukuhkan kekuatan, dekoratif dan mengurangkan beban pada unsur-unsur bearing struktur sayap.

Varieti pagar jalan bergantung kepada bahan pembuatan

Untuk memilih jenis produk tertentu mestilah di bawah kemasan luaran rumah. Walau bagaimanapun, kadang-kadang mungkin untuk menggabungkan gaya dan arahan yang berbeza.

Versi paling mudah ialah susunan pagar kayu untuk beranda. Dalam kes ini, pagar diwakili oleh satu set balusters, pengikat tambahan dan langsung dengan pegangan tangan.

Pagar boleh terdiri daripada bar atau bilah mudah. Kadang-kadang anda boleh mencari balusters rata yang diperbuat daripada kayu lapis tahan lembapan yang tahan lama. Walau bagaimanapun, model pahat lebih berkesan dalam penampilan. Mereka dihasilkan pada mesin penggilingan dengan memotong bahan berlebihan dari bahan kerja dengan menggunakan muncung khas yang bertanggungjawab untuk satu bentuk atau yang lain. Yang paling mahal dan sukar untuk dilakukan adalah balusters. Biasanya, mereka adalah terhad untuk memasang tiang diukir, dan unsur-unsur pengantara dipilih daripada model yang lebih mudah.

Varian pagar kayu untuk beranda

Untuk mengendalikan sendiri gergaji kayu, anda boleh menggunakan bar, sebagai contoh, dari oak. Untuk setiap 100-120 cm anda perlu mengambil rasuk yang lebih besar dengan ketebalan kira-kira 100-150 mm di bahagian silang. Ini akan menjadi tiang. Untuk balusters perantaraan, ambil produk jadi selesai atau sekadar memotong bar dalam 50 mm ke keping panjang yang dikehendaki.

Untuk menyambungkan unsur-unsur, lebih baik menggunakan sub-lamella - ini adalah bar yang mana semua bahagian menegak diskru. Anda boleh memasang pemasangan secara langsung ke langkah-langkah atau platform. Untuk menggunakan cangkuk, skru atau kancing menggunakan.

Di bahagian atas pada ketinggian kira-kira 1 m pagar itu tetap. Apabila menikam, lebih baik menggunakan engsel beracun supaya anda dapat dengan mudah membaiki bahagian-bahagian pada sudut yang betul. Di masa depan, ia perlu untuk merawat pagar dengan noda dan varnis atau cat.

Kaedah penebangan pagar kayu

Untuk kegunaan jalanan, salah satu pilihan yang paling popular adalah pagar logam. Terdapat banyak variasi prestasi mereka. Sebagai contoh, reka bentuk boleh menjadi ringkas dan ringkas, yang terdiri daripada paip dan rod. Pada masa yang sama, anda boleh memasang model palsu yang direka bentuk. Mereka mengandungi unsur-unsur yang direka bentuk dalam bentuk keriting dan pelbagai perhiasan, ditambah dengan unsur-unsur artistik, paling sering dalam gaya bunga.

Untuk melengkapkan pagar dari logam untuk beranda, tangan atau plastik boleh digunakan. Yang terakhir sudah siap untuk digunakan dalam bentuk lapisan rata atau pipa diameter tertentu. Kayu juga boleh dibuat secara bebas dari bar, memotong semua kelebihan di tepi.

Jika anda ingin meninggalkan hanya logam, maka anda boleh mengimpal paip atau profil ke balusters dan rak. Anda boleh menggunakan besi tuang, keluli tahan karat dan pelbagai aloi logam. Kerangka tangan harus nyaman untuk mencengkeram telapak tangan.

Adalah lebih baik untuk mengimpal di antara bahagian-bahagian individu pagar, dan ke teras dan pagar untuk membetulkannya dengan bolt. Jika perlu, mereka mesti dirawat dengan agen antikorrosif.

Varian pagar untuk teras diperbuat daripada logam

Lebih kurang kerap digunakan pagar pagar konkrit. Mereka kelihatan lebih besar dan, dengan itu, mempunyai beban lebih besar pada platform dan langkah-langkah. Untuk membuat reka bentuk ini, anda memerlukan mortar berdasarkan simen, pasir dan kerikil, serta bentuk yang sepadan. Anda boleh membeli bahagian siap pakai, yang akan menjimatkan masa anda.

Jika anda merancang susunan struktur sedemikian, perlu menyediakan lebih awal pilihan bagi lampiran mereka ke beranda. Pilihan yang optimum - pemasangan bar tetulang ketika menuangkan platform dan langkah-langkah. Pada masa akan datang, balusters hanya dipasang pada pin dan dikimpal kepada mereka. Pagar dilampirkan dengan cara ini. Semua sendi juga dimeteraikan dengan mortar simen.

Penggunaan pagar konkrit jarang berlaku dalam pembinaan swasta

Model konkrit kelihatan bangsawan dalam beberapa cara. Adalah masuk akal untuk memasangnya di atas anjung yang luas dengan tangga yang luas. Untuk dekoratif yang lebih baik, mereka boleh dipotong ke batu atau hanya dicat.

Sebagai tambahan kepada pagar standard, anda juga boleh menggunakan handrails tambahan. Jika tangga menuju ke beranda, bersebelahan dengan satu sisi dinding, anda boleh mengatur di tempat ini dinding handrails. Mereka adalah rel yang dipasang pada pengikat dengan tiub 1-1.5 m. Pilihan yang paling biasa ialah tiub keluli tahan karat atau gabungan plastik dan logam. Untuk model kayu perlu disediakan untuk kehadiran bingkai tambahan dalam bentuk jalur logam.

Juga, kerangka tambahan mungkin diperlukan jika terdapat anak-anak kecil di dalam rumah. Bagi mereka, anda perlu menetapkan pagar pada tahap yang selesa untuk kegunaannya, biasanya 60-70 cm, bukannya 100 cm standard. Pilihan yang sangat baik ialah pagar yang boleh dilaras tinggi.

Pagar bantu di teras itu dipasang untuk kanak-kanak

Untuk tangga lebar yang lebih besar daripada 150 cm, anda boleh meletakkan kerangka tambahan di tengah-tengah perarakan. Ini amat sesuai untuk bangunan awam. Dalam kes ini, balusta perantaraan tidak boleh digunakan, terdapat tiang yang cukup dan rel sendiri.

Handrails adalah bahagian penting dari mana-mana reka bentuk tangga. Untuk teras mereka memainkan peranan khas, kerana mereka membuat kesan estetik struktur secara keseluruhan dan menghubungkannya langsung ke bangunan itu sendiri.

Sila tulis pendapat anda tentang artikel ini. Anda boleh menunjukkan kesilapan, bertanya soalan atau tinggalkan semakan. Adalah sangat penting bagi kita untuk mengetahui pendapat setiap pengunjung!

Menyalin bahan tapak hanya dibenarkan jika anda meletakkan pautan aktif ke sumbernya.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 − 58 =