Melba

Gambar dan keterangan salah satu jenis paling tua dari epal Melba

Melba adalah salah satu jenis yang paling tua di dunia, diperoleh kembali pada abad ke-XIX dan masih tetap menyenangkan para tukang kebun dengan buah-buahan yang lazat. Tarikh kelahiran pokok apel Melba dianggap 1898. Sudah menjadi epal pertama yang memberikan anak benih dari pendebungaan bebas dari pelbagai Macintosh sangat popular dengan penanam di Kanada di Ottawa bahawa varieti itu telah didaftarkan dan dinamakan sempena penyanyi popular Nelly Melba pada tahun-tahun itu. Beberapa tahun kemudian, benih pelbagai jenis tarikh matang lewat bersahaja muncul di Eropah dan di Rusia.

Semasa Kesatuan Soviet, pokok apel Melba, yang terkenal dengan foto-foto kepada tukang kebun semasa, telah ditambahkan ke Daftar Negara dan menyusun wilayah di banyak kawasan di negara ini. Disebabkan oleh rintangan fros biasa pelbagai dan risiko pembekuan benih, penanaman epal tidak disyorkan di utara Rusia, termasuk bahagian Siberia dan Eropah di negara ini, dan juga di Timur Jauh.

Penerangan mengenai pokok apel Melba dan buahnya

Saiz rata-rata pokok dari varietas ini adalah bulat atau sedikit kon, di dalam tumbuhan muda, bentuk mahkota. Semakin tua pokok itu, semakin mahkota mahkota menjadi dan semakin kuat batangnya. Tetapi tumbuhan tahunan Melba adalah praktikal lurus, ditutup dengan dedaunan hijau yang besar dan kulit merah licin.

Dan cawangan-cengkerang rangka yang berlapis-lapis, dan batang dewasa tumbuh-tumbuhan sendiri diliputi oleh kerak coklat yang agak gelap dengan warna kemerahan atau oren. Apple apel pucuk Melba:

 • mempunyai panjang purata;
 • sedikit pubescent;
 • ditutup dengan daun bujur yang besar melengkung;
 • dengan sejumlah besar ovari sangat kuat.

Pembungaan dalam varieti bermula agak awal dan diiringi dengan kemunculan melbas, tipikal untuk pokok epal, seperti dalam foto dan dalam keterangan, tunas besar warna merah jambu atau ungu yang indah.

Melba dibezakan dengan kemasukan pantas ke dalam tempoh berbuah dan hasil yang tinggi. Sudah pada tahun ketiga atau keempat, epal pertama boleh masak pada pokok muda, dan dari kebun apel dewasa menanam dari 85 hingga 150 kg buah.

Dan sehingga usia 12 tahun, pokok epal menghasilkan setiap tahun, dan kemudian berbuah banyak diselang dengan tempoh rehat. Berbuah pada jenis pokok buah ini bercampur-campur, tetapi ia disebabkan terutamanya oleh ovari, yang membentuk cincin.

Di zon tengah, buah Melba wangi itu masak pada separuh kedua bulan Ogos. Berat purata epal yang disepuh lemah dengan bentuk bulat konkrit ialah 130-180 gram.

Pada pucuk, epal dilampirkan menggunakan pedicels fleksibel memanjang. Menurut keterangan pokok apel Melba, buah-buahan mempunyai kulit yang licin, nipis, ditutup dengan tanda-tanda yang jelas pada latar belakang karbohidrat dengan garis-garis salutan waxy berminyak. Warna utama epal, yang mempunyai aroma permen yang diucapkan dan rasa manis dan masam yang menyenangkan, adalah hijau muda atau hampir putih dalam buah-buahan yang matang.

salji putih, dan dalam beberapa kes dengan urat merah jambu, daging Melba mempunyai tekstur yang lembut, sangat bernilai sebagai pencinta buah-buahan segar dan tukang masak bahawa kereta api epal ini pelbagai jem, lecek dan marmalad berperisa. Rasa pelbagai Melba epal dinilai oleh pakar-pakar sebagai yang sangat baik, dan mengesahkan bahawa komposisi buah per 100 gram yang menyumbang 10.5 gram gula, 13.4 mg asid askorbik dan kira-kira 10 gram pektin.

1

Buah-buahan yang dikeluarkan dari cawangan boleh disimpan sehingga 100 hari, pengangkutan boleh diterima dengan baik dan mereka tidak kehilangan kualiti sehingga musim sejuk, rendaman disimpan pada suhu rendah ditambah.

Dengan jisim merit dalam pokok epal Melba, menurut deskripsi, terdapat dua kekurangan:

 • rintangan yang rendah terhadap penyakit seperti pokok buah-buahan seperti kudis;
 • kemungkinan pembekuan dalam musim salji yang teruk dan sedikit.

Walau bagaimanapun, dengan berhati-hati dan perhatian terhadap penanaman pokok epal, Melba untuk masa yang lama dan kerap memberikan hasil yang baik dari epal aromatik yang lazat.

Penerangan mengenai pokok apel Melba

Populariti dan nilai tinggi jenama Melba dibuktikan dengan fakta bahawa beberapa jenis dan varieti yang menarik telah diwujudkan atas dasarnya dan dengan penyertaan langsung:

 • Yang dirahmati, diperoleh setelah banyak pemilihan langkah berdasarkan Melba, Purple Ranetki, Pepin saffron dan Belflerman;
 • Awan awal, dibiakkan oleh peternak Rusia atas dasar Papirova dan Melba;
 • Merah awal, juga disimpulkan oleh pakar-pakar dalam negeri akibat melintasi pelbagai Spring dan Melba;
 • Caravel pemilihan Kanada, yang dibuat atas dasar Melba dan Kecantikan Crimson;
 • Prima, ini adalah hasil daripada kerja pakar dari Amerika Syarikat, menerima sepenuhnya tahan terhadap tanaman buah bawang.

Di samping itu, dalam penanaman taman pokok epal boleh dilihat klon Melba dengan lebih besar dan buah-buahan lebih berwarna terang, meningkat musim sejuk ketabahan dan rintangan kepada mengancam kuping pokok buah-buahan. Ia adalah Red Melba dan pelbagai jenis Melba Daughter, yang diedarkan di sekitar St Petersburg dan kawasan lain di Barat Laut negara ini.

Menanam pokok Apple Melba dan menjaga anak benih

Menanam dan mengurus pokok apel Melba tidak memerlukan kemahiran dan pengetahuan khusus dari pakar hortikultur, namun, adalah bermanfaat untuk mengambil serius pilihan tapak untuk pokok buah-buahan yang semakin meningkat.

Di dalam kawasan epal Melba yang terang, seperti dalam gambar, mereka pasti akan gembira dengan buah-buahan yang besar. Sekiranya cahaya tidak mencukupi, epal kecil, mereka mengumpul kurang gula, yang memberi kesan buruk kepada rasa.

Ia tidak dibenarkan bagi pokok untuk mengalami kelembapan lembapan, sebab yang mungkin:

 • pencairan salji musim bunga;
 • hujan musim luruh yang panjang;
 • kedekatan air tanah.

Jika ada risiko sedemikian, di tapak yang dimaksudkan untuk menanam epal, membuat saliran yang kuat atau melengkapkan ketinggian artifak. Untuk pokok epal, tanah perlu bukan sahaja mempunyai bekalan nutrien yang baik dan kelembapan konduktif, tetapi juga cukup telap udara. Jika pokok buah-buahan ditanam di atas tanah liat berat atau tanah hitam, tidak boleh melakukan tanpa penambahan pasir, gambut dan dolomit dan serbuk batu kapur dengan keasidan yang berlebihan.

Keamatan pertumbuhan dan saiz mahkota pokok apel Melba menyebabkan skema penanaman budaya ini:

 • Apabila mendayung taman disyorkan untuk mengekalkan jarak tidak kurang daripada 8 meter di antara baris dan 3 meter di antara pokok.
 • Sekiranya skim persegi digunakan, jarak antara lubang pendaratan adalah kira-kira tujuh meter.

Semasa penanaman dan penyelenggaraan pokok epal digunakan dalam lebih baja organik dan mineral yang diperkenalkan ke dalam tanah dalam bentuk kuah radikal dan menggalakkan ketagihan tumbuhan pesat, pertumbuhan awal dan berbuah aktif.

Pada masa pokok epal ditanam, tanah mesti dipenuhi, dan organik perlu ditegakkan, supaya akar lembut pokok muda tidak mengalami penderitaan. Sistem akar anak benih dengan berhati-hati dan sangat berhati-hati diluruskan, dan setelah mengisi lubang dengan tanah, leher akar tidak boleh ditutup dengan tanah. Memandangkan pokok apel Melba, mengikut uraiannya, boleh terjejas oleh fros, pada musim luruh adalah perlu untuk melindungi pokok muda sehingga penutup salji yang stabil muncul di tapak. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan apa-apa bahan tersembunyi yang membiarkan udara dan tidak memberikan akses kepada rod untuk tikus dan perosak.

Dalam beberapa tahun pertama kehidupan selepas menanam pokok epal, tumbuhan itu tertakluk kepada normalisasi, menghapuskan pada musim bunga pada mulanya, dan kemudian kebanyakan tunas terbentuk. Langkah ini akan membolehkan pokok apel muda menyesuaikan diri dengan lebih pantas dan mendapat kekuatan pada galas buah semasa. Pada tahun-tahun berikutnya, beban di atas pokok itu dikawal selia, memecah ovari hijau, saiz kacang.

Untuk berbuah yang mesra, berpakaian atas pokok epal yang pertama perlu dilakukan pada awal musim bunga. Seperti dalam hal penanaman, di dalam tanah di bawah mahkota, organik yang ditinggalkan akan diturunkan dari 5 hingga 15 kg per meter. Dan apabila menyediakan ladang untuk berbunga, sebagai tambahan kepada humus atau baja, baja tersebut harus mengandungi baja mineral kompleks atau secara individu kira-kira 45-55 gram kalium klorida dan 120-145 gram super fosfat bagi setiap pokok epal. Perhiasan atas yang baik untuk pokok epal Melba juga akan menjadi abu kayu. Jumlah dan jumlah baja boleh diselaraskan oleh penanam bergantung kepada keadaan spesifik epal yang semakin meningkat, kesuburan tanah dan ciri iklim.

Semasa musim panas, sehingga separuh kedua atau Ogos, epal 2-3 kali makan dengan sebatian nitrogen cecair, mis dicairkan 1: 10 dengan humus infusi, baja, tahi ayam, atau "baja hijau" Jelatang berdasarkan, bijirin atau rumput makanan ternakan.

Apabila pematangan massa bermula, adalah penting untuk menghadkan penerimaan nitrogen oleh pokok, yang menghalang pematangan pucuk dan penyediaan pokok epal untuk musim sejuk.

Ciri-ciri menyiram pokok epal pada musim panas

Kelembapan diperlukan untuk pokok, dari saat pokok apel ditanam dan sepanjang hayat tumbuhan. Jika di musim bunga tanah disiram dengan air meltur, maka pada musim panas, apabila ovari muncul dan masaknya tanaman bermula, tanpa menyiram pokok epal tidak boleh disebarkan. Bergantung kepada keupayaan tanah untuk mengekalkan kelembapan dan keadaan cuaca, setiap pokok dewasa perlu menerima 10 hingga 18 liter air setiap minggu.

Menyiram pokok epal pada musim panas sangat penting dalam tempoh dari bulan Julai hingga Ogos, apabila jenis musim panas yang masak semakin aktif. Sekiranya pokok-pokok buah pada masa ini kurang mendapat air, di bawah mahkota anda dapat melihat buah yang belum masak.

Tetapi kehilangan musim menuai menunggu horticulturist bukan sahaja tahun ini, tetapi juga pada musim depan, seperti pada bulan-bulan musim panas ada peletakan aktif bunga tunas, yang direka untuk memastikan berbuah di masa depan. Penyiraman aktif pokok epal pada musim panas sehingga pertengahan bulan Ogos, dan kemudian melembapkan tanah di batang hanya jika perlu. Kelembapan kelebihan pada akhir musim tidak lagi menjejaskan kualiti buah, tetapi ia memberi kesan negatif kepada pematangan pucuk yang telah terbentuk.

Ia adalah pada musim panas bahawa mulsa tanah di bawah krone pokok epal Melba menjadi sangat mendesak. Kaedah ini mengekalkan kelonggaran tanah dan tidak membenarkan kelembapan yang perlu ditanam oleh tumbuhan.

Pembentukan mahkota dan pemangkasan Melba

Pokok epal pemangkasan yang tepat dan tepat pada masanya adalah jaminan kesihatan pokok dan berbuah. Masa terbaik untuk prosedur ini adalah awal musim bunga, apabila pergerakan aktif jus dan kebangkitan buah pinggang belum bermula pada pokok buah-buahan.

Beberapa tahun pertama kehidupan epal memerlukan pemangkasan, yang menghasilkan mahkota sihat yang sihat sedia untuk berbuah.

Untuk peletakan cawangan buah yang paling cepat, konduktor pusat dipotong kepada yang ketiga, yang menghalang pertumbuhan pokok menegak dan merangsang perkembangan pucuk sisi. Pokok dewasa secara beransur-ansur mengurangkan hasil, dan buah utama dipindahkan ke bahagian atas mahkota yang tidak dapat diakses. Dalam kes ini, pokok apel Melba, seperti dalam gambar, memerlukan kedua-dua kebersihan tahunan dan pemangkasan meremajakan. Agar tidak mencederakan kilang secara berlebihan, penghapusan cawangan besar dilakukan secara beransur-ansur, menggantikan beberapa pucuk setahun.

Penerangan terperinci mengenai Apple Melba

Salah satu buah yang paling popular yang ditanam oleh tukang kebun adalah epal. Antara pelbagai jenis varietas, untuk masa yang lama Melba dibezakan. Apa itu dan apa popularnya?

Pada tahun 1898 Peminat Kanada, dengan pendebungaan kultivar epal liar mackintosh, membawa pelbagai baru, Dinamakan selepas penyanyi opera Australia, Nelly Melba. Beberapa tahun kemudian, pelbagai ditanam di Eropah, dan kemudian di Rusia. Dengan penerangan dan ciri-ciri pelbagai ini, anda boleh mengetahui lebih lanjut.

Ciri-ciri kayu dan buah: bagaimana tempoh kematangan

Varieti tartan dewasa adalah saiz sederhana, kerana mereka tidak melebihi ketinggian 3 m. Mahkota nipis, tetapi luas, bulat dalam bentuk. Pada peringkat awal pertumbuhan, pokok epal kelihatan seperti kolumnar, sejak proses pembentukan mahkota lambat dan tidak dalam satu tahun. Kacang coklat, dalam beberapa kes mempunyai hue oren-berkarat.

Pokok epal dengan buah Melba

Pada cawangan muda, daunnya berbentuk bujur, pada cawangan-cawangan yang lebih tua, mereka agak cekung. Kedua-dua mereka, dan yang lain berwarna hijau muda, di tepi-tepinya halus. Budak lilac berbunga dalam bunga besar. Putih, ke arah pangkal menjadi warna merah jambu lembut, kelopak agak rapat di antara satu sama lain.

Pematangan buah adalah pada bulan Ogos, tetapi jika musim panas tidak panas, musim menuai akan menjadi bulan September. Kekayaan buah-buahan yang tersendiri adalah bentuk bulat-kanonik dan nilai min. Berat satu epal berbeza dari 130 hingga 180 gram. Daging buahnya nipis dan licin, ditutup dengan salutan lilin. Epal adalah hijau muda, dengan jalur warna merah hingga separuh permukaan kulit. Mereka mempunyai rasa karamel yang jelas dan rasa manis.

Kelebihan dan kelemahan gred gred

Kepopularan pelbagai epal melbah adalah tinggi: ia lebih disukai oleh banyak tukang kebun. Penting ialah hakikat itu tuaian pertama dapat diperoleh dalam 4 tahun. Dan epal akan penuh dan enak. Di samping itu, hasil yang tinggi dari varieti itu adalah disebabkan oleh merit. Buah-buahan disimpan dengan sempurna dan membawa pengangkutan yang panjang, tanpa kehilangan persembahan mereka.

Dengan semua meritnya, varieti itu tidak boleh dipanggil ideal, kerana terdapat melbas dan kelemahan dalam pokok apel, di antaranya yang berikut dapat menjadi penting:

 • hampir tiada rintangan kepada penyakit tanaman buah-buahan seperti biasa kudung;
 • ketidakstabilan fros, yang membawa kepada pembekuan pokok epal di musim sejuk yang teruk dengan sedikit salji.

Scab pada buah Melba

Tetapi tukang kebun telah belajar bagaimana menangani kekurangan, jadi dengan perhatian yang baik pada waktunya dan peningkatan perhatian, Melba dapat bergembira dengan hasil yang tinggi selama bertahun-tahun.

Komposisi kimia dan faedah epal pelbagai ini

Apel melbas gred berbeza bukan sahaja kualiti rasa yang sangat baik, tetapi juga terkenal dengan kegunaannya. Mereka, dalam amalan, adalah universal. Jem, memikat, jem, jus - semua ini adalah rasa yang luar biasa. Epal kering mempunyai aroma istimewa, dan terdapat banyak faedah dari mereka. Vitamin, asid, gula - semua ini mempunyai kesan yang baik pada tubuh manusia. Pakar telah membuktikan bahawa dalam 100 gram epal melbah mengandungi:

 • 10-11 gr. gula;
 • dari 10 hingga 13 gram. asid askorbik;
 • kira-kira 10 g. pektin.

Kaedah untuk menanam benih epal

Masa terbaik untuk menanam benih pokok epal ialah kilang - musim luruh, 30 hari sebelum fros pertama. Antara benih, jarak sekurang-kurangnya 7 meter. Sekiranya pokok ditanam dalam baris, adalah perlu untuk memerhatikan jarak 3 meter di antara baris. Tempat itu mesti dipilih solar, tanpa draf. Di samping itu, perlu mengambil kira kehadiran air bawah tanah.

Menanam benih benih

Lubang penanaman (kedalaman 80 cm, panjang dan lebar 1 meter) disediakan dengan baik terlebih dahulu, 15 hari sebelum penanaman. Bumi, digali dari lubang, bercampur dengan gambut yang diambil di bahagian yang sama, humus. Tambah pasir sungai berbutir kasar, dos harus 2 kali kurang. Kompaun ini mengganggu abu kayu, super fosfat dan kalium sulfat. Bahagian bawah lubang diletakkan dengan saliran.

Dari tanah yang subur yang siap di dasar lubang, gundukan kecil terbentuk, di mana anak benih ditanam dengan sistem akar yang tersebar dengan teliti. Tutup tanah dengan beberapa langkah, setiap lapisan perlahan perlahan. Selepas lubang itu dikebumikan sepenuhnya, tanah sekali lagi dibanting dan anak benih terikat dengan sokongan yang telah dipasang.

Pokok epal tidak begitu peduli. Perkara yang paling penting adalah jangan lupa bahawa mereka tidak bertolak ansur dengan sejuk dan frosts. Oleh itu, pada penyediaan pokok epal untuk musim sejuk harus memberi perhatian di tempat pertama. Batang dan cawangan yang membentuk asas pokok itu mesti dikapurkan. Ini akan menghalang percubaan oleh tikus untuk menggigit pokok epal. Dengan tujuan yang sama adalah mungkin untuk membina tempat perlindungan tambahan: dalam beberapa lapisan batang itu dibalut dengan burlap atau tarpaulin. Lapisan dialihkan dengan jerami dan keseluruhan pembinaannya kukuh di atas pokok epal. Untuk melindungi batang, anda boleh menggunakan bahan penebat khas. Di musim sejuk bersalji di sekitar pokok epal, anda boleh membina salji salji.

Pemangkasan batang dan cawangan - perlindungan pertama dari tikus untuk musim sejuk

Bumi di sekitar pokok epal perlu digali dengan kerap, pada musim bunga dan musim luruh. Jika tanah subur, pada tahun pertama selepas penanaman, baja tidak menyumbang. Pada masa berikutnya sebagai top dressing adalah baik untuk menggunakan nitrogen, humus dan gambut, abu kayu, superfosfat, natrium klorida, kalium.

Tanamkan pokok mulberry epal muda sepatutnya menjadi tahun depan. Lakukan lebih baik pada musim bunga, sehingga tunas membangkitkan. Kira-kira satu pertiga memotong cawangan pusat, di pucuk sampingan meninggalkan 3 tunasdan. Pada 2 dan 3 tahun pertumbuhan, mahkota terbentuk, mengurangkan panjang pucuk pusat. Tinggalkan pucuk sisi, membesar, selebihnya dipotong.

Selanjutnya, pemangkasan kebersihan tahunan dilakukan, mengeluarkan semua cawangan kering dan berpenyakit, pucuk yang tumbuh ke bawah dan ke dalam pedalaman mahkota.

Penyakit dan perosak: Penerangan dan kaedah rawatan

Antara penyakit yang menjejaskan pelbagai pokok epal, ia bernilai memberi perhatian khusus seperti:

 • kudung. Pada awalnya, bintik coklat kecil muncul di daun, yang secara beransur-ansur meningkat dan beralih kepada buah-buahan. Epal berhenti berkembang, retak dan tutup dengan bintik kelabu gelap. Sebagai langkah pencegahan di pokok epal musim bunga disembur dengan persiapan seperti Oxihom dan Horus. Penyelesaiannya mesti disediakan dengan ketat mengikut arahan kepada produk perubatan;
 • cendawan serbuk. Salutan putih nipis di daun menghalang kemasukan oksigen dan kelembapan. Daun bertukar kuning, memutar dan jatuh. Perkara yang sama berlaku dengan perbungaan, buah-buahan tidak menjadi terikat. Saat ini ketika daun baru mulai berkembang, mereka disembur dengan Topaz, dan setelah bunga apel, gunakan klorida tembaga;
 • buah reput. Coklat dan lembut ke tempat sentuhan pada buah, pertumbuhan putih. Buah tidak boleh dimakan, kerana pulpa lembut dan coklat. Epal, dijangkiti dengan reput buah, jatuh. Mereka harus segera dimusnahkan. Dalam moniliolisis (nama saintifik kerosakan) penyembur 3 kali ganda dengan Skor, Horus dan Fundazol membantu.

Selain penyakit yang merosakkan pokok, pokok epal menderita banyak dari perosak, yang juga boleh menghalang anda daripada peluang untuk memakan epal yang lazat dan sihat. Yang paling umum adalah:

 • rama apel. Dari serangga akan membantu ikat pinggang melekit, memakai pokok epal dan pemprosesan ovari dengan persediaan Tsimbush dan Fastak;
 • perisai pokok epal. Perosak menghisap jus keluar dari pokok, ia kering dan mati. Sebelum berbunga, tanah di sekitar pokok epal dirawat dengan acaroy, dan epal itu sendiri dicuci dengan berus keras dengan larutan sabun tar dengan abu kayu;
 • pokok apel. Dia meletakkan larva di tunas, yang kemudian gugur dan jatuh. Penyelesaian klorofos membantu dengan baik.

Telah menanam Melba pada masa lalu ke tahun. Pokok epal muda terbiasa dengan baik, pada musim panas ia hijau dan lebat. Saya hibernated. Tetapi tahun ini cawangan-cawangan mula tumbuh tidak ke langit, tetapi entah bagaimana bertaburan di sisi. Saya cuba mengumpulkan mereka, mengikat mereka (pokok kecil yang baik). Sekarang ia berbaloi. Saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengannya. Saya akan tunggu sehingga musim bunga, saya akan nampak.

Di taman kami ada beberapa melon melon. Mereka tidak lagi muda, tetapi sentiasa berbuah. Kami sangat menyukai epal manis ini. Saya membuat jem, membuat kompot, jus. Pelbagai sangat produktif.

Saya rasa bahawa semua jenis musim panas epal, Melba adalah pelbagai yang paling lazat dan cepat masak. Benar, di negara kita, tidak peduli berapa banyak mereka menanam, tidak satu pun anak benih berkembang: mereka sama sekali tidak bermula, maka mereka menjadi kering, atas sebab tertentu. Tetapi saya masih akan menanam lebih banyak, suatu hari nanti, tetapi saya akan menunggu epal saya.

Walaupun jenama itu muncul lebih daripada satu abad yang lalu, popularitinya tidak berkurangan sama sekali. Apel dari grasi gris adalah buah-buahan yang lazat dan berguna, dan pokok epal sendiri tidak bersahaja dan mempunyai banyak kelebihan berbanding dengan jenis lain.

Epal musim panas dari Melba

Musim panas - masa itu bukan sahaja laut, matahari dan pantai, tetapi juga pelbagai hidangan. Ia adalah pada masa ini bahawa ia adalah mungkin untuk merasai sayur-sayuran yang lazat, buah dan buah-buahan. Kategori yang kedua termasuk epal berair dan segar; khususnya, ini terpakai bagi mereka yang menyediakan pokok apel Melba. Pelbagai ini bukan sahaja sangat enak, tetapi juga dikenali di seluruh dunia. Dan banyak ulasan positif dalam arahnya tidak boleh berbohong. Oleh itu, bukan sahaja tukang kebun, tetapi juga para pecinta sebenar epal, ia akan menarik untuk membaca deskripsi berikut buah-buahan dari Melba.

Ciri-ciri buah dan pucuk

Melba adalah variasi yang lebih muda, jika dibandingkan dengan musim panas yang lain, tetapi, bagaimanapun, mempunyai sejarah dan ciri yang agak menarik. Buat pertama kalinya benih varietas ini diperoleh hasil dari pendebungaan bebas dari varietas alami yang disebut Mekintosh pada tahun 1898. Ia berlaku di Kanada, dan pelbagai mendapat namanya selepas sangat terkenal dan dikasihi oleh ramai pada masa itu penyanyi opera Australia - Nelly Melba. Oleh kerana kualiti yang unik, pokok epal ini tidak lama lagi muncul di banyak taman Kanada, serta penduduk negara-negara Eropah dan sosialis. Hari ini, epal dinikmati oleh penduduk di banyak rantau di Rusia dan Ukraine. Tetapi, sebagai peraturan, hanya kawasan yang tidak tergolong dalam kategori utara.

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri buah-buahan dan pucuk-pucuk di pokok-pokok Melba, tukang kebun dan pencinta sebenar epal yang lazat, ia akan menjadi berguna dan penasaran untuk mengetahui penerangan yang lebih terperinci, yang boleh didapati di bawah.

Pokok dicirikan oleh hakikat bahawa mereka bersaiz sederhana dan mempunyai mahkota bulat. Dalam "muda" umur (1 tahun) pokok itu biasanya lurus dan tebal. Cawangan mempunyai kulit berwarna oren. Jenis bunga bercampur-campur, tetapi dengan serta-merta ia harus menunjukkan bahawa majoriti buah-buahan dalam pokok dewasa dibentuk pada cincin. Pohon pokok apel Melba boleh mekar tunas yang sangat besar dan indah, biasanya putih dan merah jambu dengan warna ungu. Kelopak bunga mempunyai teduhan yang lebih ringan, ia juga bulat, tertutup dan sangat dekat antara satu sama lain - di beberapa tempat terdapat pertindihan. The stigma of the pistil terletak tepat di bawah atau (lebih sering) di tingkat anthers.

Pucuk berbeza di mana mereka tergolong dalam kategori medium-eared, mempunyai ketebalan purata dan warna teduhan ceri. Daun bunga apel Melba dicirikan oleh pemanjangan, bentuk bujur, sedikit melengkung, konvexity (hanya pada pucuk yang kuat), kembung ke atas, warna hijau muda, yang sering mendapat warna kekuningan dari masa ke masa. Hujung lembaran adalah crenate. Pokok-pokok tahunan kebanyakannya mempunyai tepi daun yang menggantung ke bawah.

Buah boleh rata-rata atau di atas purata. Mereka juga biasanya diratakan, sedikit disebarkan, bulat-bulat dan cukup besar (sehingga 180 g). Diameter terbesar terletak lebih dekat ke pangkal janin. Kulit epal sangat lembut dan licin, ia ditutup dengan salutan lilin. Warna utama memainkan warna hijau muda, dan coverlip adalah merah muda yang berwarna merah yang menduduki kira-kira separuh permukaan keseluruhan epal. Dalam kes ini, mata subkutaneus amat ketara pada bahagian berwarna janin, walaupun pada hakikatnya saiznya putih dan kecil atau sederhana. Corong itu agak mendalam, tahap lebarnya adalah sederhana. Tulang tipis mempunyai panjang purata. Kedalaman piring yang dilipat dan sempit adalah sederhana, dengan cawan ditutup. Hati mempunyai bentuk mentol dan saiz purata. Kamar seminal, sebagai peraturan, terletak sedekat mungkin ke puncak janin, sementara mereka terbuka lebar di rongga paksi. Biji besar dan bujur mempunyai warna yang berwarna kecoklatan.

Pokok apel Melba, yang termasuk dalam kategori matang matang, mempunyai beberapa kelebihan dan kekurangan, seperti mana-mana jenis lain. Oleh itu, keterangan kekuatan boleh dibuat seperti berikut:

 • Kadar kesuburan awal yang tinggi: epal muda boleh menghasilkan buah empat tahun selepas menanamnya di tempat utama pertumbuhan dan pembangunan. Memasak awal buah-buahan, kerana anda dapat menikmati rasa unik apel Melba menjelang akhir musim panas.
 • Tahap hasil yang cukup tinggi: pada tahun-tahun pertama pertumbuhan dan perkembangan pokok epal, panen, secara semula jadi, tidak berbeza dalam saiz yang besar, tetapi sudah untuk tahun kesebelas ia mampu mencapai puncak mutu dan skala. Oleh itu, pokok dewasa dapat menghasilkan panen tahunan dalam jumlah 30 hingga 80 kg epal. Harus diingat bahawa pokok-pokok tua cenderung untuk melaksanakan berbuah berkala, yang menunjukkan keperluan untuk mengemas kini taman.

 • Penampilan yang menarik, yang terutama akan menjadi peniaga epal, kerana mereka pasti akan menjadi popular di kalangan pembeli yang berpotensi. Dari faktor terdahulu berikut ini: komoditi unggulan dan petunjuk pengguna buah-buahan. Pokok tanpa kesulitan yang istimewa dapat mencapai puncak perkembangan mereka di banyak kawasan.
 • Keanehan buah-buahan adalah baik untuk pengangkutan, jadi jangan risau tentang keselamatan mereka semasa proses ini. Kemungkinan menyimpan buah-buahan selama kira-kira dua bulan, yang menunjukkan satu set ciri-ciri mereka yang baik.
 • Satu set ciri-ciri bermanfaat dalam buah-buahan: pasti, epal, dan terutamanya pelbagai yang diterangkan, berada di wilayah kita salah satu daripada jenis produk yang paling berguna. Mereka mengandungi sejumlah besar elemen yang diperlukan untuk perkembangan normal tubuh manusia, seperti asid titrasi, gula, bahan pektin, vitamin C, serat. Pada masa yang sama, lemak di dalamnya tidak hadir sepenuhnya, yang menjadikan epal juga produk pemakanan pintar. Selain itu, buah-buahan pelbagai ini boleh digunakan untuk tujuan berikut: pencegahan sejuk dan selesema, meningkatkan kerja usus, memperkuat dinding pembuluh darah, mengeluarkan racun dari badan.

 • Kemungkinan menggunakan buah-buahan untuk jus, nectars, compotes, jem dan jem, pengeringan, pai, kek dan banyak hidangan lain, yang bergantung kepada imaginasi tuan rumah.

Oleh itu, dengan semua kualiti positif yang penting ini, ada kelemahan tertentu jenama:

 1. tahap rintangan yang tidak mencukupi untuk beku: apa yang disebut tadi;
 2. tahap kerentanan yang agak tinggi terhadap penyakit seperti kudung;
 3. kecenderungan untuk bearing buah kitaran: ciri ini diperhatikan, sebagai peraturan, hanya pada pokok dewasa;
 4. tahap keupayaan untuk pendebungaan diri.

Walaupun terdapat kelemahan yang penting, banyak tukang kebun yang aktif dan berpengalaman yang sudah berpengalaman dalam mengembangkan varietas ini, memberi maklum balas positif mengenainya, dan juga memberi nasihat:

 • Melba dapat menghasilkan tuaian yang sangat baik;
 • pokok epal perlu diberikan penjagaan yang betul;
 • pokok-pokok tua dicirikan oleh fakta bahawa mereka dengan cepat menjadi tidak sesuai kerana fakta bahawa tidak setiap tahun berbuah, dan algoritma cyclicity mereka adalah sukar untuk mengesan;
 • jika terdapat keperluan untuk menyimpan buah sehingga musim sejuk itu sendiri, maka (sebaiknya tidak dalam keadaan terlalu sibuk) hendaklah disimpan di dalam peti sejuk.

Melba sangat bernilai di kalangan tukang kebun, kerana ia telah menjadi begitu meluas di seluruh dunia. Ia disukai oleh kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa, kerana buahnya mempunyai kualiti rasa yang sangat baik.

Video "Melba Awal Apple Blossom"

Klip itu menunjukkan pokok epal Melba; anda boleh melihat pokok dengan buah matang.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 2