Melengkapkan garaj dengan tangan anda sendiri

Susunan garaj di dalam dengan tangan anda sendiri. Susun atur praktikal dan murah garaj dengan tangan anda sendiri

Garaj bukan sahaja ruang di mana kereta itu berdiri. Selalunya ia menjadi rumah kedua yang kedua untuk peminat kereta. Pembinaan garaj, susunan, pembaikan - tugas keutamaan yang dihadapi pemilik kenderaan mereka sendiri. Terdapat pendapat bahawa isu-isu ini tidak dapat diberi perhatian. Walau bagaimanapun, seperti yang ditunjukkan oleh amalan, sikap kecuaian ini yang secara substansial mengurangkan tempoh operasi pengangkutan dan membuat apa-apa kerja yang berkaitan dengannya tidak selesa. Selanjutnya dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan bagaimana untuk melaksanakan susunan garaj 6x4 m.

Untuk melaksanakan susunan garaj yang praktikal dan murah dengan tangan anda sendiri, perlu mengambil kira beberapa perkara penting. Pertama sekali, perlindungan untuk kereta melibatkan mengekalkan suhu dan kelembapan pada tahap yang diperlukan (optimum). Mesin tidak boleh membekukan walaupun dalam fros yang teruk. Di samping itu, susunan garaj di dalamnya perlu selesa. Pemilik memerlukan ruang yang cukup untuk menjalankan apa-apa kerja di dalam bilik. Garaj mestilah selesa. Ruang juga perlu diperuntukkan di dalam bilik untuk menyimpan alat ganti. Sangat penting untuk mengetahui cara merancang tempat di garaj dengan betul. Akses kepada butiran mestilah selesa dan selesa. Atas dasar mandatori, ia perlu dilakukan dengan cepat untuk memanaskan bilik dan melindunginya dari penembusan oleh penceroboh. Harus dikatakan bahawa ini bukan senarai lengkap keperluan yang ada. Pelarasan dibuat mengikut keutamaan peribadi. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh mengabaikan perkara utama. Untuk tugas, anda boleh menambah penciptaan lubang penonton dan pembinaan mesin meja di bawah mesin.

Susunan garaj oleh diri sendiri: bagaimana membuat rak dan rak?

Di dalam mana-mana bilik di mana kereta akan diletakkan, walaupun dengan dimensi yang besar, ruang tambahan diperlukan untuk penyelenggaraan pelbagai barang. Untuk melaksanakan susunan garaj dengan betul dengan tangan anda sendiri, anda boleh menggunakan kaedah pemadatan. Dalam kes ini, anda perlu mengisi ruang keseluruhan, di mana tiada pergerakan bebas, kabinet dan rak. Di atas tingkap, meja kerja, meja anda boleh membaiki rak di dinding. Perlu diingatkan bahawa meterai tidak boleh terlalu kuat. Dari kereta ke dinding harus disimpan jarak sekurang-kurangnya satu meter. Lebih banyak rak di garaj - lebih baik. Alternatif yang terbaik untuk mereka boleh berfungsi sebagai cangkuk. Mereka tetap di sepanjang dinding. Juga di garaj mesti ada kabinet dengan rak dan gantungan pakaian. Dalam kes ini, perkara-perkara tidak akan mengatasi ruang.

Apabila membina meja dan rak, anda perlu mengambil kira beberapa ciri. Untuk membersihkan bilik lebih mudah, struktur lantai lebih sesuai untuk dipasang pada kaki dengan kelulusan minimum 150 mm. Di rak sendiri, perlu membuat lubang di mana ia akan lebih mudah menyapu habuk dan debu ke bawah. Oleh kerana "helah" ini anda juga boleh memastikan pengudaraan barang-barang yang terletak di rak. Ini, seterusnya, akan mengurangkan kemungkinan penyebaran kakisan yang berleluasa.

Mengadakan susunan garaj secara dalaman, adalah perlu, pertama sekali, untuk mewujudkan ruang kerja yang selesa. Sebagai peraturan, sebagai zon adalah yang paling jauh dari tembok pagar. Di sini anda boleh meletakkan bahan habis, peralatan kerja. Ini pasti akan mewujudkan kemudahan dalam penyelenggaraan penyelenggaraan dan pembaikan, kerana semua yang diperlukan oleh pemandu adalah di tangan. Di kawasan kerja, sebuah bangku kerja dibina, pemampat dipasang dan sebagainya. Susunan gergasi di dalam garaj di dalam dengan tangan mereka sendiri menganggap penggunaan "zon mati" yang dipanggil. Ruang ini berada di atas kereta. Ia juga boleh dilengkapi dengan rak loket. Di sini, sebagai peraturan, objek disimpan, yang tidak sering digunakan: bar, sekop, sudut dan lain-lain. Dalam kes ini, sangat penting bahawa rak adalah saiz optimum. Mereka tidak seharusnya mengganggu pendekatan percuma untuk kereta dan prestasi pemeriksaan atau pembaikan.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, pengaturan garaj di dalam dengan tangan mereka sendiri tidak tanpa ia. Walau bagaimanapun, persoalan tentang keperluan membina lubang diputuskan mengikut syarat-syarat tertentu. Jika terdapat kemungkinan untuk menggunakan jeruji awam, maka tidaklah mudah untuk membina parit di garaj khusus. Di samping itu, ia patut dikatakan bahawa sering pit adalah sumber kelembapan di dalam bilik. Walau bagaimanapun, jika keputusan pembinaan parit pemerhatian masih dibuat, maka apabila ia didirikan, dinding perlu dikumpulkan dengan menambah agen kalis air ke penyelesaiannya. Tepi-tepi harus diperkuat dengan sudut logam. Dalam kes ini, pad pinggang yang cukup selesa akan dibentuk. Pada mereka, anda boleh meletakkan papan kayu atau papan. Mereka akan menutup lubang dalam tempoh tidak bekerja dan akan memberi amaran kepada roda yang tidak disengajakan di parit.

Di dinding anda boleh membina ceruk di mana alat-alat akan disimpan. Jangan campur tangan dalam lubang dan pencahayaan. Sekiranya garaj terletak di bandar, maka penggalian lubang dibenarkan hanya selepas mendapatkan permit yang sesuai. Ini disebabkan oleh fakta bahawa berdekatan boleh terdapat kabel elektrik, gas atau bekalan air. Bahagian konkrit pit boleh ditutup dengan papan atau roda lama.

Penyusunan dalaman garaj bukan tanpa alat. Untuk penggantian cakera dan tayar yang biasa, serta pelaksanaan kerja mudah di bawah tudung, akan terdapat cukup set standard biasa kunci asas dan bicu. Untuk manipulasi yang lebih rumit, sebagai contoh, pembaikan atau lukisan badan, anda perlu menggunakan peralatan dengan lebih serius.

Menjalankan susunan dalaman garaj dengan tangan mereka sendiri, desktop biasanya dibina, pertama sekali. Bahan untuk meja kerja akan menjadi kayu dan logam. Optimal akan menjadi jadual 2 atau 3. Ia boleh meletakkan banyak item berguna. Top worktop (atau sebahagian daripadanya) harus ditutup dengan besi lembaran supaya pelbagai pekerjaan kecil dapat dilakukan tanpa risiko kerusakan pada permukaan.

Perolehan unit itu dilakukan mengikut tujuan yang akan digunakan. Sebagai contoh, untuk kimpalan mudah, anda boleh membeli alat standard elektronik. Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai untuk pembaikan badan. Untuk bekerja dengan logam tebal (lebih daripada 0.8 mm) anda memerlukan unit lain yang tidak meninggalkan lubang dalam bahan. Sempurna sesuai untuk peranti ini yang menjalankan kimpalan dengan elektrod tungsten, atau peranti karbon dioksida.

Tanpa unit ini, anda tidak boleh melakukan tanpa lukisan dan bersiap-siap untuk melakukannya. Pemampat, di samping itu, sangat memudahkan dan meningkatkan kualiti kerja di garaj. Sebagai contoh, dengan mesin ini, mudah untuk membersihkan alat atau meja kerja. Pemampat boleh meniup enjin atau pam roda. Bagi pemandu, yang paling mudah diakses ialah unit diafragma dan omboh.

Peranti ini direka untuk menapis udara mampat yang dihantar kepada pengabut. Pemisah minyak membersihkan aliran minyak, air, wap dan zarah kecil lain yang mungkin terdapat di dalamnya. Peranti ini tidak boleh digantikan apabila mengecat mesin. Pemisah minyak air memastikan pembekalan cat dibersihkan, supaya salutan diletakkan rata.

Tidak perlu melengkapkan kamera profesional di garaj. Untuk mencuci kereta itu cukup untuk membawa bekalan air. Di bawah lantai, anda perlu membina "kotak pasir", menyambungkannya dengan kumbahan. Sekiranya anda bercadang untuk membasuh kereta di dalam garaj, maka sistem pengudaraan yang baik dan perlindungan pendawaian harus dibuat di dalam bilik. Di garaj, peralatan elektrik yang sepadan mesti dipasang.

Sistem peredaran udara yang betul adalah bahagian penting dalam mengekalkan keselesaan dan keselamatan di garaj. Pengudaraan membantu menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dan sebatian berbahaya, mengurangkan kekaburan. Sistem mudah dibuat dari grid, dipasang pada kedua-dua belah pintu pada ketinggian 200-300 mm. Lubang-lubang pengudaraan harus dibuat juga di bawah siling dan di jauh dari dinding masuk. Paip ekzos dengan ketinggian dinding kurang daripada 3 meter hendaklah tidak kurang daripada satu meter. Setakat pencahayaan yang berkenaan, ia mestilah semula jadi jika boleh. Untuk ini, sekurang-kurangnya satu dinding hendaklah dengan tingkap. Apabila memasang cahaya tiruan, disyorkan untuk menjadikannya multi-posisi. Ini adalah sumber biasa bagi seluruh ruangan dan sumber tempatan untuk kawasan kerja.

Selalunya, menjalankan susunan garaj di dalam, cuba mengisi dengan banyak perkara, pemandu lupa melupakan keselesaan mereka semasa menetap di dalamnya. Ia agak tidak menyenangkan berada di dalam bilik yang akan menyerupai tempat pembuangan sampah. Harus ada pesanan di garaj. Pertama sekali, rak boleh dilonggarkan dengan langsir (skrin). Walaupun premis dianggap ekonomi, reka bentuk warna harus dijaga serta mewujudkan keadaan kerja yang optimum. Bagi warna, jangan gunakan nada cerah, terang. Dalam garaj, tenang, warna pastel cahaya akan kelihatan baik. Gamma sedemikian akan secara visual memperluaskan bilik dan tidak mendatangkan kesan negatif kepada mereka yang hadir.

Dasar kebersihan di garaj adalah penutup lantai. Asas di dalam bilik di mana kereta akan berdiri mestilah tegar dan tahan lama. Untuk memudahkan pembersihan, lantai harus diletakkan di bawah cerun sedikit ke pintu. Dalam kes ini, permukaan boleh disiram dari hos, dan air akan mengalir keluar ke jalan. Di perimeter garaj untuk keselesaan lengkap harus dipasang gril pembetung dan menguras longkang.

Berikutan syor-syor yang mencukupi di atas, anda boleh melengkapkan bilik garaj sendiri mengikut keutamaan anda. Ia bukan sahaja menjadi tempat bersembunyi yang baik untuk kereta. Antara lain, dalam keadaan yang selesa, kerja yang lebih kecil adalah lebih mudah dan cepat, sebagai contoh, membaiki perkakas rumah. Di dalam garaj, dengan susunan ruang yang cekap, banyak rak dan rak akan diperolehi, kabinet untuk menyimpan peralatan, peralatan, bahagian, pakaian dan perkakas lain yang diperlukan untuk pemandu.

Pembinaan rumah-rumah

Garasi - ini bukan sahaja tempat persembunyian untuk kereta, tetapi juga rumah kedua untuk pemandu yang bersemangat. Oleh itu, apabila melengkapkan garaj dengan tangan mereka sendiri adalah disyorkan untuk mengambil kira keperluan yang diperlukan oleh kereta, dan kehendak peribadi pemilik. Ramai orang berpendapat bahawa garaj peranti tidak boleh diambil terlalu serius. Bagaimanapun, dalam praktiknya, sikap cuai dengan ketara mengurangkan hayat pengangkutan yang berguna, dan dalam garaj yang sama, pembaikan akan menyusahkan.

Keperluan untuk mengatur garaj

Oleh itu, perlindungan untuk kereta melibatkan tahap rendah kelembapan dan mengekalkan suhu yang mencukupi. Kereta tidak boleh membekukan walaupun dalam fros yang teruk. Apabila melengkapkan garaj, adalah perlu untuk mewujudkan keadaan yang selesa untuk pemiliknya. Untuk stok musim sejuk dan penyimpanan alat ganti harus cukup ruang. Akses kepada mereka harus tetap mudah dan mudah. Pastikan untuk memberi peluang untuk memanaskan bilik dan melindunginya dari penjenayah.

Sudah tentu, senarai keperluan ini tidak lengkap, ia boleh ditambah dengan perbelanjaan keinginan peribadi pemilik. Tetapi peruntukan utama tidak boleh diabaikan dalam mana-mana. Untuk fungsi tambahan, anda boleh menambah lubang paparan di bawah mesin dan memasang meja kerja dengan alat.

Mana-mana perlindungan untuk mesin, walaupun dengan dimensi yang besar, memerlukan ruang penyimpanan tambahan, jadi hanya perlu mengeluarkan ruang ini dari suatu tempat. Untuk membekalkan garaj dengan betul dengan tangan anda sendiri, adalah wajar menggunakan teknik pemadatan. Untuk melakukan ini, isi kabinet dan rak dengan semua ruang yang tidak mengganggu pergerakan bebas. Rak boleh digantung di atas rak, meja, meja kerja dan tingkap.

Ingatlah bahawa meterai yang kuat garasi dianggap tidak boleh diterima, dan jarak dari kereta mestilah kira-kira 1 meter di kedua-dua belah pihak. Sebagai peraturan, zon kerja adalah dinding paling jauh dari pintu pagar. Adalah mungkin untuk memaksa ia sepenuhnya dengan bahan habis dan peralatan kerja, yang menambah kemudahan dalam pembaikan dan penyelenggaraan, kerana semua perkara yang diperlukan adalah di tangan. Di sini, workbench utama, pemampat dan pengecas dipasang.

Lebih banyak rak, lebih baik. Alternatif yang boleh diterima sepenuhnya pada rak adalah cangkuk pemasangan biasa yang dipasang di sepanjang dinding garaj. Jangan campur tangan di tempat perlindungan untuk kereta dan kabinet alat kecil. Untuk mengelakkan garaj dari sampah dengan pakaian kerja bertaburan, perlu menyediakan penyangkut.

Jangan lupa bahawa di garaj terdapat zon lain, yang dipanggil "mati 9raquo;. Ruang ini di atas kereta, yang juga boleh dilengkapi dengan rak atau rak gantung. Di kawasan ini, anda boleh menyimpan banyak perkara yang jarang anda dapat: shovels, bars, corners and even skis. Perkara utama ialah rak yang digantung harus saiz yang betul supaya ia tidak mengganggu pendekatan percuma untuk kereta dan pemeriksaan.

Persoalan keperluan untuk melihat lubang harus diselesaikan bergantung pada keadaan tertentu. Sekiranya anda mempunyai peluang untuk menggunakan jeratan awam, maka tidak munasabah untuk memperoleh parit pemeriksaan sendiri, terutamanya kerana struktur ini sering menjadi sumber kelembapan.

Walau bagaimanapun, jika anda membuat keputusan untuk membuat lubang penonton, maka ingat bahawa bahagian bawah dan dinding parit adalah lebih baik untuk disambungkan dengan penambahan agen kalis air di dalam konkrit, dan juga berupaya mengukuhkan tepi dengan seterika logam. Dalam kes ini, anda akan mendapat kawasan empuk yang selesa, di mana anda meletakkan papan kayu atau perisai yang akan menutup lubang di luar waktu dan memastikan perlindungan dari pemotongan tidak sengaja di parit.

Di sudut lubang pemerhatian, berikan perigi saliran saiz ini supaya baldi boleh masuk dengan bebas ke dalamnya. Telaga ini diperlukan untuk mengumpul dan menyelam air, yang jatuh ke dalam parit dalam pelbagai cara. Di atas saliran baik, tutup parut.

Di dinding parit anda boleh membekalkan niche untuk alat, juga diinginkan untuk memasang lekapan. Perlu diingat bahawa bandar tidak dibenarkan menggali, termasuk menggali parit kecil, tanpa mendapat kebenaran daripada organisasi yang berkaitan. Lagipun, ia sering berlaku bahawa saluran paip gas, paip air atau kabel elektrik diletakkan berdekatan.

Di dalam lubang anda dapat dengan selamat melepaskan roda lama, yang akan membantu di masa depan berlokasi di bawah kereta semasa pembaikan. Di sini juga, letakkan peralatan kecil yang akan membantu membaiki kereta kepada pemandu yang mempunyai kemahiran tertentu.

Untuk penggantian tayar dan roda yang tetap, manipulasi mudah di bawah tudung akan cukup set set kunci standard dan bicu. Tetapi untuk perkhidmatan yang lebih kompleks, sebagai contoh, melukis pembaikan kereta atau badan, anda memerlukan peralatan yang lebih serius. Susunan dalaman garasi adalah tepat pemasangan peralatan tersebut.

Pertama sekali, anda perlu membuat meja kerja, bahan yang merupakan logam dan kayu. Pilihan terbaik ialah meja kerja dua atau tiga tahap untuk lokasi perkara yang berguna. Kerja meja kayu yang terbaik diliputi dengan kepingan logam, supaya ia boleh menjalankan apa-apa kerja tanpa risiko merosakkannya.

Untuk kimpalan, tentu saja, anda boleh membeli pemasangan elektrod standard bagi arus bolak. Tetapi bagi pembaikan badan, ia tidak sesuai. Dalam keadaan di mana ia perlu untuk bekerja dengan logam badan yang mempunyai ketebalan lebih daripada 0.8 milimeter, rasa kimpalan yang sedikit berbeza, tidak membakar dalam bahan lubang, akan diperlukan. Peralatan sempurna yang menghasilkan elektrod tungsten, yang terdapat dalam persekitaran gas pelindung, atau peranti karbon dioksida yang mengimpang wayar logam.

Tanpa pemampat, adalah mustahil untuk menyediakan untuk melukis dan terus cat kereta. Di samping itu, kompres sangat memudahkan dan meningkatkan kualiti kerja garaj. Sebagai contoh, dengan bantuannya, lebih mudah membersihkan alat atau bangku kerja dari habuk, meniup bahagian enjin terkompresi atau memacu roda. Untuk pemandu biasa, yang paling mudah dicapai ialah dua jenis pemampat: omboh dan diafragma.

Peralatan penting untuk seseorang yang sendiri akan menjalankan pembaikan kereta, adalah pemisah minyak air. Ia bertujuan untuk penapisan udara termampat, yang ditransmisikan ke nebulizer. Unit ini membersihkan udara dari titisan minyak, wap, air dan zarah-zarah kecil lain yang ada di dalamnya. Bergantung kepada tujuan, pemisah minyak dan air berbeza antara satu sama lain dalam saiz zarah yang akan ditapis. Pemisah minyak air adalah peranti yang sangat diperlukan untuk kereta lukisan, kerana ia menyediakan bekalan cat bersih, yang jatuh rata pada logam tanpa "rash9raquo; dan buih.

Basuh profesional, tentu saja, anda tidak akan melihat susunan garaj pada foto, tetapi yang paling mudah - anda boleh. Untuk mencuci kereta secara kualitatif, perlu membuat bekalan air ke tempat perlindungan, dan membuat apa yang disebut "perangkap pasir" di dekat lantai, yang disambungkan ke sistem kumbahan. Ingatlah bahawa jika dalam rancangan anda ada alat pencucian, maka garaj perlu membuat sistem pengudaraan yang lebih baik dan pendayung yang selamat, dan juga memerlukan kehadiran alat-alat elektrik.

Keadaan yang sangat penting untuk mengekalkan keselamatan dan keselesaan di garaj adalah penciptaan sistem pengudaraan yang betul, yang menghilangkan pengumpulan bau yang berbahaya dan tidak menyenangkan, dan juga mengurangkan kekaburan. Pengudaraan yang paling mudah boleh dilakukan dengan gril pengudaraan, yang dipasang di sekitar pintu di kedua-dua sisi. Tetapkan grid pada ketinggian 200-300 milimeter.

Juga perlu membuat bukaan pengudaraan di dinding jauh dari pintu masuk di bawah siling. Jika ketinggian siling dalam garaj kurang dari 3 meter, disyorkan bahawa paip pengudaraan dipasang pada ketinggian tidak kurang daripada 1 meter. Sekiranya boleh, lampu di dalam garaj mestilah semula jadi, jadi sekurang-kurangnya pada satu dinding memasang tetingkap. Sekiranya pencahayaan tiruan, menjadikannya pelbagai kedudukan: melengkapi pencahayaan umum di garaj dan pencahayaan tempatan di kawasan kerja.

Dalam usaha untuk mengisi tempat perlindungan untuk kereta dengan banyak perkara, peminat kereta sering lupa tentang keselesaan berada di dalamnya. Ia tidak begitu menyenangkan berada di dalam garaj yang kelihatan seperti sebuah tempat pembuangan sampah. Oleh itu, perlu membuat pesanan di sini. Pertama, tetapkan rak dengan gangguan kerja skrin.

Walaupun garaj - ini adalah bilik utiliti, adalah berbaloi untuk bimbang tentang komposisi warna. Sudah tentu, warna-warna yang agresif dan terang di sini tidak sesuai, tetapi katil ringan akan berguna. Terdapat banyak contoh susunan garaj dalam cara yang sama, kerana skala ini secara visual memperluaskan bilik dan tidak mempunyai kesan yang menjengkelkan terhadap orang itu.

Bagi ciri rak dan meja - laksanakannya pada kaki dengan pelepasan minimum 150 mm dari lantai, dan di rak membuat lubang mandatori untuk menyapu serpihan dan debu yang mudah. A "tipu" yang serupa 9raquo; menyediakan ventilasi yang baik untuk rak kayu, yang mengurangkan risiko kakisan benda-benda yang disimpan pada mereka.

Pilihan jenis penutup lantai adalah asas kebersihan di garaj. Adalah dipercayai bahawa lantai di tempat perlindungan untuk mesin harus dibezakan oleh peningkatan kekerasan. Dan untuk memudahkan pembersihannya, sudah cukup untuk membuat cerun ke pintu gerbang supaya anda dapat mengalirkan lantai dengan selang, di mana air kotor hanya akan mengalir ke jalan. Untuk keselesaan lengkap di sepanjang perimeter garaj, disarankan untuk melengkapkan gril pembetung dan menyediakan saliran ke luar.

Oleh itu, dengan menggunakan cadangan dan petua kami untuk peningkatan diri di garaj, anda boleh mencapai pesanan di tempat perlindungan untuk kereta, dengan ketara memperbaiki keadaan penyimpanan kereta anda dan memudahkan pembaikan. Di samping itu, tempat perlindungan akan mendapat banyak rak dan rak arkib untuk menyimpan alat, bahagian, penyesuaian, pakaian kerja dan peralatan lain yang diperlukan setiap pemandu.

Artikel berkaitan

Portal Bangunan StrPort 2011-2016. Artikel mengenai pembaikan, pembinaan, bahan bangunan.

Menyalin maklumat dari laman web ini hanya mungkin dengan kebenaran pejabat editorial atau dengan rujukan langsung kepada sumber. Dasar perundangan

Pemasangan garaj oleh tangan sendiri

Kebanyakan pemilik kereta menghabiskan masa sekurang-kurangnya dua jam menjaga kereta, dan pada hujung minggu lebih banyak lagi. Jika kita bercakap tentang sesuatu yang penting, misalnya, pembaikan enjin, maka ia boleh pergi dan beberapa hari. Atas sebab ini, sangat penting bahawa keadaan dalam garaj adalah semaksimal mungkin untuk bekerja.

Pemasangan garaj oleh tangan sendiri

Untuk melengkapkan garaj tidak semudah itu, kerana selain alat ganti dan alatan, ia biasanya menyimpan semua yang tidak sesuai di dalam apartmen. Selain itu, apa-apa pembaikan - ini pencemaran, yang lambat laun mengubah garaj menjadi tempat yang sangat tidak menarik. Singkatnya, walaupun semasa pembinaan, anda perlu memikirkan bagaimana garaj akan kelihatan pada masa akan datang, cara terbaik untuk menggabungkan bengkel dan gudang kecil di dalamnya.

Pemasangan garaj oleh tangan sendiri

Kandungan arahan langkah demi langkah:

Pemasangan garaj oleh tangan sendiri

Pertama anda perlu membuat keputusan mengenai tugas utama. Pertama sekali, garaj mestilah sentiasa bersih, jadi anda perlu menggunakan bahan bukan marmar dan mudah dibersihkan untuk penamat. Ia juga perlu membuat gambarajah lokasi alat dan peralatan terlebih dahulu, iaitu, untuk menentukan di mana rak, rak, meja kerja, dan lain-lain akan ditempatkan.

Bagaimana untuk melengkapkan garaj

Garaj tidak dapat dianggap sebagai tempat yang selamat, kerana ia menyimpan pelbagai bahan mudah terbakar. Dalam proses kerja, bunga api (misalnya, semasa kimpalan) sering terbentuk.

Dalam proses kerja, bunga api sering terbentuk

Dalam hal ini, beberapa syarat dikenakan ke atas bahan penamat. Bahan hendaklah:

  • tidak boleh diterima;
  • tahan kerosakan mekanikal;
  • Mampu menahan kesan media kimia yang agresif;
  • tahan pencemaran.

Lebih-lebih lagi, mereka harus mudah dibasuh dan tidak menyerap bau. Jelas, tidak semua bahan mempunyai sifat-sifat ini. Bagi mereka yang masih ada, anda boleh memasukkan plaster, lapisan dan jubin seramik. Setiap pilihan mempunyai kekuatan dan kelemahan, kami akan mengenali mereka.

Ideal jika anda mahu menyembunyikan ketidaksamaan dinding. Plaster ini akan menyembunyikan dengan jelas semua kecacatan yang ada dan memperbaiki bahagian dalam garaj tersebut.

Perhatikan! Plaster harus ditutup dengan lapisan fasad, jika tidak, permukaan akan mula retak dan runtuh.

Lapisan ini digunakan terutamanya di kawasan utara negara ini, kerana ia sangat mudah untuk meletakkan bahan penebat termo di antaranya dan profilnya. Pada masa yang sama, lebih baik menggunakan profil topeng, diperbuat daripada polivinil klorida - ia tahan api dan kalis air.

Satu-satunya kelemahan lapisan adalah kekuatan yang rendah - selepas kesan yang kuat panel-panelnya cacat dan mereka perlu diubah.

Lebih banyak pilihan yang memakan masa dan mahal. Ia memerlukan pengiraan permulaan kekuatan dinding, kerana jubin seberat banyak.

Pada masa yang sama, seramik tidak membakar, ia mudah dibersihkan dan dicirikan oleh peningkatan kekuatan. Jika garaj akan dijual dalam sepuluh tahun, lebih baik menghiasi dengan seramik. Sudah tentu mahal, tetapi untuk masa yang lama.

Untuk pembaikan mesin, adalah wajar untuk melengkapkan lubang pemeriksaan. Walaupun kerosakan yang paling tidak penting menjadi ujian yang serius, jika tidak mustahil untuk mendapatkannya tanpa lubang penonton. Dalam kes sedemikian, anda perlu pergi ke SRT dan membayar sejumlah besar untuk pembaikan.

Ringkasnya, susunan lubang pemerhatian akan segera dibayar. Berikut adalah urutan tindakan.

Langkah 1. Pertama, dimensi pit masa depan ditentukan dan penandaian dilakukan. Pada masa yang sama, perlu melihat baki - pertama, lubang harus agak luas, dan kedua, lebarnya harus sedemikian rupa sehingga apabila memasuki garaj tidak ada masalah.

Lebar yang diperlukan adalah 0.7 m, ia akan membuat anda berasa selesa ketika menjalankan pembaikan dan pada masa yang sama meninggalkan ruang yang cukup untuk manuver parkir.

Perhatikan! Apabila menandakan, anda perlu meninggalkan margin kira-kira 20-25 cm untuk ketebalan dinding.

Mengenai kedalaman, ia bergantung pada pertumbuhannya sendiri, tetapi sekali lagi adalah lebih baik untuk membuatnya lebih dalam daripada yang diperlukan - lebih mudah untuk melengkapi lantai tambahan daripada merombak lantai ketika mendalam.

Langkah 2. Pada akhir markup, anda boleh memulakan kerja-kerja tanah. Perkara yang paling sukar ialah menggali lubang, kerana lebih daripada 9 meter padu tanah perlu dikeluarkan.

Di akhir markup, anda boleh memulakan kerja-kerja tanah

Langkah 3. Lantai diratakan dan ditutup dengan "kusyen" 25 sentimeter runtuhan. Ia diperhatikan di mana terdapat relung untuk alat.

Langkah 4. Dinding boleh dicurahkan dengan konkrit atau bricked. Beton lebih dipercayai, oleh itu ia akan dipertimbangkan.

Masonry dinding bata

Pada mulanya, lantai dicurahkan, ketebalan 7-8 cm akan mencukupi. Untuk kebolehpercayaan, injap boleh dipenuhi. Seterusnya, kerja kayu yang dibina, yang secara beransur-ansur akan dicurahkan ke lapisan panjang 40 cm. Kelebihan atas diperkukuh dengan struktur logam, dan lampu dipasang.

Menamatkan lubang dengan jubin dan memasang lekapan

Perhatikan! Adalah dinasihatkan untuk menutup lantai konkrit dengan tangga kayu, kerana ia akan menjadi lebih menyenangkan untuk bekerja pada permukaan sedemikian.

Untuk kemudahan kerja, setiap instrumen mesti mempunyai tempatnya sendiri. Rak dan rak boleh dibeli sudah siap, tetapi mereka agak mahal, dan tidak selalu memenuhi keperluan pemilik kereta. Oleh itu, rak adalah yang terbaik dilakukan oleh diri sendiri. Nampaknya rumit, tetapi hanya pada mulanya.

Langkah 1. Pertama, dimensi ditandakan. Kebanyakan "kedai" rak dilengkapi dengan rak dengan lebar 1 m. Ini tidak mencukupi untuk alat ganti, jadi lebar perlu dibuat lebih besar.

Juga perlu meninggalkan pelepasan dari lantai sekurang-kurangnya 20 cm supaya tidak ada kesulitan dengan membersihkan lantai. Semua rak perlu berlubang - ini akan memberi dua kelebihan:

  • jadi lebih mudah untuk menghilangkan kotoran dan debu;
  • Lubang-lubang akan memberikan pengudaraan yang baik, yang akan menghalang hakisan atau kerosakan pada instrumen dengan kelembapan.

Unit rak - lukisan

Langkah 2. Bingkai logam diperbuat daripada paip berprofil atau sudut 30x30 untuk pembuatan rak. Bahagian-bahagiannya dikimpal atau digeret bersama-sama, maka rak dipotong. Biasanya, papan digunakan untuk ini, tetapi pilihan terbaik adalah papan lapis kelembapan tahan - ia lebih mahal, tetapi ia akan bertahan lama.

Seperti rak, rak adalah yang terbaik dilakukan oleh diri sendiri.

Langkah 1. Pertama, bilangan rak, saiz dan lokasi untuk pemasangan ditentukan.

Langkah 2. Selaras dengan pengiraan, semuanya disediakan:

Langkah 3. Peringkat pelekap menentukan lokasi pelekap. Lubang-lubang selanjutnya dibuat, di dalamnya ukiran dipalu.

Perhatikan! Untuk pengancing yang boleh dipercayai, anda perlu menggunakan cangkuk dengan cangkuk.

Langkah 4. Dengan langkah tertentu (mengikut lubang yang dibuat sebelum ini) di rak, penggantungan dengan mata ditetapkan. Mereka boleh dipaku dengan kuku biasa. Rak dipasang dipasang di atas dowels.

Perlu diingatkan bahawa rak gantung tidak boleh terlalu lama, jika tidak, mereka akan mematahkan berat badan.

Yang paling mudah untuk garaj akan menjadi rak kerja yang menggabungkan rak dan permukaan kerja. Oleh itu, alat-alat akan sentiasa berada di tangan, yang akan mengurangkan masa yang dihabiskan untuk mencari salah satu atau yang lain.

Untuk membuat meja kerja, bingkai logam dipasang di mana atas meja kayu dengan rak dipasang. Top work ditutup dengan keluli lembaran, supaya tidak merosakkan struktur semasa operasi.

Meja kerja perlu dilengkapi dengan beberapa soket untuk alat elektrik, dan juga memasang lampu pendarfluor, dilengkapi untuk tujuan ini dengan kurungan besi.

Peringkat 6. Garaj bawah tanah

Sering kali, garaj dilengkapi dengan ruang bawah tanah, di mana pemuliharaan disimpan. Masa ini, serta lubang pemerhatian, mesti difikirkan terlebih dahulu.

Langkah 1. Pertama keluarkan penutup lantai lama, selepas itu semua potongan dikeluarkan, dan garaj dibersihkan untuk menggali penggalian.

Langkah 2. Penggalian lebih lanjut dijalankan. Dalam kes ini, perhatian khusus perlu dibayar kepada jenis tanah, kerana jika tanah berpasir, maka dengan menggali ceroboh, dinding bilik dapat runtuh. Sebab itu adalah wajar untuk menggunakan pelbagai sokongan dari kayu dan logam.

Sekiranya tanah adalah tanah liat, maka tiada apa yang boleh ditakuti, kerana ia dapat menahan sebarang beban.

Langkah 3. Bahagian bawah ditutup dengan batu hancur dan dibongkar dengan teliti. Seterusnya, tetulang dipasang, lantai dituangkan dengan mortar konkrit.

Langkah 4. Dinding didirikan dari batu bata.

Langkah 5. Ruang bawah tanah ditutup dengan papan w / w, maka kalis air digunakan - bitumen atau bahan bumbung. Sebarang bahan penebat haba boleh digunakan untuk penebat.

Perhatikan! Ruang bawah tanah boleh dilengkapi walaupun paras air bawah tanah cukup tinggi. Untuk ini, tangki logam dikimpal di sepanjang lubang pondasi. Apabila paras air naik, tangki akan naik, dan pada musim panas hanya terletak di bahagian bawah.

Langkah 6. Ia hanya untuk menjaga ventilasi ruang bawah tanah. Untuk ini, paip keluli (2 pcs.) Diletakkan di atas paras tanah, lebih baik di dinding bertentangan struktur. Paip bekalan terletak dari bawah, dan paip ekzos, masing-masing, di bawah siling. Kedua-dua paip mestilah diameter yang sama.

Beberapa perkataan mengenai pengudaraan di garaj

Pengudaraan sedemikian, nampaknya tidak diperlukan, tetapi tanpa banyak debu akan berkumpul di garaj, yang memberi kesan negatif bukan sahaja kepada tubuh, tetapi juga bahagian dalaman kereta. Ya, dan asap ekzos berbahaya kepada tubuh.

Pilihan yang paling mudah dan paling berpatutan adalah pengudaraan semula jadi. Kerana ia dilengkapi dengan dua lubang (sama seperti ruang bawah tanah). Untuk kecekapan maksimum, paip masuk dan keluar mestilah dipasang secara menyerong, berhadapan dengan satu sama lain.

Video - Contoh Pengaturan Garasi

Anda boleh menyusun garaj secara bebas, walaupun ini akan mengambil banyak masa dan tenaga. Tetapi hasilnya akan lebih daripada membayar semua kos, kerana pada akhirnya anda bukan sahaja akan mendapatkan kotak auto, tetapi bengkel miniatur. Garaj akan menjadi tempat untuk berehat atau percubaan berani dengan kereta.

Baca di artikel laman web kami - tekan diri anda untuk garaj.

Dapatkan yang terbaik di mel

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =