Meletakkan tembok dengan tangan sendiri

Betapa betul untuk plaster dinding

Setiap orang yang memutuskan untuk memulakan pembaikan bebas dari apartmen, rumah atau premis lain memikirkan soalan ini. Melepa membantu melancarkan permukaan sekatan, dinding atau pesawat lain, menjadikannya sempurna walaupun. Bagaimana untuk menghapuskan kecacatan yang kelihatan pada pesawat dengan campuran?

Sebelum meratakan permukaan, anda perlu tahu bagaimana untuk memahat dinding dengan betul dan apakah plaster itu:

 1. Biasa. Digunakan untuk tujuan meratakan permukaan kerja, supaya ia boleh digunakan pada salutan hiasan dengan lapisan nipis. Plaster biasa melindungi dinding dari luar dari kesan buruk alam sekitar.
 2. Khas. Direka untuk meningkatkan penebat haba dan bunyi bilik. Campuran jenis ini membentuk lapisan perisai di permukaan, yang melindungi terhadap sinaran-X dan sejenisnya.
 3. Hiasan. Berkhidmat sebagai kemasan penamat, meningkatkan estetika estetik struktur.

Untuk dinding plesteran sering menggunakan campuran tersebut:

 1. Lada pasir mortar. Disyorkan untuk hiasan dalaman, kerana konsistensinya kurang kuat, tidak seperti mortar simen-pasir. Kelebihan campuran ini adalah kesucian ekologi dan kemudahan penggunaannya.
 2. Mortar simen-pasir. Boleh digunakan untuk meratakan permukaan dalaman dan luaran. Komposisi untuk kos yang agak kecil dapat berubah di luar pengiktirafan garaj batu bata atau berfungsi sebagai dasar untuk jubin di dalam bilik mandi. Apabila bekerja dengan plaster sedemikian, adalah mungkin untuk membetulkan kecacatan dinding yang ketara. Sekiranya penyelesaian telah disediakan dengan baik dan digunakan pada dinding, maka penutupan jalan akan bertahan selama bertahun-tahun.
 3. Campuran gipsum. Sesuai untuk hiasan dalaman. Penggunaan selenite dan alabaster menjamin kelancaran mutlak permukaan. Proses penamat campuran gipsum adalah cepat dan mudah. Kelemahan salutan adalah harga yang tinggi dan ketidakstabilan terhadap kelembapan.
 4. Campuran magnesia. Ini adalah komponen tambahan dalam penyediaan plaster khusus, yang digunakan untuk menyelesaikan kerja di dalam premis.

Orang yang melakukan kerja pembaikan perlu mengetahui cara memohon plaster dengan betul ke dinding. Kemudian anda boleh menentukan alat yang anda perlukan:

 1. Stucco spatula - inventori utama kerja penamat, tanpa yang anda tidak dapat lakukan. Terima kasih kepadanya proses dos bahan mentah, pencampuran, percikan, meratakan penyelesaian dilakukan.
 2. Ember liter. Ia adalah perlu untuk dos bahan penamat dan permohonan yang berhati-hati campuran.
 3. Poluterki. Terdapat pelbagai saiz dan direka untuk meratakan permukaan selesai dan grouting lapisan terakhir.
 4. Rumah Api - raki-peraturan, dengan bantuan yang mana tahap penerapan penyelesaian pada permukaan ditentukan.

Jika anda mempunyai semua alat yang diperlukan untuk penamat, maka anda boleh meneruskan penjajaran langsung. Untuk ini, anda perlu tahu cara memahat dinding dengan tangan anda sendiri. Proses ini melibatkan:

 • Membersihkan, pelembab dan penyediaan dinding dengan teliti. Jika penutup adalah batu bata, maka anda perlu membersihkan lipit, kedalaman yang sekurang-kurangnya satu sentimeter. Pada blok kayu dan cinder adalah perlu untuk meletakkan kedudukan kerap atau untuk mengetatkan grid bertetulang dengan diameter sel tidak lebih daripada lima sentimeter. Grid bersih lebih baik supaya ia tidak rosak oleh kakisan.
 • Letakkan sekam pada permukaan yang disediakan terlebih dahulu. Iaitu, di sudut-sudut penyebaran tanda-tanda larut, yang sama dengan ketebalan jisim plaster yang diperlukan. Di tempat-tempat ini beacon dilindungi dan penyelesaian lontaran dalam rongga di antara penanda dan dinding dalam tiga lapisan: pertama - obryzg lima milimeter campuran cecair, kedua - alasan itu adalah lapisan tebal (lebih tebal daripada obryzg) ketiga - nakryvki dua milimeter digunakan untuk tanah, yang telah dibekukan, dan selepas itu disamakan.
 • Plaster dinding utama dalam tiga peringkat. Beacons diletakkan di atasnya, dan kemudian mereka melemparkan penyelesaian.
 • Grout. Komposisi yang digunakan digosok dengan separuh bulatan dalam gerakan bulat yang intensif, dan baki berlubang timbul penuh dengan plaster segar.

Bagaimana untuk mengukur dinding dengan plaster

Plaster adalah bahan penamat yang sangat baik, yang membantu penjajaran sempurna. Bagaimana dengan betul ke dinding plester? Untuk ini anda perlukan:

 1. Keluarkan penamat dalam bentuk kertas dinding, lapisan atas plaster, yang sebelum ini di permukaan. Cuba simpan dinding (bata, yang lain) dari retak, cip, lompang.
 2. Memohon kot primer yang betul supaya plaster baru disusun dengan sempurna.
 3. Untuk mengukur kelengkungan permukaan sebelum pemasangan langsung pendulums. Lampirkan tahapnya dan hitung perbezaan antara titik atas dan bawah. Laman ini harus dipilih tidak kurang dari satu setengah meter untuk menubuhkan kelengkungan yang tepat. Sekiranya penurunan itu kurang daripada satu sentimeter, maka penapisan boleh dilakukan dengan dempul, tetapi titisan ketara memerlukan melepa.
 4. Kunci suar dengan bantuan alabaster dalam kedudukan menegak di sepanjang keseluruhan panjang ke ayunan atas. Thread profil dari atas ke bawah.

Sudah tiba masanya untuk mengetahui cara memasang plaster dinding dengan betul: terlebih dahulu kami menyediakan campuran tersebut, dan selepas melemparkan kami menerapkan larutan dari pendulum ke pendulum. Proses ini akan lebih cepat, jika anda menggunakan teknik khas - kompresor (senapang) untuk plaster. Selepas mengeringkan satu lapisan, kami memohon lagi. Jangan cuba untuk mengukur plaster sekaligus, mustahil. Selaraskan lapisan dengan spatula. Ia kemudian disapu dengan semitrater atau kertas pasir.

Mercusuar membantu untuk membuat sebarang permukaan dengan sempurna lancar. Mereka secara visual membolehkan anda melihat berapa banyak plaster yang perlu digunakan. Beacon bumbung dijalankan dengan cara klasik, yang sering digunakan dalam pembinaan: menarik sepasang tali sejajar dengan lantai dan siling, secara menegak dan menyerong. Cara menandai ini memberi gambaran yang jelas tentang ketidak seimbangan dinding, yang harus ditutup dengan plaster.

Jarak antara kord dan permukaan kerja dipilih dengan sewenang-wenangnya, tetapi ia sepatutnya mencukupi supaya tidak ada hubungan. Dua tanda pertama harus ditempatkan di sudut dinding dengan lekukan lima belas hingga dua puluh sentimeter dan diikat dengan alabaster. Perantaraan dipasang pada kord, yang dibentangkan antara profil yang muncul dari sudut. Bagaimanakah dengan betul untuk memahat dinding? Penyelesaian ini digunakan dari rumah api ke rumah api.

Plus melepa kaedah ini terdiri dalam penjimatan, kerana penggunaan plaster siap semakin berkurangan disebabkan oleh penggunaan lapisan nipis dan kerana kekurangan kerja-kerja persediaan susah payah untuk mempamerkan beacon. Oleh itu, untuk penjajaran tanpa suar, anda harus:

 • Permukaan dan debu yang dibersihkan ke dempul dalam tiga hingga lima sentimeter dengan spatula, dan kemudian berjalan peraturan untuk penjajaran separa.
 • Selepas mengeringkan lapisan pertama, gunakan peraturan untuk menyelaraskan tempat yang tidak dijawab.
 • Adakah anda berfikir bagaimana untuk merapikan sudut-sudut dinding? Dengan cara yang sama: mengeluarkan larutan yang berlebihan dan menambahnya ke lubang-lubang.

Arahan video: bagaimana untuk merapikan dinding

Bahan ini akan berguna sebagai pembina diri orang baru, dan juga plasterer yang berpengalaman, kerana tidak ada batasan untuk kesempurnaan manusia. Video akan membantu anda memahami cara memecahkan dinding dengan tangan anda sendiri menggunakan pelbagai penyelesaian. Tuan-tuan akan memberitahu secara terperinci dan menunjukkan bagaimana dengan betul mengadap dinding dengan plaster untuk menyiapkan mereka sepenuhnya untuk kot finish.

Dinding arca di rumah kaca dengan tangan mereka sendiri

Melakukan pembaikan utama ke apartmen, pejabat atau rumah, anda semestinya akan menghadapi keperluan untuk melepa. Proses ini sangat memakan masa dan memerlukan kemahiran profesional. Oleh itu, lebih baik mempercayakan kerja ini kepada pakar. Tetapi jika untuk menyelamatkan anggaran pembaikan, anda memutuskan untuk membuat kemasan dinding sendiri, kemudian sebelum mencampurkan mortar, bacalah panduan lengkap untuk meletakan dinding di dalam artikel kami.

Dinding melepa pas melalui beberapa cara.

 1. Dalam pesawat, menggunakan peraturan (tanpa suar). Pilihan ini sesuai, jika dinding secara keseluruhannya agak rata, tanpa perbezaan dan penyimpangan yang kuat.
 2. Align dinding ke mercusuar. Kaedah kedua adalah sesuai jika dinding mempunyai penyimpangan dan penyelewengan yang ketara.

Keperluan asas untuk kualiti kerja melepa dilakukan di SNiP III-21-73. Sangat penting untuk mengenali mereka, jika anda memutuskan untuk melakukan kerja sendiri, tetapi untuk mengupah pekerja. Kualiti kerja dibahagikan kepada 3 bahagian: untuk plaster yang mudah, baik dan berkualiti tinggi.

 1. Dengan melepa mudah, toleransi menegak dibenarkan tidak melebihi 3 mm setiap 1 m, tetapi tidak lebih daripada 15 mm untuk keseluruhan ketinggian bilik. Oleh itu, sisihan maksimum dinding untuk siling 2.5 m adalah 7.5 mm. Perbezaan yang licin yang dibenarkan, untuk setiap 4 meter persegi. - tidak lebih daripada 3 keping. Ketinggian atau kedalaman mereka tidak boleh melebihi 5 mm. Horizontal sisihan maksimum adalah 3 mm setiap 1 m.
 2. SNIP untuk pelapisan yang lebih baik memerlukan pematuhan yang lebih ketat dengan toleransi. Secara teguh - tidak melebihi 2 mm setiap 1 m, tetapi tidak lebih daripada 10 mm untuk keseluruhan ketinggian bilik. Dibenarkan kehadiran penyimpangan halus - tidak lebih dari 2 buah. pada 4 meter persegi. m, kedalaman kurang dari 3 mm. Bagi setiap meter secara mendatar, toleransi tidak melebihi 2 mm adalah dibenarkan.
 3. Keperluan yang paling ketat dalam SNIP ditunjukkan untuk plaster berkualiti tinggi. Penyimpangan menegak harus kurang daripada 1 mm setiap 1 m, tetapi tidak melebihi 5 mm untuk ketinggian bilik. Maksimum yang dibenarkan 2 ketidaksamaan untuk 4 meter persegi. m., kedalaman kurang dari 2 mm. Pada 1 m secara horizontal dibenarkan sisihan tidak lebih daripada 1 mm.

Dengan cara ini, anda boleh mengeluarkan penyelewengan dinding yang signifikan. Profil suar akan berfungsi sebagai penyumbat bagi kerja yang akan dilaksanakan dengan sempurna sama sekali dengan toleransi 1 mm / m 2.

Harga untuk kerja melepa adalah dari 600 rubel. untuk persegi. Mari kita kira berapa banyak yang boleh anda simpan jika anda tidak menyewa pekerja.

Pertama sekali, anda perlu membeli puncher dan paras gelembung 2 m. Semua habis-habis lain akan disenaraikan di bawah. Semua aksesori ini akan cukup untuk 6,000 Rubles, jadi anda akan menjimatkan selepas meratakan satu dinding dengan luas 15 meter persegi. m.

Sekiranya anda ingin mengukur kawasan dinding 90 meter persegi. m., maka simpanan akan sekurang-kurangnya 30000 Rubles! Seluruh alat akan kekal dengan anda selama-lamanya, dan jika sudah ada, itu adalah dosa untuk tidak menggunakannya. Jika kita plaster dinding diri kita, kita pasti akan memastikan kualiti mereka.

Sekarang penyelesaian yang popular untuk plaster adalah campuran pada gipsum dan asas simen. Kami akan bercakap tentang meratakan dinding dengan campuran plaster kerana sebab-sebab berikut.

 • Ia adalah mungkin untuk memohon lapisan tebal sehingga 5 cm, tanpa rupa retak.
 • Tidak seperti simen, campuran gypsum tidak tertakluk kepada pengecutan.
 • Gypsum mempunyai keplastikan yang tinggi.
 • Oleh kerana lekatan yang tinggi ke pangkalan dan berat kecil, adalah mungkin untuk mengukur siling.
 • Gypsum mempunyai haba yang lebih baik dan penebat bunyi, dan juga membolehkan dinding untuk "bernafas".
 • Kemungkinan melapangkan tapak konkrit yang lancar tanpa mengukuhkan jaringan.

Daripada campuran gypsum, produk yang paling popular ialah syarikat Jerman Knauf-Rotband. Juga terdapat campuran plaster Akan Menetapkan Gypsum, Volma Layer, Forman No. 10 dan lain-lain.

Logam beacon

Beacons logam adalah profil sempit besi tergalvani dengan lubang berlubang yang akan bertindak sebagai penghenti untuk melepa. Mengendalikan mereka sebagai "peraturan", kami mengeluarkan penyelesaian yang berlebihan. Panjang standard beacon adalah 300 cm, kedalamannya ialah 3, 6 dan 10 mm. Pengancing beacon logam di dinding dibuat dengan bantuan skru dan perforator.

Dinding halus boleh dibuat tanpa beacon logam. Sebaliknya, suar buatan dari gypsum terdedah. Ini menjimatkan masa (anda tidak perlu mengeluarkan suar, kemudian plester shtroby dari mereka) dan mengurangkan penggunaan plaster.

Pengeluaran isyarat gipsum adalah seperti berikut:

 1. di dinding di mana plester akan dibuat, membaiki skru dowel;
 2. menggunakan tahap konvensional atau laser, skru ditetapkan ke ketinggian yang dikehendaki;
 3. pada skru skru mengenakan profil logam atau bar kayu rata;
 4. memegang profil dengan tangan, meletakkan penyelesaian plaster di bawahnya;
 5. mengeluarkan kelebihan gypsum, profil itu dibuang.

Jalur gypsum yang dihasilkan akan menjadi suar, jalur tersebut dibuat di seluruh dinding.

Untuk maklumat lanjut mengenai cara membuat suar gipsum, lihat video:

Di samping logam dan gipsum, terdapat juga suar plastik. Mereka serupa dalam banyak aspek kepada rakan logam mereka, tetapi mereka tidak diperbuat daripada keluli tergalvani, tetapi plastik berkekuatan tinggi. Kuatkan suar plastik ke dinding dan juga logam dengan skru. Kelemahan jenis rumah api ini adalah kerapuhan mereka, dengan serangan yang kuat oleh peraturan.

Peralatan dan Bekalan yang Diperlukan

 • campuran plaster;
 • beacon 3-6-10 mm;
 • perforator dan penyesuai dengan muncung untuk membuat penyelesaian;
 • butik dari dimensi yang diperlukan;
 • skru kayu dengan langkah yang jarang berlaku;
 • Pemutar skru Phillips;
 • tahap gelembung - 2 meter;
 • Gunting untuk logam atau Bulgarian untuk memotong suar;
 • tukul;
 • ketebalan bob;
 • peraturan aluminium - peraturan 2 meter dan 2.5 meter untuk pemasangan rumah api;
 • spatula luas - 15 cm;
 • keluli besi;
 • baldi;
 • asas akrilik;
 • primer untuk rawatan dinding konkrit dan halus;
 • Berus lebar atau roller dengan mandi untuk memohon primer;
 • rolet;
 • sarung tangan perlindungan tangan.

Senarai ini mengagumkan, tetapi anda mungkin sudah mempunyai beberapa. Kos utama adalah pukulan, tahap dan disetrika, selebihnya tidak terlalu mahal. Juga, anda tidak boleh menyimpan pada instrumen sebegini sebagai "peraturan" - ia adalah rak aluminium yang panjang dengan kelebihan tajam, dengan itu, anda membuat meratakan penyelesaian dengan senarai lantai atau plaster lantai. Peraturan ini mudah untuk memeriksa kelancaran permukaan.

Apabila semua bahan dan alat dibeli, anda boleh meneruskan untuk meratakan dinding. Terutama penting ialah tahap penyediaan, memandangkan pemasangan rumah api yang betul adalah kerja yang paling sukar. Anda boleh melakukan ini dengan cara yang berbeza, kami akan menerangkan satu daripada kaedah yang tersedia. Dengan tahap laser, langkah ini menjadi lebih mudah.

Menanda dinding, penyetempatan dan pemasangan rumah api

 • Pertama sekali, berhati-hati memeriksa permukaan dinding. Terapkan tahap kepada mereka dan lihat berapa sisihan menegak. Kemudian cari dengan bantuan peraturan yang panjang semua gundukan dan gumpalan, memohon dari sudut yang berbeza. Kenal pasti penyelewengan yang ditandai dengan penanda.
 • Seterusnya, kami membuat markup di bawah rumah api. Katakan anda mempunyai dinding 4.5 meter panjang dengan ketinggian siling 2.75 meter, dan ia mempunyai pintu 90x205 cm. Contohnya ditunjukkan dalam foto.

 • Pertama sekali, tetapkan suar ekstrem di kedua-dua belah pihak. Untuk melakukan ini, anda perlu berundur dari sudut sekitar 30 cm dan lukiskan garis menegak.
 • Untuk mengendalikan peraturan dua meter, jarak di antara suar adalah kira-kira 130-160 cm. Ia lebih mudah untuk menarik garis yang betul terlebih dahulu, kerana kami mempunyai pintu di sana. Tinggalkan 1.6 meter dan lukiskan lagi garisan.
 • Sehingga baris seterusnya adalah 2.3 meter, jadi kami membahagikan jarak ini pada separuh, pada akhirnya anda masih perlu membuat garis lain melalui 115 cm. Anda harus mendapatkan tanda seperti dalam foto.
 • Sekarang sekali lagi kita kembali ke garis yang melampau.
 • Langkah kembali sepanjang garis yang ditandai dari lantai hingga 15 cm (275 cm siling - 245 cm beacon, bahagikan dengan 2 = 15 cm) dan lubang gerudi pada titik ini. Skru di dalamnya dowels dengan skru supaya mereka tahan ketat. Tarik kord secara mendatar di antara kedua sudut bilik.
 • Langkah kembali dari sudut 245 cm dan lakukan perkara yang sama. Akibatnya, anda perlu mendapatkan 2 garis selari. Di tempat-tempat di mana benang akan menembus tanda-tanda garisan, tandakannya dengan penanda. Pada gerudi tanda di titik-titik lubang ini dan gerakkan dowel tanpa skru.
 • Akibatnya, anda mempunyai 2 lubang yang berada di sepanjang garis. Skru sudut boleh dibongkar, tetapi dowels masih berguna. Urutan persediaan Beacon
 • Penyediaan dinding untuk melepa melibatkan penyebuan mandatori permukaan sebelum memohon mortar. Ini dilakukan untuk meningkatkan bahan melekat, menghilangkan habuk dan mengurangkan penyerapan kelembapan. Terutamanya dengan banyaknya dengan permukaan penyerap seperti bata dan konkrit berudara.

 • Untuk permukaan licin, gunakan "Hubungan konkrit", dan untuk permukaan yang sangat menyerap dan berliang - tanah penembusan yang mendalam.
 • Apabila dinding kering, anda boleh terus bekerja pada susun atur. Kencangkan sekrup 4 atas dan 2 atas. Sebagai contoh, jika anda mempunyai dinding di bahagian atas dipenuhi sehingga 1.5 cm, jarak antara topi dan dinding adalah kira-kira 2.5 cm (1.5 + 0.6 tdk sama rata beacon saham + 0,3-0,5).
 • Apabila anda mengetatkan skru, letakkan tepi tajam ke topi dan lihat betapa anda perlu membetulkan topi bawah. Barisan menegak yang tegas hendaklah diperolehi.
 • Begitu juga dengan skru sudut kedua. Ini adalah tahap yang paling sukar dalam melepa dinding, jadi pendekatan dengan berhati-hati. Anda juga boleh menggunakan garis plumbum dari skru atas, atau tahap laser.
 • Sekarang pastikan bahawa suar tidak akan dilekatkan selepas dipasang. Untuk melakukan ini, tarik tali pepenjuru ke atas skru mengetuk diri. Letakkan sekeping suar di bawahnya dan periksa bahawa ia sesuai secara bebas di bawah kord. Kemudian tarik pepenjuru kedua. Sekiranya semuanya berjalan dengan lancar, selaraskan skru baki dengan sudut.
 • Di antara topi teratas, tarik kord di atas topi. Profil lendir mesti dilepaskan di bawahnya secara bebas. Dengan cara yang sama, laraskan skru pusat, topi mereka sepatutnya menyentuh tali.
 • Ulangi sama untuk baris bawah. Anda harus mempunyai 8 skru dalam satu satah.
  • Potongkan beacon itu sedikit kurang dari jarak antara dowels. Dalam kes kami, akan ada optimum 2.4 meter.
  • Sediakan campuran semikonduktor sedikit untuk suar lampu. Untuk melakukan ini, tuangkan sedikit air dalam baldi dan tuangkan campuran. Sempurna bercampur dengan spatula atau perforator dengan muncung.
  • Konsistensi penyelesaian harus sedikit lebih cair daripada keju kotej. Plaster siap tidak boleh jatuh dari spatula.
  • Sapukan plaster di sepanjang garisan, supaya ia menonjol di belakang topi skru sendiri mengetuk. Dorong suar ke dalam campuran dengan bantuan peraturan, tetapi jangan lebih mendalam daripada melekatkan topi. Ini paling mudah dilakukan bersama - satu orang di atas, yang lain dari bawah.
  • Pastikan tahap suar dipasang dengan peraturan dan tahap yang panjang, jika perlu, membetulkan kedudukannya. Kemudian anda boleh tarik skru keluar dari dinding.
  • Jangan lupa untuk membersihkan peraturan dari campuran sehingga ia kering, dan teruskan ke mercusuar seterusnya.

  Oleh kerana ini adalah perkara yang sukar bagi plaster pemula, kami mengesyorkan anda melihat proses memasang suar pada video:

  Apabila beacon dipasang dengan selamat, anda boleh meneruskan ke dinding plasternya.

  • Tuangkan kira-kira 1/3 baldi air dan tambahkan larutan, mencampurkannya dengan pengadun.
  • Semakin tebal lapisan yang anda merancang untuk memohon, semakin tebal penyelesaian harus, tetapi ia tidak boleh mengalirkan spatula. Walau bagaimanapun, pastikan anda membaca arahan pada pakej dengan campuran.
  • Sekiranya dinding-dindingnya menyerap kelembapan, ia perlu melembapkan mereka terlebih dahulu sebelum melepa. Basah sahaja kawasan yang anda ingin potong, cara yang paling mudah untuk melakukannya dengan senapang semburan. Jika anda tidak melakukan ini, plaster akan dengan cepat menyerah semua kelembapan, sebelum ia dapat ditangkap, dan retak.
  • Penggunaan plaster ke dinding oleh profesional dibuat dengan cara menutup mortar dengan spatula di dinding. Anda boleh cuba menerapkannya kepada orang jahat, dan segera selarinya di dinding, jika anda begitu selesa.
  • Jadikan penjajaran dinding dari bawah ke atas. Lapisan plaster sepatutnya padat, tanpa ketinggalan, dan melepasi mercusuar.
  • Kemudian ambil peraturan dan kelebihan tajam, serenjang dengan rumah api, mula memandu mereka. Jika anda mematuhi peraturan di sudut, maka keluarkan kelebihannya. Alignment dengan peraturan bermula pada batas bawah beacon. Dengan gerakan zigzag, perlahan perlahan ke atas, dan keluarkan kelebihan dengan meletakkannya dengan spatula.

 • Dibentuk gelembung dan penyelewengan pada plaster mesti dibuat semula, di tempat-tempat ini penyelesaian tidak sampai ke dinding.
 • Tanggalkan mortar pada titik ini dengan spatula dan kot lagi. Kemudian, sekali lagi, ikut peraturan untuk tempat ini.
 • Selepas ini, sekali lagi, ikuti peraturan di sepanjang ketinggian keseluruhan, tanpa gerakan zigzag dan menekan, untuk akhirnya meratakan permukaan. Pelbagai membuang lagi pada dinding di atas. Jalankan perkara ini 3-4 kali sehingga penyelesaian berlebihan tetap berlaku. Adalah sangat penting kemudian untuk mengikuti peraturan dari atas ke bawah - anda mengeluarkan sebahagian daripada larutan yang berlebihan.
 • Seterusnya, cairkan bahagian baru plaster dan ulangi langkah-langkah sehingga anda mencapai bahagian atas suar.
 • Setelah menghantar bahagian atas hujung rumah api, pergi ke sel seterusnya. Apabila semua jalur dilekatkan, akan ada tempat berhampiran lantai dan siling. Ia perlu dimeteraikan setelah larutan telah dikeringkan di dinding.

  Apabila lekapan melepa berhampiran pintu dan tingkap, gunakan penyelesaian bertindih, seperti yang ditunjukkan dalam foto.

 • Isi lekuk yang tinggal di sepanjang tepi dengan mortar dan aras tanpa suar menggunakan satah datar plaster baru. Pastikan peraturannya tegak atau cenderung.
 • Ini adalah teknologi meratakan dinding oleh mercusuar. Sekarang anda perlu menyemak hasil kerja - untuk ini, gunakan peraturan di sudut yang berbeza.
 • Sekiranya terdapat lebih banyak bukit daripada 1 mm - keluarkan kelebihan itu dengan kelebihan tajam malk itu. Jika anda mendapati retak - melindungi mereka dengan penyelesaian cecair dan menyamakan peraturan.
 • Kini penting untuk mengeluarkan suar logam dari dinding, jika tidak, mereka akan berkarat. Untuk melakukan ini, cabut mereka dengan pemutar skru, dan luntur mereka keluar dari plaster.
 • Letakkan batang dan cairkan mortar. Untuk membuat campuran padat menembusi slot, gunakannya dalam pergerakan berbentuk X.
 • Jika dinding mempunyai perbezaan besar lebih daripada 5 cm, perlu menghasilkan plaster dalam dua lapisan. Lapisan pertama digunakan tanpa meratakan, dan sehingga ia masih, gunakan spatula di atasnya untuk membuat penyelewengan besar (serif). Selepas beberapa hari, anda boleh memohon lapisan kedua, sebelum menyusun dinding.

  Walau bagaimanapun, untuk penyelewengan yang lebih besar, ia akan menjadi lebih cepat untuk menilai dinding dengan papan gypsum.

  Untuk lebih memahami proses meratakan dinding, lihat tutorial video berikut mengenai plaster:

  • Peringkat terakhir adalah grouting plaster. Untuk memudahkannya, lebih baik memulakan mortar sebelum mengeringkan penyelesaian. Untuk melakukan ini, cairkan plaster pada bahagian kecil dalam konsistensi yang lebih cair. Sebelum grouting, lembapkan sekatan kecil dinding kira-kira 1 meter persegi.
  • Guna penyelesaian kepada malk dan lancar dengan lapisan nipis. Kemudian tingkatkan persegi ini dengan pusat membeli-belah di sudut 45 darjah, dengan tekanan yang kuat.
  • Teruskan melicinkan dataran, sehingga larutan berhenti terkumpul pada kayu, sambil mengeluarkan lebihannya. Permukaannya hendaklah licin dan lancar.
  • Ulangi langkah-langkah ini, tetapi setiap alur baru diletakkan ke arah sebelumnya. Cuba untuk bekerja tanpa gangguan, mengganggu hanya dengan mencampurkan penyelesaian.

  Perhatikan! Jika anda meratakan dinding di dalam bilik mandi di bawah jubin, lapisan minimum plaster hendaklah 10 mm. Di samping itu, grout itu tidak diperlukan, memandangkan untuk melekatkan jubin yang paling besar ke dinding, diperlukan untuk membuat penyelewengan tiruan.

  Hasil kerja ditunjukkan dalam foto:

  Melepa dinding luar (facades) di sepanjang rumah api menggunakan teknologi hampir sama seperti di dalam premis. Perkara utama di sini adalah untuk memerhatikan rejim suhu. Suhu di jalan harus melebihi sifar.

  Untuk fasad, campuran simen dan pasir biasanya digunakan. Untuk ketahanan yang lebih besar di muka bumi, anda boleh melekatkan logam dan memvulkannya. Sangat penting untuk menggunakan grid jika dinding rumah dibuat daripada batu bata silikat.

  Kami telah mengkaji dengan terperinci bagaimana dinding dinding dengan bantuan rumah api. Kini anda boleh dengan mudah menghasilkan karya-karya ini dengan tangan anda sendiri. Jangan putus asa jika anda tidak melakukannya dengan betul pada kali pertama, semuanya berjalan dengan pengalaman, dan anda pasti akan belajar bagaimana membuat dinding dengan sempurna walaupun. Kami juga mengesyorkan anda membaca artikel kami tentang cara memohon plaster hiasan.

  Pelajaran video untuk pemula adalah bagaimana untuk betul memahat dinding dengan tangan anda sendiri menggunakan plaster simen. Penjajaran dinding bata dengan plester pada mercusuar dan tanpa mereka.

  Kaedah memohon plaster hiasan dengan tangan mereka sendiri, lukisan dan teknologi varnishing. Cara menggunakan dempul konvensional untuk melegakan dinding.

  Pilihan panel dinding dari PVC untuk bilik mandi. Penutup dinding dengan panel plastik di bilik mandi dan loggia. Rawatan permukaan dan pemasangan panel (arahan dengan foto).

  Saya menyambut jaring dengan bantuan. Lapisan sehingga 4cm

  Berapa banyak dataran perlu dilakukan pada hari plaster di tangan?

  Rumah Api kemudian tarik keluar!

  1. Bagaimanakah profil siling bersalut zink dibakar? Jangan membeli profil rendah berkualiti murah yang tidak akan berkarat. Ia tidak perlu untuk memotong profil tergali dengan "Bulgaria", ia mudah dipotong dengan gunting, dan di bawah pengaruh suhu tinggi lapisan galvanizing dimusnahkan.

  2. Profil mantel berfungsi sebagai elemen pengukuhan yang memegang bentuk yang telah ditetapkan. Kenapa tidak seorang pun memilih suar sudut, mereka juga, pada pendapat anda, karat.

  3. Jika peraturan "berjalan" tergantung pada suar (seperti dalam video), itu bermakna prestasi yang lemah dan tidak mematuhi teknologi aplikasi. Sudah tentu, lebih mudah untuk memohon plaster sebagai dahsyat, kemudian cepat merobek rumah api dan membaiki semua plaster, kemudian membentuk acuan dempul di atas. Ini adalah gaya penyewa yang banyak diupah, mereka tidak peduli dengan kualiti dan penggunaan bahan, perkara utama dengan cepat. Ya, anda boleh mengambil wang untuk menyegel sendi dan meratakan dinding dengan dempul.

  Untuk merobek atau tidak merobek keluar suar bergantung kepada berapa kerap peraturan dibawa di sepanjang rumah api dan berapa banyak mereka menghancurkan pada masa yang sama, kerana salutan zink dengan geseran yang kuat, oh, malangnya, telah dipadamkan.

  Berapa banyak milimeter plaster yang dibenarkan?

  Bergantung pada jenis plaster. Jika kita bercakap tentang Rothband, sekurang-kurangnya 5 mm, tetapi tidak lebih daripada 20-30 mm pada satu masa. Lapisan 50 mm boleh dibuat dalam dua set.

  Terima kasih artikel yang sangat berguna

  Beritahu saya, dan apabila anda perlu meletakkan sudut di luar, selepas melepa permukaan, semasa, atau sebelum melepa.

  Terima kasih banyak untuk pelajaran video!

  TERIMA KASIH! Artikel yang sangat jelas.

  Terima kasih kerana artikel itu. Tidak lama lagi saya akan memahat dinding di lorong. Laporkan dalam blog.

  Ciri-ciri plastering dinding dengan tangan mereka sendiri

  Meletakkan dinding dengan tangan mereka sendiri disarankan untuk dilakukan hanya oleh tuan rumah yang mempunyai pengalaman menyelesaikan kerja. Sekiranya tidak ada pengalaman seperti itu, anda harus memilih seksyen kecil dinding atau mengambil sekeping drywall dan berlatih di atasnya. Jika hasilnya jauh dari yang dikehendaki, lebih baik jangan cuba untuk menyelamatkan, tetapi segera hubungi syarikat pembinaan. Yang lain dinasihatkan untuk mengikuti arahan yang diberikan.

  Melepa dinding dengan tangan mereka sendiri dapat dilakukan dengan dua cara. Dalam kes pertama, penyelesaiannya hanya diterapkan pada dinding, selepas itu mereka disamakan dengan peraturan. Di kedua, sebelum meletakan dinding, pasang lukisan suar atau benang tali untuk menunjukkan tahap. Operasi ini diperlukan hanya dalam keadaan dinding yang tidak sekata. Kedua-dua kaedah melepa dinding dianggap asas, tetapi setiap tuan boleh membuat penyelarasan kecil kepada teknologi.

  Menurut peraturan moden SNiP III-21-73, terdapat 3 jenis salutan:

  1. Berkualiti rendah. Jenis plester ini sesuai untuk menyelesaikan dinding dengan tangan anda sendiri di premis bukan kediaman. Penyisihan menegak dan mendatar yang dibenarkan adalah 3 mm setiap 1 meter. Juga untuk setiap 4 meter persegi, 3 penyelewengan licin dibenarkan, kedalaman yang tidak melebihi 5 mm. Permukaan melepa boleh menjadi penyelesaian permulaan yang murah.
  2. Kualiti sederhana. Dalam kes ini, keperluan untuk permukaan adalah lebih ketat: penyimpangan dalam menegak atau melintang tidak boleh melebihi 2 mm setiap 1 m. Berkenaan dengan kelancaran yang licin, bilangan mereka adalah terhad kepada 2, dan kedalaman adalah 3 mm. Jadi anda boleh plaster facades.
  3. Berkualiti tinggi. Keperluan untuk jenis salutan ini adalah yang paling sukar. Penyimpangan dalam garis mendatar dan menegak tidak boleh melebihi 1 mm setiap 1 m, dan penyimpangan licin tidak boleh melebihi 2, dan kedalaman mereka tidak boleh melebihi 2 mm.

  Bergantung pada bahan dari mana dinding untuk plester dibuat, dan juga di lokasi mereka (di luar atau di dalam bangunan), campuran plaster berbeza dan teknik penggunaan digunakan. Sebelum dinding melepa dengan plaster gipsum atau komposisi lain, perlu mempelajari beberapa jenis finishing asas yang berbeza.

  Struktur sebegini biasanya selesai dengan plester berdasarkan simen. Dalam sesetengah kes, kapur sedikit ditambah di dalamnya untuk meningkatkan kemuluran dan rintangan kelembapan bahan. Ketebalan lapisan plaster pada dinding bata tidak boleh melebihi 3 cm. Ia juga disyorkan untuk menggunakan rangkaian pengukuhan untuk menguatkan lapisan.

  Apabila menghias dinding bata, perlu menggunakan mesh mengukuhkan untuk mengukuhkan lapisan plaster

  Jika kita bercakap tentang menghadapi batu bata, maka agak sukar untuk bekerja dengannya. Permukaannya sangat licin, jadi penyelesaiannya dapat diturunkan walaupun mesh memperkuat digunakan. Bahan semacam itu harus terlebih dahulu dibersihkan dengan primer khusus, hanya kemudian teruskan untuk menyelesaikannya.

  Permukaan licin jenis ini dipersiapkan dengan primer yang mengandungi pasir atau tepung kuarsa. Bahan ini meningkatkan lekatan dan memberikan sentuhan yang lebih padat plaster dengan dinding. Untuk menyelesaikan permukaan ini, plakat digunakan berdasarkan simen, di mana campuran gypsum atau calc-gypsum sedikit ditambahkan. Untuk dinding konkrit kasar, plaster semen biasa tanpa komponen tambahan cukup. Perkara utama hanya memprosesnya dengan "hubungan konkrit" sebelum melepasi permukaannya sendiri.

  Dinding konkrit disyorkan untuk dirawat dengan primer "hubungan konkrit"

  Sekiranya bangunan itu didirikan atau dilindungi dengan blok gas atau buih, kerja melepa akan cepat dan mudah. Di peringkat awal, hanya perlu untuk merawat dinding dengan penembusan penembusan yang mendalam. Permukaan sedemikian boleh ditampal dengan plaster gypsum, mortar konkrit atau limau.

  Kepada nota! Pada masa ini, pelbagai plakat yang sesuai untuk permukaan dan keadaan operasi tertentu dibentangkan di kedai-kedai pembinaan. Pengilang menunjukkan perkadaran di mana untuk mencairkan campuran, dan memberi cadangan yang berbeza untuk digunakan, jadi tidak akan ada masalah dengan pilihan masalah.

  Penyediaan dinding dari konkrit selular hingga melepa

  Alat dan bahan yang diperlukan

  Untuk plaster dinding, anda harus menyimpan pada habis-habis dan alat berikut:

  • penyelesaian, primer (akrilik atau "hubungan konkrit"), dempul;
  • melukis cat, skru mengetuk diri, dowels;
  • pemutar skru, tukul, gunting logam atau Bulgaria;
  • perforator dengan satu set latihan dan pengadun muncung, tangki pencampuran;
  • tingkat bangunan, plumb, rolet;
  • benang, penanda atau pensil;
  • spatula (lebar dan sempit), berus atau roller, biasanya diseterika.

  Di samping itu, anda perlu menjaga pakaian kerja, sarung tangan pelindung dan topi. Senarai di atas agak besar, tetapi perkara utama di sini adalah perforator dan satu set latihan, semua yang lain bukanlah kos yang tinggi.

  Makanan dan alat untuk aplikasi plaster

  Terdapat beberapa peringkat plastering dinding. Hanya dengan penuh kepatuhan setiap mereka boleh mendapatkan salutan berkualiti yang akan bertugas selama bertahun-tahun.

  Dinding stuko dengan tangan mereka sendiri memerlukan persiapan yang teliti.

  1. Pertama anda perlu menyingkirkan lapisan lama. Anda perlu mengeluarkan cat, kertas dinding atau plaster hiasan. Lapisan awal plaster boleh dibiarkan hanya jika ia kukuh, jika tidak, ia juga akan jatuh.
  2. Selepas itu, anda perlu mengetuk seluruh permukaan dinding dengan tukul untuk mendedahkan bintik-bintik lemah, yang dipenuhi dengan dempul atau mortar pasir simen.
  3. Unsur logam yang boleh dikeluarkan dikeluarkan dari dinding (ini boleh paku, skru, dll), dan tetulang dipotong dengan Bulgaria dan dirawat dengan sebatian anti-menghakis.
  4. Sebelum plaster dengan tangan mereka sendiri, mereka juga meliputi perabot dan permukaan lain dengan filem.

  Kerja persediaan sebelum melepa

  Mula-mula anda perlu menyemak dinding dengan tingkat bangunan dan mengetahui penyelewengan, untuk ini anda perlu memohonnya ke bahagian yang berlainan di permukaan secara mendatar dan menegak. Selepas ini, anda perlu mencari semua gundukan dan hollows, memohon peraturan ke dinding. Kecacatan ini harus ditanda dengan pen atau pensil. Sekiranya penyimpangan lebih daripada 3 cm, perlu mengeluarkan kelopak dengan bulgarian, dan mengisi rongga dengan dempul.

  Sekarang anda boleh meneruskan terus ke tanda untuk tanda suar lukisan. Mulailah dari sudut-sudut bilik, mundur dari mereka hingga 30 cm dan lukis garis menegak lurus dari siling ke lantai. Kemudian mundur 160 cm dari garisan yang ditarik dan tahan yang seterusnya, dan sebagainya sehingga akhir dinding. Selepas itu adalah perlu untuk menentukan panjang rumah api itu. Dalam kes ini, anda perlu mengambil kira bahawa lantai dan siling harus ditarik balik sebanyak 15 cm dan tandakan perkara ini. Di lubang-lubang gerudi lubang dan memasang ukiran dengan sekrup.

  Kaedah untuk menandakan suar plaster

  Kemudian tarik kord dari sudut ke sudut mendatar - di siling dan lantai. Hasilnya mestilah dua baris selari. Kord itu akan menyeberangi seluruh garisan menegak, di titik persilangan, tanda, lubang gerudi dan pemasangan ukiran tanpa skru. Hasilnya, anda perlu mendapatkan dua baris lubang yang betul-betul di sepanjang satu baris.

  Tahap ini adalah wajib, sejak jangka waktu operasi permukaan masa depan bergantung kepadanya. Primer meningkatkan lekatan dinding, jadi plaster akan lebih baik dan lebih lama untuk tetap di atasnya, di samping itu, primer dapat berfungsi sebagai agen antiseptik, meningkatkan ventilasi permukaan dan berfungsi untuk menghilangkan debu. Sebatian yang menembusi dalam digunakan untuk menamatkan dinding bata atau permukaan konkrit selular, untuk halus yang boleh anda lakukan "Hubungan konkrit".

  Primer yang dipilih dicurahkan ke dalam bekas cat, dan roller atau berus dicelup ke dalamnya, kemudian tekan alat pada permukaan khas pada bekas dan memproses seluruh area. Selepas menggunakan lapisan pertama, anda perlu menunggu kira-kira 2-3 jam, kemudian ulangi prosedur, dan biarkan dinding kering selama 10-12 jam.

  Proses penyusunan ini membolehkan untuk meningkatkan lekatan plaster ke dinding, yang bermaksud bahawa salutan akan bertahan lebih lama

  Beacon dipasang menggunakan teknologi berikut:

  • Pertama skru skru atas ke dalam lubang-lubang, selepas itu satu peraturan dilampirkan pada salah satu daripadanya dan periksa seberapa jauh skru diskrukan, supaya garis garis tegak lurus di antara topi mereka. Ini juga boleh diperiksa oleh paip dari skru menegak atas. Oleh itu, semua pengikat diperiksa dan diselaraskan.
  • Kemudian, anda perlu tarik dua garis pepenjuru antara engsel pengikat, kemudian letakkan suar di bawahnya dan tahankannya untuk memeriksa sama ada suar akan kemudiannya dilakukan. Sekiranya produk itu berpaut ke benang, perlu mengkaji semula tahap skru. Seterusnya, tarik tali di antara pengikat atas dan bawah dan juga periksa mereka dengan suar.
  • Sekarang anda perlu mengira jarak antara dowels atas dan bawah dan memotong profil laras supaya ia berundur 5 cm dari setiap sisi.
  • Selepas itu, sediakan sedikit plaster mengikut resipi yang diberikan oleh pengeluar pada pakej.
  • Kemudian, mereka mengambil penyelesaiannya dan menerapkannya ke dinding di sepanjang garis menegak, kemudian ambil beacon potong dan tekan ke dalam larutan supaya ia berada pada tahap yang sama dengan skru skru. Operasi ini lebih baik dilakukan dengan rakan sekaligus untuk menolak suar dari atas dan ke bawah.
  • Pada akhirnya, anda perlu menyemak ketepatan pemasangan paras rumah api dan keluarkan skru menegak sendiri dari dinding.
  • Oleh itu, adalah perlu untuk menetapkan profil di sepanjang semua garisan menandakan dan membolehkan campuran untuk menguatkan.

  Mengenai cara memohon plaster dengan betul, mari bercakap dengan lebih lanjut.

  Penggunaan plaster ke dinding akan dipertimbangkan menggunakan contoh komposisi gypsum.

  1. Ia bermula dengan mencampurkan penyelesaian dan menyediakan alat yang diperlukan. Sekiranya dinding diperbuat daripada konkrit atau batu bata selular, maka sebelum selesai, anda perlu melembapkannya dengan air. Hakikatnya adalah bahawa bahan-bahan tersebut menyerap air, jadi plaster tidak akan mempunyai masa untuk mendapatkan kekuatan sehingga ia kering sepenuhnya dan menjadi retak. Basahkan dinding lebih baik dengan bantuan pengabut, tetapi jika tidak ada satu, anda boleh lakukan dengan spons biasa.
  2. Penyelesaian ini digunakan pada dinding dengan dua kaedah. Kaedah capes digunakan oleh penunggang profesional. Kerana ia jelas dari tajuk, bahan itu hanya ditaburkan ke permukaan, dan kemudian diregangkan. Untuk tuan yang tidak berpengalaman, teknologi lain untuk dinding melepa lebih baik. Mula-mula anda perlu mendail penyelesaian pada spatula yang luas, memindahkannya ke permukaan dan meregangkannya dengan pad pelapis. Melepa di dinding

  Awak perlu tahu! Apabila dinding menghias dengan plaster gipsum, lapisan mesti menutupi dinding dan sedikit melampaui beacon.

  Menyelaraskan lapisan plaster dengan peraturan

 • Kemudian anda perlu melalui pemerintahan sekali lagi pada jalur yang diproses, tetapi sekarang anda boleh bergerak dari bawah ke atas, prosedur ini perlu diulang sehingga 5 kali, sehingga anda mendapat permukaan rata yang ideal. Dengan cara yang sama semua jalur dilekatkan.
 • Tidak dirawat adalah kawasan di sudut, berhampiran lantai di bawah siling. Teknologi plastering dinding gipsum membayangkan penamat mereka selepas pengeringan kawasan utama.

  Hiasan sudut dan dataran di lantai dan siling

  Pemakaian plaster gipsum ke zon-zon ini dilakukan dengan cepat. Mula mencadangkan siling. Sebelum memohon plaster pada permukaan yang tinggal, sekali lagi menyediakan penyelesaian konsistensi yang sama untuk kawasan utama dinding. Pada spatula sempit, ambil penyelesaian dan perlahan-lahan menghulurkannya. Jika anda mendapat tumpang tindih kecil - tidak ada yang mengerikan, maka anda boleh pasir dengan kertas pasir. Dengan cara yang sama, potong kawasan berhampiran lantai.

  Unsur dinding yang dilekatkan juga disesuaikan dengan peraturan, memotong bahan berlebihan. Sudut dibuat dengan menggunakan teknologi yang sama, tetapi mereka sentiasa memeriksa ketegangan dinding dengan persegi. Daripada suar, permukaan selesai dinding sekarang berfungsi sebagai mercu tanda.

  Memeriksa perpendicularity dinding sepanjang braket sudut

  Akhirnya, anda perlu memeriksa permukaan untuk retak, jika ada, anda harus mengelaknya dengan penyelesaian cecair dan tingkatnya dengan peraturan. Juga perlu memeriksa lapisan lapisan, jika ada perbezaan lebih dari 1 mm, ia akan dikeluarkan dengan kelebihan tajam kulir.

  Selepas itu, beacon dikeluarkan dari dinding, dan strob yang dihasilkan ditutup dengan mortar, kawasan yang dilekatkan itu disamakan. Kemudian permukaan yang ditahan dirawat dengan kertas pasir. Melepa dinding dengan plaster gipsum tidak memerlukan penamat.

  Pada plaster plaster ini dengan tangan mereka sendiri selesai. Ia hanya untuk menunggu set kekuatan salutan, dan kemudiannya dapat dikendalikan. Masa yang diperlukan ditentukan oleh pengilang.

  • Selesai dalaman
   • Siling
   • Tembok
   • Seks
   • Pintu, gerbang
   • Windows
   • Dapur, perapian
  • Menamatkan premis
   • Dapur
   • Bilik mandi, tandas
   • Koridor, dewan masuk
   • Balkoni, loggia
   • Bilik-bilik lain
  • Kemasan bangunan
   • Rumah musim panas dan swasta
   • Rumah kayu
   • Bilik mandi, sauna
  • Bahan penamat
   • Drywall
   • Menghadapi panel
   • Wallpaper, gabus
   • Tile
   • Laminate, linoleum
   • Plaster hiasan
  • Menamatkan kerja
   • Stucco
   • Primer
   • Putty
   • Lukisan, mencubit
  • Selesai salun
   • Facade

  Hiasan dinding lorong adalah elemen penting dalam pembaikan di kediaman. Dari sini memulakan apartmen, jadi walaupun seseorang.

  Panel plastik (lapisan) digunakan untuk menyelesaikan di dalam rumah dan pangsapuri. Mereka digunakan secara aktif untuk memberi.

  Pintu-pintu dari MDF memberikan bahagian dalamnya kelihatan sepenuhnya. Tetapi pemasangan mereka melibatkan pemeliharaan beberapa.

  Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  42 − 33 =