Membuat bilik tidur di sebuah tadika

Bilik tidur kanak-kanak di tadika: idea reka bentuk

Ramai kanak-kanak melawat tadika sepanjang tahun. Sementara itu, setiap tahun pada musim panas, pentadbiran institusi sedang merancang pembaikan.

Jika anda berfikir mengenainya, kanak-kanak yang menghadiri tadika, menyuburkan keadaan psiko-emosi mereka dari kawasan sekitarnya. Oleh itu, guru atau ibu bapa tidak memperlakukan kejadian seperti itu sebagai suatu bentuk tindakan wajib, yang "sekurang-kurangnya" akan berakhir.

Untuk kanak-kanak pada usia ini, tidur adalah salah satu petunjuk utama kesihatan. Oleh itu, tempat utama tidak akan menjadi taman permainan, tetapi bilik tidur kanak-kanak di sebuah tadika.

Masa berubah: kita fantasize untuk kanak-kanak

Semasa kekurangan, bilik tidur kanak-kanak di sebuah tadika adalah bilik tanpa bahan kemasan kreatif dan tekstil, kanak-kanak Soviet menutup mata mereka di bawah siling plester dan dinding dicat.

Hari ini, pandangan telah berubah bukan sahaja pada pilihan bahan penamat, tetapi juga penyelesaian warna telah berubah. Sejumlah besar orang kreatif bergegas ke reka bentuk bilik tidur di tadika. Seperti yang diiktiraf oleh pereka, kanak-kanak itu sangat sensitif terhadap persekitaran yang indah. Dengan perasaan ini, ibu bapa cuba membuat pesanan individu.

Semangat dan inspirasi kreatif

Tidak selalu kewangan adalah faktor utama dalam mencapai kawasan pedalaman dan keselesaan yang diinginkan.

Sesetengah perkara, projek yang disesuaikan dengan kehendak kanak-kanak, akan kelihatan lebih baik di bilik tidur kanak-kanak. Di samping itu, terdapat kriteria tertentu yang mesti diperhatikan untuk bilik tidur di tadika (gambar di bawah).

Palet warna perlu dicampur dengan lancar, tanpa perubahan tajam. Jangan biarkan kontras yang terang dan nada mencolok. Apabila menonjolkan perhatian kepada unsur-unsur mengganggu pada akhirnya, ia akan menjadi sangat sukar bagi kanak-kanak untuk tidur.

1

Merancang bilik tidur di tadika adalah proses yang kreatif. Dalam kerja penamat, anda boleh menggunakan kertas dinding yang boleh dibasuh, cat untuk kerja dalaman nada pastel. Varian dengan lukisan adalah mudah kerana pedalaman boleh berubah dengan mudah dan cepat pada bila-bila masa. Cat berasaskan air kurang toksik. Jika anda memilih jenis kertas dinding yang betul, anda juga boleh menyegarkannya dengan melukis bilik di bawah naungan baru.

Dari segi latar belakang warna, bermula dari peraturan umum. Warna merah tepu digunakan di bilik tidur orang dewasa, tetapi tidak di kanak-kanak. Jangan fikir ia sesuai untuk mempunyai warna putih, walaupun ia bilik tidur. Reka bentuk di tadika itu membolehkan warna cahaya, tetapi tidak berwajah. Kajian terkini oleh pakar psikologi telah menegaskan bahawa warna hitam dan putih semata-mata boleh menyebabkan seseorang menjadi "kebuluran visual." Terutamanya terdedah kepada beban ini anak-anak kita. Dengan latar belakang ini, mereka mula merasakan rasa penindasan dan kelesuan.

Pakar tidak menentang warna tertentu, mereka mencadangkan mengubah ketepuan bergantung pada tempat permohonan.

Akibatnya, pembaikan mengejar matlamat utama - tidur berkualiti dan suasana positif. Oleh itu, penyelesaian berikut akan membantu menetapkan tetapan yang betul untuk organisma kanak-kanak: bilik tidur kanak-kanak di sebuah tadika direka dengan gabungan dua atau lebih penyelesaian warna.

Satu dinding, yang sekunder, boleh menjadi oren terang atau kuning-merah. Sisi di mana pandangan kanak-kanak jatuh adalah perkara utama - ia harus dilakukan dalam warna pastel lembut.

Tiada sesiapa yang mengganggu dengan "beralih 9raquo; dengan berus dan cat di lantai dan siling. Melangkah berus di permukaan, tidak perlu mematuhi arah warna yang ketat dan bahagian geometri yang sama.

Dalam mimpi, perkara yang paling luar biasa berlaku: epal bertukar menjadi biru, kucing - hijau, matahari - dengan senyuman.

Kanak-kanak, menyesuaikan diri dengan tidur siang, berfikir dongeng dengan mata mereka ditutup.

Sangat berhati-hati kita memperkenalkan hiasan bilik tidur di tadika. Seluruh percintaan fantasi (guru, pereka, ibu bapa) dibawa keluar di kawasan permainan, di mana "raves9raquo; kreativiti dan pembangunan kanak-kanak.

Dalam zon ketenangan dan tidur, dinding-dinding dicat dengan gaya yang dimaksudkan untuk bilik: keharmonian keamanan dan keselesaan. Kami memerlukan cerita-cerita yang lembut dan lucu, landskap, yang akan membantu kanak-kanak itu tenang.

Senyum di dinding "janji 9raquo; impian manis. "Interesting9raquo; Bilik tidur kanak-kanak di tadika berguna untuk kanak-kanak prasekolah dari mana-mana kategori umur. Kesan yang sangat kuat dihasilkan oleh wajah mesra (jerapah, monyet, singa dan haiwan lain, pahlawan dongeng) pada kanak-kanak di yaselkas.

Jika ketiadaan peluang untuk menarik diri anda atau menjemput artis untuk menghiasi bilik tidur di tadika akan membantu stensil yang besar.

Dalam masa yang singkat akan terdapat bintang, bunga, angka asal. Penerimaan yang mudah dengan mudah mengganggu perasaan bilik yang membosankan.

Jika kerja itu termasuk warna kompleks - cat zaitun atau kelabu-hijau (contohnya, sisa-sisa dari reka bentuk terdahulu), anda perlu berhati-hati dengan menambah latar belakang umum bilik tidur. Pencairan cat putih, untuk bercakap, untuk mengurangkan ungkapan jelas "meditation9raquo;, akan membantu mengekalkan kelembutan dan udara suasana atmosfera.

Sekiranya kawasan bermain boleh ditambah dengan bantuan visual, mainan, bahan bermain, maka bilik tidur terutamanya "ulangan 9raquo; tiada apa-apa. Ini adalah tempat di mana perabot tidak diperlukan. Sebagai tambahan kepada katil, di sini anda boleh menggunakan meja dan kerusi tempat tidur untuk menampung barang-barang peribadi anak anda (pakaian, klip rambut, sikat) semasa tidur.

Untuk menyatakan reka bentuk kreatif dalam elemen hiasan ini akan membantu kedudukan seperti: secara fungsional, menarik, harmoni.

Fungsi dinyatakan dalam penggunaan maksimum seluruh ruang. Dalam kes ini, jangan lupa tentang petikan individu untuk kanak-kanak.

Dengan set perabot yang minimum, semua daya imaginasi boleh disemburkan di atas katil. Kanak-kanak sukarelawan melompat di atas katil di dalam bentuk kereta untuk "go9raquo; dan mencari mimpi menarik. Selepas "journey9raquo; Anda boleh meminta kanak-kanak untuk membayangkan impian yang mereka lihat di atas kertas.

Kombinasi asal aksesori perabot kelihatan seperti kerusi meja malam. Satu lagi penyelesaian menarik digunakan oleh beberapa institusi prasekolah dalam susunan bilik tidur. Katil-katil itu dibuat dalam bentuk rak dua peringkat, tiga tingkat, yang dilipat secara sempit semasa terjaga kanak-kanak. Transformator bangkai dipasang "accordion9raquo;, mengambil versi akhir bentuk menegak.

Apabila dilipat, ia boleh disembunyikan dalam kabinet khas atau hanya tetap di sepanjang dinding. Dalam kedudukan yang boleh dilipat ("work9raquo;"), buaian mempunyai tangga mendaki untuk kanak-kanak yang tempatnya adalah atas. Kaedah penjimatan ruang ini paling sesuai untuk kumpulan murid yang lebih tua. Pilihan yang baik adalah katil yang boleh ditarik balik.

Perabotan, seperti semua yang mengisi bilik untuk kanak-kanak, sepatutnya selamat. Dengan pelbagai lakaran dan hiasan, peraturan ini merujuk kepada pemasangan struktur dan bahan dari mana ia dibuat.

Terutama dengan berhati-hati adalah perlu untuk mendekati pilihan katil bayi dalam kumpulan nurseri. Kanak-kanak masih sangat bodoh dan boleh mengunyah, menjilat bingkai perabot. Dalam kes ini, adalah lebih baik untuk menguruskan peraturan: semata-mata, tetapi boleh dipercayai.

Permukaan katil tidak boleh mengandungi lapisan varnis dan impregnasi kimia.

Kain - bidang yang luas untuk kreativiti

Bukan perkataan terakhir dalam reka bentuk "akan mengatakan 9raquo; tekstil. Bahan yang cantik - hiasan bilik tidur di tadika, melengkapkan idea gaya yang diberikan.

Tiada katil boleh dilakukan tanpa katil. Linen katil juga merupakan peluang untuk mengubah bilik tidur. Tetapi pilih kain yang tidak menjerit. Harus ada pencerobohan. Lebih baik mengikuti gambar yang tenang.

Tirai boleh mengalahkan sebarang reka bentuk bilik. Mereka mewujudkan kesempurnaan penampilan keseluruhan bilik.

Dari cahaya semula jadi, tidur anak kecil akan menyelamatkan tirai bahan padat. Kain akan menghalang matahari musim panas yang cerah.

Peranti pencahayaan untuk bilik tidur kanak-kanak tidak seharusnya mempunyai kesan silau yang terang. Secara keseluruhannya mereka tidak ada apa-apa. Ini boleh disenyapkan mentol atau menonjolkan langsir siling.

Beberapa peraturan untuk memilih langsir

Nada hangat dan lembut akan menyediakan bayi untuk tidur. Tirai dibenarkan di bilik tidur tadika dengan imej kecil. Ini boleh menjadi aplikasi, lipatan, gabungan tisu. Apabila keharmonian warna dipecahkan, sangat mudah untuk menjadikan nada tenang menjadi palet yang agresif. Perkara utama apabila memilih warna tirai bukan untuk "menjerit over9raquo; gaya keseluruhan.

Kualiti bahan, kemudahan penyelenggaraan, warna - ini adalah faktor utama apabila membeli langsir.

Fabrik memainkan peranan penting dalam persepsi visual, apabila ia datang untuk menghias tadika. Jangan mengambil kain sintetik yang dipersoalkan. Di samping itu, ia boleh mencetuskan alahan pada kanak-kanak, selepas beberapa pembersihan, warna dan tekstur akan "terapung" 9raquo;.

Kapas, sutera atau batiste paling sesuai.

Langsir - hiasan pembantu yang paling menguntungkan. Mewujudkan rasa pening dan ringan adalah sangat mudah. Cukuplah untuk mengambil bahan yang betul, letakkan langsir siap, gantungnya dalam kedudukan percuma, melampirkan reben satin di tengah, atau biarkan ia dalam bentuk yang lurus.

Di samping penyelesaian reka bentuk, terdapat piawaian mandatori untuk penempatan perabot. Contohnya, dilarang meletakkan katil di dalam peralatan pemanasan. Untuk mengelakkan penyakit katarrhal semasa jam yang sunyi, anak tetingkap harus ditutup. Penangkapan dilakukan sebelum meletakkan kanak-kanak di katil.

Apabila memilih apa-apa bahan kemasan, ia patut diingat keselamatan kanak-kanak, maka setiap hari di tadika akan bercuti.

Bilik tidur di taman kanak-kanak: 5 elemen hiasan

Bilik tidur di taman kanak-kanak mestilah tidak hanya selesa, tetapi sangat cantik dan menakjubkan. Kanak-kanak adalah bunga kebahagiaan. Dan tentu saja ibu bapa selalu menginginkan anak-anak mereka mempunyai yang terbaik. Ini terpakai bukan sahaja kepada persekitaran rumah dan mainan, tetapi juga kepada bidang kehidupan kanak-kanak lain. Sebagai contoh, peranan yang sangat besar dalam kehidupan kanak-kanak dimainkan oleh tadika dan suasana yang memerintah di sana. Seperti yang anda ketahui, sebuah tadika sepatutnya tidak hanya mempunyai pakar yang sangat baik, tetapi juga suasana yang menyenangkan untuk kanak-kanak. Di samping itu, reka bentuk bilik kanak-kanak juga harus berada pada tahap yang tinggi, iaitu, menghiasi kumpulan kanak-kanak harus berdasarkan peraturan bahawa perhiasan harus membawa bukan sahaja menghiburkan, tetapi juga fungsi pengajaran.

Membuat bilik tidur di sebuah tadika

Untuk masa yang lama sebelum memasuki tadika, kanak-kanak itu tidur di suasana khas rumah, jadi kanak-kanak sering merasa sukar dan lama untuk membiasakan diri dengan taman itu sendiri dan, khususnya, ke bilik tidur. Itulah sebabnya mengapa bilik tidur sepatutnya selesa untuk anak-anak, tidur harus selesa. Di samping itu, ia adalah perlu untuk reka bentuk dan dinding dan siling yang betul, anda perlu berhati-hati menghampiri unsur-unsur hiasan, fungsi ini atau bahagian-bahagian lain hiasan. Dinding bilik tidur di taman kanak-kanak dapat dihiasi dengan mengorbankan pelbagai unsur hiasan.

 • Gambar dengan watak-watak dongeng atau kartun kegemaran anda;
 • Angka-angka kanak-kanak itu sendiri;
 • Pelbagai perhiasan;
 • Kraftangan;
 • Reka bentuk langsir kedua-dua tingkap dan sebagai unsur hiasan dinding hiasan.

Di samping itu, kita tidak boleh lupa tentang kepentingan penyelesaian warna untuk dinding dan siling bilik tidur. Mereka akan membantu menguruskan bilik dengan kunci yang paling selesa.

Apabila anda merancang bilik tidur, anda mesti mengambil kira warna dinding, lantai dan, tentu saja, perabot

Psikologi terkemuka di dunia telah lama ditubuhkan bahawa penyelesaian warna bilik tidur mempengaruhi tidur anak, dan ia adalah perkara utama dalam kehidupan kanak-kanak. Kanak-kanak bereaksi secara sensitif terhadap semua warna, sama ada sistem saraf yang merangsang warna tempat tidur merah atau menenangkan. Adalah disyorkan untuk menggunakan warna-warna hangat yang menenangkan untuk melukis dinding, yang seterusnya akan membantu bayi untuk berehat dan menyelam ke tidur.

Mari kita lihat bagaimana kesan merosakkan atau, sebaliknya, positif pada anak dan tidurnya boleh menjadi kesan warna bilik tidur:

 1. Warna-warna yang menarik atau terang tidak akan membenarkan kanak-kanak itu tenang selepas hari yang aktif dan selepas berjalan di jalan, sebaliknya, warna sedemikian akan mencetuskan aktiviti, yang bermaksud mereka akan menghalang tidur. Di samping itu, walaupun anak-anak tidur, dalam keadaan ini, tidur mereka akan berselang-seli, gelisah dan sangat sensitif.
 2. Warna katil hangat mempunyai kesan menenangkan. Kanak-kanak yang tertidur dalam atmosfera sedemikian, akan lebih mudah untuk "jatuh" ke dalam dunia Morpheus. Mimpi dalam bilik tidur itu akan menjadi tenang, kukuh. Kanak-kanak akan bangun berehat dan dalam mood yang baik.

Gambar untuk bilik tidur di sebuah tadika

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, sebagai tambahan kepada penyelesaian warna asas, seseorang juga harus memberi penghormatan kepada unsur-unsur hiasan dinding. Ia boleh menjadi gambar atau perhiasan.

Semua ini berguna kerana perhiasan jenis ini membawa fungsi mereka:

 • Fungsi estetik;
 • Hiasan;
 • Pengajaran;
 • Membantu membawa suasana yut.

Gambar-gambar di bilik tidur prasekolah (institusi pendidikan pra-sekolah) boleh:

 • Dicat di dinding;
 • Dicat di atas siling;
 • Dalam bentuk unsur yang berasingan dilampirkan pada kawasan yang dikandung dinding, tempat tidur, tingkap.

Jadikan bilik tidur lebih selesa dan menarik dengan bantuan unsur-unsur hiasan yang cerah, yang mana setiap kanak-kanak pasti akan suka

Untuk dinding dan siling, anda boleh menggunakan pelekat, atau pelekat gambar. Pada masa ini, terdapat banyak elemen hiasan seperti pada topik yang berbeza; ia boleh menjadi haiwan, watak-watak dari kartun dan cerita dongeng, rama-rama dan sebagainya. Selalunya, untuk menghiasi siling di taman, gambar digunakan dalam bentuk bintang dan bulan, atau awan dan matahari, semuanya bergantung kepada kehendak anak-anak atau kemampuan dan imaginasi pendidik dan ketua tadika.

Gambar sering dilampirkan pada kepala katil dan digunakan sebagai nota, anak mana dia tidur.

Dalam kes ini, setiap kanak-kanak perlu mempunyai gambaran sendiri, tidak jarang gambar-gambar ini diduplikasi dengan elemen hiasan loker kanak-kanak ini. Iaitu, seperti yang anda lihat, elemen ini boleh membawa bukan sahaja hiasan, tetapi juga beban fungsian. Kanak-kanak mula menghubungkan perkara-perkara kepada orang-orang yang dimiliki mereka. Semua ini sangat penting pada mulanya, ketika anak itu baru mulai terbiasa dengan tadika.

Bagaimana untuk menghiasi bilik tidur di sebuah tadika

Selain daripada pilihan yang sudah diketahui, untuk hiasan anda boleh gunakan di bahagian dalam bilik tidur pelbagai perhiasan. Ia boleh menjadi zigzag, garisan, bulatan dan angka geometri, anda juga boleh menarik kanak-kanak ke ciptaan perhiasan suci, contohnya, dengan menjemput mereka untuk meninggalkan cetakan dari telapak tangan mereka sendiri di dinding. Oleh itu, anda tidak boleh hanya menarik anak-anak, tetapi juga membantu mereka membuat bilik lebih selesa dan "mereka sendiri".

Hiasan adalah baik untuk kanak-kanak yang perlu tidur untuk waktu yang lama. Menghias dengan perhiasan akan memberi anak peluang untuk memberi perhatian kepada mereka dan tidak akan membiarkan bayi tidur menarik jiran mereka ke tempat tidur mereka.

Untuk menikmati bilik tidur kanak-kanak di tadika, ia boleh dihiasi dengan hiasan asal, mengubah bilik biasa menjadi dongeng yang indah

Seperti yang dikatakan sebelum ini, pelbagai unsur geometri, garis, dan unsur-unsur tema kanak-kanak boleh digunakan untuk hiasan dinding dan siling, iaitu elemen utama yang boleh digunakan daun pelbagai pokok, watak kartun. Corak dalam bentuk pokok Krismas, chevron. Selalunya pakar mengesyorkan untuk menggunakan siling bilik tidur yang menghias di kalangan tadika.

Pendaftaran bilik tidur di tadika dengan tangan mereka sendiri

Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, di tadika kami di kalangan pendidik dan pendidik junior terdapat banyak wanita rahang yang sebenar. Perkara yang sama dicatatkan di kalangan ibu bapa kanak-kanak moden. Oleh itu, untuk membuat bilik tidur kanak-kanak di sebuah rumah kanak-kanak seperti selesa, menghiasnya, anda boleh menggunakan unsur-unsur hiasan dan hiasan yang dibuat oleh diri anda sendiri. Sebagai contoh, ia boleh menjadi lukisan kanak-kanak dari bahan buatan, dibuat dengan kanak-kanak dalam kelas yang berkaitan yang ditetapkan oleh rancangan tadika.

Kerana kraf dan lukisan tersebut boleh digunakan:

Buat reka bentuk untuk bilik tidur kanak-kanak dan anda boleh dengan tangan anda sendiri, perkara utama - untuk menunjukkan imaginasi dan saham pada idea asal

Baru-baru ini, unsur-unsur hiasan dari terasa agak popular. Ia boleh seperti gambar, dan poket pelbagai fungsi khas dalam bentuk haiwan. Di samping itu, hiasan yang dirasai sering dihiasi dengan dinding-dinding keseluruhan, melakukan hiasan dalam bentuk keseluruhan gambar berfungsi.

Sebagai contoh, ia boleh menjadi mana-mana taman atau hutan dengan beri, cendawan, buah-buahan dan haiwan, melekat pada kain yang dirasakan dengan bantuan Velcro.

Iaitu, kanak-kanak boleh menggunakan semua ini dalam mana-mana permainan. Pada masa yang sama, kerana bilik tidur masih bukan tempat untuk permainan, idea ini boleh diubah dan berfungsi untuk membuat bahagian atas sahaja, iaitu langit. Dalam kes ini, pendidik dengan kanak-kanak boleh menukar bintang ke awan, dan bulan ke matahari dan sebaliknya. Di sini semuanya bergantung sepenuhnya kepada imaginasi orang dewasa.

Gambar kanak-kanak kegemaran untuk bilik tidur di sebuah tadika

Sering kali, orang dewasa tertanya-tanya jika anda menghiasi bilik tidur dengan gambar, kemudian gambar mana yang hendak dipilih. Seperti yang telah disebutkan, mungkin ada pelekat, pelekat gambar, atau mungkin gambar dibingkai dalam bingkai berbingkai. Bagi tadika, adalah lebih baik tidak menggunakan gambar besar dalam rangka kerja, mereka boleh menjadi traumatik dalam persekitaran kanak-kanak. Di samping itu, ia akan berfungsi sebagai tempat untuk mengumpul sejumlah besar habuk, yang juga akan menjejaskan kesihatan dan kesejahteraan bayi.

Agar anak-anak gembira berada di dalam bilik tidur, anda boleh menghiasi salah satu dinding bilik dengan lukisan menarik yang anak-anak suka

Selalunya, kanak-kanak suka gambar yang menggambarkan pelbagai watak kartun:

Perlu diingatkan bahawa gambar-gambar, serta segala-galanya, harus dilaksanakan, jika mungkin, dalam nada pastel yang tenang. Ia tidak disyorkan untuk menyalahgunakan gambar-gambar yang terang di pedalaman bilik tidur kanak-kanak. Ini akan menjejaskan kualiti tidur hari yang penting kepada kanak-kanak.

Dunia dongeng: bilik tidur di tadika (video)

Jadi, mari kita sediakan: reka bentuk dalaman bilik tidur kumpulan kanak-kanak harus tenang dan selesa untuk tidur yang sihat. Sekiranya anda menggunakan apa-apa lukisan dalam menghias dinding, janganlah lupa bahawa prestasi warnanya juga perlu dilakukan dalam warna-warna yang tenang.

Kami merancang bilik tidur di tadika: keperluan dan nasihat

Mengunjungi tadika adalah masa yang istimewa untuk kanak-kanak. Pada apa kesan yang mereka akan mempunyai selepas ini, watak dan persepsi mereka terhadap dunia sebahagian besarnya bergantung. Oleh itu, menghiasi bilik tidur di tadika adalah peristiwa penting yang memerlukan pematuhan terhadap keperluan tertentu. Dalam beberapa ketika terdapat pilihan, tetapi ia adalah benar dan menyenangkan untuk kanak-kanak, adalah perlu untuk mengambil nasihat yang bermanfaat, maka setiap kanak-kanak akan mempunyai keinginan yang besar untuk pergi ke institusi tersebut.

 • semua bahan mestilah semulajadi dan mesra alam;
 • Adalah penting untuk memastikan setiap bahagian bilik tidur sepadan dengan piawaian kebakaran dan sanitasi;
 • pembinaan yang dimaksudkan untuk menutup tirai langsir, boleh dipercayai;
 • kain harus praktikal dan tahan lama;
 • warna harus tenang, lembut.

Pematuhan semua keperluan ini bergantung pada rehat anak, karena ruangan ini tidak dimaksudkan untuk tujuan ini. Interior tidak boleh menyumbang keinginan untuk bermain. Tetapi perkara utama adalah bahawa tiada apa yang boleh merosakkan kesihatan anak-anak, kerana badan kanak-kanak sangat sensitif terhadap kesan-kesan bahan berbahaya, maka cubalah mengikuti aturan-aturan yang dimiliki bilik tidur dengan gaya klasik dan kemudian keadaan akan menjadi cantik dan bermanfaat. Sudah tentu, semua peraturan ini tidak mengehadkan mereka yang ingin menjadikan interior bilik tidur cantik.

Ada beberapa peraturan, yang perlu diingat, ketika merancang bilik tidur untuk kanak-kanak:

 • Pencahayaan tidak seharusnya cerah, tetapi harus tenang;
 • kertas dinding atau cat untuk dinding adalah lebih baik untuk memilih nada pastel;
 • menghiasi dinding pepejal boleh dilakukan dengan bantuan corak atau lukisan tunggal wira dongeng;
 • Para pahlawan cerita dongeng yang digambarkan di dinding mesti memanggil tidur, yaitu, tidur atau bersiap untuk tidur;
 • Sprei adalah lebih baik untuk memilih bukan monophonic, tetapi dengan reka bentuk asal, supaya ia menjadi menarik bagi kanak-kanak untuk melihatnya sebelum tidur;
 • semua tekstil di dalam bilik tidur mestilah satu skema warna tunggal.

Keperluan untuk menamatkan bahan dan peralatan

Bahan yang digunakan untuk hiasan dalaman bilik di tadika tertakluk kepada beberapa keperluan, yang boleh didapati di SanPiN 2.4.1.3049-13, berkuatkuasa 15 Mei 2013.

Antara keperluan utama yang berkaitan dengan bahan penamat, perlu diperhatikan perkara berikut:

 • keselamatan dan mesra alam sekitar. Semua bahan mesti mempunyai sijil yang mengesahkan komposisi dan kualiti mereka;
 • ketahanan terhadap kesan pelbagai jenis detergen. Oleh kerana pembersihan basah adalah komponen utama tadika, bahan-bahan mesti tahan terhadap agen agresif;
 • skala warna. Apabila menghiasi premis tadika, banyak perhatian harus diberikan kepada pilihan bahan warna. Untuk bilik di mana tingkap menghadap ke barat atau utara, lebih baik memilih kemasan nada hangat, dan warna sejuk selatan dan timur boleh diterima.

Tiga permukaan utama - lantai, dinding, siling. Menamatkan setiap daripada mereka adalah perkara yang penting, kerana kita bercakap tentang kanak-kanak yang melihat dunia dengan mata mereka sendiri, yang tidak berminat dalam semua perkara.

Adalah penting untuk menekankan satu perkara penting, yang diperhatikan oleh ahli psikologi kanak-kanak. Mereka mengatakan bahawa hanya dengan warna putih yang menggalakkan kelesuan, "kelaparan visual." Lebih baik mencairkan warna lain dengan warna putih.

Ke bilik tidur tidak membosankan dan membosankan, pelbagai kaedah hiasannya digunakan, salah satunya adalah lukisan besar pada dinding monophonik. Tetapi apabila memilih corak dan warna, anda juga harus mematuhi peraturan tertentu untuk menjaga bilik tenang:

 • dari warna-warna cerah dan kombinasi kontras, lebih baik menolak, kerana mereka mampu merangsang sistem saraf kanak-kanak;
 • sebagai nada untuk lukisan, anda tidak boleh memilih warna putih, hitam atau merah, kerana ia membawa kepada kelesuan dan kemurungan, dan juga akan menindas kanak-kanak;
 • supaya anak-anak tidak merasa penggera yang berterusan, jangan memilih untuk menghiasi dinding di dalam bilik tidur, warna hijau gelap dan zaitun;
 • Pilihan terbaik untuk bilik tidur anak-anak akan menjadi merah jambu lembut, kuning-hijau, lembut hijau atau biru;
 • sebagai lukisan dinding, anda boleh memilih gambar watak-watak dongeng atau adegan dari cerita dongeng kegemaran kanak-kanak. Sekiranya tidak mungkin untuk menggunakan lukisan yang kompleks, maka bagus untuk menghiasi dinding dengan corak dalam bentuk bunga atau bintang;
 • pilihan yang baik, apabila pada dinding lembut-dicat dilukis lebih tepu dalam angka teduh;
 • alternatif kepada lukisan boleh menjadi aplikasi tiga dimensi yang berwarna-warni, yang semestinya menyebabkan persatuan dengan rehat dan tidur. Sebagai contoh, terhadap latar belakang langit dan langit-langit rumah yang dilukis, segel yang dipotong daripada bahan lembut akan bermanfaat;
 • Untuk menghiasi salah satu dinding di bilik tidur anda boleh menggunakan mozek, iaitu - kaca berwarna. Kaca kokoh ini boleh digunakan dalam prasekolah, dan sinar matahari yang dipantulkan dari mereka akan mengisi bilik tidur dengan sinar-sinar yang berwarna-warni.

Perabot di bilik tidur tadika kecil. Pada asasnya, katil kanak-kanak digunakan untuk satu tempat. Populariti mendapat model yang boleh ditarik balik, kerana mereka mengagumkan ruang. Ini sangat penting bagi institusi di mana kekuatan kumpulan adalah kira-kira tiga puluh orang. By the way, norma kebersihan mengatakan itu untuk satu kanak-kanak, kawasan itu harus sekurang-kurangnya dua meter persegi. Perabot bukan toksik, ekologi dan keselamatan perlu disokong oleh dokumen. Tempat tidur harus dipilih dengan mengambil kira usia kanak-kanak, serta pertumbuhannya.

Tadika dibenarkan untuk menggunakan jenis katil dengan mekanisme gelangsar, ditarik atau lipat, yang mesti dilengkapi dengan bahagian bawah keras. Jika ada katil di bilik tidur dengan jenis tarik keluar, maka ada syarat untuk mempunyai tempat untuk menyimpan aksesori tidur. Di samping itu, dengan jenis katil ini semasa tempoh bangun, bilik tidur boleh digunakan sebagai bilik permainan.

Tempat tidur boleh ditempatkan dengan cara yang berbeza, bagaimanapun, supaya setiap kanak-kanak mempunyai pendekatan individu ke atas katilnya. Anda tidak boleh meletakkan tempat tidur berhampiran peranti pemanasan, dinding luaran. Ia tidak diingini untuk memasangnya ke arah udara atau dari tingkap ke pintu.

Anda dapat melihat bahawa pengeluar perabot untuk kanak-kanak tidak menjadikannya gelap. Betul, ia harus menjadi ringan. Adalah lebih baik untuk tidak menggunakan seluar dalam yang terang untuk katil. Perkara utama ialah ia harus bersih dan individu. Jika anda menggunakan linen dengan puteri dan pahlawan yang berbeza dari kartun, ini akan menghalang kanak-kanak daripada tidur dengan cepat. Bagi setiap kanak-kanak mestilah sekurang-kurangnya tiga set linen tempat tidur, serta dua tilam penutup.

Anda tidak boleh mengabaikan tirai, kerana mereka akan sering digunakan untuk menggelapkan bilik tidur semasa tidur siang kanak-kanak. Itulah sebabnya lebih baik untuk memberi keutamaan kepada fabrik padat monokrom semulajadi.

Apabila memilih reka bentuk tirai, anda harus mengikuti beberapa peraturan:

• bahan mesti semula jadi dan mesra alam;

• kain mesti mematuhi standard kebakaran dan kebersihan;

• Bahan harus dipilih untuk kekuatan dan kepraktisan;

• Tirai tidak boleh ditiup keluar dari ruang dalaman umum;

• struktur di mana tirai akan diikat mestilah benar-benar boleh dipercayai.

Trend baru adalah penggunaan tirai di bilik tidur di bilik tadika. Bahagian dalaman moden membolehkan penggunaan struktur seperti bukan tirai, terutama kerana mereka tidak mengumpul habuk, tidak seperti langsir.

Siapkan anak tidur akan membantu warna hangat dan lembut tirai, yang boleh diterima untuk imej kecil. Bagi fabrik, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada sutera, cambric atau kapas.

Perkara utama yang perlu dipatuhi adalah keselamatan, keramahan alam sekitar dan tidak kecerahan. Dalam keadaan sedemikian rupa, seorang kanak-kanak dapat berehat dengan baik!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 + = 17