Membuat landak daripada kerucut

Cara membuat landak keluar dari keropok cemara

Berjalan dengan anak melalui hutan, jangan lulus dengan kerusi cemara, kerana ia adalah bahan yang indah untuk membuat pelbagai kraf: candlestick, cenderahati, haiwan, mainan. Terutama menarik dengan kanak-kanak dengan bantuan kon untuk membuat haiwan yang berbeza. Ia bernilai sedikit fantasi dan anda akan mendapat koleksi mainan yang indah. Mari kita lihat cara membuat landak lucu daripada keropok cemara.

Arahan demi langkah untuk membuat landak dari kon api

Cone adalah asas universal untuk kreativiti. Oleh kerana pelbagai bentuk, saiz dan warna hadiah alam semulajadi, kerucut cenderung mudah berubah menjadi artikel buatan tangan yang menarik dan menarik. Menggabungkan bahan mentah semulajadi ini dengan bahan semula jadi lain (acorn, hay, zucchini, adonan salted, tanah liat, benih) dan buatan (busa, botol) bahan-bahan, mudah untuk membuat angka yang berwarna-warni. Kami mencadangkan untuk membuat artifak - landak, berpandukan arahan dan skim langkah demi langkah berikut.

Kelas induk membuat landak yang diperbuat daripada kon pain dan pinus

Versi kraf yang sangat baik, yang sesuai untuk pameran di tadika untuk cuti musim luruh. Untuk membuat artikel sedemikian dengan bantuan minima anda dapat juga untuk anak kecil. Pada peringkat persiapan, sediakan:

 • pinus besar atau kon api;
 • jarum pain;
 • beri gunung abu;
 • plastik berwarna coklat dan hitam.

 1. Ambil putik yang subur dengan skala yang terbuka.
 2. Gunakan tanah liat coklat untuk membuat muncung, menghiasi dengan manik-manik plastik hitam dan muncung.
 3. Sekiranya rempah mempunyai biji, ia harus dikeluarkan.
 4. Antara timbangan kon pain besar, masukkan potongan-potongan kecil plasticine dari sebarang warna dan jarum kayu pinus ke dalamnya.
 5. Sebagai perhiasan kraf, menggigit pada jarum landak beberapa buah abu gunung atau anda boleh membeli patung-patung kecil frutikel.

Bagaimana untuk membuat landak daripada jerami dan kon

Jika anda mempunyai banyak masa dan ingin mencuba untuk melakukan sesuatu yang asal, cuba membuat landak lucu, yang memerlukan jerami kecil, kerucut cemara. Bahan yang diperlukan untuk kraf:

Pelaksanaan langkah demi langkah dengan foto:

 1. Buat rangka dari landak masa depan dengan bantuan scotch dan cabang (belakang, kaki dan leher).
 2. Buat 2 kaki yang lebih rendah, untuk ini, ambil sekumpulan jerami kecil, lipat dalam bentuk cakar, balut dengan tali. Keluarkannya ke bingkai. Keluarkan rumput kering dengan gunting.
 3. Bentuk kaki depan menggunakan jerami dan tali. Ikatlah mereka ke bingkai landak, di belakang punggung, supaya kaki depan menjadi sedikit lebih pendek daripada belakang.
 4. Sekumpulan besar reel jerami dengan tali ke perut bingkai.
 5. Kepala hedgehog juga terbentuk menggunakan jerami dan mengikatnya ke batang.
 6. Untuk menyambungkan kepala ke batang, masukkan semula rumput kecil ke leher landak.
 7. Di kepala, bina hampar, dan gulungkannya dengan baik dengan tali.
 8. Ke landak itu stabil, badan kraf masa depan sekali lagi dibalut dengan bahagian kecil jerami, tali. Tummy lakukan sedikit lagi, memegang kepingan jerami dengan sepasang gunting.
 9. Bermula dengan kepala, menghiasi produk dengan kerucut. Knead mereka rapat antara satu sama lain, gunakan gam penetapan pantas untuk penetapan.
 10. Kepada kepala di paras mata, letakkan butang. Bentuk hidung dan mulut dengan tanah liat.

Membuat landak yang menarik dari botol plastik dan kerucut

Setiap tuan rumah mempunyai beberapa botol plastik. Jangan tergesa-gesa untuk membuangnya, kerana botol boleh digunakan untuk membuat kraf menarik, seperti landak. Bahan yang diperlukan:

 • botol plastik;
 • cat akrilik dengan kelabu dan hitam;
 • kerusi cemara dengan saiz yang sama;
 • penutup putih untuk peephole;
 • gam "Momen";
 • kadbod;
 • lumut;
 • plasticine.

Proses pembuatan:

 1. Pada peringkat awal, gunakan span atau berus untuk cat sepenuhnya botol plastik dengan akrilik kelabu.
 2. Reka bentuk duri landak dari bahagian belakang. Menggunakan gam rapat dengan satu sama lain pula, letakkan benjolan, lihat bahawa mereka tidak memisahkan, jika tidak, mereka akan sukar untuk gam.
 3. Tutupkan kon kecil dengan badan kecil, kecuali perut dan kepala.
 4. Untuk hidung landak, ambil penutup botol dan cat dengan cat akrilik hitam.
 5. Untuk mata, gunakan dua penutup putih, di tengahnya yang menarik murid akrilik hitam.
 6. Pusingkan mata kepada muncung makhluk kecil itu.
 7. Hiaskan belakang landak dengan risalah, cendawan plastik.
 8. Untuk menambah komposisi, buatlah tunggul binatang atau jamban. Kepada kadbod kadbod, pasangkan kepingan lumut, yang mesti dibersihkan dahulu dari kulit kayu.

Cara membuat landak dari kerucut dan plastik

Ajar kanak-kanak untuk mencintai alam semula jadi dan mengembangkan kreativiti dengan lebih mudah dalam bentuk permainan. Sebagai contoh, buat kerja bersama mudah - landak dengan penggunaan tombol kayu dan plastik. Tugas ini mudah, dan oleh itu anda boleh membuat seluruh keluarga landak dalam ruang yang pendek. Kami menjadikan haiwan itu dalam dua versi. Bahan yang diperlukan:

 • plastik putih, coklat, merah, hitam, hijau;
 • sebuah lembaga untuk pemodelan;
 • kertas atau kadbod;
 • cedar atau kon api;

 1. Ambil kepingan kecil plasticine coklat, gulung ke dalam bola dan pasangkannya ke pangkal tombol. Ball plasticine sedikit menarik, membentuk muncung landak masa depan.
 2. Pisahkan sepotong plastik hitam, gulung ke dalam manik kecil, ia akan menjadi muncung. Lampirkannya ke muka.
 3. Untuk membuat kaki, sebahagian daripada plastik berwarna coklat dibahagikan kepada empat kepingan yang sama, menggulungnya dalam bentuk sosej.
 4. Untuk mata, ambil tanah liat putih (asas mata) dan warna hitam (murid). Gulung bola kecil, meratakan mereka dengan ringan dengan jari anda, berpegang pada satu sama lain, putih pertama, atas - hitam.
 5. Untuk menghiasi bahagian belakang kraf, daun plasticine buta, epal, cendawan.
 6. Kami meletakkan produk siap pada pendirian kertas.

Terdapat cara lain untuk membuat landak dengan konkrit tanah liat dan konkrit, sementara kerajinannya sedikit lebih besar daripada arahan terdahulu. Bahan yang diperlukan:

 • tanah liat coklat putih, hitam, coklat;
 • banyak kerusi;
 • sebuah lembaga untuk pemodelan.

 1. Buta dengan sebilangan besar plasticine coklat (semakin banyak yang anda ambil, semakin besar anda akan mempunyai pekerjaan yang ganjil) tubuh makhluk kecil itu. Untuk ini, kulit tanah liat digulung dalam bentuk platen, dalam satu tangan, anda membentuk muncung.
 2. Apabila badan sudah siap, mulailah mengikatnya dengan kerucut cemara.
 3. Plasticine hitam dan putih digunakan untuk pemodelan hidung, mata, pasangkannya pada muncung.
 4. Hiaskan "duri" kerajinan dengan risalah.

Bagaimana untuk membuat landasan kerucut dengan tangan anda sendiri

Cone adalah bahan semula jadi yang mudah dan boleh diakses. Dengan bantuan mereka, mudah untuk membuat mainan dan hiasan tiga dimensi menarik dan menarik untuk rumah, taman, taman. Pada pelajaran video berikut dari YouTube, anda akan belajar cara membuat landak asli untuk pameran pada tema musim gugur di sekolah, tadika, kumpulan kraftangan. Kelas induk dijalankan oleh kedua-dua anak sekolah biasa dan tuan yang berpengalaman, jadi menonton video itu akan menjadi menarik bukan hanya untuk orang dewasa tetapi juga untuk anak-anak mereka.

Bagaimana untuk membuat landak dari kerucut cemara

Setiap ibu bapa mengetahui secara langsung berapa kerap kanak-kanak perlu membuat kerajinan di sekolah atau tadika. Ini adalah proses kreatif keseluruhan, yang sering menjadi perniagaan keluarga biasa. Walau bagaimanapun, prosedur untuk mencipta kraf itu tidak seharusnya terletak pada bahu ibu bapa sahaja.

Lagipun, hobi sedemikian pada kanak-kanak berkembang banyak kemahiran dan kebolehan, terutamanya kemahiran motor halus, imaginasi, kebolehan kreatif. Daripada kon, landak ternyata sangat mudah, jadi anak itu boleh menguruskan tugas ini secara bebas.

Salah satu kraf yang popular, yang sering membuat kanak-kanak di sekolah dan tadika, adalah landak yang diperbuat daripada kerucut. Bagaimana untuk melakukannya, anda boleh memikirkan diri sendiri, tetapi kelas induk terperinci akan membantu anda dengan cepat menampung tugas dan mencari bahan yang sesuai.

Dari cemong api, landak menjadi yang terpantas kerana sisiknya memberi angka jumlahnya, membentuk jarum di belakang landak. Cone pine sesuai untuk kraf itu. Kaedah ini perlu diperhatikan kerana di sini ia diandaikan dan dibentuk dari plastik, yang dengan sendirinya juga mengembangkan kemahiran motor tangan kanak-kanak, menggalakkan perkembangan fantasi, fikiran dan pemikiran.

Bahan-bahan berikut akan diperlukan:

 • kon pain (satu hedgehog - satu benjolan);
 • plasticine warna yang berbeza: hitam, merah, putih, hijau, coklat;
 • papan untuk kerja dengan plasticine.

Kemudian ikuti arahan demi langkah, memberi perhatian kepada ilustrasi di bawah.

 1. Potong sekeping kecil coklat plastik. Saiz potongan itu kira-kira 1/3 daripada benjolan itu sendiri.
 2. Plasticine menggulung bola dan melekat pada ekor kerucut.
 3. Jari-jari di satu sisi perlu melicinkan bola supaya ia menjadi kelanjutan kon.
 4. Sebaliknya, terdapat kelebihan percuma, dari mana ia perlu membentuk muncung pada landak.
 5. Jika anda faham bahawa muncungnya terlalu besar dan kelihatan tidak sesuai dengan badan, maka anda hanya perlu mencubit sekeping plastik dan membuatnya semula.
 6. Kemudian ambil plastik hitam dan gulung ke dalam bola kecil. Hidung yang dihasilkan dari landak untuk melekat pada muncung.
 7. Bahagikan sekeping plastik berwarna ke dalam empat bahagian yang sama.
 8. Gulung keluar sosej kecil ini, yang berfungsi untuk kaki haiwan.
 9. Hidupkan landak di belakang dan pasangkan kaki. Kaki yang dibuat akan membolehkan angka itu bertahan.
 10. Seterusnya dalam kursus ini adalah tanah liat putih. Dari sini anda perlu menggulung bola kecil untuk pejam.
 11. Bola putih perlu ditambah dengan titik hitam saiz kecil, yang dilampirkan dari atas ke tanah liat putih untuk membuat mata sebenar.
 12. Untuk mencipta mulut, kami mengikat satu lagi plastik kecil secara langsung di bawah muncung.
 13. Anda boleh menghiasi landak dengan meletakkan epal plastik berwarna merah di atasnya. Cantik di sini akan kelihatan dan kon hidung.

Kerja "hedgehog dari kerucut" kelihatan rapi dan menarik. Makhluk dongeng ini dapat menghiasi bukan hanya pameran sebuah institusi pendidikan, tetapi juga sebuah resimen rumah.

Hedgehog dari kon dan plastik untuk membentuk dengan mudah dan cepat, dan perkara utama, untuk tujuan ini, tidak perlu banyak bahan.

Cara seterusnya untuk mencipta landak daripada kerucut melibatkan penggunaan bahan semula jadi lain. Untuk angka ini anda akan memerlukan topi dari acorns, biji, duri tumbuhan. Bekalan pejabat - PVA gam.

Dari biji-bijian kon yang dibuka dipukuli, dengan ketiadaan mereka untuk artikel yang biasa kacang hitam lada akan mendekat juga. Ia adalah perlu untuk menyediakan topi dari acorns, mereka akan berfungsi sebagai asas moncong landak.

Kemudian ikuti arahan:

 1. Lubricate biji dengan banyak gam dan ketat tekan mereka ke tulang belakang.
 2. Ia mudah untuk meletakkan spin pada pinggan, supaya tidak menusuk. Gunakan untuk ini anda boleh botol atau kaca.
 3. Dari kerucut kami memecah dua sisik dan melekatkannya ke kepala landak.
 4. Dengan bantuan benih, kami memberikan mata haiwan.
 5. Untuk kestabilan angka yang lebih tinggi, anda boleh memotong beberapa duri dari bahagian bawah.

Kerajinan kerucut sangat popular karena kesederhanaan dan fakta bahwa kerucut dapat ditemukan oleh semua orang di taman atau hanya di dekat rumah. Jika anda menggunakan bahan tambahan, anda boleh membuat contoh yang sangat menarik. Sebagai contoh, menggunakan tanah liat polimer, anda boleh membuat landak comel dan ceria. Anda boleh menggunakan tanah liat, tetapi tanah liat polimer adalah lebih baik, kerana kerana ia dibakar ia mengeras dan mengekalkan bentuknya untuk masa yang lama.

Ia perlu untuk merapikan sekeping besar tanah liat ke dalam benjolan, dari situ untuk membuat kerucut. Buat kaki belakang besar, depan - sedikit lebih kecil. Dari tanah liat hitam membuat muncung dan mata. Menggunakan alat tanah liat, anda perlu menekan mulut.

Untuk membuat landak untuk memberikan kepuasan dan positif, anda tidak boleh membuat mata plastik, dan membeli sudah siap di kedai.

Dari botol plastik ternyata varian hebat kraf dalam bentuk landak. Banyak botol boleh didapati di setiap rumah, sebab itu tidak sukar untuk mencari semua bahan yang diperlukan untuk membuat pilihan ini.

Anda perlu mengambil botol dan disisipkannya dengan plasticine, kemudian pasangkan benjolan ke botol. Benar, prosedur ini bukanlah yang paling mudah, ia akan mengambil banyak usaha, kerana mereka tidak mudah melekat pada tanah liat. Cara kedua untuk melampirkan skala kon di botol adalah untuk membungkus pantyhose dengan botol dan menjahit benjolan ke botol dengan benang dan jarum.

Mata untuk haiwan mainan dijual di mana-mana kedai jahit, mereka yang perlu membeli dan menjahit bahan kerja dari botol. Ia akan menjadi asal, jika anda menghiasi landak mengikut tema musim luruh, sebagai contoh, di atas melampirkan sebidang ashberry, herringbone, epal, bunga.

Anda boleh membetulkan haiwan yang dihasilkan berdasarkan (kadbod), kerana kaki angka ini tidak sepatutnya. Anda boleh membuat penjelasan berumput buatan untuk memberikan komposisi pandangan yang indah.

Landak yang diperbuat daripada kerucut dan botol plastik adalah pilihan yang sangat baik untuk membuat kraf. Anda boleh membuat haiwan-haiwan kecil yang sangat lucu dan menarik, yang pasti akan menggembirakan kanak-kanak itu. Melakukan kerajinan dengan bayi anda adalah keputusan yang tepat, karena imaginasi, ketekunan dan ketekunan anak harus berkembang dari zaman kanak-kanak, dan kreativitas tidak akan menghalang orang lain.

Hedgehog dari kerucut: cara membuat kraf asal

Masa kanak-kanak adalah tempoh apabila ia amat berguna untuk membangun kemahiran motor halus. Mencapai ini dengan mengembangkan permainan atau kraf yang menarik. Sekiranya anda tinggal di dekat hutan atau taman, anda boleh berjalan bersama anak itu, mengumpul kon, daun dan ranting untuk membuat sesuatu yang asli di rumah. Sebagai contoh, kraftangan koning landak.

Hedgehog diperbuat daripada kon dan plastik: pembuatan

 1. Cone;
 2. Putih, coklat, merah, tanah liat hitam dan hijau;
 3. Tumpukan;
 4. Papan untuk plastik atau kain minyak.
 • Ambil sekeping kecil plasticine coklat. Membentuk bola dari itu dan melekatkannya ke pangkal kerucut. Dari bilet ini membentuk muncung landak, sedikit meregangkan bola plastik. Hidung untuk kerajinan itu boleh dibuat dari sekeping plastik hitam, menggulung bola kecil dan melekatkannya pada muncung.
 • Hedgehog kaki membuat empat keping plastik berwarna coklat, melancarkannya ke dalam sosej.
 • Mata untuk kraf juga boleh dibentuk dari warna putih dan hitam plasticine, melancarkan bola kecil mereka, bertindih dengannya.
 • Menghias kraf asal boleh menjadi daun atau epal, yang juga mudah dibuat dari plasticine.

Hedgehog dari kerucut dan jerami: kelas tuan

 1. Hay;
 2. Cone;
 3. Pita Scotch;
 4. Cawangan;
 5. Senapang paten;
 6. Gunting;
 7. Plasticine;
 8. Tumpukan;
 9. Manik, butang atau mata mainan.
 • Artikel ini dilakukan agak lama, jadi sila bersabar dan masa. Perkara pertama dari cawangan dan pita adalah membuat rangka landak. Dia tidak perlu mengulangi sepenuhnya batang landak, cukup untuk menjadi seperti dia. Balut bingkai dengan rumput kering, dan untuk kegunaan fiksasi menggunakan straw panjang dan anjal. Keluarkan jerami dan jerami dengan berhati-hati.
 • Menggunakan senjata gam, perlekatkan gamelan pada bahagian belakang dan kepala landak. Kepada kepala pada paras mata, butang gam, manik atau mata mainan. Mulut dan hidung boleh dibentuk dari plastik. Anda boleh menghiasi kepala anda dengan busur atau bunga yang indah, maka anda akan mendapat landak. Untuk membuat landak merasa nyaman, menjadikannya pembersihan daun, buah atau cendawan.

 1. Cone;
 2. Polimer tanah liat kuning dan hitam;
 3. Cat;
 4. Berus;
 5. Gam;
 6. Tukul gigi.
 • Dari polimer tanah liat kuning, kacau 1 besar, 2 medium dan 2 bola kecil. Dari buta hitam buta 1 kecil dan 2 bola sangat kecil. Dari bola beige besar, membentuk muncung yang konik, pasangkannya ke benjolan dan sedikit mengangkat hujung muka.
 • Lampirkan cakar pada tombol, di mana tusuk gigi memotong takik. Letakkan landak di atas pendirian kayu. Lampirkan bola hitam kecil ke muncung. Bola hitam kecil melekat pada mata.
 • Lukiskan tusuk gigi dengan tusuk gigi. Dengan bantuan cat, menghidupkan kembali landak landak, memberikan penampilan yang suka bermain dan ceria. Berdiri dengan landak landak dengan cawangan, cendawan kering dan beri, serta daun.

Merancang landak dari kerucut adalah cara yang menarik untuk meluangkan masa bersama anak-anak dengan daya tarik dan keuntungan. Di samping itu, anda boleh memupuk kecintaan kreatif kanak-kanak dan mengembangkan kebolehan seninya. Sarjana dengan anak-anak buatan tangan artikel, mengembangkan kreativiti dan pemikiran yang tidak standard sejak awal!

Baca ini:

Anak patung dibuat dari pantyhose dan sintepon

Lukisan haiwan pensil untuk pemula

Vas Decoupage: pilihan reka bentuk dalam gaya yang berbeza

Kraf dari sampah: kelas induk untuk kanak-kanak dan orang dewasa

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 4 =