Memotong kayu dengan tangan anda sendiri untuk pemula – 314167.info

Memotong kayu dengan tangan anda sendiri untuk pemula

Ukiran Kayu untuk Pemula

Ukiran kayu adalah pelajaran yang menarik yang tidak memerlukan kemahiran khas dan banyak pengalaman. Untuk memahami asas ukiran seni atau ukiran di bawah kuasa setiap orang yang mahu.

Anda perlu memulakan latihan dengan penyediaan alat yang diperlukan. Pisau dengan bilah chamfered, alat kosong alat tulis (pemerintah, pensil) dan kertas lakaran akan cukup untuk pemula. Lakaran adalah lukisan untuk ukiran produk masa depan.

Kaedah asas kerja mudah dan mudah difahami: ini memotong dan jahitan. Pemula harus bermula dengan benang geometrik, yang dianggap paling mudah dilakukan. Asas ukiran geometri adalah berlian, dataran, piramid.

Sebagai permulaan, lebih baik memilih produk tidak rumit, papan pemotong diukir sesuai dengan sempurna.

Kayu harus tanpa knot, homogen, ia tidak boleh pecah dan cip. Kayu yang terbaik untuk ukiran kayu keras, seperti linden, alder, abu. Selepas pengeringan, produk yang diperbuat daripada kayu batu-batu ini menjadi tahan lama dan tidak meledingkan. Pinus juga sesuai. Pine - ringan, tetapi baka yang kuat, mempunyai kayu lembut. Pine sesuai untuk memotong hampir apa-apa produk, terutamanya baik untuk benang besar (platbands). Bekerja dengan pain tidak perlu rumit untuk pemula kerana kekerasan mereka.

Kayu lembut adalah lebih baik untuk mengecilkan agen antipollution, kerana ia perlu dicat dengan cat minyak.

Untuk keselamatan alat yang lebih baik, tidak disyorkan untuk mengasah kayu dengan "kertas pasir" sebelum threading. Zarah-zarah kertas pasir jatuh ke dalam liang kayu dan dengan itu alat itu cepat tumpul.

Sekiranya anda menyediakan bahan itu sendiri, pastikan pokok itu dikeringkan di bawah naungan atau di bawah kanopi. Pakar menganggap musim luruh dan musim sejuk menjadi masa terbaik untuk menuai bahan itu, kerana aliran sap perlahan pada masa ini.

Ini adalah teknik khas untuk mewujudkan kesan permukaan yang diukir tanpa benang. Tiruan benang sangat sesuai untuk perabot seperti almari pakaian, laci dada, rak. Ia tidak memerlukan banyak masa, tenaga dan bahan.

Stensil dari corak yang diinginkan, adalah perlu untuk memasang pita pelekat ke permukaan perabot dan memohon plaster. Selepas plaster telah dikeringkan, ia mesti diaduk dengan kertas pasir, dan kemudian dengan bantuan cat, memberi warna kayu sedikit lebih ringan daripada warna perabot.

Kekasaran permukaan lebih baik meniru benang tangan, jadi tidak dianjurkan untuk membersihkan permukaan dengan kelancaran yang ideal.

Untuk memastikan tiada keretakan dan cip yang terbentuk pada bahan, potongan mestilah dilakukan sepanjang garis miring, berbanding dengan lapisan kayu, dan ke arah serat berjalan.

Mula-mula kita menggunakan corak ke bahan kerja menggunakan templat. Kemudian perhiasan itu dipotong melalui pejabat reka bentuk. Sekarang anda boleh pergi ke benang menggunakan pelbagai pahat dan pisau. Tahap terakhir adalah menyelesaikan kerja, produk harus diasinkan dengan kertas pasir dan, jika diinginkan, ditutup dengan varnis, noda, cat.

Anda boleh belajar dengan menggunakan pelajaran video di web

Rangkaian ini mempunyai banyak tutorial video latihan untuk pemula kayu pemula. Anda juga boleh mendaftar untuk pelajaran ukiran di bandar anda. Sarjana yang berpengalaman akan mengenali anda dengan pelbagai teknik ukiran, akan membantu memilih bahan dan alat yang diperlukan.

Woodcarving adalah hobi yang menarik dan berguna, dengan mana anda boleh membuat tangan anda sendiri hadiah eksklusif kepada saudara-mara atau menghiasi rumah di kehendak.

Tambah komen

Artikel yang baik, semuanya boleh diakses.

Terdapat situasi apabila tidak ada pemikiran dan idea untuk bekerja, untuk ini saya biasanya melihat melalui beberapa karya artis lain yang saya suka.

Hari yang baik dan di mana anda boleh membeli alat

Di kedai-kedai pembinaan, atau anda boleh memesan di Internet (contohnya ebay, aliexpress)

Pembaikan, pembinaan dan penamat pada asas turn-key di Moscow dan rantau Moscow! Kami bersedia untuk membuat anda.

 • Pelbagai jenis aktiviti pembaikan dan pembinaan

 • Kerja-kerja pembaikan pembinaan

 • Saya menawarkan perkhidmatan saya untuk membaiki pangsapuri anda dari awal dan turnkey, serta semua jenis finishing.

 • Kami menjalankan kerja-kerja berdasarkan kunci giliran dan jenis berasingan.

  Perisian percuma untuk reka bentuk rumah

 • Program yang manakah untuk dipilih untuk reka bentuk dapur?

 • Reka bentuk siling dari eternit: 120+ ide-ide topikal dari tiruan langit berbintang ke sabana Afrika

  © 2007-2018 EtotDom - pertukaran pesanan bangunan dan perbaikan

  Apabila menggunakan bahan tapak wajib

  syaratnya ialah kehadiran hiperpautan ke laman web ini: etotdom.com

  Adakah anda pasti mahu memadamkan ulasan ini?

  Adakah anda pasti mahu memadamkan semua ulasan pengguna?

  Adakah anda pasti mahu menolak ulasan pengguna?

  Adakah anda pasti mahu mengalih komen pengguna ke spam?

  Adakah anda pasti mahu mengalih komen pengguna ke sampah?

  Ukiran kayu untuk pemula: alat, kelas tuan, tip, stensil dan templat untuk tuan masa depan

  Dalam abad yang lalu, hampir setiap warga negara kita memiliki teknik kraftangan. Kerja oleh tangan dibahagikan kepada spesies betina dan lelaki. Hari ini, sempadan gender agak kabur, dan semua orang boleh memilih mana-mana kes mengikut keinginan mereka. Hanya memilih jenis pekerjaan yang sudah ketinggalan zaman sebagai pekerjaan utama, tetapi hobi yang menarik akan diingini untuk majoriti. Salah satu seni yang boleh anda pilih sebagai hobi ialah ukiran kayu untuk pemula. Elemen kelihatan cantik diukir pada kotak, kerangka untuk gambar dan lukisan, serta perabot dan barang-barang dalaman.

  Bermula jalan dari pemula hingga tuan yang berpengalaman ukiran

  • Pertama anda perlu menyediakan asas teoritis. Lihat gambar dengan karya pengrajin, video mengenai topik, membaca artikel dan daun melalui buku. Jika anda yakin bahawa anda ingin mencuba sendiri dalam kerja kreatif ini, maka anda harus mendapatkan alat, persiapan dan hal-hal lain yang diperlukan untuk tuan.
  • Pertama sekali, anda perlu menyediakan alat. Adalah penting untuk memantau kualiti mereka: pisau yang tidak diasah dapat untuk masa yang lama tidak menggalakkan keinginan untuk terus belajar kraf baru. Di samping itu, jika alat pecah semasa pemotongan, ia tidak akan berfungsi sama sekali, yang akan mengakibatkan kekecewaan yang besar. Alat untuk pengukir boleh dipesan dari laman web Cina yang terkenal, dibeli dalam pembinaan atau kedai khusus, dan juga dibuat untuk pesanan dari tuan terbukti yang baik.

  Alat yang diperlukan untuk pemotong kayu: peralatan minimum dan tambahan

  Pembantu pertama dan utama tuan akan menjadi pisau pisau. Ia adalah pemotong dengan bilah pendek, menyerupai sudut. Ia mudah bagi mereka untuk memotong corak geometri dan beberapa unsur lain.

  Di samping itu, satu set pahat berguna. Mereka berbeza dari segi bentuk dan saiz. Terdapat pahat rata; pahat separuh bulatan pelbagai diameter untuk memotong alur dan takik; Square dan segi tiga - untuk pelbagai teknik threading. Pada mulanya, untuk tidak membelanjakan wang untuk alat mahal, sesetengah tuan sendiri mengasah penipu rata rata untuk tujuan ini. Terdapat juga pelbagai alat untuk tuan profesional, yang akan berguna kepada tukang selepas penguasaan ukiran dengan alat utama telah dikuasai. Di samping itu, pengukir kadang-kadang menggunakan peralatan elektrik: pemotong penggilingan, jigsaw dan juga gergaji.

  Mengenai bahan yang lebih baik untuk dipotong: kami memilih pokok untuk pelbagai jenis ukiran

  Untuk mempelajari ukiran kayu untuk pemula, anda perlu memahami bahawa jenis kayu yang berbeza mempunyai kualiti yang berbeza dari satu sama lain. Kesemuanya mempunyai kelebihan dan kelemahan mereka. Kayu lunak adalah linden dan juniper. Daripada jumlah ini, ia mudah dipotong, tetapi pada masa yang sama semua kelemahan dan irisan yang tidak perlu dapat dilihat. Ramai pakar tidak dinasihatkan untuk mula belajar dengan menggunakannya. Spruce dan pain adalah bahan yang lebih tebal dan tahan lama, tetapi disebabkan proses pemotongan itu menjadi lebih rumit. Birch mudah dipotong, tetapi ia tidak sangat tahan lama, dari masa ke masa, produk mungkin menjadi cacat dan gelap. Oleh itu, pilihan kayu tetap untuk tuan.

  Cara mudah, bagaimana untuk tidak memberi terlalu banyak perhatian kepada aspek ini: mengambil papan pemotong yang sedia ada di rumah atau menyediakan peti mati di kedai jahit. Anda juga boleh cuba di bar dari garaj. Apabila anda menyedari bahawa ukiran adalah untuk anda, anda boleh membelinya dengan bahan khas.

  Apabila memilih kayu, anda perlu memberi perhatian bukan sahaja kepada spesies pokok, tetapi juga untuk keseragaman bar, ketiadaan knot dan retakan. Apabila bersiap-siap, jangan mengendalikan bar dengan kertas pasir, supaya zarah-zarah itu tidak tinggal di atas pokok, membantu menusuk pisau.

  Apabila mengajar mana-mana perniagaan, penting untuk mengingati prinsip ketulenan. Jangan mula mengukir kayu dari ukiran ukiran: dalam kes ini, terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa tiada apa yang akan keluar sehingga dia dapat memegang pisau di tangannya atau tidak tahu tentang jumlah produk.

  Adakah mungkin menjadi pengukir yang baik, tidak tahu bagaimana untuk menarik?

  Cukup aneh, untuk menguasai kraf ini, tidak perlu menjadi seorang artis. Untuk melakukan kerja-kerja yang indah, cukup untuk menyimpan pisau di tangan anda dan memiliki asas-asas seni ini. Untuk membuat corak di peti mati, papan atau di tempat lain, anda boleh menggunakan lakaran, stensil dan templat yang sedia ada yang boleh didapati dengan banyaknya di Internet atau di dalam buku, dan anda juga boleh mengulangi gambar pokok dalam buku atau corak pada kain, sebagai contoh.

  Kelas induk pada ukiran kayu geometrik untuk pemula

  Jenis ukiran yang paling mudah ialah ukiran alur rata. Ia dibahagikan kepada beberapa jenis, yang paling mudah dan boleh diakses walaupun untuk kanak-kanak - ukiran geometri. Nama itu mengatakan bahawa pisau dipotong daripada perhiasan, yang terdiri daripada bentuk geometri yang mudah. Walau bagaimanapun, dengan kerja yang berhati-hati dan kombinasi yang menarik, ukiran jenis ini juga boleh kelihatan sangat menarik dan cantik.

  Untuk kerja anda perlu:

  • pisau-pisau
  • bar dari baka yang dipilih
  • pensil dengan pemerintah

  Untuk memulakan, perlu membuat dua garisan selari pada bahan kerja pada jarak 1 cm dan membuat markah juga 1 cm dalam susunan berperingkat.

  Sambungkan titik untuk mendapatkan segitiga. Buat tanda di tengah-tengah setiap segi tiga di baris bawah.

  Sambungkan pusat segitiga ke simpang segitiga. Sekarang melekat pisau di tengah segitiga hingga kedalaman 4-5 cm, dan bawa sudut bodoh pisau ke bahagian atas. Begitu juga dengan ketiga sudut.

  Kemudian potong sisi segitiga, seperti yang ditunjukkan dalam foto.

  Lakukan hal yang sama dengan barisan atas perhiasan.

  Seterusnya, anda boleh menarik baris lain dan melakukan manipulasi yang sama. Jadi perhiasan pertama anda ternyata.

  Mempunyai sedikit pengalaman ukiran kayu dari kelas induk di atas, anda boleh dengan selamat memulakan pemotongan elemen yang lebih kompleks. Untuk ini, stensil berikut atau yang lain akan berguna.

  Ukiran Kayu: video mengenai semua kehalusan mewujudkan karya kayu

  Ia mempesonakan apabila siluet haiwan atau orang muncul di sekeping kayu yang sederhana dari bawah tuan tangan. Kayu boleh menyampaikan seluruh cerita masa lalu. Patung-patung kayu menunjukkan emosi-emosi di sekelilingnya, yang diberikan oleh pengarangnya. Kami mencadangkan anda menonton video ukiran kayu dan bercerita mengenai semua kehalusan seni ini.

  Sekiranya anda berminat dengan teknik melakukan lukisan dan patung kayu dan mahu kayu anda menjadi hobi anda atau bahkan pekerjaan utama, tutorial video untuk pemula akan menunjukkan kepada anda cara kerja.

  Bagaimana untuk memulakan kerja dengan pokok

  Untuk mempunyai gambar pada bahan kayu atau untuk memotong angka, anda perlu mengenali beberapa cara ukiran: melalui, pelepasan, planimetrik dan ukiran. Untuk melihat bagaimana setiap jenis ini dilakukan, lihat bagaimana ukiran kayu berfungsi. Video pemula disediakan di bawah.

  Pemula adalah yang terbaik untuk memulakan dengan jenis pemprosesan kayu yang mudah - dengan satu planimetrik, di mana corak dipotong pada permukaan rata dan berada pada tahap dengan latar belakang. Untuk kaedah ini, anda memerlukan alat seperti pahat dan pisau pisau.

  Pilih bahan di mana anda akan melakukan kerja. Anda boleh menggunakan bahan buatan: papan memotong, bahagian perabot, papan parket.

  Perlu diingatkan bahawa sesetengah spesies pokok mempunyai ciri-ciri yang berbeza, dan lebih baik bagi seorang pemula untuk menggunakan bahan dari kayu putih, maple atau alder. Daripada baka ini, kraf yang kemas dan bersih dihasilkan. Juniper dan Linden mempunyai struktur yang lebih lembut: mereka lebih mudah untuk memotong gambar, tetapi ini tidak diingini untuk pemula, kerana anda secara tidak sengaja boleh membuat garis ekstra. Oleh itu, batu keras lebih sesuai untuk latihan.

  Selepas memilih bahan kerja, di mana anda akan bekerja, tampil dengan lukisan yang akan dilaksanakan. Anda boleh menggunakan carta dari buku di benang atau mengulangi imej dari pelajaran video. Berikutan arahan wizard, tulis semula gambar di papan dan mula melakukan kerja.

  Anda boleh memotong gambar di atas pokok dengan gerudi. Jadi, anda boleh dengan cepat melakukan alur dan butiran kecil kraf. Tetapi pertama-tama anda perlu mengamalkan kayu yang tidak perlu, untuk mengetahui sejauh mana instrumen yang anda lakukan. Gunakan muncung yang berlainan pada mesin, supaya anda mendapat sentuhan yang menarik.

  Apabila anda mendapatkan lukisan yang bersih di atas pokok dengan pemotongan tajam, anda boleh memulakan jenis ukiran lain yang lebih rumit. Anda boleh cuba membuat corak dengan ukiran relief, di mana corak berada di atas latar belakang atau di peringkat dengannya.

  Untuk berfungsi, anda memerlukan pahat (separuh bulatan, lurus, cangkuk), pisau cukur dan alat threading yang lain. Pilih gambar yang anda ingin representasikan pada pokok itu. Lukiskan gambar di atas bahan kerja di mana anda akan bekerja. Menggunakan kelas tuan yang ditunjukkan dalam video, anda akan melihat bagaimana untuk memotong gambar 3D di pesawat. Pertama anda perlu memotong kontur gambar, menggunakan pisau, kemudian melakukan pemangkasan. Pahat harus disimpan dari sisi latar belakang, supaya tidak merosakkannya.

  Benang timbul berlaku dengan latar belakang terpilih apabila kawasan sekitar corak dipotong dan diproses. Tepi gambar mestilah zaovalennye. Bulat mereka sehingga anda perlu lebih curam untuk corak dan perlahan-lahan ke latar belakang.

  Cara termuda ukiran kayu adalah "tatyanka9raquo;. Beliau memegang paten Sh.Sasykov pada akhir abad ke-20. Ia berbeza dari gaya lain, ketika melakukan teknik ini, alat tajam khusus digunakan. "Tatyanka9raquo; kurang memotong intensif buruh, yang mengambil masa kurang daripada teknik lain. Contoh yang dibuat oleh gaya ini, mendapat lebih ramai peminat,

  Penggunaan bahan dari laman web ini hanya mungkin dengan petunjuk hiperpautan aktif langsung ke tapak wanita Diana

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  41 − = 32