Memulakan kapasitor untuk motor elektrik

Apa kapasitor diperlukan untuk memulakan motor?

Sering kali, untuk menyambung motor tiga fasa tak segerak ke grid elektrik rumah, kondenser digunakan untuk memulakan motor elektrik. Bagi mereka, voltan kerja ialah 380 V, yang digunakan dalam semua bidang pengeluaran. Tetapi voltan kerja rangkaian isi rumah adalah 220 V. Dan bagi menghubungkan motor tiga fasa perindustrian ke rangkaian pengguna biasa, unsur peralihan fasa digunakan:

 • mula kapasitor;
 • kapasitor yang beroperasi.

Memulakan kapasitor

Rajah sambungan dengan voltan operasi 380 V

Motor tiga fasa tak segerak industri boleh dihubungkan dengan dua cara utama:

Motor elektrik secara strukturnya dibina dari rotor bergerak dan perumahan yang dipasang stator (ia boleh dipasang secara langsung di perumahan atau dimasukkan ke dalamnya). Stator itu mempunyai komposisinya 3 lilitan setanding, luka khas dan terletak di atasnya. Apabila dihubungkan dengan "bintang", hujung semua tiga lilitan motor disambungkan bersama, dan tiga fasa diberi kepada permulaannya. Apabila menyambungkan belitan dengan "segitiga", hujung satu disambungkan ke permulaan yang seterusnya.

Segitiga dan sambungan bintang

Apabila motor elektrik disambungkan ke rangkaian tiga fasa 380 V, satu voltan digunakan untuk setiap lilitan dan arus arus dalam setiap satunya, mewujudkan medan magnet yang bergantian yang bertindak pada pemutar yang dipasang pada galas, yang menjadikannya berputar. Untuk menjalankan dengan pilihan ini, tiada elemen tambahan diperlukan.

Jika satu daripada tiga fasa asynchronous motor disambungkan ke satu fasa 220V rangkaian, tork tidak akan berlaku dan motor tidak akan bermula. Untuk bermula dari rangkaian fasa tiga fasa peranti, banyak variasi yang berbeza telah dicipta. Salah satu yang paling mudah dan paling biasa di kalangan mereka ialah penggunaan peralihan fasa. Untuk melakukan ini, pelbagai kapasitor peralihan digunakan untuk motor, di mana sentuhan fasa ketiga disambungkan.

Selain itu, mesti ada satu lagi elemen. Ini adalah kapasitor permulaan. Ia direka untuk menjalankan enjin itu sendiri dan hanya perlu berjalan pada masa bermula kira-kira 2-3 saat. Sekiranya ia tersisa untuk masa yang lama, lekuk motor dengan cepat menjadi terlalu panas dan ia akan gagal. Untuk merealisasikan ini, anda boleh menggunakan suis khas, yang mempunyai dua pasang kenalan yang akan dihidupkan. Apabila butang ditekan, satu pasangan telah ditetapkan sehingga butang Stop ditekan, dan yang kedua ditutup hanya apabila butang "Mula" ditekan. Ini menghalang motor daripada gagal.

Rajah sambungan untuk voltan operasi dalam 220 V

Oleh kerana terdapat dua pilihan utama untuk menyambungkan lilitan motor elektrik, terdapat juga dua skim untuk membekalkan rangkaian isi rumah. Notasi:

 • "P" bermaksud suis yang memulakan permulaan;
 • "P" - suis khas yang direka untuk membalikkan enjin;
 • "Cn" dan Cp "- masing-masing memulakan dan bekerja kapasitor.

Apabila disambungkan ke rangkaian 220 V, motor tiga fasa mempunyai pilihan untuk membalikkan arah putaran. Ini boleh dilakukan dengan bantuan suis togg "R".

Gambar rajah bekalan rangkaian isi rumah

Perhatian sila! Anda boleh menukar arah putaran hanya apabila voltan bekalan dimatikan dan motor berhenti sepenuhnya, supaya tidak memecahkannya.

"Sp" dan "S" (kerja dan permulaan kapasitor) boleh dikira dengan formula khas: S = 2800 * I / U, di mana saya menggunakan arus voltan U-rated motor. Selepas mengira Cp, kita juga boleh memilih Cn. Kapasitaran kapasitor bermula sekurang-kurangnya dua kali lebih tinggi seperti pada Cp. Untuk memudahkan dan mempermudahkan pilihan, nilai berikut boleh diambil sebagai asas:

 • M = 0.4 kW Cp = 40 μF, Cn = 80 μF;
 • M = 0.8 kW Cp = 80 μF, Cn = 160 μF;
 • M = 1.1 kW Cp = 100 μF, Cn = 200 μF;
 • M = 1.5 kW Cp = 150 μF, Cn = 250 μF;
 • M = 2.2 kW Cp = 230 μF, Cn = 300 μF.

Di mana M adalah kuasa motor motor yang digunakan, Cp dan Cn adalah kapasitor yang beroperasi dan bermula.

Beberapa ciri dan petua apabila bekerja dari rangkaian domestik 220 V

Apabila menggunakan motor asinkron yang direka untuk voltan operasi 380V dalam lingkungan domestik, menyambungkannya ke rangkaian 220V, anda kehilangan kira-kira 50% daripada kuasa enjin yang diberi nilai, tetapi kelajuan pemutar tetap tidak berubah. Ingat ini, memilih kuasa yang diperlukan untuk pekerjaan itu. Untuk mengurangkan kerugian kuasa, kemungkinan untuk menggunakan sambungan belitan dengan "segitiga", di mana kecekapan motor elektrik akan kekal di tempat di tahap 70%, yang akan jauh lebih tinggi daripada apabila menyambung lilitan dengan "bintang". Oleh itu, jika secara teknikal boleh dilaksanakan di dalam kotak persimpangan motor itu sendiri untuk menukar sambungan "bintang" ke sambungan "segitiga", maka lakukannya. Lagipun, pembelian kapasiti "tambahan" 20% akan menjadi langkah yang baik dan membantu dalam kerja.

Apabila memilih kapasitor mula dan bekerja, perlu diingat bahawa voltan undian mereka mestilah sekurang-kurangnya 1.5 kali lebih besar daripada voltan dalam rangkaian. Iaitu, untuk rangkaian 220 V, adalah wajar untuk menggunakan kapasitor yang direka untuk 400-500 V untuk memulakan dan operasi yang stabil.

Motor dengan voltan kerja 220/127 V hanya boleh dihubungkan dengan "bintang". Jika anda menggunakan sambungan yang berbeza, anda hanya akan membakarnya apabila memulakannya, dan ia hanya akan dibiarkan ke sekerap.

Jika anda tidak boleh mengambil kapasitor yang digunakan untuk memulakan dan menjalankan, maka anda boleh mengambil beberapa dan menyambungkannya selari. Jumlah kapasiti dalam kes ini dikira seperti berikut: Sobst = C1 + C2 + ... + Sk, di mana k adalah bilangan yang diperlukan.

Kadang-kadang, terutamanya dengan beban yang besar, ia terlalu banyak. Dalam kes ini, tahap pemanasan boleh dicuba untuk mengurangkan, menukar Cp kapasitan (kapasitor yang bekerja). Ia secara beransur-ansur dikurangkan, sambil memeriksa pemanasan enjin. Sebaliknya, jika kapasiti kerja tidak mencukupi, kuasa output yang dikeluarkan oleh peranti akan menjadi kecil. Dalam kes ini, anda boleh cuba meningkatkan kapasiti kapasitor.

Untuk permulaan peranti yang lebih cepat dan mudah, jika ada pilihan sedemikian, lepaskan beban dari itu. Ini terpakai kepada enjin-enjin yang telah ditukar dari rangkaian 380 V ke rangkaian 220 V.

Jika anda ingin menggunakan motor elektrik tiga fasa perindustrian untuk keperluan anda, anda perlu mengumpul skema sambungan tambahan, dengan mengambil kira semua syarat yang diperlukan untuk ini. Dan pastikan anda ingat bahawa ini adalah peralatan elektrik dan perlu mematuhi semua peraturan keselamatan dan peraturan semasa bekerja dengannya.

Bagaimana mengira kapasitor permulaan untuk menyambungkan motor tiga fasa ke rangkaian fasa tunggal

Ia berlaku seperti ini: ada mesin kecil yang baik, penggerudian atau belokan, dengan kekuatan 380 volt. Ia boleh dipasang di bengkel rumah atau di dacha. Ya, itulah masalahnya, di dalam bilik-bilik ini hanya ada kedai-kedai biasa.

Dalam kes-kes di mana perlu untuk menyambung motor elektrik tiga fasa, dan hanya satu sumber voltan fasa tunggal yang tersedia, adalah mungkin untuk meninggalkan kedudukan dengan memberi makan salah satu lilitan melalui elemen peralihan fasa - kapasitor permulaan. Oleh itu, anda boleh mendapatkan pengganti untuk ketiga, beralih sebanyak 120 darjah fasa voltan.

Dalam kes yang ideal, untuk pecutan motor memerlukan nilai kapasiti yang besar, dan apabila mencapai halaju sudut nominal - yang lain, lebih kecil. Untuk mencapai matlamat ini, sebuah litar digunakan yang membolehkan anda mematikan kapasiti berlebihan dalam mod manual dan automatik, hanya meninggalkan nilai kerja.

Sekiranya gegelung dihubungkan oleh bintang, kapasitansian kerja kapasitor yang bekerja ditentukan oleh formula:

Dalam kes koneksi segitiga, hubungannya berbeza:

Walau bagaimanapun, menyambungkan lilitan motor dengan segitiga adalah tidak diingini, kerana dalam kes ini voltan AC hendaklah 380 volt pada setiap satunya, dan dalam rangkaian isi rumah - hanya 220.

Untuk memudahkan pengiraan kapasitans kapasitor, seseorang boleh menggunakan formula mengikut yang mana

P - kuasa, Watt;

Сп - kapasitansi kapasitor permulaan, mF;

Cn ialah kapasiti kapasitor permulaan, mF.

Oleh itu, keupayaan kapasitor permulaan perlu satu setengah hingga dua setengah kali kapasiti kerja.

Voltan dalam AC standard ialah 220 volt. Persoalan timbul tentang bagaimana menentukan nilai semasa yang muncul dalam formula di atas.

Ia mudah. Kuasa diberi nilai enjin diketahui, ia ditunjukkan pada plat yang dipasang pada badannya dan berfungsi sebagai pasport jenis.

Saya adalah nilai semasa, Ampere;

U - voltan (220 volt);

Dengan betul mengira dan mengambil pemeluwapan permulaan untuk motor elektrik, adalah mungkin untuk menyambung hampir semua jenis motor fasa tiga fasa ke rangkaian fasa tunggal. Sesetengah daripada mereka akan bekerja lebih baik, iaitu, ciri-ciri mereka akan lebih dekat dengan pasport apabila kemasukan tetap mereka (contohnya, siri AOL, UAD, APN). Siri MA, yang dicirikan oleh penggunaan litar pemutar sangkar tupai berganda dalam reka bentuk mereka, akan menunjukkan hasil yang paling teruk.

Memilih kapasitor bermula, anda harus mengambil kira hakikat bahawa pada masa permulaan akan ada nilai semasa berkali-kali melebihi nilai nominal. Oleh itu, perlu diingat bahawa bahagian silang konduktor yang membekalkan motor mesti dipilih dengan margin.

Kini, kapasitor boleh digunakan untuk menyambungkan motor tiga fasa ke rangkaian fasa tunggal. Tangki elektrolitik boleh digunakan, tetapi kehadiran dioda penerus dalam litar akan merumitkannya dan mengurangkan kebolehpercayaan keseluruhan keseluruhan sistem. Henry Ford berhujah bahawa butir-butir yang lebih sedikit, semakin rendah kemungkinan kebocoran.

Lebih mudah dan lebih dipercayai untuk memasang kapasitor kertas dengan kapasitor permulaan. Voltan yang ditunjukkan pada perumahannya mesti melebihi 220 volt.

Bagaimana untuk menyambung motor fasa tunggal melalui kapasitor: bermula, beroperasi dan bercampur versi

Dalam teknologi, enjin jenis asynchronous sering digunakan. Unit tersebut dicirikan oleh kesederhanaan, ciri-ciri yang baik, tahap bunyi yang rendah, kemudahan operasi. Agar motor induksi berputar, perlu mempunyai medan magnet berputar.

Bidang sedemikian mudah dibuat jika terdapat rangkaian tiga fasa. Dalam kes ini, ia mencukupi untuk meletakkan tiga lilitan di stator enjin, diletakkan pada sudut 120 darjah antara satu sama lain dan menyambungkan voltan yang sepadan kepada mereka. Dan medan berputar bulat akan mula memutar stator.

Walau bagaimanapun, perkakas rumah biasanya digunakan di rumah yang paling kerap terdapat hanya satu rangkaian elektrik fasa. Dalam kes ini, motor asynchronous fasa tunggal biasanya digunakan.

Mengapa menggunakan permulaan motor fasa tunggal melalui kapasitor?

Jika satu penggulungan diletakkan pada stator enjin, maka semasa aliran arus sinusoidal berselang-seli, bentuk medan magnet berdenyut di dalamnya. Tetapi bidang ini tidak dapat memutar pemutar. Untuk memulakan enjin yang anda perlukan:

 • di tempat pemegun tempat penggulungan tambahan di sudut sekitar 90 ° berbanding dengan penggulungan kerja;
 • Dalam siri dengan penggulungan tambahan, masukkan elemen peralihan fasa, contohnya kapasitor.

Pilihan skim rangkuman - kaedah mana yang hendak dipilih?

Bergantung kepada kaedah menyambung kapasitor ke enjin, terdapat skim seperti:

Kaedah yang paling biasa ialah skim dengan mula kapasitor.

Dalam kes ini, kapasitor dan penggulungan bermula dihidupkan pada masa permulaan enjin. Ini disebabkan oleh harta unit meneruskan putarannya walaupun selepas melepaskan penggulungan tambahan. Untuk suis seperti itu, butang atau relay yang paling kerap digunakan.

Sejak permulaan motor fasa tunggal dengan kapasitor berlaku agak cepat, penggulungan tambahan berfungsi untuk masa yang singkat. Ini membolehkan untuk menyimpannya dari dawai dengan keratan rentas yang lebih kecil daripada penggulungan utama untuk ekonomi. Untuk mengelakkan terlalu panas penggulungan tambahan, suis sentrifugal atau termostat sering ditambah ke litar. Peranti ini memutuskan sambungan apabila enjin ditetapkan pada kelajuan tertentu atau apabila ia dipanaskan dengan kuat.

Prinsip permulaan magnet adalah berdasarkan berlakunya medan magnet apabila elektrik melewati gegelung retracting. Lebih terperinci mengenai pengurusan enjin dengan membalikkan dan tanpa membaca dalam artikel berasingan.

Prestasi yang lebih baik boleh didapati dengan menggunakan litar dengan kapasitor yang beroperasi.

Dalam litar ini, kapasitor tidak dimatikan selepas memulakan enjin. Pemilihan kapasitor yang betul bagi motor fasa tunggal boleh mengimbangi gangguan bidang dan meningkatkan kecekapan unit. Tetapi untuk skim seperti itu, ciri-ciri bermula merosot.

Penyelesaian kompromi adalah pilihan skim dengan mula dan kerja kapasitor. Untuk skim sedemikian, ciri-ciri operasi dan permulaan akan menjadi sederhana berbanding dengan skim yang sebelum ini dianggap.

Secara umum, jika motor fasa tunggal disambungkan melalui kapasitor memerlukan tork besar bermula, dipilih dari litar picu, dan apabila ini tidak perlu - dengan kerja.

Menyambungkan kapasitor untuk memulakan motor fasa tunggal

Sebelum menyambung ke enjin, anda boleh menyemak kapasitor dengan multimeter untuk operasi.

Apabila memilih skim, pengguna sentiasa berpeluang memilih litar yang sesuai dengannya. Biasanya, semua petunjuk berliku dan lead kapasitor disambungkan ke kotak terminal motor.

Kehadiran pendawaian tiga wayar di rumah persendirian melibatkan penggunaan sistem asas, yang boleh anda lakukan dengan tangan anda sendiri. Bagaimana untuk menggantikan pendawaian elektrik di apartmen mengikut skim standard, anda boleh mengetahui di sini.

 1. Motor asynchronous fasa tunggal digunakan secara meluas dalam perkakas rumah.
 2. Untuk memulakan agregat sedemikian, tambahan (permulaan) penggulungan dan elemen peralihan fasa-sebuah kapasitor diperlukan.
 3. Terdapat pelbagai skema untuk menyambungkan motor elektrik fasa tunggal melalui kapasitor.
 4. Sekiranya perlu mempunyai tork permulaan yang lebih besar, maka litar dengan kapasitor permulaan digunakan, jika perlu untuk mendapatkan prestasi enjin yang baik, litar dengan kapasitor yang digunakan digunakan.

Video terperinci tentang cara menyambungkan motor fasa tunggal melalui kapasitor

Pada saya pemerah jagung Rossoshanka menyertakan mesin enjin dan mengumpul revolusi. Apa yang boleh terjadi?

Bolehkah anda memberitahu saya jika saya boleh memulakan enjin terma tanpa kondensor?

Saya juga tidak memulakan enjin penghancur rumput. Saya pergi ke air. Nah keringlah. Apabila dihidupkan, ia menggeletar tetapi tidak berputar. Tolak pemutar, ia mula berputar. Kapasitor adalah normal, diganti. Apa yang boleh terjadi?

terbuka kepada tahun akhir di penggulungan, ingat, juga, adalah sampah itu, saya telah lama menderita, berbunyi dan mendapati rehat bukan sahaja peranti tetapi juga vizualno melihat bagaimana satu wayar nipis sebagai rambut yang cair

Terima kasih! Video sejuk, ia membantu.

Pada saya pemotong rumput dilindungi, terdapat dua kesimpulan pada soket melalui dan dua pada kondensor. Hanya tidak tahu apa jenis kapasitor dan kapasitans, untuk kapasitansi, perlu ditetapkan. Tolong bantu.

Betulkan artikel mengenai pengiraan kapasitor.

Apa sebenarnya yang perlu diperbaiki?

Hello. Terima kasih kerana sains. Saya fikir ia sama dengan enjin fasa tunggal untuk pemasangan tekanan air automatik. Enjin berhenti berjalan, kapasitor yang bekerja mula mengeluarkan bau plastik menyerupai cat. Telah dikeluarkan dan diperiksa, sepadan dengan ciri-ciri kerja. Pengapit tidak berselang-seling. Kapasiti sepadan dengan keupayaan yang diisytiharkan. Soket dikenakan, pelepasan adalah baik. Tetapi bau mula muncul semula. Saya akan membeli yang baru pada 16 mF dan 450 V. Saya fikir jika saya meletakkannya, maka tidak akan ada masalah dengan pelancaran itu.

Tambah komen Balas balasan

Moscow, Zoe Dan Aleksandra Kosmodemyanskikh, 26 +7 (499) 350-26-73

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 2 =