Menamatkan foto koridor – 314167.info

Menamatkan foto koridor

Menamatkan koridor di apartmen

Pangsapuri moden berbeza dari reka bentuk lama Soviet "design9raquo; kedalaman, seperti bumi dan langit. Dan bahkan tidak kerana siling yang meningkat atau meter persegi bilik dan kemudahan sampingan. Dalam majoriti lorong di dalam reka bentuk dan susun atur baru apartmen telah benar-benar berubah menjadi sebuah bilik di pintu masuk, dan koridor itu telah bersatu dalam satu ruang semua premis dalam foto pangsapuri.

Bagaimana untuk memilih gaya koridor di apartmen

Menamatkan koridor di apartmen memerlukan sejumlah kesabaran dan imaginasi tertentu, selalunya pertimbangan yang mendalam dan berhati-hati terhadap reka bentuk penamat dinding tidak mempunyai sumber yang mencukupi, dan kadang-kadang tidak ada masa. Tetapi mencipta gaya dan memilih cara untuk menghiasi ruang koridor tidak mudah.

Di samping itu, perlu mengambil kira keunikan khusus hanya ke koridor:

 • Bentuk terowong bilik, dalam kes-kes jarang koridor itu boleh dibuat dalam bentuk kurva patah atau mempunyai cawangan atau hujung bentuk persegi;
 • Ketiadaan tingkap dan sumber cahaya semulajadi;
 • Ruang minimum untuk pemasangan perabot, kekurangan objek dalaman dan sifat-sifat yang meningkatkan persepsi keseluruhan mengenai penamat ruang yang panjang;
 • Adalah perlu untuk menggabungkan semua premis apartmen dengan perlahan supaya koridor adalah tempat gabungan organik gaya dan penampilan bilik-bilik jiran.

Kelemahan yang paling penting dalam ruang koridor, yang menghalang penggunaan semua ciri-ciri hiasan moden, adalah lebar yang agak kecil. Rata-rata, koridor itu boleh lebar 100-140 cm.

Jika anda cuba untuk menyelesaikan dinding yang sedia ada dengan hiasan berengsel, contohnya, dijahit dengan papak dinding atau dipotong dengan panel kayu berdinding tebal dengan benang atau set mozek, lebar bilik akan kehilangan sekurang-kurangnya 10-15cm.

Oleh itu, pendekatan berikut untuk menyelesaikan masalah menyelesaikan koridor akan lebih tepat dan praktikal:

 1. Dinding dalaman apartmen, yang membentuk ruang koridor, mesti diganti pada peringkat pembaikan oleh partition rangka yang diperbuat daripada profil keluli atau jalur kayu. Pemisahan sedemikian mudah diisi dengan penebat bunyi dan dijahit dengan panel hiasan;
 2. Biarkan dinding koridor dalam bentuk aslinya, tetapi untuk menyelesaikan dinding koridor, gunakan hanya pilihan hiasan berdinding nipis - kertas dinding atau hiasan hiasan, lapisan tekstil dengan sifat penebat bunyi yang baik;
 3. Gunakan untuk menyelesaikan cara-cara yang lebih progresif untuk melampirkan unsur-unsur hiasan ke dinding koridor, sebagai contoh, gam, kuku cecair atau skop dua sisi.

Hiasan dinding di koridor dengan panel hiasan

Sekiranya masalah menetapkan elemen hiasan diselesaikan, atau lebar koridor adalah mencukupi untuk memasang panel dinding, pilihan terbaik adalah untuk menamatkan koridor di apartmen dengan meniru bar atau bentuk lain yang diperbuat daripada kayu dengan tekstur dan pola yang jelas. Dalam kes ini, adalah wajar untuk menggunakan nada bukan ringan kayu di pedalaman, dan di dinding adalah perlu memasang lampu kecil dengan sektor lampu yang diarahkan ke atas.

Dalam kes ini, dinding di hujung koridor dihiasi dengan warna yang lebih ringan, oleh itu, ruang koridor yang lebih teduh secara visual hanya menguatkan dimensi bilik-bilik lain.

Penyelesaian yang sangat menarik dalam penggunaan panel hiasan ialah pemasangan di koridor almari pintu gelangsar dengan pintu kayu yang dipangkas. Dinding dan siling kedua boleh dibuat dengan kertas dinding cecair atau cat berasaskan air, cahaya, dalam nada selesai kabinet kayu.

Pembahagian ruang koridor ke bahagian cahaya dan gelap boleh dipanggil teknik klasik dalam menghias sebuah apartmen. Sebagai contoh, salah satu dinding boleh berhadapan dengan panel dinding di bawah batu-bugle. Tetapi kebanyakan dunia dalam hal ini perlu dihantar ke bahagian gelap dekorasi yang lebih gelap.

Idealnya, untuk menerangi bahagian yang berlorek, lebih baik menggunakan cahaya semulajadi atau lampu yang memberikan cahaya sedekat mungkin ke spektrum siang hari.

Dalam kesinambungan tema menggunakan warna semula jadi dalam hiasan dan reka bentuk koridor, perlu mengingati cara yang sangat indah untuk menghias kertas dan tikar kayu, bingkai pintu dalam gaya bahan Jepun, dan penggunaan wajib dari tumbuhan oriental untuk meningkatkan persepsi hiasan.

Pintu di pedalaman seperti itu dilapisi dengan jalur berwarna yang nipis tanpa penggilap atau pelapis lakuer. Panel hiasan dengan tekstur ciri buluh buluh yang diluntur ditampal di dinding. Reka bentuknya sangat bergaya dan ketat.

Sebarang permukaan hiasan mengumpul jumlah debu yang gila, dan lebih-lebih lagi, terdapat banyak di ruang koridor. Anda boleh memudahkan tugas pembersihan dan penyelenggaraan, jika anda memilih panel hiasan kelabu cahaya sebagai hiasan dinding koridor. Nada keseluruhan ruang koridor akan agak lancar dan tenang, permukaan hiasan dapat dengan mudah dibersihkan dari sebarang pencemaran.

Ini amat penting jika koridor adalah tempat kegemaran untuk generasi muda. Dalam kes kritikal, penamat boleh dengan mudah dipulihkan menggunakan emulsi berasaskan air atau kertas dinding cecair.

Untuk kemasan sedemikian, adalah penting untuk memilih tempat yang sesuai untuk memasang lampu, selalunya menggunakan beberapa sconce dengan aliran cahaya yang diarahkan pada siling cahaya.

Sebagai penyelesaian klasik kepada masalah susunan dan hiasan ruang koridor boleh dilihat dalam gambar di bawah.

Partition yang memisahkan ruang koridor dari bilik dibuat pada bingkai dengan papan papan gypsum. Bahan-bahan berasaskan gipsum yang sama, disebabkan oleh penggunaan serat pulpa bulu dan lapisan penebat bunyi berliang sebagai pengisi, memberikan penekanan bunyi yang sangat baik dan, pada masa yang sama, mempunyai kekuatan yang tinggi.

Daripada kerja bata, tebal 15 cm, kerana pemasangan plat GVK, dinding penuh dengan penamat yang sangat indah diperolehi. Sebagai tambahan kepada gamut warna yang dipilih, pencahayaan dua zon digunakan. Zon atas - dengan bantuan lampu siang hari di siling yang digantung dari GKL, bahagian bawah dalam bentuk lampu LED mata. Pada masa yang sama di bilik yang agak sempit terdapat ruang yang cukup untuk meja kecil atau pot bunga.

Kemasan gabungan menggunakan panel dan plaster hiasan

Sekiranya terdapat sumber kewangan percuma dan keinginan untuk mencapai keterlaluan maksimum koridor selesai, anda boleh menggunakan gabungan panel hiasan, siling regangan dan corak hiasan dinding yang dipilih. Dalam sesetengah kes plaster hiasan di koridor adalah lebih ekspresif daripada dinding.

Siling regangan, parket dan bentuk lampu dinding yang tepat dipilih memberikan tiruan lengkap gaya abad XIX.

Selalunya, hiasan plaster atau kertas dinding cecair boleh membentuk gaya apartmen, menggunakan sepasang perhiasan dan panel palsu, lukisan dinding atau penyelesaian ruang warna yang dipilih dengan betul.

Seringkali, banyak masalah dicipta oleh sudut-sudut di tempat-tempat laluan dari koridor ke lorong atau dewan. Sudut ini paling kerap mengalami pukulan dan kerosakan mekanikal, peralihan dalam bentuk permukaan bulat adalah mahal dan tidak selalu berkesan. Oleh itu, sudut cuba untuk menghiasi, menutup penamat atau objek.

Salah satu yang paling berkesan adalah penggunaan unsur-unsur overhed dalam bentuk tiruan batu semula jadi atau tembok kuno dinding.

Rahsia reka bentuk dan hiasan koridor

Tidak banyak yang menganggap dimensi ruang koridor di apartmen mereka sebagai besar, sering mengeluh tentang sebaliknya. Terdapat beberapa teknik penamat asas yang mana anda hanya dapat meningkatkan persepsi visual ruang. Cara yang baik adalah menggunakan wallpaper berbeza dengan jalur menegak.

Maksimum "memperluas 9raquo; kesannya adalah permukaan cermin. Tetapi hanya di dinding. Cuba untuk memasang siling cermin akan membawa kesan yang bertentangan - ketinggian siling akan kelihatan lebih tinggi, dan ruang antara dinding lebih sempit dan sempit.

Selalunya di koridor ada dinding yang anda tidak mahu menutupi dengan panel atau kekacauan dengan item dalaman tambahan. Dalam kes ini, berdasarkan plaster hiasan, anda hanya dapat menarik lukisan tenaga positif yang sangat ceria dan penuh. Kemungkinan besar, ia akan menggembirakan anda lebih lama daripada item hiasan lain di apartmen.

Cara yang sangat baik untuk menghidupkan semula kawasan pedalaman dan hiasan ruang adalah penggunaan bunga dan tanaman semula jadi. Mereka tidak akan jauh di mana-mana bilik. Tetapi bilik itu memerlukan ketepatan yang benar-benar tukang emas dalam memilih lokasi untuk pemasangan mereka supaya mereka tidak mengganggu gerakan dan pada masa yang sama kelihatan.

Dekorasi koridor tidak berbeza dari apa yang istimewa dan luar biasa dari cara yang sama menghias pedalaman di bilik lain. Lebih-lebih lagi, dalam kes ini matlamat dan objektif sentiasa jelas - untuk membuat unsur-unsur hiasan tidak mengganggu dan tidak mengganggu penggunaan koridor.

Pilihan reka bentuk dan pelaksanaan artistik tidak sukar pada prinsipnya, kita memerlukan imaginasi dan cara untuk percobaan.

ul. Bolshaya Dorogomilovskaya, 10

Dmitrovskoe lebuh raya, 163a, bangunan 1, -1 tingkat

Reka bentuk koridor di apartmen

Penekanan utama dalam menghias sebuah apartmen biasanya dilakukan di ruang tamu. Ini betul, kerana di dalamnya tuan rumah dan tetamu rumah menghabiskan sebahagian besar masa. Tetapi jangan lupa untuk menghiasi seluruh apartmen.

Koridor ini berfungsi sebagai laluan dari lorong ke seluruh apartmen. Dalam saiz, ia sering lebih kecil daripada ruang tamu. Walau bagaimanapun, reka bentuk koridor di apartmen juga boleh diamalkan. Dalam kebanyakan situasi, ini akan memberi kesan positif terhadap kemunculan rumah. Pendekatan yang kompeten akan mewujudkan komposisi menarik yang sesuai dengan ke dalam bilik-bilik lain.

Reka bentuk koridor di apartmen

Konsep reka bentuk menyiratkan kombinasi artistik bahagian-bahagian individu reka bentuk integral. Dalam hal koridor, butiran gaya adalah: pelaksanaan dinding, lantai, siling, pencahayaan dan kehadiran komponen tambahan. Ia adalah koleksi reka bentuk semua elemen yang membentuk reka bentuk peralihan dari lorong ke bahagian utama apartmen. Oleh itu, mereka perlu dipertimbangkan dengan lebih teliti.

Prinsip untuk mewujudkan reka bentuk koridor di sebuah apartmen

Setiap butiran koridor disediakan secara berasingan dalam susunan barisan. Tetapi pertama-tama ia perlu untuk berfikir terlebih dahulu dari gaya umum. Ke lantai, siling, dinding dan elemen tambahan digabungkan dengan satu sama lain, mewujudkan komposisi keseluruhan. Jika tidak, bahagian-bahagian yang juga dipandang baik akan bersama-sama mewakili reka bentuk reka bentuk yang menangkis.

Lantai, siling dan dinding mesti membentuk komposisi keseluruhan

Ia juga perlu mengambil kira gabungan reka bentuk koridor di apartmen dengan gaya gaya pelaksanaan bilik-bilik yang tinggal. Mereka tidak perlu sama, tetapi mereka mesti membuat komposisi harmoni bersama-sama. Dan hanya selepas berfikir tentang konsep umum kita boleh meneruskan ke reka bentuk unsur-unsur individu. Dengan prinsip ini, ia mungkin untuk menghiasi koridor paling cekap, setelah menerima komposisi keseluruhan pada output, yang akan kelihatan bagus sendiri, dan juga sesuai dengan bahagian dalam apartmen lain.

Lakarkan konsep umum reka bentuk koridor

Perombakan sentiasa bermula dari lantai. Ia dilakukan dengan cara ini kerana selepas ia akan menjadi lebih sukar untuk sampai ke. Perkara yang sama boleh dikaitkan dengan reka bentuk koridor di apartmen. Sekiranya anda merancang untuk merombak segalanya, ia akan lebih mudah dan praktikal untuk bermula dari lantai. Pendekatan yang beransur-ansur untuk menghiasi koridor adalah yang paling praktikal.

Menamatkan koridor adalah lebih baik bermula dari lantai

Terdapat banyak pilihan untuk lantai. Ini semua bergantung kepada reka bentuk koridor yang mula-mula dipilih di apartmen. Pilihan paling banyak untuk membuat komposisi yang menarik adalah lantai linoleum. Sebaliknya, anda boleh membuat lantai kayu yang dipanaskan, yang bagus untuk berjalan tanpa alas kaki. Pilihan ini lebih sesuai apabila pintu masuk ke bilik mandi terletak di dalam koridor. Laminate floor dibentangkan dalam pelbagai warna, ia mungkin untuk memilih pilihan yang sesuai untuk menggayakan lantai di koridor.

Lantai koridor dengan penutup kayu

Jika penutup lantai berada dalam keadaan yang baik, tetapi warna dan teksturnya tidak sesuai dengan reka bentuk yang dimaksudkan, maka meletakkan permaidani akan membantu. Di samping pilihan di atas, terdapat banyak lagi. Adalah penting untuk memilih yang lebih sesuai. Kemudian koridor itu akan berubah menjadi konsisten dalam satu gaya, yang akan menyenangkan untuk dilihat.

Lantai itu harus digabungkan dengan skema warna interior koridor

Dinding membentuk sebahagian besar koridor, jadi ia harus dirawat dengan perhatian khusus. Pertama sekali, anda perlu membuat keputusan tentang skema warna. Ia perlu digabungkan dengan lantai, siling dan elemen lain.

Lantai, siling dan koridor dinding dalam skema warna tunggal

Dinding boleh dicat, dipasangkan atau digantung pada kertas dinding yang sesuai. Di atasnya, anda boleh memasang beberapa gambar. Satu penyelesaian yang menarik ialah meletakkan cermin di dinding. Untuk koridor lebar, anda boleh mengambil bentuk yang tidak standard dan saiznya besar.

Mirror secara visual meningkatkan ruang koridor

Daripada kertas dinding di dinding, mungkin ada panel 3D, lapisan atau varian lain yang menghadapi bahan. Pelarasan alternatif pilihan, bukan wallpaper:

Hiasan dinding koridor dengan panel 3D

Koridor, selesai dengan lapisan warna

Tembok dicat di koridor

Menamatkan dinding koridor dengan jubin, meniru kerja keras

Sebagai tambahan kepada mereka, terdapat banyak pilihan lain untuk menghadapi.

Sekiranya ada jalan masuk ke bilik mandi dan tandas di dalam koridor, maka mereka harus diperhatikan di dinding. Adalah lebih baik untuk menarandakan lubang-lubang menggunakan papan skirting. Dan pintu juga dipilih dalam gaya keseluruhan koridor.

Pintu bilik bersebelahan berada dalam gaya yang sama

Dinding di koridor boleh disalurkan dengan memperkenalkan warna untuk setiap bahagian. Menarik ialah penyelesaian kontras. Sebagai contoh, separuh dinding itu berfungsi dalam warna putih, dan kawasan selebihnya berwarna hitam. Untuk keunikan yang hebat, sambungan warna harus dibuat secara menegak, tetapi pada sudut tertentu. Atau "masuk" putih ke hitam, dengan kesan perceraian.

Koridor reka bentuk dalam warna yang berbeza

Pilihan untuk reka bentuk jisim, anda hanya perlu menahan reka bentuk dinding dalam gaya sepadan dengan koridor dan apartmen yang lain. Dalam kes ini, anda akan mendapat komposisi unik yang akan membantu kedua-dua tuan rumah dan tetamu rumah dengan penampilan mereka.

Reka bentuk Laconic koridor di apartmen

Apabila menghiasi dinding, terdapat pelbagai jenis. Ini disebabkan oleh terdapat dua di koridor, salah satunya mempunyai pintu. Tetapi reka bentuk dinding dan harus didekati terutama dengan teliti, kerana mereka menangkap mata anda terlebih dahulu. Atas sebab ini, jangan buat mereka terlalu terang, lebih baik memilih keseimbangan warna.

Untuk reka bentuk siling untuk meneruskan yang terbaik selepas selesai kerja di lantai dan dinding. Jika pencahayaan yang sesuai dipilih, maka pemasangan harus dijaga sebelum beralih ke dekorasi.

Pilihan yang paling menarik dan popular adalah tahap siling. Iaitu, kehadiran di dalamnya beberapa peringkat, berbeza dengan tinggi. Di dalam salah satu daripada mereka, anda boleh membina lampu. Jangan lupa tentang pewarna itu. Di siling bertingkat, tahap yang berbeza boleh dihiasi dengan warna yang berbeza.

Siling aras untuk koridor dengan pencahayaan warna

Pilihan lain ialah pelaksanaan siling dengan elemen reflektif. Kesan ini boleh dicapai melalui penggunaan cat berkilat atau varnis. Dengan itu, anda boleh mencipta permukaan reflektif di atas siling. Kelebihan kaedah ini adalah harga pelaksanaan yang rendah. Tetapi ia benar-benar tidak sesuai untuk siling tidak merata. Sebarang kecacatan di siling akan sangat ketara selepas menggunakan cat berkilat.

Siling berkilat di koridor

Sebaliknya, filem reflektif boleh digunakan. Ia mudah dipasang pada permukaan plasterboard atau dibuat bersusun di siling. Kelebihannya adalah ketahanan, ketiadaan tanda-tanda penuaan luar, dan juga kesederhanaan meninggalkan. Ia cukup untuk mengelap filem secara teratur, ia adalah tahan kelembapan dan tidak merosot dari air. Sebuah filem dihasilkan dalam pelbagai variasi warna. Secara kebetulan ia akan menyerupai kanvas matte. Kelemahan adalah cara untuk memasang, siling harus ditapis, dan kemudian hanya membetulkannya.

Hiasan siling koridor dengan filem reflektif

Ia juga mungkin untuk meletakkan siling regangan di koridor. Ia ditetapkan pada profil khas, aluminium atau plastik, di bawah yang utama. Kelebihan utama kaedah penempatan ini adalah bahawa siling pertama tidak perlu diratakan. Mereka berbeza warna, mereka juga matte, dengan kesan mencerminkan.

Matt siling terikat di koridor

Apabila memilih hiasan yang betul untuk siling, ia harus berdasarkan gabungannya dengan stylistics unsur-unsur lain koridor, serta premis lain apartmen. Sebagai tambahan kepada pilihan di atas, anda boleh mengetengahkan bahagian atas atau dicat. Atau atur cara lain.

Antara dinding dan lantai, serta sendi siling terbentuk. Untuk lebih reka bentuk reka bentuk koridor di apartmen itu, mereka harus dimeteraikan. Selalunya, skirt digunakan untuk ini. Kelebihan utama mereka adalah keupayaan untuk menyembunyikan pendawaian di dalamnya. Adalah penting bahawa warna tiang itu selaras dengan pewarnaan permukaan.

Melangkah dalam satu skema warna dengan dinding, memastikan peralihan lancar ke lantai

Ia juga boleh melakukan peralihan yang lancar. Misalnya, jika siling berwarna putih dan dindingnya gelap, maka tiang itu boleh dipasang dalam warna kelabu lembut. Atau anda boleh, sebaliknya, ambil sesuatu yang berbeza, sebagai contoh, hitam ke putih. Pada masa ini, perkara utama adalah untuk tidak keterlaluan. Pada output mestilah kombinasi yang menyenangkan, yang tidak akan terlepas dari reka bentuk keseluruhan koridor.

Plinths warna yang berbeza di koridor

Peranan pencahayaan dalam reka bentuk koridor di apartmen

Biasanya lampu tidak dipasang di koridor. Cahaya yang cukup dari lorong atau dapur. Tetapi pencahayaan boleh berfungsi dengan keajaiban. Begitu juga dengan reka bentuk koridor di apartmen. Pencahayaan yang dipilih dengan tepat dapat meningkatkan ruang secara visual atau, sebaliknya, sempit. Dan juga untuk membuat banyak tindakan lain dengan rupa koridor.

Dengan bantuan cahaya, anda boleh menyesuaikan ruang koridor

Lampu dilengkapi dengan titik atau cahaya yang bertaburan. Juga mereka berbeza di tempat pemasangan di koridor: di dinding, di siling dan variasi lantai. Setiap pilihan menarik dengan cara tersendiri. Dan untuk memilih yang paling sesuai, seseorang harus mengetahui ciri-ciri tersendiri masing-masing.

Varian penempatan lampu di koridor ini adalah yang paling luar biasa. Perlawanan boleh hampir sepenuhnya tertanam di dalam dinding. Pilihan yang bertentangan adalah untuk memasangnya pada jarak yang sedikit. Perkara utama ialah mereka tidak mengganggu laluan sepanjang koridor. Cahaya dari mereka tidak semestinya sangat terang.

Pilihan untuk meletakkan lampu dinding di koridor

Anda boleh meletakkan lampu lemah yang tersebar, tersembunyi di belakang kaca, atau menekan dinding dan menunjuk. Kemudian akan ada bayang-bayang yang tak terbatas di siling, yang akan menambah ruang visual ke bilik, dan juga melambangkan naungan kegelapan di koridor.

Lampu dinding dengan lampu menyebar di koridor

Versi lebih klasik dari penempatan lampu - di siling. Selalunya mereka memancarkan cahaya hangat yang tersebar. Pencahayaan boleh tertanam di siling, supaya hanya lampu menonjol dari atas.

Lampu siling terbina dalam di koridor

Satu alternatif adalah untuk memasang sebuah candelier bilik. Tetapi penyelesaian ini lebih sesuai untuk koridor yang tinggi tinggi. Salah satu pilihan yang paling menarik ialah penempatan lampu, yang ditutup di bawah kaca merah tembus, dengan pencahayaan diffused. Kemudian di siling akan berjalan warna terang, dan koridor itu sendiri tidak akan cukup terang.

Kandil bilik akan mencipta cahaya lembut di koridor

Lampu lantai sesuai untuk pemasangan di koridor lebar (lebih daripada satu setengah meter panjang). Ini adalah pilihan lampu paling jarang kerana keperluannya. Di sini anda sudah boleh memilih apa-apa pilihan mengikut budi bicara pemilik. Tetapi lampu lantai tidak harus mengganggu laluan seseorang di koridor itu.

Lampu lantai kecil di pedalaman koridor

Light works wonders. Ia mencipta kelantangan dan menetapkan suasana bilik. Selalunya, lampu koridor di apartmen diabaikan. Kadang-kadang ini dibenarkan jika bilik-bilik bersebelahannya agak terang. Tetapi dalam beberapa situasi, anda perlu memasang lampu tambahan di koridor. Lampu lantai adalah pilihan yang paling jarang dan menuntut. Tetapi kerana ia akan menjadi hiasan unik koridor.

Lampu lantai boleh menjadi aksen dalaman terang di koridor

Lampu harus melengkapkan reka bentuk koridor di apartmen. Oleh itu, jangan lupa tentang prinsip pendaftaran umum. Dalam sesetengah keadaan, ia tidak semestinya perlu. Contohnya, jika koridor dan tanpa pemasangan lampu tambahan cukup diterangi. Dalam kes ini, anda boleh melangkau langkah ini.

Selepas reka bentuk dinding, lantai dan siling selesai, dan juga pencahayaan yang sesuai difikirkan, anda boleh teruskan untuk memasang elemen tambahan. Tahap ini kurang penting daripada yang lain, kerana itu adalah pilihan. Dalam beberapa kes, anda boleh melangkauinya.

Apabila memilih elemen tambahan untuk merekabentuk koridor di apartmen itu hendaklah berdasarkan ukurannya. Dalam saiz mereka boleh dibahagikan kepada sempit dan luas.

Sekiranya terlalu sempit (kurang daripada satu meter panjang), maka anda boleh meninggalkan unsur-unsur tambahan. Lagipun, mereka akan menduduki dan jadi koridor ruang kecil. Jika diputuskan untuk memperkenalkannya, maka perlakukan ini dengan teliti.

Interior dalam koridor kecil sempit

Elemen tambahan tidak boleh menonjol dari dinding. Hasil daripada pemasangan mereka di koridor perlu ruang yang cukup untuk laluan percuma satu orang di atasnya. Elemen tambahan yang paling sesuai ialah penempatan rak-rak kecil yang dibina ke dalam dinding.

Almari dan rak terbina dalam sesuai untuk koridor kecil

Koridor sederhana hingga besar

Sekiranya ruang koridor membolehkan anda menempatkan elemen tambahan saiz yang lebih besar di dalam, maka ini harus digunakan. Tetapi seperti pada masa lalu, akibat pemasangan di lorong, seseorang harus lulus dengan bebas, tanpa kemungkinan sengaja tersandung.

Koridor yang luas menyediakan banyak peluang untuk hiasan

Terdapat banyak lagi pilihan. Yang paling biasa adalah pasu besar dengan bunga. Daripada sekarang, anda boleh membeli pilihan yang cantik tetapi hiasan. Kelebihannya ialah kekurangan keperluan untuk penjagaan. Anda juga boleh menutup dinding untuk memasang kabinet. Dan lebih dekat ke siling panel kayu dengan cangkuk di bawah penggantung.

Vas luar besar di pedalaman koridor

Di tempat-tempat laluan dari koridor ke lorong dan ke seluruh rumah, lengkungan khas boleh diletakkan. Sebagai contoh, kerja keras bergaya. Perkara utama adalah untuk mengingati korespondensi gaya koridor dan elemen tambahan. Jika tidak, anda tidak akan mendapat keseluruhan komposisi.

Pintu menghias di koridor dengan gerbang

Di samping pilihan di atas untuk elemen tambahan untuk reka bentuk koridor di apartmen boleh dipilih ramai orang lain. Dalam kes ini, semuanya bergantung kepada gaya keseluruhan apartmen, serta keutamaan pemiliknya.

Terima kasih kepada hiasan yang berwibawa koridor, kombinasi yang menyenangkan dan menarik semestinya akan berubah. Tetapi semasa reka bentuk harus berdasarkan prinsip umum. Kemudian koridor itu akan direndam dalam satu gaya, dan juga sesuai dengan reka bentuk keseluruhan apartmen.

Galeri foto - reka bentuk koridor di apartmen

Bilik kanak-kanak dengan katil dua tingkat

Rumah moden - minimalism dan bermain di sebaliknya

Apa lagi yang perlu dibaca?

© 2018 · Menyalin bahan tapak tanpa izin adalah dilarang

Bagaimana untuk membuat dinding di koridor praktikal dan cantik?

Selalunya, senegara kita tidak memberi perhatian khusus kepada reka bentuk premis utilitarian seperti koridor, ruang berhampiran tangga dan ruang antara tangga. Sesetengah menggunakan sisa kertas dinding, seseorang hanya melukis permukaan koridor dalam satu warna. Tetapi mana-mana bilik di rumah kami, sama ada peribadi atau sebuah bilik kecil di sudut loteng, layak perhatian kami, boleh berfungsi sebagai kanvas untuk merealisasikan keinginan kita dalam bidang reka bentuk ruang. Walaupun koridor yang paling biasa boleh berkhidmat bukan sahaja ruang yang membantu anda mendapatkan dari satu bilik yang lain, tetapi juga untuk menjadi objek seni, untuk melaksanakan pelbagai jenis tujuan berfungsi, dan juga menjadi kemuncak kawasan pedalaman di apartmen atau rumah anda.

Jika pangsapuri bandar standard di bawah koridor pelan lama diberikan ruang yang sangat sedikit, dalam rangka rumah negara atau rumah yang terletak di bandar, terdapat peluang untuk menunjukkan kreativiti dalam reka bentuk bangunan utilitarian.

Sebelum anda mula merancang pembaikan koridor, fikirkan latar belakang fungsinya. Adakah bilik ini hanya berfungsi sebagai perantara di antara bilik atau melakukan sebarang fungsi lain. Mungkin anda mempunyai ruang yang cukup di koridor untuk menampung sistem penyimpanan - rak buku terbuka atau peti laci. Mungkin anda ingin meletakkan pada foto keluarga dinding dalam kerangka kerja atau koleksi seni. Mungkin, anda dibawa dari perjalanan yang berbeza cenderahati yang indah dan mereka tidak mempunyai tempat lain untuk digantung, dan memori yang lain adalah sayang kepada anda. Faktanya ialah pilihan untuk menyelesaikan premis utilitarian bergantung kepada jawapan kepada soalan-soalan ini.

Apa yang perlu diambil kira apabila memilih pilihan untuk menyelesaikan koridor dan ruang utilitarian lain:

 • saiz dan bentuk bilik;
 • lokasi koridor dalam ruang rumah (jelas, lorong atau koridor akan mengikutinya akan didedahkan dengan lebih banyak pencemaran dan tekanan mekanikal daripada koridor menuju ke bilik tidur, sebagai contoh);
 • kehadiran kanak-kanak kecil dan haiwan peliharaan (tahap pencemaran, cakar meninggalkan jejak di dinding, lukisan artis kecil pada kertas dinding);
 • stylistics seluruh rumah atau pangsapuri (jika seluruh pangsapuri anda dihiasi dengan gaya moden, ia akan menjadi pelik untuk melihat koridor dalam gaya negara atau klasik);
 • adalah perlu untuk memutuskan sama ada anda mahukan koridor itu menjadi sebahagian daripada palet warna pilihan pemilikan rumah atau menjadi aksen di kanvas rumah anda.

Dalam penerbitan ini, kami ingin bercakap mengenai pilihan untuk reka bentuk dinding koridor, lorong-lorong dan premis utilitarian lain. Contoh-contoh projek reka bentuk sebenar akan membantu anda bukan sahaja memberikan gambaran lengkap tentang pilihan untuk menghias dinding, tetapi juga untuk mempertimbangkan cara hiasan harmoni, kreatif atau praktikal.

Pertimbangkan cara untuk menyelesaikan dinding di koridor, ruang berhampiran tangga dan lorong.

Panel dinding - cara reka bentuk permukaan yang praktikal, mudah dan cantik

Panel dinding - bahan penamat, yang sepertinya direka khusus untuk lapisan koridor. Mereka mudah dibersihkan, hanya dipasang secara mandiri, boleh diganti sekiranya bahagian pelapisan tidak teratur. Variasi penyelesaian warna dan tekstur adalah berbeza-beza, untuk memasang pelapisan seperti itu, ia tidak perlu mempunyai dinding yang sempurna dengan lancar. Panel dinding kelihatan dihormati, tetapi pada masa yang sama kos mereka boleh diterima untuk sebahagian besar senegara kita.

Dari sudut pandangan pengubahsuaian boleh didapati dari panel dinding, tiga jenis dibezakan:

Seperti yang anda lihat dari nama-nama itu sendiri, panel rake panjang, segiempat tepat sempit selat yang biasanya dilekatkan pada peti kayu. Panel berjubin disediakan dalam bentuk segi empat atau segi empat tepat yang boleh dilekatkan pada peti, dan boleh direkatkan terus ke dinding. Panel lembaran dibuat dalam sekeping besar yang berasingan. Moulding boleh digunakan untuk menyembunyikan liputan bergabung dengan panel panel individu.

Pada masa ini, panel dinding boleh dibuat daripada bahan berikut:

Pilihan ini atau bahan untuk menghasilkan panel akan bergantung kepada keupayaan kewangan anda, saiz premis dan keperluan anda untuk warna, tekstur dan ciri-ciri teknologi pelapisan dinding.

Memiliki panel dinding rak secara mendatar, anda boleh meningkatkan ruang koridor secara visual. Dengan penempatan menegak bahan, anda akan mendapat peningkatan visual dalam ketinggian bilik.

Sangat kerap di koridor seseorang dapat mencari gabungan dinding penamat dengan bantuan panel dinding. Bahagian atas permukaan menegak disapu dengan kertas dinding, dicat atau dihiasi dengan plaster hiasan, dan bahagian bawah dipenuhi dengan panel dinding. Kaedah ini bukan sahaja praktikal dan mudah, tetapi juga mempunyai penampilan yang menarik.

Untuk rumah bergaya negara, panel kayu akan menjadi pilihan terbaik untuk menamatkan dinding koridor dan ruang utilitarian lain. Dengan menggabungkan kayu ringan untuk pelapisan dinding dan gelap untuk lantai, anda boleh meningkatkan ruang secara visual.

Dipadankan panel rak kayu (atau analog sintetik) spesies yang berbeza, disusun dalam dua bulatan dan mengikut cara yang huru-hara, bukan sahaja mewujudkan pelapisan luaran yang menarik dan bertekstur, tetapi juga memperkenalkan elemen keselesaan dan kehangatan kepada suasana sejuk premis utilitarian.

Menghiasi dinding, dipenuhi dengan panel dinding, acuan, cornice dan molding plaster, anda boleh mendapatkan koridor dalaman yang sangat baik atau mana-mana bilik lain dalam gaya klasikisme.

Dengan bantuan panel dinding pelepasan (atau mereka juga dipanggil panel 3D), anda boleh membuat reka bentuk yang menarik dari dinding aksen. Permukaan semacam itu tidak memerlukan hiasan tambahan dalam bentuk lukisan atau cermin, mereka adalah objek yang menumpukan perhatian. Bagi peminat ketat asal di hiasan dalaman dan minimum, pilihan ini boleh menjadi keputusan yang berjaya dalam hal memilih hiasan untuk dinding koridor.

Dengan bantuan panel dinding, anda boleh mensimulasikan jumlah permukaan yang hampir tidak terhad bagi pengubahsuaian yang berbeza. Masonry atau dinding bata, papak kayu atau jubin seramik, mozek atau lukisan dinding - fantasi anda hanya terhad oleh kemungkinan kewangan.

Dinding untuk koridor - klasik genre

Jika masih ada 15-20 tahun yang lalu, senegara kita tidak mempunyai banyak pilihan ketika membeli kertas dinding, tetapi sekarang anda hanya boleh menenggelamkan dalam pelbagai jenis kedai yang menawarkan produk untuk pembaikan.

Di tempat kertas dinding kertas mudah, yang untuk premis utilitarian tidak sesuai kerana kekurangan kemungkinan membersihkan permukaan, teknologi baru yang baru telah datang:

Yang paling popular di kalangan pemilik rumah Rusia kertas dinding vinil. Ini boleh dikaitkan dengan beberapa manfaat jenis ini kertas dinding - mereka mudah untuk membersihkan, tahan beban mekanikal, adalah cukup tahan lasak (setakat yang konsep ini adalah terpakai kepada kertas dinding) mempunyai pelbagai jenis warna, terima kasih kepada asas yang tebal, menyembunyikan kecacatan dinding dan berpatutan. Tetapi kertas dinding vinil mempunyai kelemahan penting - mereka tidak "bernafas" sama sekali.

Cork wallpaper sesuai untuk lorong besar atau koridor yang luas. Kelebihan utama mereka adalah keserasian ekologi dan penampilan semula jadi, yang merupakan pilihan ideal untuk juara menggunakan bahan eko, memilih gaya yang sesuai untuk rumah mereka.

Kertas dinding cair akan menjadi cara yang ideal untuk menyelesaikan dinding dengan konfigurasi dan geometri yang rumit. Sekiranya terdapat banyak bukaan yang melengkung di koridor, penyelesaian reka bentuk bukan standard, maka versi cecair liner akan membantu mengelakkan pelbagai sendi menggunakan kertas dinding kertas apa pun. Wallpaper ini mudah digunakan, menyembunyikan kecacatan dinding dan tidak memerlukan usaha khas dalam pembersihan. Kemunculan kertas dinding dalam bentuk siap bergantung pada kaedah aplikasi dan penamat tekstur berikutnya, lukisan. Anda boleh mengulangi permukaan yang dihasilkan, mengubah rupa koridor atau lorong anda seberapa banyak yang anda suka.

Kertas dinding kuarza Adalah asas kertas atau kain bukan tenunan dengan pasir kuarza berwarna digunakan untuknya. Ini sangat mudah dari sudut pandang pembersihan kanvas, ia juga boleh disikat, ia sama sekali tidak mudah terdedah kepada pengaruh mekanikal. Di samping itu, wallpaper ini tahan api, yang jarang terdapat dalam segmen bahan penamat ini. Kertas dinding kuarza kelihatan terhormat dan menarik. Gabungan di antara kepingan itu tidak kelihatan, mewujudkan kesan kehadiran kain dinding tunggal. Kertas dinding pepejal dari kuarza boleh dicat dengan cat lateks dan mendapatkan warna baru di dinding sekurang-kurangnya setiap tahun. Dan lukisan pada kertas dinding kuarza boleh menjadi sangat pelbagai - dari perhiasan motley untuk meniru lukisan dinding purba.

Kertas dinding terkumpul dengan embossing, kerana ia sudah jelas dari nama itu, mempunyai elemen logam dalam komposisi mereka. Lebih tepat lagi, kertas dinding ini adalah kertas atau kain berliang dengan lapisan nipis yang digunakan. Pada foil, gunakan cat khas, kemudian embossing atau lukisan. Wallpaper seperti itu sangat cantik, elegan, kelihatan terhormat dan membantu mewujudkan suasana mewah di pedalaman. Antara perkara lain, kertas dinding yang diperhalusi cukup kuat dan mudah dibersihkan. Tetapi terdapat kelemahan untuk kaedah penamat dinding ini - permukaan di bawah penampal harus sempurna walaupun dan menyerap kelembapan, kerana gam tidak dapat menguap melalui struktur kertas dinding.

Lincrusta adalah kain atau kertas substrat di mana lapisan nipis plastik digunakan. Lapisan ini, sebagai peraturan, mempunyai asal semula jadi, dibuat dari gel berdasarkan minyak biji rami. Permukaan kerja kertas dinding ini mudah dikenakan pencuci dan pembersihan. Lincrust dicelup dengan cat minyak atau berasaskan air. Ini adalah bahan penamat yang sangat tahan lama. Semua kelebihan ini tentu saja mencerminkan kos bahan untuk penamat.

Kertas dinding Juga merujuk kepada versi kemasan bahan yang mesra alam. Steklooboi adalah asas untuk lukisan (biasanya menggunakan cat lateks). Dinding jenis ini mudah diliputi oleh kesan mekanikal, sama ada cakar tajam haiwan atau calar dari geseran berterusan. Steklooboi boleh dicat dalam warna apa pun, menggunakan stensil untuk memakai hiasan atau corak. Dan anda boleh melakukan ini tanpa henti, kertas dinding tahan terhadap sebarang bahan kimia. Satu lagi kelebihan kunci penutupan dinding adalah harga yang berpatutan dari bahan tersebut.

Wallpaper dengan percetakan foto akan membantu menyedari dalam reka bentuk dinding fantasi liar anda. Sudahlah hari-hari ketika kertas dinding itu diwakili oleh landskap template dengan birches dan tasik. Anda boleh memerintahkan mencetak foto anda sendiri di seluruh dinding atau peta bandar anda, sebagai contoh.

Plaster hiasan - reka bentuk asal dinding koridor dan bukan sahaja

Plaster hiasan - bahan mesra alam, yang membolehkan anda dengan cepat membuat reka bentuk asal permukaan menegak. Pelbagai penyelesaian warna dan kemungkinan untuk mewujudkan struktur tiruan bahan penamat ini benar-benar tidak terbatas. Lapisan sedemikian membenarkan dinding anda untuk "bernafas", tetapi pada masa yang sama mencipta lapisan yang cukup kuat dan boleh dipercayai permukaan menegak.

Bergantung kepada saiz plaster yang anda gunakan, alat apa yang anda letakkan pada campuran, ini atau penampilan permukaan selesai akan dibuat. Dan, tentu saja, banyak bergantung pada palet warna yang dipilih.

Brickwork sebagai cara menghias dinding

Secara amnya diterima bahawa kerja keras adalah sifat gaya loteng. Sebenarnya, dengan kombinasi yang mahir dengan sisa hiasan dan unsur-unsur hiasan, kerja bata dapat berjaya disatukan dengan pelbagai gaya.

Hiasan untuk dinding koridor - kami menggabungkan fungsi dengan estetika

Jika anda tahu terlebih dahulu bahawa anda akan menghantar koleksi foto keluarga di dinding koridor atau karya seni kegemaran anda, anda mungkin telah menghiasi dinding dengan warna neutral cahaya untuk menekankan hiasan.

Cara yang baik untuk menggabungkan fungsi dengan kecantikan ialah menggantung cermin di koridor atau lorong dalam bingkai yang indah. Pereka di seluruh dunia berada di pelupusan anda. Malah pedalaman yang paling sederhana dan paling biasa akan bermain dengan warna-warna baru dan akan berubah dengan rupa cermin luar biasa dalam bingkai reka bentuk.

Anda boleh membuat komposisi keseluruhan cermin dalam bingkai yang berbeza, walaupun bingkai kosong reka bentuk yang luar biasa boleh digunakan untuk menghiasi dinding monokrom dan memberikan interior individu.

Pilihan yang sangat baik untuk memuat bilik koridor utilitarian secara fungsional - tempat rak cetek sebagai sistem penyimpanan. Sekiranya ruang sudah cukup, maka kemungkinan untuk mempertimbangkan pilihan dengan loker, mengayunkan loker. Jika koridor tidak cukup luas, lebih baik untuk menghentikan pilihan di rak buku dengan rak terbuka.

Salah satu cara yang paling berfungsi untuk menghiasi dinding koridor atau lorong adalah lampu dinding dan sconce. Dengan meletakkan peranti pencahayaan asli di dinding, anda bukan sahaja memberikan tahap pencahayaan bilik utiliti yang mencukupi, tetapi juga membawa ke pedalaman unsur keanggunan, daya tarikan.

Satu lagi cara untuk tidak hanya mempelbagaikan bahagian dalam koridor, tetapi secara radikal mengubahnya, juga berkaitan dengan pencahayaan. Pencahayaan LED terbina dalam pelbagai warna dapat mengubah ruang terang, memadamkan tepi bilik.

Dan mungkin anda boleh menggunakan pemasangan lampu pereka sebagai hiasan? Terhadap latar belakang dari teduh gelap dinding, unsur-unsur seperti kelihatan sangat berfaedah.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 − = 82