Menanam anggur pada musim luruh

Anggur: pemangkasan betul pada musim luruh dan nuansa perlindungan untuk musim sejuk

Kepada anggur - sumber buah beri yang lazat dan sihat dari tahun ke tahun, gembira dengan hasil tuaian yang baik, ia harus dijaga dengan baik, dan pengaturan penjagaan harus dilakukan pada waktu yang tepat. Pemangkasan anggur pada musim luruh dan tempat tinggal untuk musim sejuk adalah komponen penting dalam penjagaan, tanpa manipulasi ini tidak boleh mengharapkan untuk menerima besar, tandan buah anggur berselerak dengan beri.

Menarik! Penanaman anggur dibandingkan dengan pemahaman kefahaman falsafah Timur, dan pemangkasannya adalah dengan meditasi.

Meninggalkan pokok anggur yang tidak disunat untuk musim sejuk, anda boleh mendapatkan belukar dengan buah-buahan kecil yang rosak oleh frosts, atau bahkan tinggal tanpa mereka untuk musim depan.

Sebab utama untuk memotong anggur untuk musim sejuk:

 • pemeliharaan bentuk semak atau peningkatannya;
 • pembebasan dari pucuk yang tidak produktif;
 • membuktikan nisbah buah dan pertumbuhan yang tepat;
 • penentuan bilangan tunas bunga;
 • Pembetulan pembangunan akar;
 • memastikan pencahayaan seragam dan pengudaraan semua pucuk;
 • meningkatkan rintangan belukar anggur dengan kesan buruk luaran;
 • peremajaan pokok anggur tanpa kerosakan buah.

Penting! Matlamat pemangkasan anggur bergantung kepada umurnya.

Pada tahun pertama selepas penanaman, pemangkasan dilakukan untuk membentuk mahkota. Kadang-kadang pembentukan mahkota itu perlu dan anggur dewasa.

Semut dewasa yang berbuah selama beberapa tahun memerlukan pemangkasan untuk meningkatkan hasil dan jangka masa berbuah. Di samping itu, pucuk yang rosak atau berpenyakit dikeluarkan.

Kelebihan pemangkasan anggur untuk musim sejuk

Pemangkasan musim luruh anggur mempunyai banyak hasil positif:

 • peningkatan hasil;
 • meningkatkan rasa dan saiz buah;
 • pematangan lebih cepat;
 • penuaian lebih mudah.

Di samping itu, pemotongan yang betul dan tepat pada masanya akan melindungi pucuk yang lebih muda daripada kesan sejuk dan memudahkan perlindungan buah anggur untuk musim sejuk.

1

Cara pemangkasan pokok anggur

Berhubung dengan musim sejuk, varieti anggur boleh dibahagikan kepada dua kumpulan - terlindung dan tidak terlindung. Dan, bergantung kepada rantau penanaman, bahagian ini mungkin tidak. Sebagai contoh, di kawasan selatan, anggur tidak dicemari untuk musim sejuk, kecuali, mungkin, hanya jenis yang khas dan jarang. Di lintang utara, anggur harus terlindung dalam apa jua keadaan. Ia adalah keperluan untuk perlindungan (atau kekurangannya) yang menentukan masa dan cara pemangkasan anggur sebelum musim sejuk.

 1. Pemangkasan pendek adalah kaedah yang sering digunakan untuk jenis dengan bearing buah yang banyak. Biasanya digunakan untuk jenis non-occlusive. Dengan kaedah ini, pucuk satu dan dua tahun dipotong mengikut nisbah songsang kepada saiz tandan: semakin besar mereka, semakin pendek pemangkasan itu.
 2. Pemangkasan purata dilakukan untuk mewujudkan keseimbangan pucuk produktif dan jumlah mata pada mereka. Kebanyakan varieti sesuai dengan 6-8 anak buah yang mengandungi buah, masing-masing terdapat 6-8 mata.
 3. Pemangkasan lama diperlukan untuk varieti yang mempunyai buah miskin atau jenis pertumbuhan tinggi. Dalam kes ini, 10-15 mata ditinggalkan di pucuk.
 4. Campuran bercampur memaksudkan memendekkan anak panah buah ke 6-8 mata, dan pada penggantian simpulan, dalam hal ini hanya 2 atau 3 mata yang tersisa.

Masa pemangkasan musim luruh kebanyakannya ditentukan oleh cuaca. Ramai jenis anggur dapat memindahkan fros ke -10 C, tetapi ia tidak diingini untuk mengetatkan, kerana anggur menjadi rapuh, ia mudah rosak dan dengan itu mengurangkan kemungkinan mendapatkan hasil tuaian yang baik tahun depan.

Adalah lebih baik jika selepas menuai beri memberikan jeda selama 3-4 minggu, dan selepas pemangkasan tersebut. Ramai pakar mengesyorkan memulakan prosedur ini dua minggu selepas daun jatuh dari anggur.

Skim pemangkasan anggur dan foto

Untuk meliputi jenis anggur, dua skim pemangkasan biasanya digunakan - kipas dan kordon. Spesies neutral dipotong mengikut pola setem dan perbualan.

Skim Kipas atau Melantun

Pilihan ini sesuai untuk wilayah utara. Dalam kes ini, lengan yang tumbuh dari pangkal belukar terbentuk. Arahan dan bilangan lengan dilaraskan supaya semua cawangan mendapat cahaya dan udara.

Penting! Skim peminat pemangkasan amat baik untuk meremajakan belukar. Ini tidak mengurangkan hasilnya.

Permohonan skema penggemar terdiri daripada pembentukan beberapa senjata - batang, yang merupakan asas untuk berbuah. Tumbuhlah pada musim gugur pertama benih, meninggalkan 2 atau 3 tunas. Pada musim bunga adalah perlu untuk meninggalkan dua pucuk, yang terletak dari sisi yang berlainan di cawangan utama. Pada musim gugur, tumbuh dan menegangkan pucuk dipotong menjadi simpul pengganti dengan 2-3 mata. Pembentukan lengan bermula pada musim bunga musim ketiga.

Dengan skema peminat, pemangkasan dalam tempoh musim luruh dipotong dari pokok buah dan membentuk yang baru dari pucuk-pucuk yang telah keluar dari simpulan gantian.

Ia digunakan untuk spesies tidak terlindung, ia diedarkan secara meluas di kawasan selatan. Pada musim gugur yang pertama, anak benih dipotong, meninggalkan 2-3 mata di atas tanah. Daripada jumlah ini, musim bunga dipilih paling kuat, yang akan menjadi pepijat sebenar, dan yang kedua akan menjadi simpanan.

Pada musim luruh yang kedua, kuncup strokan dipendekkan, memotong menjadi dua atau tiga tunas, sementara pada rizab satu, bilangan buah pinggang yang sama ditinggalkan, membentuk simpulan penggantian. Pucuk muda sepanjang tempoh ini sepenuhnya keluar. Tahun depan, di batang secubit titik pertumbuhan dan keluarkan semua tunas stepson.

Tahun ketiga boleh dipanggil penting dalam kehidupan batang - ia dipotong pada ketinggian yang betul dan semua proses sisi dikeluarkan, kecuali dua yang paling penting - mereka menjadi bahu kordon. Hangers juga memotong dua buah pinggang. Juga memotong cawangan rizab, memilih dua pucuk yang paling kuat. Pada salah satu daripada mereka, beberapa buah ginjal (sehingga 6) dikekalkan, dan simpulan penggantian terbentuk dari yang kedua.

Jadi potong anggur setiap musim gugur, hingga tahun ke-6. Dalam kes ini, perlu mengambil kira semua cadangan tentang pembentukan batang. Selepas itu, pemangkasan pada batang terdiri daripada mengeluarkan dari cawangan bearing buah dan membentuk satu pautan buah dari simpul gantian.

Bergantung kepada keadaan cuaca, gred dan umur anggur, tiga cara pemanasan pokok anggur boleh dibezakan, disambungkan juga dengan bahan-bahan yang digunakan untuk ini:

Pengilangan digunakan terutamanya untuk menyediakan anak benih untuk musim sejuk pertama, serta untuk pemanasan semak di kawasan dengan musim sejuk yang ringan. Kaedah ini mudah dan tidak mahal. Pangkalan semak ditutup dengan tanah kering hingga ketinggian 10 hingga 25 sentimeter. Walau bagaimanapun, jika frosts musim sejuk adalah - 20 C atau lebih rendah, ini tidak mencukupi.

Separuh penutup melindungi pokok anggur di bahagian bawahnya - lengan, kepala belukar, pangkal pucuk. Biasanya, peranan meliputi bahan adalah jerami kering atau agro-cloth, yang membalut bahagian bawah belukar anggur, dan kemudian diikat dengan belitan. Ketebalan "kot" harus 4-5 sentimeter. Walau bagaimanapun, dalam fros yang teruk, bahagian atas pokok yang tidak terlindung boleh menderita.

Tempat perlindungan melibatkan penghapusan anggur dari trellis, membongkoknya ke tanah dan sebenarnya melindungi pokok anggur. Selalunya, perkara-perkara lama digunakan untuk lapisan pertama tempat perlindungan. Keperluan utama lapisan ini adalah bahawa tisu mestilah semula jadi. Kemudian pokok anggur ditutup dengan filem.

Penting! Lapisan filem tidak boleh menyentuh pokok anggur, dan lebih-lebih lagi buah pinggang. Ini boleh mengakibatkan kehancuran.

Struktur yang dibuat sedemikian dilekatkan ke tanah dengan bahan makanan dan ditaburi dengan tanah. Sebagai pemanas, anda juga boleh menggunakan jerami atau jerami, sekam dari biji, kadbod atau kertas tebal. Sekiranya pelbagai tahan sejuk, anda boleh menghadkan ruberoid. Di kawasan yang mempunyai musim sejuk yang sejuk, tahun pertama hidup dilindungi terlebih dahulu.

Bagaimana untuk melindungi perlindungan pokok anggur pada musim sejuk

Kebiasaannya anggur akan terlindung selepas beberapa hari yang sejuk, apabila suhu udara jatuh ke -5-8 C. Pendedahan sedemikian menggalakkan pengerasan anggur.

Penting! Semasa pemangkasan, anda perlu mempertimbangkan keperluan untuk membengkokkan anggur ke tanah.

Disediakan untuk anggur hibernasi dengan kemas diikat dan diletakkan di atas tanah, pada "bantal" yang telah disediakan - lapisan jerami atau lapnika. Kemudian, supaya pokok itu tidak meluruskan, ia diikat dengan kokain.

Di atas pokok anggur yang diletakkan lagi ditutup dengan lapnik dan dilapisi dengan perisai kayu sehingga ada jurang udara di antaranya dan perisai. Perlindungan melindungi dengan tarpaulin, filem atau bahan bumbung - sebarang bahan yang tidak membenarkan kelembapan. Dalam kes ini, adalah perlu untuk menyediakan lubang bolong di hujung untuk mengelakkan anggur dari melarikan diri.

Pangkalan semak juga tertakluk kepada penebat haba. Pertama, longgar tanah di sekelilingnya, dan kemudian mulus dengan mulut dengan gambut kering atau habuk papan.

Penting! Apabila buah pemangkasan, kami juga menjalankan rolling - pemangkasan akar "nipis" yang nipis yang terletak di lapisan berhampiran permukaan tanah.

Pemangkasan dan anggur perlindungan untuk musim sejuk di Siberia

Untuk memelihara anggur dan meneruskan bunga aktifnya di Siberia, anda tidak hanya perlu memilih varieti khas yang tahan fros, tetapi juga dipanaskan dengan baik dan anggur terlindung.

Pemangkasan musim luruh biasanya dilakukan setelah anggur menurunkan semua daun. Pada masa yang sama, bukan sahaja cawangan bearing buah dikeluarkan, tetapi juga pucuk yang belum masak. Tahap kematangan tanaman anggur adalah sangat mudah. Pada hari yang agak sejuk, apabila suhu udara hampir sifar, habiskan sawit di atas kulit tangkapan. Dalam pucuk yang matang, kulit akan terasa hangat ke sentuhan, sementara pucuk ungluaskan akan menjadi sejuk.

Semasa memotong pada penggantian penggantian, mesti ada satu pukulan atas yang akan memastikan pembiakan, pukulan yang lebih rendah akan terputus pada simpulan penggantian. Sapohon pemangkasan satu tahun tidak dikenakan pemangkasan, hanya perlahan-lahan mengeluarkan daun yang masih tinggal. Semen berusia dua tahun meninggalkan dua pucuk, dipotong hingga 3-4 pucuk.

Mereka menutup anggur di Siberia dalam pelbagai cara, menggunakan kedua-dua di atas dan lain-lain. Sebagai contoh, cara kerap berlindung adalah tertidur dengan pokok anggur dengan daun yang jatuh hingga 35 sentimeter. Penumpukan biasanya dilakukan pada permulaan cuaca sejuk yang stabil. Kemudian semuanya ditutup dengan filem polietilena, yang dilemparkan dengan batang kering raspberi atau puncak untuk memastikan penahanan salji - lapisannya tidak boleh kurang dari setengah meter.

Seringkali, pokok anggur itu juga dibalut dengan ruberoid, dan selepas itu ia diletakkan pada sokongan rendah (kotak atau bata) dan ditutup dengan bahan bukan tenunan. Kelebihan kaedah ini adalah bahawa air cair tidak jatuh pada pokok anggur yang terletak pada sokongan.

Kadangkala parit digunakan untuk penampungan anggur, di mana anggur diletakkan, dibalut dengan beberapa lapisan bahan penutup bukan tenunan. Kemudian parit ditutup dengan lantai berterusan, yang kemudiannya dibentangkan penebat. Sebagai pemanas anda boleh menggunakan beg rumah, kadbod, busa. Penebat ditutup dengan filem kelembapan-bukti.

Penting! Dengan apa-apa cara perlindungan, adalah perlu untuk menyediakan lubang pengudaraan, supaya selama tempoh cair anggur tidak rosak oleh halangan.

Cara menyembunyikan anggur untuk musim sejuk di Ural dan di Bashkortostan

Untuk keadaan Preduralja (Bashkiriya) rantau Ural dan bentuk yang boleh diterima maksimum penanaman anggur - stam kipas-beam (biasanya 4-lengan), tanaman musim luruh bertujuan untuk pembentukan belukar yang sepadan.

Anggur pemangkasan pertama dan y simpulan 4-6 penggantian meninggalkan buah pinggang, mengeluarkan semua sulur daun selebihnya, misai. Selepas ini, pokok anggur akan dimiringkan ke tanah untuk perlindungan selanjutnya. Kualiti terbaik dan tanaman kuantiti biasanya dikeluarkan dari bahagian tengah rod, jadi tiga atau empat cawangan semasa tanaman musim luruh dipendekkan kepada hem.

Untuk melindungi buah anggur di Ural bermula pada pertengahan November, apabila suhu udara jatuh ke -5 C, dan lapisan atas tanah akan membeku. Ubin dikeluarkan dari trellis, diletakkan di atas lantai kayu yang dikelilingi atau kusyen lapnika. Lapisan atas dengan lapnikom, maka bahan bukan tenunan atau tarpaulin dalam beberapa lapisan.

Semen kecil sering dilipat di cincin, diletakkan di atas bilet dan ditutup dengan kotak kayu. Di dalam kotak, satu lapisan tebal loji kering kekal - jerami, puncak atau lapnik. Menamatkan filem perlindungan, bahan bumbung, anda boleh menggunakan slate.

Penting! Ketebalan lapisan salju di tempat perlindungan harus sekurang-kurangnya 40 sentimeter, ini akan memastikan suhu tetap di dalamnya.

Sekiranya salji tidak cukup di tempat perlindungan, anda perlu mengambilnya dari kawasan lain.

Penyediaan anggur untuk musim sejuk di pinggir bandar

Pemangkasan anggur di pinggir bandar biasanya dijalankan pada bulan Oktober, bermula dari pertengahan bulan. Pada masa yang sama, diperhatikan bahawa selepas pelepasan daun dari pokok anggur 10-14 hari telah berlalu. Penunjuk terbaik masa pemangkasan adalah warna kulit - ia memperoleh warna coklat terang.

Apabila musim gugur dipotong, pokok anggur dikeluarkan, yang dibuahi. Pautan buah dibentuk pada lengan perintah kedua. Apabila pemangkasan meninggalkan bilangan mata, yang ditentukan oleh ciri-ciri pelbagai.

Apabila menghampiri kecil base fros belukar ditaburkan atau kering anggur tanah gambut dikeluarkan daripada sokongan dan diletakkan di atas lapnikom atau pendirian lain. Kemudian pokok anggur ditutup dengan jerami atau lapnika. perlindungan anggur dari sejuk sering dalam parit atau parit, Shots bawah jerami yang kering. Pokoknya ditutup dengan bahan penutup organik dan ditaburkan dengan bumi.

Dalam kedua-dua kes, apabila salji jatuh, pokok anggur juga ditutup dengan lapisan salji, sambil menambah jika perlu dari kawasan lain.

Kesilapan awal tukang kebun awal

Apabila pemangkasan anggur, kesilapan sering dibuat, bukan sahaja oleh pemula, tetapi juga oleh hortikulturis yang lebih berpengalaman. Selalunya akibatnya adalah pengurangan ketara dalam buah anggur.

Memotong puncak . Ia memotong, dan ia adalah puncak, dan bukan pemangkasan sepenuhnya. Sebabnya adalah kasihan biasa. Ia adalah kasihan untuk memotong cantik, pucuk kuat, yang hanya akan menghasilkan tanaman ... Hasilnya adalah belukar penebalan yang kuat pucuk kelembapan dalam pertumbuhan disebabkan oleh kekurangan cahaya dan kuasa.

Penting! Untuk perkembangan pokok anggur dari itu, perlu dikeluarkan setiap tahun dari 50 hingga 90% kenaikan tahunan.

Memilih pucuk yang salah untuk pemangkasan . Mula-mula tukang kebun tersilap percaya bahawa anda perlu meninggalkan pucuk tebal, sebagai yang terkuat. Terdapat juga pendapat yang bertentangan: adalah perlu untuk meninggalkan hanya tunas muda. Kedua-dua pendapat adalah salah. Ubi yang menghasilkan penuaian yang baik tahun ini, akan menghasilkan tanaman yang lebih lemah pada tahun-tahun berikutnya. Tipis, pucuk tidak matang tidak dapat membentuk sekumpulan penuh.

Biasanya, jika selepas pemangkasan masih terdapat batang yang mempunyai beberapa pucuk tebal pada usia beberapa tahun - lengan, dan beberapa pucuk berkualiti muda tahun semasa.

Hem pada pucuk muda . Mereka dibiarkan hanya pada cawangan yang matang, panjangnya tidak melebihi 1 sentimeter. Wortel tahunan dipotong ke tanah untuk mengelakkan penampilan reput pada residu.

Masa salah dipilih . Separuh kedua musim luruh adalah masa yang paling sesuai untuk pemangkasan pokok anggur. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh tergesa-gesa untuk prosedur ini. Selepas kejatuhan musim gugur, perlu sekurang-kurangnya 10 hari berlalu. Kali ini adalah perlu untuk anggur untuk menyediakan bekalan nutrien dalam sistem akar untuk musim sejuk. Untuk melakukan ini, dia memerlukan semua bahagiannya - kedua-dua daun dan tunas muda. Untuk mengetatkan kepada frosts di bawah -5 C terlalu mustahil, kerana pokok anggur menjadi rapuh dan pada pemotongannya boleh ada retakan.

Anak tiri kiri . Stephens - pucuk perintah kedua, dibentuk semasa tumbuh-tumbuhan di paksi daun, tidak boleh ditinggalkan. Kalau dibiarkan, mereka akan menebal belukar, mengambil dari cahaya, udara dan makanan yang produktif. Adalah penting untuk memotongnya dengan betul: pucuk bukit stepson dicucuk apabila dua daun tumbuh di atasnya.

Anggur boleh ditanam tanpa sebarang masalah dalam sebarang keadaan cuaca. Jaminan hasil yang tinggi dan pembangunan penuh adalah tepat pada masanya, mengikut peraturan, tanam musim gugur dan tempat perlindungan yang teratur untuk musim sejuk.

Video: pemangkasan anggur pada musim gugur dan persediaan untuk musim sejuk

Bila dan bagaimana untuk betul memotong raspberry raspberry musim luruh

Kaedah penanaman bawang putih pada musim gugur untuk musim sejuk dan menjaga ia

Apa lagi yang perlu dibaca?

Tambah komen Balas balasan

© 2018 Mengenai warna, segala-galanya dan semua orang · Menyalin bahan tapak tanpa izin dilarang

Pemangkasan anggur untuk pemula

Pemangkasan anggur - salah satu acara paling kompleks yang diadakan di dacha. Kadang-kadang sukar difahami, bagaimana untuk memotong anggur dengan betul dan bila.

Pemangkasan belukar anggur dikurangkan untuk pemangkasan 90 peratus daripada pokok anggur, meninggalkan jumlah mata yang diperlukan (buah pinggang).

Mari kita perhatikan secara terperinci rahsia pemangkasan betul anggur, bermula dari tahun penanaman pertama.

Anggur boleh dipangkas pada musim bunga dan musim gugur. Apabila pemangkasan pada musim luruh adalah wajar untuk menutup belukar untuk musim sejuk, melindungi dari pembekuan. Sekiranya terdapat musim sejuk yang teruk di rantau anda, maka prun di musim bunga atau tutup anggur untuk musim sejuk. By the way, anggur yang tidak disunat lebih baik bertolak ansur dengan musim sejuk.

Ciri-ciri struktur dan nama-nama bahagian pokok

Asas batang, yang berada di bawah tanah, dipanggil tumit, akar tumbuh dari itu.

Stamb - sebahagian daripada batang sebelum pukulan lateral pertama, seperti dalam semua pokok. Di bahagian anggur batang terletak di bawah tanah, berakhir dengan tumit.

Ketua - penebalan pada batang utama, dari mana pucuk sisi keluar.

Lengan (bahu) - ini adalah pucuk sisi, berlepas dari batang utama. Dan mata pada mereka, ini adalah buah pinggang yang sama.

Terdapat istilah yang perlu diingat: anak panah buah dan simpulan gantian.

Anak panah buah - lengan panjang, di mana, selepas memotong, 8-12 buah ginjal dibiarkan.

Penggantian simpulan - lengan pendek, selepas memotong, terdapat 2-4 lubang.

Pautan buah - sepasang pucuk yang terdiri daripada penggantian simpulan dan anak panah buah. Kami telah membongkar semua nama, mari kita beralih kepada rahsia anggur pemangkasan.

Terdapat banyak pilihan untuk pembentukan anggur. Marilah kita kekal pada bentuk yang paling mudah dan mudah difahami: pucuk tidak boleh dibiarkan tumbuh secara menegak, tetapi secara mendatar.

Pembentukan anggur pada tahun pertama

Pada musim bunga, kedua-dua tunas yang paling rendah ditinggalkan di pusat tangkapan, selebihnya dipotong. Daripada mereka tumbuh 2 pucuk, dan mengikat mereka secara obliquely dalam arah yang berbeza.

Lewat pada musim luruh, apabila semua daun jatuh, sebelum ini tidak dapat dilakukan, sebaliknya anggur akan kehabisan jus, memendekkan pucuk. Kami meninggalkan satu jangka pendek, meninggalkan 2 buah ginjal, meninggalkan tangkapan kedua panjang, meninggalkan 4 buah ginjal. Untuk musim sejuk, keluarkan anggur dari trellis dan sembunyikannya.

Pembentukan anggur pada tahun kedua

Pada musim bunga, selepas ancaman frosts yang kuat melewati (awal bulan April), keluarkan perlindungan dan mengikat anggur ke bawah kawat trellis, bahagian atas dalam arah yang berbeza.

Batang yang tumbuh dari buah pinggang dibenarkan secara menegak atau dengan kecenderungan sedikit dari pusat belukar.

Pada musim gugur, selepas jatuh daun, lengan panjang dipotong meninggalkan 2 pucuk. Lengan akan sama. Kemudian potong batang menegak: yang lebih dekat ke pusat dan rendah di sepanjang tangkai utama, dipotong meninggalkan 2 tunas. Ia akan menjadi pengganti jalang.

Batang menegak terletak lebih jauh, memotong meninggalkan 4 buah ginjal - ini akan menjadi anak panah buah. Kami menghilangkan anggur dan bersembunyi di musim sejuk.

Pembentukan anggur untuk tahun ketiga

Pada musim bunga, selepas beku, keluarkan perlindungan dari pokok anggur. Anak panah buah yang panjang diikat ke kawat bawah yang menempel secara mendatar, petua dalam arah yang bertentangan.

Knot gantian kita tinggalkan secara menegak. Semasa musim panas, semua buah pinggang akan tumbuh batang. Pada awal bulan Ogos, menghabiskan mengejar - batang pemangkasan pada 10-20 cm disebabkan peningkatan kualiti dan kuantiti buah beri.

Awal Ogos, tidak menghabiskan mengejar, sebaliknya pada pokok itu muncul jisim kecambah.

Pada musim gugur, selepas kejatuhan musim gugur, potong dari 4 pucuk menegak terakhir dengan bahagian lengan.

Hasilnya, pada setiap bahu akan ada satu pautan dengan dua pucuk menegak. Pemangkasan mereka juga dihasilkan, seperti pada tahun kedua. Melarikan diri lebih dekat ke pusat keluar buah 2 buah ginjal, jauh meninggalkan 4 buah ginjal.

Semua tahun-tahun berikutnya pertumbuhan belukar anggur, menjalankan pemangkasan juga, seperti pada tahun ketiga.

Perhatian: untuk kebolehpercayaan dan keselamatan yang lebih tinggi, anda boleh meninggalkan lebih banyak buah pinggang pada pucuk, tetapi tidak lebih daripada 10 pada setiap. Ini dilakukan sekiranya kerosakan fros.

Contohnya, bilangan 3 ginjal yang optimum pada knot penggantian dan 6-7 buah pinggang pada anak panah buah. Pada musim bunga, jika semua buah pinggang bertahan, lebihan boleh dipotong.

Video - Memangkas anggur demi langkah

Berikut adalah rahsia utama anggur pemangkasan pada musim luruh, pemeliharaan yang akan menjadi ikrar untuk mendapatkan hasil beri yang berkualiti tinggi dan besar.

Pemangkasan anggur pada musim luruh untuk pemula dalam gambar

 • Viticulture adalah cawangan berasingan dalam bidang pertanian dengan peraturan khususnya untuk agroteknik, yang harus dipatuhi dengan tegas. Titik utama dalam pembentukan semak, mengekalkan gred dan mendapat hasil yang baik adalah pemangkasan. Adalah perlu untuk menjalankan acara ini dalam masa, dengan mengambil kira ciri-ciri fisiologi budaya.

  Anggur dipotong setiap tahun, dan kerja utama dilakukan pada musim luruh - selepas penuaian. Biasanya ini adalah separuh kedua bulan Oktober, ketika frosts kecil pertama telah berlalu dan sebahagian besar dedaunan telah mati.

  Selama musim panas, anggur menguruskan dengan baik menebal, jadi tanaman musim luruh - adalah amat penting, kerana belukar Uncut tahun depan dengan berlebihan pucuk perlahan dalam perkembangannya dan memberikan tanaman kecil, atau berus kecil.

  Ia adalah pemangkasan berhemah sebelum musim sejuk dan kerana itu lebih mudah untuk menampung anggur dari frosts.

  Bawa pemangkasan dan dalam tempoh lain, tetapi di sini prosedur mempunyai fokus yang sedikit berbeza:

  • Pemangkasan musim bunga dipanggil lewat dan diterapkan jika ada keperluan untuk menunda putaran mekar (misalnya, frosts musim bunga diramalkan); Prosedur itu perlu dilakukan semasa tempoh bengkak mata;
  • untuk sesetengah jenis perlu melakukan catuan ovari kerana risiko pucuk muatan; selepas berbunga pada setiap pucuk meninggalkan 1-2 berus, memadam memadam;
  • Semasa keseluruhan tumbuh-tumbuhan, langkah-langkah perlu dipotong pada pucuk, supaya mereka tidak mengganggu perkembangan kelompok;
  • pada awal bulan Ogos, mereka menghabiskan minting - memotong puncak pucuk ke daun penuh pertama; Ini akan memperlahankan pertumbuhan pokok anggur dan memastikan pemanasan tandan yang lebih baik;
  • mengejar memberikan dorongan kepada pertumbuhan langkah-langkah, sehingga mereka perlu terus mencubit;
  • bahawa buah beri dipenuhi dengan matahari, 2-3 minggu sebelum penuaian, penipisan dilakukan, memotong daun berlebihan dan lama.

  Dalam proses belukar pemangkasan belukar musim luruh adalah pemerolehan chibouks untuk pembiakan kebun anggur.

  Untuk pemangkasan utama (musim luruh) belukar tidak bermula dengan segera - pertama penyingkiran permulaan pertumbuhan hijau yang muncul pada setiap tangkapan semasa musim panas dijalankan. Sekiranya dedaunan ditinggalkan di atas pokok anggur, ia juga mesti dikeluarkan.

  Audit semak dilakukan untuk mengenal pasti tanaman anggur yang sakit yang perlu dipotong dahulu. Pucuk sisi muncul dalam tahun semasa dipendekkan kepada 3 daun.

  Apabila kerja-kerja awal selesai, anda boleh mengeluarkan pokok anggur utama dari wayar (bergantian) dan meneruskan prosedur utama.

  Alat kerja utama penanam anggur adalah sekretaris dan penyokong. Tetapi jika sudah cukup untuk menggunakan satu model alat pemotong untuk pemangkasan semak buah dan beri lain, maka untuk pokok anggur anda harus mempunyai beberapa.

  Varian yang paling sesuai untuk sekuat tenaga adalah alat pelarut mengelilingi dengan 2 bilah melengkung. Dia memberi peluang untuk menghabiskan pemangkasan kebiasaan kebun anggur itu. Adalah perlu untuk memberi perhatian kepada bahan bilah - keluli tahan karat tidak berkarat, tetapi mempunyai sifat pemotongan yang lemah, dalam keluli karbon tinggi parameter ini lebih tinggi, tetapi ia berkarat cepat.

  Apabila memilih pengganti, anda perlu memberi perhatian kepada ciri reka bentuk:

  • untuk pucuk muda dengan diameter pemotong 20 mm, lebih baik menggunakan pisau dengan pisau yang boleh diganti;
  • untuk cawangan lebih tua dengan garis pusat lebih daripada 22 mm, lebih baik menggunakan alat dengan anvil;
  • Sekretariat dengan mekanisme ratchet sesuai untuk kedua-dua cawangan nipis dan tebal.

  Penggunaan pelbagai alat akan membantu untuk menjalankan pemangkasan anggur yang lebih kualitatif.

  Pemotong kering adalah, sebenarnya, sekretaris yang sama, tetapi dengan pegangan yang lebih lama. Gunakannya untuk memotong cawangan tebal diameter sehingga 5 cm. Alat ini dibahagikan kepada 2 jenis:

  • yang mempunyai dua bilah melengkung dan digunakan untuk memangkas pucuk "hidup";
  • Kepingan sentuhan dilengkapi dengan bilah atas dan plat yang lebih rendah, yang memainkan peranan sebagai suatu abutment; Keratan ini digunakan untuk memotong cawangan kering.

  Pemotong adalah perlu untuk bekerja pada ketinggian, oleh itu untuk penjagaan semak dari semen adalah wajar untuk mendapatkan alat teleskopik.

  Cara betul memotong anggur muda

  Apabila pemangkasan anggur, adalah penting untuk mengambil kira usia semak belukar. Pada tahun-tahun pertama selepas penanaman, tujuan utama pemangkasan adalah pembentukan semak, dan tidak peduli untuk menuai (anggur mula menghasilkan dari 3-4 tahun). Oleh itu, teknik pemangkasan akan berbeza.

  Pada musim gugur tahun pertama, mereka terlibat secara eksklusif dalam pucuk vegetatif untuk membuat lengan masa depan. Daripada pucuk yang ditanam di cibreque meninggalkan 2 kuat dengan diameter sekurang-kurangnya 6 mm, selebihnya mesti dikeluarkan. Pucuk yang tersisa dipangkas hingga 6-8 tunas, dan selepas itu, semak diliputi dengan tanah, membentuk sebuah bukit tinggi 25 cm.

  Ia juga perlu untuk memberi perhatian kepada akar permukaan, yang dalam tahun pertama dan kedua kehidupan yang terbaik dikeluarkan supaya mereka tidak membekukan pada musim sejuk. Untuk melakukan ini di sekitar batang membuat lubang ke kedalaman 20 cm dan memotong semua akar di sini. Kemudian lubang itu dikebumikan menjadi pertumbuhan hijau. Prosedur ini dijalankan pada bulan Julai atau Ogos.

  Pada tahun berikutnya pada musim bunga pada masa apabila tunas membengkak pada pokok anggur, 3 lubang kelebihan tertinggal pada pucuk, selebihnya harus dipecahkan. Dan sudah pada musim gugur, pemangkasan dilakukan untuk membentuk pautan buah. Ia perlu terdiri daripada pokok berbuah dengan 6-8 buah ginjal dan simpul gantian untuk 3-4 buah ginjal.

  Jika belukar menjelang musim luruh adalah pucuk yang lemah, ia dipendekkan kepada 2-3 tunas, dan kemudian ditaburkan di musim sejuk dengan bumi. Pada musim bunga, diperlukan untuk menyemburkan semak seperti dengan baja yang mengandungi nitrogen.

  Pada tahun yang kedua, ia juga perlu mengeluarkan akar atas, tetapi hanya sekarang batang tidak sepenuhnya terurai, tetapi lubang 10 cm dalamnya ditinggalkan.

  Bermula dengan tahun ketiga menggunakan kaedah "buah-level" cuba untuk mengekalkan lokasi belukar dalam kawasan yang diserlahkan di bawah kuasa-Nya, tidak membenarkan untuk berkembang di luar 2 m. Pada setiap cawangan anggur daun 2-3, yang akan berbuah, dan 1 simpulan gantian dengan 2-3 tunas.

  Bilangan mata yang perlu dibiarkan secara langsung bergantung kepada diameter pokok pada asasnya - yang lebih tipis batang, buah pinggang harus lebih kecil.

  Membentuk hubungan buah-buahan, harus diingat bahawa pada tahun ketiga mereka harus tidak lebih dari 2 pada anggur, di masa depan - tidak lebih dari 4.

  Pautan tambahan dibentuk dari benih yang tumbuh dari bawah tanah di dasar semak belukar. Pada musim luruh, mereka perlu dipotong hingga 6-8 buah pinggang, dan pada musim bunga untuk melebar mata, meninggalkan tiga teratas. Adalah disyorkan untuk mengeluarkan pertumbuhan nipis dan lemah sepenuhnya.

  Pada tahun berikutnya, apabila anggur buah-bearing yang cukup, masih perlu tanaman Jun pucuk hijau - di belukar harus dibiarkan sehingga 20 anggur jika tumbuh-tumbuhan adalah kurang daripada 5 tahun, dan sehingga 30 pucuk dalam belukar yang lebih dewasa.

  Pemangkasan anggur belukar dewasa

  Ubin mempunyai harta yang menakjubkan untuk berkembang dengan cepat. Dia mampu melekat pada segala yang ada dalam perjalanan. Sama ada cawangan pokok atau dinding. Dan jika anda membiarkan perkembangan itu sendiri, panen akan menurun dengan ketara, kerana buahnya akan menjadi lebih kecil. Di samping itu, sejumlah besar langkah-langkah dan dedaunan yang tebal akan menyembunyikan tandan dari matahari, dan ini seterusnya akan menjejaskan kualiti tanaman.

  Bagaimana cara menggunting belukar anggur lama

  Grooming diperlukan sepanjang musim yang semakin meningkat.

  Pada musim panas, langkah-langkah itu dikeluarkan dan mencubit pucuk terlalu lama.

  Pada awal musim luruh, selepas penuaian penuh, pemangkasan pertama dilakukan. Ia terdiri daripada mengeluarkan cawangan kering dan rosak. Dan terlalu tebal, tunas pucuk harus dikeluarkan.

  Kerja utama pembentukan pokok anggur bermula dengan kemunculan cuaca sejuk stabil. Suhu udara hendaklah sekitar -3 ° C Pada masa ini, tumbuhan akan membuang daun, dan pucuk tahunan akan masak dengan baik. Akan ada aliran keluar jus arboreal dari mahkota, anggur memasuki keadaan rehat, dan pemendekan pucuk akan lulus tanpa rasa sakit.

  Terdapat beberapa jenis pembentukan mahkota anggur.

  • Dicap.
  • Kipas.
  • The cordon.
  • Melengkung.

  Di kawasan-kawasan di mana musim sejuk sejuk (di Siberia, di Ural, di pinggir bandar), fanning digunakan. Tumbuhan ini dibentuk lebih mudah untuk diletakkan di atas tanah dan untuk melindungi perlindungan dari fros.

  1. Anggur dipotong dari tahun pertama kehidupan di taman. Pada anak benih meninggalkan 3 tunas, selebihnya dikeluarkan. Mata ketiga dikhaskan untuk insurans. Pada musim bunga tahun depan, tunas mesti muncul dari buah pinggang. Jika anda bangunkan semua mata kiri, maka satu pukulan akan dipadamkan. Cawangan perlu terletak di bahagian yang berbeza dari batang.
  2. Pada tahun kedua, dengan pemangkasan musim luruh, 3-4 tunas ditinggalkan di pucuk.
  3. Pada musim bunga tahun ketiga, tunas ini akan memberi hidup kepada tunas baru dan oleh kejatuhan mereka akan mencapai panjang 1 meter. Dengan membentuk belukar anggur, pada musim luruh mereka dipendekkan hingga 50 cm. Ini adalah lengan masa depan.
  4. Tahun keempat adalah final dalam pembentukan peminat pucuk anggur. Semua proses yang muncul pada lengan hendaklah dikeluarkan, kecuali kedua-dua bahagian atas. Paling penting dipotong menjadi 7-9 buah ginjal (ini adalah buah yang memberi buah), dan yang lebih rendah ialah 2-3 tunas (ini adalah simpulan penggantian). Bersama-sama mereka merupakan pautan buah.

  Pada tahun berikutnya, pucuk-pucuk yang menghasilkan buah pada musim semasa dikeluarkan. Mereka akan digantikan dengan pucuk yang ditanam dari penggantian penggantian.

  Prosedur ini untuk pemangkasan anggur pada musim gugur dijalankan dalam semua tahun berikutnya.

  Ia adalah lebih sukar untuk menangani pemangkasan belukar anggur yang diabaikan.

  Sering kali, tukang kebun "diwarisi" mendapat tapak villa dengan kebun anggur, yang mewakili bongkah yang tidak dapat ditembusi. Oleh itu, persoalan timbul: bagaimana untuk memperbaikinya, supaya ia membuahkan hasil dan senang pemiliknya? Tetapi pertama sekali, anda perlu menentukan bentuk pemangkasan itu. Untuk jenis yang tersembunyi, pembentukan kipas semak diperlukan.

  Untuk merambah loji terbengkalai, urutan ini disyorkan.

  1. Pada musim panas, perlu mengeluarkan pucuk dan anak tiri hijau.
  2. Pada awal September, memotong pucuk yang kering, sakit dan patah.
  3. Pada bulan Oktober, apabila tumbuhan memasuki keadaan rehat, teruskan ke pemangkasan asas. Mula-mula menentukan cawangan-cawangan saka yang akan berfungsi sebagai tulang belakang tulang belakang, iaitu. lengan baju dan biarkan mereka untuk dua pucuk tahunan. Satu dipotong menjadi 7-9 buah pinggang, kedua - 2-3pox. Ini adalah pautan buah: buah yang menuai buah dan cabang penggantian. Selebihnya mesti dikeluarkan tanpa kasihan.

  Pengambilan anggur pada musim luruh menjadikannya bebas untuk membengkokkan anggur ke tanah untuk memasang struktur pelindung di atasnya. Seterusnya musim bunga anggur akan menggembirakan penanam itu dengan kemas, dan pada musim gugur - tuaian yang murah hati.

  Memotong belukar kosong anggur: video

  Jika pemangkasan musim bunga dilakukan, maka selepas prosedur itu, anggur harus diikat pada trellis untuk memberi mereka arah untuk pertumbuhan. Kemudian, sepanjang tempoh tumbuh-tumbuhan, ia perlu untuk secara berkala menghasilkan "garter hijau" pucuk dewasa. Pada trellis, perlu mengikat setiap 20 cm pokok tumbuh, memberikan mereka kedudukan mendatar. Dalam kes ini, garter tidak perlu bosan.

  Penjagaan utama untuk semak adalah pengairan biasa, pemusnahan rumpai, melonggarkan tanah dan memberi makan:

  • penyiraman yang pertama adalah penting - sebaik sahaja pemangkasan musim bunga, terutama jika musim sejuk tidak mencukupi salji; maka tanah dibasahi semasa tempoh berbunga dan pada permulaan buah masak;
  • Pembalut teratas perlu semasa tempoh tunas, serta semasa pematangan buah; manakala bagi baja akar hanya persediaan kompleks larut air yang diambil; Permaidani atas foliar bermaksud menyemburkan semak dengan penyerapan larutan abu kayu atau kalium monophosphate pada pertengahan bulan Ogos, yang menyumbang kepada pengumpulan gula dalam buah.

  Anggur cenderung kepada penyakit dan serangan serangga, yang amat berbahaya pada saat pemangkasan belukar. Oleh itu, adalah perlu untuk memeriksa kebun anggur setiap hari untuk melihat masalah dalam masa yang singkat. Pada semak belukar, daun akan mempunyai abu-abu, ciri untuk oidium, atau kuning (tanda cendawan). Dalam kes ini, anda perlu menyembur semak "Topaz" dari oidium atau "Ridomil Gold" daripada cendawan.

  Untuk mengelakkan kerosakan pada kebun anggur, selepas pemangkasan, disyorkan untuk melakukan rawatan pencegahan semak dengan larutan makanan mangan atau soda. Dan untuk mengelakkan serangan hama labah-labah, disarankan untuk menggunakan "Fufanon".

  Pemangkasan musim luruh anggur: video

  Malangnya, tiada ulasan lagi. Jadilah yang pertama!

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  39 + = 45