Menanam petunias pada anak benih

Contents

Plot negara

Tapak untuk petani tukang kebun dan trak

Adakah anda ingin menerima artikel baru dalam mel?

Halaman-halaman

Katil Perancis di taman kami.

Kolam hiasan yang paling luar biasa di taman

Semua tentang wigel. Bagaimana untuk menanam, menjaga, membiak, jenis vegel.

Para pemimpin berkongsi pengalaman mereka. Penanaman semua jenis bawang.

Bagaimana dengan betul menjaga currant

Kami menanam bit dan menjaga dengan betul.

5 cara membuktikan pemakanan timun.

Tomato adalah tanaman yang sangat produktif, mereka hanya perlu berkembang dengan baik.

Honeysuckle yang tumbuh boleh dimakan

Cawangan honeysuckle adalah mudah untuk dirasakan.

Bagaimana untuk berkesan menangani rumpai.
Skim paling mudah untuk membiak bawang dari benih kelihatan seperti ini:

Menanam petunias pada anak benih

Berkongsi dengan artikel rakan:

Petunia memberi kesan yang berbeza dari bunga lain dengan warna yang tidak menonjolkannya, pelbagai warna dan pembungaan yang sangat panjang.

Petunias bunga boleh bermula pada awal musim bunga dan terus hingga akhir musim gugur.

Masa penanaman petunias untuk benih

Pada petani bunga yang paling tidak sabar menanam petunias pada anak benih sudah bermula pada akhir bulan Januari. Tetapi seperti tergesa-gesa hanya dibenarkan untuk wilayah selatan.

Untuk menentukan masa tanam, perlu dilakukan pengiraan yang kompleks. Petunia berbunga kecil mekar 70 hingga 80 hari selepas kemunculan, berbunga besar 10 hingga 15 hari kemudian. Ini bermakna tumbuhan mekar pada akhir bulan Mei, mereka perlu ditanam pada akhir Februari.

Adalah wajar untuk mempunyai dua jenis tanah.

 1. Untuk percambahan biji benih.
 2. Untuk anak benih yang semakin meningkat selepas memilih.

Tanah untuk percambahan benih mestilah:

 • Berasaskan air.
 • Bernafas dan ringan.
 • Miskin, tidak berkhasiat.

Campuran tanah seperti ini mudah diperoleh dengan mencampurkan mana-mana substrat gambut yang dibeli di kedai, dengan pasir dalam nisbah satu hingga satu.

Kenapa anda tidak memerlukan buku asas nutritif? Semua adalah mudah, tanah miskin merangsang pembangunan sistem akar. Cuba mencari nutrien akar bermula pertumbuhan aktif.

Tetapi lama untuk memastikan anak benih pada diet kelaparan tidak boleh. Selepas memilih tumbuhan itu perlu ditanam dalam berkhasiat, kaya dengan tanah organik. Tanah sedemikian boleh terdiri daripada 2 bahagian tanah hutan, 2 bahagian humus dan 1 bahagian pasir.

Sebelum menanam petunias pada anak benih, semua campuran bumi mesti dijemur di luar rumah selama 2 hingga 3 minggu. Gunakan tanah dari taman untuk benih yang semakin meningkat, ia sangat tidak diingini.

Pemilihan benih dan penanaman petunias untuk benih

Biji petunias dijual dalam kulit (granul) dan tanpa cangkang buatan. Biji-bijian dalam butiran lebih mahal, tetapi mereka lebih mudah untuk bekerja dengan. Granul kelihatan jelas di atas tanah dan mudah dipecah menjadi satu benih.

Biji tanpa cangkang lebih murah, tetapi mereka sangat kecil sehingga hanya boleh ditaburkan. Selain itu, mereka berwarna gelap dan di atas tanah mereka tidak dapat dilihat sepenuhnya. Apabila penanaman tidak jelas di mana sudah ada biji, dan di mana tidak.

Anda boleh menanam petunia pada anak benih dalam pelbagai cara.

Menyemai benih petunia pada salji.

Oleh itu, kebanyakan biji benih tidak disemai. Kotak mendarat atau bekas plastik dipenuhi dengan campuran tanah gambut dan pasir. Tanah itu disamakan dan ditumpahkan dengan larutan mangan.

Benih tanpa cengkerang agak sukar untuk menabur. Untuk memudahkan proses ini seperti berikut:

 • Campurkan bibit petunia dengan pasir kering dan campuran "garam" tanah ini. Ia mudah, tetapi pasir kering di musim sejuk tidak selalu di tangan.
 • Tanah di dalam kotak penanaman ditutup dengan salji dan biji-bijian bertaburan dengan kemas di atas salji. Pada latar belakang putih, biji gelap kelihatan jelas, ini menjadikan kerja lebih mudah. Walau bagaimanapun, salji di dalam bilik panas cair tepat sebelum mata kita, ia perlu bekerja dengan cepat.

2. Menanam benih petunia ke dalam alur

Dalam alur tersebut kita menyebarkan benih.

Dalam kerudung, lebih mudah untuk menanam benih dalam butiran. Dengan cara penanaman ini, anda boleh memanjangkan masa tinggal benih di dalam kotak pendaratan. Ini perlu apabila terdapat kekurangan ruang, apabila ada tempat untuk meletakkan gelas dengan tanaman selepas picks.

Seperti dalam kes pertama, kotak pendaratan dipenuhi dengan tanah dan tumpah dengan larutan kalium permanganat. Raja membuat alur dengan kedalaman 5 - 7 mm. dan benih tumbuh di alur ini (selepas 1.5-2 cm).

Anak benih petunia ditanam dengan cara yang biasa, dengan cepat diregangkan dan jika tertunda dengan tangkai, benih mula jatuh. Apabila menanam di ladang, benih juga meregang. Apapun yang jatuh, anda perlu memindahkan jari-jari dari kedua belah pihak ke tanah ke batang.

Ternyata sejenis padding. Selepas padding seperti itu, benih petunia masih boleh berada dalam laci untuk masa yang lama.

Kami menuangkan benih agar tidak jatuh.

3. Menanam dalam tablet gambut

Sekiranya anda menanam petunia pada anak benih untuk pertama kalinya, penanaman pil gandum akan menjadi pilihan terbaik untuk anda.

Tablet gambut adalah medium yang ideal untuk menanam anak benih bunga. Mereka diperbuat daripada gambut ditekan, diperkaya dengan unsur-unsur surih yang diperlukan. Di samping itu, mereka memudahkan penjagaan anak benih sebanyak mungkin.

Sebelum menanam, tablet dibasuh di dalam air, selepas itu mereka menjadi seperti tong. Untuk menanam lebih baik menggunakan benih dalam butiran. Mereka hanya diletakkan satu demi satu dalam setiap tablet, menekan ringan ke atas permukaan, tidak mendalam dan tidak percikan.

Di dalam benih tablet boleh tumbuh agak lama, dan apabila ia menjadi sesak, cuma keluarkan cangkang dan letakkan di dalam periuk dengan tanah. Tidak akan ada trauma kepada akar, anak benih itu tidak akan menyedari transplantasi itu.

Binatang Petunia dalam tablet.

Terdapat tunas muda.

Bibit muda berkembang pesat.

Selepas menanam benih petunia, dengan mana-mana kaedah yang diterangkan di atas, mereka sedikit dibasahkan dari dewdrop dan ditutup dengan sebuah filem. Untuk percambahan biji benih, kotak penanaman diletakkan di tempat yang ringan dan hangat (+22 - 24 * C).

Biji petunia bercambah hanya dalam cahaya. Sprinkle seeds with earth can not. Anak benih muncul selepas 4 hingga 7 hari.

Kemuncak benih petunia.

Apabila menanam petunias pada bulan Februari, anak benih mesti segar. Tanpa penerangan tambahan, benih akan tumbuh nipis dan memanjang. Apabila pendaratan pada bulan Mac, lampu latar wajar, tetapi tidak diperlukan.

Dari kekurangan bibit lampu petunia terbentang dan mungkin jatuh sakit dengan kaki hitam.

Biji petunia harus bercambah di +22 - 24. Selepas percambahan biji benih dan sebelum mengambilnya adalah perlu untuk mengekalkan suhu +21 - 22 * ​​C.

Selepas memilih, suhu dikurangkan kepada +18 - 20 darjah, dan apabila anak benih semakin kuat, sehingga +16 - 18 darjah.

Pada suhu tinggi, anak benih menjadi pucat dan lemah.

Anak benih menyelam bermula tiga hingga empat minggu selepas kemunculannya. Pada masa ini, pasangan pertama daun sebenar perlu muncul. Minum benih lebih baik dalam sehari - dua sebelum memilih, bahawa bumi akan lembab tetapi tidak ada kotoran.

Menyediakan tanah untuk benih pemindahan

Tanaman petunia dalam cawan dengan garis pusat 8 - 10 cm. Apabila tanaman tanam dikebumikan ke cotyledons. Selepas memilih, tumbuhan disiram dengan banyaknya dan ditinggalkan di tempat teduh selama beberapa hari. Selepas anak benih diambil, ia dipindahkan ke tempat yang cerah dan cerah.

Selepas memilih Petunia, anda boleh bernafas dengan lebih bebas - semuanya akan menjadi lebih mudah.

Terutama dengan teliti menyiram benih dari saat kemunculan dan memilih. Hingga benih bercambah, mereka dibasahkan dua kali sehari dengan penyemburan. Selepas percambahan benih, tiada semburan! Hanya penyiraman yang berhati-hati di bawah akarnya. Ia mesti disiram sehingga air tidak jatuh ke atas tumbuhan.

Air hanya dengan air suam, cuba tuangkan menetes nipis ke tempat yang tidak ada benih. Bumi masih akan menyerap air dan melembapkan sama rata. Semua langkah berjaga-jaga ini diperlukan untuk melindungi anak benih petunia dari kaki hitam. Kaki hitam adalah penyakit biasa dan sangat berbahaya.

Kami air supaya air tidak jatuh ke atas tumbuhan.

Perkembangan penyakit ini difasilitasi oleh:

 1. Kekurangan lampu.
 2. Suhu rendah
 3. Kelembapan yang tinggi.

Selepas pemilihan, anak benih disiram dengan banyak, tetapi tidak selalunya. Sebelum penyiraman seterusnya, tanah di dalam cawan perlu kering. Dari kehangatan, tumbuhan mula hilang warna dan berubah menjadi kuning.

Dari pucuk hingga tidak perlu berpakaian tambahan diperlukan. Pemakanan benih boleh bermula 10 hingga 12 hari selepas memilih. Adalah lebih bermanfaat untuk menggunakan baja mineral kompleks yang larut seperti penyelesaian, plantafol atau akuarium. Anak benih petunias suka kombinasi perut akar dan foliar.

Jika daun petunia mula kuning, perlu untuk merawat tumbuhan dengan chelate besi (di atas daun atau di bawah akar), di samping itu, anda boleh menuangkan benih dengan asid sitrik (1 sudu per 1 galon air).

Petunia diberi makan lebih daripada sekali seminggu.

Ditanam petunia di tempat terbuka pada akhir bulan Mei, awal bulan Jun.

Pengarang: Зарубин С.А.

Pelawat yang dihormati "Kem Musim Panas", tukang kebun yang tidak kenal lelah, petani trak dan penanam bunga. Kami mencadangkan anda mengambil ujian untuk profesionalisme dan mengetahui sama ada anda boleh mempercayai sekop dan membiarkan anda bersamanya di taman.

Berkongsi dengan artikel rakan:

Kalendar kalendar untuk petani tukang kebun dan trak untuk April 2018

Kalendar kalendar untuk petani tukang kebun dan trak pada Mac 2018

Kalendar kalendar untuk petani tukang kebun dan trak untuk Februari 2018

Kalendar kalendar untuk petani tukang kebun dan trak untuk Januari 2018

Bagaimana untuk menanam benih tomato di rumah

Saya suka cara menanam petunias di alur. Tetapi sebenarnya ia adalah mungkin untuk menanam bukan sahaja benih dalam granul, tetapi juga biasa? Campurkannya dengan pasir dan berselerak di alur.

Lyudmila, pelet boleh dengan mudah tersebar di sepanjang alur pada jarak yang sama, dengan benih biasa di pasir, ini tidak akan berfungsi. Ia akan menjadi tempat yang tebal, dan di mana ia kosong, tetapi pada umumnya, ya, tentu saja anda boleh menyemai benih seperti itu.

Menanam petunias pada anak benih - pengikis anak cucu

Petunia, mungkin, salah satu tumbuhan hiasan yang paling disukai di kedai bunga. Bunga-bunga cerahnya, seperti penyebaran batu-batu berharga, boleh menghiasi mana-mana katil bunga. Petunia juga digunakan sebagai tembikar untuk dekorasi balkoni, teres terbuka dan loggias.

Terdapat beberapa jenis petunias, yang berbeza dengan saiz dan bentuk bunga.

Tetapi kecantikan, seperti yang diketahui, memerlukan pengorbanan. Oleh itu, untuk menikmati bunga berbunga dan warna-warna yang gembira dari kelopak, adalah perlu untuk melakukan banyak usaha. Hakikatnya adalah bahawa bibit petunia yang tumbuh adalah seni yang sebenar, tidak menguasai yang sukar untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Mari kita pertimbangkan bersama dengan anda cara menanam petunia pada anak benih sedemikian rupa agar setiap tahun anda mendapat hasil yang diinginkan, tidak mengecewakan.

Masa penanaman petunias pada anak benih

Mana-mana penjual bunga yang memutuskan untuk menanam petunia pada anak benih harus terlebih dahulu menentukan jenis bunga dan jenis benih. Jika bekas bergantung sepenuhnya pada pilihan peribadi dan ciri-ciri katil bunga atau kotak loket masa depan, yang kedua adalah terhad kepada dua bentuk jualan biji yang paling biasa:

Kelebihan bentuk placer adalah harga mereka dan peluang untuk menilai kualiti bahan benih oleh mata, dan tambahnya granul adalah kemudahan dalam penanaman dan percambahan sedikit lebih baik, tetapi mereka lebih mahal.

Selepas varieti dipilih dan benih dibeli, ia tetap hanya untuk menentukan masa untuk menanam petunia pada anak benih. Ini adalah perkara yang sangat penting, tentang mana pemula-pemula-pelukis lupa. Secara purata, dari saat menyemai benih di rumah kaca, kira-kira 2 bulan berlalu sebelum bunga pertama mula muncul. Oleh itu, jika anda ingin menikmati warna-warna terang petunias sudah dari musim bunga, maka anda perlu menjaga ini terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, pucuk bunga ini sensitif kepada frosts musim bunga, jadi terlalu awal penanaman di tanah terbuka boleh membawa kepada kematian tumbuhan.

Ada terma yang disyorkan untuk menyemai petunias untuk benih:

 • jika ada peluang untuk mengatur siang hari untuk rumah hijau mini anda, penanaman benih harus dijalankan pada akhir bulan Februari;
 • jika sukar dilakukan secara teknikal, tetapkan lebih baik untuk ditangguhkan hingga pertengahan bulan Mac. Hakikatnya adalah bahawa pucuk petunia sangat menyukai siang hari dengan panjang gelombang khusus yang kurang pada bulan Februari.

Agar bibit petunia berkembang menjadi sihat dan kuat di rumah, perlu mengambil pendekatan yang bertanggungjawab terhadap pemilihan kotak dan tanah untuk menyemai benih. Oleh kerana percambahan mereka adalah yang paling bermanfaat untuk kesan rumah hijau, adalah lebih baik untuk memilih kotak dengan penutup yang membolehkan siang menjadi cukup luas untuk mendarat. Anda boleh menggunakan bekas plastik untuk menyimpan produk dengan penutup telus.

Pucuk yang mesra adalah penting untuk memantau kualiti campuran bumi. Ia boleh dibungkus tanah untuk tumbuhan dalaman, yang dijual di kedai bunga, atau tablet gambut.

Di bahagian bawah kotak atau bekas, adalah perlu untuk mencurahkan lapisan bata yang patah, tanah liat atau kerikil yang diperluas, ini akan memastikan akses udara yang baik ke akar dan mencegah penebangan air.

Sebaik sahaja benih dipilih, kotak dengan tanah disediakan dan masa apabila menyemai petunia pada anak benih, anda boleh terus terus menanam.

Benih bunga ini sangat kecil - tidak lebih daripada 0.5 mm, jadi ia boleh menjadi sukar untuk menanamnya pada jarak tertentu dari satu sama lain. Adalah lebih baik untuk menangani biji-bijian bentuk biji-bijian ini, mereka boleh diambil dengan pinset untuk memetik kening dan menanam dengan tegas dalam baris. Kaedah sedemikian akan memberikan syarat yang sama untuk semua anak benih dan memudahkan lagi pembiakan benih.

Oleh kerana ukurannya, biji petunia tidak dibenamkan di dalam tanah, tetapi ditaburkan di atas permukaan dan ditaburi dengan lapisan bumi 1-2 mm di atas.

Apabila penanaman petunia untuk anak benih selesai, kotak ditutup dengan penutup dan diletakkan di dalam bilik dengan suhu udara 20-22 C⁰. Adalah penting untuk memastikan bahawa tanah sentiasa lembap, tetapi tidak menjadi rawa. Kondensat, yang terkumpul di atas tudung perlu disapu setiap hari, dan kotak dengan anak benih harus diudarakan selama 10 minit.

Jika agrotechnics diperhatikan dengan betul, maka pucuk pertama muncul kira-kira seminggu kemudian.

Tadika: menjaga kecambah petunia

Selepas kita belajar cara menanam petunia pada anak benih, sudah tiba masanya untuk pergi ke peringkat seterusnya - menjaga kecambah.

Selepas penampilan pucuk penanam bunga, ada kemungkinan untuk mengucapkan tahniah, kerana tahap yang paling sukar dan menarik ditinggalkan. Sekarang terserah kepada alam semula jadi, yang bernilai sedikit bantuan.

Ia perlu untuk menjalankan pengerasan anak benih. Untuk ini, sebaik sahaja daun cotyledon pertama bunga muncul dari tanah, penyaringan perlu ditingkatkan. Dalam kes ini, anda perlu bermula dari 5-10 minit beberapa kali sehari. Selepas penampilan daun sebenar yang paling banyak daripada pucuk, tudung kotak dikeluarkan sepenuhnya.

Apabila pucuk mencapai pertumbuhan 4-5 cm, mereka harus menyelam. Prosedurnya adalah seperti berikut: dengan bantuan pisau taman nipis, setiap pemilik tanah menyelam ke kedalaman 3-4 cm, dengan arah pisau berada pada sudut 45 ° ke permukaan tanah. Oleh itu, hujung akar root dipotong dan rangsangan diberikan untuk membentuk sistem akar bercabang.

Tanaman pikirovannye yang dipindahkan di "tadika":

 • dalam bekas yang berasingan (yang lebih baik);
 • dalam bekas biasa, tetapi saiznya besar.

Untuk mendapatkan benih yang sihat yang kuat, anak benih apabila ditanam sedikit lebih dalam, meninggalkan tanah di atas batang pokok tidak lebih daripada 3.5 cm. Oleh itu, tumbuhan itu terhalang daripada peregangan dan penginapan.

Lebih baik jika pemilihan dilakukan dalam bekas individu, kerana ia memudahkan pendaratan di tanah terbuka dan tidak memberi tekanan tambahan kepada tumbuhan, kerana sistem akarnya tetap utuh.

Selalunya, cawan plastik boleh guna digunakan untuk tujuan ini. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk membuat lubang saliran di bahagian bawahnya dan tuang lapisan tanah liat yang diperluas ke bahagian bawah untuk meningkatkan akses udara dan aliran keluar kelembapan berlebihan.

Selepas pemilihan dan penampilan daun baru, tumbuh-tumbuhan ini menjadi keras. Cara terbaik untuk melakukan ini adalah untuk mengalihkan bilik. Berhati-hati bahawa bekas dengan anak benih tidak berdiri terus di atas tingkap, ini boleh menyebabkan radang daun kering. Mulailah dengan 10 minit pengudaraan setiap hari, secara beransur-ansur membawa sehingga setengah jam.

Selepas penampilan 3-4 daun utama, anak benih diberi makan. Adalah penting untuk diingat bahawa penyuburan pertama tidak perlu radikal. Adalah lebih baik untuk menyemburkan tumbuhan dengan baja yang direka khas. Pengaruh yang baik terhadap pengukuhan batang dan daun stimulator pertumbuhan, mereka membolehkan anda untuk mendapatkan tanaman yang kuat pada masa pendaratan di tanah.

Pemindahan petunia ke tempat tetap

Anak benih Petunia ditanam di tanah terbuka setelah musim semi beku telah surut. Jarak antara tumbuh-tumbuhan bergantung kepada pelbagai. Untuk varieti berwarna kecil, ia adalah 10-15 cm, dan untuk varieti terry dengan bunga besar - 20-25 cm.

Kepada petunias senang dengan warna yang ganas, anda perlu mencubit pucuk yang terlalu lama dan merobek bunga meleleh.

Pada kira-kira pertengahan bulan Julai, tumbuhan mesti dipotong, meninggalkan batang 10-12 cm di atas tanah. Ini merangsang pertumbuhan pucuk sisi dan memastikan pembungaan tumbuhan sehingga musim gugur.

Florikultur memerlukan banyak kesabaran dan kecintaan terhadap tumbuh-tumbuhan. Ini terutamanya terpakai kepada keindahan seperti muram seperti petunia. Tetapi mengetahui cara menanam petunia pada anak benih pasti akan membantu anda menjinakkan gelisah ini dan mendapatkan hasil yang diinginkan.

Video: tumbuh bibit petunia

Sekiranya anda mempunyai soalan, maka anda boleh bertanya dalam ulasan tersebut kepada artikel di bawah!

Pakar-pakar kami akan menjawab soalan anda dalam masa terdekat (1-2 hari), melanggan komen dalam masa untuk menerima pemberitahuan respons!

Terima kasih kepada pengarang untuk petua yang baik mengenai anak benih yang tumbuh. Saya sangat menyukai bunga-bunga ini, menanamnya di bunga. Anak benih dibeli siap dan segera ditanam. Kini, selepas membaca cadangan terperinci, saya pasti akan cuba mengembangkan diri saya. Pada saya soalan: adakah mungkin untuk mengumpul biji petunias secara bebas dan tahun depan mereka untuk menanam pada pucuk? Jika seseorang cuba, tulis, sila, bagaimana untuk melakukannya? Terima kasih.

Saya ingin tahu bila lebih baik untuk menyemai benih petunia pada bulan yang semakin bertambah atau semakin berkurang. Terima kasih terlebih dahulu

Buah-buahan petunia yang tumbuh dengan tangan anda sendiri adalah cara terbaik untuk menyelamatkan dan mendapatkan bunga yang indah

Petunia terang adalah semua yang baik: bunga yang indah dari pelbagai warna, rasa bersemangat, berbunga panjang, tidak menonjol. Walau bagaimanapun, tidak setiap tukang kebun boleh menghiasi plotnya dengan bunga-bunga ini yang popular, sebab ini - kerumitan anak benih yang semakin meningkat.

Memandangkan kos bahan penanaman selesai agak tinggi, susunan katil bunga yang besar akan memerlukan kos kewangan yang besar. Adalah lebih baik untuk belajar cara mendapatkan anak benih dari benih, biarkan ia mengambil sedikit masa. Tetapi, mengetahui dari pengalaman peribadi bagaimana untuk membesarkan benih petunia dengan betul, pada masa akan datang ia akan menjadi lebih mudah bagi anda untuk menanam bunga lain.

Sekiranya anda ingin mendapatkan tumbuh-tumbuhan berbunga sebelum memulakan pembenihan pada akhir bulan Januari

Untuk menanam petunia di padang terbuka adalah yang terbaik pada pertengahan bulan Jun, yang bermaksud bahawa ia adalah perlu untuk mula menyemai benih dari pertengahan bulan Mac. Kira-kira 12-13 minggu diperlukan untuk memastikan bahawa anak benih petunia diperkuat, sistem akar menjadi lebih kuat, dan bunga pertama muncul. Sekiranya anda ingin mendapatkan tumbuh-tumbuhan berbunga sebelum memulakan pembenihan pada lewat Januari.

Menanam benih dalam campuran tanah yang disediakan atau dalam tablet gambut

Tanah untuk menyemai benih petunia tidak boleh beralkali atau berasid kuat. Digunakan campuran tanah yang longgar dan berkhasiat yang dapat mengekalkan kelembapan, tetapi tidak menyekat pada masa yang sama, melangkaui air yang berlebihan. Kedai-kedai menjual siap pot tanah, satu boleh mencampurkan campuran yang sesuai yang tersendiri, dengan mengambil dua daripada gambut yang reput, tanah tanah air, reput humus dan satu bahagian pasir. Campurkan semua bahan dengan baik, ayam dua kali - melalui penapis yang sangat besar dan melalui penyaring yang lebih kecil.

Dalam peti atau pasu, tuangkan ceramsite yang hancur di bahagian bawah sebagai saliran, di atas claydite - saringan besar campuran tanah, isi ketiga bahagian atas bekas dengan keratan halus, meninggalkan kira-kira 6 cm ke tepi. Pada tanah yang dibasahi, taburkan tabiat dalam beberapa baris dan taburkan sedikit di atas dengan air.

Tanah untuk menyemai benih petunia tidak boleh menjadi alkali atau asid kuat

Bumi tidak perlu ditaburkan dengan biji, kerana mereka memerlukan cahaya untuk bercambah. Ia cukup untuk menekan setiap benih ringan untuk memastikan hubungan dengan tanah. Sekiranya anda berminat untuk menanam bibit petunia cara yang paling mudah, gunakan pil gandum dan bukan anak benih. Mereka mesti terlebih dahulu dicurahkan dengan air panas rebus, dan kemudian sejuk. Biji petunia kecil ditempatkan dengan kemas dengan pinset dalam alur khas.

Penjagaan lanjut untuk anak benih petunia

Benih yang diletakkan di dalam kotak atau di dalam pil gambut ditutup dengan kaca, dan sebaik-baiknya dengan bahan bukan tenunan, untuk memastikan pengambilan udara segar, sambil mengekalkan suhu tinggi (+24 darjah) dan kelembapan yang diperlukan. Terutama menuntut suhu dan kelembapan adalah hibrid moden: mereka tidak bercambah pada suhu yang tidak mencukupi, dan apabila terlalu tinggi - mereka menjadi terdedah kepada penyakit dan peregangan.

Menyediakan kelembapan yang diperlukan boleh dengan menyembur benih dengan air dengan penambahan kalium permanganat beberapa kali sehari. Di bawah keadaan sedemikian, petunia harus bercambah selama 5-7 hari. Sebaik sahaja anda melihat pucuk pertama, segera keluarkan bahan bukan tenunan. Gelas dikeluarkan secara beransur-ansur, meninggalkan anak benih tanpa tempat perlindungan pertama untuk 5-10 minit sekali sehari, meningkatkan selang setiap minggu sehingga daun sebenar di batang - maka tempat perlindungan boleh dikeluarkan sepenuhnya.

Dalam bekas individu kilang akan menjadi lebih mudah untuk berkembang, ia akan menjadi lebih sihat

Terima kasih kepada pendekatan ini, benih menyesuaikan diri dengan keadaan bilik dan menjadi lebih kuat. Anak benih petunia, yang sudah mempunyai daun nyata, diselong ke dalam bekas masing-masing (jika benih awalnya ditaburkan dalam pil gambut, tugas anda dipermudahkan), misalnya, dalam cawan plastik.

Dalam bekas individu kilang akan menjadi lebih mudah untuk berkembang, ia akan berkembang lebih sihat, dan pemindahan benih ke tanah terbuka akan menjadi lebih mudah untuk anda. Apabila memilih, mendalamkan anak benih ke daun sebenar pertama, supaya sistem akar yang baik terbentuk dan kebarangkalian kerosakan pada pucuk dikurangkan oleh "kaki hitam".

Petua berguna untuk membiak benih petunia

Untuk tumbuh sihat, petunia yang indah dari benih, benih yang tumbuh mesti disertai dengan penyiraman yang teratur dan lembut. Apabila tanah kering, tumbuhan mati, dan penebangan air akan membawa kepada kemunculan "kaki hitam", dan akibatnya - pembusukan dan kematian anak benih kecil. Anak benih yang tidak berjaya harus dicurahkan dengan lembut di bawah akarnya.

Makan dibuat selepas dua minggu selepas memetik tumbuh-tumbuhan

Untuk menghilangkan petunia muda, dari minggu kedua, buka lubang selama 10 minit, dengan itu menurunkan suhu udara di dalam bilik. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, tumbuhan mesti dilindungi daripada draf dan aliran langsung udara sejuk, suhu anak benih tidak dikurangkan.

Makan dibuat selepas dua minggu selepas memetik tumbuh-tumbuhan. Pertama, gunakan hanya baja penyemburan daun setiap dua hari, mengubah perangsang pertumbuhan dan baja mineral kompleks dengan kandungan nitrogen. Di masa hadapan, anda boleh menambah berpakaian atas akar. Perkara-perkara kecil yang penting:

 • Anak benih Petunia memerlukan cahaya hampir sepanjang masa, anda perlu memastikan tidak hanya siang hari benih dalam cuaca suram, tetapi juga untuk meninggalkan cahaya yang redup untuk malam;
 • Jangan biarkan rupa kerak di atas tanah, jika tidak benih akan mati lemas;
 • apabila akar kilang mengisi keseluruhan koma bumi, transplant petunia ke dalam bekas yang lebih besar;
 • jika anda perhatikan bahawa pucuk terlalu panjang, tuangkan sedikit campuran tanah;
 • untuk penanaman jenis mahal dan jarang, gunakan tablet gambut.

Kali pertama tangkai petunia akan tumbuh perlahan-lahan, jangan bimbang - tumbuh-tumbuhan membentuk sistem akar. Kira-kira 1.5 bulan, bahagian petunia petunia tidak kurang berkembang secara aktif.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =