Mengapa peti sejuk sedang berdengung

Kenapa peti sejuk berdering? Apa yang perlu dilakukan dan bagaimana untuk memperbaikinya?

Peti sejuk adalah alat utama yang sepatutnya di setiap rumah. Tanpa itu, orang tidak akan dapat memanjakan diri mereka dengan pelbagai makanan, dan menyimpan makanan yang mudah rosak secara amnya tidak mungkin. Atas sebab ini permintaan terhadap jenis teknologi ini tidak pernah dikurangkan. Pelbagai agregat sangat bagus. Jualan terdapat model bajet dan lebih mahal. Perbezaan di antara mereka berada dalam set fungsi dan kualiti. Walau bagaimanapun, pemilik peti sejuk sering menghadapi masalah yang disebabkan oleh kerja yang salah. Dan kegagalan tersebut berlaku dengan semua peranti tanpa pengecualian, tanpa mengira jenama dan model. Mereka terus berfungsi, mereka mengekalkan rejim suhu yang optimum, tetapi apabila dihidupkan, mereka mula membuat banyak bunyi. Apakah intipati masalah ini? Bolehkah saya mengendalikan diri saya atau saya perlu meminta bantuan daripada pakar? Mari cuba cari tahu mengapa peti sejuk itu kuat.

Ciri-ciri teknologi moden

Selalunya pengeluar peralatan penyejukan, menyampaikan produk mereka, memanggilnya tanpa suara. Walau bagaimanapun, ini tidak sepenuhnya benar. Mana-mana peranti yang dilengkapi dengan motor elektrik dan pemampat akan menghasilkan bunyi tertentu apabila dihidupkan. Tahap bising boleh berubah dari 10 hingga 40 dB. Sememangnya, parameter ini lebih rendah, lebih sejuk peti sejuk akan berfungsi. Nilai maksimum (40 dB) adalah setanding dengan perbualan yang kuat.

Apabila kebisingan yang dihasilkan semula boleh dianggap sebagai norma, lebih baik untuk berunding dengan pakar. Tetapi jika peti sejuk untuk waktu yang lama bekerja secara senyap-senyap, dan kemudian tiba-tiba ada gemuruh, maka ini jelas menunjukkan masalah.

Kenapa peti sejuk baru berkembang?

Sebelum membeli peti sejuk baru, adalah dinasihatkan untuk membaca cadangan pengilang. Beberapa model yang dilengkapi dengan sistem No Frost sangat bising sepanjang minggu. Alasan untuk ini bukan pecahan, tetapi hanya melanggar peraturan sambungan. Unit sedemikian hendaklah dibenarkan berdiri selepas pengangkutan dan pemasangan di lokasi baru. Apa maksudnya? Sebelum menghidupkan perkakas, peti sejuk hanya perlu berehat selama kira-kira 5-8 jam.

Terdapat juga model-model sedemikian rupa di mana bunyi gemuruh yang kuat disertai dengan proses pembekuan ais. Ini berlaku hanya kali pertama ia dihidupkan, tetapi ia juga boleh diulangi selepas defrost penuh. Dalam yang lain, masalah seperti ini boleh disertai dengan tempoh penyesuaian kepada keadaan baru.

Sebagai contoh, kenapa peti sejuk LG yang baru dibeli berdengung? Selalunya, pemilik segera selepas pemasangan memilih mod pembekuan yang salah (nilai maksimum). Sememangnya, peranti baru, yang berfungsi pada maksimum, boleh membuat bunyi yang kuat. Juga mencetuskan buzz boleh mengangkut baut atau lokasi yang salah.

Sebab yang paling biasa mengapa peti sejuk mula buzz adalah pemasangan yang salah. Tidak kira betapa anehnya ini, ia adalah pelanggaran cadangan dalam isu ini yang boleh membawa kepada masalah dalam kerja. Setelah memasang peranti itu di tempat yang baru, adalah perlu untuk memeriksa ketepatan kedudukan menegak dan mendatar. Sekiranya terdapat sedikit kecenderungan, ia akan dipaparkan pada operasi pemampat - ada bunyi yang tidak menyenangkan. Ia juga penting untuk memastikan peti sejuk stabil di semua empat kaki. Jika sokongan tidak mencukupi, maka akan ada getaran dan buzz kuat. Kebanyakan pengeluar menggunakan kaki boleh laras, dengan mana peranti mudah ditetapkan pada tahap. Sekiranya tidak ada peranti pembinaan khas, maka anda boleh membuat bob panjang diri anda. Ini memerlukan benang dan beban yang ketat. Yang terakhir terikat pada satu hujung, dan yang kedua diadakan di tangan. Dengan cara ini, mudah untuk mengesahkan ketepatan kedudukan menegak.

Kenapa peti sejuk mula buzz selepas menukar perabot atau menyusun semula? Dalam arahan itu, pengilang tidak menasihati melampirkan peranti itu ke dinding atau objek lain dengan ketat. Mesti dikekalkan jarak tertentu. Sekiranya cadangan ini dilanggar, maka disebabkan oleh kekurangan udara, pemampat mula bekerja pada maksimum dan, sebagai akibatnya, buzz ciri muncul. Masalah ini boleh timbul dengan peralatan baru, dan dengan yang lama. Mari kita menyerlahkan tiga sebab utama:

 1. Peti sejuk berdiri dekat dengan dinding.
 2. Ia dilengkapi dengan teliti.
 3. Radiator menyentuh permukaan dinding.

Jadi, kenapa peti sejuk hum banyak? Condenser memerlukan aliran udara berterusan semasa operasi. Sekiranya ia mula terlepas, proses penyejukan rosak, yang membawa kepada operasi unit yang kuat. Tegasan yang berlebihan menimbulkan bukan sahaja kemunculan bunyi yang luar biasa, tetapi juga bunyi lain - ketukan, getaran, klik.

Mengapa peti sejuk merendahkan, walaupun ia agak tenang? Masalah yang sama boleh timbul dalam peranti dengan sistem No Frost. Terdapat bunyi yang kuat kerana kerosakan penggemar. Semasa pengaktifan, terdapat keributan, kerengsaan, menggelegak. Ini sangat dirasakan dalam model-model yang mana dua peminat dipasang. Setiap daripada mereka bertanggungjawab secara berasingan untuk menyejukkan bilik beku dan penyejuk.

1

Apakah punca-punca kerosakan itu?

 • Turun naik suhu tajam.
 • Kerosakan pemanas elektrik.
 • Penyejat ditutup dengan lapisan ais tebal.
 • Pelincir telah dikeringkan pada galas motor elektrik.

Masalah ini agak serius. Walau bagaimanapun, sebelum anda menghubungi pakar, anda perlu mengecilkan peti sejuk. Jika ini tidak membantu, maka anda perlu mengembalikan peranti ke pusat servis. Akan ada diagnosis, dan mengikut hasilnya - pembaikan yang diperlukan.

Kerosakan rangkaian elektrik

Salah satu sebab yang serius kenapa peti sejuk mula menjadi hum adalah kerosakan rangkaian elektrik. Selalunya relay pemula keluar dari perkhidmatan. Pertama, peranti akan menjadi sangat sibuk, dan selepas itu ia akan berhenti menghidupkan. Satu-satunya cara untuk membetulkan masalah adalah untuk menukar bahagian, bagaimanapun, pakar yang berkelayakan mesti menangani perkara ini.

Hum yang kuat juga boleh disebabkan oleh masalah dengan penggulungan motor kipas. Jika kenalan dibakar, kemasukan peti sejuk akan disertakan dengan bunyi yang sangat kuat.

Juga, salah satu daripada masalah itu mungkin menjadi litar pintas dalam rangkaian. Untuk menyemaknya ia akan berubah hanya dengan bantuan alat khas - penguji. Jika kesalahan itu disahkan, anda perlu menukar enjin.

Bolt pengangkutan pemampat dan fastenings

Kenapa peti sejuk hum selepas pengangkutan? Pengilang teknologi ini telah cuba melindungi peranti sebanyak mungkin daripada kerosakan menggunakan klip khas untuk mata pemampat. Mereka dipanggil bolt pengangkutan. Sekiranya ia tidak dikeluarkan, maka unit baru akan menjadi sangat sibuk. Sememangnya, ini bukan pecahan, jadi untuk menyelesaikan masalah tidak perlu menghubungi pakar. Untuk menghilangkan bunyi yang tidak menyenangkan, mungkin hanya mematikan bolt ini.

Dan itulah sebabnya peti sejuk sedang berdengung, jika semua klip dikeluarkan? Kemudian ia disyorkan untuk memeriksa pemampat pemampat. Kadang-kadang dalam proses kerja mereka melemahkan, yang membawa kepada bunyi bising. Kesalahan ini mudah, jadi setiap orang boleh mengendalikannya sendiri. Ia cukup untuk mengambil kunci dan memutar kacang-kacangan.

Artikel ini menjawab persoalan yang agak umum: "Mengapa peti sejuk hum?" Terdapat banyak alasan untuk masalah ini. Sebahagian daripada mereka mudah untuk memperbaiki diri anda. Ini adalah mengenai pemasangan yang betul, melonggarkan gunung pemampat, pembentukan lapisan tebal ais pada penyejat. Walau bagaimanapun, bunyi yang kuat juga boleh menunjukkan kerosakan yang serius. Untuk menyelesaikan masalah ini adalah lebih baik untuk berpaling kepada profesional. Mereka bukan sahaja akan menjalankan diagnostik, tetapi juga akan menggantikannya dengan cepat atau bahagian lain, jika perlu. Kakitangan pusat perkhidmatan menyediakan perkhidmatan berikut:

 • Membersihkan penuras.
 • Penggantian geganti permulaan.
 • Pembaikan bahagian terbakar.
 • Penggantian unsur pemanasan.

Masalah teknologi: mengapa peti sejuk sedang berdengung

Peti sejuk sedang berdengung - gejala pertama kerosakan Model kulkas tidak penting pada mulanya. Old Atlanta boleh menjadi setia dan benar untuk masa yang lama, sementara yang baru-baru ini Indesit, misalnya, akan mula membuang benteng-benteng itu. Sebagai contoh, ia akan mula terdengar bunyi yang luar biasa. Benar, terlalu awal untuk berfikir bahawa ia pecah. Sebabnya boleh menjadi lebih prosaik dan mudah dihapuskan.

Pemasangan salah: peti sejuk sedang berdengung, apa yang perlu dilakukan

Ironinya, pemasangan peti sejuk yang salah dapat mengganggu operasinya. Dan itulah sebabnya. Tetapi anda harus sentiasa memeriksa kedudukan mendatar dan menegak dari badan anda. Oleh kerana condong, bunyi pemampat sering berlaku. Dan kadang-kadang, kerana kecondongan, salah satu kaki laras hanya tergantung di udara, dan kurangnya sokongan mempengaruhi hakikat bahawa peti sejuk mula bekerja dengan kuat, getaran yang luar biasa berlaku.

Peti sejuk mungkin buzz disebabkan oleh pemasangan tidak wajar

Dan bagaimana anda menyingkirkan masalah ini? Segala-galanya boleh dilakukan dengan cepat dengan tangan kita sendiri menggunakan tahap bangunan. Jika tidak ada satu, anda boleh menggunakan garis plumbum yang diperbuat daripada benang dan berat badan. Kemudian periksa mata di mana kaki menyentuh lantai. Ia berlaku bahawa lantai tidak rata, dan kaki yang tergantung di udara perlu disesuaikan - untuk itu, terdapat ukiran pada kaki.

Pemampat udara sedikit: mengapa peti sejuk berisik

Peti sejuk boleh menjadi sangat lembap apabila pemampat beroperasi dalam mod kapasiti terhad. Ini juga sering terjadi, walaupun peti sejuk baru begitu berdosa. Ini berlaku dalam pangsapuri yang sangat ketat, dilengkapi.

Peti sejuk boleh membuat bunyi jika ia ditekan sangat dekat dengan dinding

Peti sejuk mula membuat bunyi jika:

 • Ia terlalu dekat dengan dinding;
 • Ia dilengkapi sangat rapat dengan perabot - maka kadang-kadang mendesis, dan guruh, dan juga peluit;
 • Radiator menyentuh dinding, atau sangat dekat dengannya.

Sukar untuk memperkenalkan udara ke kondenser. Tidak ada penyejukan yang mencukupi, pemampat itu terlalu banyak, jadi dia menggeliat. Dari beban itu kedengarannya seperti traktor, ia bergetar enjin, katup mengetuk, getaran disalurkan ke nod lain yang berdekatan. Ya, ia juga boleh mengumpul ais di kondenser, dan juga menyebabkan peti sejuk menjadi bising.

Peti sejuk mula membuat bunyi aneh: ia adalah kes penggemar

Sekiranya peti sejuk retak dan keriangan, sangat kuat, terdapat kemalangan, sebelum ini tidak jelas - mungkin ia adalah kes penggemar. Tetapi hanya model yang bekerja pada sistem No Frost boleh menyentuh ini. Dalam peti sejuk sedemikian boleh ada dua peminat. Satu menyejukkan penyejat kebuk penyejuk, dan kedua menyejukkan penyejat beku.

Jika peti sejuk membuat bunyi aneh, mungkin sebabnya ada di kipas angin

 • Apabila terdapat lompatan suhu malar, pelincir dalam galas motor elektrik mengering, peti sejuk sangat berdengung dari getaran kipas;
 • Sekiranya pemanasan gagal atau ia pecah, ais boleh terbentuk pada penyejat - dari masa ke masa, sudah tentu, ia tumbuh, bilah kipas berpaut padanya, dan peti sejuk menggegarkan, keriangan atau hum.

Sebabnya serius, memerlukan pembetulan. Ia adalah perlu untuk menghilangkan kerak ais di penyejat. Kemudian periksa pelinciran pada galas kipas, jika perlu - tambahnya. Bantalan boleh menjadi tembaga atau gangsa, jadi anda tidak boleh melakukan tanpa pelinciran.

Kesalahan litar elektrik

Dan punca sedemikian boleh mencetuskan bunyi bising atau bunyi bising. Relay pemula boleh keluar dari tindakan, maka peti sejuk bertindak sangat agresif - ia bukan sahaja menggelembung, hums dan sesak, tetapi juga menanti penutupan cepat dan tiba-tiba anda. Relay perlu diubah, hanya pakar yang mesti melakukannya.

Satu lagi variasi kemungkinan kerosakan adalah mengapa peti sejuk hum, kemalangan dan tidak berminat sama sekali - ini adalah lekukan terbakar motor elektrik peminat.

Mungkin terdapat litar pintas atau rintangan kebocoran. Ia diperiksa oleh penguji. Dan anda boleh mengeluarkan masalah hanya dengan menggantikan enjin. Walaupun dalam beberapa kes, anda boleh mengeringkannya dengan baik, tetapi ia tidak berfungsi dengan baik.

Sebab bunyi bising: bolt pengangkutan di dalam peti sejuk

Peti sejuk akan bekerja lebih senyap jika anda mengeluarkan bolt ini. Ramai orang lupa untuk melakukan ini, dan kemudian mereka terkejut bahawa Ariston atau Indesit mereka rumbles seperti yang tidak normal. Mereka diperlukan untuk membaiki mata pemampat.

Dan kadang-kadang ia adalah pemampat pemutus yang lemah - itu sahaja, dia mengklik dan membuat bunyi. Untuk membetulkan masalah, cukup ketatkan kacang-kacangan. Dan ingatlah bahawa sesetengah bunyi adalah pelik untuk kerja bilik penyejuk, kerana kesunyian lengkap peti sejuk bukanlah norma. Kemudian masalah itu akan menjadi jika dia tidak mula membuat bunyi.

Untuk memastikan peti sejuk berjalan lancar, anda harus cekap mengurusnya

Agar tidak menghadapi masalah dalam operasi peti sejuk, perlu:

 • Jejaki di mana dan bagaimana peti sejuk dipasang - ikut arahan;
 • Jangan letakkan peti sejuk berhampiran sumber haba;
 • Jangan sentuh peti sejuk dengan tangan basah;
 • Sekiranya anda hendak membasuh peti sejuk, cabut terlebih dahulu.

Dengan cara ini, peti sejuk perlu mempunyai saluran sendiri, dan bukan kabel sambungan atau penyesuai. Selepas membasuh Samsung atau Liebher anda, biarkan pintu terbuka - peti sejuk, tentu saja, terputus dari sesalur kuasa. Penyaringan ini diperlukan untuknya selama beberapa jam. Pembersihan luaran juga perlu dilakukan dengan kerap, sebaik-baiknya dengan larutan soda yang lemah.

Alasan dan penghapusan mereka: kenapa peti sejuk sedang berdengung (video)

Sekiranya anda sendiri tidak tahu apa yang "inverter" itu, di mana pengubahnya terletak, dan tidak faham mengapa Bosch lama tidak membanting, jangan cuba untuk mengurangkan skala masalah itu sendiri. Pakar panggilan.

Peti sejuk kebisingan - apakah sebabnya, bagaimana untuk memperbaikinya?

Malah peti sejuk model terbaru dengan bunyi rendah menghasilkan bunyi yang cukup kuat, memberikan ketidakselesaan yang ketara. Terdapat soalan semula jadi - mengapa peti sejuk berisik, walaupun ia baru dan masih dalam jaminan? Dan apa yang boleh saya lakukan untuk membetulkannya? Jawapan kepada soalan pertama adalah agak mudah - hanya peti sejuk yang terputus dari sesalur atau patah sepenuhnya tidak bang. Ini adalah sampel yang cukup kuat dari perkakas rumah, yang menggunakan sejumlah besar tenaga dan akan menghasilkan bunyi yang dapat dilihat.

Pada masa kini, ruang peti sejuk moden telah muncul di pasaran, yang menjanjikan paras hingar minimum. Malah kenyataan ini tidak sepenuhnya sesuai dengan realiti - para pakar berpendapat bahawa jumlah purata pemampat adalah setanding dengan jumlah ucapan manusia, yang telah membayangkan kebisingan yang banyak. Sudah tentu, sampel peralatan seperti ini tidak menyerupai saudara-saudara prasejarah zaman semasa di USSR, tetapi tidak perlu menuntut banyak dari mereka.

Jadi, kenapa peti sejuk anda berkeringat dan tidak peduli sama ada ia baru atau telah melihat spesies? Terdapat banyak sebab, dan insurans terhadap mereka tidak akan selalu menjadi. Sesetengah orang berfikir bahawa mungkin untuk meletak jawatan dengan bising yang berlebihan, tetapi bagi kebanyakan warganegara, buzz methodus mengganggu menjadi sakit kepala yang sebenar. Jadi mengapa anda terpaksa bersabar dengan ketidakselesaan jika anda dapat mengatasi masalah itu sendiri?

Jika peti sejuk anda benar-benar baru, jangan minta tahap bunyi minimum dari hari pertama. Jangan buat langkah-langkah ruam - banyak model peti sejuk perlu memberi masa untuk "ayunan", supaya dia dapat menyesuaikan diri dan memasuki mod operasi yang stabil.

Istilah adaptasi sedemikian boleh sampai seminggu, jadi bersabarlah. Jika peranti anda berisik sebanyak dari hari-hari pertama, masalah harus dilihat di tempat lain.

Ada kemungkinan peranti anda berfungsi dengan lancar kerana lokasi yang salah di dalam bilik. Pertama sekali, adalah perlu untuk menentukan sumber utama bunyi - ia adalah pemampat. Ia adalah pemampat yang membolehkan anda mengepam suhu sejuk, dan kerana itu peti sejuk hum, melelet dan menghasilkan dering tertentu. Dan jika model anda mempunyai dua pemampat, masalah itu didarabkan oleh 2, kerana ia akan berfungsi pada masa yang berlainan dan dalam mod sewenang-wenangnya.

Jika peti sejuk anda baru dan berfungsi sepenuhnya, maka tahap bunyi pemampat haruslah agak bertolak ansur, dan anda harus menerimanya. Tetapi jika unit bukan sahaja membuat banyak bunyi, tetapi juga menghasilkan bunyi berdering yang tidak teratur, maka masalahnya berbeza, dan dapat dengan mudah diselesaikan. Sebagai permulaan, periksa sama ada perumahan bersentuhan dengan dinding atau perabot - getaran peti sejuk menyebabkan bunyi yang kuat dari objek bersebelahan. Pastikan peti sejuk stabil, jika perlu, laraskan kaki.

Letakkan perkara-perkara dalam keadaan di dalam kamera - jika peti sejuk sedang bekerja terlalu keras, dan anda mendengar penerjunan dan jingling dari piring, masalahnya adalah produk yang terletak berdekatan dengan dinding. Terutama ia menyangkut balang kaca dan pinggan seramik dengan penutup logam.

Nasihat terakhir - apabila membeli peranti baru, sebelum beralih, pastikan bahawa tiub pemampat tidak bersentuhan. Jika tidak, bising tambahan mungkin muncul.

Selepas anda menyampaikan peti sejuk baru anda, perhatikan pengikat pengangkutan. Mereka direka untuk menetapkan mata air yang memegang pemampat. Jika anda tidak mengalih keluar gunung sebelum menghidupkannya, unit akan bekerja terlalu keras dan membuat banyak bunyi.

Jika unit baru bekerja dengan memuaskan dan tiba-tiba menjadi sangat bising, sumber bunyi mungkin penyerap kejutan kompresor. Apabila penyerap kejutan tidak dipasang dengan tegas (dan pengikat boleh menjadi lemah semasa operasi), terdapat bunyi tambahan, jadi jangan terkejut bahawa peti sejuk anda adalah ciri guruh, buzz dan bunyi bising.

Letakkan penyerap kejutan secara teratur, dan isu itu akan diselesaikan.

Teknik penyejuk boleh menghasilkan bunyi yang kuat kerana gas beredar di dalam tiub pada kelajuan yang sangat tinggi. Ini akan menjadi kenyataan, kerana ini adalah perkara biasa.

Dalam bilik penyejukan sistem No Frost, bunyi mungkin timbul dari putaran kipas terbina dalam. Sekiranya peranti anda mula bekerja lebih keras daripada biasa, punca mungkin ais di sekitar bilah. Dalam keadaan ini, pembelahan lengkap boleh membantu, yang sepatutnya berlangsung sekurang-kurangnya 10 jam.

Ini adalah jawapan yang paling topikal kepada soalan mengapa peti sejuk berisik. Sekiranya anda tidak dapat menguruskan sendiri, masalah ini boleh menjadi satu kerosakan yang serius, yang hanya pakar terlatih boleh menangani.

Sesetengah bunyi, seperti klik dan retak (kejadian biasa apabila suis automatik berfungsi) atau buzz yang meningkat apabila dihidupkan, adalah normal dan tidak menimbulkan bahaya.

Perkara utama yang perlu diingat adalah bahawa cara terbaik untuk mengelakkan bunyi bising adalah untuk memberi perhatian kepada ciri-ciri peti sejuk secara langsung apabila membeli.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − = 11