Mengeluh tetingkap plastik apa yang perlu dilakukan

Mengapa pelekat tingkap plastik dan apa yang mereka lakukan dalam keadaan ini?

Apabila tingkap plastik muncul di negara kita, ia menjadi had impian berjuta-juta. Pada mulanya, mereka dipasang hanya oleh orang kaya, tetapi secara beransur-ansur hampir semua orang mula membuang bingkai kayu lama di sampah dan meletakkan plastik. Dan ini boleh difahami, tingkap plastik yang indah mempunyai kelebihan yang jelas terhadap bingkai lama. Mereka kelihatan rapi dan tidak memerlukan penebat tambahan.

Tetapi, pemilik tingkap moden menghadapi masalah yang tidak menyenangkan - peluh tingkap plastik. Tingkap bukanlah orang yang berpeluh, yang bermaksud bahawa ada faktor-faktor tertentu yang mempengaruhi penampilan titisan pada panel. Setelah menangani sebab-sebab utama, anda boleh mencari penyelesaian untuk masalah ini.

Mengapa terdapat pemeluwapan di atas tingkap?

Adalah dipercayai bahawa tingkap plastik berkabus di apartmen adalah norma. Tetapi, sepatutnya tingkap peluh? Tidak, dan jika fenomena fizikal seperti itu berlaku secara teratur, perlu mencari sebab dan menghapuskannya. Cara yang paling mudah, tentu saja, adalah menyalahkan firma yang menghasilkan tingkap dan memasangnya. Tetapi selalunya kaca menangis kerana kesilapan mereka hanya 5% daripada semua kes. Dan dalam kes lain, punca itu jelas dan boleh ditanggalkan. Jika apabila membeli tingkap pada mereka tidak ada penyok dan retak, maka mereka tidak patut dipersalahkan.

Boleh dijalankan ujian berikut: jika sebahagian besar tetingkap dalam aliran musim sejuk, tetapi di dapur dan pada waktu pagi, kemudian mencari air mata tetingkap root tidak dalam diri sendiri atau di tingkap pemasang yang dipasang mereka, tetapi sesuatu yang lain.

Mengapa pelekat tingkap plastik begitu banyak?

Kerana penjimatan dibeli tingkap tunggal-glazed tanpa fungsi penjimatan tenaga. Dengan struktur dua ruang, sebagai peraturan, ini tidak berlaku.

Satu lagi sebab mengapa tingkap plastik berpeluh dan aliran - pack bertindih ambang, yang bertindak di atasnya, dengan itu menghalang peredaran betul udara panas. Masalah ini diselesaikan dengan mengurangkan ambang atau memindahkan pemanas ke lokasi lain. Selepas penyingkiran ini di rumah akan menjadi lebih hangat, supaya 2 masalah akan diselesaikan.

Mengapa peluh di rumah persendirian?

Pengudaraan tidak beroperasi adalah sebab mengapa bentuk kondensat pada tingkap plastik. Tugas pengudaraan adalah untuk membuang udara lembap dari bilik, dan jika tidak ada sama sekali, maka semua kelembapan ini akan menetap di kaca. Untuk menghapuskan masalah ini, adalah perlu untuk memeriksa sama ada terdapat sebarang penyumbatan dalam pengudaraan atau memasangnya.

Tingkap plastik Potte mungkin disebabkan oleh hakikat bahawa di atas tingkap adalah penjagaan rumah. Bunga melembapkan udara, dan kelembapan ini naik ke tingkap.

Dan satu lagi masalah adalah kesilapan serius apabila memasang pakej. Adalah salah untuk membuat pemasangan sebagai unit kaca itu sendiri, dan mungkin membuat cerun bukan bahan penebat haba. Mungkin tetingkap yang dipasang bersentuhan dengan dinding sejuk. Akibat kesilapan itu, satu sisi tingkap sejuk dan satu lagi kabus.

Mengapa tetingkap plastik di rumah peluh paling kerap pada musim sejuk?

Di dalam sistem tingkap kaca berlapis, terdapat penyaringan musim sejuk atau pengudaraan mikro. Tingkap mesti dihidupkan ke mod ini jika tidak bekalan udara akan berhenti, yang seterusnya akan membawa kepada kondensat.

Kenapa pangsapuri itu dapat dimusnahkan oleh tingkap kaca berlapis yang terbaik?

Sayangnya, walaupun tingkap berkaca tinggi dan mahal boleh mula "menangis". Tingkap plastik kedap udara dan oleh itu jangan biarkan sejuk dari jalan - ini adalah tambah, kerana rumah itu hangat. Tetapi, jika anda tidak mengudarakan atau memasang pengalihudaraan khas dalam bingkai tetingkap berlapis dua, semasa musim sejuk, tingkap akan menjadi fogged up, ini adalah tolak. Tingkap yang dimeteraikan tanpa pengudaraan tidak akan mewujudkan suasana yang sihat - bunga dan orang boleh mula terluka.

Mengapa pelekat tingkap plastik di rumah kayu?

Sekali lagi, salah satu sebab utama adalah kurangnya pengudaraan, yang paling sering tidak disediakan di rumah kayu. Atas sebab tertentu, semasa pembinaan, tidak ada sistem pengudaraan yang dirancang berdasarkan bahan bernafas semulajadi. Di rumah-rumah seperti tanpa pengudaraan, kelembapan mencapai 70% dan tentunya ia akan menyelesaikan semua tingkap. Cukup untuk memotong pengudaraan elektrik ke dinding berhampiran tingkap, supaya kelembapan pergi ke jalan.

Satu lagi sebab mengapa tingkap di rumah berpeluh semasa musim sejuk adalah pemanasan relau. Apabila pemanasan kayu, rumah itu dipanaskan selepas penyejukan, dan ini seterusnya mewujudkan pemeluwapan. Dan rumah itu tidak panas sepenuhnya, tetapi hanya sebelah dapur, dan dinding tetap sejuk.

Apakah akibatnya jika tingkap plastik berpeluh dari dalam

Pemeluwapan boleh muncul bukan sahaja di luar kaca, tetapi juga dari dalam. Dan ini adalah masalah yang serius - keluarkan kelembapan tidak mungkin, dan sekiranya fros yang besar akan berubah menjadi ais. Selalunya, punca masalah ini adalah unit kaca itu sendiri. Oleh itu, lebih baik menggantikan keseluruhan unit kaca penebat. Sekiranya tidak ada wang untuk penggantian penuh, anda boleh menggantikan hanya kaca tersebut.

Jika anda meninggalkan masalah ini yang tidak dapat diselesaikan, akibat yang tidak menyenangkan akan muncul, baik untuk rumah dan bagi orang itu sendiri. Salah satu masalah ialah ais di kaca semasa musim sejuk. Kerana suhu rendah di jalan dan di dalamnya tinggi, kelembapan akan terbentuk dan tingkap akan menjadi "ditumbuhi" dengan ais. Kerana ini, bilik menjadi tidak hanya lembap, tetapi juga sangat sejuk. Dan selepas cair, semua kelembapan yang telah diserap ke dalam dinding mekar, dan ini adalah masalah yang sangat serius.

Jadi, sebelum menyelesaikan masalah itu perlu disimpulkan:

Sebab mengapa tingkap plastik berpeluh dengan kuat:

 • tingkap berkilat dua tingkat;
 • pemasangan tidak betul semasa pemasangan;
 • pengudaraan yang lemah;
 • bateri yang dipasang dengan betul;
 • bunga bilik di tingkap.

Jadi, memikirkan sebab-sebab kenapa tingkap plastik berpeluh dengan teliti. Sekarang anda boleh melihat dengan lebih dekat apa yang boleh dilakukan dalam keadaan ini.

Bagaimana jika tingkap plastik berpeluh banyak?

Terdapat dua cara untuk mengetahui sama ada pengudaraan adalah masalah. Ia adalah perlu untuk membawa lilin yang menyala atau lebih ringan ke lubang bolong, jika api menendang, maka ada daya tarikan. Atau anda boleh mengambil sekeping kertas dan bersandar pada lubang. Sekiranya kertas disedut, maka tarik juga ada, jika lembaran tidak tahan, maka tidak ada daya tarikan. Untuk membersihkan pengudaraan, kadang-kadang mencukupi untuk membersihkan parut yang mana gris dan debu terkumpul, menghalang aliran udara. Jika ada masalah di dalam saluran pengudaraan, maka hubungi perkhidmatan yang memberi perkhidmatan kepada rumah, mereka akan segera menghapuskan penyumbatan.

Jika bateri dipasang di bawah tingkap, ambang tingkap dipotong, jika ini tidak mungkin, maka ia disusun semula. Untuk ini, seorang tukang paip dipanggil, yang akan memindahkan mereka ke lokasi lain dalam satu hari.

Untuk mengetahui sama ada cerun boleh menjadi alasan mengapa tingkap bergilir dua di apartmen berpeluh, perlu melihat apa yang mereka buat. Jika ia hanya ditampal dan diletakkan di atas cerun, maka ia patut diperbaiki semula ke papan gypsum. Faktanya ialah papan gypsum adalah penebat haba yang sangat baik. Lereng dari bahan ini akan menjadi panas, dan oleh itu tidak akan ada kejatuhan suhu tajam berhampiran tingkap.

Juga, jika dinding yang pergi ke jalan memakan kawasan yang besar, ia juga perlu dilindungi, mungkin ini sebabnya tingkap plastik berpeluh pada musim sejuk. Pemanasan boleh dilakukan di luar atau di dalam, semuanya bergantung kepada bahan yang akan digunakan untuk ini.

Sekiranya tiada punca yang dijumpai, masalahnya adalah dalam kualiti unit kaca atau pemasangannya. Untuk menyelesaikan masalah ini sudah cukup untuk memanggil wizard pemasangan, yang akan melihat tingkap dan pembaikan.

Apa yang perlu dilakukan dan bagaimana untuk menghilangkan tingkap kabus dengan remedi rakyat?

Tingkap-tingkap itu berkabus dengan banyak kelembapan, jadi anda perlu menyingkirkannya. Apabila memasak adalah perlu untuk menggunakan pengekstrak, maka kelembapan yang berlebihan dari penyejatan air serta-merta masuk ke dalam pengudaraan dan tidak menetap di panel. Sentiasa teruskan menonton di cerek supaya ia tidak mendidih untuk masa yang lama dan tidak mengeluarkan stim.

Cara lain yang boleh dilakukan apabila tingkap plastik berpeluh dengan kuat. Arahkan kipas ke tingkap dan mereka akan kering dengan cepat. Atau cara yang lebih mudah, lebih ekonomik dan romantis untuk memanaskan kaca - meletakkan sepasang lilin di jendela. Lilin tidak hanya mengeringkan gelas, tetapi juga mengeluarkan karbon dioksida, yang mana tumbuhan seperti.

Walaupun tingkap plastik mengalir dan mengalir dan anda boleh membuat penyelesaian kimia dari aerosol kereta. Pada permulaan tingkap, basuh dan kemudian gunakan produk. Lakukan ini hanya dengan sarung tangan dan dengan respirator di muka anda.

Anda boleh melakukan skrin perolakan sendiri, yang akan mengarahkan aliran hawa hangat dari bateri ke tingkap. Untuk melakukan ini, mereka dilampirkan pada sudut ke tingkap. Skrin sedemikian boleh disamarkan sebagai elemen hiasan yang indah.

Satu lagi perkara yang boleh anda lakukan apabila tingkap di apartmen berpeluh. Seperti yang mereka katakan, pertahanan utama adalah serangan, tingkap begitu sejuk boleh diubah menjadi elemen pemanasan. Untuk melakukan ini, kerajang, atau benang nichrome, atau filem konduktif terpaku di seluruh perimeter kaca. Semua ini dijual di mana-mana kedai atau pasar pembinaan. Selepas itu, ia diberi voltan sebanyak 24 volt.

Jangan ambil tetingkap berjubah seperti biasa. Kelembapan yang berlebihan di dalam rumah boleh menjejaskan kesihatan semua penduduknya. Oleh itu, kita perlu menumpukan sedikit masa untuk masalah ini, dan ia pasti akan diselesaikan.

Adakah anda mempunyai peluh tingkap plastik - apa yang perlu dilakukan?

Baru-baru ini, tingkap plastik menjadi semakin popular. Jika sebelum mereka mampu hanya orang yang kaya, tetapi kini semua orang mahu menukar tingkap kayu untuk plastik. Dengan bantuan mereka, mudah untuk mewujudkan keadaan hidup yang selesa, kerana mereka dengan sempurna mengekalkan suhu. Tetapi pada masa yang sama, ramai yang menghadapi masalah - peluh tingkap plastik. Apa yang perlu dilakukan dalam situasi ini? Mari kita tentukan sebab-sebab pemeluwapan pada tingkap.

Perkara yang paling menarik ialah pelbagai jenis tingkap kabus: kayu, plastik, dan aluminium. Tetapi kebanyakannya mereka memberi perhatian kepada tingkap kaca berlapis, diperbuat daripada plastik. Kemunculan kelembapan pada tingkap bertambah buruk penampilan dan penglihatan, di samping itu, membawa kepada pelembapan struktur bangunan, serta perkembangan kulat dan acuan.

Kaedah-kaedah untuk penggunaan tingkap PVC mengatakan bahawa suhu di dalam bilik di mana mereka digunakan tidak boleh kurang daripada lapan belas derajat. Kerana peluh tingkap plastik ini. Apa yang perlu saya lakukan? Selesaikan masalah dengan penubuhan pemanasan biasa di dalam bilik untuk menghapuskan penyebab tertentu pemeluwapan pada kaca.

Apabila memasang haba penebat kaca pelanggaran berlaku kerana reka bentuk tingkap rapat-rapat menutup ruang dari penyusupan udara di luar. Hasilnya, tahap kelembapan di bilik meningkat. Dan kemudian datang ke dalam fizik permainan, menjelaskan bahawa bendalir boleh mengubah keadaan apabila perubahan suhu. Khususnya, peningkatan suhu membawa kepada penyejatan cecair yang sedia ada dan kewujudannya sebagai wap, yang disimpan pada suhu yang lebih rendah kelembapan pada permukaan paling sejuk. Ia adalah kaca dan permukaannya, dan agak kerap bahagian bawahnya.

Mengapa kelembapan di bilik meningkat? Seperti yang telah disebutkan, ketumpatan tingkap adalah seperti bahawa udara dan haba tidak boleh beredar dengan bebas, yang menyebabkan peningkatan kelembapan. Bangunan dan premis yang baru dibina, serta pembaikan yang dilakukan di sana, juga menjadi punca ini. Kerana struktur bangunan mengekalkan kelembapan selama kira-kira dua tahun. Dan kehadiran periuk mendidih di dapur atau pengeringan pakaian selepas mencuci, juga menyumbang kepada ini.

Sekarang kita tahu mengapa tingkap berkeringat, apa yang perlu dilakukan - mengurangkan kelembapan di dalam bilik. Untuk melakukan ini, anda boleh ventilasi bilik beberapa kali pada siang hari atau lima belas minit untuk memasang tingkap kaca berlapis dengan sistem khas yang membolehkan untuk ventilasi bilik secara automatik.

Beberapa sebab lain boleh membawa kepada fakta bahawa tingkap plastik "menangis". Apa yang perlu dilakukan - menghapuskannya. Contohnya, reka bentuk tingkap tidak memenuhi keperluan operasi, iaitu, satu unit petak dipasang di ruang tamu, yang tidak dapat berfungsi sepenuhnya. Atau apabila tetingkap telah dimeteraikan, meterai atau sealant yang digunakan telah digunakan. Lubang-lubang yang mengalir air dalam profil tingkap itu sendiri boleh dibuat secara salah.

Juga, kesilapan yang dibuat semasa pemasangan boleh membawa kepada hakikat bahawa pelapik tingkap plastik. Apa yang perlu saya lakukan? Untuk mengawal proses pemasangan unit kaca penebat, memberi perhatian khusus kepada perkara-perkara berikut:

 • kualiti pengedap sendi dengan buih;
 • lokasi tetingkap yang betul dalam pembukaan;
 • penggunaan pengilang berkualiti.

Kadang-kadang walaupun terlalu lebar ambang tingkap atau sebilangan besar tumbuhan di atasnya boleh menyebabkan peluh tingkap plastik. Apa yang perlu saya lakukan? Kurangkan lebar ambang tingkap, supaya tidak mengganggu peredaran udara panas dari bateri atau menyusun semula bunga.

7 Cara Membuat Tingkap Plastik Jangan Keringat

Tingkap plastik dipasang tidak hanya memberi keselesaan dan keselesaan kepada apartmen, tetapi juga masalah yang tidak dijangka. Dengan ketibaan cuaca sejuk, pemeluwapan muncul di kaca. Kadang-kadang ia begitu banyak bahawa terdapat lopak-lopak di tingkap.

Ini adalah masalah yang serius, kerana kelembapan pada tingkap membawa kepada penampilan acuan. Kulat sukar dikeluarkan dan ia mempunyai kesan buruk terhadap semua ahli keluarga. Liangnya terbang di udara dan masuk ke tubuh manusia.

Pertama, mari kita lihat punca pemeluwapan.

Kenapa peluh tingkap plastik?

Pada tingkap kayu lama tidak ada kondensasi, tetapi pada tingkap plastik baru muncul. Jadi sebabnya di tingkap itu sendiri? Anda betul. Tingkap kayu lama tidak begitu ketat, ada pengudaraan dari mikro, dan kadang-kadang tidak lebih :), retak. Dan yang baru sangat ketat sehingga mereka tidak membenarkan udara masuk ke dalam bilik dari luar.

Oleh itu pangsapuri mengumpul kelembapan.

Memandangkan kaca di tingkap adalah permukaan paling sejuk di apartmen, ia mewujudkan pemeluwapan.

Pemikiran pertama yang masuk ke dalam fikiran ialah membuat kaca tidak begitu sejuk. Ini boleh dicapai dengan meningkatkan bilangan bilik udara di unit bergilir dua. Tingkap tiga kali ganda dan berkilat berkumpul jauh lebih kondensat daripada pada satu bilik.

Alasan kedua boleh dibuat cerun buruk. Jika mereka tidak terlindung dengan baik, maka secara semula jadi mereka akan membeku, meninggalkan setitik air di permukaan. Walaupun tidak sukar untuk membuat cerun untuk tingkap plastik dengan tangan anda sendiri.

Apa yang perlu dilakukan dengan tingkap plastik yang berpeluh?

 1. Keluarkan semua tumbuhan dari tingkap. Tanah basah menambah pemeluwapan tambahan ke tingkap. Secara umum, keluarkan semuanya dari jendela. Saya mempunyai satu kes: dimasukkan ke dalam sudut tingkap mainan lembut dan seminggu selepas ia benar-benar zakolosilas acuan.
 2. Penyiaran harian. Tanpa itu, tidak boleh dilakukan, dan selain perubahan udara di dalam bilik mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan. Letakkan tetingkap pada penyambungan mikro, pemegang berputar dengan 45 darjah dan tetingkap dibuka secara literal oleh satu sentimeter. Letakkan hud paksa di dapur dan di bilik mandi dan gunakannya lebih kerap :).
 3. Pasaran sudah mempunyai banyak peranti untuk menghilangkan udara di apartmen. Sebelum membeli, anda perlu mengukur kelembapan udara menggunakan alat ukur - hygrometer. Untuk merasa selesa di apartmen, kelembapan harus berada dalam lingkungan 40-70%. Saya akan membeli hygrometer sendiri untuk mengetahui kelembapan yang kondensat akan hilang di apartmen saya. Jika anda berminat - tulis dalam komen, saya akan menjawab.
 4. Kaedahnya adalah kebakaran berbahaya. Anda boleh menyalakan lilin di atas jendela. Ia akan memanaskan udara dan dengan itu mengurangkan atau keluarkan sepenuhnya kelembapan dari tingkap.
 5. Ia mengalir keluar dari kaedah keempat. Anda boleh mengurangkan ambang tingkap atau membuat lubang di dalamnya. Oleh itu, haba dari bateri akan menjadi lebih baik untuk memanaskan unit kaca.
 6. Anda boleh menggunakan anti-fender kereta. Ia membantu pemandu, jadi mengapa tidak menggunakannya di rumah? Pemeluwapan boleh menjadi kurang. Tulis di komen jika anda mencuba kaedah ini.
 7. Menggunakan kipas bilik. Ia perlu untuk menghidupkannya dengan kuasa yang rendah dan menghantarnya ke tingkap. Biarkan dia memandu udara hangat ke tingkap.

Terdapat video yang menarik: bagaimana untuk mengatasi sejumlah besar pemeluwapan pada tingkap.

Yang paling penting, apabila memasang tetingkap memastikan bahawa profil telah dibuat lubang terhadap fogging. Biasanya ia adalah bahagian membujur kira-kira 20x5 mm. di bahagian bawah bingkai tingkap. Mereka boleh dibor dan selepas pemasangan, tetapi anda perlu mengeluarkan kaca.

Tanpa mereka, fogging berkemungkinan besar, walaupun anda mengikuti semua nasihat. Juga, selalunya fogging berlaku kerana kebocoran dalam paket dan kelenjar / segel berkualiti rendah.

Jika tingkap dibuat mengikut teknologi pengeluaran - tidak sepatutnya ada masalah.

 • Betapa baiknya bahawa sekarang terdapat tangki septik, seperti orang yang biasa hidup - sangat mengerikan! Kami akhirnya menubuhkan sebuah sistem kumbahan autonomi di dacha, sekarang kita hidup seperti orang.

  katakan bahawa separuh hanya mengiklankan, selebihnya jujur ​​berkongsi pendapat mereka tentang perayaan. entah bagaimana mungkin, kira-kira yang buruk tidak akan berkata

  Sekitar sepuluh tahun yang lalu, mereka berhenti membekalkan air panas ke apartmen dan dandang pertama dengan harga tinggi dan jenama muncul. Pergi untuk membeli pemanas air mahal.

  Setiap musim sejuk, masalah yang sama - bagaimana untuk mengelak tingkap? Biasanya saya menggunakan pes, buih dan kain. Senang untuk sepanjang hari: (Sudah cukup penat.

  Apabila saya sedang membina rumah negara saya, sebuah rumah bingkai, persoalannya secara semulajadi timbul mengenai penebatan lantai di tingkat pertama dan masalah itu diselesaikan dengan sangat sederhana. Dia membuat lantai kasar.

  Kami di rumah menggunakan bakteria Rusia Bogatyr. Kami membaca bahawa ia digunakan walaupun di loji rawatan kumbahan perindustrian. Ubat yang baik.

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  7 + 2 =