Menghias dengan stok Venetian

Cara memohon plaster marmar Venetian dengan tangan anda sendiri

Pilih bahan untuk hiasan dinding tidak mudah. Ia harus cantik, praktikal, tahan lama dan, sebaik-baiknya, murah. Plaster Venetian memenuhi hampir semua keperluan ini. Dia cantik - sama dengan marmar semula jadi, ia adalah praktikal - permukaan lilin bersalut boleh dibasuh berulang kali, ia tahan lama - jika tidak calar khusus, ia tidak rosak, ia boleh digunakan untuk mana-mana permukaan - licin, garis melengkung. Bahan finishing yang sempurna sahaja. Tapi, seperti biasa ada "tapi". Ia mahal. Ini adalah negatif pertama. Kedua - untuk meletakkannya sendiri sukar. Sebaliknya, ia tidak sukar untuk digunakan, sukar tanpa pengalaman untuk mendapatkan permukaan yang cantik. Tetapi anda boleh mencuba atau menyewa tuan. Tetapi sebelum anda menandatangani kontrak, minta kenalan pelanggan. Sekiranya anda boleh - melihat hasil kerja sendiri, atau hubungi dan tanya mengenai tanggapan anda.

Apakah plaster Venetian dan komposisinya?

Jika dinding dalam penampilan kelihatan seperti permukaan marmar, tetapi tidak ada jahitan di atasnya, ia dihiasi dengan plaster Venetian. Bahan penamat ini dicipta berabad-abad yang lalu di Rom kuno. Apabila seseorang datang dengan campuran habuk marmar dan limau slaked. Hasilnya adalah komposisi elastik yang kelihatan seperti marmar semula jadi di dinding. Untuk gambaran yang lebih jelas, pewarna semulajadi telah ditambah kepada campuran.

Plaster Venetian digunakan untuk dinding, siling, lajur

Yang paling popular adalah tanah liat. Dindingnya berwarna merah atau merah (bergantung kepada warna tanah liat) perceraian, yang memberikan kemasannya dengan persamaan yang hebat dengan marmar semula jadi. Untuk menutup adalah tahan lama, permukaan yang dilekatkan ditutup dengan lapisan lilin, yang kemudian digilap. Dinding tidak dapat dibezakan daripada marmar. Hanya jahitan yang hilang.

Dan hanya berabad-abad kemudian, dalam Renaisans, plaster Venesia muncul di Venice, di mana ia digunakan bukannya papak marmar. Teknik pemakaiannya tidak mudah, tetapi bekerja dengan plaster Venetian jauh lebih mudah daripada kepingan marmer pas dan polishing. Kerana jenis hiasan ini menjadi sangat popular. Dia dihiasi dengan dinding, siling, lajur di istana. penamat cantik dan tahan lama, lemah bertindak balas terhadap perubahan dalam kelembapan dan suhu, kelembapan yang tinggi terusan Venetian membawa literal dengan penggunaannya berleluasa bahan ini. Menyumbang kepada populariti dan fakta bahawa debu marmer lebih mudah dibawa, dan ia lebih murah. Selebihnya bahan-bahan yang telah diekstrak di situ. Kemuliaan bahan kemasan terbaik disebarkan oleh peniaga dengan cepat, dan memanggilnya plaster Venesia. Sejak itu, dan ia berlaku.

Stucco Itali hiasan boleh menjadi warna cahaya atau tepu

Komposisi plaster Venetian yang diterangkan di atas - debu marmer, kapur terhidrat dan bahan pewarna - masih digunakan. Kemasan semulajadi semulajadi. Tetapi terdapat sebatian di mana pewarna sintetik (acrylics) ditambah atau sebaliknya ligan moden digunakan bukan kapur. Masih boleh menjadi jus pokok getah, granit yang dihancurkan. Semua atau sesetengah zat tambah yang mengandungi - bergantung kepada pengilang, tetapi nama bahan ini juga, plaster Venetian, sebagai komponen utama - debu marmar - tetap sama.

Penggunaan plaster Venetian dengan tangan mereka sendiri adalah rumit. Masalahnya ialah ini adalah proses kreatif dan banyak cara untuk memohon. Dari pergerakan yang berbeza, permukaannya berbeza dengan penampilan. Tanpa pengalaman, anda boleh meramalkan bahawa anda tidak akan berjaya. Untuk mengetahui pergerakan mana yang akan membawa kepada hasil apa yang mungkin, hanya boleh dilakukan secara percubaan, iaitu, adalah perlu untuk dicuba. Tetapi. Ia bernilai plaster Venetian tidak murah, sehingga pengalaman ternyata mahal. Walaupun, saya perlu belajar entah bagaimana ...

1

Teknik aplikasi adalah berbeza, bentuknya sangat, sangat pelbagai

Satu-satunya perkara yang boleh memberi nasihat sekeping plaster papan lapis pengukur sekurang-kurangnya satu persegi, dan sebaik-baiknya 2, yg dicampur dgn pasir dan lapisan primer digunakan untuk cuba stuko Venetian atas permukaan itu, menggilap teknik. Ia tidak digalakkan untuk teruskan. Kemungkinan besar, kita perlu menembak segala-galanya dan membuatnya semula, yang menghina, mahal, lama. Jika anda bernasib baik, anda boleh pergi ke peniaga yang mengajar anda bagaimana untuk bekerja dengan plaster Venetian. Mereka menyediakan bahan dan pendirian untuk kerja, menunjukkan bagaimana untuk melakukannya. Tetapi, ini jarang berlaku.

Asas, di mana plaster Venetia digunakan, mestilah sempurna walaupun. Ia pra-shpaklyuyut dan licin untuk kelancaran mutlak. Gunakan pengisi lateks. Jika anda menggunakan komposisi pada dinding yang tidak rata, ia hanya akan menekankan kekurangan dan meningkatkan penggunaan orang Venesia. Anda boleh menjajarkan penjajaran dengan lapisan asas, tetapi penjajaran ini sangat mahal.

Di sini dinding seperti itu boleh diperolehi

Dinding halus ditutup dengan primer penembusan yang mendalam. Lebih baik dalam dua lapisan. Ini akan memastikan lekatan yang baik dari penamat, mengeluarkan habuk yang tersisa selepas mengisar plaster, menghalang perkembangan kulat. Selepas dinding kering, anda boleh mula bekerja.

Plaster Venetian dijual dalam ember, bentuknya pasty. Versi asas putih, warna ditambah untuk mendapatkan warna, untuk kesan yang berbeza ada aditif hiasan - ibu mutiara, hiasan, dll. Anda boleh memesan komposisi di kedai atau anda sendiri.

Untuk mengubati diri sendiri, anda memerlukan gerudi dengan muncung pengadukan. Dalam beberapa kes, plaster Venetian ditutup dengan lapisan air - untuk mengelakkannya daripada mengering. Dalam kes ini, sebelum menggunakan atau mengalir, air itu dimatikan. Kemudian, menggunakan bit gerudi, komposisi bercampur-campur sehingga seragam. Dan selepas ini, pewarna dituangkan ke dalam jisim, bercampur selama beberapa minit (5-10) dengan gerudi dan muncung.

Ia perlu untuk menggabungkan dengan baik ke warna yang seragam. Pada masa yang diperlukan 10-20 minit

Apabila mencampurkan, berhati-hati: berhampiran dinding baldi, komposisi sering tidak berwarna. Mengambil muncung, ambil blok kayu bersih seksyen kecil, lukiskannya di sepanjang dinding. Kemungkinan besar, ada tempat di mana pewarna tidak terkena. Beberapa kali menarik sebuah bar, di sepanjang dinding, memastikan dinding telah dicat. Re-mix drill dengan warna homogen. Prosedur ini boleh diulang lagi - untuk keyakinan yang lebih tinggi. Terdapat satu lagi nuansa: beberapa pengeluar mengesyorkan selepas pewarnaan menunggu 12 jam.

Apabila tinta diri sendiri, kita harus ingat bahawa dalam beberapa sebatian apabila pengeringan, warna berubah (tidak semua). Oleh itu, untuk menentukan warna masa hadapan, sampel hendaklah dibuat: sapukan beberapa langkah dan tunggu sehingga ia kering. Dengan hasil sama ada menambah pewarna, atau - komposisi tanpa cokelat.

Juga ingat bahawa dengan manual mewarna warna yang sama tidak boleh diulang. Parti baru akan berbeza. Oleh itu, bahan harus dicat dengan jumlah yang lebih besar daripada penggunaan sepatutnya: adalah lebih baik bahawa sesuatu akan kekal daripada tidak cukup.

Lapisan apabila memohon plaster Venetian boleh dari dua hingga sepuluh. Segala-galanya bergantung pada hasil yang diinginkan. Dan korespondensi "hasil yang dikehendaki" dan yang sebenarnya adalah satu perkara, hanya, pengalaman.

Itulah kecantikan yang boleh anda lakukan dengan tangan anda sendiri ... jika anda berlatih sebelum itu

Lapisan-lapisan itu digunakan secara berbeza, tetapi setiap daripadanya telah diratakan dan menjadi kelembutan, masing-masing harus dibiarkan kering. Dan hanya selepas permohonan dan pengeringan kedua, permukaannya boleh ditutup dengan lilin - lebah atau sintetik. Bergantung pada jenis lilin, sama ada permukaan berkilat (beeswax) atau matt (secara sintetik) diperolehi. Permukaan dinding pengawet sintetik juga kalis air dan tahan kelembapan, jadi jika anda mahu untuk menghiasi dinding di bilik mandi dengan plaster Venetian, lilin mengambil sintetik.

Lapisan pertama adalah pangkalan. Ia digunakan secara sama rata, mengikut kaedah memohon plaster konvensional - adalah perlu bahawa ia lancar. Ia boleh berwarna, anda boleh - tidak. Bergantung pada latar belakang yang anda mahu - putih atau warna. Jika 2-3 lapisan bahan digunakan, ia akan bersinar melalui mereka. Jika lapisan 5 dan lebih, kemungkinan besar, ia tidak akan kelihatan (sekali lagi bergantung pada jenis komposisi).

Trowel digunakan sejumlah kecil komposisi dan digosok ke dinding

Untuk menentukan dengan tepat, baca cadangan pengeluar atau lihat kelas induk mengenai kaedah memohon plaster Venetian. Dan untuk merasakan perbezaan, cuba lakukan pada sepotong kayu lapis dan sebagainya, dan sebagainya. Ia lebih selamat.

Lapisan kedua plaster Venetian, dan semua yang berikutnya, digunakan dengan pukulan kacau-bilau. Komposisi ini diambil pada spatula logam nipis yang fleksibel atau kulir Venetian khas. Komposisi ini diterapkan pada pinggir spatula / kancing, dengan menggunakan pukulan kecil dalam arah yang berbeza ke dinding. Oleh itu, perlu mencuba jejak dari sentuhan pertama alat permukaan tidak kelihatan. Tenggelam berikutnya, seperti ditutup, melincirkan tempat ini. Dan, tidak perlu untuk mencapai keseragaman. Titik keseluruhan adalah dalam huru hara arahan, bentuk, garis, selekoh. Sama seperti dalam marmar semula jadi.

Aplikasi lapisan kedua - kacau atau dalam satu arah - bergantung kepada keinginan

Plaster Venesia mengeringkan 1-10 jam - bergantung, komposisi, pengeluar, suhu dan kelembapan. Semak pembungkusan untuk masa yang tepat. Selepas pengeringan, permukaan disapu dengan kulir kering. Pada masa yang sama, semua perubahan yang tersisa selepas permohonan lapisan diletakkan keluar. Lapisan seterusnya digunakan untuk permukaan yang dibersihkan, ia kering dan dilicinkan. Dan sebagainya sehingga anda memperoleh hasil yang betul. Dan hasilnya - biasanya ini - melalui lapisan nipis jalur berwarna gelap yang lutut di tempat-tempat di mana, apabila disimpan, komposisi berbentuk lebih padat. Kedalaman dan kecerahan yang mana band "bersinar" bergantung pada bilangan lapisan yang disimpan.

Lapisan Venetian terakhir digunakan secara semulajadi dengan spatula logam nipis. Teknik ini dipanggil "pada pelucutan" dan lapisan ternyata hampir telus. Pada spatula mengambil sedikit komposisi, meletakkan di dinding, ketat menekan bilah mengumpul komposisi dari dinding belakang. Pada masa yang sama, lapisan bahan nipis kekal di dinding. Di sini pada peringkat ini adalah perlu untuk membuat permukaan licin. Ketidaksamaan kecil akan dikeluarkan apabila meleleh, tetapi anda harus cuba.

Ia adalah alat untuk memohon plaster Venetian - kulir khas

Lapisan nipis yang terakhir dari stokko Venesia tidak kering sepenuhnya. Selepas 20-50 minit, kita mula menyeterika permukaan. Perhatikan bahawa beberapa rumusan perlu dilekatkan di bahagian kecil. Letakkan plaster Venetian pada plot kecil (kira-kira setengah meter persegi), dihapuskan. Pengilang lain membenarkan lebih banyak masa. Anda hanya perlu melihat pembungkusan atau meminta pengilang.

Proses glazur adalah grouting dengan permukaan logam yang kering dan kering. Kami mengambil bersih, tanpa calar, calar atau kecacatan lain Venetian kulir dan dengan gerakan bulat kami melicinkan permukaan. Dalam proses itu, gambar muncul, bersinar muncul, secara beransur-ansur plaster Venesia memperoleh "kedalaman" dan stratifikasi, yang membezakan marmar semula jadi.

Selepas menyeterika, corak muncul, dinding menjadi seperti marmar, mempunyai cahaya bersinar sutera

Apabila plaster Venetian glazur, anda mesti berhati-hati memantau hakikat bahawa tiada calar, scrapes. Untuk ini, kulir tidak boleh mempunyai biji pasir, biji-bijian bahan, dan sebagainya. Juga perlu untuk besi dinding dengan pesawat kulir, tanpa menyentuh dengan tepi. Kami memproses kawasan kecil pada satu masa, apabila corak muncul di atasnya, kami berpindah ke kawasan lain, tidak lupa untuk memberi perhatian kepada sempadan dua bahagian.

Penyeteraan plaster Venetian mungkin merupakan langkah terakhir. Dalam keadaan ini, anda boleh meninggalkan dinding atau siling di dalam bilik. Untuk koridor, mandian, dapur, pelapisan perlindungan diperlukan.

Lilin digunakan selepas plaster Venetian telah dikeringkan sepenuhnya. Untuk keyakinan, lebih baik menunggu hari. Lilin digunakan oleh spatula yang luas dengan lapisan nipis "pada pengikis". Lapisan tebal akan mula mengupas dan mengupas dengan masa, oleh itu kita akan meninggalkan minimum di dinding.

Selepas memakai lilin lebah, dinding menjadi berkilat

Kira-kira 30-50 minit selepas permohonan, kami mula memoles lilin. Untuk melakukan ini, muncung kabur bagi gerudi atau Bulgarian sesuai. Nozel muncung harus pendek dan lembut, tidak boleh disikat. Kami meletakkan revolusi tidak melebihi 3000 rpm. Dengan kelajuan yang lebih tinggi, lilin itu disapu, tidak digilap. Menggilap berlangsung sehingga anda mendapat tahap bersinar yang tepat (bergantung pada jenis lilin).

Jika anda memerlukan lapisan pelindung matte lembut, gunakan lilin tiruan

Pengeringan lilin lengkap - kira-kira dua minggu. Hanya selepas masa ini anda boleh mengelap / membasuh / menggosok. Sekiranya ia bilik mandi, sebaiknya jangan mengeksploitasinya (jika mungkin).

Ia mahal untuk barang-barang dengan kes dengan plaster Venetian. Pada masa yang sama, sukar untuk difahami dengan keterangan mengenai bagaimana dan bagaimana untuk melakukan, cara mengenakan smear - tidak jelas, frasa "dalam urutan yang kacau" tidak menjelaskan apa-apa, kerana masih belum ada kekacauan yang lengkap. Terdapat beberapa perintah atau bias permohonan. Jadi, untuk menjadikannya lebih mudah untuk mencari jalan anda, kami akan memberitahu anda pada sudut mana untuk menggunakan strok dalam setiap lapisan. Jadi ada kemungkinan bahawa selepas beberapa sampel "di atas venir," plaster Venetian yang diletakkan secara bebas akan menggembirakan anda.

Di bilik mandi, orang Venesia kelihatan hebat

Kaedah satu: corak tidak terlalu terang, tidak jelas dinyatakan, garis halus, tanpa peralihan tajam. Terapkan lapisan seperti berikut:

 1. Base - boleh tanpa warna, komposisi putih, bahkan lapisan, baik meratakan permukaan. Penggunaan - 500-600 mg / m2.
 2. Lapisan kedua adalah bahan berwarna. Kecenderungan pada gerakan kulir adalah kira-kira 30 °. Mungkin terdapat jalur yang lebih gelap dan ringan. Penggunaannya ialah 220-250 mg / m2.
 3. Lapisan ketiga berwarna. Pra-merawat tepi kubah Venetian kecil dengan kertas empar dengan 600 butir, buang kotoran. Sapukan sebatian pada 45 ° dengan kancing ini. Penggunaan adalah 80-100 gr / m2.
 4. Selepas 20-30 minit, menyeterika, jika perlu, gunakan lilin dan cat.

Plaster Venetian di kawasan pedalaman kelihatan kaya

Bukan pilihan yang buruk dengan kesan yang baik. Teknik tidak terlalu berat memberi harapan bahawa plaster Venesia akan kelihatan normal walaupun ia digunakan oleh pemula tanpa kemahiran. Tetapi pra-ujian segala-galanya di "veneer".

Kaedah dua: dengan asas warna, strok yang berbeza diarahkan pada setiap lapisan. Perintah permohonan adalah seperti berikut:

 • Asas adalah lapisan yang sama, bahan berwarna dalam warna utama, kadar aliran adalah 500-600 mg / m2.
 • Lapisan pertama. Komposisi warna yang sama. Smear nipis, hampir "pada pelanggaran", seli dalam tiga arah - secara menegak, mendatar, serong. Mengganti arahan ini secara beransur-ansur, dengan pukulan nipis, mengisi permukaan.
 • Lapisan kedua. Satu lagi warna bahan boleh jadi sedikit lebih ringan. Smear juga pelbagai arah, tetapi sedikit skop.
 • Menjalankan pengionan, lilin.

Stucco Venetian di dapur perlu dilindungi dengan lilin sintetik

Kaedah ini juga bagus, jika anda berjaya menguasai pergerakan pelbagai arah. Dalam kes ini, jangan lupa bahawa pewarna itu perlu tipis. Secara umum, kami cuba.

Teknologi memohon plaster Venetian dalam reka bentuk dalaman

Apabila melakukan kerja-kerja penamat, ceruk istimewa dalam reka bentuk hiasan dalaman adalah jenis hiasan yang paling halus dengan penggunaan plaster Venetian. Proses yang agak panjang dan kompleks ini, yang memerlukan ketepatan dan ketekunan, diketahui sejak zaman purba. Bagaimanapun, terima kasih kepada perkembangan pengeluaran bahan-bahan kemasan moden, teknologi memohon plaster Venetian tersedia untuk kebanyakan pengrajin rumah.

Pada masa ini, bahan-bahan yang digunakan mempunyai ciri-ciri prestasi yang jauh lebih tinggi, dan pelbagai mereka membolehkan penciptaan karya seni sebenar di dinding.

Fragment dinding dihiasi dengan plaster Venetian.

Hiasan dalaman bebas

Artikel ini akan menerangkan dengan terperinci teknik memohon plaster Venetian dengan tangan mereka sendiri menggunakan alat moden dan bahan penamat.

Di samping itu, pembaca akan ditawarkan arahan langkah demi langkah, yang membentangkan keseluruhan proses teknologi dekorasi hiasan premis menggunakan asas-asas seni purba ini.

Proses permohonan lapisan pertengahan.

Apa itu Stucco Venetian

Di bawah penamat plaster Venetian biasanya difahami seperti cara reka bentuk dalaman, di mana dinding dalam beberapa majlis digunakan lapisan sangat nipis bahan kemasan khas, mewujudkan corak tertentu atau corak huru-hara.

Dalam proses kerja, setiap strok diberikan bentuk yang diperlukan dan garis besar geometri, serta pewarna pertengahan dan kemasan dalam warna yang dikehendaki. Tahap akhir adalah penerapan salutan lilin dan penggilap akhir, yang membuat lukisan lebih dalam dan lebih tepu, dan juga memberikan ketahanan kelembapan tambahan ke permukaan yang dirawat.

Fragment hiasan dalaman.

Pada zaman dahulu, bahan ini diperoleh daripada sisa pemprosesan marmar, mencampurkan debu marmar dengan air, pewarna sayuran, kapur dan komponen mineral lain.

Komposisi moden pengeluar yang berbeza boleh berbeza jauh dari satu sama lain juga, dan harga mereka, tetapi dalam kebanyakan kes mereka semua dibuat berdasarkan prinsip yang sama.

 1. Asas ikatan seringkali terdiri daripada resin akrilik atau polyvinyl asetat, sehingga mereka telah meningkatkan prestasi, ketahanan yang lebih tinggi, peningkatan ketahanan kelembapan dan, sebagai peraturan, dijual sepenuhnya siap untuk digunakan.
 2. Sebagai pengisi, tepung batu giling kecil, seperti marmar, granit, oniks, kuarsa, malachite, dan sebagainya, masih digunakan, memelihara struktur semulajadi bahan penamat.
 3. Mineral atau pigmen organik membolehkan anda membuat naungan yang diperlukan, terima kasih kepada campuran moden yang dibezakan oleh pelbagai palet warna yang agak besar.
 4. Ramai campuran mengandungi dalam komposisi semulajadi lilin semulajadi, yang memberikan salutan selepas mengeringkan jus warna dan rupa mulia.

Foto menunjukkan campuran selesai untuk penamat hiasan.

Asas untuk penggunaan plaster Venetian boleh berfungsi sebagai dinding yang dibuat dari hampir semua bahan binaan, sama ada bata konkrit, blok cinder, papan gypsum, dll.

Walau bagaimanapun, sebelum menggunakannya, permukaan dinding mestilah disediakan dengan teliti.

 1. Pertama sekali, adalah perlu untuk menghapuskan lapisan lama, dan membersihkan dinding cat mengelupas, plaster basi, kepingan kertas dinding, dan sebagainya.
 2. Putty semua keretakan, penyelewengan kerang dan kecacatan lain, dan gabungkan sendi lembaran drywall dengan pita penguat dan gunakan lapisan dempul.
 3. Lakukan meratakan dengan plaster atau mula putty, memohon lapisan nipis yang berterusan di seluruh kawasan dinding.
 4. Setelah lapisan meratakan telah kering, pasir dinding dengan kain emeral atau pumice dan keluarkan semua habuk dengan meniup udara dari pemampat atau menyumbatnya.
 5. Lambang permukaan dengan primer di atas konkrit dan biarkan selama beberapa jam sehingga kering sepenuhnya.
 6. Selepas itu, sekali lagi meliputi seluruh kawasan dinding dengan dempul penamat, mencuba sebanyak mungkin untuk menghapuskan semua penyelewengan.
 7. Lapisan penamat selepas pengeringan hendaklah diasaskan dengan kertas pasir halus dan dengan hasil yang memuaskan untuk menutupi dua lapisan primer penembus.

Semua kerja pada penyediaan permukaan boleh mengambil masa yang agak lama kerana fakta bahawa setiap lapisan bahan yang digunakan memerlukan pengeringan perantaraan. Tempoh pengeringan untuk setiap bahan adalah individu yang ketat, oleh itu adalah perlu untuk mengikuti cadangan yang dinyatakan dalam manual permohonan.

Nasihat! Untuk mengeluarkan kertas dinding lama atau cat kering dari dinding, anda boleh menggunakan besi, menyeterika permukaan melalui kain tebal dalam mod pelucutan maksimum.

Selepas permukaan dinding telah dipersiapkan dengan teliti, semua runtuhan pembinaan telah dikeluarkan, debu dikeluarkan, dan bilik itu dikeringkan dan berventilasi, anda boleh mula menyelesaikan kerja.

 1. Melaksanakan penandaan kawasan kerja, dan batasnya harus disisipkan dengan pita kertas. Dalam hal permohonan berterusan, pita pelekat di dinding ke lantai dan siling.
 2. Jika perlu, warna semua dempul.
 3. Sediakan bekas kecil dengan air bersih untuk membasuh alat semasa operasi.
 4. Sudut spatula dan kancing harus dibulatkan, dan tepi harus digali sehingga tidak ada kerepotan pada mereka.

Semasa operasi, keseluruhan alat disarankan untuk dibersihkan secara berkala, kerana residu campuran kering dapat merosakkan lapisan baru mortar dan merosakkan corak atau corak yang dirancang.

Alat untuk melepa kerja penamat.

Nasihat! Skot kertas perlu dikeluarkan selepas penetapan, tetapi sebelum penyelesaian itu benar-benar kering, retak dan keriput boleh terbentuk pada tepi lapisan.

Mulakan penerapan plaster Venice diperlukan dari bahagian atas langkah pemprosesan dinding secara berperingkat secara konsisten setiap kawasan kira-kira 1 m².

Pada satu masa, anda perlu mengumpul sejumlah kecil larutan dan memohon, dengan menggunakan pergerakan bulat pendek alat tersebut.

 1. Menggunakan kancing atau spatula, guna lapisan asas nipis campuran, yang menetapkan nada warna substrat ke seluruh kawasan dinding, dan biarkan selama 4-5 jam sehingga ia kering sepenuhnya.
 2. Menjalankan pengisaran lapisan asas dengan kain emil yang halus, dan selepas itu berhati-hati mengeluarkan habuk yang terbentuk.
 3. Pukulan pendek yang kencang dengan gerakan bulat alat dalam arah yang berbeza, gunakan lapisan kedua dan biarkan ia kering selama dua jam.
 4. Lapisan ketiga salutan membentuk tekstur corak, jadi kedalaman dan tekstur corak masa depan bergantung pada sifat penerapan panjang pukulan dan daya menekan alat.
 5. Untuk membuat bidang lukisan yang berkilat, perlu memegang spatula secara praktikal selari dengan dinding dan melakukan pukulan pendek dengan tekanan yang kuat.

Melakukan strok lapisan asas.

 1. Untuk melicinkan pelepasan dan membuat peralihan yang lancar, anda boleh menggunakan span buih berliang besar yang direndam di dalam air. Selepas mengatasi penyelesaiannya, ia perlu ditekan dengan pergerakan tajam dan cerdik.
 2. Untuk membuat urat kecil pelbagai corak, anda boleh menggunakan teknik "rama-rama". Ia terdiri dalam melaksanakan pergerakan pendek berpasangan dengan spatula yang sempit dalam arah tegak lurus. Pada masa yang sama, larutan itu digunakan dalam satu gerak, dan kelebihannya dikeluarkan di kedua.
 3. Lebih banyak lapisan perantaraan akan digunakan dalam proses membuat lukisan, yang lebih asli dan tepat akan menjadi penghantaran tekstur dan kedalaman bahan. Itulah sebabnya kos memohon plaster Venetian sering boleh bergantung kepada jumlah lapisan mortar. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa mereka mestilah nipis yang cukup bahawa ketebalan keseluruhan lapisan tidak melebihi 5 mm.

Selepas salutan keseluruhan telah dikeringkan sepenuhnya, perlu mengisar lapisan penamat dengan kain empar yang sangat halus. Di beberapa tempat, beberapa bahagian lapisan atas dikeluarkan, sebahagiannya mendedahkan lapisan asas, dan dengan itu menekankan tekstur, dan meningkatkan kontras dan kedalaman pola.

Pukulan perantaraan.

Nasihat! Untuk merasai alat yang lebih baik di tangan anda, jangan panggil sebilangan besar penyelesaian pada satu masa, dan apabila memegang smear, simpan pada sudut kira-kira 15 ° ke permukaan dinding.

Daripada semua yang ditulis, menjadi jelas bahawa penggunaan kaedah hiasan purba dengan penggunaan teknologi moden menawarkan kemungkinan tanpa had untuk reka bentuk dalaman dalam gaya yang paling luar biasa.

Untuk maklumat lanjut mengenai teknik penamat hiasan menggunakan teknologi ini, anda boleh mendapatkan dengan menonton video dalam artikel ini dan membaca bahan yang sama di laman web kami.

Plaster Venetian bertekstur

Dalam hiasan dinding menggunakan banyak majlis dan bahan, di mana yang paling menakjubkan adalah plaster Venetian. Ia adalah tepung marmar dalam komposisinya yang menghasilkan gambaran yang sangat baik di permukaan dinding.

Mengenai orang Venesia tahu di Rom kuno. Pada masa ini, ia telah memperoleh beberapa ciri lain - warna yang berbeza muncul, kaedah penggunaan diperbaiki. Mari kita bincangkan perkara ini secara terperinci.

plaster Venetian terdiri daripada sisa baki selepas rawatan daripada marmar atau bahan-bahan seperti malachite, granit, kuarza, dan lain-lain bahan seperti plaster -. Adakah saiz zarah yang berbeza, dan lebih kecil daripada mereka, permukaan licin diperolehi.

Selari dengan bahan mentah, agen khas untuk penamat dan lapisan pelindung dibeli. Oleh itu, lilin adalah yang paling sering digunakan, dan analog yang lebih murah juga dibenarkan. Meliputi dengan lilin akan menghasilkan kesan gloss yang menakjubkan.

Untuk mendapatkan kesan yang dijangkakan, anda perlu dengan cekap mendekati proses tersebut. Plaster marmar - bahan agak mahal, yang dibezakan oleh beberapa kehalusan dan nuansa penggunaan. Dalam kes ini, perkhidmatan tuan tidak murah, ramai yang lebih suka melakukan kerja itu sendiri. Tetapi jika semuanya dilakukan mengikut peraturan, maka anda boleh membuat penamat yang tidak dapat dibezakan dari kerja seorang profesional.

Untuk menghias pedalaman dengan plaster Venetian, anda perlu:

 • primer, yang termasuk pengisi kuarza (untuk menyediakan permukaan);
 • air, supaya penyelesaiannya dirampas;
 • campuran plaster;
 • warna untuk mewujudkan warna yang berbeza;
 • gril pasir halus untuk pengisaran dan grouting;
 • lilin pasir atau cecair untuk melindungi dari kotoran dan debu, serta untuk mendapatkan kesan berkilat;
 • roller atau pisau dempul untuk penyebuan;
 • kancing untuk pengedaran campuran;
 • kancing dari getah untuk lilin;
 • kain untuk menyapu alat, lantai, dan sebagainya;
 • bekas untuk cecair dan campuran.

Permohonan plaster Venetian

Proses persediaan bergantung kepada jenis dan komposisi panel. Dalam hal kerja bata, ia mestilah dipraktikkan - disejajarkan dan disandarkan dengan baik. Jika anda bercadang untuk menghiasi pembinaan gipsokartonnoy, anda boleh melakukan dempul permulaan sahaja.

Pastikan permukaan di mana asas marmar diletakkan adalah licin dan licin yang mungkin, jika tidak, ketidaksempurnaan akan muncul melalui salutan.

Langkah seterusnya adalah penyebuan. Ia mestilah mengandungi kuarza. Dari air dan buku asas dalam bekas berasingan, anda perlu menyediakan penyelesaian 20%, kemudian gunakannya pada dinding dengan roller atau spatula. Benarkan permukaan kering dengan betul.

Kemudian putar campuran itu sendiri. Campurkan campuran dengan air mengikut proporsi yang dinyatakan pada pakej. Untuk menyebarkan warna ke permukaan, perlu menambahkan warna pada ketika ini. Apabila memilih warna, ingat bahawa marmar adalah bahan semulajadi, jadi memberi keutamaan kepada nada yang lebih semula jadi.

Permohonan hendaklah dilakukan dalam 4 peringkat:

 1. Asas mestilah pepejal dan juga, ditapis dengan kancing atau roller. Lapisan pertama harus kering sepenuhnya. Sebagai peraturan, ia mengambil masa kira-kira 8 jam.
 2. Tekstur itu digunakan oleh smear percuma, kemudian licin. Lapisan ini juga mesti keringkan.
 3. Hasilnya bergantung pada kualiti lapisan akhir. Pada peringkat ini anda perlu berhati-hati. Seperti yang anda tahu, marmar mempunyai perceraian dan urat. Oleh itu, untuk mencapai kesan yang diingini, gunakan penyelesaian warna yang sama, tetapi berbeza (lebih baik daripada dua) warna. Rempah-rempahnya dihirup ke permukaan. Adalah penting untuk tidak merosakkan hiasan. Lapisan ketiga harus digunakan dengan pergeseran atau pergerakan beralun, tetapi tidak semua habis. Tunggu sehingga semuanya kering (minimum hari). Apabila tidak terdapat satu tempat basah, gunakan kertas pasir dengan pecahan kecil untuk mengisar semua kekurangan.
 4. Peringkat terakhir - penerapan lilin, yang akan memberikan gloss Venetian. Ia digunakan oleh lapisan berterusan dengan spatula getah, kemudian disapu dengan kain wol. Ia cukup untuk melakukan ini sekali.

Ciri-ciri plaster Venetian

Seperti mana-mana bahan lain, plaster Venetian mempunyai kebaikan dan keburukannya. Kekurangan ini termasuk harga dan kerumitan yang agak tinggi dalam proses melaksanakan kerja. Tetapi semua ini diimbangi oleh kualiti positif:

 • Keselamatan - plaster ini mempunyai prestasi alam sekitar yang tinggi. Dalam komposisinya, hanya bahan semulajadi, sehingga Venesia tidak menyebabkan alergi dan tidak toksik;
 • Ketahanan - hayat perkhidmatan lapisan adalah lebih daripada 15 tahun. Lama kelamaan, anda hanya boleh mengemas kini lapisan lilin;
 • Estetik - kesan megah yang mencipta serbuk marmar, cantik dalam reka bentuk dalaman. Oleh kerana plaster berbilang berlapis menunjukkan dirinya dengan cara yang istimewa, ennobles mana-mana bahagian dalam.

Stucco Venesia di pedalaman

Venetian, tidak seperti marmar itu sendiri, boleh digunakan hanya untuk hiasan dalaman dalaman. Dalam kes ini, plester tersebut tidak boleh digunakan di bilik mandi dan di bilik lain dengan kelembapan yang tinggi.

Kerek marmar memperlihatkan mana-mana bahagian dalam, ia kelihatan hebat di ruang tamu, atau di lorong atau bilik tidur. Bagi gaya, sangat penting bahawa panel hiasan secara konseptual tidak bercanggah dengan reka bentuk keseluruhan. Hiasan ini sering dijumpai bukan hanya di tempat tinggal, tetapi juga dalam reka bentuk hotel, pejabat, kafe.

Dalam plaster Venetian kawasan pedalaman, selain daripada dinding, pereka anda gunakan untuk menghiasi bahagian-bahagian individu dari bilik - tiang, birai hias dan lain-lain. Adalah dinasihatkan bahawa objek dengan salutan yang sama akan terdedah kepada cahaya buatan atau semulajadi untuk menghasilkan kesan cahaya yang menarik. Anda boleh menghargai hiasan ini hanya dengan melihat semua keindahan ini dengan mata anda sendiri.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 − 87 =