Mengira pintu almari pakaian

Pengiraan pintu petak.

Pengiraan pintu petak untuk sistem yang berbeza mungkin berbeza-beza, jadi mari kita mengambil pendekatan umum untuk mengira pintu coupe untuk memahami prinsip pengiraan mereka.

Pertimbangkan pengiraan coupe pintu contohnya, sistem aluminium Raum plus, pengasas semua sistem lain, yang, jika berbeza, adalah tidak penting. Kepada analog Raum plus boleh dikaitkan dan Senator Poland, Aristo Cina, Rusia Versailles.

Perkara pertama untuk bermula dengan pengiraan coupe pintu Adakah penentuan dimensi pembukaan di mana pintu petak seharusnya dipasang. Apabila mengukur, periksa dimensi pada beberapa titik.

Doorway untuk memasang pintu coupe.

Telah mendapat saiz pembukaan, kami meneruskan untuk mengira panjang panduan atas dan bawah untuk pintu petak dan dimensi pintu petak.

Pengiraan ketinggian pintu petak biasanya dilakukan mengikut formula:

Ketinggian pintu coupe = ketinggian pembukaan ialah 40 mm.

Sebagai contoh, pembukaan untuk ketinggian 2500 mm, maka ketinggian pintu coupe adalah 2460 mm.

Jika anda melihat profil keratan rentas trek atas untuk pintu gelangsar pintu almari, ketinggian ruang dalaman kereta api atas, yang akan pergi pintu coupe 45 mm, mengurangkan ketinggian pintu berkenaan dengan pembukaan 40 mm membolehkan untuk memintas perbezaan ketinggian 10 mm atau lebih. Panduan atas tidak akan membiarkan penggelek pintu petak keluar.

1

Panduan atas untuk pintu petak.

Apabila mengira lebar petak pintu, lebar pintu coupe harus sedemikian rupa sehingga ia bertindih dengan pintu dengan lebar pemegangnya.

Saiz tumpang tindih pintu coupe dari profil asymmetric.

Biasanya pengiraan lebar coupe pintu mengikut skim ini:

1. lebar pintu petak untuk petak almari dua pintu = (lebar pembukaan + 26) / 2.

2. Lebar ruang pintu untuk petak almari pakaian tiga pintu = (lebar pembukaan + 26 * 2) / 3.

Katakan lebar lebar pembukaan adalah 1600 mm, kemudian mengikut formula kami:

lebar pintu coupe = (1600 + 26) / 2 = 813 mm.

Kadang-kadang skim ini juga mengambil kira lebar berus bump, tetapi ini biasanya diabaikan. Sekiranya anda memutuskan untuk mengambil masa ini untuk mengira pintu petak, maka dari lebar pembukaan, tolak dua ketebalan sikat berlebihan.

Iaitu, jika berus dengan ketebalan 5 mm, maka dari lebar bukaan, kita tolak 10 mm dan nilai yang telah diperolehi digunakan sebagai lebar pembukaan pintu.

Untuk pemegang simetri, pengiraan akan berbeza, kerana lebar pemegang simetri, jika anda melihat seksyen salibnya, adalah 32 mm. Dalam pengiraan kita menukar 26 mm dengan 32 mm.

Profil petak petak komposit asimetri.

Pemegang simetri profil kabinet petak.

Hitung panjang panduan atas dan bawah untuk pintu coupe.

Panjang panduan atas dan bawah biasanya dibuat sama dengan lebar pembukaan - 2 mm.

Rel bawah untuk petak petak.

Panjang profil penghubung dan pembahagian melintang dihitung dengan formula berikut:

Panjang profil mendatar = lebar petak pintu - lebar pemegang * 2.

Untuk pemegang asimetri, panjang profil mendatar = lebar petak pintu - 2 * 26.

Mengira pengisian ketinggian pintu petak.

Untuk mengira dalaman petak pengisian pintu komen bahagian mendatar atas, profil gandingan yang lebih rendah, serta pemisah mendatar.

Profil penyambung atas untuk petak pintu.

Profil menyambung bawah untuk petak pintu.

Apabila pintu diisi sepenuhnya, petak diperbuat daripada papan partikel:

Ketinggian pengisian dari chipboard = ketinggian pintu coupe adalah 47 - 12.

47 mm adalah ketinggian profil yang lebih rendah daripada 57 mm tolak kedalaman alur dalam profil 10 mm.

12 mm adalah ketinggian profil atas 22 mm tolak kedalaman alur dalam profil 10 mm.

Apabila pintu diisi sepenuhnya, petak diperbuat daripada kaca:

Sekiranya kaca itu diisi, perlu memiringkan 2 mm lagi pada setiap sisi dengan ketebalan sealant silikon. Kadang-kadang untuk pengiraan mengambil saiz 1.5 mm di sisi, iaitu, sebelum pengiraan mengukur ketebalan sealant silikon anda.

Pada akhirnya, kita dapat:

Ketinggian kaca pengisian = ketinggian petak pintu - 47-12-4 (atau 3 mm).

Kirakan pengisian petak pintu dengan lebar.

Lebar ruang pengisian pintu dari papan serpih = Negara pemisah mendatar + 2 * 8 mm, 8 mm di mana kedalaman alur berada di profil menegak mengendalikan atau pintu gelongsor. Jika kaca masukkan, maka lebarnya masih condong 2 mm setiap sisi pada meterai. Jika hendak menyatakan dengan formula, ia akan begitu:

Lebar pintu yang mengisi petak kaca = panjang pembahagi mendatar + 2 * 8 mm - 2 * 2 mm.

Penggunaan pembahagi mendatar di dalam petak pintu.

Sekiranya anda menambah pembahagi mendatar, maka, seperti yang anda dapat lihat dari lukisan profil, anda juga mesti membalikkan 2 mm ke atas ketebalan dinding pembahagi.

Jika sisipan kaca pada satu atau kedua-dua belah pihak, kemudian miringkan lagi 2 mm pada meterai di sebelah mana kaca itu akan.

Pemisah mendatar untuk pembuatan petak pintu gabungan.

Skim pengiraan bersyarat, ukur profil anda untuk pintu coupe dan mengikut prinsip yang anda boleh secara berasingan kiraan coupe pintu, tanpa rumit rumit. Walau apa pun, skim ini lebih telus berbanding rumus di mana terdapat ralat.

1 . Bahan daripada pengilang.

2. Baru di laman web ini, akan secara berkala akan diisi semula.

Pengiraan pintu almari pakaian. Sistem gelongsor

Kompleks perabot hari ini popular dan popular. Mempunyai pengetahuan dan kemahiran asas kerja, pembinaan itu boleh dibuat secara bebas. Ia berbeza dari almari biasa dengan kehadiran sistem pintu gelongsor. Untuk melaksanakan idea-idea dan impian kreatif, anda perlu mengira pintu-pintu almari dengan betul.

Untuk memasangnya tidak memerlukan banyak ruang. Kelebihan utama adalah bahawa dinding struktur boleh digunakan siling, lantai dan dinding. Ini adalah almari pakaian terbina dalam. Ia tidak boleh dipindahkan. Reka bentuk yang berdiri sendiri berbeza dari model lama dengan sistem pintu gelangsar. Pengisian dalaman, lokasi sekatan, rak, kotak bergantung kepada saiz model dan tapak pemasangan. Prinsip pembuatan almari pakaian membayangkan kemungkinan mengubahnya - transformasi hiasan dalaman, penggantian dan gabungan daun pintu. Asas perabot tersebut adalah sistem gelongsor yang stabil dan kualitatif. Pengiraan pintu almari dibuat berdasarkan pengukuran lebar dan ketinggian bilik. Pengukuran hendaklah setepat mungkin. Adalah perlu untuk mengambil kira ketidaksamaan dinding, kehadiran papan skirting dan baguettes.

Terdapat banyak mekanisme untuk almari pakaian dan bilik persalinan. Prinsip pengoperasian semua sistem adalah sama. Pintu daun meluncur di sepanjang rel ke sisi, mendedahkan satu atau sebahagian lagi ruang dalaman. Sistem ini dibina daripada logam atau aluminium. Yang terakhir adalah lebih murah, tapi cepat haus dalam proses operasi harian. Sistem berbeza dalam bahan pembuatan, profil (buka atau tertutup) panduan. Mereka boleh menjadi satu atau dua kali ganda. Sistem gelongsor boleh menjadi lebih tinggi dan lebih rendah dan berbeza dalam konfigurasi. Bergantung kepada saiz yang diharapkan, perabot boleh mempunyai lebih dari dua pintu. Nombor itu sepadan dengan bilangan rel dalam panduan. Pengiraan pintu petak-petak kabinet juga bergantung kepada bilangan daun pintu bertindih.

Walaupun almari pakaian boleh disesuaikan, mereka mesti berusaha untuk beberapa standard. Atas alasan keselamatan, ketinggian pintu harus tidak lebih dari 2600 mm, dan lebar satu daun - 450 mm. Kedalaman yang dicadangkan adalah dari 400 mm hingga 600 mm. Formula untuk mengira pintu almari pakaian agak mudah:

 • Ketinggian pintu (Dalam dua) adalah sama dengan ketinggian pembukaan (Впр) - 40 mm.
 • lebar pintu (W dv) boleh dikira dengan formula: W dv = (W ave + 20mm) / 2, di mana W dan lain-lain - lebar pembukaan ini, 20 mm - untuk meningkatkan pertindihan pintu, 2 - bilangan daun pintu. Untuk mengira tiga panel pintu, kenaikan adalah 40 mm.
 • Panjang pemandu atas dan bawah: Д напр = Ш пр.
 • Panjang profil menegak: D vert = Dalam dua.

Agar tidak tersilap, lebih baik untuk mengira pintu almari pakaian gelongsor selepas memasang bingkai dan memasang partition dalaman dan rak.

Fasad adalah bahagian utama dan kelihatan dari almari. Sebagai tambahan kepada pilihan pengisian klasik (chipboard (papan seramik berlapis) atau cermin), terdapat banyak penyelesaian menarik lain. Ini adalah lukisan pada kaca atau cermin. Kaca timbul, kaca bersalut atau kaca berwarna. Fasad ini ditawarkan dengan kulit tiruan, plastik hiasan, serta buluh asli atau rotan. Varian pengisian digabungkan. Sisipan di pintu boleh dibingkai dengan profil pelbagai bentuk geometri. Bergantung kepada bahan pengisian dan jenis sistem gelongsor, pengiraan saiz pintu almari boleh berbeza sedikit. Apabila mengira pintu digabungkan, ketinggian mengisi dikurangkan sebanyak 4.5 mm, jika ketebalan 40 mm, masing-masing, pada 1.5 mm pada ketebalan 10 mm pengisian. Kaca dan cermin yang diisi dari belakang hendaklah diperkuat dengan salutan tahan kesan.

Pengiraan pintu petak almari pakaian pada bokovina.ru

 1. Pengukuran apertur
 2. Lebar dan ketinggian petak pintu
 3. Bilangan petak pintu
 4. Bertindih pintu
 5. Pengiraan lebar petak pintu
 6. Pengiraan pintu petak dalam ketinggian
 7. Pengiraan mengisi pintu petak
 8. Pengiraan profil pemegang untuk coupe pintu

Hello, kawan baik! Secara literal dalam 3 minit anda akan belajar bagaimana secara mandiri, tanpa sebarang formula dan program, untuk mengira pintu sistem coupe yang paling popular. Ini akan membantu anda menghiasi rumah anda dan mendapatkan wang yang baik. Saya akan mendedahkan rahsia itu hanya untuk anda.

Lebar pintu terkecil ialah 500 mm. Sistem ini membolehkan anda membuat pintu dan sekurang-kurangnya, tetapi ia tidak berfungsi dengan baik. Apabila anda membuka pintu, ia akan jatuh ke sisi daya dan profil akan menyentuh trek bawah. Dalam kes yang paling teruk, pintu akan jatuh dari pelari.

Pintu terluas dipasang dan dipasang dengan saiz 1100 mm. Sistem ini membolehkan anda untuk mengumpul pintu dan lebih luas, tetapi sebagai pertunjukan amalan, pintu lebih besar daripada 1000 mm adalah sukar untuk digunakan. Tiada sekatan khusus pada lebar pintu petak.

Pengilang membuat profil pemegang dengan panjang 5500 mm. Biasanya mereka dipotong separuh sudah di kedai. Oleh itu, anda sentiasa boleh membuat pintu ketinggian yang diperlukan. Satu-satunya perkara yang perlu dipertimbangkan apabila ketinggian pintu adalah tinggi adalah kekakuan pegangan.

Dengan pengiraan yang betul, di aperture dua pintu, kita akan melihat pada sambungan pintu hanya satu profil pemegang pintu depan. Lebih-lebih lagi, pemegang profil ini hanya perlu menutup profil pegangan pintu gerudi, tetapi tidak boleh bertindih dengan pengisian pintu. Dalam gambar di atas.

Bilangan pintu bergantung pada panjang pembukaan dan pengisian kabinet. Pintu tidak boleh menghalang akses ke pengisian. Dalam kabinet tiga pintu, jumlah lebar dua pintu belakang tidak boleh melebihi jarak dari permulaan kabinet ke bahagian seterusnya.

Pastikan untuk memastikan lantai mempunyai tahap yang baik. Jika tidak, pintu petak akan digulung dengan sewenang-wenangnya ke bahagian yang rendah. Bagaimana untuk memperbaikinya, baca di sini. Ukur pembukaan - niche untuk pintu coupe. Ukur ketinggian dan lebar pembukaan, sebagai contoh: 2500 * 1600

Dalam jarak berjalan kaki dari anda, terdapat perkhidmatan untuk pengiraan perabot kabinet.

Pengiraan dimensi pintu petak petak dengan lebar

Dalam pembukaan, pertindihan pintu diperlukan. Pintu hendaklah lebih besar daripada tengah pembukaan pada satu profil pemegang. Ukur profil secara lebar dan saiz yang dihasilkan ditambah kepada lebar pembukaan. Anda membahagikan jumlah yang diterima oleh 2. Sebagai hasilnya, kita mempunyai saiz pintu lebar.

Lebih banyak pintu dalam pembukaan, semakin banyak tumpang tindih. Ie. profil pemegang satu pintu mestilah bertindih dengan profil pemegang pintu seterusnya, dsb. dalam corak penjaga gol. Kemudian pada lebar pembukaan kita menambah jumlah bilangan pertindihan dan dibahagikan dengan bilangan pintu.

Sebagai contoh pembukaan dua pintu:

 1. Lebar mengendalikan profil 26 mm
 2. Lebar pembukaan ialah 1600 mm
 3. 1600 + 26 = 1626/2 = 813 mm
 4. Saiz satu pintu adalah 813 mm lebar

Mari kita ambil contoh dengan 3 pintu:

 1. Aperture pada lebar 1800 mm
 2. Lebar mengendalikan profil 26 mm
 3. Jika kita mempunyai 3 pintu, maka tumpang tindih akan menjadi 2, masing-masing 26 + 26 = 52 mm
 4. 1800 + 52 = 1852/3 = 617 mm
 5. Saiz satu pintu adalah 617 mm lebar

Mengira dimensi pintu petak petak dengan ketinggian

Dengan pengiraan ketinggian, lebih mudah. Kami menolak dari ketinggian 40 mm pembukaan. Dalam arahan untuk pengiraan ditulis bahawa ia adalah perlu untuk menolak 45 mm, tetapi amalan itu menunjukkan bahawa 40 mm cukup. Ini adalah jarak yang diperlukan untuk mendapatkan pintu ke trek atas berbentuk S.

Ketinggian pembukaan 2500 mm

2500 - 40 = 2460 mm

Ketinggian pintu 2460 mm

Terdapat kes dalam amalan saya apabila saya terpaksa membuka pintu di pembukaan dan dengan jurang 30 mm. Ia mungkin, tetapi saya tidak mengesyorkannya. Pintu yang ketat dan proses pemasangan itu sendiri akan mengambil banyak masa dan tenaga. Keadaan seperti itu pada pemasangan berlaku apabila pengukuran tidak betul.

Jadi langkah seterusnya adalah perhitungan pengisian. Langkah ini mudah dan mudah difahami walaupun untuk pelajar. Pengisian ini berada dalam bingkai profil aluminium. Dan untuk mengira ia, perlu diambil dari dimensi keseluruhan pintu lebar profil yang membingkai dari semua pihak.

Anda mengukur lebar pemegang ke dalam milimeter, seperti yang ditunjukkan dalam foto. Kerana tombol dua darabkan saiz yang dihasilkan oleh 2. 18 * 2 = 36 mm. Sekarang dari lebar lebar pintu kita mengambil lebar pemegang 813-36 = 777 mm, kita mendapat lebar pengisian.

Anda mengukur jarak pada ufuk atas dan bawah, yang memisahkannya dari ketinggian keseluruhan pintu. Contohnya, di bahagian atasnya ialah 12 mm, di bahagian bawah 47 mm. Ketinggian jumlah pintu adalah 2460 mm. Lipat cakrawala yang lebih rendah dan atas = 59 mm. 2460-59 = 2401 mm ketinggian mengisi pintu.

Saiz pengisian 2401 * 777 - 2

Sekiranya cermin atau kaca pengisian, jangan lupa untuk mengambil ketebalan sealant silikon dari dimensi pengisian. Ketebalannya ialah 1 mm. Pengumpul meletakkan sealant pada kaca dari semua pihak, jadi kami mengambil 2 mm dari ketinggian dan lebar pengisian kaca.

Pengiraan profil untuk petak pintu

Sekarang hitung bingkai. Dalam foto kita melihat bahawa ketinggian profil pemegang sama dengan ketinggian pintu dan oleh itu profil pemegangnya ialah 2460 mm. Untuk mengira panjang cakera atas dan bawah, ukur lebar profil pemegang ke alur.

Sebagai contoh, lebar ialah 25 mm. berganda dengan dua, kerana kami mempunyai dua pemegang dan mengambil jumlah lebar lebar pintu. 813 - 50 = 763 mm panjang cakera atas dan bawah. Jika pintu menaip, maka anda perlu mengira pembatas. Panjang yang sama dengan panjang cakrawala.

Saya menetapkan tugas untuk menunjukkan kepada anda prinsip pengiraan. Dan jika anda faham, maka dalam ingatan anda, algoritma tindakan akan mudah dipertahankan. Saiz yang diberikan dibuat pada sistem profil asimetri "Aristo". Dan ramalan anda untuk hari ini: Senyum dan anda akan berjaya!

Sekiranya anda perlu memperincikan kabinet dan perabot terbina dalam, sila hubungi. Kami akan membincangkan terma-terma kerjasama dan mendapat pendapat yang sama. Untuk peratusan yang sederhana untuk kerjanya, saya akan mempersiapkan anda untuk projek terperinci, tepat pada waktunya.

Bagaimana dengan awak?

Pernahkah anda cuba untuk mengira pintu-pintu coupe itu sendiri?

Adakah anda mempunyai apa-apa untuk menambah?

Saya ingin mendengarnya di dalam komen di bawah!

Dengan pemikiran yang baik tentang anda, sentiasa dalam habuk papan

Jangan lupa berkongsi rencana ini di rangkaian sosial

Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut:

Jemput ke kumpulan

Baca Penyertaan Terkini

 • Cerita hebat tentang dapur untuk pejabat. 01/05/2018
 • Kini, anda tidak perlu merapatkan tepi pada papan serpih 06/30/2017
 • Pemasangan pencuci pinggan.

Komen Terkini

 • Dmitry Rekun untuk merakam Melengkapkan gelung perabot
 • Andrew ke rekod Menyesuaikan gelung perabot
 • Dmitry Rekun untuk merekodkan formula kabinet di bawah oven
 • Marianne mencatatkan formula kabinet di bawah oven
 • Dmitry Rekun untuk merakam Cara plastik plastik tergelincir

Direka oleh Tema Elegan | Hak cipta © 2017 BOKOVINA ®

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 − 32 =