Menyambungkan pemula magnet melalui litar pos tekan butang

Menyambungkan pemula magnet melalui litar pos tekan butang

Paparan umum butang pos untuk dua butang "Mula" dan "Berhenti".

Dua pasang pin, biasanya ditutup dan bersentuhan terbuka. Apabila butang ditekan, kenalan yang biasanya ditutup dibuka dan kenalan yang biasanya terbuka ditutup. Apabila butang dibebaskan, kenalan kembali ke kedudukan asalnya.

melalui jawatan butang.

Dari dua butang "Mula" dan "Berhenti" jawatan dengan dua pasang kenalan yang biasanya ditutup dan terbuka. Permulaan magnet dengan gegelung kawalan untuk 220V.

Kekuatan butang diambil dari terminal kenalan kuasa pemula, Nombor nombor [1].

1) Sekat kenalan; 2) Coil 380V starter magnet; 3) Hubungi unit perjalanan haba, relay semasa; 4) geganti semasa; 5) Kenalan kuasa.

Litar sambungan penggerak magnet melalui stesen butang tekan ke dua butang "Mula" dan "Berhenti". Arahan

Untuk mengendalikan motor asynchronous, stesen butang tekan digunakan. Bagaimanapun, ia hanya boleh dihubungkan melalui permulaan magnet. Sebagai peraturan, penyesuai dan penyambung digunakan untuk ini. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mempertimbangkan jenis pemutus litar dan parameter pemula. Untuk memahami sambungan peranti secara terperinci, perlu mempertimbangkan skema standard.

Skema sambungan pemula magnet melalui terminal tekan butang menganggap penggunaan penyesuai analog. Terdapat blok untuk tiga dan empat output. Untuk sambungan, arah katod ditentukan. Hubungan pemula disambungkan melalui suis. Pencetus untuk ini adalah jenis dua saluran. Jika kita menganggap peranti dengan suis automatik, maka mereka menggunakan pengatur elektrod. Blok boleh terletak pada pengawal. Peranti yang paling biasa adalah mereka yang mempunyai penyambung jalur lebar.

1

Skema sambungan pemula magnet melalui stesen butang tekan mempunyai dua pengawal yang disambungkan melalui penyebar. Kenalan output mesti dipasang pada plat. Pukulan peranti sesuai untuk jenis analog. Kenalan biasanya tertutup bagi urutan pertama ditubuhkan dalam fasa sifar. Rintangan pada permulaan magnet mestilah sekurang-kurangnya 40 ohm. Suis diperiksa sebelum menyambungkan peranti.

Relay semasa dalam litar hanya digunakan sebagai jenis dua saluran. Pengawal mesti ditutup pada fasa pertama. Suis disetkan ke kedudukan atas. Apabila menyambungkan pengembang, kenalan akan dikupas dan plat pelindung tidak terbalik. Penyearah untuk menstabilkan proses dipilih oleh jenis terbuka.

Diagram dengan starter tidak berubah

Skema sambungan pemula magnet melalui terminal push-push menganggap penggunaan expander rintangan rendah. Rectifier dalam kes ini disambungkan kepada penggulungan penukar. Sentuhan suis biasanya ditutup pada fasa pertama. Ia juga harus diperhatikan bahawa penapis boleh digunakan dengan trioda grid.

Rintangan starter adalah purata 55 ohm. Jika kita menganggap litar dengan penyesuai dipole, pengatur dipasang pada penerus berdenyut. Hubungan output disambungkan langsung kepada dinistor. Untuk menyemak siaran, seorang penguji digunakan. Perlu juga diperhatikan bahawa transduser berubah. Pemula dengan elemen data boleh disambungkan melalui pengawal ke fasa sifar. Walau bagaimanapun, penapis dengan trioda magnet diperlukan.

Permohonan permulaan pembalikan

Skema sambungan pemula magnet melalui butang tolak sangat mudah. Ia melibatkan penggunaan hanya satu penerus. Penapis boleh digunakan dengan triode berubah-ubah. Ramai model mempunyai dua penukar. Dalam kes ini, pencetus ditetapkan kepada tiga output. Hubungan biasanya terbuka disambungkan ke pos melalui fasa pertama. Untuk menguji elemen, anda memerlukan penguji.

Tahap rintangan starter magnet berada pada level 50 Ohm. Jika kita mempertimbangkan pengubahsuaian dengan transducers boleh laras, maka transistor boleh dipilih pada penapis binari. Sesetengah pakar mengatakan bahawa output pada komparator mesti dibersihkan dengan teliti. Ia juga harus diperhatikan bahawa tetrode di permulaan harus ditetapkan dengan betul.

Arahan untuk permulaan siri PML-1100

Litar pemula PML-1100 mempunyai tiga penyesuai. Hubungan output mesti ditutup dalam fasa sifar. Memeriksa siaran dilakukan menggunakan penguji. Pakar mengatakan bahawa tidak perlu menggunakan penukar analog, yang mempunyai tahap rintangan yang rendah. Jika anda menganggap suis mudah, maka pemicu ditetapkan untuk menerima saluran. Relay semasa disambungkan kepada penyongsang dan ditutup pada fasa pertama. Sekiranya terdapat masalah dengan terlalu panas, maka anda boleh cuba mengurangkan beban kerana komparator.

Sambungan pemula modular

Litar pemula jenis modular mengandungi adapter penyambung. Ramai model dibuat pada tiga penyambung. Mereka mempunyai hubungan positif, yang dihubungkan melalui penukar. Pencetus dalam kes ini digunakan dengan penapis operasi. Jika kita menilai suis mudah, maka modul disambungkan melalui pengawal pada fasa pertama. Hubungan penutup mestilah di bahagian atas.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa terdapat pengubahsuaian kepada empat output. Pencetus pada mereka ditubuhkan dengan pengawal selia. Apabila menyambungkan peranti adalah penting untuk berhati-hati membersihkan kenalan dan periksa peranti dengan penguji. Dalam banyak model, indeks rintangan mencapai maksimum 40 ohm. Butang stesen butang tekan dekat plat. Rectifier digunakan dalam arah yang positif. Dinistors sering dipasang pada tiga penyesuai. Pos biasa disambungkan ke fasa sifar. Jika kita bercakap mengenai permulaan yang boleh laras, maka pencetus adalah jenis analog. Dalam kes ini, hanya satu suis diperlukan. Untuk melakukan semua yang betul, anda perlu mengukur rintangan muktamad dalam litar.

Permulaan pelaksanaan terbuka

Pemula terbuka (buka) boleh dihubungkan melalui pencetus biasa. Pengendali biasanya digunakan pada empat penyambung. Hubungan output disambungkan ke stesen dalam fasa sifar, dan rintangan itu hendaklah kira-kira 45 ohm. Pengawal jenis berwayar disambungkan kepada penukar. Untuk memeriksa fasa, seorang penguji digunakan. Permulaan dengan dinistor dipasang melalui penyesuai elektrod. Seringkali, penerus menggunakan kekonduksian yang rendah. Hubungan penutup mesti disambungkan di bahagian atas panel. Untuk mengelakkan masalah dengan kerosakan, penting untuk memeriksa penebat dan menjaga penerus.

Sambungan penggerak gelung tertutup

Permulaan jenis ini boleh dihubungkan melalui pengawal berwayar. Dalam kes ini, penerus biasanya digunakan dengan lapisan. Pakar mengesyorkan menggunakan hanya penapis dengan triode. Jika kita menganggap jawatan untuk dua suis, maka pemicu dipilih sebagai jenis impuls. Pada masa yang sama, pengawal disambungkan terlebih dahulu. Hubungan positif disambungkan dalam fasa sifar. Rintangan pada pengawal mestilah sekurang-kurangnya 45 ohm.

Jika kita menganggap pengubahsuaian pada flip-flop kapasitif, maka mereka memerlukan penukar. Gunakan peranti hanya dalam litar DC. Penapis dalam kes ini dipasang dengan triode. Ramai pemula hanya menggunakan satu komparator. Unsur digunakan untuk melindungi elemen. Juga harus diperhatikan bahawa pakar mengesyorkan dengan berhati-hati membersihkan para pencetus pencetus.

Sambungan melalui pencetus unijunction

Sambungan melalui pencetus unijunction hanya boleh dijalankan pada fasa pertama. Perlu juga diperhatikan bahawa tidak semua pemula sesuai untuk ini. Converters hanya boleh digunakan dalam jenis kabel. Rintangan pada mereka mestilah tidak kurang daripada 55 Ohm. Dinistors untuk pemula dipilih dengan trioda elektrod. Secara langsung, hubungan jawatan ditutup pada pengembang.

Semak kekonduksian elemen dengan penguji. Pakar tidak mengesyorkan pemasangan penapis pada peningkatan rintangan. Skim standard melibatkan penggunaan dua penerus. Jika kita bercakap tentang permulaan laras untuk motor asynchronous, maka mereka mempunyai komparator yang disambungkan melalui penukar.

Menggunakan pencetus dua fana

Pencetus dua fasa boleh digunakan dalam litar DC. Mereka mempunyai parameter rintangan yang tinggi. Dan mereka sesuai untuk permulaan pelbagai jenis. Converters dalam skema standard adalah jenis dupleks. Seringkali terdapat analog digital, yang dikeluarkan pada dua output. Banyak suis dalam peranti digunakan dengan penerus. Untuk menyambungkan peralatan, fasa pertama ditentukan. Rintangan boleh sekurang-kurangnya 45 ohm. Dengan kekonduksian yang semakin meningkat, flip-flop dengan liputan berubah.

Sambungan melalui penyesuai dipol

Penyesuai dipole hanya boleh disambungkan melalui butang tolak ke dua butang: "Mula" dan "Berhenti". Pencetus digunakan, sebagai peraturan, jenis rintangan rendah. Jika kita menganggap jawatan yang mudah, maka hubungan teratas ditutup terlebih dahulu. Ia juga harus diperhatikan bahawa pengawal boleh dihubungkan melalui penukar, dan rintangannya adalah 55 ohm. Dinistor sering digunakan dengan penapis analog, yang secara signifikan meningkatkan faktor kekonduksian. Juga mesti diingat bahawa untuk permulaan lini pemicu linear jenis ini tidak sesuai. Penyesuai boleh dihubungkan dengan pengembang. Oleh itu, beban lebih banyak dikeluarkan dari starter. Penapis dalam kes ini dipasang di belakang komparator.

Menggunakan suis berwayar

Suis berwayar boleh dihubungkan melalui transceiver, tetapi hanya melalui fasa pertama. Ramai pengawal digunakan pada dua output. Expander digunakan dalam kes ini dengan satu penapis. Pemula tutup dalam fasa pertama. Juga harus diperhatikan bahawa jawatan itu harus dipasang di belakang kenalan output. Jika terdapat masalah dengan kerosakan dalam litar, penyemak diperiksa.

Hanya permulaan elektrod dibenarkan untuk dihubungkan melalui modul. Catatan dalam kes ini dipilih jenis dua butang. Dalam beberapa kes, modul dihasilkan dalam tiga output. Dan mereka mempunyai satu pengawal. Dalam keadaan ini, triode digunakan untuk sambungan. Menutup kenalan terdedah kepada rhinestone pada fasa pertama. Ia juga harus diperhatikan bahawa expander dipilih oleh jenis dipole. Jika kita bercakap tentang model dengan plat, maka hubungan penutup mesti diperiksa untuk rintangan muktamad. Pada masa yang sama, cawangan expander dibersihkan dengan teliti. Ia juga harus diperhatikan bahawa hubungan terbuka ditetapkan kepada fasa sifar.

Bagaimana untuk menyambungkan pemula magnet

Untuk membekalkan kuasa kepada motor atau mana-mana peranti lain, gunakan kenalan atau permulaan magnetik. Peranti yang direka untuk mematikan dan mematikan kuasa. Litar sambungan pemula magnet untuk rangkaian fasa tunggal dan tiga fasa dan akan dipertimbangkan selanjutnya.

Contactors dan permulaan - apa perbezaannya

Kedua-dua kenalan dan permulaan direka untuk menutup / membuka kenalan dalam litar elektrik, biasanya - kuasa. Kedua-dua peranti dipasang berdasarkan elektromagnet, boleh bekerja dalam litar DC dan AC yang berlainan kuasa - dari 10 V hingga 440 VDC dan sehingga 600 V AC. Mempunyai:

  • beberapa kerja (kuasa) kenalan, di mana voltan digunakan untuk beban yang berkaitan;
  • beberapa kenalan tambahan - untuk organisasi litar isyarat.

Jadi apa perbezaannya? Apakah perbezaan antara penghubung dan permulaan. Pertama sekali, mereka berbeza dalam tahap perlindungan. Contactors mempunyai pelongsor arka yang kuat. Dari sini ikuti dua perbezaan lain: kerana kehadiran busur mencekik, para kontraktor mempunyai saiz dan berat yang besar, dan juga digunakan dalam litar yang mempunyai arus tinggi. Pada arus kecil - sehingga 10 A - hanya permulaan yang dihasilkan. Dengan cara ini, mereka tidak dihasilkan untuk arus besar.

Penampilan tidak selalu begitu berbeza, tetapi ia berlaku begitu

Terdapat satu lagi ciri yang membina: permulaan yang dihasilkan dalam kes plastik, hanya pad kenalan yang terdedah kepada mereka. Contactors, dalam kebanyakan kes, tidak mempunyai selongsong, oleh itu mereka mesti dipasang di tempat perlindungan atau kotak perlindungan, yang akan melindungi dari sentuhan tidak sengaja dengan bahagian-bahagian hidup, serta dari hujan dan debu.

Di samping itu, ada perbezaan dalam pelantikan itu. Permulaan direka untuk memulakan motor tiga fasa tak segerak. Oleh itu, mereka mempunyai tiga pasang kenalan kuasa - untuk menghubungkan tiga fasa, dan satu tambahan, di mana bekalan kuasa untuk enjin terus mengalir selepas butang "permulaan" dikeluarkan. Tetapi kerana algoritma seperti itu berfungsi untuk banyak peranti, mereka menyambungkannya dengan pelbagai jenis peranti - litar pencahayaan, pelbagai peranti dan peranti.

Rupa-rupanya kerana "pemadat" dan fungsi kedua-dua peranti hampir sama, dalam banyak permulaan harga disebut "penghubung kecil".

Untuk lebih memahami skema sambungan pemula magnet, adalah perlu untuk memahami peranti dan prinsip operasi.

Pangkalan pemula adalah litar magnetik dan induktor. Litar magnet terdiri daripada dua bahagian - bergerak dan satu pegun. Mereka dilaksanakan dalam bentuk huruf "Sh" yang ditetapkan oleh "kaki" antara satu sama lain.

Bahagian bawah dipasang pada badan dan dipasang, bahagian atasnya dimuatkan pada musim bunga dan boleh bergerak dengan bebas. Gegelung dipasang pada slot bahagian bawah litar magnetik. Bergantung kepada bagaimana gegelung itu luka, penarafan kontaktor itu berubah. Terdapat gegelung pada 12 V, 24 V, 110 V, 220 V dan 380 V. Di bahagian atas teras magnet terdapat dua kumpulan kenalan - alih dan tetap.

Peranti starter magnetik

Dengan ketiadaan kuasa, mata-mata memerah bahagian atas litar magnet, hubungannya berada pada keadaan awal. Apabila voltan berlaku (butang permulaan ditekan, sebagai contoh), gegelung menjana medan elektromagnetik yang menarik bahagian atas teras. Dalam kes ini, kenalan menukar posisi mereka (dalam foto gambar di sebelah kanan).

Jika medan elektromagnet voltan kuasa juga hilang, mata air tekan bahagian alih litar magnet ke atas, kenalan kembali ke keadaan asal mereka. Inilah prinsip pengoperasian starter elektro-magnetik: apabila voltan yang digunakan, kenalan ditutup, dan apabila pemotongan mereka dibuka. Anda boleh memberi makan dan menyambung ke mana-mana voltan, walaupun ia tetap, walaupun berubah. Adalah penting bahawa parameternya tidak lagi dinyatakan oleh pengilang.

Jadi ia kelihatan dalam pandangan yang meletup

Terdapat nuansa lain: kenalan starter boleh terdiri dari dua jenis: biasanya ditutup dan biasanya terbuka. Dari nama-nama berikut prinsip kerja mereka. Biasanya kenalan tertutup dinyahaktifkan selepas operasi, biasanya terbuka - dekat. Untuk bekalan kuasa, jenis kedua digunakan, ia adalah yang paling biasa.

Rajah sambungan pemula magnet dengan gegelung 220 V

Sebelum kita beralih ke litar, kita akan memikirkan apa dan bagaimana untuk menyambungkan peranti ini. Selalunya, dua butang diperlukan - "mulakan" dan "berhenti". Mereka boleh dibuat di bangunan berasingan, dan boleh menjadi satu badan. Inilah jawatan butang yang dipanggil.

Butang boleh dalam pakej yang sama atau berbeza

Dengan butang individu, semuanya jelas - mereka mempunyai dua kenalan. Satu dimakan, dari yang kedua ia dimatikan. Dalam jawatan terdapat dua kumpulan kenalan - dua untuk setiap butang: dua untuk permulaan, dua untuk berhenti, setiap kumpulan untuk bahagiannya. Terdapat juga terminal tanah. Juga tidak rumit.

Sambungan pemula dengan gegelung 220 V ke sesalur kuasa

Sebenarnya, terdapat banyak pilihan untuk menghubungkan penghubung, kami akan menerangkan beberapa. Skema sambungan pemula magnet ke rangkaian fasa tunggal lebih mudah, jadi mulailah dengannya - ia akan lebih mudah difahami dengan lebih lanjut.

Kuasa, dalam hal ini 220 V, digunakan pada terminal gegelung, yang ditandakan A1 dan A2. Kedua-dua kenalan ini berada di bahagian atas kes itu (lihat gambar).

Di sini anda boleh memberi makan gegelung

Jika anda menyambungkan kord dengan plag ke kenalan ini (seperti dalam foto), peranti akan beroperasi selepas memasukkan plag ke soket. Untuk kenalan kuasa L1, L2, L3, sebarang voltan boleh digunakan pada masa yang sama, dan ia boleh dikeluarkan semasa perjalanan starter dari kenalan T1, T2 dan T3. Sebagai contoh, input L1 dan L2 boleh dibekalkan dengan voltan malar dari bateri, yang akan memberi makan beberapa peranti, yang mesti disambungkan ke output T1 dan T2.

Menyambungkan kenalan dengan gegelung 220 V

Apabila kuasa fasa tunggal disambungkan ke gegelung, tidak kira output mana yang akan dikeluarkan kepada sifar, dan pada tahap mana ia diberi makan. Bolehkah kawat dibuang. Lebih-lebih lagi pada fasa A2 diberikan, kerana untuk memudahkan hubungan ini dipaparkan di bahagian bawah kes itu. Dan dalam beberapa kes lebih mudah digunakan, dan menyambung ke A1.

Tetapi, seperti yang anda ketahui, skema sambungan ini pemula magnet tidaklah mudah - anda boleh menyalurkan bekalan kuasa secara langsung dari sumber kuasa dengan mengintegrasikan suis biasa. Tetapi ada banyak pilihan yang lebih menarik. Sebagai contoh, kuasa boleh dibekalkan kepada gegelung melalui relay masa atau sensor cahaya ambien, dan garis bekalan kuasa jalan mesti disambungkan ke kenalan. Dalam kes ini, fasa dipadamkan kepada kenalan L1, dan sifar boleh diambil dengan menyambung kepada penyambung output gegelung yang sama (dalam gambar di atasnya adalah A2).

Permulaan magnet paling sering ditetapkan untuk menghidupkan motor elektrik. Bekerja dalam mod ini lebih mudah apabila terdapat butang "mula" dan "berhenti". Mereka secara serentak dimasukkan dalam rantai suapan fasa pada output gegelung magnetik. Dalam kes ini, gambar rajah kelihatan seperti angka di bawah. Sila ambil perhatian bahawa

Litar beralih ke permulaan magnet dengan butang

Tetapi dengan kaedah ini beralih, starter hanya akan beroperasi manakala butang "permulaan" diadakan, dan ini bukan apa yang diperlukan untuk operasi enjin yang panjang. Oleh itu, litar pemilihan diri yang dipanggil ditambahkan ke litar. Ia direalisasikan dengan bantuan kenalan tambahan pada pemula NO 13 dan NO 14, yang disambung selari dengan butang permulaan.

Gambarajah sambungan pemula magnet dengan gegelung 220 V dan litar pemilihan diri

Dalam kes ini, selepas mengembalikan butang START ke keadaan awal, kuasa terus mengalir melalui kenalan yang ditutup ini, kerana magnet itu sudah tertarik. Dan kuasa itu berterusan sehingga litar dipecahkan dengan menekan kekunci "berhenti" atau dengan mencetuskan relay termal, jika terdapat satu di litar.

Kuasa untuk motor atau muatan yang lain (fasa 220 V) digunakan kepada setiap kenalan yang ditunjukkan oleh huruf L, dan dikeluarkan daripada kenalan yang terletak di bawah dilabel T.

Ia ditunjukkan dengan terperinci dalam susunan apa yang lebih baik untuk menyambungkan wayar dalam video seterusnya. Perbezaannya ialah bahawa tidak dua butang berasingan digunakan, tetapi stesen butang atau stesen butang tekan. Daripada voltmeter, ia mungkin untuk menyambungkan enjin, pam, lampu, sebarang peranti yang beroperasi pada rangkaian 220 V.

Menghubungkan motor asinkron ke 380 V melalui starter dengan gegelung 220 V

Skim ini berbeza hanya dalam tiga fasa yang disambungkan kepada kenalan L1, L2, L3 di dalamnya dan juga tiga fasa ke beban. Pada gegelung pemula - kenalan A1 atau A2 - salah satu fasa terluka (selalunya fasa C kurang dimuat), hubungan kedua disambungkan kepada wayar sifar. Pelompat juga dipasang untuk mengekalkan bekalan kuasa gegelung selepas butang RUN dikeluarkan.

Skim menyambungkan motor tiga fasa melalui starter 220 V

Seperti yang dapat anda lihat, skim ini tidak dapat diubah. Hanya di dalamnya ia ditambah geganti haba, yang akan melindungi enjin dari terlalu panas. Perintah membina adalah dalam video seterusnya. Hanya pemasangan kumpulan kenalan yang berbeza - semua peringkat fasa disambungkan.

Sambungan belakang motor melalui permulaan

Dalam sesetengah kes, adalah perlu untuk memastikan putaran motor dalam kedua-dua arah. Sebagai contoh, untuk bekerja win, dalam beberapa kes lain. Menukar arah putaran berlaku dengan beralih fasa - apabila menyambung salah satu daripada dua penggerak mesti fasa diterbalikkan (mis, fasa B dan C). Litar ini terdiri daripada dua permulaan yang sama dan satu blok butang, yang termasuk butang "Berhenti" yang biasa dan dua butang "Kembali" dan "Teruskan".

Membalikkan sambungan motor tiga fasa melalui permulaan magnet

Untuk meningkatkan keselamatan, relay termal ditambahkan, di mana dua fasa berlalu, ketiga diberi makan secara langsung, karena perlindungan dua adalah lebih dari cukup.

Pemula boleh dengan gegelung 380 V atau 220 V (ditunjukkan dalam ciri-ciri pada penutup). Sekiranya 220 V, salah satu fasa (ada) digunakan pada kenalan gegelung, dan yang kedua diberi makan dengan "sifar" dari perisai. Jika gegelung adalah 380 V, dua fasa akan dimasukkan ke dalamnya.

Juga ambil perhatian bahawa wayar dari butang kuasa (kanan atau kiri) tidak diberi makan terus ke gegelung, tetapi melalui kenalan yang ditutup secara tetap dari pemula yang lain. Di sebelah gegelung pemula adalah kenalan KM1 dan KM2. Dengan cara ini, satu interlock elektrik direalisasikan, yang tidak secara serentak membekalkan kuasa kepada dua penghubung.

Permulaan magnet dengan awalan kenalan dipasang di atasnya

Oleh kerana kenalan yang biasanya ditutup tidak hadir dalam semua permulaan, anda boleh mengambilnya dengan memasang blok tambahan dengan kenalan, yang juga dikenali sebagai awalan kenalan. Lampiran ini terkena pemegang khas, kumpulan hubungannya berfungsi bersama kumpulan-kumpulan utama badan.

Video berikut menunjukkan skema sambungan pemula magnet dengan sebaliknya pada pendirian lama menggunakan peralatan lama, tetapi prosedur umum adalah jelas.

pada litar sambungan melalui gegelung 220 dalam kesilapan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

68 − 64 =