Menyiarkan dalam peraturan rumah kayu

Pemasangan pendawaian elektrik di rumah kayu

Abad ke-21 adalah abad bahan sintetik. Kebanyakan perkara di sekeliling kita, bangunan, barangan isi rumah dan, walaupun, makanan kita - ini dibuat secara buatan bahan yang mempunyai banyak sifat yang berguna, kecuali satu. Kesemuanya adalah asing kepada tubuh manusia. Anda tidak boleh bercakap tentang kemudaratan langsung kepada seseorang, tetapi mereka juga tidak bercakap mengenai manfaat yang penting.

Dalam proses evolusi, tubuh manusia, sebagai salah satu sistem yang paling kompleks, terbentuk dalam persekitaran bahan semula jadi. Oleh itu, dia mesti hidup dalam persekitaran semula jadi. Tidak seorang pun, tentu saja, menggalakkan kita menjadi seperti Robinson. Tetapi untuk mewujudkan sudut mesra alam dalam bentuk rumah kayu atau dacha adalah cara terbaik untuk mengatur hidup anda sesuai dengan kehendak jiwa dan tubuh.

Dalam artikel ini, kita akan melihat bagaimana untuk melancarkan pendawaian elektrik tersembunyi di rumah kayu oleh semua norma dan peraturan.

Tetapi reka bentuk rumah kayu dibezakan oleh satu harta yang tidak menyenangkan - mereka terbakar. Pengapian boleh bermula dari relau yang dibina dengan tidak betul atau cerobong, tetapi, lebih kerap, ini adalah hasil daripada kerosakan dalam pendawaian. Tidak kira berapa orang ingin mendekati alam, elektrik tidak dapat dielakkan di dunia moden.

Masa kali pendawaian elektrik di rumah kayu mempunyai rupa dawai hitam yang tebal, luka di sekitar penebat seramik berdinding, lama dahulu berlalu. Pendawaian moden sepadan dengan parameter teknikal tertentu, pada masa yang sama menjadi tidak dapat dilihat dan boleh diakses untuk kerja pencegahan, pembaikan dan pengukuran.

Paling sering dalam laporan mengenai kebakaran di rumah-rumah kayu, di mana harta benda dimusnahkan, orang telah dimutilasi dan terbunuh, sebab kejadian kebakaran itu ditulis bahawa ia timbul akibat dari litar pintas. Tetapi sangat jarang menyebutkan bahawa penyebab "litar pintas" yang terkenal ini adalah faktor lain, antaranya yang paling biasa ialah pemasangan pendawaian buta huruf di rumah kayu, keinginan untuk menyelamatkan nod dan butir penting, kecuaian asas dan ketenangan. Lebih mudah untuk menulis segala-galanya untuk litar pintas. Istilah teknikal, dan kesalahan langsung seseorang tidak memberi.

Apa yang menyebabkan litar pintas? Pertama sekali, ini adalah pecahan penebat. Ia boleh muncul disebabkan oleh kerosakan mekanikal pada lapisan luar wayar apabila batang dipasang di dinding, rangkaian melampau apabila beban yang dibenarkan melebihi atau sebab lain yang disebabkan oleh faktor manusia. Litar pintas disertai dengan pelepasan yang sangat pesat, serta-merta daripada sejumlah besar tenaga terma. Di mana wayar itu sendiri dan sebahagian daripada penebat menyala.

Satu-satunya perkara yang mengancam proses ini ialah pengaktifan fius automatik dan gangguan bekalan elektrik ke rangkaian rumah. Lebih teruk jika di kawasan pendedahan kepada suhu tinggi terdapat unsur kayu atau plastik rumah. Kebakaran dalam kes ini tidak dapat dielakkan.

Bagaimana dengan betul untuk mengira dan memasang pendawaian tersembunyi dalaman di rumah kayu, tanpa risiko situasi yang tidak dijangka? Untuk melakukan ini, terdapat dokumen khas - "Peraturan untuk pemasangan pemasangan elektrik." Anda tidak boleh melayannya dengan menghina, sebagai fiksyen birokrasi biasa. Seperti peraturan ketenteraan, kebanyakan peraturan keselamatan ditulis dalam darah. Setiap sekatan timbul bukan sahaja akibat pengiraan oleh jurutera, tetapi juga disebabkan oleh kemalangan tertentu.

Salah satu keperluan untuk kerja-kerja sedemikian ialah pendawaian elektrik tersembunyi di rumah kayu perlu dijalankan dengan menggunakan wayar yang dilindungi penebat yang tidak mudah terbakar. Satu dawai tersebut ialah wayar BBGng (A), VVGng LS, RCMM atau NYM.

Wayar diletakkan di dalam saluran tiub logam, dengan reliably disambungkan antara satu sama lain oleh kimpalan atau pengikat berlengan dengan kekonduksian elektrik. Kontur tubular semestinya didasarkan, untuk mencegah percikan atau pecahan.

Penggunaan paip beralun plastik atau logam dalam struktur kayu tidak dibenarkan melainkan jika ia dapat diasingkan dari kontak dengan bahan mudah terbakar oleh lapisan bahan tidak mudah terbakar yang mempunyai kekonduksian terma yang rendah. Rawatan kayu dengan impregnasi bukan mudah terbakar tidak seperti perlindungan, seperti dalam kes suhu tinggi arka elektrik, penutupan tidak mempunyai kesan pencegahan.

Bagaimana saya boleh menghantar di rumah kayu

Apabila memasang talian elektrik di rumah-rumah kayu, ramai juruelektrik, terutama mereka yang tidak profesional, membenarkan yang paling biasa, dan oleh itu kesilapan yang paling berbahaya - melekapkan wayar terus ke struktur kayu, dan juga menutup batang dengan bahan penamat kayu.

Harapan yang berlebihan untuk kekuatan penebat dawai berubah menjadi kebakaran selepas beberapa tahun beroperasi. Di dalam saluran kayu, terdapat banyak proses yang tidak dapat dijangkakan.

Perubahan suhu, perubahan kelembapan, pengumpulan habuk, ubah bentuk menyebabkan kerosakan mikro bahan penebat, bahkan kualiti tertinggi. Sebagai beban yang mencukupi, contohnya, apabila lampu dihidupkan di semua bilik, set televisyen, peti sejuk, dan juga pembuat roti atau multivarker, kemungkinan pecahan antara konduktor selari. Sekiranya mereka tidak terpisah dari pangkalan kayu dengan cara apa pun, pendawaian elektrik di rumah kayu menyala - api tidak dapat dielakkan.

Untuk ingin memberi perhatian: Apabila memasang pendawaian yang tersembunyi di rumah kayu, ia dilarang untuk meletakkan kabel secara langsung pada pangkalan kayu, dan juga untuk membuat gasket menggunakan paip beralun (paip bergelombang), hos logam dan kotak plastik. Ini adalah pelanggaran "Peraturan Pemasangan Elektrik" 7.1.38.

Menggunakan plastik lancar atau paip beralun adalah berbahaya kerana kemungkinan kerosakan kepada tikus mereka. Sebagai persembahan amalan - tikus dan tikus moden suka makan penebat wayar, dan bahkan paip sendiri. Pengumpulan habuk kayu di dalam kotak dan terusan membawa kepada pencucuhan yang sangat cepat dan penyebaran api di seluruh rumah.

Bahaya adalah api menyebar di dalam dinding. Ia hampir mustahil untuk memadamnya dengan peralatan pemadam kebakaran konvensional, walaupun ia dikesan pada peringkat awal.

Pemasangan pendawaian elektrik di rumah kayu, terutamanya dengan prestasi yang cuai, sering disertai oleh kerosakan penebat mikroskopik, yang, apabila dipanaskan, boleh menyebabkan litar pintas. Suhu arka yang berlaku apabila konduktor berada dalam jarak pendek 5000 ° C.

Kotak plastik dan lengan bergelombang suhu ini tidak boleh tahan dan terbakar, memberikan akses kepada api ke struktur kayu. Malah kayu direndam dengan bahan-bahan khas apabila dipanaskan hingga sedemikian menyala.

Jangan melindungi dari lengan beralun suhu dan lengan yang tinggi. Dinding mereka sangat tipis dan tidak direka untuk pemanasan yang tinggi. Salah satu ciri saluran perlindungan untuk pendawaian ialah keupayaan penyetempatan - harta untuk menahan proses litar pintas tanpa terbakar pada masa yang diperlukan untuk memusnahkan busur.

Tahap yang cukup dari parameter ini hanya dimiliki oleh kotak dan paip keluli. Mereka adalah satu-satunya elemen yang mungkin untuk meletakkan rangkaian elektrik tersembunyi di bangunan kayu.

Paip logam sangat maju untuk pemasangan kabel elektrik. Sebagai tambahan kepada kemungkinan memotongnya menjadi kepingan panjang yang diperlukan, mereka boleh disertai dengan pelbagai cara: oleh kimpalan, pematerian, pengganti berulir, tee, dll. Rintangan paip ke kakisan boleh ditingkatkan dengan melukisnya dengan cat pelindung.

Kos paip keluli adalah setanding dengan kos hos beralun berkualiti tinggi. Pipa tembaga agak lebih mahal, tetapi ia lebih mudah dipasang dan hampir tidak terjejas oleh cuaca.

Cara memasang pemasangan elektrik tersembunyi dengan betul di rumah kayu

Terdapat banyak cara untuk memasang pendawaian elektrik tersembunyi di rumah kayu, tetapi hanya beberapa dari mereka yang betul. Peraturan pertama, yang mesti diikuti dalam reka bentuk dan pemasangan, adalah pematuhan maksimum dengan keperluan keselamatan kebakaran.

Pendawaian elektrik yang tersembunyi di rumah kayu perlu diletakkan di dalam bahan yang tidak mudah terbakar dengan keupayaan penyetempatan.

Pertimbangan estetika dan reka bentuk harus turun ke latar belakang. Begitu juga dengan kos kerja. Dengan kemungkinan kebakaran, kerugian akan lebih besar daripada kos pendawaian berkualiti tinggi.

Seperti yang telah disebutkan di atas, bahan berkualiti terbaik untuk memasang kabel dan wayar dalam rongga tersembunyi dan lompang di belakang lapisan dinding atau siling adalah paip logam dan kotak keluli. Jika bahan PVC -ng (bukan mudah terbakar) digunakan dalam bentuk tiub beralun atau kotak pelekap, mereka mesti dilindungi dari semua pihak dengan gasket yang terbuat dari bahan-bahan yang tidak mudah terbakar yang melakukan haba yang buruk.

Alabaster, plaster simen, konkrit boleh digunakan sebagai pad penebat sedemikian. Ketebalan lapisan ditentukan oleh kapasiti reka bentuk pendawaian.

Tetapi cara yang paling boleh dipercayai untuk melindungi rumah daripada berlakunya kebakaran sekiranya berlaku kesalahan dalam pendawaian itu pemasangan menggunakan paip keluli atau tembaga dan kotak. Pipa tembaga jauh lebih bertenaga - mereka boleh bengkok ke arah mana-mana tanpa menggunakan alat khas yang kompleks, yang sangat penting ketika meletakkan dawai litar bercabang kompleks.

Penggunaan paip keluli agak rumit dan memerlukan kelayakan tertentu pemasang. Terutamanya ia melibatkan kerja-kerja penggantian bahagian individu pendawaian elektrik. Sudut tajam kotak logam semasa pembukaan boleh merosakkan penebat. Oleh itu, operasi ini dilakukan menggunakan alat khas. Penggunaan alat tambahan memerlukan prosedur threading, jika perlu untuk menyambungkan bahagian atau memperbaiki kotak.

Elektrik di rumah kayu - pilih laluan pendawaian elektrik

Pemilihan dan menandakan laluan untuk memasang kabel-kabel elektrik mesti dilakukan dengan mematuhi syarat-syarat PUE. Bilangan lilitan dan lekuk harus minimum. Jika kabel menarik sukar, kerana seni bina bangunan atau kehadiran komunikasi di dinding, maka di tempat-tempat khas kotak simpul logam khas (keluli atau tembaga) dipasang. Nombor mereka tidak dikawal, tetapi ia tidak sepatutnya tidak diperlukan. Setiap sambungan, walaupun dilakukan mengikut semua peraturan, adalah satu pautan tambahan, memperkenalkan ketidakpastian ke dalam sistem dan melemahkan kestabilan keseluruhan rangkaian.

pemasangan mereka juga perlu mematuhi peraturan tertentu, seperti peti adalah dilarang sama sekali untuk menutup panel hiasan, siling atau unsur-unsur lain perkhidmatan utrudnyayuschim akses, kawalan atau ukuran.

Kedalaman pemasangan saluran paip untuk pendawaian elektrik hendaklah dipilih supaya ciri-ciri galas dan kekuatan dinding kayu dan siling tidak dilanggar. Nombor dan lokasi selekoh, kotak raspadny dan elemen lain dikira supaya, jika perlu, anda boleh menggantikan dawai di tapak rangkaian elektrik tanpa memerlukan kerosakan atau pemasangan struktur kayu.

Diameter paip logam dan ketebalan dindingnya dipilih berdasarkan sifat-sifat kabel. Kabel yang diletakkan di dalam paip hendaklah tidak melebihi 40% bahagian dalamannya dan mudah dilanjutkan sepanjang keseluruhan bahagian. Di samping itu, adalah mungkin untuk meletakkan setiap paip bukan satu kabel, tetapi beberapa. Dalam kes ini, jumlah silang silang juga tidak boleh melebihi 40% daripada diameter paip. Keratan rentas kabel ditentukan oleh diameter luar, termasuk penebat.

Apabila memasang pendawaian tersembunyi di rumah kayu menggunakan paip logam, ketebalan dinding paip harus dipilih berdasarkan keratan rentas kabel (kabel) yang melalui pipa ini.

Sebelum kabel menarik operasi, adalah perlu untuk mengukur rintangan penebat. Ini dilakukan untuk menentukan korespondensi wayar kepada spesifikasi teknikal dokumentasi reka bentuk dan untuk memeriksa keadaan kabel. Pemeriksaan menunjukkan sama ada penebat telah rosak semasa pengangkutan, penyimpanan atau penyediaan untuk kerja.

Proses menarik kabel ini berlaku dengan menggunakan lengan akhir plastik khusus, yang melindungi penebat dari kerosakan pada tepi tajam paip atau saluran. Selepas menarik penebat diukur lagi untuk mengecualikan kemungkinan menyambung konduktor yang rosak semasa operasi.

Di rumah kayu hanya wayar dengan tanda khas digunakan. Penebat mereka tidak menyala walaupun pada suhu yang sangat tinggi.

Pendawaian di rumah kayu - yang wayar untuk dipilih untuk diletakkan di dalam paip

Selepas membuat gambarajah pendawaian dan menandakan semua nod pendawaian, perlu menentukan wayar mana yang akan digunakan dalam pemasangan. Pembinaan khas untuk struktur kayu khas di bawah tanda VVGng (A) dan VVGng-P (A). Ini adalah wayar tembaga dengan urat pepejal, yang boleh sampai lima.

Penebat wayar berganda. Lapisan dalaman diperbuat daripada PVC dan memisahkan setiap teras secara berasingan, setiap wayar dicat dengan warna yang berbeza, yang memudahkan pemasangan suis, lampu dan peranti lain. Bahagian luar kabel ditutup dengan penebat pelindung khas yang tidak mudah terbakar yang diperbuat daripada plastik komposit. Ia sangat kukuh dan fleksibel, membolehkan anda dengan mudah menarik kabel panjang yang panjang melalui paip dengan kabel keluli khas.

Kawat-kawat sedemikian dikendalikan pada julat suhu dari -50 hingga +50 ° C. Penebat mempunyai sifat anticorrosion yang sangat tinggi, tidak bertindak balas dengan bahan kimia dan tidak berubah pada perubahan suhu. Sifat pembiakan bukan pembakaran mematuhi GOST R IEC 60332-3-22.

Wayar VVGng jenis LS, LS-P VVGng dalam kualiti yang mereka tidak kalah kepada ubah suaian kabel sebelumnya, tetapi di samping itu, apabila dipanaskan, tidak mengeluarkan bahan berbahaya legap dan toksik hidrogen klorida. Ini ditunjukkan oleh indeks LS.

Kabel NYM sepadan dengan GOST 22483 juga dibuat berdasarkan teras tembaga, tetapi mempunyai penebat tiga. Teras dilindungi dengan polivinil klorida berwarna-warni secara berasingan, kemudian bersatu dengan bahan komposit polyolefin dan dibungkus dalam polivinil klorida yang tidak mudah terbakar. Kabel seperti itu boleh mempunyai sehingga lima teras. Ia dihasilkan oleh teknologi moden Jerman, yang dikenali sebagai VDE.

Penempatan soket dan suis

Pendawaian yang tersembunyi di rumah kayu ia tidak berfungsi tanpa memasang soket dan suis. Di tempat pemasangan soket dan suis, perlu dengan bantuan alat khas untuk mengebor sarang untuk pemasangan kotak logam, di mana peranti dipasang. Kotak-kotak ini, serta pemasangan, penyambungan dan decoiling yang dipasang menggunakan teknologi khas.

Ia menyediakan untuk melaksanakan beberapa operasi mandatori, yang mesti memastikan sambungan paip dan kotak yang boleh dipercayai dalam satu unit, untuk membaiki hubungan yang boleh dipercayai antara semua elemen.

Hubungan diperlukan untuk mendatar seluruh struktur. Sekiranya pemasangan pendawaian elektrik di rumah kayu dengan syarat kesinambungan litar keseluruhan struktur logam, maka ia cukup untuk tanah hanya pada papan suis. Sekiranya berlaku pecah mungkin, dawai asas tambahan diperlukan, yang dihubungkan dengan penyolderan ke setiap kotak dan paip. Memajukan rangkaian elektrik di rumah kayu adalah unsur yang sangat penting dalam memastikan kebakaran dan keselamatan elektrik, melindungi daripada mungkin memancarkan dan melampaui unsur litar.

Terdapat beberapa pilihan untuk memasang kotak ke paip. Yang paling dipercayai dan berkualiti tinggi ialah penyolderan atau kimpalan. Mereka memberikan sentuhan yang paling dipercayai, dilindungi daripada kakisan dan tahan terhadap pengaruh mekanikal.

Dalam hal paip tembaga, hujungnya, yang berada di dalam kotak, berkembang. Jika paip adalah keluli, maka sambungan ke kotak berlaku dengan mengacaukan kacang-kacangan. Dalam kes ini, benang khas perlu dipotong di hujung paip, dan kacang-kacangan itu sendiri, selepas berpusing ketat, mesti diperbaiki dan dilindungi daripada kakisan.

Pengedaran dan teknologi kotak mesti mematuhi kelas perlindungan tidak lebih rendah daripada IP -54, yang sepadan dengan perlindungan terhadap penembusan debu industri dan isi rumah ke dalam jumlah dan perlindungan daripada jatuh ke dalam kotak semburan air.

Kerja ujian selepas pendawaian di rumah kayu

Selepas pemasangan paip logam dan kotak rangkaian kuasa masa depan selesai, asasnya diukur, yang mesti menentukan kebolehpercayaan sambungan semua bahagian litar. Semua unsur struktur mestilah dihubungkan dalam satu rantaian berterusan, memberikan perlindungan di mana-mana kawasan apabila disambungkan kepada tayar yang ditandakan "PE".

Selepas selesai kerja-kerja pengesahan dan penghapusan semua kekurangan yang mungkin, kerja-kerja pemasangan kabel dijalankan. Ia tidak akan berlebihan untuk mengingatkan anda bahawa rintangan penebat setiap bahagian kabel dibuat sebelum dan selepas pemasangan. Panjang kabel mesti dipilih supaya margin panjang tertentu dibuat di setiap kotak simpang, yang mungkin diperlukan apabila menukar sambungan.

Jika panjang kabel adalah sama dengan jarak di antara kotak pemasangan, jika anda perlu menyambungkan peranti lain, beralih atau melakukan kerja lain, anda perlu menukar kabel untuk keseluruhan panjang bahagian. Prosesnya agak susah payah, dan kos kabel yang berkualiti agak tinggi.

Digunakan dalam membina rangkaian rumah kayu hanya kabel tiga teras atau lima teras dengan asas mandatori. Arus elektrik adalah sesuatu yang biasa tetapi sangat berbahaya. Operasi rangkaian tanpa asas adalah bertentangan bukan sahaja kepada peraturan keselamatan, tetapi untuk akal fahaman asas.

Jadi saya fikir begitu, kerana PUE tidak menulis dari siling dan setakat ini tiada siapa yang membatalkannya.

Betapa selamatnya pilihan ini:

Rumah kayu satu tingkat. (Tidak cant)

Pendawaian, dari perisai pembukaan ke bilik-bilik, terletak di siling, di dalam selokan,

diperbuat daripada keluli tergalvani. Chutes memperbaiki ke rangka siling.

Di bahagian bawah talang, sepanjang keseluruhannya, meletakkan dinding kering.

Wayar, bergelombang, dimasukkan ke dalam talang dan diisi dengan plaster atau beberapa penyelesaian plaster (juga di sepanjang keseluruhan panjang)

Di dalam bilik, ke bawah, wayar masuk melalui paip setengah inci.

Pipa tiub ke alur dengan kacang melalui lubang yang dibor di bahagian bawah palung.

Penjaga tidak menggunakannya. Kotak untuk suis dan soket adalah logam.

Semua wayar membawa kepada perisai dan di dalamnya untuk membuat semua pertukaran yang diperlukan.

Kawat ke soket VVGng 3x2, 5 mm2.

Wayar untuk lampu ВВГь 3х1,5 mm2.

Saluran, paip, kotak adalah berdasarkan.

Betapa selamatnya pilihan ini:

Rumah kayu satu tingkat. (Bukan cantam).

untuk kerangka terdapat norma-norma lain

SP 31-105 dan SP 31-106

Saya mengakui bahawa anda boleh menyediakan jurang, tetapi vryatli di rumah kayu anda boleh mendorong paip menegak ke dinding tanpa akibat di masa depan.

Dalam hos logam, saya mempunyai tetikus pada peregangan, syaitan tahu di mana dia memanjat, kini saya sedang menunggu ketika saya mengerang melalui korutan plastik atau tidak.

Pengedap dan pemanasan.

Masalah ini wujud, tetapi ia boleh diselesaikan.

nifiga! TERLIBAT! Pendawaian dibuat di tingkat dua di dalam paip yang ditutup dengan penebat 15 sentimeter. Paip dari atas diturunkan ke dalam kotak suis. Pada musim sejuk, apabila ia berada di atas dua puluh, ia mula menetes terlebih dahulu, kemudian hampir ke hujan. Pada minus 30 dan ke atas, dan kami mempunyai ini sangat tidak masuk akal! Siapa yang berkata di mana air tidak terkumpul atau membeku? Jadi paip bukanlah satu ubat penawar, tetapi sebaliknya provokasi!

"Untuk perlindungan tambahan untuk lengan logam yang digunakan sarung (penebat) polyvinyl chloride (PVC) oleh" NG "mempunyai sifat-sifat berikut api: rintangan haba, rintangan dawai panas, api terbuka, serta penentangan terhadap kalis pembakaran dengan lapisan tunggal dan kumpulan dalam pematuhan terhadap keperluan keselamatan kebakaran GOST R 53313.

Metallorukav RP-CP-NG terdiri daripada pita tergalvani, di sebelah luar yang polyvinylchloride lapisan (PVC) dengan terbakar rendah. Plastik tahan api dicapai melalui penggunaan bahan tambahan khas. Cakera pelindung menyediakan pemasangan kabel kabel, perlindungan dari kesan alam sekitar yang berbahaya, dengan ketara meningkatkan kekuatan MP untuk pecah dan penentangan terhadap kerosakan.

Hos logam РЗ-СЛП-GO - sama, tetapi pita itu bersalut timah

Terdapat norma, tetapi hanya ada pendapat. Adalah lebih baik untuk tidak melepaskan diri

Tetapi di Internet di laman web juga banyak ketidakkonsistenan. termasuk meletakkan dalam cengkerang bergelombang. Di laman web ini tertulis secara mendalam bahawa gasket pada permukaan mudah terbakar adalah dilarang dalam kotak plastik dan logam beralun. Pada masa yang sama di laman web lain (jika anda memerlukan pautan) diberikan video dengan pemasangan pendawaian tersembunyi di koreksi logam. Terlihat secara khusus pada PUE, dalam 7.1.38 ditulis sangat "tidak jelas" bagaimana untuk merancang. Tidak ada yang mengatakan bahawa ia dilarang untuk bekerja dalam korutan.

Saya tidak berfikir tentang pendawaian, dalam setahun, semua yang dipakai pada paip akan digantung di udara. Inilah log masuk rosette itu. Di bawah log terdapat jurang mm 5-10 dengan buih setiap tahun, dan jurang semakin banyak.

Bagaimana untuk membuat pendawaian tersembunyi di rumah kayu?

Kelebihan yang tidak dapat diungkapkan untuk memasang pendawaian tersembunyi di rumah kayu adalah:

 1. Kekurangan saluran kabel di dinding, menjejaskan kemunculan bilik dan ketara menghalang proses memohon kertas dinding.
 2. Meminimumkan risiko kerosakan mekanikal kepada kabel dan penyambungan kabel.
 3. Kemungkinan menggantikan kabel yang diletakkan di dalam paip.
 4. Tahap keselamatan kebakaran elektrik yang tinggi, dengan syarat kerja pemasangan dilaksanakan dengan sempurna menurut keperluan dokumen pengawalseliaan.

Keperluan keselamatan khas

Pemasangan tersembunyi pendawaian elektrik di rumah kayu sangat kompleks, memerlukan pematuhan ketat dengan standard keselamatan kebakaran, keperluan pemasangan elektrik dan pematuhan dengan GOST R50572 1-93. Seseorang yang tidak mempunyai pengalaman pendawaian tidak boleh cuba melakukan kerja ini dengan tangan mereka sendiri. Pemilik rumah yang mengundang pakar elektrik untuk rumah kayu pakar perlu tahu peruntukan asas mengenai kaedah pemasangan untuk mengawal prestasi kerja dan tidak boleh mengambil bahan ini sebagai arahan langkah demi langkah.

Apabila mereka bentuk skema rangkaian elektrik di rumah, penekanan utama adalah memastikan keselamatan kebakaran, walaupun ia akan menentang komponen estetika. Projek siap mesti diselaraskan dengan pakar. Gambarajah pendawaian yang tersembunyi hendaklah menyediakan lilitan minimum talian elektrik. Memandangkan kemungkinan penyalaan struktur kayu yang tinggi, pendawaian harus diletakkan sedemikian rupa sehingga seksyen kecil utama elektrik tidak bersentuhan dengan kayu. Kabel mesti diletakkan di paip keluli atau tembaga. Ia dibenarkan untuk meletakkan pendawaian elektrik di hos logam bergelombang, dan juga dalam korosi PVC, dengan syarat ia dilindungi dengan gasket plaster atau asbestos.

Diameter paip dipilih dengan mengambil kira hakikat bahawa pendawaian elektrik tersembunyi yang diletakkan di dalamnya harus menduduki 40% dari rongga dalamannya, ketebalan dindingnya harus sesuai dengan salib-saliran konduktor. Menarik saluran paip melalui paip boleh menyebabkan kerosakan mekanikal pada cengkerangnya, jadi selepas setiap operasi itu diperlukan untuk mengukur rintangan penebat. Keperluan khas dikenakan ke atas jenama kabel, shellnya mesti dibuat daripada bahan tiga lapisan yang tidak mudah terbakar, dan menandakan sampel dalam negeri mestilah mengandungi huruf "NG". Sebagai contoh, VVGng-n. Analogi import adalah kabel NYM.

Paip harus digabungkan dengan benang, kimpalan atau pematerian. Tempat-tempat laluan dalaman, serta titik pemasangan elemen pendawaian, harus dilengkapi dengan kotak logam atau gelas yang dibalut dengan asbestos dan tetap dengan plaster alabaster. Lebih terperinci bagaimana untuk melakukan pendawaian di paip, kami memberitahu dalam artikel berasingan.

Operasi yang paling sukar apabila meletakkan pendawaian elektrik tersembunyi di rumah kayu adalah pemasangan paip di dalam dinding. Proses ini agak susah payah, memerlukan ketepatan dan ketepatan yang sangat besar. Untuk menghasilkan kerja-kerja ini memerlukan kemahiran praktikal khas dan alat berteknologi tinggi khas.

Untuk pengenalan paip penebat ke dinding, penggerudian diperlukan, secara mendatar dan menegak. Lubang-lubang menegak digerudi semasa penebangan log, mendatar ketika tembok telah didirikan. Selepas paip dipasang di badan dinding kayu, wayar dimasukkan ke dalamnya, yang akan berfungsi sebagai konduktor untuk menarik wayar. Tempat penanaman dipotong dengan teliti di bawah dimensi unsur-unsur pendawaian, mereka dilengkapi dengan kotak logam penebat.

pilihan alternatif - pendawaian di pertindihan. Adakah mungkin untuk mengelakkan apa-apa proses yang memakan masa yang berkaitan dengan kadar paip di dinding? Ramai pemilik rumah dalam pertumbuhan semula tersembunyi amalan pendawaian elektrik rumah kayu lapisan daripada tampang ke loteng. keperluan keselamatan kebakaran untuk pemasangan elektrik daripada proses ini adalah sama, electrohighways loteng terlindung paip logam atau palung, tetapi hanya menuruni bukit kepada suis dan soket dibuat dengan memotong alur atau penggerudian menegak di dinding, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah:

Pilihan lain tersembunyi pendawaian dalam plaster. Anda boleh pergi dengan cara yang paling mudah dan meletakkan pendawaian antara lapisan plaster. Kaedah ini primitif dan tidak mahal, tetapi tidak begitu selamat. Plaster menyerap kelembapan secara aktif, dan juga retak dari masa ke masa, itulah sebabnya ia kehilangan sifat penebatnya.

Pakar mengesyorkan kabel NYM, yang direka di Jerman, dengan penebat tiga lapisan yang diperbuat daripada bahan tidak mudah terbakar untuk meletakkan dawai tersembunyi di atas kayu. Cangkangnya begitu kuat sehingga ia dapat diletakkan tanpa korosi PVC.

Rangkaian elektrik rumah mesti mempunyai sistem penebat jenis TN-S atau TN-C-S yang membolehkan pemasangan paip, dulang, kotak dan kotak logam.

Rumah elektrik rumah harus lebih baik dilengkapi dengan automatics pembezaan yang memberikan perlindungan terhadap arus litar pintas dan juga mempunyai fungsi RCD.

Penggunaan paip tembaga akan lebih mahal, tetapi lebih mudah untuk membengkok dan menetapkan profil yang diingini. Bergantung kepada keadaan, anda boleh menggunakan gabungan pendawaian tersembunyi dengan pendawaian terbuka.

Akhir sekali, kami mengesyorkan agar anda menyemak arahan video, yang jelas menggambarkan peraturan pemasangan, serta ralat yang tidak sepatutnya dibenarkan apabila meletakkan pendawaian elektrik di rumah yang diperbuat daripada kayu:

Sekarang anda tahu bagaimana pendawaian elektrik tersembunyi boleh dibuat di rumah kayu dengan tangan anda sendiri. Kami berharap nasihat pemasangan kami, serta peraturan dan keperluan yang disediakan, membantu anda memahami intipati karya!

Pendawaian di rumah kayu dengan tangan anda sendiri - keperluan, penyediaan projek dan arahan pemasangan langkah demi langkah

Teknologi pendawaian di rumah kayu mempunyai ciri-ciri sendiri. Bukan itu sahaja untuk menyambung ke rangkaian yang anda perlukan untuk menarik kabel dari pencawang yang terdekat, dan peletakan pendawaian di dalam premis mesti dilakukan dengan mematuhi piawaian keselamatan khas.

Apabila memasang pendawaian di rumah kayu, perhatian khusus diberikan kepada peraturan keselamatan

Kayu adalah bahan yang paling popular yang digunakan dalam pembinaan perumahan persendirian. Walaupun kelebihannya, kayu adalah bahan berbahaya dan sangat mudah terbakar.

Terlepas dari bahan - bata, blok silikat gas, konkrit, tiang api dalam keadaan kebakaran, api terbuka dibuang pada perabot dan hiasan dalaman bilik. Segala-galanya yang pertama terbakar di dalam bilik, dan selepas itu dinding beban, dinding dan bumbung mula terbakar.

Keperluan asas untuk pendawaian elektrik di bangunan yang diperbuat daripada kayu:

 • Keselamatan - pendawaian mesti dihalakan sedemikian rupa untuk meminimumkan kemungkinan terlalu panas dan penyalaan kabel, dan untuk mencegah pemindahan api terbuka ke struktur kayu bersebelahan.
 • Merekabentuk - ciri-ciri teknikal dan prestasi wayar dan komponen yang digunakan mestilah sesuai dengan beban puncak yang dikira di kawasan tertentu dalam grid kuasa. Untuk mengelakkan keratan rentas kabel pemilihan dipilih dengan margin 20-30%.
 • Kaedah meletakkan - elektrifikasi struktur kayu adalah lebih baik untuk melaksanakan kaedah terbuka. Ini membolehkan ujian periodik yang tidak terhalang dan berterusan mengenai keadaan rangkaian elektrik.

Pelanggaran peraturan keselamatan yang melampau - pemasangan kabel dengan menggunakan PVC corrugation di rumah kayu adalah dilarang

Ia tidak disyorkan untuk menjalankan pemasangan kabel kuasa dan pemasangan rangkaian elektrik tanpa pengalaman yang bersesuaian - ini perlu dikendalikan oleh pakar. Tetapi setiap pemilik rumah persendirian mesti tahu peraturan dasar elektrifikasi. Ini akan membolehkannya untuk mendiagnosis pendawaian yang sedia ada, dan juga akan memberi peluang untuk memantau kualiti kerja juruelektrik yang disewa.

Kaedah untuk pemasangan pemasangan elektrik adalah dokumen utama untuk reka bentuk pendawaian elektrik

Keperluan umum dan peraturan untuk pendawaian digambarkan dalam dokumen berikut:

 1. PUE, edisi 7 - dokumen utama yang digunakan dalam reka bentuk grid kuasa. Ia menerangkan secara terperinci pilihan konduktor, suis, automasi dan pencahayaan.
 2. SNiP 3.05-06-85 - pemasangan pendawaian elektrik di rumah lama dan baru. Kaedah dan peraturan pendawaian untuk meletakkan kabel kuasa ke ruang tamu.
 3. SNiP 31-02 - keperluan untuk pemasangan sistem bekalan kuasa di bangunan kediaman. Dokumen itu bersesuaian dengan norma dan peraturan yang diterangkan dalam PUE.

Maklumat yang terkandung di dalam sumber-sumber ini diterangkan dalam bahasa teknikal dan mungkin tidak difahami oleh seorang pakar yang tidak layak. Dalam kes kajian bebas, kami mengesyorkan agar anda bergantung kepada "Peraturan untuk pemasangan pemasangan elektrik", kerana dokumen ini dengan jelas menyatakan arti dan konsep yang diperlukan untuk memasang pendawaian di rumah persendirian.

Penyediaan projek bekalan elektrik

Satu contoh dua litar peranti rangkaian elektrik di rumah kayu

Elektrifikasi bangunan apartmen bermula dengan pembangunan projek individu. Untuk ini, adalah perlu untuk mengeluarkan permohonan di cawangan JSC "Rangkaian Elektrik Serantau" di tempat kediaman.

Selepas pertimbangan permohonan itu, pihak berkuasa akan menyediakan kontrak dan syarat-syarat teknikal yang diperlukan untuk masuk ke grid kuasa tempatan. Kemudian anda boleh mula merancang bekalan kuasa, yang dilakukan dalam urutan berikut:

 • Jumlah kuasa - berdasarkan peralatan elektrik isi rumah yang ada, jumlah penggunaan kuasa dikira dengan margin 30%.
 • Projek - dengan mengambil kira susun atur struktur kediaman, menarik gambar rajah yang menunjukkan kabel input, panel elektrik, pendawaian, cawangan, lampu, dan lain-lain.
 • Kabel keratan rentas - bagi setiap kumpulan dipilih dalam jenis elektrik dan bahagian konduktor.

Skim bekalan elektrik rumah kediaman mengikut piawaian Eropah

Apabila membuat projek, PUE harus dibimbing. Menurut dokumen ini, pendawaian diletakkan dengan tegas dalam arah menegak atau melintang. Sudut putaran optimum ialah 90 °.

Kumpulan wanita, suis dan kotak simpang mesti berada di kawasan terbuka dengan akses percuma. Biasanya, suis dipasang pada 80-150 cm dari aras lantai, dan outlet atau kumpulan outlet adalah 50-80 cm. Jumlah cawangan berbeza dari 1 hingga 6 keping. Nombor yang tepat bergantung kepada saiz bilik, tetapi tidak kurang daripada satu keping setiap 6m 2.

Apabila mereka bentuk laluan kabel yang perlu mengambil kira bahawa jarak minimum dari bukaan hendaklah tidak kurang daripada 10 cm. Jika laluan itu adalah mungkin untuk menghubungi kabel dengan unsur-unsur logam, maka penyingkiran itu dengan 15-30 cm dalam mana-mana arah.

Seksyen wayar pendawaian elektrik dengan mengambil kira kuasa keseluruhan rangkaian elektrik

Apabila merancang grid kuasa persendirian, dua jenis kabel digunakan: NYM dan VVGng. NYM jenis kabel - adalah Eropah kabel yang sesuai standard kuasa dan digunakan untuk pembinaan grid kuasa dengan voltan terkadar tidak melebihi kabel 660 V. VVGng - kabel kuasa yang terdedah menjadi double vinil bersarung bekerja dalam rangkaian dengan voltan malar tidak melebihi 1 kW.

Keratan rentas kabel untuk rangkaian elektrik ditentukan dalam "mm 2". Untuk menandakan, penanda digunakan pada penebat kabel dan ditunjukkan oleh dua digit. Nombor pertama menunjukkan bilangan wayar dalam penebat tunggal. Digit kedua adalah kawasan keratan rentas konduktor. Sebagai contoh, apabila juruelektrik mengatakan bahawa anda memerlukan kabel tembaga tiga teras dan setengah persegi, ini bermakna - kabel NYM 3x1.5 mm.

Cara paling mudah untuk menentukan keratan rentas minimum teras kabel kuasa untuk bahagian tertentu rangkaian adalah jadual khas. Kaedah ini diuji, kerana ia digunakan dalam reka bentuk grid kuasa di bangunan pangsapuri. Dengan meja untuk pemilihan keratan rentas urat, anda boleh berkenalan dengan gambar di atas.

Sebagai peraturan, untuk penyambung tembaga, kabel tembaga dengan sekatan salib 2.5-4 mm digunakan, dan untuk pencahayaan - kabel aluminium dengan seksyen salib 1.5-2.5 mm. Dalam kes rumah kayu, adalah disyorkan untuk menggunakan pendawaian tembaga sahaja, kerana ini akan memungkinkan untuk memastikan rangkaian elektrik daripada terlalu panas.

Kawat keratan rentas yang berbeza untuk pemasangan pendawaian elektrik di rumah kayu

Menurut PUE setiap bahagian grid kuasa dilengkapi dengan peranti penutupan perlindungan dan pemutus litar automatik yang direka untuk penunjuk arus yang sepadan. Untuk mengira kekuatan semasa, formula standard -I = P / U · cosφ digunakan, di mana:

 • Saya adalah kekuatan semasa;
 • P - jumlah kuasa peralatan elektrik yang disambungkan ke satu bahagian grid kuasa;
 • U adalah voltan di sesalur kuasa;
 • cosφ adalah pekali malar. Dalam rangkaian isi rumah, hampir selalu sama dengan 1.

Sebagai contoh, diperlukan untuk menentukan kekuatan semasa bagi satu bahagian rangkaian yang peralatan rumah tangga dengan jumlah kuasa sebanyak 3 kW akan disambungkan. I = 3000/220 = 13.64 A. Mengambil kira saham kecil dan pembundaran, ternyata laman web ini memerlukan RCD dan difatomat yang direka untuk arus 16A.

RCD dan pemutus litar untuk pendawaian

Untuk menentukan jenis pemutus litar adalah perlu untuk mengira kekuatan semasa minimum pada litar pintas: Sayakz = 3260 x S / L, di mana S - konduktor keratan rentas dalam mm2, L - panjang pengalir dalam meter Biasanya dalam rangkaian dengan beban campuran, yang akan dibentangkan di rumah-rumah yang paling swasta, mesin yang digunakan seperti "C" ..

Rosettes dipilih dengan mengambil kira kuasa peralatan elektrik. Biasanya, ini adalah soket dengan pembumian, diberi nilai semasa 16 A semasa. Perlu diingat bahawa jika di dalam bilik tertentu dirancang untuk menggunakan beberapa peralatan elektrik, lebih baik memasang kumpulan rosette untuk 2-3 item daripada menggunakan "tee" di masa depan.

Pemilihan kabel input dan automasi

Di sebelah kiri ialah meter elektrik, di sebelah kiri - RCD dengan kabel input utama

Pilihan kabel input dan diafi-automatik dilakukan dengan analogi dengan konduktor untuk bahagian tempatan grid kuasa. Untuk melakukan ini, anda perlu mengira beban anggaran di rangkaian dengan menjumlahkan kuasa maksimum semua peralatan elektrik yang bersambung. Kuasa peranti ditunjukkan dalam spesifikasi atau arahan operasi.

Diffusomat input dipilih dengan mengambil kira fasa rangkaian dan arus yang diberi nilai supaya pada beban puncak struktur tidak de-energize, dan hanya satu litar pecah berlaku di dalam panel elektrik.

Untuk pendawaian elektrik di rumah kayu persendirian, mesin automatik satu atau dua tiang digunakan, yang dipasang selepas meter elektrik. Untuk maklumat lanjut tentang pengiraan kekuatan semasa untuk pemilihan RCD dan difatomat, lihat bahagian sebelumnya.

Gambarajah skematik sistem bekalan kuasa fasa tunggal

Rangkaian elektrik fasa tunggal adalah cara paling biasa untuk menggerakkan rumah persendirian dan pangsapuri standard. Voltan yang diberi nilai dalam rangkaian fasa tunggal adalah 220 V dengan kekerapan 50 Hz.

Untuk kuasa struktur, kabel dua teras atau tiga teras digunakan, yang diberi makan dari pencawang tempatan ke papan suis elektrik di dalam bangunan.

Dalam kes pertama, kabel dua wayar digunakan tanpa asas. Dalam kes kedua, kabel tiga teras dengan "fasa" (L) kerja, sebaliknya "nol" (N) dan tanah perlindungan digunakan.

Pemasangan pendawaian elektrik di rumah kayu dengan tangan anda sendiri - langkah demi langkah arahan

Optimum, jika papan suis akan dipasang di dalam bilik khas dengan partition konkrit atau dinding

kaedah pendawaian di sebuah rumah kayu akan terdiri daripada beberapa peringkat: membekalkan kabel kuasa ke rumah, pemasangan suis, dulang kabel penghalaan, pemasangan suis dan soket, kenalan sambungan dan menguji operasi.

Untuk menjalankan kerja itu, perlu menyediakan gerudi elektrik dengan muncung mahkota, pemutar skru, pemutar skru pemisahan silang dan splined, pemutar skru penunjuk dan sarung tangan getah pelindung.

Memasang papan suis

Lembaga pengedaran untuk rumah peribadi pada 12-24 modul

Papan suis adalah peranti untuk memasukkan kabel kuasa dan mengedarkan tenaga elektrik yang masuk. Di dalam papan suis terdapat peralatan elektrik yang bertanggungjawab untuk sambungan, pendaftaran, keselamatan dan pengendalian sistem bekalan kuasa yang betul.

Papan suis yang sedia dibuat dari pengeluar adalah kotak plastik, logam atau gabungan dengan pintu, rel DIN, sifar dan bas tanah. Dimensi perisai dipilih mengikut bilangan modul yang digunakan. Bagi rumah kayu, terdapat perisai yang mencukupi untuk 12-15 modul.

Pemasangan perisai terdiri daripada beberapa peringkat:

 1. Papan suis dipasang di kedudukan tegak 120-150 cm di atas paras lantai. Adalah optimum jika permukaan sentuhan diperbuat daripada blok konkrit, bata atau silikat gas. Di rumah kayu lebih baik untuk memperuntukkan bilik utiliti khas di mana ia mungkin untuk melengkapkan permukaan yang sesuai.
 2. Untuk memasang perisai, anda perlu mengeluarkan panel depan dengan pintu, yang dipasang pada kait plastik atau skru kecil. Tanda ini digunakan pada permukaan dinding, dan lubang untuk palam plastik digerudi.

Contoh susun atur panel pengedaran di bangunan kediaman

Apabila menggunakan perisai pada modul 16-24, sebagai peraturan, ia mempunyai dua din-reiki. Pada panduan yang atas adalah yang terbaik untuk menetapkan mesin pembukaan, kaunter dan RCD dalam jumlah yang diperlukan.

Di bahagian bawah rel DIN akan diletakkan pemutus litar. Modul pengedaran jenis ini akan membolehkan sambungan lebih pantas dan lebih mudah. Selepas memasang semua elemen, disyorkan untuk melabel modul dengan kumpulan mereka. Urutan pemasangan perisai ditunjukkan dalam video di bawah.

Video mengenai topik: pemasangan dan susun atur papan suis

Meletakkan kabel kuasa ke bangunan kediaman melalui udara

Memasuki kabel kuasa ke dalam bangunan kediaman boleh dilakukan dengan dua cara: bawah tanah dan melalui udara. Kaedah pertama lebih dipercayai, kerana kabel perisai yang dilindungi oleh paip bergelombang akan digunakan. Dalam kes ini, pendawaian itu sendiri akan terletak di bawah lapisan bumi 30-40 cm.

Untuk meletakkan kabel, parit digali dalam 70-80 cm mendalam. Lapisan 15-20 cm pasir halus dituangkan ke bahagian bawah parit dan dibendung dengan baik. Selanjutnya, pelindung perlindungan diletakkan di atas kusyen pasir, di mana kabel perisai diluluskan. Kemudian paip bergelombang ditutup dengan pasir 10-15 cm. Pada akhirnya, paip itu dikebumikan sepenuhnya di tanah.

Menempatkan kabel kuasa ke struktur kediaman di bawah tanah

Kabel disalurkan melalui udara dalam kes di mana jarak antara rumah dan pencawang terlalu besar. Untuk ini, kabel dengan kabel sokongan digunakan, yang dirangkai di antara struktur sokongan dan kediaman. Sekiranya jarak dari pos ke rumah melebihi 20 m, sokongan pertengahan ditubuhkan di antara mereka.

Apabila kabel kuasa dimasukkan melalui tembok yang menyokong di antara muka, sarung bahan bukan mudah terbakar dipasang. Optimum, jika kabel akan diperkenalkan di kawasan berhampiran dengan papan suis.

Pemasangan suis dan soket overhead

Mengalih keluar tombol dan depan salur sebelum pemasangan

Suis dan soket di atas digunakan sama ada dengan terbuka dan dengan cara pendawaian tersembunyi. Teknologi pemasangan suis dan soket adalah sama, oleh itu, sebagai contoh, ambil proses memasang suis dari Schneider Electric.

Proses pemasangan terdiri daripada yang berikut:

 1. Perlahan-lahan mendapatkan suis butang. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil tepi kekunci dan tariknya ke arah anda.
 2. Perlahan keluarkan panel hadapan produk. Untuk melakukan ini, pasang klip plastik di pinggir suis dan keluarkan panel.

Membongkar dan memasang salur keluar dinding dengan paku-paku

Sambungan "fasa" dan "sifar" ke soket soket

Pada akhirnya, kebolehkendalian pemutus litar diperiksa dan perhimpunan terakhir dijalankan. Teknologi pemasangan salur patch adalah serupa. Sebagai peraturan, kabel tiga teras digunakan untuk menyambungkan soket, jadi apabila disambungkan, ada kabel berwarna kuning-hijau (tanah) yang disambungkan ke terminal pusat.

Menyambung wayar dan kenalan

Blok terminal dengan skru pengapit

Apabila memasang pendawaian elektrik di rumah kayu, penggunaan "twists" tidak dibenarkan. Sebaik-baiknya, jika sebahagian daripada kabel dari dia ke titik penggunaannya dibuat sekeping wayar.

Untuk melakukan ini, sebelum menandakan kabel, anda perlu memohon tanda pada permukaan dinding. Seterusnya, dengan menggunakan langkah pita, anda perlu mengukur laluan kabel dan kemudian hanya potong kabel dengan margin 20 cm.

Wago terminal pendawaian untuk sambungan pendawaian

Sekiranya sambungan kabel tidak dapat dielakkan, maka lebih baik digunakan:

 1. Blok terminal - dibahagikan kepada produk dengan skru ketat dan plat tekanan. Yang lebih optimum, kerana plat digunakan untuk menghubungi kabel dan bas tanpa merosakkan teras konduktor.
 2. Terminal musim bunga adalah cara penyambungan yang paling mudah dan paling berkesan, di mana teras itu dipegang dan menyentuh pinggan dengan klip pegas. Boleh digunakan untuk menyambung kabel aluminium dan tembaga.

Apabila memasang pendawaian di rumah kayu, kami mengesyorkan penggunaan blok terminal Wago. Produk ini mempunyai kualiti pembina yang tinggi dan mempunyai pelbagai jenis produk untuk kabel pelbagai silang yang berbeza. Untuk sambungan, cukup untuk menyambung kabel dengan 10 mm, angkat pengapit pengapit ke atas dan masukkan kabel ke lubang terminal.

Cara posting posting terbuka

Dilengkapi retro-pendawaian dengan penggunaan soket dan penebat yang diperbuat daripada seramik

Pendawaian bukaan adalah penyelesaian terbaik untuk memasang pendawaian elektrik di rumah kayu. Kaedah terbuka memasang kabel dari papan suis ke titik penggunaan telah digunakan untuk masa yang lama - sebelum kabel diletakkan pada penebat yang diperbuat daripada seramik. Oleh itu, pendawaian tidak mempunyai hubungan langsung dengan dinding kayu.

Kini teknologi ini dipanggil pendawaian retro dan digunakan di bilik di mana jumlah kuasa puncaknya agak kecil dan tidak melebihi 4 kW. Di bangunan kediaman dengan beban puncak yang tinggi, teknologi ini mempunyai banyak kekurangan dan batasan.

Pendawaian terbuka di rumah kayu tanpa penebat tambahan

Untuk peranti pendawaian terbuka, biasanya digunakan:

 1. Konduktor elektrik sehingga 6 mm2 boleh dipasang terus pada permukaan dinding. Untuk membaiki kabel, klip khas plastik tidak mudah terbakar digunakan. Apabila memilih orang kabel lebih suka memberikan produk dengan urat tembaga, yang mempunyai jari dua dan tiga jari. Apabila menggunakan kabel dengan penebat konvensional, pendawaian dilindungi oleh gasket yang tidak mudah terbakar, yang dipasang di sepanjang laluan dan menonjol dari kedua-dua belah konduktor dengan 8-10 mm.
 2. Kabel dipasang di saluran kabel polimer. Saluran kabel dipilih dengan mengambil kira keperluan hiasan dan teknikal. Terdapat produk untuk kedua-dua konduktor tunggal dan untuk sekumpulan garis selari kuasa. Saluran kabel dipasang pada skru kayu, dan untuk melindungi pendawaian, gunakan plastik atau penutup depan logam. Jika perlu, penutup boleh dengan mudah dikeluarkan.

Pendawaian terbuka di rumah kayu dengan saluran kabel

Sesetengah pemilik rumah menggunakan pendekatan gabungan. Untuk meletakkan kabel pada bahagian lurus, paip lurus lurus digunakan, dan korelasi logam digunakan sebagai elemen beralih. Pendekatan ini tidak boleh dipanggil estetik menarik, tetapi ia sangat boleh dipercayai. Semua paip logam dan unsur-unsur lain adalah tertakluk kepada sambungan mandatori ke gelung tanah untuk sebab-sebab keselamatan.

Video mengenai topik: pendawaian luar dalam saluran kabel

Pendawaian yang tersembunyi di rumah kayu

Pemasangan soket dan pendawaian tersembunyi di rumah kayu

Teknologi pendawaian tersembunyi dalam susunan perumahan swasta tidak mendapat populariti kerana banyak kerja yang perlu dilakukan dalam proses memasang kabel. Selain itu, banyak pemilik rumah tidak mahu memotong ruang dalaman, yang tidak sesuai untuk pemasangan tersembunyi.

Secara umum, pendawaian tersembunyi di rumah kayu dilakukan dengan mengambil kira keperluan berikut:

 • Pendawaian diletakkan di dalam kandang tahan api. Sebagai contoh, ia boleh menjadi paip keluli atau korekasi logam. Dalam kes ini, permukaan dalaman paip keluli mestilah tergelincir. Kabel telanjang tidak boleh diletakkan tanpa perlindungan tambahan.
 • Bahagian mendatar paip diletakkan dengan cerun untuk memastikan longkang kondensat ke bahagian bawah paip. Sekiranya perlu, lubang-lubang kecil dibor di tempat-tempat dengan pengumpulan kelembapan yang diharapkan. Bahagian Rotary paip diperbuat daripada elemen thread, yang dihubungkan dengan kimpalan atau pematerian.
 • Saluran soket untuk cawangan dan suis mesti diperbuat daripada logam dan disambungkan ke bas pembumian. Tempat di mana paip dimasukkan ke dalam balang disegel dengan selamat. Pada keluaran kabel, plag plastik khas dipasang dari paip.

Penyediaan parit dan pemasangan gelung tanah berhampiran rumah pangsapuri

Sebagai tambahan kepada bas asas di dalam kotak simpang, untuk memastikan perlindungan peralatan elektrik dan perkakas yang boleh dipercayai dengan sarung logam, litar asas lengkap diperlukan.

Untuk melakukan ini, anda perlu melakukan yang berikut:

 • Bagi litar peranti memerlukan tiga tetulang rod seksyen 30 dan panjang kira-kira 3 m. Di bawah gelung parit digali dalam bentuk segi tiga bersisi 1-1,5 mendalam m. Pit 30-50 cm. Rods tersumbat injap di sudut-sudut parit.

Lokasi pengkabelan pendawaian ke gelung tanah luaran

Di kawasan yang berhampiran dengan rumah ke sudut dikimpal panjang rebar rod 50-70 cm. Ideal, jika injap selepas mengisi tanah akan melekat keluar dari tanah 20-30 cm. Kabel tembaga Tetap keratan rentas 2,5-4 mm pada akhir rod, yang diletakkan dalam kotak simpang dan disambungkan ke RCD tersebut.

Penggunaan penyekat plastik dan peralihan PVC - dua kesilapan yang paling biasa apabila memasang pendawaian di rumah kayu

Menurut statistik, penyebab kebanyakan kebakaran di rumah kayu adalah pelanggaran yang dilakukan semasa pemasangan dan pengendalian pendawaian elektrik. Antara kesilapan utama boleh dikenalpasti seperti berikut:

 • Pendawaian yang tersembunyi di bawah siling - meletakkan kabel tanpa penebat tambahan dalam interfloor yang bertindih di kawasan berhampiran permukaan kayu. Jika bahagian silang kabel tidak dipilih dengan betul, ia akan membawa kepada kepanasan yang terlalu panas dan terbakar, yang dalam kes ini penuh dengan api.
 • Kabel meletakkan di bawah papan bas - ruang kecil dan hubungan kabel dengan papan skirting kayu atau plastik boleh menyebabkan ia terlalu panas. Kabel boleh diletakkan di bawah papan bas, tetapi ia harus menjadi reka bentuk khas dengan jurang 10-15 mm.
 • Penggunaan paip PVC beralun - apabila memasang pendawaian di rumah kayu, anda harus berhenti menggunakan paip PVC bergelombang. Mereka perlu diganti dengan saluran kabel percuma atau logam beralun.
 • Meletakkan kabel dalam penalti tanpa penebat - dengan kaedah pemasangan tersembunyi, penggunaan penalti yang telah disediakan sebelumnya dibenarkan. Tetapi kabel mesti diletakkan dalam paip logam atau paip keluli.

Sebagai kotak untuk soket dan suis, hanya produk logam yang mesti digunakan, yang boleh dihubungkan dengan paip penebat. Kotak plastik tidak memberikan perlindungan yang mencukupi terhadap terlalu panas dan boleh menyebabkan kebakaran menyebar sekiranya berlaku kebakaran di pendawaian.

Memeterai dengan multimeter

Untuk ujian pendawaian elektrik, instrumen elektrik yang tepat digunakan, diperakui untuk digunakan dalam keadaan makmal elektrik. Semasa ujian, kerja-kerja berikut dijalankan:

 • pemeriksaan visual;
 • Mengukur rintangan pada salutan penebat kabel;
 • Pengukuran rintangan pada gelung tanah;
 • operasi betul litar fasa-sifar;
 • Ujian RCD dan automasi;
 • pengukuran pada alat ukur.

Ujian dan pentauliahan grid kuasa dijalankan oleh badan pentadbir, yang mana permohonan untuk penginstalan rumah dikemukakan. Setelah selesai pemeriksaan, pakar menegaskan operasi yang betul dari pendawaian di semua kawasan. Ini memberi jaminan bahawa pakar-pakar telah melakukan kerja mereka secara kualitatif, dan pengguna boleh menggunakan grid kuasa tanpa rasa takut untuk memanjakan peralatan atau menyebabkan kemudaratan kepada kesihatan mereka.

Video mengenai topik: pemasangan pendawaian tersembunyi di rumah kayu

Elektrifikasi rumah kayu adalah proses yang rumit dan memakan masa, yang memerlukan pelawat mempunyai kelayakan dan pengalaman yang tepat. Jika anda memutuskan untuk melakukan kerja-kerja ini sendiri, maka timbangkan kebaikan dan keburukan. Malah ketinggalan kecil dalam teknologi boleh membawa kepada akibat yang serius.

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1

echo adrotate_group (27, 0, 0, 0); Selamat siang. Automasi dandang AOGV 11 tidak stabil.

echo adrotate_group (27, 0, 0, 0); Hello. Tahun ini kami berpindah ke negara ini.

echo adrotate_group (27, 0, 0, 0); Hello. Pada hari yang lain saya mendapati beberapa cedera di atas bumbung.

Ensiklopedia internet mengenai membina komunikasi

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 3