Mesin cuci Pressostat bagaimana untuk memeriksa

Bagaimana untuk memeriksa suis tekanan mesin basuh

Pressostat adalah komponen mesin basuh, tugas utamanya adalah untuk mengawal tahap pengisian air di mesin basuh. Suis tekanan dalam arahan perkhidmatan untuk mesin basuh dan dalam skema ditetapkan sebagai suis paras air. "

Apabila ia pecah mesin basuh sepenuhnya gagal, kerana fungsi pemantauan paras air adalah salah satu utama semasa program mesin basuh mana-mana.

Faktor pertama yang tidak langsung dari kecacatan tekanan adalah pelanggaran proses berputar dan kehilangan kawalan ke atas paras air (terlalu banyak atau terlalu sedikit air). Sekiranya anda ingin mengganti suis tekanan, maka perlu mengambilnya dari pengilang yang mana anda mempunyai mesin basuh, jika tidak, mungkin terdapat ketidakkonsistenan.

Terdapat beberapa jenis suis paras air yang bergantung kepada tahap tekanan. Jenis geganti yang paling biasa ialah relay tiga pin yang berfungsi pada pensuisan. Relay dua bilik kurang biasa.

Prinsip pressostat dalam mesin basuh adalah seperti berikut. Apabila sebarang mod pencucian diaktifkan, air memasuki tangki, yang melalui injap dan penapis, dan kemudian memasuki injap pengisian elektronik. Dari injap ini, isyarat kepada suis tekanan padam. Selepas air mencapai ambang yang diperlukan, relay akan mematikan bekalan air.

Pembaikan suis tekanan tidak praktikal, oleh itu, sekiranya berlaku kecacatan, relay mesti diganti.

Tetapi kadang-kadang tidak perlu menukar sepenuhnya suis tekanan: sering musim bunga dilemahkan, yang sangat mudah untuk kembali ke keadaan kerja dengan bantuan skru penyesuaian.

Untuk memeriksa suis tekanan, cabut hos tekanan. Untuk melakukan ini, cabut mesin basuh dari sesalur kuasa dan putarnya supaya terdapat akses biasa ke penutup belakangnya. Cabut dan keluarkan skru. Seketika melihat suis tekanan dan hapuskan hos dengan berhati-hati.

Dan di tempatnya, pasangkan sekeping silikon atau hos getah. Perlahan-lahan tiup, tetapi tidak terlalu banyak, jika tidak, anda boleh merosakkan suis tekanan. Apabila kenalan diaktifkan, klik mesti didengar dengan jelas. Jika mesin basuh anda mengawal satu tahap air - anda akan mendengar satu klik, jika dua tahap - dua klik, dengan fungsi mod ekonomi - tiga klik.

Periksa paip tekanan untuk retak. Sekiranya terdapat kecacatan, gantikannya. Baik periksa membran suis paras air jika permukaan menjadi berliang, maka anda perlu mengubahnya. Periksa kenalan sensor. Sekiranya kotor, bersihkannya, dan jika lebih baik memasang suis tekanan baru.

Mesin basuh Pressostat: segala-galanya mengenai sensor paras air

Kebanyakan pengguna mesin basuh tidak berminat dengan peranti peranti dan bahagian-bahagian di dalamnya. Apabila mesin, sama ada Bosch, LG atau Ardo, gagal, mereka panggil ahli sihir untuk penyelesaian masalah yang cepat. Jika, atas sebab apa pun, pemilik stylalka mahu memperbaikinya sendiri, dia perlu memahami prinsip-prinsip peranti itu terlebih dahulu.

Dalam banyak kes, kerosakan mungkin berkaitan dengan suis tekanan, jadi untuk membaiki diri, penting untuk mengetahui jenis bahagian itu, kegagalan kegagalannya dan sama ada ia boleh dibaiki.

detail seperti suis tekanan di mana-mana mesin basuh, sama ada ia adalah peralatan jenama Electrolux, Samsung, Indesit, Zanussi, Ariston, gula-gula, atau mana-mana pengilang lain. Fungsi utama elemen ini dalam mesin basuh ialah untuk menentukan kehadiran air dalam tangki dan tahapnya. Itulah sebabnya nama umum yang kedua untuk perincian sedemikian adalah "sensor paras air".

Dalam ketiadaan suis tekanan, modul kawalan peranti tidak dapat menentukan sama ada air sedang dipam ke dalam tangki dan berapa banyak ia sudah berada di dalam mesin. Di samping itu, program yang berbeza memerlukan jumlah air yang berbeza, yang juga perlu dikawal oleh suis tekanan.

Sensor itu sendiri adalah sekeping plastik yang dibulatkan, yang mana kabelnya disambungkan. Juga, tiub tekanan dari kapal tekanan mendekati tolok tekanan.

Prinsip suis tekanan adalah bahawa selepas air dikumpulkan dalam tangki ini, tekanan meningkat, yang merupakan rangsangan untuk menutup atau membuka hubungan di relay.

Untuk operasi sensor tahap yang betul, ia perlu ditubuhkan, tetapi ini bukan tanggungjawab pemilik mesin basuh, tetapi pengeluar, kerana pelarasan dilakukan dan diperiksa di tapak pengeluaran. Walau bagaimanapun, terdapat situasi apabila pemilik peralatan mahu mengubah tetapan suis tekanan. Ini boleh dilakukan dengan memutarkan skru penyesuaian yang disediakan di bahagian ini.

Faktor apa yang boleh menunjukkan pecahan?

Fakta bahawa kerosakan mesin basuh boleh disebabkan oleh masalah dengan suis tekanan, menunjukkan tanda-tanda sedemikian:

  • Air tidak masuk ke dalam tangki, tetapi mesin mula mencuci. Akibat keadaan ini biasanya terbakar dalam pemanas, kerana pemanas mesti berfungsi di dalam air.
  • Airnya tidak cukup dalam tangki.
  • Mesin itu penuh dengan air.
  • Pembasuhan sudah selesai, dan air masih dalam tangki, jadi selepas memerah anda mengeluarkan cucian basah dari mesin.
  • Kitaran bilas tidak dihidupkan.
  • Anda mencium pembakaran yang berasal dari tangki.

Jika anda mengesyaki bahawa sensor paras air tidak berfungsi, jangan tergesa-gesa segera ke yang baru. Pertama, pastikan sama ada suis tekanan rosak. Untuk melakukan ini, keluarkan bahagian dari mesin, sebelum ini terputus dari rangkaian. Biasanya sensor ini terletak di dinding sisi peranti lebih dekat ke bahagian atasnya. Oleh itu tindakan pertama anda adalah untuk melepaskan penutup atas.

Cabut baut yang memegangnya, luncurkan penutup dari anda dan keluarkannya. Gunung sensor menggunakan 1-2 bolt, yang mana anda perlu membuka skru. Ia juga perlu untuk melepaskan kenalan dan hos dari pressostat dengan melepaskan pengapit menggunakan tang.

Selepas itu, periksa sensor dengan menggunakan hos kira-kira 10 sentimeter panjang, diameternya harus sama seperti tiub yang dikeluarkan dari pressostat. Letakkan satu hujung hos ini pada pemasangan masuk, dan dalam pukulan kedua, gunakan suis tekanan ke telinga anda. Anda perlu mendengar beberapa klik (satu hingga tiga bergantung pada mesin basuh anda) yang menunjukkan prestasi sensor. Jika senyap ada di dalam pressostat, maka ia tidak berfungsi.

Juga untuk ujian, anda boleh menggunakan multimeter untuk mengukur kekonduksian. Dengan pressostat yang boleh digunakan, ia akan berubah dengan peningkatan tekanan udara.

Secara visual, anda dapat melihat proses memeriksa suis tekanan untuk kecekapan dalam video seterusnya.

Setelah dikeluarkan pressostat dari mesin basuh, pertama sekali perlu dilihat, sama ada sensor itu rosak, dan juga untuk menilai integriti hos. Di samping itu, adalah penting untuk memeriksa sama ada terdapat penyumbatan di dalam tiub. Gantikan tiub yang rosak dengan yang baru, dan jika ia tersumbat, ia mesti dibersihkan. Kemudian periksa kenalan suis tekanan dan, jika perlu, bersihkannya.

Jika anda yakin bahawa sensor tahap benar-benar rosak, ia perlu diganti dengan bahagian baru. Anda boleh membeli pressostat baru di kedai biasa dan di Internet. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu tahu jenama dan model mesin basuh atau melihat nombor pressostat anda yang tidak berfungsi.

Ia agak mudah untuk memasang sensor baru. Pertama, tiub diletakkan di atasnya, maka kenalan disambungkan, selepas itu suis tekanan dipasang di tempatnya di mesin basuh. Seterusnya, ia hanya kekal untuk memulakan peranti dan semak jika sensor baru berfungsi.

Butiran lanjut mengenai kerja pressostat boleh didapati dalam video ini:

Kuku cecair untuk jubin seramik

Tubadzin Tiles

Semua hak terpelihara, 12+

Menyalin bahan tapak adalah mungkin jika anda mempunyai pautan aktif ke laman web kami.

Bagaimana saya memeriksa sensor paras air di mesin basuh?

Setiap keluarga moden di rumah mereka mempunyai pembantu yang sangat diperlukan, sebagai mesin basuh. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, sebarang teknik boleh gagal, yang sangat mengecewakan. Terutama apabila tidak banyak wang untuk membeli pengganti. Sebab-sebab pecahan perkakas rumah sedemikian boleh cukup banyak.

Pakar perhatikan bahawa salah satu masalah yang paling biasa ialah pecahan sensor paras air di mesin basuh. Ia dipanggil suis tekanan. Ini adalah perincian yang bertanggungjawab untuk memastikan bahawa air dalam mesin dibekalkan dengan jumlah air yang diperlukan.

Maklumat apa yang perlu anda ketahui tentang suis tahap apabila terdapat masalah dengan jumlah air dalam tangki, supaya mesin basuh berhenti bekerja? Bagaimana untuk memeriksa sensor paras air dan adakah terdapat kemungkinan bahawa anda boleh memperbaikinya? Mengenai ini dan bercakap.

Apakah tekanan dan bagaimana rupanya?

Secara visual, ia mungkin kelihatan seperti fungsi penting semata-mata tidak dapat dilakukan dengan mengorbankan objek pusingan kecil itu. Dua wayar disambungkan kepadanya, yang berkomunikasi dengan tangki mesin basuh. Ini adalah cara cecair diisi semula dengan tangki utama.

Apabila air memasuki tangki melalui wayar, pressostat menerima tekanan yang sepadan dengan paras air. Apabila volum yang diperlukan didail, isyarat tertentu akan dihantar secara automatik, dengan mana pagar berhenti. Model moden mesin basuh dapat memperoleh cecair dengan jumlah dobi yang dimuatkan. Fungsi penting ini menyimpan banyak penggunaan air sejuk dan elektrik, yang dibelanjakan untuk memanasinya.

Bagaimana untuk memahami bahawa suis tekanan rosak?

Sebagaimana telah diperhatikan, mana-mana model moden mesin basuh dilengkapi dengan suis tekanan. Disebabkan oleh mekanisme ini, bergantung kepada pilihan jadual pencucian dan berat item yang akan dimuatkan, jumlah cecair yang diperlukan dikira. Sekiranya sensor paras air di mesin basuh tidak dapat digunakan, maka operasi unit itu sendiri dilanggar.

Bukan rahsia lagi bahawa bagi setiap mod yang digunakan, jumlah cecair yang berbeza diperlukan. Ia tidak selalu mudah difahami bahawa sensor paras air di dalam mesin basuh tidak dapat dipastikan. Tanda-tanda utama yang mungkin menunjukkan bahawa pembaikan atau penggantian suis tekanan diperlukan seperti berikut:

  1. Jumlah air yang diperlukan tidak lagi dikawal oleh sensor. Iaitu, tangki boleh menerima terlalu banyak cecair, atau sebaliknya, sangat sedikit.
  2. Jika selepas pelaksanaan penuh program, yang termasuk kitaran putaran, atau selepas menggunakan mod "Spin 9raquo; pakaian dibiarkan sangat lembab. Sudah tentu, keadaan perkara ini boleh dijelaskan dengan bilangan lilitan yang ditetapkan oleh program. Tetapi jika air mengalir selepas mencuci pakaian, ini adalah tanda pertama bahawa sensor paras air di mesin basuh tidak berfungsi.
  3. Selepas mencuci, air tidak akan berhenti sehingga akhirnya.
  4. Walaupun fungsi bilas dihidupkan, mesin basuh tidak.

Menyesuaikan sensor tahap air mesin basuh

Ia dijalankan kerana skru periferal dan pusat. Sebagai peraturan, semua tetapan untuk mod pembasuhan tertentu dibuat apabila memasang produk oleh pakar di kilang. Di samping itu, kedudukan skru itu semestinya ditandai dengan penanda atau cat yang terang.

Ia tidak disyorkan untuk mengubah pelarasan anda sendiri, kerana jika anda membuat kesilapan, ia boleh menyebabkan kerosakan pada keseluruhan peranti. Mod pencuci tertentu mungkin berhenti bekerja. Di samping itu, tahap pengisian tangki akan tidak betul.

Adakah mungkin untuk memperbaiki suis tekanan sendiri?

Bagi kerja pembaikan sensor air itu sendiri, tidak mungkin anda akan menguruskan tanpa bantuan pakar. Pertama sekali, adalah penting untuk mengetahui sama ada ia masuk akal untuk membaikinya. Lagipun, membeli pressostat baru jauh lebih murah daripada membaiki bahagian lama.

Tetapi apa-apa ramalan boleh dibuat hanya selepas menentukan betapa seriusnya kerosakan. Sekiranya seseorang tidak mempunyai pengetahuan teknikal dalam perkara ini, adalah lebih baik untuk tidak membaiki sensor tahap air mesin pencuci sendiri.

Bagaimanakah saya menggantikan sensor air?

Sebelum pergi ke kedai, yang menjual aksesori untuk perkakas rumah, ia bernilai menulis semula nama dan model mesin basuh. Pilihan paling selamat adalah untuk membeli pressostat di kedai khusus. Atau anda boleh menghubungi pusat khidmat pengilang secara langsung, yang akan memberi anda lebih banyak jaminan tentang pilihan yang tepat.

Dengan sendirinya, menggantikan sensor paras air di mesin basuh tidak memerlukan kemahiran atau pengetahuan khusus. Oleh itu, adalah mungkin untuk melaksanakannya sendiri. Jika "master9raquo; Buat pertama kalinya, pembaikan peralatan seperti ini dibuat, adalah baik untuk mengambil gambar awal bagaimana bahagian itu dilampirkan.

Untuk memulakannya adalah perlu untuk mencabut sensor paras air lama di mesin basuh dari semua wayar dan kenalan. Kemudian letakkan suis tekanan baru dengan menggantikan model lama. Selepas itu, kita mula secara beransur-ansur melampirkannya ke hos, kemudian - ke kenalan. Selepas berjaya menyelesaikan keseluruhan proses, kami mengembalikan kes itu ke tempat itu, kami cuba menghidupkan mesin cuci terbiar.

Pressostat adalah bahagian yang sangat diperlukan dalam mesin basuh, kerana tanpa juruteknik itu, tidak dapat melakukan beberapa fungsi yang ditetapkan kepadanya. Dalam kes ini, pelayan wanita akan menambah masalah. Dia juga perlu kembali ke cara lama pakaian pengeringan.

Akhir sekali, perlu diperhatikan bahawa setiap pengeluar mempunyai sistem skru, injap dan wayar sendiri. Oleh itu, apabila menggantikan pressostat, anda tidak boleh membelinya dari pengeluar lain, kerana ia bukan sahaja tidak sesuai dengan model yang sedia ada, tetapi juga menyebabkan kerosakan selanjutnya dalam mesin basuh.

Sebagai contoh, jika pengilang adalah syarikat terkenal Bosh, maka anda harus menghubungi pusat servis syarikat ini. Apabila menentukan model mesin basuh, perunding akan dapat memilih sensor air yang sesuai dengan diri mereka sendiri. Satu-satunya perkara jika tempoh jaminan telah tamat tempoh, pressostat baru perlu dibayar secara berasingan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 − 62 =