Mesin pelet

Kami membuat mesin untuk pelet dengan tangan kita sendiri

Hello dear pembaca dan pelanggan blog, di telefon, Andrei Noak! Hari ini saya akan memberitahu anda cara membuat kilang pelet sendiri. Kami akan mempertimbangkan pengeluaran peralatan kecil dengan output sejam kira-kira 400 kg pelet siap. Mesin sedemikian sempurna untuk rumah atau pengeluaran kecil.

Jika anda mempunyai cip sudah kering, dan peralatan untuk pengeringan cip, penghancur tukul dan banyak banyak bahan-bahan mentah, ia adalah masa untuk mencerminkan pada mesin mereka atau kerana ia sering dipanggil granulator.

Sudah tentu lebih baik untuk membelinya, membeli perhimpunan itu mempunyai kelebihannya:

 • Mengenai peralatan berkualiti tinggi yang dibeli dengan ketepatan teknologi yang lebih tepat, dan dengan itu sumber kerja akan lebih tinggi;
 • Tidak semestinya, tetapi pada peralatan yang dibeli di pintu keluar dari nod tertentu, anda boleh dengan cepat memesan bahagian ganti;
 • Jika anda tidak tahu sesuatu yang anda boleh mencari di forum pada maklumat yang berguna Internet mengenai jenis pelet, atau dalam kes yang teruk, hubungi pengilang untuk maklumat.

Anda boleh membeli granulator kapasiti kecil di sini.

Kami buat di rumah

Tetapi jika tidak ada peluang seperti itu, tetapi keinginan untuk mempunyai yang besar - maka anda boleh membuat sampel anda sendiri, yang akan mempunyai kelebihan berikut:

 1. Anda boleh membuatnya dengan prestasi yang anda mahu;
 2. Anda boleh dengan mudah merekabentuknya untuk diri sendiri, memandangkan kehendak anda untuk lokasi, saiz;
 3. Selepas pembuatan, anda akan mengetahui peralatan dari A hingga Z, semua sisi yang lemah dan kuat, ini akan memudahkan operasinya;
 4. Anda boleh membuat kebanyakan alat ganti di atasnya, secara berasingan daripada pembekal.

Kemahiran apa yang diperlukan untuk mengumpulnya:

 • Tukang kunci, anda harus berpengalaman dalam paip, atau dalam keadaan kecemasan, hubungi bantuan tukang kunci yang baik;
 • Kemahiran gas dan pengimpal elektrik;
 • Menghidupkan kemahiran.

Apa yang anda perlu buat:

 1. Mesin kimpalan dengan lebih daripada satu ikatan elektrod;
 2. Pemotong dengan botol propana dan oksigen (tidak semestinya, tetapi wajar, jadi anda memendekkan masa untuk beberapa operasi);
 3. Larik;
 4. Penggerudian mesin stesen;
 5. Bor 6, 8 atau 10 mm, bergantung kepada diameter pelet yang anda mahu terima;
 6. Logam lembaran dari tebal 40 mm;
 7. Logam, lebih baik jika anda mempunyai akses kepada timbunan sekerap tua dan besar;
 8. Paip untuk badan granulator, ketebalan logam boleh dari 3 mm, diameter dari 50 cm, bergantung pada keinginan anda. Paip sedemikian boleh didapati di rumah-rumah dandang lama, yang digunakan sebagai cerobong;
 9. Galas;
 10. Motor elektrik, untuk granulator 400 kg / jam, enjin 1500 rpm dan 22 kW kuasa akan sesuai dengan kami;
 11. Pengurang cacing;
 12. Pulleys atau logam untuk membuatnya;
 13. Anda memerlukan rangkaian untuk menyambung dan mengendalikan mesin 380 volt.

Arahan langkah demi langkah untuk membuat granulator dengan tangan anda sendiri:

 • Perkara pertama yang perlu kita mulakan adalah pembuatan kes itu, untuk ini kami menggunakan paip kami;
 • Seterusnya kita buat matriks;
 • Kami membuat lubang pendaratan dan menyesuaikan matriks;
 • Buat lubang pengecasan dan lubang keluar pelet yang telah siap
 • Arahkan batang, pasangkannya ke cacing agar sesuai dengan penggelek ke atasnya;
 • Kami membuat penggelek dan pukulan, kami mengumpul semua dalam satu simpulan. Konsep pukulan di sini bermakna hanya satu batang biasa untuk menghubungkan penggelek, dan di tengah-tengah lubangnya untuk menyambung dengan aci dari pengurang cacing;
 • Kami membuat partition antara mekanisme cacing dan pelabuhan pelepasan, kami melampirkan bilah ke aci untuk memunggah butiran;
 • Kami membaiki cacing;
 • Kami membuat pad untuk motor elektrik.

Seperti yang saya katakan, untuk badan, kami akan menggunakan paip berdinding tebal biasa dengan diameter 50 cm, jika apa-apa paip anda tidak dapat mencari, anda juga boleh menggunakan paip yang lebih kecil, tetapi prestasi akan menjadi rendah.

Ketinggian perumahan perlu kira-kira 70 cm. Di suatu tempat di tengah-tengah melakukan lubang pemasangan oleh matriks yang dikimpal kepada ketebalan logam bulatan kimpalan 2-3 cm dan ketinggian 3-4cm, dan kemudian makan melaluinya pada pelarik dalam bulatan, membuat pendaratan yang lebih tepat . Di alur, perlu mengikat paip dengan cara yang tidak ada pemukulan, kerana matriks harus berserenjang dengan penggelek.

Di bahagian bawah, kami akan memasukkan kotak gear cacing kami, supaya anda dapat dengan serta-merta menandai dan menyediakan lubang yang diperlukan.

Di bahagian atas badan kita akan mempunyai beban, dan di bawah matriks kita akan memunggah pelet. Di suatu tempat pada jarak 15 cm dari bahagian bawah matriks, kita akan mempunyai platform yang memisahkan petak untuk memunggah pelet dan mekanisme cacing. Di tempat ini kita perlu membuat vestibule, mungkin dari ketebalan besi biasa 3-5 mm.

1

Untuk melakukan ini, sudah cukup untuk memotongnya dengan bulgarian atau pemotong. Lingkaran dipotong dengan menggunakan badan kami untuk lembaran besi dan memintas kapur.

Pemisahan harus mempunyai lubang di tengah, untuk melepaskan batang dari cacing ke penggelek. Tugasnya adalah untuk mencegah pelet dari jatuh ke dalam kotak gear cacing. Di tempat yang sama, menetas dibuat untuk memunggah pelet yang telah siap.

Matriks boleh diperbuat daripada logam lembaran dengan ketebalan 4 cm. Untuk melakukan ini, mula-mula memotong diameter anggaran bulatan logam lembaran. Kemudian logam ini perlu diproses pada mesin pelarik supaya ia masuk dengan ketat.

Selepas pemasangan matriks, ia perlu menggerudi lubang dengan diameter yang diperlukan. Ada kemungkinan, apabila membeli besi, untuk memberikan beberapa matriks diameter yang berbeza, tetapi hanya selepas mesin berfungsi dengan baik. Ini akan membolehkan matriks seterusnya mengambil kira kesilapan yang anda buat apabila membuat salinan pertama.

Untuk memudahkan proses penggerudian, anda boleh menarik lubang di komputer dan menggerudi secara langsung melalui mereka.

Perlu diingatkan bahawa lubang-lubang itu harus terhuyung-huyung dan zon mati tidak boleh dibentuk. Ini akan meningkatkan produktiviti akhbar sebanyak 15-20%. Jarak antara lubang-lubang dalam norma hendaklah kira-kira 3 mm.

Cara yang agak mudah dan moden untuk membuat matriks ialah penggunaan alat mesin CNC untuk logam. Dilukis dalam lukisan program, dan mesin dengan laser memotong gambar yang anda perlukan.

Jangan lupa - selepas mencair semula, anda perlu membuat matriks countersink.

 • Pada kotak gear cacing, anda mesti memasang aci dan sambungkannya ke aci roller. Kita perlu membaiki batang sedemikian. Sambungan aci mesti sentiasa melalui pin cotter supaya batang tidak menghasilkan pukulan beroperasi. Pada aci, perlu membuat peralihan dari diameter yang lebih besar ke yang lebih kecil. Ini dilakukan untuk meletakkan pencuci pada peralihan ini dan menyesuaikan jurang antara matriks dan penggelek;
 • Anda perlu memotong penggelek;
 • Kami mengisar punch.

Selepas mengisar penggelek pada mereka, anda boleh memotong jalur Bulgaria biasa. Galas diletakkan di punch dan kemudian rollers. Seluruh perhimpunan dipasang.

Langkah seterusnya ialah memasang peti gear cacing ke perumahan. Semua pengikat yang paling baik dilakukan pada bolt dan penggunaan minimum mesin kimpalan.

Potong pad di bawah motor elektrik, pasang dan sambungkannya dengan kendi dengan pengurang cacing. Output wayar dan, jika perlu, sambungkan enjin, kami membuat butang untuk mematikan mesin.

Kami menghasilkan pemasangan akhir granulator dan pentauliahannya.

Seperti yang saya katakan sebelumnya, saya boleh membantu dengan pemilihan peralatan untuk pengeluaran pelet, mencari mesin dan garisan yang digunakan. Menyediakan perkhidmatan maklumat mengenai teknologi pengeluaran. Baru-baru ini saya menulis buku baru saya mengenai pengeluaran pelet bahan bakar, lebih lanjut mengenainya di bahagian "BUKU AKU".

Dengan anda adalah Andrei Noak, nasib baik dan jumpa lagi!

Cara membuat pelet kayu di rumah

Pelet bahan api ditekan pembaziran pemprosesan kayu dan produk pertanian tanaman. Pada masa ini mereka adalah bahan api pepejal yang ideal, memberikan haba maksimum dari satu unit isipadu dan membolehkan untuk mengautomasikan proses pembakaran. Terdapat pelet kayu dan kelebihan lain berbanding arang batu dan kayu, menyebabkan kepentingan pengguna yang besar. Kami mencadangkan untuk memahami apa yang mereka baik dan sama ada ia boleh menghasilkan pelet dengan tangan pada mesin yang dibuat di rumah.

Teknologi pembuatan industri

Segera memberi jawapan kepada soalan terbakar kedua: hasil pembuatan kraftangan dapat, tetapi sangat sukar. Hakikat bahawa pelet pepejal 6-10 mm dan 30 mm panjang telah disediakan dengan menekan di bawah tekanan tinggi tanpa menggunakan pengikat (pelekat) bahan tambahan. Proses ini dipanggil granulation, dan mesin khas yang digunakan di kilang dipanggil granulators.

Kos peranti sedemikian agak tinggi, dan sebenarnya mereka hanya sebahagian daripada barisan pengeluaran. Tetapi mari kita bercakap tentang segala-galanya dalam rangka. Oleh itu, bagi pengeluaran pelet bahan mentah yang berikut digunakan:

 • pelbagai sisa kayu - kerepek, habuk papan, humpback dan sebagainya;
 • batang bijirin dan tanaman lain - jerami;
 • soba benih sekam, bunga matahari, gandum;
 • gambut.

Bantuan. Granit yang paling kualitatif "putih" yang digambarkan dalam foto itu diperbuat daripada kayu birch, konifer dan lain-lain jenis kayu. Di tempat kedua - produk jerami, dan di kedua - agropelet murah dari sekam dari pelbagai budaya.

Di kilang, pengeluaran pelet kelihatan seperti ini:

 1. Bahan mentah utama dihantar ke penghancur, di mana ia diproses menjadi pecahan halus.
 2. Peringkat seterusnya adalah pengeringan. Zarah bahan mentah dibawa ke kelembapan sebanyak 10% dalam drum atau pengering aerodinamik.
 3. Tahap utama proses teknologi adalah granulasi. Campuran dikukus dan diekstrusi melalui pelbagai lubang yang dikalibrasi pada tekanan kira-kira 300 Atm.
 4. Pelet bahan api yang dihasilkan disejukkan dan dihantar ke beg dalam beg atau kereta khas (bergantung kepada perintah dan kaedah penyerahan).

Seperti yang telah disebutkan di atas, pengikat dalam bahan mentah tidak ditambah. Zarah melekat bersama dalam satu jisim kerana gam semulajadi - lignin, yang dilepaskan apabila bahan sangat mampat. Hasilnya adalah bahan api yang sangat berkesan untuk dandang dengan pemindahan haba 4,5-5 kW hingga 1 kg, kandungan lembapan di bawah 8% dan kandungan abu maksimum 4%.

Nota: Baki abu apabila pelet putih berkualiti tinggi dibakar tidak melebihi 0.5%. Ini bermakna bahawa jumlah sisa dari 1 tan pelet tersebut hanya 5 kg, dan relau dan penukar haba dandang hampir tidak dilindungi dengan jelaga.

Jadi lihat agropelletov

Kelebihan granul sebelum kayu api

Di bahagian sebelumnya, kami mengenal pasti beberapa kelebihan pelet. Kini kami menawarkan untuk menyerlahkan semua kelebihan mereka berbanding bahan api pepejal murah - kayu api:

 • kerana kepadatan tinggi dan kelembapan yang rendah, haba spesifik pembakaran pelet mencapai 5 kW / kg, manakala kayu kering akan memberikan maksimum 4.5 kW;
 • Atas sebab yang sama, kecekapan dandang pemanasan pelet adalah 80-85% berbanding 75% untuk dandang pembakaran kayu tradisional;
 • struktur halus dan kekuatan granul membolehkan mengautomasikan proses bekalan bahan bakar dan kawalan pembakaran;
 • Oleh kerana pengeluar tidak menggunakan bahan tambahan kimia untuk membuat granul, bahan bakar untuk ekologi tidak kalah dengan kayu;
 • kandungan abu yang rendah (dalam produk kayu - 0,5-1%, dalam agropelet - sehingga 4%) membolehkan penambahan selang antara penjana haba hingga 7 hari.

Satu perkara penting. Pokok itu mengeringkan kandungan lembapan sebanyak 15% selama 2 tahun, jadi pemilik rumah jarang kering dan membakar kayu yang baru dicincang. Pemindahan haba sebenar dalam kes ini ialah 2-2.5 kW / kg, diperbetulkan untuk kecekapan dandang. Berapa banyak abu dan jelaga terbentuk pada masa yang sama, mudah untuk ditentukan oleh pembersihan harian unit.

Kelemahan pelet juga. Kos bahan api 2.5-3 kali lebih mahal daripada kayu bakar baru yang dicincang, harga generator haba automatik adalah lebih tinggi daripada dandang TT konvensional. Bahagian singa dari kos ini jatuh pada unit pembakar pelet dan unit kawalan elektronik.

Anda perlu membeli pelet dalam beg tertutup atau menguruskan tempat simpanan kering di rumah, sebagai contoh, bekas yang tertutup. Tidak seperti kayu, granul yang telah tepu dengan kelembapan hanya hancur menjadi habuk dan tidak sesuai digunakan lagi.

Di sini kita maksudkan granulator akhbar yang menukarkan bahan-bahan mentah ke dalam produk silinder kecil. Elemen utama pemasangan ini ialah matriks keluli dengan lubang di mana massa habuk kering ditolak. Dengan kaedah menekan alat mesin dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. Akhbar berprestasi tinggi dengan matriks dalam bentuk cincin rata. Di dalamnya dipasang 2 atau 3 penggelek, menolak bahan mentah ke dalam lubang tekan, seperti ditunjukkan di bawah dalam rajah.
 2. Dengan matriks dalam bentuk plat rata bentuk bulat. Dua penggelek, dipasang pada paksi yang sama, menembusi massa habuk habuk yang diberi makan dari atas.
 3. Skru agregat - extruders. Prinsip operasi adalah sama dengan pengisar rumah, di mana campuran ditolak melalui lubang matriks oleh skru.

Walaupun produktiviti tinggi, jenis mesin pertama tidak sesuai untuk menekan pelet dengan tangan anda sendiri. Sebabnya ialah kerumitan pemasangan. Tetapi jika anda bercadang untuk menjalankan perniagaan pada bahan api ini, maka akhbar sedemikian akan memberi keuntungan yang baik, kerana ia dapat merapikan pelbagai sisa dalam kuantiti yang besar.

Untuk membuat jenis kedua akhbar, anda memerlukan bahagian dan elemen berikut:

 • matriks rata keluli karbon tinggi yang mengeras dengan lubang Ø6 mm;
 • Penggelek logam yang sama dengan slot (ditunjukkan di bawah dalam lukisan);
 • aci dan 2 galas untuk pemasangan penggelek;
 • kes paip keluli;
 • Aci menegak, yang menghantar putaran dari pengurangan ke matriks;
 • Pengurangan (boleh dari gandar belakang kereta);
 • motor elektrik dengan kekuatan sekurang-kurangnya 4 kW.

Kesukaran terletak pada hakikat bahawa matriks dan penggelek dibuat pada industri logam, yang mempunyai mesin penggilingan, penggilingan dan pengisaran ditambah relau untuk pengerasan. Nuansa membuat bahagian buatan tangan dan setem baja yang digunakan diberitahu dalam video berikut:

Majlis. Peralatan pembuatan secara bebas untuk pengeluaran pelet, jangan cuba untuk meletakkan bahagian-bahagian logam "mentah". Kerana tekanan tinggi pada bahan penggelek, pengeluaran akan dengan cepat muncul, dan permukaan kerja skru akan "menjilat" dengan serta-merta.

Untuk memasang mesin akhbar, adalah perlu untuk mengimpang bingkai dari paip profil atau sudut, di mana motor dengan pengurangan kemudiannya tetap, dan di bahagian atas - badan granulator. Aci motor dan alat penyangga dihubungkan dengan pemacu tali pinggang supaya matriks berputar pada kelajuan tidak lebih daripada 100 rpm. Untuk maklumat lanjut mengenai proses pemasangan, lihat video:

Dilihat oleh ulasan pengrajin rumah di pelbagai forum, pembuatan tangan mesin untuk menekan pelet manfaat istimewa tidak membawa mereka yang mendapatkan habuk papan hampir sia-sia. Lagipun, untuk membuat granulator tidak mencukupi, kami memerlukan pengering lain, yang digambarkan dalam foto. Tanpa pengeringan untuk memerah lignin dan untuk melekatkan zarah kayu, tidak akan mungkin, granul akan hancur. Katakan anda telah membuat pengering drum dari tong, tetapi ia memerlukan senjata haba untuk beroperasi, dan ini adalah kos tenaga dan wang.

Terdapat cara lain: mencari pasar jualan, untuk membeli granulator skru siap pakai dan tekan pelet di atasnya untuk diri sendiri dan pelanggan. Tetapi pengeluaran dalam kelompok kecil sekali lagi tidak menguntungkan kerana kos pengeluaran yang tinggi dan kos masa anda. Pengiraan ekonomi terperinci telah dibuat oleh pakar dalam video seterusnya:

Pelet membuat mesin dengan tangan sendiri

Sentiasa meningkatkan keperluan alam sekitar, harga rendah dan kecekapan tenaga menjadikan pelet menjadi jenis bahan api yang semakin popular. Apabila membakar tan granul, sebanyak 680 liter minyak bahan bakar, 1500 kg kayu bakar, 485 meter padu gas dilepaskan. Mereka dihasilkan oleh tangan mereka sendiri dari sisa kayu pemprosesan (habuk papan) pada peralatan khas.

Pelet juga dipanggil pelet hablur. Terdapat banyak jenis mereka, yang mengandungi habuk papan yang bersih, dengan penambahan kulit, jerami, mengelupas dari benih atau kacang, kayu kelas rendah.

Adalah penting untuk memahami bahawa kehadiran kekotoran merendahkan kualiti granul, meningkatkan peratusan kandungan abu. Pelet bahan bakar yang terbaik dibuat dengan tangan dari habuk kayu tanpa apa-apa bahan tambah!

Gred pertama. Granul mengandungi abu kurang daripada 1.5%. Diameter granul ialah 6-8 mm. Output haba per kilogram pelet adalah 4.7 kilowatt sejam. Mereka sesuai sebagai bahan bakar, serta untuk mengisi sampah kucing.

Gred industri. Pada kandungan abu 1.5 - 5% pelet dijual sebagai pengisi untuk dulang. Melelehkan mereka dengan tangan mereka sendiri boleh hanya dandang jenis perindustrian. Saiznya boleh mencapai 12 mm, output haba ialah 4 kilowatt sejam. Kandungan abu di atas 5% tidak dibenarkan.

Untuk pengeluaran 1 tan granul, kira-kira 6 meter padu bahan mentah diperlukan.

Pengeluaran pelet kayu terdiri daripada beberapa peringkat.

 1. Menghancurkan bahan mentah kepada pecahan kasar pada penghancur. Pada output, zarah dengan diameter maksimum 2.5 mm diperolehi. Sebelum pengeringan, anda mesti melindungi mereka daripada bercampur dengan batu atau bumi. Peralatan memotong diberikan kepada pengering.
 2. Mengeringkannya ke tahap kelembapan sebanyak 7-12% dalam tali pinggang atau alat pengering drum. Kelembapan optimum di outlet ialah 10%.
 3. Menghancurkan produk separuh siap kepada pecahan halus dalam kilang tukul. Diameter zarah akhir ialah 1.5 mm.
 4. Pembasahan atau penyediaan air jisim dengan stim atau air dengan pencampuran berterusan dalam unit skru dan penyediaan untuk rawatan akhbar. Tekan ke dalam bentuk yang diperlukan boleh menjadi jisim, dengan tangan anda sendiri dibawa ke kelembapan yang diperlukan. Dalam drum percampuran, kelembapan dibekalkan oleh dispenser. Uap stim bahan bakar panas dari batu keras, lama atau kurang lancar.
 5. Menekan pada matriks bentuk silinder atau rata. Pelbagai reka bentuk mesin dengan kuasa sehingga 500 kilowatt digunakan.
 6. Penyejukan granul. Granules diberi makan dari tekan sehingga suhu 90 darjah, di sini mereka disejukkan dan kehilangan kelembapan.
 7. Menyaring dan membungkus. Selalunya pelet bahan api disimpan dalam bekas yang besar dan diangkut secara pukal. Produk berkualiti tinggi adalah disyorkan untuk dibungkus dalam beg jumlah besar dengan tangan anda sendiri untuk mengelakkan kemerosotan sifat. Pelet tersebut dapat dilihat dalam pakej 20 kilogram.

Tahap pengeluaran tambahan: pembersihan bahan mentah dari batu dan serpihan logam, pengangkutan, penyimpanan dan dos.

Semua bahan buangan yang diperoleh dengan pemeriksaan dikitar semula. Oleh itu, pengeluaran pelet kayu oleh tangan sendiri adalah tidak sisa.

Mesin dan garisan untuk pengeluaran pelet

Pelet bahan api dengan tangan mereka sendiri boleh dibuat pada mini-granulators atau barisan pengeluaran. Mini-granulator dilengkapi dengan enjin diesel atau motor elektrik. Yang pertama boleh dipindahkan, yang sangat mudah untuk membuat granul secara langsung di kilang papan. Yang kedua adalah sangat besar dan tetap. Kapasiti maksimum pelletizer mini ialah 250 kg produk siap sejam.

Peralatan utama pengeluaran pelet:

Bolehkah cakera atau jenis gendang. Pencincang dram digunakan dalam pengeluaran besar-besaran, yang kedua adalah nama chippers. Mereka boleh bekerja dengan batang sehingga 30 cm tebal. Log itu diberi makan melalui penghantar ke drum dengan beberapa pisau. Semasa putaran log itu dipotong, kerepek diberi kepada penghantar. Saiz cip adalah 5 - 30 mm.

Pengisar cakera sesuai untuk bekerja dengan cawangan diameter yang berbeza dan sisa kayu. Boleh dalam bentuk treler atau alat pegun. Pisau dalam helikopter itu dilampirkan pada cakera dan potong kayu.

Dalam pengeluaran pelet bahan bakar, alat pengering aerodinamik atau gendang digunakan. Yang aerodinamik berfungsi dengan zarah sehingga 3 mm diameter. Digunakan dalam industri besar, kit termasuk penjana haba.

Pengering genggaman kering bahan mentah pecahan kasar:

Pengering terdiri daripada gendang, ketuhar, pengawal suhu, kipas, tirai udara dan panel kawalan. Suhu operasi dalam peralatan drum boleh mencapai 800 darjah Celcius.

Semua peralatan granulasi dibahagikan dengan produktiviti. Mesin dengan kecekapan kurang dari 300 kg sejam biasanya dilengkapi dengan matriks rata dan enjin sehingga 30 kilowatt. Motor akhbar boleh diesel atau elektrik.

Mesin dengan kecekapan lebih daripada 300 kg sejam dilengkapi dengan matriks jenis silinder, produktiviti maksimum mereka adalah 3.5 ribu kilogram pelet per jam. Tekanan yang berkuasa seperti itu hanya beroperasi pada elektromotori.

Tahap akhir pembuatan granul dengan tangan sendiri adalah penyejukan. Dalam pengeluaran penyejuk berulang dan louvered, berbeza dalam prestasi. Dalam peralatan louvered, aliran udara ditiup melalui slits di dinding sisi ke granules. Apabila kapasiti penyejukan diisi, sensor dicetuskan dan pemanduan menyusun bergerak penghantar berhenti. Kapasiti penyejuk louver adalah sehingga 2 tan sejam.

Penyejuk aliran aliran lebih berkuasa - sehingga 20 tan sejam. Mereka adalah bunker penyejuk, mekanisme pemunggahan, kunci elektrik dan corong. Udara masuk corong dari bawah melalui corong pembuangan. Pengisian corong dikendalikan oleh sensor.

Mesin pembungkusan dan penghantar

Butiran siap dibuang ke dalam beg kapasiti tertentu, yang dimeteraikan atau dijahit. Proses berlaku secara automatik di bawah pengawasan pengendali.

Bahan mentah dan produk siap dipindahkan di sekitar kedai dengan tali pinggang atau penghantar skru. Skru kurang berdebu, tetapi lebih perlahan daripada pita.

Butiran mengenai keberkesanan penggunaan pelet dan pengeluaran mereka dalam video:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 5