Mesin penghancur pasir dengan tangan sendiri

Sandblasting buatan sendiri: lukisan. Bagaimana untuk membuat sandblaster sendiri

Sandblasting adalah peranti sejagat yang digunakan dalam keadaan perindustrian dan domestik. Dengan itu, anda boleh membersihkan permukaan dari lapisan lapisan lama, kotoran, tanda kakisan.

Untuk menjadi pemilik alat sedemikian berguna dalam ekonomi boleh menjadi beberapa cara. Yang pertama adalah membeli versi siap sedia di kedai. Ini adalah cara yang paling mudah. Satu-satunya negatif adalah kos yang tinggi. Cara kedua ialah mengumpulkan sandblast dengan tangan anda sendiri. Ini memerlukan pelaburan usaha tertentu, tetapi dari segi kos bahan, kaedah ini jauh lebih ekonomis.

Untuk memahami cara membuat mesin sandblasting dengan tangan anda sendiri, anda perlu mengetahui prinsip kerjanya. Ia sama dengan kerja senapang semburan yang digunakan untuk menyembur cat (dan lain-lain cat).

Elemen utama pemasangan ialah pemampat. Dia mengepam udara, mewujudkan tekanan yang tepat di semua lebuh raya. Melalui pemasangan, udara mewujudkan vakum. Disebabkan ini, bahan kasar (pasir) bercampur dengan udara dan memasuki garis utama. Dari sana aliran itu melepasi muncung, yang mana ia keluar. Aliran udara dengan pasir dijana di outlet, yang bergerak di bawah tekanan tinggi. Ia adalah yang dihantar ke permukaan untuk dirawat.

Skim mesin sandblasting ditunjukkan dalam angka tersebut.

Sandblast buatan sendiri terdiri daripada bahagian-bahagian berikut:

Satu lagi unsur penting ialah muncung, tanpa peranti itu tidak dapat melaksanakan fungsi yang ada di dalamnya. Nozzle untuk mesin penghancur pasir di perusahaan dibuat dari keluli dan disalut dengan sebatian boron atau tungsten. Ini memberikan rintangan memakai bahagian. Kurang biasa untuk pengeluaran adalah keluli konvensional, seramik atau besi tuang. Tetapi elemen sedemikian cepat dimusnahkan di bawah pengaruh aliran dengan bahan kasar.

Di rumah, muncung untuk sandblaster boleh dihidupkan dengan mesin buburan yang diperbuat daripada keluli, menggunakan palam pencucuh lama sebagai bahan. Untuk melakukan ini, keluarkan elektrod logam yang berada di dalam lilin. Benar, mekanisme ini dicirikan oleh tempoh operasi yang singkat, kerana ia cepat habis. Tetapi kosnya sangat rendah.

Peranti yang diterangkan di atas adalah tipikal untuk peralatan sedutan sandblasting. Tetapi ini bukan satu-satunya versi peranti. Terdapat hanya 3 jenis sandblasters:

 • Suction. Pilihan ini paling mudah dibuat di rumah. Ia sesuai untuk membersihkan permukaan pada tahap yang mudah. Variasi ini berbeza dalam udara yang mengambil pasir keluar dari bekas dan menyuapnya dalam bentuk aliran.
 • Vacuum. Peralatan jenis ini beroperasi dalam mod siklik. Ini bermakna bahawa bahan kasar dilemparkan ke permukaan melalui muncung, dan kemudian disedut kembali ke dalam ruang untuk digunakan semula.
 • Pneumatik. Sapukan jenis peralatan ini untuk bekerja di kawasan yang besar atau di tempat yang sukar dibersihkan. Sandblasters buatan sendiri jenis ini adalah peranti berbahaya dari segi keselamatan. Oleh itu, tidak disyorkan untuk mengumpulnya. Ini disebabkan tekanan tinggi dalam sistem dan kuasa tinggi.

Peranti untuk membekalkan bahan yang kasar boleh menerima udara atau air. Pilihan pertama adalah lebih biasa, kerana reka bentuknya lebih mudah.

Pelelas boleh diberi makan dalam dua cara yang berbeda, bergantung pada mesin sandblasting dibahagikan kepada mesin suntikan dan tekanan.

Unit tekanan dicirikan oleh produktiviti tinggi dan intensiti kerja. Di dalamnya, udara memasuki serentak ke dalam radas sendiri dan ke dalam bekas pasir.

Kaedah suntikan pasir memberi makan tekanan rendah, jadi ia digunakan apabila mereka mengumpulkan sandblast dengan tangan mereka sendiri. Dalam kes ini, udara dan bahan yang melelas bergerak di sepanjang laluan yang berbeza.

Apa yang boleh saya bina

Membuat peranti di rumah melibatkan penggunaan bahan-bahan yang mudah dijumpai di garaj anda. Di samping itu, reka bentuk mudah digunakan dengan berkesan. Memandangkan ini, anda boleh mengikuti skim mudah tanpa sebarang lukisan.

Sebagai bekas untuk bahan kasar (penerima), di mana anda perlu mengisi pasir, anda boleh menggunakan silinder gas. Lubang untuk mengisi silinder terletak di atas. Udara di bawah tekanan akan mengalir ke penerima melalui muncung yang dipasang di bahagian atas silinder dan, bersama dengan pasir, keluar melalui hos keluar hiliran.

Bahan untuk pembuatan peralatan

Lukisan mesin sandblasting itu jelaskan bahagian-bahagian yang diperlukan untuk pembuatannya dan dalam apa jua urutan mereka akan disambungkan. Satu lukisan seperti ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Keperluan untuk membeli pemampat, yang merupakan elemen utama peranti, dibincangkan di atas. Kapasitinya hendaklah sekurang-kurangnya 800 liter. Dia memerlukan pemisah minyak, supaya pasir tidak basah.

Sebagai tambahan kepada pemampat, kapasitans diperlukan untuk menampung bahan yang kasar. Sering kali, silinder gas dengan kapasiti 50 liter digunakan untuk ini. Reka bentuknya membolehkan untuk menahan tekanan tinggi di dalam dan kerosakan mekanikal dari luar.

Penapis untuk air yang mengalir berguna, di mana ia boleh menggantikan pengisi. Daripada elemen penapis, gel silika akan diisi dalam mentol dalam mentol (ia boleh dibeli di kedai haiwan kesayangan). Penuras diperlukan untuk mengeringkan udara sebelum dimasukkan ke dalam penerima.

Tempoh operasi berterusan bergantung kepada muncung yang dipilih. Varian murah (dari besi tuang atau seramik) direka untuk beberapa jam kerja. Dalam beberapa kes, mereka hanya berpuluh-puluh minit sahaja. Oleh itu, adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada bahagian-bahagian yang diperbuat daripada boron karbida atau karbida tungsten dan mampu menahan beratus-ratus jam kerja intensif.

Di samping itu, butir-butir berikut diperlukan untuk memasang peranti:

 • Hos oksigen untuk bekalan udara (panjang 5 m dan diameter dalaman 10 mm);
 • Hos itu diperkuat (diameter 2 m panjang dan 2 m dalam);
 • kelengkapan untuk hos untuk menyambung bahagian berasingan peranti dengan hos getah ke dalam satu sistem;
 • collet clamp;
 • injap bola dalam tembaga (2 buah.).
 • paip dengan benang dan plag (leher akan dibuat);
 • sekeping paip dengan diameter yang sama dan tiga tong;
 • sealant untuk sendi (fumelent).

Apabila semua bahagian dipasang, anda boleh mula memasang unit sandblasting.

Sandblast buatan sendiri dipasang dalam urutan berikut:

 • Penyediaan silinder. Jika anda membeli silinder yang digunakan, ia mesti dibebaskan daripada gas. Untuk ini, injap sepenuhnya dipintal. Seluruh bekas diisi dengan air, yang akan menggantikan gas yang tinggal. Selepas itu, kerja dengan balon akan selamat. Daripada leher, kami mengetuk paip cawangan dengan injap bola. Tee diskret ke atasnya dari atas, di mana dua pelongsor dimasukkan.

 • Sokongan dikimpal dari 3-4 keping tetulang dari bahagian atas silinder. Panjangnya mestilah mencukupi supaya paip tidak menyentuh tanah.
 • Di bahagian tengah silinder dibuat lubang di mana tee dikimpal. Satu paip diperlukan untuk plag. Yang kedua adalah untuk hos bekalan udara (lanjutan tiub dikimpal). Semua sendi disarankan untuk dikimpal untuk memastikan ketat. Anda boleh menyambungkan thread, tetapi kemudiannya mesti menggunakan sealant.
 • Penuras paip dilampirkan kepada sambungan tiub. Kepada tee - hos, yang hujung kedua akan menyambung dengan muncung di bahagian bawah silinder (berhampiran kutub). Sambungan ditetapkan dengan pengapit. Injap bola diletakkan di salur penapis. Untuk itu, pencekupan itu tetap, di mana hos yang datang dari pemampat akan disambungkan.
 • Pistol dipasang dari muncung, yang dihubungkan melalui sepotong hos dengan injap bola. Akhir kedua keran disambungkan ke tiub logam (kira-kira 30 cm).

Pada peringkat ini, sandblast buatan sendiri sudah siap. Di sisi penerima anda boleh mengasah pemegang. Oleh kerana itu ia akan lebih mudah dibawa.

Bagaimana untuk memasang tangan anda dengan mesin sandblasting

Selalunya kita menghadapi masalah membersihkan permukaan atau menggilap sebahagian. Siapa pun sekurang-kurangnya sekali menyediakan dinding untuk melukis atau mengeluarkan karat dari logam, dia tahu bahawa ia memerlukan banyak masa dan usaha. Dan kualiti hasilnya tidak semestinya menjadi tahap yang tepat. Dalam kes ini, perlu diingat mengenai unit berguna seperti sandblasting. Mungkin ramai yang tidak tahu apa itu.

Jadi, mesin penghancur pasir adalah perkakas yang mengeluarkan letupan pasir pada kelajuan tinggi, dengan itu membersihkan atau menggilap permukaan yang dirawat.

Hari ini, kedai-kedai khusus menawarkan pelbagai pilihan unit sandblasting kapasiti yang berbeza dan untuk mana-mana dompet. Tetapi peranti dengan prestasi tinggi mempunyai harga yang sama tinggi, dan Model dari julat harga pertengahan cepat berubah menjadi rancakь. Dalam keadaan sedemikian, persoalan timbul secara tidak sengaja: Adakah mungkin untuk membuat sandblast dengan tangan anda sendiri? Seperti yang dikatakan oleh pakar, tiada apa yang rumit dalam perkara ini - anda perlu membeli bahagian yang diperlukan.

Mesin penghancur pasir: prinsip operasi

Sebelum memulakan penghancuran pasir dengan tangan mereka sendiri, seseorang harus memahami prinsip pengendalian peranti ini, jenisnya. Prinsip umum sandblasting tidak rumit. Peranti model mudah sama dengan reka bentuk pistol semburan, yang boleh dilihat dengan melihat lukisan itu. Semasa operasi peranti, udara termampat dibekalkan ke saluran udara menimbulkan pasir atau bahan kasar yang lain dan melemparkannya melalui muncung ke luar.

Di sini, sebenarnya, dan keseluruhan prinsip unit itu. Prosiding dari ini, tidak sukar untuk membuat sandblast. Walau bagaimanapun, ia memerlukan pemampat. Ia menyediakan bekalan udara pada tekanan yang diperlukan. Memandangkan ia akan menjadi sangat sukar untuk mengeluarkan peranti sedemikian, kami mencadangkan anda membelinya di kedai khas. Apabila membeli, berpandu bahawa kuasanya tidak kurang dari 3 kW, dan juga ia mesti mempunyai sistem penyejukan terpaksa.

Seseorang yang akan mengutip peluru pasir dengan tangan mereka sendiri harus mengetahui seberapa banyak yang mungkin mengenai alat ini, termasuk mengenai jenisnya. Membezakan:

 • model sedutan, yang digunakan untuk membersihkan permukaan yang mudah. Mereka dibezakan oleh fakta bahawa udara pertama mengambil pasir dari bekas dan kemudian menyampaikannya ke muncung. Pilihan ini mudah dipasang sendiri.
 • sandblasting jenis vakum dibezakan oleh kemungkinan penggunaan semula pasir yang boleh diguna semula: yang dikeluarkan melalui muncung, sekali lagi disedut ke dalam bekas melalui ruang khas dan sekali lagi pergi ke tempat kerja.
 • letupan udara. Mereka mempunyai kuasa dan tekanan yang luar biasa di dalam tangki, kerana ia direka untuk mengendalikan bahagian yang sedang berjalan atau kawasan permukaan yang besar. Radar jenis ini, anda tidak boleh cuba mengumpul sendiri.

Bahagian yang diperlukan untuk pemasangan mesin sandblasting dengan tangan anda sendiri

Oleh itu, kita sudah membincangkan keperluan untuk pemampat untuk sandblasting. Seterusnya, cari bekas pasir yang sesuai. Silinder gas paling sesuai untuk tujuan ini. Ia dibuat sedemikian rupa sehingga menahan tekanan dalaman yang tinggi dan kerosakan mekanikal dari luar.

Beri perhatian khusus kepada pilihan muncung. Butiran murah adalah jangka pendek, kerana diperbuat daripada besi tuang atau seramik. Dan selepas beberapa jam kerja kurang intensif, mereka akan menjadi tidak bernilai. Apabila membeli muncung, memberi keutamaan kepada model yang diperbuat daripada boron atau tungsten carbide. Mereka direka untuk beratus-ratus jam kerja.

Juga untuk pemasangan sandblasting yang anda perlukan:

 • Collet clamp;
 • kelengkapan untuk hos;
 • Lengan gas panjang lima meter dan diameter 10 mm;
 • hos getah bertetulang dengan diameter 14 mm dan panjang 2 meter;
 • injap bola S 111;
 • sekeping lima sentimeter paip DN 15 untuk paip air dengan sambungan bebenang dan palam (ini akan menjadi leher);
 • satu lagi paip yang sama dengan tiga tong;
 • Fumelent untuk penyambungan sendi.

Mari mulakan pemasangan sandblast

Mari bermula dengan penyediaan keupayaan yang dipilih. Sekiranya botol itu digunakan untuk mempunyai propana, maka jenazahnya mesti dibebaskan, dan kemudian hanya memotong tekak. Lulus bahagian dalam hos dan pam silinder dengan pemampat untuk semasa kimpalan tidak berlaku penyalaan. Tangki, di mana terdapat freon, tidak memerlukan persiapan awal.

Dalam bekas yang disediakan, bertentangan dengan satu sama lain, lubang dibuat: sebagai pengganti paip yang sesuai untuk paip, dan di bawah diameter 1 cm 2 mm. Kami mengimpal lubang dan leher sudah siap. Dari bahagian bawah ke lubang kami mengimpal paip, kami mengikuti sesak. Kami meletakkan ballon pada tripod atau roda untuk kestabilan dan pergerakan.

Seterusnya, kami memasang bahagian yang lain: pada hujung paip yang kita hancurkan untuk ketat dan skru kren. Memasang kelengkapan di tee dan satu segera diskrukan hos 14 mm, dan yang kedua terlebih dahulu memasukkan paip tembaga, dan kemudian hos.

Untuk puting selebihnya, hubungkan hos dan pasangkannya dengan kuk. Di sebaliknya menetapkan kapasiti untuk melelas, Di hujung hos kami melampirkan collet yang mana kami menetapkan muncung.

Di bahagian masuk untuk bekalan udara, kami memasang tee dan kren dengan balon untuk pasir. Output pertama dari tee disambungkan ke pemampat, dan kedua ke tangki.

Video sandblasting dengan tangan mereka sendiri akan membiasakan anda dengan proses perhimpunan dengan lebih terperinci.

Dengan semua cadangan, hasilnya adalah alat yang tidak terlalu rendah terhadap model kilang.

Peralatan yang digambarkan di atas direka untuk kerja yang lebih intensif. Jika anda perlu membersihkan permukaan yang kecil, anda boleh mengumpul alat yang sangat mudah yang terdiri daripada botol plastik, injap bola dan tee. Ia juga akan memerlukan lambung dari senapang semburan, yang mesti diperah di bawah diameter muncung. Selepas menyambung kelengkapan dan pemegangnya. Perlu diingat bahawa peranti sedemikian tidak akan bertahan lama.

Kebaikan dan keburukan sandblasting buatan sendiri

Tidak dinafikan, plus termasuk:

 • jika anda mempunyai kemahiran, perhimpunan tidak mengambil banyak masa;
 • peranti buatan tangan menyimpan wang;
 • jika bahagian-bahagian yang berkualiti diperolehi, pada akhirnya, kita akan mendapat peranti yang lebih baik dalam prestasi untuk model kilang kelas menengah.

Walau bagaimanapun, setelah memutuskan untuk memasang peralatan tersebut dengan tangan kita sendiri, seseorang juga perlu mengambil kira kelemahannya:

 • perhimpunan boleh menghasilkan orang yang mempunyai kemahiran yang berkaitan;
 • jika komponennya tidak berkualiti, mesin tidak akan bertahan lama;
 • muncung murah yang berkualiti rendah merumitkan proses dan mengurangkan kecekapan, kerana mereka memerlukan penggantian yang kerap;
 • jika anda tidak mengambil kira apa-apa, tidak mengira atau membiarkan kecacatan pada sendi, terdapat risiko kecederaan akibat pecah injap atau bekas dengan pasir.

Sebelum membuat keputusan untuk memasang sandblasting sendiri, fikirkan semua aspek, kumpulkan dan pelajari maklumat tersebut, lukis lukisan, berunding dengan seseorang yang telah berjaya melakukannya. Ambil perhatian bahawa anda memerlukan mesin kimpalan dan kemahiran bekerja dengannya.

Arahan operasi dan keselamatan

Oleh kerana penghalang pasir berfungsi dengan pengikis keras, langkah keselamatan harus diikuti untuk mengelakkan kecederaan. Sebagai contoh, Gunakan respirator atau topi keledar, memakai pakaian kerja khas dan melindungi tangan dengan sarung tangan yang kuat, tanpa meninggalkan kulit yang terdedah.

Dan juga mematuhi peraturan berikut dalam proses kerja:

 • Sentiasa periksa semua sambungan untuk kebocoran dan integriti sebelum memulakan kerja;
 • sentiasa memeriksa keadaan muncung, memberi perhatian khusus kepada seramik dan logam;
 • Injap, pasir pengukur harus sentiasa dibuka;
 • Rawatan permukaan berkualiti tinggi dicapai dengan sudut semburan 90 darjah;
 • selepas kerja, melincirkan semua injap pada mesin;
 • Jangan tarik selang semasa operasi;
 • peranti mesti dibumikan;
 • jika menggunakan pasir, ia harus disaring, lihat keseragaman yang lain yang kasar - tidak sepatutnya zarah besar.

Sekiranya peraturan mudah diperhatikan, ia mungkin dapat mengelakkan kecederaan, dan radas akan berfungsi untuk jangka masa yang lama.

Mesin penghancur pasir dengan tangan sendiri

Mesin sandblasting adalah peranti yang digunakan untuk meresap, membersihkan bahagian yang telah siap, dan juga matt dan mengukir kaca.

Peranti siap mahal, jadi ada alternatif yang hebat: untuk membuat mesin sandblasting dengan tangan Anda sendiri. Pemasangan sedemikian untuk kualiti kerja tidak akan lebih rendah daripada peralatan mahal dan ia dapat dengan mudah dipasang dari bahan-bahan yang diperbaiki.

Prinsip peranti ini adalah untuk menolak pelelas muncung dari muncung di bawah tekanan tinggi. Oleh itu, jet pasir membersihkan permukaan yang akan dirawat: menghilangkan karat, memegang kaca.

Photo sandblaster buatan sendiri:

Komponen unit sandblasting

Komponen utama peranti sandblasting:

 • pemampat yang membekalkan udara di bawah tekanan;
 • kapasiti untuk dilelas: botol plastik, botol gas;
 • saluran udara;
 • hos bertetulang;
 • pecahan kasar;
 • pengurang;
 • menyembur senjata untuk melelas.

Reka bentuk senjata termasuk butir-butir seperti: pengadun, muncung, penguat bekalan udara termampat dan kasar.

Pemampat adalah lebih baik untuk bersiap sedia, kerana ia agak sukar untuk membuat peranti yang akan membekalkan zarah pada kelajuan 500 liter seminit dengan tangan anda sendiri. Di samping itu, motor bekalan udara mestilah dengan mod supercooling automatik.

Nozel adalah bahagian penting dari radas. Ia mesti diperbuat daripada bahan berat: boron atau tungsten carbide. Nozel seramik dan cast besi - berumur pendek: mereka gagal selepas beberapa jam beroperasi. Walau bagaimanapun, jika rawatan satu kali dijalankan, ia cukup untuk menggunakan muncung seramik yang murah.

Di rumah, baking soda sering digunakan. Ia sempurna mengasah dan membersihkan permukaan. Tetapi bagi kawasan besar untuk menggunakan soda adalah tidak semestinya, kerana ia memerlukan banyak. Untuk pemproses halus dan halus, gunakan campuran siap.

Reka bentuk asas mesin sandblasting

Bergantung kepada jenis kerja, pelbagai jenis mesin sandblasting digunakan. Untuk pemprosesan hiasan kaca, ruang sandblasting diperlukan.

Untuk membersihkan bahagian menggunakan peranti jenis terbuka. Jenis jenis radas, bergantung kepada kaedah bekalan kasar, dibahagikan kepada jenis berikut:

Lukisan pemasangan ini menunjukkan perbezaan yang signifikan di antara mereka.

Prinsip pengendalian peranti bertekanan adalah pengambilan udara dan bahagian dalam pemasangan, dan ke dalam dispenser bekas dengan pasir. Aliran udara bercampur, dan kemudian gas termampat memasuki hos dengan muncung. Unsur terakhir menetapkan bentuk, dan tekanan jet pasir. Kepala tekanan digunakan untuk mengendalikan permukaan yang besar selama berjam-jam kerja.

Dalam peranti penyuntik, udara dan pasir bergerak di sepanjang lengan yang berlainan. Akibatnya, tekanan rendah dibuat, yang optimum untuk melaksanakan kerja jangka pendek.

Skim terbaik sandblasting buatan sendiri adalah peranti sedutan dengan suapan kasar yang disuntik.

Mesin penghancur pasir dari silinder gas

Peranti yang cukup popular untuk membersihkan permukaan yang besar adalah mesin sandblasting buatan sendiri dari silinder gas.

Gambar peranti sandblasting dari silinder gas:

Untuk membina struktur ini, anda memerlukan butiran ini:

 • silinder gas dari propana atau freon;
 • pemampat, kuasa sehingga 3 kW dan kapasiti sehingga 500 l / min.
 • Injap bola yang mengawal laluan melelas dan udara;
 • sekeping paip keluli dari paip air 2-inci dengan benang dan plag; Corong untuk mengisi pasir;
 • tee dengan benang DN 15;
 • hos getah sehingga 2 m dan dengan diameter 14 mm;
 • sekeping hos, 5 m panjang, dengan diameter 10 mm;
 • panjang lengan gas 5 meter dan dengan laluan dalaman 10 mm;
 • kelengkapan dan pengapit untuk hos;
 • muncung diperbuat daripada bahan kekuatan tinggi;
 • pita FUM untuk pengedap dan penghapusan kakisan pada bahagian logam.

Nozzle (penyuntik) boleh diukir sendiri, tetapi lebih baik untuk membeli siap. Ini adalah bahagian yang bertanggungjawab, yang memberikan tekanan jet dan arahnya yang diperlukan. Muncung mesti dibuat daripada boron atau tungsten carbide, kerana bahagian seramik cepat haus dan akan menjadi tidak dapat digunakan.

Proses pemasangan peralatan dilakukan mengikut skim berikut:

 1. Dari silinder, tolak gas dan tolak injap. Di dalam tangki tidak ada gas, kerana ini penuh dengan akibat berbahaya. Untuk pembersihan menyeluruh gas, hos dimasukkan ke dalamnya, yang disambungkan kepada pemampat, dan udara yang tersisa dipam keluar.
 2. Dalam tangki kosong, dua lubang dibuat: satu di bahagian bawah belon, dengan diameter 12 mm, dan yang lain - sebaliknya, di tapak kren, berdiameter 2 inci. Tepat diameter yang sama haruslah paip di pintu masuk.
 3. Di bahagian bawah silinder, di mana akan ada tenggelam pasir, tee keluli DM 15 dikimpal. Pengimpal harus memastikan ketegangan yang baik dari sendi.
 4. Untuk memastikan strukturnya stabil di atas lantai, bahagian bawah silinder perlu dikimpal dengan tripod atau roda kecil. Jarak roda akan memudahkan pengusiran peranti apabila ia diangkut dari satu tempat ke tempat.
 5. Apabila bingkai utama peranti siap, bahagian kecil dipasang. Bahagian paip yang diulirkan diskrukan ke kelengkapan. Sendi disegel dengan pita PCM untuk memastikan strukturnya dimeteraikan.
 6. Hujung terbuka tee dipasang dengan bushing threaded. Hos dengan diameter 14 mm diskrukan ke dalam salah satu saluran paip cawangan, dan pada yang lain - tiub tembaga, dengan diameter 10 mm. Hos bertetulang ditetapkan pada puting tembaga.
 7. Seterusnya, pemasangan 14 mm disambungkan kepada injap silinder. Kemudian ambil selang, diameter 14 mm dan lengkapkan dengan penjepit collet di silinder, dan hujung hos yang lain dilekatkan pada kuk dari tee.
 8. Sarung dilampirkan ke ujung tee percuma, yang menghubungkan pengaduk tee dan muncung peranti.
 9. Pengadun disambungkan ke pemampat dengan menggunakan hos dengan diameter 10 mm.

Apabila reka bentuk dipasang sepenuhnya, anda boleh menyambung pemampat dengan selamat dan mula menggunakan unit buatan sendiri.

Untuk mengukuhkan mesin, anda boleh menyambung satu lagi tercekik ke tangki pasir, satu lagi yang disambungkan ke pemampat.

Peranti sandblast pembinaan mudah

Berdasarkan pemasangan penyuntik, ada kemungkinan untuk membuat sandblaster mini dari botol polietilena (PET), 1.5 liter dalam jumlah.

Foto sandblast buatan sendiri:

Untuk peranti penyuntik buatan sendiri yang menyerupai pistol dalam penampilan, ia akan mengambil masa:

Pemampat direka untuk membekalkan udara. Peranti ini mesti dibeli siap sedia.

Arahan langkah demi langkah untuk membina pemasangan:

 1. Hidupkan badan senapang ke dimensi muncung pada pelarik.
 2. Sambungkan pengadun tee ke badan. Salah satu sambungan disambungkan kepada pemampat. Ia berfungsi untuk menggerakkan udara, dan ke ujung tee yang lain melekapkan muncung untuk menghisap udara. Botol dengan pelelas dipasang pada paip ketuhar ketiga.
 3. Udara termampat dibekalkan dari pemampat kepada pistol.
 4. Injap bola terletak di antara botol dan tee.
 5. Pergerakan jisim udara dilakukan dengan cara mengendalikan dari senapang semburan, yang disambungkan ke tee.
 6. Bahagian atas tangki dipotong dan dilelas jatuh ke dalamnya.
 7. Dengan hanya menekan pencetus, jet pasir dikeluarkan ke permukaan yang dikehendaki.

Peranti mudah seperti ini sesuai untuk kegunaan tunggal atau untuk memproses jangka pendek bahagian-bahagian kecil - sehingga 20-30 minit. Dalam kes ini, penggunaan muncung seramik dibenarkan.

Untuk operasi sandblasting untuk objek kecil atau sebaliknya - permukaan besar, ruang sandblasting digunakan. Peranti ini membolehkan anda menyimpan bahan kasar, tidak membenarkannya terbang di udara.

Ia diwakili oleh kotak segi empat logam. Pembinaannya diperbuat daripada profil logam dan papan lapis tipis. Di luar, tangki itu dipenuhi dengan kepingan keluli. Reka bentuk itu padat, kerana ia sesuai walaupun di atas meja.

Di satu sisi kamera anda boleh membuat kaca penglihatan. Di dinding yang sama membuat lubang, diameter 10 cm untuk sarung tangan. Dalam sarung tangan ini, mereka menggerakkan tangan mereka dan melakukan tindakan yang diperlukan.

Bahagian bawah kotak dilapisi dengan kawat kawat. Di bawah parut adalah palet, di mana yang dilelas kasar dituangkan.

Ruang ini dilengkapi dengan pistol, yang membolehkan serbuk kasar dilepaskan ke permukaan untuk dirawat. Oleh itu, di salah satu dinding ruang adalah perlu untuk membuat lubang untuk hos, di mana udara akan pergi ke pistol.

Hos pasir boleh diletakkan dalam tangki dengan kasar ini. Ia adalah perlu untuk proses berterusan: digunakan pasir ke dalam tangki yang kitaran seterusnya akan berlaku pada lengan.

Oleh itu, dengan bantuan sandblasting buatan sendiri, adalah mungkin untuk membuat permukaan dan butiran perincian yang berkualiti tinggi. Walau bagaimanapun, perhimpunan unit tidak betul boleh mengakibatkan kecederaan diri. Untuk mengelakkan ini berlaku, perlu membeli alat ganti berkualiti tinggi dan menjalankan pemasangan mengikut arahan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 − 27 =