Mod konveksi dalam ikon ketuhar – 314167.info

Mod konveksi dalam ikon ketuhar

Konveksi di dalam ketuhar - apakah itu dan mengapa?

Membeli oven baru adalah keputusan penting bagi setiap suri rumah, oleh itu pemilihan ditunjukkan dengan tanggungjawab khusus. Terdapat beberapa faktor penentu. Walau bagaimanapun, bakal pembeli pasti harus berminat dalam persoalan apa ketuhar perolakan, untuk apa sebenarnya ia diperlukan, sama ada ia diperlukan.

Di dalam ketuhar, pemanasan berkualiti tinggi adalah penting, yang membantu mempersiapkan hidangan dengan cepat. Konvensyen adalah cara khas pemanasan ruang kecil, di mana ketuhar tambahan dilengkapi dengan kipas. Ini memastikan bekalan suhu yang seragam, yang sangat penting untuk memasak berkualiti. Apabila mod semula jadi aliran udara panas adalah tidak sekata diedarkan, jadi kemunculan hidangan atau rasa kualiti adalah miskin. Oleh itu, keperluan untuk peminat adalah wajar.

Bebas dan memaksa perolakan

Kedua-dua konsep ini saling berkaitan, kerana mereka mencirikan pergerakan udara panas. Fungsi bebas memberikan pergerakan gas yang tidak terhalang, yang diprovokasi oleh ketumpatan tidak mementingkan medium dengan adanya perbezaan suhu. Gerakan paksa massa gas disebabkan oleh tindakan kuasa luaran, keseragaman bidang kekuatan jisim. Itulah sebabnya ia dipanggil. Kedua-dua fenomena ini bertujuan untuk proses memasak, mempunyai ikon yang sesuai di pintu.

Bebas dan perolakan terpaksa berbeza di dalam kes kedua terdapat kutub, dan tidak molekular, pemindahan jisim air. Mod perolakan dalam ketuhar sangat penting bagi suri rumah yang digunakan untuk memanjakan keluarga mereka dengan kek buatan sendiri. Dalam keadaan sedemikian, apabila membeli, anda juga perlu bertanya tentang saiz dan bilangan dulang pembakar.

Konveksi di dalam ketuhar untuk apa yang diperlukan

Dalam hampir semua model moden oven, ia adalah adat bagi pemaju untuk memasang peminat untuk memastikan pengedaran aliran panas. Fungsi ini tidak selalu digunakan untuk memasak, tetapi ia hanya diperlukan untuk mencipta hidangan berasingan. Sebagai contoh, tertanya-tanya mengapa konveksi di dalam oven diperlukan, adalah perlu untuk menyerlahkan perkara-perkara berikut:

 • pembentukan kerak secara merata dari semua pihak;
 • penaik kualiti daging besar, ikan, doh;
 • pengeringan sederhana jus, yang dikeluarkan dari produk apabila dibakar;
 • Kemungkinan menggunakan beberapa dulang sekali gus mempercepatkan proses teknologi;
 • penyejatan minimum kelembapan, penyediaan hidangan berair (kaedah perolakan basah).

Bagaimana perolakan berfungsi dalam ketuhar

Intipati kaedah ini adalah sambungan dipercepatkan udara panas dengan udara sejuk dengan bantuan peminat khas, selepas itu ruang seragam oven dipenuhi. Konveksi membolehkan tuan rumah tidak menyusun semula kuali semasa memasak dari bawah ke kedudukan atas, seperti dahulu - dengan model dapur lama.

Persoalan bagaimana konveksi bekerja di dalam ketuhar mempunyai ciri-ciri sendiri, bergantung pada model yang dibeli. Sebagai contoh, dalam banyak elektro elektrik Electrolux, Miele dan Neff, beberapa elemen pemanasan disediakan, yang membekalkan haba serentak dari semua sisi pinggan, menyediakan seragam bertiup, masak cepat. Ini amat penting untuk membakar untuk meningkat.

Kelebihan penting kehadiran di dalam ketuhar pembakar adalah fungsi stim, yang membantu dalam penyediaan hidangan untuk memaksimumkan sifat-sifatnya yang berguna. Pada ketuhar terdapat gambar piksel khas yang mengesahkan kehadiran fungsi ini. Produk untuk beberapa berguna, mempunyai kesan pemakanan, sambil menyingkirkan bahan-bahan berbahaya dari komposisinya. Sebab itulah pelanggan moden memilih ketuhar konveksi.

Ketuhar gas dengan perolakan

Oleh kerana dalam model sedemikian, pembakar terletak di bahagian bawah oven, lebih sukar untuk memastikan pengedaran seragam udara panas. Mula-mula anda perlu menghidupkan ketuhar gas dengan perolakan, kemudian berikan sedikit masa untuk menyebarkan haba sekitar perimeter. Hanya selepas ini, masak pastri dari adunan atau apa-apa hidangan lain yang ditetapkan selang masa.

Plat konvensional pada gas mempunyai beberapa kelemahan yang ketara. Antaranya ialah kekurangan pengedap lengkap berkaitan dengan keperluan untuk membuang produk pembakaran. Dan ini memanjangkan proses memasak dengan ketara, mewujudkan kesukaran tambahan. Oleh itu, kehadiran ikon dengan rejim konvensional hanya dialu-alukan, memudahkan kehidupan mana-mana perempuan simpanan.

Ketuhar elektrik dengan perolakan

Dalam model progresif, elemen pemanasan terletak di sepanjang kontur, jadi masa untuk mencipta karya kuliner amat dikurangkan. Ketuhar elektrik dengan perolakan adalah pembantu sebenar di dapur, dan ikon ciri dengan fungsi tambahan hanya boleh digunakan jika perlu (jangan gunakan lagi). Satu-satunya kelemahan yang mempunyai dapur elektrik berputar adalah aliran udara kering yang mengambil semua juiciness daripada hidangan.

Goreng daging, masak dengan kerang selera, dan untuk ini anda perlu memanfaatkan fungsi istimewa. Di dalam ketuhar terdapat simbol konvensional, penyahkodan yang memberi arahan kepada model yang dibeli. Ini adalah mod penaik pesat yang dipertingkatkan, yang sering disediakan dengan periuk elektrik. Sesuai bukan sahaja untuk memasak hidangan daging, terasa rumit walaupun pai buatan sendiri. Memanggang dengan perolakan memberikan jumlah pembakar, memastikan aliran seragam udara panas.

Kehadiran fungsi perolakan meningkatkan harga ketuhar. Oleh itu, setiap tuan rumah perlu memutuskan sendiri sama ada konveksi diperlukan di dalam ketuhar atau tidak. Terdapat banyak contoh di mana ikon di atas dapur tidak pernah digunakan. Apabila pembelian dibuat oleh tukang masak amatur, ketersediaan pilihan ini hanya dialu-alukan. Oleh itu, jika konveksi dalam ketuhar disediakan - apa yang lebih baik, lebih baik bertanya kepada perunding jualan apabila membeli.

Apakah perolakan dan apa yang diperlukan dalam ketuhar

Ramai suri rumah, melengkapkan "belajar" mereka - dapur - dengan peralatan baru, menjaga peranti melaksanakan pelbagai fungsi secara serentak. Kompor elektrik tidak terkecuali. Ketuhar moden mempunyai banyak ciri tambahan: ketuhar gelombang mikro, makanan defrosting, pemanasan makanan, mengekalkan suhu hidangan, pengukus, convection ... Ini adalah mengenai fungsi terakhir dan akan dibincangkan. Oleh itu, apakah perolakan dan apa yang diperlukan? Atau mungkin dalam oven elektrik tidak diperlukan sama sekali? Katakanlah!

Peranti ketuhar dengan fungsi perolakan

Untuk memahami apa konveksi, anda perlu memahami bagaimana elemen pemanasan dalam ketuhar elektrik terletak. Model lama dapur elektrik dilengkapi dengan satu atau dua peminat dan, secara semulajadi, fungsi ini tidak hadir di dalamnya. Ingat betapa bermasalah itu untuk merata pai atau kek sama rata untuk kek. Satu pihak sudah terbakar, dan yang kedua masih belum ditenun. Untuk lebih kurang walaupun memasak tanpa habis, ia perlu untuk menghidupkan kuali, dan agar tidak membakar bahagian bawah - letakkan kuali kedua dengan garam.

Ketuhar moden dengan fungsi perolakan akan melegakan anda kesulitan ini, dan anda boleh menggembirakan rumah dengan hidangan dengan seragam seragam dan kerak yang indah.

Mod perolakan dalam ketuhar menganggap sejumlah besar elemen pemanasan. Tanai bukan sahaja dari bawah dan dari atas, fungsi ini memberikan kehadiran mereka di sisi.

Pecutan paksa dan basah

Kata Latin "perolakan" diterjemahkan sebagai "pemindahan". Semasa operasi oven pemutar, kipas mengadun jet udara panas dengan udara sejuk. Konvensional di dalam ketuhar diperbaiki oleh kipas yang dipasang. Ia dipanggil wajib. Mengapa ia diperlukan dalam ketuhar?

Fungsi perolakan memastikan suhu udara yang sama, yang menyumbang kepada memasak seragam pelbagai hidangan dalam ketuhar elektrik. Apabila perkakas dihidupkan, suhu tertentu ditetapkan, bergantung pada produk yang disediakan hidangan: daging, ikan, pai, meringue ... Sebaik sahaja suhu set dicapai di tengah-tengah oven, kipas dimatikan.

Pecutan paksa juga digunakan untuk produk pencairan, pengeringan cendawan, herba dan kacang.

Terdapat juga perolakan basah di dalam ketuhar, yang memberi peluang kepada pencinta makanan yang sihat dan sihat wap. Di bahagian dalam oven ada tangki air. Ia boleh terletak di pintu atau belakang peranti. Penjana khas menukar air menjadi wap. Uap panas memastikan memasak seragam, memelihara vitamin dan mikroelemen yang bermanfaat di dalamnya.

Perolakan basah digunakan untuk:

Laraskan arah wap yang anda boleh sendiri. Disediakan untuk tiga mod: stim dibahagikan di seluruh ketuhar; aliran stim dihantar ke pinggan; stim diarahkan pada makanan.

Mod perolakan boleh dipilih untuk memasak hidangan individu. Sekiranya tidak diperlukan - jangan hidupkannya.

Apa yang baik untuk ketuhar konveksi

Oven Convection mempunyai beberapa kelebihan, iaitu:

 1. Semua bahan dibakar sama rata.
 2. Adalah mungkin untuk menyediakan hidangan pada beberapa bungkus pembakar serentak.
 3. Dengan fungsi ini, anda boleh mencapai kerak panggang yang renyah.
 4. Mengurangkan penggunaan kuasa.
 5. Penggunaan minyak masak diminimumkan.
 6. Keupayaan untuk menyediakan menu bervariasi.

Oleh itu, kami mendapati kononnya apa. Apabila menggunakan fungsi ini dalam oven elektrik, ia menjadi mungkin untuk mengembangkan senarai hidangan yang disediakan dan meningkatkan kualiti penaik. Tiada apa-apa yang akan dibakar dan segala-galanya akan dibakar dengan rata.

Kedudukan ketuhar 2017, harga dan kualiti pelbagai model. Perbandingan kos, ciri teknikal dan fungsi tambahan. Kelebihan dan kelemahan model terbaik.

Mod konveksi dalam oven untuk membakar dan memanggang

Iklan ketuhar moden menawarkan mod yang berbeza untuk memasak. Memercayai kata-kata indah, kita sering membeli model mahal, tanpa ragu-ragu, sama ada kita memerlukan fungsi tertentu. Beberapa orang tahu apa yang sebenarnya bermakna "konveksi" dan sama ada ia diperlukan pada masa akan datang.

Kebanyakan relau gas mempunyai struktur yang sama. Di dalam kotak ketuhar di bawah terdapat satu atau dua pembakar, api di mana dikawal oleh tuas khas. Di dinding terdapat alur, di mana kisi atau dulang pembakar dimasukkan pada ketinggian yang betul. Pemanasan api dilakukan secara eksklusif dari bawah. Dengan menggerakkan udara, diikuti dengan pertukaran haba, di ruang terkurung dan menyediakan bahagian atas hidangan. Anjakan ini dipanggil perolakan.

Konveksi dalam ketuhar

Selalunya ia dapat diperhatikan bahawa pada satu sisi dulang pembakar berkrim dengan cepat, dan di sisi lain ia tetap lembap. Satu-satunya perkara yang membantu adalah menyusun semula dulang pembakar dengan pihak yang lain. Jika manipulasi seperti itu boleh dibuat dengan daging dan sayuran tanpa akibat, maka biskuit atau meringue tender akan segera jatuh.

Model relau moden, seperti Electrolux, tambahan mempunyai pembakar atas. Tuan rumah boleh menyesuaikan kedua-dua pemanasan bawah dan atas. Dalam kes ini, pembakar lebih rendah boleh menjadi gas, dan pembakar atas boleh menjadi elektrik, dan sangat jarang sebaliknya. Dengan panas teratas, anda juga boleh memasak ayam panggang.

Oven dengan pembakar atas

Model terbaru mempunyai beberapa unsur pemanasan, tetapi dalam kes ini, jaminan bahawa hidangan akan dibakar sama rata, tidak. Ini disebabkan oleh perolakan semulajadi, yang menyebar secara perlahan di dalam ketuhar. Sebagai contoh, lembaran penaik yang luas tidak membenarkan udara panas meningkat, jadi kerak bawah akan terbakar apabila bahagian atas hanya dipanggang.

Oven dengan gril dan perolakan

Untuk melakukan ini, mengembangkan mod perolakan terpaksa, yang mereka suka menyebutkan dalam iklan.

Dengan kipas terbina dalam, haba beredar. Di tengah-tengah, aliran udara panas yang kuat beredar, yang pada masa yang sama meresap pinggan di semua sisi. Selalunya dalam plat seperti Electrolux, kipas dipasang di bahagian belakang relau. Bahagian bawah dijamin tidak terbakar, tetapi bahagian atasnya akan ditutup dengan kerak selera.

Perundingan paksa membolehkan anda membakar kepingan besar daging, pai, buah-buahan kering, memasak daging panggang dan membuat crouton yang lazat. Perolakan sejuk akan menolong makanan defrost.

Ciri utama perolakan ialah anda boleh menggunakan dua atau tiga dulang serentak. Pada masa yang sama, produk disediakan pada kelajuan yang sama, dan anda tidak perlu menukar kuali dari semasa ke semasa.

Ia tidak perlu menggunakan mod ini untuk setiap memasak. Penggemar bertukar secara manual jika perlu.

Mengapa kita memerlukan mod perolakan?

 • untuk membakar sejumlah besar produk;
 • untuk menghapuskan jus yang menonjol dari hidangan;
 • untuk mendapatkan kerak emas yang cantik.

Jenis-jenis convectors dalam relau moden

Ikon mod perolakan dalam ketuhar pada panel plat menunjukkan bahawa reka bentuk kipas mudah diintegrasikan di tengah, seperti dalam foto. Satu-satunya fungsi adalah memandu udara di tengah-tengah ketuhar. Peminat yang diperkuat dengan serta-merta membentuk kerak pada produk. Disebabkan ini, tiada jus aliran, dan di tengah-tengah hidangan bertukar menjadi juicy, dan di luar mempunyai kerak panggang.

Sesetengah model plat mempunyai fungsi konveksi basah. Di tengah, semasa memasak, ketuhar dipenuhi dengan stim. Ini menjadikan ia tidak mungkin untuk mengeringkan hidangan yang dimasak, produk itu dibakar, dan tidak digoreng. Baking dalam ketuhar dengan kelembapan tambahan kurang aneh daripada tanpa ia.

Kesemua peluang di atas telah sampai baru-baru ini hanya relau elektrik. Baru-baru ini, syarikat Electrolux telah mengembangkan ketuhar gas dengan mod perolakan dan ikon yang sesuai. Untuk hari ini hanya satu model mempunyai peminat terbina dalam, tetapi pemaju tidak akan berhenti.

Kompor gas berasingan lebih popular di kalangan pembeli daripada yang elektrik. Ini disebabkan oleh banyak pangsapuri dilengkapi dengan saluran paip gas, dan gas jauh lebih murah daripada elektrik. Kira-kira 80% suri rumah memilih tungku gas, masing-masing, tidak setiap wanita menikmati mod perolakan. Hanya pemilik gelombang mikro yang dapat menghargai kelebihannya.

Jawatan pada panel relau elektrik

Ikon pada ketuhar mungkin berbeza sedikit. Penentuan mod perolakan dalam ketuhar, menunjukkan ciri tambahan ketuhar anda.

Bagaimana mod perolakan dalam ketuhar:

 1. "Eco" - mod yang disyorkan untuk jumlah penaik yang besar semasa memakan sejumlah kecil elektrik.
 2. "Dua garisan selari dalam segi empat" - penentuan perolakan dalam ketuhar, cara yang disyorkan untuk membakar roti, kek, memasak hampir semua hidangan.
 3. "Kipas dengan tiga segi tiga di bahagian atas" - keupayaan untuk menggunakan panggangan.
 4. "Kipas di antara dua baris dari bahagian atas dan dari bawah" adalah kerja pemutar dengan unsur pemanasan atas dan bawah dihidupkan.
 5. "Kipas dalam bulatan di antara dua baris dari bahagian atas dan dari bawah" - kerja pemutar dengan elemen pemanasan belakang atas, bawah dan tambahan dihidupkan.
 6. "Penggemar dalam bulatan yang digariskan dengan garis lurus" - menggoreng mana-mana produk dalam mod yang diperkuatkan.

"Pizza" - membolehkan anda menyediakan makanan dengan resipi yang kompleks.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =