Mosaic kertas berwarna – 314167.info

Mosaic kertas berwarna

Mocha kertas dengan tangan anda sendiri adalah kreativiti yang menarik yang boleh diakses walaupun kepada kanak-kanak, tetapi dengan perhatian yang layak orang dewasa

Mengumpul gambar dari mozek sangat menarik dan berguna. Pasti, orang lain pada masa tadika terlibat dalam kreativiti sedemikian. Pelajaran yang asli dan menarik itu sentiasa membawa banyak keseronokan, membolehkan anda mendedahkan bakat kreatif anda dan pada masa yang sama tidak menuntut belanja besar. Malah seorang anak kecil akan sangat berminat duduk di sebelah ibu bapa dan membuat mozek kertas yang indah dengan tangannya sendiri.

Sejak zaman purba, orang yang berbeza telah menghiasi cara hidup mereka secara berbeza dan menggunakan pelbagai bahan untuk aplikasi. Sebagai contoh, orang utara sering menggunakan bulu dan manik selain bahan biasa dalam aplikasi mereka. Aplikasi yang luar biasa dan menarik, terdiri daripada kepingan pita jerami.

Dengan kedatangan kertas, permohonan di atasnya menerima tempat yang istimewa dalam sejarah. Imej siluet hitam pada pelbagai subjek sangat popular. Dan pada masa kini, sebagai contoh di Ukraine, seni ini masih hidup di bawah nama ukiran.

Kertas warna - bahan yang hebat untuk membuat mozek ringkas dan cantik. Walaupun anda boleh menggunakan surat khabar lama, majalah, serbet dengan pelbagai corak dan lain-lain jenis kertas sisa untuk mencipta karya-karya yang lebih menarik dan tematik, yang mungkin anda telah merancang untuk membuangnya.

Di sisi sebaliknya, lukiskan sekeping petak kecil, segitiga, dan kemudian potong. Cobalah memotong tanpa penandaan sebelumnya - poligon yang dihasilkan akan menjadi butir-butir menarik mengenai mozek anda dan pasti akan menarik pandangan orang lain. Sediakan potongan kertas dengan warna yang berbeza. Untuk menyimpan setiap warna, sebaiknya gunakan kotak berasingan untuk memudahkan kerja.

Pilih gam supaya apabila ia kering ia telus supaya mudah digunakan, dan juga bahawa ia adalah dalam pakej yang mudah dengan tudung yang ketat dan tidak kering selepas permohonan pertama.

Gam itu perlu digunakan secara perlahan-lahan pada keseluruhan kepingan kadbod, mengerjakan dan menampal satu kawasan demi satu. Pada masa yang sama, cuba pastikan tidak ada banyak gam untuk mengelakkan kadbod basah dan masuk gelombang, kerana ia boleh merosakkan rupa produk anda secara serius.

Bermula selalu diikuti dengan butiran terperinci gambar, secara beransur-ansur berpindah ke yang lebih kecil. Hanya meletakkan bermula dengan garis besar gambar dan hanya angka keseluruhan dipenuhi dengan warna.

Retakan kecil yang tidak terisi antara kepingan kertas membuat daya tarikan istimewa dan memberikan gaya yang menakjubkan.

Kerja yang sangat asli akan kelihatan, tidak dibuat dari potongan rata, tetapi dari kertas yang robek.

Anda juga boleh mencuba membuat kerja dalam teknik menghadapi. Gambar-gambar sedemikian berubah menjadi banyak dan menarik.

Untuk mengulang kerja ini, anda hanya perlu melekatkan setiap persegi kertas ke substrat, tidak sepenuhnya, tetapi hanya di tengah, melipat ke dalam tiub - muka dengan pen ballpoint.

Mewujudkan mozek yang diperbuat daripada kertas adalah sempurna kerana ia tidak memerlukan penggunaan dan pengetahuan tentang beberapa teknik khas. Tetapi, jika anda berfikir bahawa penciptaan kerajinan seperti ini hanya sesuai untuk kanak-kanak, maka lihat gambar kertas yang menakjubkan yang dilaburkan oleh orang dewasa dan tuan yang berpengalaman. Tiada siapa yang akan menghidupkan lidah mereka, memanggilnya sebagai "kerajinan kanak-kanak":

Satu lagi harta yang menakjubkan dalam hobi ini adalah bahawa anda tidak perlu dapat menarik dengan indah. Ia cukup untuk mengambil apa-apa templat yang sesuai di Internet dan meletakkan ciptaan anda di atasnya.

Cuba percobaan menggunakan kertas beralun atau baldu, pelbagai tekstur akan memberi keaslian pada lukisan anda. Cuba untuk menggantikan helaian berwarna satu warna dengan yang anda menghiasi diri anda dengan pelbagai cara, menambah kesan, titisan dan beratus-ratus warna yang berbeza dengan warna yang sama. Cuba buat gambar bukan pada lembaran biasa, tetapi pada bentuk pra-potong, lampirkan tongkat atau magnet ke dalamnya dan gunakannya sebagai tambahan kepada pedalaman anda.

Kerja yang dilakukan dalam teknik mosaik kertas berwarna memerlukan kesabaran, tetapi tidak sukar untuk dilakukan. Kanak-kanak akan dengan senang hati menjaga aplikasi-aplikasi yang berwarna-warni dan luar biasa ini yang membantu memupuk kesungguhan dan memupuk keinginan untuk kecantikan. Moose kertas adalah tahap kemahiran baru dalam seni applique.

Video tentang cara membuat lukisan dari mozek kertas

Lihat video di hujung artikel dan anda akan belajar bagaimana ringkas dan cantik untuk merancang pekerjaan menggunakan mozek kertas ringkas, walaupun tanpa pengalaman dalam lukisan dan reka bentuk. Ya, walaupun kanak-kanak boleh mengatasi tugas ini!

Kertas mozek

Mengumpul mozek kertas adalah cara terbaik untuk meluangkan masa untuk anda dan anak-anak anda. Pertama, ia akan menguatkan hubungan rapat anda dengan kanak-kanak, dan kedua, ia akan membantu mengembangkan kemahiran motor kecil tangan bayi dan persepsi warna. Oleh itu, anda membunuh dua burung dengan satu batu: bermain dengan kanak-kanak, dan melalui permainan ini - meletakkan asas untuk pendidikan deria anak kecil.

Selain mozek ringkas yang diperbuat daripada kertas berwarna, terdapat pelbagai teknik aplikasi kertas yang canggih. Sebagai contoh - mozek dalam teknik penggilapan yang dilakukan bersama dengan anak perempuan remaja anda akan membantu anda lulus malam yang membosankan.

Seterusnya, kami memberikan beberapa contoh dengan kelas tuan pada pemasangan mozek yang diperbuat daripada kertas.

Moose "koyak" kepingan kertas

Cara paling mudah untuk dilakukan dengan bayi permohonan-mozek kertas - menggunakan teknik mosaik "koyak". Apa yang diperlukan untuk ini? Tiada bahan dan kos khas diperlukan. Keluarkan kertas berwarna kegemaran dari kabinet dan gosokkannya. Kemudian, bersama-sama dengan kanak-kanak, tampalkannya di atas stensil yang disyorkan (cetak gambar dari lampiran kepada artikel) mengikut warna yang dikehendaki.

Menggunakan pen terasa, tarik butiran yang hilang.

Itu sahaja! Mozik kepingan kertas sudah siap!

Bagaimana untuk membuat mozek kertas dengan tangan anda sendiri?

Seperti yang telah anda ketahui, kertas berwarna adalah alat universal yang boleh anda gunakan untuk mengajar, tetapi aktiviti menarik dengan anak-anak anda. Agak pilihan menarik - mozek kertas mudah. Ini adalah aktiviti pendidikan dan menarik untuk kanak-kanak dari sebarang umur. Persoalan kerumitan mozek kertas berwarna terdiri daripada bilangan dan saiz unsur-unsur, serta saiz lukisan di pangkalan stensil. Anda boleh memilih mana-mana gambar, mencetak dan menggunakannya untuk mozek.

 1. Potong kertas berwarna ke dalam kepingan apa-apa bentuk dan saiz. Agar kerja kelihatan lebih kreatif, gunakan beberapa warna setiap warna.
 2. Sediakan permukaan kerja, template, kepingan kertas dan gam. Mintalah kanak-kanak itu untuk meletakkan kepingan mozek, tanpa meninggalkan kontur. Pada mulanya, mungkin dia akan memerlukan bantuan anda, tetapi ketika anda belajar, anda akan melihat bahawa anak itu sedang mengatasi dirinya sendiri, dan meminta lukisan lebih banyak dan lebih kompleks.
 3. Agar kerja kelihatan lebih tepat, kami menasihatkan selepas memohon setiap bahagian, lap permukaan dengan kain kering (terutamanya jika anda menggunakan gam PVA).

Mocha merak dalam teknik quilling

Mocha kertas ini jauh lebih sukar untuk dilakukan daripada dua yang sebelumnya, dan memerlukan kerja keras. Menawarkan anak remaja anda keseronokan sedemikian.

Quilling - ini adalah gaya sulaman yang sangat mudah, tetapi elegan, yang berdasarkan corak kertas nipis di tubul yang ketat. Dari skrol kertas spiral berwarna-warni, anda boleh membuat kolaj dan aplikasi kecantikan yang luar biasa.

Untuk kerja, anda memerlukan bahan berikut: kertas berwarna (lembaran A4 atau khas disediakan untuk kertas berpusing), pinset, gam PVA dan alat quilling. Dalam ketiadaan ini, potong bahagian atas rod dari pen ballpoint dengan pisau untuk 7 mm. Dalam kertas "celah" yang diterima dimasukkan, agar ia menjadi lebih mudah untuk memutar.

Oleh itu, kini anda perlu menyediakan spiral kertas. Untuk kemudahan anda, kami membentangkan jadual dengan elemen quilling yang paling banyak digunakan.

Pilih warna yang paling anda sukai untuk aplikasi kertas ini. Kumpulkan gambar dengan prinsip mozek, letakkan pilin kertas yang disediakan di atas stensil.

Menyalin maklumat hanya dibenarkan dengan rujukan langsung dan terindeks kepada sumber

Kertas mozek dengan tangan sendiri untuk kanak-kanak

Membuat permohonan kertas dengan tangan anda sendiri adalah aktiviti yang sangat menarik, kerana anda boleh mengambil hampir semua lukisan sebagai lakaran. Anda boleh menemuinya di Internet dan mencetaknya atau menunjukkan imaginasi anda dan menggambarnya sendiri. Dan bahan-bahan untuk kerja tidak begitu mahal, mereka berada dalam akses mudah untuk setiap orang. Mari kita lihat pada hari ini, apakah mozek kertas dengan tangan kita sendiri. Teknik penciptaan seni jenis ini sangat mudah dan mudah dipelajari. Malah kanak-kanak kecil akan mengatasinya, kerana kebanyakan kerja dilakukan tanpa menggunakan alat pemotong. Perhatian anda adalah dijemput untuk mempertimbangkan beberapa kelas induk yang akan membantu untuk lebih tepat memahami cara bekerja dengan betul dalam teknik ini.

Alat dan bahan berikut diperlukan untuk kerja:

 • Pensil hitam mudah;
 • Lembaran kadbod;
 • Satu set kertas berwarna;
 • Gam PVA;
 • Corak pola selesai dalam kes ini adalah cendawan.

Bagaimana untuk melakukan kerja? Dari templat yang sedia ada, kami menyusun semula cendawan pada kadbod.

Sekarang pergi ke proses persiapan sebelum kerja itu sendiri. Untuk melakukan ini, ambil 6 bekas kecil dan mula merobek kepingan kertas dengan tangan anda. Kami akan menggunakan warna berikut:

 • Untuk topi cendawan - coklat;
 • Untuk di bawah kerusi topi - warna beige;
 • Untuk kaki kulat - kuning;
 • Langit biru;
 • Untuk rumput - warna hijau.

Untuk setiap warna mesti ada mangkuk.

Sebaliknya, kita mula memasukkan kepingan kecil ke dalam butir-butir gambar yang diperlukan. Selepas elemen utama telah dilaksanakan sepenuhnya, mayat mesti ditampal dan ditiru dengan bumi. Dan sebagai tambahan kepada tanah untuk menyisipkan kepingan kecil coklat. Biarkan ia menjadi daun yang jatuh kecil.

Sekarang pergi ke reka bentuk langit.

Produk siap mesti dibentangkan di bawah akhbar kecil, ini diperlukan agar apabila pengeringan, permohonan selesai tidak mengubah penampilannya.

Dalam gaya mosaik koyak ini, anda boleh membuat poskad pada mana-mana cuti. Teknik ini sangat diperlukan untuk kanak-kanak. Lagipun, ia membolehkan anda untuk membangunkan kemahiran motor halus. Juga, selain kemahiran motor halus dalam pelajaran ini, anda boleh mengajar kanak-kanak itu untuk membezakan warna dan merobek kertas menjadi kepingan kecil. Ya, dan lihat bagaimana dia akan mengatasi tugas yang diberikan kepadanya secara bebas.

Alat dan bahan berikut diperlukan untuk kerja:

 • Sekeping kadbod putih;
 • Gunting untuk ukiran di atas kertas;
 • Gam PVA;
 • Satu set penanda;
 • Cat;
 • Satu set berus.

Langkah demi langkah proses kerja.

Pada mulanya, anda mesti menyediakan semua bahan di atas. Untuk kerja, kami akan menggunakan gambar yang sudah siap.

Dengan bantuan gunting kami memotongnya. Dan gam kosong di kadbod.

Selepas kami lulus terus ke aplikasi itu sendiri. Untuk melakukan ini, kami memotong kertas berwarna menjadi jalur lebar setengah sentimeter, dan selepas masing-masing kami memotong ke dalam kotak kecil. Inilah caranya:

Meletakkan bahagian siap kami menghasilkan satu demi satu, lem mereka ke gam. Anda boleh melakukan ini dan tidak cukup rapat antara satu sama lain. Anda boleh berpegang pada jarak yang kecil, seperti yang ditunjukkan dalam foto.

Sekarang pergi ke reka bentuk peduncle, untuk ini kita akan menggunakan kertas hijau.

Semua, gambar dalam kedudukan mendatar dibahagikan kepada dua bahagian. Bahagian atas akan dicat dengan warna. Kemudian kita mula meniru sayuran kita akan berbaring di atas meja. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan cat yang lebih ringan.

Kami mengambil pensil warna hitam dan menggariskan kontur sayuran.

Sekarang berikan bayang-bayang kecil tomato, untuk ini, sekali lagi, memerlukan pen terasa hitam.

Pada latar belakang yang dilukis, kami membuat tanda batu bata. Itu sahaja, teka-teki ini sudah siap sepenuhnya.

Dengan cara yang sama sayur-sayuran lain juga.

Pelajaran ini membolehkan anda untuk membangunkan perhatian pada kanak-kanak, ketepatan ketika bekerja dengan objek pemotongan tajam. Sudah tentu, sebelum anda mula bekerja, pastikan anda menjalankan teknik keselamatan dan terangkan kepada orang kenapa gunting diperlukan. Juga, jenis aktiviti ini membolehkan anda mengenal pasti pengetahuan tentang warna, dan juga untuk melatih ketekunan.

Dan secara umum kerja yang dilakukan dalam teknik mosaik kertas sangat popular dengan anak-anak, mereka sudah bersedia untuk menghabiskan masa yang lama untuk pekerjaan ini. Ia sangat menarik dan menghiburkan. Untuk jarum wanita pemula, lebih baik menggunakan lukisan ringkas, dan hanya selepas beberapa ketika, anda boleh cuba untuk melakukan kerja yang besar.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 14 = 19