Motoblock pengeluaran Cina

Ciri-ciri dan model popular motoblock Cina

Pasaran domestik penjana skala kecil boleh membanggakan pelbagai jenis peralatan taman, yang kebanyakannya adalah motoblocks dan penggemar motor. Bagaimanapun, jenis traktor kecil yang dihasilkan oleh jurutera Cina tidaklah relevan dan bahkan menjadi lebih penting.

Ini adalah kerana produk yang berkualiti tinggi, kebolehpercayaan dan pelbagai fungsi, kos rendah, dan enjin untuk motoblock dari Kerajaan Tengah boleh bersaing dengan Amerika, Jepun dan Itali. Oleh itu, bahan ini ditujukan kepada segmen, yang diwakili oleh motoblok Cina.

1 Ciri-ciri teknikal teknologi pertanian China, kebaikan dan keburukan

Selalunya, produk dari Asia Timur adalah agregat yang serius yang boleh berfungsi walaupun dalam keadaan yang teruk. Terima kasih kepada kelebihan berikut, mesin Cina layak populariti dan kepercayaan khusus:

 • harga berpatutan;
 • pelbagai fungsi;
 • pengagregatan dengan sejumlah besar lampiran;
 • produktiviti tinggi (kawasan kawasan yang dirawat adalah dari 70 hingga 3 hektar);
 • ketersediaan yang besar;
 • enjin kuasa tinggi;
 • tempoh operasi bebas masalah kerana peralatan penyejukan air.

Membajak tanah motoblock Cina

Peranti sejagat menjadikan mereka menyesuaikan diri dengan iklim dan tanah negara kita. Kelebihan penting ialah keupayaan untuk membeli alat ganti, tidak ada masalah dengan penyelenggaraan dan pembaikan, memanjangkan hayat kenderaan. Reka bentuk padat, ekonomi bahan bakar, reka bentuk - ciri-ciri tidak penting dari jentera pertanian.

Kelemahan juga mempunyai: kerapuhan enjin pencucuhan elektronik, logam kerapuhan, kerapuhan produk plastik, kerosakan meluas - memakai pesat pada cincin omboh, jurnal crankshaft, memadamkan gigi gear, kegagalan starter untuk anak padi kuasa.

Kebanyakan motoblock Cina mempunyai 4 gear: dua depan dan dua belakang. Mereka dilengkapi dengan stereng berputar, berputar kedua-dua arah mendatar dan menegak. Di pasaran peralatan dari China, terdapat salinan, yang enjinnya dijalankan pada petrol, bahan api diesel. Yang terakhir, sebagai peraturan, melebihi bensin yang disebabkan oleh tork yang tinggi, kecekapan yang sangat baik dan ekonomi.

Kenderaan, terutamanya kelas berat, mempunyai reka bentuk mudah yang terdiri daripada unit dan mekanisme:

 • tangki bahan api dengan kapasiti 4 hingga 6 liter;
 • Enjin 4-lejang dengan suntikan bahan api langsung;
 • pengurangan gear;
 • klac cakera dalam mandi minyak;
 • sistem penyejukan;
 • suis kelajuan;
 • PTO;
 • roda pneumatik.

1

Varian lampiran untuk motoblock Cina

Sesetengah produk menerima rotomotors dan bukan roda, lebarnya sedekat mungkin hingga 100 mm. Di samping itu, pemotong penggilingan adalah jenis yang boleh dilepaskan, yang bermaksud bahawa mereka boleh diselaraskan. Anda sendiri menetapkan lebar yang diperlukan untuk memupuk tanah.

Rata-rata, beratnya mencapai 200 kg. Mereka mudah digunakan, mudah alih. Sumber motor meningkat kepada 3,000 jam. Kedalaman kerja tidak lebih dari 30 cm, lebarnya kira-kira 140 cm. Sesetengah "Cina" dilengkapi dengan starter elektrik dengan bateri. Tangki bahan api - kelantangan 2-10 liter. Keselesaan tambahan dibuat berdasarkan tahap getaran dan bunyi yang rendah.

Enjin untuk motoblocs Cina adalah kepentingan tertentu. Mereka juga mempunyai kos yang rendah, dibezakan oleh pembinaan yang kukuh dan kebolehpercayaan. Faktor-faktor ini menyokong penggunaan mereka untuk pelbagai jenis peralatan berkebun, mesin buatan sendiri. Greenfield dan FORTE menawarkan satu bundle yang mengandungi elemen tambahan. Katakan anda memerlukan motor untuk motoblocks yang dibuat sendiri, maka ia mesti dilengkapi dengan gearbox untuk mempermudah pemasangan pada struktur unit itu sendiri.

Produk KAMA disenaraikan dengan baik. Jadi, para pemimpin jualan adalah: enjin diesel dengan kelajuan nominal 3,000 rpm. dan kuasa 6.3 kW, kilang kuasa petrol Centaur DVS-200B, mekanisme bertenaga petrol Weima WM170F-3. Enjin dikeluarkan dengan menggunakan teknologi moden dan jatuh di rak-rak kedai yang sedia untuk beroperasi hanya selepas pemeriksaan menyeluruh.

1.1 Maklum balas mengenai motoblock diesel Cina selepas dua tahun operasi (video)

2 Pengilang motoblock dari China atau dibuat di China: model yang paling popular

Pilihan mana-mana alat kebun, khususnya, motoblock, harus bermula dengan takrif tugas-tugas yang perlu diambil oleh pengambilalihan baru anda, dan intensitas kerja yang dirancang, kawasan infield. Lagipun, traktor bersaiz kecil digunakan bukan sahaja untuk menjaga taman, taman dapur, tetapi juga sebagai pam, pemotong makanan ternakan, pemetik salji, dan lain-lain. Pelbagai pengeluaran teknologi pertanian PRC agak besar.

Mesin Cina dihasilkan oleh pengeluar berikut, yang membezakan diri mereka dengan kombinasi harga / kualiti yang berjaya, pilihan lampiran yang besar, penghantaran alat ganti asli dan bahagian tambahan untuk blok motor:

Gabungan blok motor Huter

Pada dasarnya, terdapat di pasaran Rusia, motoblock Cina adalah salinan kenderaan domestik, contohnya, Neva, blok motor MB-1, Salute. Sememangnya, harga tawaran adalah lebih rendah, yang dicapai kerana pekerja murah di China dan penjimatan bahan. Walau bagaimanapun, kita tidak sepatutnya membuat kesimpulan bahawa ekonomi ini menjejaskan kualiti produk siap.

Permintaan yang lebih besar untuk motoblocks Cina merek ZIRKA, KDT, Kipor, Weifang, Kama.

Bagi pemilik plot kecil (6-7 ekar), lebih baik untuk melihat model popular yang lebih berkaitan dengan kategori isi rumah - Centaur 3060B, 3060D, IRON ANGEL GT1050. Sekiranya terdapat lebih kurang 12 ratus orang, ia akan dinasihatkan untuk memberi pilihan kepada motoblock separa profesional - Aurora 105, Centaur 2060D, 2060B.

Usahawan dan petani yang terlibat dalam penanaman massa sayur-sayuran, ia adalah dinasihatkan untuk memilih untuk mesin profesional - Aurora MT-101DE, Centaur 1013D, 1081D, Aurora MT 125 D. Varieties traktor padat, "jantung" yang merupakan enjin diesel, seperti Aurora 81DE, MT -101D, ZIRKA LX1090D, LX 1081D (dan analog lain dengan penyejukan udara) sering dijual di pengedar rasmi syarikat.

2.1 Syarikat mana yang memilih motoblock?

Blok motor KDT KDT Cina sepatutnya mendapat perhatian serius. Mereka diberikan sijil kualiti Eropah. Oleh itu, perkara pertama yang menyebabkan pengiktirafan adalah pembuatan kenderaan bermotor berkualiti tinggi.

Motocross Zirka dengan rototiler

Perhimpunan yang tepat, lukisan, lenturan bahagian logam lembaran, lipatan dikimpal, menumbuk dan pemutus - membezakan mesin antara lain peranti Cina yang serupa. Disebabkan penyelesaian reka bentuk yang optimum, ketahanan unit, jenama ZIRKA menerima cadangan positif.

Sebagai kesimpulan, kami menekankan bahawa tidak semua produk pengeluaran Cina menimbulkan keraguan. Harga permulaan untuk motoblock bermula dari 55 000 rubel. Dan untuk memutuskan sama ada ia layak membeli kereta Cina, ia bergantung kepada anda. Adalah lebih baik untuk tidak bergantung kepada nasihat sesiapa, tetapi untuk memastikan keberkesanan unit bermotor Cina pada pengalaman peribadi.

Model dan kaedah pemakaian motoblock "Zubr9raquo;

 • Ciri-ciri barisan blok motor "Hoper 9raquo;

 • Apakah dan di mana pisau digunakan untuk motoblock?

 • Prinsip operasi dan struktur pemotong penggilingan untuk blok motor

 • Motoblocks Salute: ciri, ciri, ulasan

 • Motor Sich Motor: pembinaan dan aplikasi

 • Sekop untuk motoblock: beli berjenama atau buat sendiri?

 • Varieti dan ciri-ciri pembengkokan untuk blok motor Neva

  Tambah komen Balas balasan

  © 2017 moezerno · Menyalin bahan tapak tanpa izin adalah dilarang.

  Motoblocks Cina

  Motoblock Cina adalah jenama stabil yang terbentuk, yang mempunyai parameter tertentu. Untuk pembeli ini ialah:

  • harga rendah;
  • penampilan cantik;
  • kualiti yang memuaskan.

  Bagi pengilang blok motor Rusia, teknologi Cina adalah sakit kepala yang berterusan dan mereka bimbang tentang masalah berikut:

  • peralatan import tanpa cukai ke negara kita;
  • pemalsuan dalam bentuk salinan peralatan Rusia yang diperintahkan di China;
  • berkualiti rendah, kerana bahan mentah yang paling murah digunakan, ada yang menganggap blok bermotor Cina berbahaya untuk kehidupan rakyat.

  Tetapi, pengeluar juga mendapati bahawa orang Cina dengan cepat mengesan semua inovasi, memperkenalkan mereka dalam masa yang singkat, sehingga mereka popular. Masalah pemalsuan sangat penting, apabila salinan blok motor Rusia dan lampiran diarahkan di China. Ada kes-kes apabila pembeli cuba membuat tuntutan kepada pengeluar Rusia yang teliti apabila salinan Cina pecah.

  Kenapa motoblocks Cina bernilai kurang daripada orang tempatan? Di China mereka menggunakan bahan mentah yang paling murah untuk mendapatkan harga terendah. Terdapat motoblock Cina yang berkualiti, tetapi mereka tidak murah.

  Populariti teknologi Cina sangat tinggi. Jika anda melihat statistik pertanyaan Yandex, Zubr bersaing dengan pemimpin pasaran - motosikal buatan Rusia NEVA, Cascade, Ugra dan mendahului orang Eropah. Bilangan setem adalah besar, berikut adalah sebahagian daripada mereka:

  Zirka (Zirka) - China, pengeluar dianggap sebagai nilai yang baik untuk wang, pilihan lampiran yang besar, bekalan ganti yang asli disesuaikan dengan alat ganti asal;

  Kentavr (Centaur) - China, dianggap sebagai analog dari motosikal Zirka (Zirka);

  SADKO (Sadko) - China-Ukraine;

  Sadko M500, Sadko M400

  Senarai ini boleh diteruskan, data datang sehingga 80 model diimport.

  Kerana penjual berjaya menjual orang-orang motoblok ini tidak begitu jelas. Lagipun, tiada pengilang khusus, tiada pusat peniaga, tiada wakil rasmi, tidak laman web rasmi model-model ini hampir tidak ada, atau mendapati mereka sukar.

  Tetapi kejayaannya jelas - motoblocks China dijual, orang yang berminat dengan mereka, walaupun banyak pujian, bagi pengeluar peralatan domestik ia adalah pesaing yang mengambil bahagian besar dari pasaran. Kebanyakan motoblock dari China diimport secara tidak sah, tanpa dokumen yang berkaitan.

  Kejayaan jualan dihubungkan dengan aktiviti kedai di atas tanah, yang meyakinkan pembeli bahawa harga yang rendah, kualiti yang memuaskan adalah pilihan yang terbaik, dan dalam hal kerosakan, mereka berjanji untuk membaiki. Lebih buruk lagi, apabila pembeli berfikir dia membeli motoblock kami, tetapi sebenarnya membeli salinan dari China.

  Di halaman utama laman pembuat pengeluar blok Neva, teks kandungan berikut disebutkan:

  Hari ini, persaingan di kalangan pengeluar peralatan taman semakin meningkat dan sering menjadi tidak jujur ​​seperti yang dikehendaki. Begitu semakin di kedai-kedai peralatan taman Rusia ada model motoblok di bawah nama-nama yang meragukan, yang penjual kerasnya dikaitkan dengan tanda dagang "Mototehnika Neva". Tetapi CJSC "Krasny Oktyabr-Neva" ingin memberi amaran kepada pengguna yang menghargai kebolehpercayaan dan kecekapan peralatan taman, bahawa syarikat itu menghasilkan motosikal hanya di bawah cap dagangan dagang yang didaftarkan dan dilindungi secara sah "NEVA"! Berhati-hati apabila membeli dan berhati-hati dengan palsu! "

  Amaran sedemikian tidak sengaja.

  Satu lagi faktor yang menyumbang kepada penjualan peralatan Cina adalah kualiti pengeluar Rusia, yang meninggalkan banyak yang diinginkan. Ini adalah yang paling berkualiti dan mendapat bahagian kritikan daripada penjual motoblock Cina apabila membujuk seorang pembeli untuk membeli teknik dari langit.

  Seseorang mengkritik, seseorang memuji, tetapi hakikatnya tetap, motoblock Cina dalam jumlah besar membajak tanah Rusia. Untuk membantu pelanggan, kami mengumpulkan maklumat dan arahan halaman ini kepada motoblock Cina.

  Harga yang rendah untuk pembeli kami adalah faktor utama apabila membeli. Kemenangan kualiti melalui harga yang rendah adalah proses yang panjang. Apa yang akan memujuk pengguna memerlukan reputasi bertahun-tahun, yang mesti disahkan secara berterusan, jadi halaman ini dengan arahan akan tetap sangat relevan.

  Arahan untuk operasi blok motor Cina:

  Jualan terdapat model JR-Q78, JR-Q79, JR-Q12, HT 105, HT 135, GN 4

  - arahan untuk digunakan pada blok motor Zubr HT 105-135

  - Zirka (Zirka) BD70G01 - arahan dalam bahasa Ukraine dan Rusia

  Motoblocks Cina, yang mana memilih diesel atau petrol

  Blok motor Cina yang perlu dipilih

  Setakat ini, anda boleh keliru dalam kepelbagaian kenderaan mini taman. Terdapat banyak tawaran untuk motoblock Cina, kerana mereka jauh lebih murah daripada rakan-rakan Rusia mereka.

  Dan soalan yang paling kerap mengenai blok motor Cina yang mana yang hendak dipilih? Pertama, anda perlu membuat keputusan untuk tujuan motoblok yang akan digunakan - untuk kegunaan rumah atau profesional.

  Sebagai contoh, jika kawasan kawasan yang dirawat adalah enam hingga tujuh ratus meter persegi, cukup untuk membeli motoblock murah kategori umum:

  Jika kawasan plot mencapai dua puluh hektar, maka anda harus memilih motoblock separa profesional:

  Jika kawasan kawasan yang dirawat diukur dalam hektar, maka perlu mempertimbangkan blok bermotor profesional:

  Untuk memahami kebergantungan kuasa motoblock pada saiz bahagian, perlu menggunakan skema ini:

  • Plot sehingga 15 hektar - kuasa motoblock yang diperlukan ialah 3.5 hp, lebar trek 60 cm.
  • Plot sehingga 60 hektar - kuasa motoblock yang diperlukan ialah 5 hp, lebar pemprosesan trek adalah 80 cm.
  • Plot sehingga 1 hektar adalah kuasa yang diperlukan dari motoblock 7-hp, lebar ukur trek 90-cm.
  • Kawasan dari 1 hingga 5 hektar - kuasa blok motor yang diperlukan adalah 9 hp, lebar trek adalah 100 cm.

  Cadangan ini membantu dalam memilih motoblock, supaya tidak membelanjakan wang pada model, yang kuasanya tidak sesuai untuk pemprosesan tapak. Sebaliknya, adalah disyorkan untuk membeli motoblock yang lebih berkuasa untuk mempunyai rizab kuasa. Jika anda perlu memproses kawasan kecil 20-30 ratus bahagian, maka pembantu yang sangat baik akan menjadi blok motor dengan kekuatan mesin 9 hp.

  Juga, dalam proses memilih motoblock, perhatian khusus harus dibayar kepada kebolehpercayaannya. Selepas pecahan motoblok itu, dengan bantuan pengeluarannya akan melanggar semua pelan pengeluaran, akan mengubah syarat pelaksanaan kerja, mengurangkan kualiti dan kuantiti produk yang dikirim ke pasaran.

  Motoblock yang paling boleh dipercayai dan tidak mahal

  Dalam kes ini, motosikal motosikal yang murah dan sangat boleh dipercayai - pilihan yang baik. Dipasang enjin profesional dan logam berkualiti tinggi membolehkan anda menggunakannya sepanjang hari.

  Ternyata motoblock perlu meningkatkan produktiviti tukang kebun dan sangat memudahkan kerja-kerjanya, menggantikan spade. Pengesahan ini boleh dilihat dalam amalan menggunakan peralatan tersebut oleh petani di barat, yang, bersama-sama dengan jentera berkuasa, menggunakan blok motor di ladang mereka.

  Apabila anda memilih motoblock, perhatian khusus harus diberikan kepada ciri-ciri struktur blok motor dan model enjin: kotak gear, klac, jenis gear dari enjin ke kotak gear. Pertimbangkan, sebagai contoh, motoblocks Centaur 2060B dan Centaur 1013D.

  Motoblok pertama menggunakan enjin petrol dengan penyejukan udara paksa, gear serong dan pengurangan gear. Motoblock kedua mempunyai enjin diesel dengan penyejukan air dan pemacu tali pinggang.

  Pemotong pemotong dan aci pengangkut kuasa apabila memilih blok motor

  Apabila memilih motoblock, anda perlu memberi perhatian kepada faktor penting - rototiler. Ia dipasang pada yang kecil model separuh profesional dan pengguna bukannya roda tillers, dan lebar maksimum adalah 100 cm. Tillers yang direka untuk bekerja dengan tillers aktif, ia disambungkan kepada kuasa berlepas aci dan menetapkan kembali. Secara umumnya, rototiler aktif digunakan pada blok motor berat.

  Juga, jangan lupa tentang pelbagai fungsi motoblok yang boleh melakukan kerja-kerja pertanian dengan menggunakan lampiran tambahan. Menggunakan tukang ramam, anda boleh menuai jerami, dan dengan memasang treler, anda boleh mengangkut tanaman.

  Sekiranya keputusan membeli motoblock akhirnya diambil, perlu diingatkan tentang pembaikan masa depannya. Di mana sekiranya berlaku kerosakan untuk membeli bahagian? Ia tidak disyorkan untuk membeli alat ganti di pasaran. Mereka mungkin berkualiti rendah, dan jika dipasang pada motoblock, mereka akan mematikannya. Oleh itu, lebih baik membeli bahagian yang berkualiti daripada pembekal.

  Satu lagi soalan yang sering ditanya tentang syarikat mana yang menjadi motoblock? Dari semua syarikat yang diwakili di pasaran, perhatian yang paling serius patut dijadikan motoblok KDT, syarikat China KIPOR. Perkara pertama yang anda perhatikan ialah kualiti pengeluaran blok motor. Warna, pemasangan tepat, kekasaran kelas permukaan, membongkok bahagian logam lembaran, setem, lipit kimpalan, cast - semua ini membezakan teknik KIPOR, antara rakan-rakan lain Cina.

  Mari kita pertimbangkan contoh - model KDT-610L yang enjin diesel dengan kapasiti 6 hp ditubuhkan. Berat motoblok ini adalah 110 kg, yang membolehkan ia membajak, memupuk, menggali, dan bekerja dengan treler. Hanya 8 transmisi yang digunakan: 6 ke hadapan dan 2 kembali.

  Cadangan yang baik menerima enjin diesel KIPOR di Eropah Barat, di mana ia dijual di bawah tanda dagangan KAMA. Enjin boleh bekerja dalam keadaan berdebu, terima kasih kepada penapis udara yang dipasang, yang mempunyai kawasan pembersihan udara yang besar, dan mandi minyak yang dipasang.

  Pemegang unit bermotor mampu berputar 180 darjah. Pengancing badan kerja berlaku di bahagian depan dan belakang, yang mana dapat meningkatkan fungsi blok motor dengan ketara. Sangat mudah, apabila saiz pendakap berbentuk depan U adalah sama seperti belakang.

  Di gearbox gearbox ada aci heksagon di mana ia mungkin untuk memasang separuh gandar sejagat dengan lima lubang, yang akan membolehkan mengubah lebar trek roda. Penggunaan semi-gandar sejagat akan membolehkan roda dipasang di kedua-dua trek lebar dan sempit.

  Ini membolehkan anda masuk ke dalam satu barisan dengan dua roda. Ini menjadikan kemungkinan untuk menggunakan motoblock untuk menjaga tanaman yang berbeza. Pengurusan mudah dan bijak motoblock adalah lokasi tuas kopling, gas, stereng dan tuas gear.

  Di samping itu, motosikal KIPOR mempunyai pelbagai jenis badan kerja: roda dengan pengait, pemotong penggilingan, pemotong berputar, plow rotary plat, hiller.

  Motoblock yang manakah saya harus pilih pada petrol atau diesel?

  Kelemahan dan kelebihan motoblock diesel ke atas petrol berasal dari perbezaan antara enjin diesel dan petrol. Enjin diesel adalah rendah-revving, lebih menjimatkan dan sangat bertoleransi beban apabila bersenandung, membajak, menanam. Bagaimanapun, ketika melayani, mereka memerlukan lebih banyak perhatian daripada petrol.

  Pada permulaan manual, enjin petrol lebih baik daripada mereka sendiri. Itulah sebabnya para pakar mengesyorkan membeli blok motor diesel dengan starter elektrik, yang dengan ketara meningkatkan kosnya.

  Ia adalah murahnya enjin petrol - kelebihan utamanya. Ia juga lebih mudah untuk mengekalkan trak bertenaga petrol.

  Semua enjin petrol telah memaksa penyejukan udara, manakala pengubahsuaian diesel mempunyai penyejukan udara dan air. Biasanya, enjin sedemikian dipasang pada blok motor berat.

  Jadi apa motoblock untuk memilih petrol atau diesel untuk membuat keputusan untuk anda, berdasarkan keupayaan kewangan anda dan keperluan anda untuk penanaman tanah.

  Menggunakan diesel motor-blok sejak 2008, 6 hp ,, selama 5 pisau anak padi pada setiap sisi, dipasang dan bukannya koles.obrabatyvaemy plot sendiri tanah 85 ekar, ditambah pendapatan tambahan dalam bentuk jenis adat shabashki untuk musim 3 ga.za sepanjang masa dengan hak perkhidmatan hanya satu kegagalan picit hos bahan api pada tangki apabila anjakan pemegang gusi berikutan kelemahan gaykoboltov pengancing dan dipadamkan set separuh melampau pisau pemotong yang nekritichno.motoblok Cina ... alumina tanah, tanah cukup berat. motoblock operasi diperkukuhkan semasa musim dari 6 pagi hingga gelap ... jenis Lampiran 3-cutter, Penanam 2 jenis, Hillers, ploskorezy, pengorek, cuping, pisau, plug..pri tangki 3.5 liter blurts keluar pada masa ini 1,5-2 kali

  .di luar musim walk-belakang traktor berfungsi seperti pam, generator, kosilka.toest hampir sepanjang tahun kecuali zimy.obsluzhivanie seperti yang disyorkan oleh pengeluar +/- 50 jam dvigatelya.raz minyak dalam minyak kotak gear 2 tahun ... jadi neboytes mengambil China dan bilik belakang nenastolko sukar untuk mengekalkan. memastikan ia bersih, pada masa perkhidmatan dan menjadikannya nepodvedet anda.

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 12 = 16