Multimeter cara menggunakan video

Cara menggunakan dt 832 multimeter: manual pengguna

Multimeter adalah peranti terkenal yang membolehkan anda melakukan semua ukuran elektrik yang diperlukan dalam masa beberapa saat. Dengan bantuannya, anda boleh dengan cepat dan tepat menentukan kekuatan semasa dan voltan, rintangan. Pada masa yang sama, ia membolehkan anda dengan mudah dan paling berkesan memanggil rangkaian untuk integriti.

Seperti yang ditunjukkan oleh pelbagai amalan, dengan bantuan orang multimeter yang terlibat dalam kejuruteraan radio, periksa diod dan transistor untuk prestasi mereka. Bercakap tentang model yang lebih mahal, mereka mempunyai lebih banyak fungsi dan membolehkan mengukur kapasitans kapasitif walaupun, suhu, induktansi dan banyak ciri lain yang boleh dimiliki oleh peralatan elektrik.

Cara menggunakan multimeter dt-830b, dt-838, dt-832b, manual arahan untuk dummies dianggap sangat popular, kerana model-model peranti ini digunakan paling kerap. Mereka mudah digunakan dan mempunyai kos yang tidak terlalu tinggi. Sekiranya anda tidak tahu bagaimana untuk mengendalikan peranti mengukur jenis ini, maka di laman web kami, anda akan dapat mencari sejumlah besar video, yang menunjukkan semua butir-butir penggunaan produk dalam amalan.

Peranti dan prinsip operasi multimeter digital dt

Untuk memahami bagaimana peranti berfungsi dan pada asasnya ia berfungsi, contohnya kami akan menggunakan model popular dt-838. Sekiranya anda memahami sepenuhnya prinsip model ini, maka anda tidak sepatutnya mengalami sebarang kesulitan menggunakan peranti lain jenis ini. Satu-satunya perbezaan yang mempunyai pelbagai multimeter adalah hanya ikon yang dicetak pada produk. Di samping itu, mungkin ada beberapa fungsi tambahan. Di bahagian depan model yang kami pilih adalah penunjuk LCD khas, suis yang membolehkan anda menukar mod operasi, serta penyambung yang mana probe disambungkan.

Oleh kerana instrumen mempunyai label khas, ini membolehkan anda menetapkan nilai yang dapat dikawal. Nilai ini membolehkan anda untuk menukar dan menetapkan had atas membaca pembacaan. Jenis-jenis jenis homogen adalah berhampiran dan diedarkan kepada kumpulan yang berbeza.

Dalam beberapa model moden multimeter, adalah adat untuk menetapkan had pengukuran pada tahap automatik. Untuk melakukan ini, sudah cukup untuk memilih dengan bantuan suis kuantiti terkawal yang anda perlukan. Jika anda bercakap secara langsung tentang penamaan yang terletak di hadapan produk, maka anda memerlukan arahan, kerana sebutan seperti dalam model yang berbeza dari pengeluar yang berbeza mungkin sedikit berbeza.

Cara menggunakan stylus dt-830b, dt-832b, dt-838, manual arahan

Untuk menggunakan peranti untuk tujuan yang dimaksudkan, adalah perlu untuk membongkar ujung ujian terlebih dahulu dan kemudian sentuhnya ke kawat, soket, suis dan sebagainya. Untuk ini, di bahagian depan multimeter, terdapat tiga penyambung khas. Jika kita bercakap tentang pengukuran dengan warna, maka jenis pengukuran ini hanya akan digunakan apabila anda melakukan manipulasi dalam rangkaian DC. Jika kita bercakap tentang arus bolak balik, maka dalam keadaan ini tidak ada perbezaan betapa probe itu akan disambungkan.

Apabila anda menjalankan pengukuran voltan, berhati-hati untuk tidak menyentuh bahagian-bahagian ujian menguji yang kosong. Sebelum memulakan kerja, ia juga sangat penting untuk memeriksa sama ada petunjuk ujian disambungkan dengan betul kepada penyambung yang berada di hadapan peranti. Anda harus selalu ingat bahawa jika anda menyalahgunakan multimeter dt-832, 830, 838 dan model lain, ini boleh menyebabkan litar pintas atau masalah yang lebih serius. Oleh itu, arahan perlu dikaji tanpa gagal, tanpa mengira jumlah pengetahuan dalam bidang ini.

Peraturan untuk bekerja dengan multimeter digital

Arahan untuk menggunakan cara menggunakan dt multimeter sebaiknya dibaca sebelum anda memulakan, terutamanya jika anda mempunyai pengalaman yang sangat sedikit. Jika selepas itu, anda tidak boleh berfungsi sepenuhnya dengan peranti ini, kemudian menonton video di laman web kami, di mana secara terperinci ia akan diberitahu bagaimana cara menggunakan peranti ini dengan betul dan tepat.

Untuk dapat mengukur dengan voltan multimeter tidak memerlukan sesuatu yang istimewa. Tidak memerlukan segala macam beralih dalam rantaian dan barangan. Peraturan utama dalam situasi ini adalah bahawa anda perlu cuba menentukan seberapa tepat mungkin nilai anggaran, serta jenis voltan yang akan anda sukai. Oleh itu, masukkan ujian yang sesuai memimpin ke soket dan kemudian pasangkan terminal soket perlahan-lahan. Apabila terdapat sentuhan, anda perlu mempunyai masa untuk merakam tanda-tanda bahawa peranti menunjukkan.

1

Jika anda masih teko, maka dengan mempelajari cara menggunakan multimeter DT832B, DT830, DT838 membolehkan semua orang mengukur kuasa DC. Ia sangat penting dalam keadaan ini untuk memasang pasak dengan betul. Jika tidak, fius mula berfungsi, yang kemudiannya perlu diganti dengan segera, supaya tiada kerosakan yang lebih serius berlaku dan sebagainya. Perlu diperhatikan bahawa ia adalah wajar untuk beroperasi selama maksimum 15 saat untuk mengukur semasa. Had untuk pengukuran harus ditetapkan setidaknya dengan margin minimum. Selepas probe dipasang, perlu memutuskan sambungan litar dan sambungkan peranti itu sendiri - semestinya dalam siri.

Untuk dapat menentukan rintangan aktif unsur, anda mesti terlebih dahulu mencabutnya dari litar, kemudian hubungkan multimeter dengan cara yang selari. Jika anda salah menetapkan nilai maksimum, dalam keadaan ini, ia tidak akan memecahkan peranti digital. Jika ini berlaku, anda akan melihat beberapa unit pada skrin dan tidak lagi.

Agar anda boleh dengan mudah menelefon rantai, tetapkan suis pada multimeter ke mod gelangsar, kemudian tutupkan probe dengan kemas. Peranti mesti menghasilkan isyarat bunyi yang cukup kuat, dan kemudian memaparkan bacaan yang hampir sama dengan sifar mungkin. Prosedur sedemikian, sebagai peraturan, dijalankan untuk mengetahui sama ada penguji kerja bekerja dan sama ada ia mungkin menggunakan multimeter. Dalam keadaan itu, apabila litar yang diuji akan menjadi keseluruhan, maka peranti akan memancarkan isyarat bunyi tertentu, dan kemudian menunjukkan pada skrinnya jumlah rintangan. Sekiranya rantai diperhatikan kerosakan atau kerosakan lain, angka-angka pada skrin akan menunjukkan peningkatan. Dalam sesetengah kes, hanya unit dan tidak ada yang lain. Sesetengah, model yang lebih moden dapat ditunjukkan dalam kes integriti rantaian singkatan khas "O.L9raquo;.

Ia perlu menyemak operasi peranti. Untuk melakukan ini, anda perlu menyambung sebagai tambahan kepada saluran keluar dan voltmeter. Maka cukup untuk mengesahkan pembacaan bahawa voltmeter dan multimeter akan ditunjukkan. Untuk memeriksa sama ada pengukuran semasa adalah betul, bacaan beban berterusan instrumen dan ammeter tambahan mesti diambil.

Jika anda melihat satu unit pada skrin, ini hanya boleh satu perkara: had ditetapkan dengan betul, maka anda perlu mengulangi keseluruhan tatacara memeriksa operasi penguji digital. Kadang-kadang bateri boleh menangkap api - ini bermakna bahawa untuk operasi biasa peranti, ia mesti diganti dengan serta-merta.

Cara menggunakan multimeter: Arahan untuk penggunaan dt-830b, dt-832, dt-838 untuk dummies perlu dikaji sebelum anda mula menggunakan peranti untuk bekerja. Jika selepas anda membaca arahan untuk digunakan, anda mempunyai sebarang soalan, maka anda boleh melihat video laman web kami, di mana anda boleh mendapatkan jawapan yang cepat.

DT multimeter digital hanya boleh kelihatan pada pandangan pertama untuk menjadi peranti yang sangat rumit, pada hakikatnya semuanya sangat mudah. Ia perlu mempunyai pengetahuan minimum untuk aplikasinya dan bersamaan dengan tepat. Jika anda mematuhi semua perkara arahan untuk digunakan, maka anda akan menggunakan peranti sedemikian selama bertahun-tahun, dan pada masa yang sama tidak akan ada kegagalan atau kerosakan dalam operasinya.

Adakah anda suka Blog? Beritahu kami tentang dia!

Pembaikan pangsapuri dengan tangan sendiri

Mana-mana penyalinan bahan tanpa menunjukkan pautan aktif ke sumber adalah dilarang!

Cara menggunakan multimeter untuk teko: video

Seorang juruelektrik yang berpengalaman, yang sering bekerja dengan rangkaian dan membaiki pelbagai peranti, mesti mempunyai multimeter dalam senjata. Peranti ini adalah peranti yang menggabungkan fungsi ohmmeter, ammeter dan voltmeter. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda cara menggunakan multimeter dengan betul, apa yang mereka dan apa yang anda perlu pertimbangkan ketika bekerja dengan peranti ini.

Terdapat dua jenis penguji - elektronik (digital) dan analog. Pada masa kini, analog tidak digunakan kerana berat dan dimensi yang besar. Mereka telah lama digantikan oleh peranti digital - mereka adalah kecil, mudah dan membolehkan pengukuran dengan ketepatan tinggi pengukuran. Ia tidak sukar untuk menggunakannya, terutamanya jika anda memahami arahan dan mengingati peraturan sambungan.

Notasi asas pada multimeter klasik

Seterusnya, kami akan mempertimbangkan peranti digital, kerana anda mempunyai kebarangkalian 99.9% akan melakukannya. Di bahagian hadapan peranti terdapat suis, mod utamanya:

 1. OFF. Ini bermakna penguji dimatikan dan tidak menggunakan tenaga.
 2. ACV. Cara kerja dengan arus bergantian dimasukkan.
 3. DCV. Cara kerja dengan arus langsung dimasukkan.
 4. DCA. Pengukuran arus terus.
 5. Ω. Cara mengukur rintangan konduktor.

Mod penukaran adalah disebabkan menukar suis ke kedudukan yang dikehendaki. Di bahagian bawah atau kanan, anda akan mendapati tiga penyambung yang digunakan untuk menyambungkan probe. Untuk menggunakan multimeter digital dengan betul, anda perlu memahami mod operasi mereka.

Amaran: Kabel hitam selalu disertakan dalam penyambung com. Merah dimasukkan ke dalam soket VΩmA jika kerja sedang dilakukan dengan arus sehingga 200 mA atau multimeter digunakan untuk mengukur rintangan. Jika operasi dilakukan dengan arus yang lebih tinggi daripada 200 mA, kabel disambungkan kepada 10 soket ADC.

Di tempat kerja, adalah perlu untuk mempertimbangkan keperluan ini. Jika anda menggunakan arus tinggi ke soket VΩmA, peranti hanya akan gagal. Pada yang terbaik, ia akan membakar sekering, paling teruk - merosakkan papan induk.

Bagaimana untuk mengukur ketegangan dengan betul

Untuk memahami cara menggunakan multimeter untuk mengukur voltan, anda harus melihat video di bahagian bawah halaman. Prinsipnya mudah - anda menghidupkan probe, pilih voltan dan kirakan nilai dengan sisihan anak panah. Menggunakan peranti elektronik lebih mudah - anda tidak perlu mengira apa-apa. Sebagai contoh, anda perlu mengukur voltan di kedai. Anda memilih mod ACV (semasa bergantian), putar pengantara hitam di Com, merah dalam VΩmA. Anda menganggap bahawa rangkaian 220 volt, tidak 380, jadi letakkan suis ke nilai terdekat. Sekiranya tidak jelas apa voltan dalam rangkaian, letakkan nilai maksimum dan secara beransur-ansur menurunkannya.

Multimeter Panah Klasik

Contohnya, pada tiga kedudukan multimeter anda - 5 volt, 200 volt dan 700 volt. Anda memutuskan untuk mengukur voltan di salur keluar, tetapi tidak tahu voltan itu. Pertama anda meletakkan 700 volt dan mengambil bacaan. Alat ini menunjukkan 235 volt. Anda memahami bahawa pengukuran harus dibuat dalam jarak yang berbeza dan beralih ke 200. Pengukuran seterusnya menunjukkan 223 volt, yang merupakan nilai paling tepat.

Jika anda mengukur voltan dalam rangkaian DC, maka anda perlu menukar tombol ke kedudukan yang sesuai. Penetapan AC pada multimeter - DCV. Segala lagi dilakukan dengan cara yang sama seperti dalam hal pengukuran dengan arus bergantian dengan pemilihan nilai yang paling tepat. Pengukuran dibuat dengan sambungan selari, bukannya berurutan, iaitu, dalam dua fasa, bukannya satu. Tidak mungkin untuk mengeluarkan voltan dari satu dawai.

Amaran: Apabila bekerja dengan elektrik, berhati-hati. Fikirkan tentang apa yang anda lakukan bukan untuk menyebabkan litar pintas dan tidak menyentuh wayar telanjang dari kuar.

Sekiranya anda perlu mencari fasa, anda boleh menggunakan pemutar skru penunjuk - ia membantu mencari fasa dalam 220 volt tanpa menggunakan peranti. Tetapi jika anda membaiki pendawaian, maka anda tidak boleh lakukan dengan satu pemutar skru - fasa boleh di mana-mana, dan sifar - jatuh. Tetapi anda masih perlu bekerja dengan multimeter - inilah asas bagi mana-mana juruelektrik.

Bagaimana untuk mengukur semasa

Pengukuran amperaj bermula dengan penentuan apa jenis semasa yang diperlukan untuk bekerja dengan: pembolehubah atau yang malar. Anda perlu menetapkan suis ke kedudukan yang dikehendaki. Kemudian tentukan arus mana yang kira-kira dalam litar. Sambungkan siasatan kedua ke penyambung yang sepadan (sehingga 200 mA dalam "VΩmA", ke penyambung "10A").

Jika anda tidak tahu apa kekuatan semasa, maka mulakan pengukuran dengan nilai maksimum. Jika anda melihat arus yang lebih kecil pada skrin, kemudian gerakkan palam ke penyambung yang lain. Sekiranya nilai itu juga kurang daripada nilai rujukan, tukar kedudukan pegangan ke nilai arus yang lebih rendah. Baca notasi pada multimeter untuk memahami nilai-nilai yang anda minati, dan bekerja dari maksimum hingga minimum, dan bukan sebaliknya.

Amaran: Untuk mengukur semasa, peranti mesti disambungkan secara siri. Ia termasuk dalam rangkaian kepada satu kabel, yang membolehkan anda menentukan nilai kekuatan semasa dengan ketepatan yang tinggi.

Jenis multimeter

Kami mengukur rintangan peranti

Mempelajari penyahkodan notasi pada multimeter, anda akan mencari ikon "Ω". Skala ini digunakan untuk mengukur rintangan. Di sini anda tidak lagi perlu memilih parameter maksimum - anda boleh memulakan pengukuran dari mana-mana kedudukan. Kami mengesyorkan bermula dengan sederhana - jika pembacaan lebih besar, kemudian alihkan pemegang ke hadapan, jika kurang - kemudian kembali.

Sekiranya anda mengukur rintangan unsur yang berasingan dan bukannya elemen individu, maka pastikan ia tidak menstabilkannya, jika tidak, peranti akan gagal atau menunjukkan data yang salah. Ini terpakai kepada mana-mana peranti langsung. Jika anda membaiki alat kawalan jauh dari TV, kemudian tarik keluar bateri daripadanya, jika candelier dengan transformer - kemudian matikan kuasa secara automatik. Dalam litar pengukuran rintangan tidak ada keperluan - hanya peranti dan peranti itu sendiri.

Jika anda merancang untuk mengukur rintangan dalam litar kenderaan (contohnya, memeriksa starter atau alternator), pastikan anda melepaskan bateri. Baca tentang cara menggunakan multimeter di dalam kereta. Sila ambil perhatian bahawa bateri memberikan arus terus dengan voltan sebanyak 12 volt, jadi laraskan dengan betul angka-angka ini.

Bagaimanakah anda memahami apa yang anda mengukur dalam julat yang salah? Jika "Over", "Ol" atau "1" dipaparkan pada skrin, itu bermakna bacaan tidak dapat diambil, jadi beralih ke langkah di atas. Jika skrin dinyalakan "0", maka anda perlu mengurangkan nilai.

Tiada apa-apa yang sukar dalam pengukuran rintangan - anda dijamin dengan cepat memahami peranti itu jika anda mempelajari arahan dan ingat beberapa peraturan asas. Sentiasa mula mengukur nilai-nilai dengan margin, turun dari atas, sambungkan peranti dengan betul dan memantau integriti penebat probe untuk mengelakkan kejutan pendek atau kejutan elektrik.

Bagaimana cincin dengan betul rantaian

Cek adalah cek jika terdapat hubungan di rangkaian. Fungsi ini digunakan terutamanya oleh pembaik canggih yang terlibat dalam pemulihan peralatan atau peranti. Orang biasa biasanya tidak memerlukan fungsi ini, tetapi masih perlu memahami cara menggunakannya.

Suis perlu memilih mod dail (ia ditunjukkan oleh segitiga dengan garis menegak atau kurungan menegak sama dengan ikon "kekerasan"). Kemudian probe perlu menelepon jalan. Sekiranya keseluruhan, maka anda akan mendengar suara penceramah itu.

Amaran: apabila dawai itu perlu dipertingkatkan, supaya tiada arus mengalir sama sekali. Gunakan multimeter untuk menguji rangkaian di bawah voltan dilarang - sama ada akan menunjukkan data yang salah, atau ia akan gagal.

Baca arahan sebelum menggunakan peranti

Dalam kes yang manakah perlu menggunakan multitesters dalam rejimen tulang belakang? Jika anda perlu menentukan pengendalian kabel tersebut. Contohnya, anda telah membuka beberapa dozen kabel untuk rangkaian LAN untuk setiap jadual atau peranti, tetapi terlupa untuk melabelnya. Dalam kes ini, dan boleh ditentukan dengan mudah. Anda perlu memilih satu kabel, jalur dua wayar di atasnya dan tutupnya (sebagai contoh, kuning dan hijau). Kemudian anda pergi ke hujung balok yang lain dan hubungi setiap wayar hijau dan kuning pada setiap kabel. Apabila tester bereaksi, anda mencari kabel yang anda cari.

Kami menyenaraikan kaedah asas untuk menggunakan multimeter untuk pemula - ini cukup untuk membuat 95% daripada semua operasi rumah tangga. Seorang juruelektrik rumah tidak semestinya perlu memeriksa transistor dan fungsi kompleks lain - mereka hanya diperlukan oleh pembaiki elektronik. Jadi jangan sampai kepala anda turun.

Di bawah ini kami akan memberitahu anda beberapa nuansa yang akan memudahkan kehidupan anda apabila bekerja dengan peranti:

 1. Bagi kebanyakan penguji Cina, probe sangat rapuh dan tidak stabil. Mereka boleh diperkuat dengan meletakkan cambric di tempat di mana kabel keluar dari tiub memegang.
 2. Sentiasa ingat bahawa anda perlu mengukur dari nilai yang besar kepada nilai yang lebih kecil. Jika anda masih terlupa tentang peraturan ini dan peranti turun, jangan tergesa-gesa untuk merasa kecewa. Ia mempunyai sekering - mungkin dia berjaya menyelamatkan dewan dan membakar dirinya sendiri. Gantikannya dengan yang baru. Jangan gunakan fius buatan sendiri atau wayar - mereka tidak akan menyimpan unit pada masa akan datang.
 3. Jangan lupa bahawa peranti ini dikuasakan oleh bateri dan perlu ditukar secara berkala. Jika Bat muncul di skrin, ia akan segera duduk.
 4. Suis boleh diputar dalam sebarang arah, tetapi hanya jika probe tidak disambungkan ke sumber voltan. Anda tidak boleh memasangkan mereka ke dalam alur keluar dan memutar pemegang di kedua-dua arah.
 5. Apabila mengukur voltan, anda tidak perlu menangkap fasa dan sifar - anda boleh menyambung ujian membawa kepada sebarang kenalan. Sekiranya kekutuban itu salah, Peranti hanya akan menunjukkan nilai dengan tanda tolak.

Untuk memudahkan anda menguasai peranti itu, tonton video tentang cara menggunakan multimeter untuk patung-patung. Kajian ini akan difahami walaupun untuk pemula.

Cara menggunakan multimeter - arahan untuk patung-patung

Pertama sekali, mari kita beritahu secara ringkas apa yang ada di panel depan alat ukur dan fungsi apa yang boleh anda gunakan semasa bekerja dengan tester, dan kemudian beritahu anda bagaimana untuk mengukur rintangan, ampere dan voltan dalam rangkaian. Jadi, di bahagian depan multimeter digital terdapat simbol-simbol berikut:

 • OFF - penguji dimatikan;
 • ACV - voltan bersilih ganti;
 • DCV ialah voltan DC;
 • DCA - arus terus;
 • Ω adalah rintangan;

Anda boleh melihat rupa penguji elektronik di hadapan anda dalam foto:

Mungkin, anda segera menarik perhatian kepada 3 penyambung untuk sambungan probe? Jadi di sini ia adalah perlu untuk segera memberi amaran kepada anda bahawa anda perlu untuk menyambung ukuran sesungut betul kepada penguji. Kawat hitam sentiasa disambungkan ke output yang dilabel COM. Merah pada keadaan: untuk memeriksa voltan sesalur kuasa, aliran elektrik sehingga 200 mA atau rintangan - ia adalah perlu untuk menggunakan pembebasan «VΩmA», jika anda mahu untuk mengukur nilai semasa yang melebihi 200 mA, pastikan untuk memasukkan membawa merah ke dalam terminal dengan gelaran "10 ADC». Jika anda akan mengabaikan keperluan ini, dan akan menggunakan penyambung «VΩmA» untuk mengukur arus tinggi Multimeter cepat gagal kerana sekering akan terbakar!

Terdapat juga peranti jenis lama - analog atau, kerana masih dipanggil, multimeter panah. Model dengan anak panah itu hampir tidak digunakan, kerana skala sedemikian mempunyai kesilapan yang lebih tinggi dan, di samping itu, mengukur voltan, rintangan dan ampere di papan suis adalah kurang mudah.

Sekiranya anda berminat untuk menggunakan multimeter penunjuk di rumah, segera cadangkan tontonan visual video:

Mengenai bagaimana menggunakan model digital penguji yang lebih moden, kami akan membincangkan dengan lebih terperinci kemudian, selepas mengkaji arahan langkah demi langkah dalam gambar.

Untuk secara bebas mengukur voltan dalam litar, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menukar suis ke kedudukan yang dikehendaki. Dalam rangkaian dengan voltan gantian (contohnya, di dalam soket), anak panah suis mestilah berada di kedudukan ACV. Probe harus disambungkan ke soket COM dan "VΩmA". Seterusnya, pilih julat voltan anggaran dalam rangkaian. Jika pada peringkat ini terdapat kesukaran, lebih baik untuk menetapkan suis ke nilai tertinggi - contohnya, 750 volt. Selanjutnya, jika paparan menunjukkan voltan yang lebih rendah, anda boleh menukar suis ke tahap yang lebih rendah: 200 atau 50 volt. Oleh itu, dengan mengurangkan setpoint ke tetapan yang lebih sesuai, anda boleh menentukan nilai yang paling tepat. Dalam rangkaian dengan voltan malar, gunakan multimeter dengan cara yang sama. Biasanya dalam kes terakhir, suis paling baik ditempatkan pada 20 Volt (contohnya, apabila membaiki kereta elektrik).

Nuance yang sangat penting yang perlu anda ketahui - untuk menyambung tentakel ke rantaian yang anda perlukan selari, seperti yang ditunjukkan dalam gambar:

Itulah cara untuk menggunakan multimeter untuk menentukan voltan DC dan AC dalam litar elektrik. Seperti yang anda lihat, tidak ada yang rumit, perkara utama adalah tidak menyentuh bahagian-bahagian telinga dengan tangan, jika tidak kejutan elektrik harus dielakkan. Dengan cara ini, anda juga boleh menggunakan pemutar skru penunjuk sebagai penunjuk voltan!

Untuk mengukur arus semasa dalam litar oleh multimeter, pertama sekali diperlukan untuk menentukan sama ada arus yang berterusan atau berselang-seli mengalir melalui wayar. Selepas itu, anda perlu mengetahui nilai anggaran di Amps untuk memilih soket yang sesuai untuk menyambungkan siasatan hitam - "VΩmA" atau "10A". Kami mengesyorkan agar anda memasukkan siasatan dahulu ke dalam penyambung dengan nilai arus yang lebih tinggi dan jika paparan menunjukkan nilai yang lebih kecil, matikan palam ke soket yang lain. Jika, sekali lagi, anda melihat bahawa nilai yang diukur adalah kurang daripada titik setempat, ia perlu menggunakan julat dengan nilai yang lebih kecil dalam Amps.

Kami menarik perhatian anda kepada hakikat bahawa jika anda memutuskan untuk menggunakan multimeter sebagai ammeter, sambungkan penguji ke litar secara siri, seperti yang ditunjukkan dalam gambar:

Nah, perkara yang paling selamat berkenaan dengan keselamatan multimeter adalah dengan menggunakan peranti untuk mengukur rintangan elemen litar. Dalam kes ini, anda boleh menetapkan suis ke pelbagai rangkaian "Ω", dan kemudian pilih tetapan yang sesuai untuk pengukuran yang lebih tepat. Titik yang sangat penting - sebelum menggunakan peranti untuk mengukur rintangan, pastikan untuk mematikan kuasa dalam litar, walaupun bateri biasa. Jika tidak, tester anda mungkin menunjukkan nilai yang tidak betul dalam mod ohmmeter.

Yang paling sering untuk mengukur rintangan dengan multimeter ialah apabila anda membaik pulih peralatan rumah anda. Sebagai contoh, jika besi tidak berfungsi, anda boleh mengukur rintangan unsur pemanasan, yang kemungkinan besar gagal.

Dengan cara ini, jika anda melihat nilai "1", "OL" atau "OVER" dalam pengukuran rintangan pada segmen litar dengan multimeter, maka anda perlu menukar suis ke julat yang lebih tinggi. Apabila setpoint dipilih, kelebihan berlaku. Pada masa yang sama, jika "0" dipaparkan pada dail, gerakkan penguji ke julat pengukur yang lebih kecil. Ingat masa ini dan gunakan multimeter apabila mengukur rintangan tidak akan sukar!

Jika anda melihat panel hadapan penguji, anda boleh melihat beberapa fungsi tambahan, yang belum kami sampaikan. Sesetengah daripada mereka hanya digunakan oleh juruteknik radio yang berpengalaman, oleh itu, tidak berguna bagi juruelektrik tempatan untuk bercakap tentang mereka (masih dalam persekitaran domestik mereka tidak berguna). Tetapi ada satu lagi mod penguji yang lebih penting, yang, mungkin, anda akan menggunakan - pendail (dalam gambar di bawah kita menunjukkan penetapannya). Sebagai contoh, untuk mencari litar terbuka di litar, anda perlu memanggil pendawaian, dan jika litar ditutup, anda akan mendengar petunjuk bunyi. Untuk melakukan ini, hanya menyambung ujian membawa kepada 2 titik litar yang diperlukan.

Sekali lagi, nuansa yang sangat penting - makanan di rantai yang akan anda nampak mestilah dimatikan. Sebagai contoh, jika anda memutuskan untuk menelefon pendawaian di rumah, cabut pemutus litar masukan di papan suis untuk tempoh operasi. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan multimeter dengan bekalan kuasa yang disambungkan!

Dan akhirnya, kami menasihatkan anda untuk melihat cara menggunakan model multimeters yang paling popular. Mungkin anda hanya membeli salah satu peranti berikut dan arahan visual akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan versi pembelian meter!

Ini menyimpulkan arahan kami. Kami berharap bahan kami membantu anda mempelajari cara menggunakan mod asas alat universal dan sekarang anda tahu cara menggunakan multimeter di rumah dan apa yang diperlukan untuk mengukur rintangan, voltan dan arus dalam litar!

Halo, Saya seorang pemula, saya belajar multimeter dan lain-lain Susah, sudah bersara selama 6 tahun Saya sangat suka laman web anda dan saya sangat senang menggunakannya. Ia bagus.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

61 − 56 =