Origami untuk kelas 4

Burung origami

Applique dengan tema "Winter9raquo; untuk sekolah rendah

Kelas induk "Membuat patung burung dalam teknik origami"

Pengarang: Kochugueva Inna Viktorovna, guru kelas utama MKOU SOSH Pobeda, Daerah Perbandaran Khabarovsk, Wilayah Khabarovsk.

Matlamat: pelaksanaan mini "Kantin Burung" dalam rangka acara sekolah "Bantuan Wintering Birds".

pembentukan kualiti seperti penyayang, amal, bantuan bersama;

penjelasan pengetahuan mengenai struktur badan burung;

pembangunan kemahiran motor halus jari;

pembentukan langkah komunikatif dan pengawalseliaan.

Pengeluaran karya ini tersedia untuk pelajar kelas 3-4. Kerja awal pada pelajaran terdahulu: membuat applique "feeder9raquo; dengan templat.

Imej burung yang dicipta oleh tangannya sendiri akan menjadi peringatan yang sangat baik tentang keperluan penjagaan berterusan untuk burung musim sejuk di kawasan mereka. Ini amat penting pada musim sejuk.

Bahan dan alat yang diperlukan:

- 2 helai kertas, digabungkan dengan warna;

1

- Lem (jika perlu - sekiranya kertas tebal dan teruk bengkok, anda boleh menyambungkan butiran "melarikan diri") dengan tetesan gam.

1. Sediakan 2 helai kertas berwarna, digabungkan dengan warna.

2. Potong daripada mereka 2 kotak yang sama.

3. Lipatkan kotak dengan sisi yang salah antara satu sama lain, menggabungkan sudut-sudut.

4. Tambah dua lapisan persegi diagonal.

5. Bengkokkan dua lapisan kertas supaya sudut turun kira-kira 1/3.

6. Blok yang terhasil dilipat separuh secara menegak.

7. Matikan benda kerja mengikut arah jam sehingga sudut tajam yang lebih rendah berada di sebelah kiri. Kami membentuk paruh burung dari situ.

8. Bengkokkan salah satu sudut yang kelihatan ke bawah. Ia akan menjadi sayap.

9. Tepat kerja yang sama dilakukan dengan sudut bawah yang lain, sehingga membentuk sayap kedua.

10. Dari sebelah kepala yang bertentangan, kita menggariskan kontur badan burung dan memotong bahagian yang tidak diperlukan.

11. Mulailah membentuk bulu ekor, mengukir segitiga sempit panjang.

12. Dengan cara yang sama kita membentuk bulu sayap.

13. Kami menambah angka burung dengan mata. Mereka boleh disisipkan atau dicat.

14. Menempatkannya ke feeder yang diperbaiki, kami akan melawat kantin burung sebenar.

Dari paparan tingkap -

Pada cawangan cemara

Ia penting untuk duduk ...

Berhampiran jiran mereka -

Burung hidup kawat.

Foto burung yang kami lakukan dengan kanak-kanak.

Burung suam di musim sejuk!

Biarkan dari semua hujung

Kepada anda akan terbang, sebagai rumah,

Kuda di teras.

Orang miskin adalah makanan ternakan mereka.

Sebilangan bijirin diperlukan,

Sejumlah kecil - dan tidak mengerikan

Berapa banyak daripada mereka mati - tidak kira,

Tetapi dalam hati kita ada

Dan untuk burung itu hangat.

Adakah mungkin untuk dilupakan:

Dan dibiarkan menghabiskan musim sejuk

Bersama orang.

Membiasakan burung dengan fros

Jadi tanpa lagu-lagu tidak perlu

Kami mengalu-alukan musim bunga!

Penggunaan bahan-bahan dari sumber ini dibenarkan hanya dengan kebenaran bertulis pentadbiran tapak

Pembentangan untuk pelajaran (kelas 4) mengenai topik:

Persembahan kepada aktiviti selepas jam selepas kelas di kelas 4 mengenai topik: "Bunga Lotus (origami)"

Pembentangan ini yang saya gunakan dalam menjalankan aktiviti kelas luar terbuka di seminar serantau. Terdapat sedikit sejarah origami, peraturan origami, legenda dan maklumat tentang teratai, rancangan untuk memasang bunga teratai dalam teknik origami modular.

Pratonton:

Vishnevsky cawangan MKOU "Prigorodnenskaya SOSH" Dunia sihir origami. Lotus Melaksanakan dari pelajar sekolah rendah Selitskaya Elena Ivanovna

Origami dalam terjemahan bahasa Jepun - lipatan kertas. Lagipun, "horo" bermaksud "dilipat" dalam bahasa Jepun, dan "kami" bermaksud "kertas" dan "tuhan" pada masa yang sama.

Origami adalah seni plastik kertas, dilahirkan di Jepun. Walaupun kertas itu sendiri muncul di China, ia berada di Jepun yang mereka fikir untuk menambah angka kecantikan yang menakjubkan daripadanya. Pada zaman purba Origami mempunyai tujuan keagamaan. Mereka menghiasi kuil-kuil dan patung dewan rahmat Kannon "berbilang" dan "ribuan kali", untuk menghiburkannya dan meminta perlindungan.

Kemudian, seni kertas lipat mula berurusan dengan wanita dan kanak-kanak. Ia menjadi sebahagian daripada tradisi dan adat istiadat, perhiasan cara hidup Jepun, perarakan karnival, cuti umum.

Peraturan Origami 1. Bekerja dengan tekun. 2. Lipat di atas meja. 3. Jalur lipat dilakukan dengan perlahan dan dengan tekanan. 4. Sentiasa pegang angka itu sebagai guru memegangnya. 5. Adakah anda ingin bertanya - angkat tangan anda, jangan berteriak. 6. Adakah perkara yang betul itu sendiri - membantu jiran. 7. Ikut peraturan untuk bekerja dengan gunting. 8. Selepas bekerja, berhati-hati dengan semua sampah.

Untuk menghasilkan bunga yang anda perlukan: Kertas warna Gunting Ruler Thread pensil sederhana

Langkah 1. Menggunakan penguasa dan pensil sederhana, tandai 8 merah jambu dan 4 segi empat hijau dengan sisi 135 mm dan 75 mm 2. Potong segi empat tepat ini

2 langkah 3. Bengkokkan setiap segi empat tepat di sepanjang sisi panjang 4. Bengkokkan sudut ke tengah dengan satu dan sisi yang lain.

3 tahap 5. Bengkokkan sisi panjang ke tengah dengan satu dan sisi yang lain. 6. Lipat kelopak separuh dengan lipatan ke luar, dan daun dilipat ke dalam.

4 peringkat 7. Satu daun hijau mempunyai 2 merah jambu.

5 tahap 8. Kami meletakkan brosur satu ke yang lain seperti dalam foto.

6 tahap 9. Empat kumpulan digunakan untuk satu sama lain, ikatan di tengah dan bengkok dalam bentuk bintang.

Langkah 7 10. Mulailah memutar satu lembaran teratai melalui satu. Dan jadi keempat. Perlu untuk memutar dengan sangat hati-hati, bermula dari pinggir, supaya tidak terputus di pangkalan.

Langkah 8. 11. Kemudian kita tambahkan empat daun merah jambu yang tinggal. Seterusnya, baris kedua daun merah jambu juga melalui satu.

Peringkat 9. Akhirnya, kita keluar semua daun hijau.

Saya ingin kejayaan kreatif anda!

Mengenai topik: perkembangan metodologi, persembahan dan abstrak

Persembahan untuk aktiviti luar jam ke atas topik: "Membuat mainan pokok natal dari bahan buangan" - membuat kepingan salji.

Persembahan lagu: "Petani di dell" di sekolah rendah dengan tema: "Kehidupan di bandar dan kampung".

Peralatan visual untuk pelajaran bahasa Inggeris mengenai topik "Haiwan peliharaan".

Pelajaran ini dari bahagian "Matematik Hutan" bertujuan untuk pelajar kelas pertama dan mewakili integrasi dunia dan matematik di sekelilingnya. Semasa pembangunan kelas itu pos.

Pelajaran ini dibangunkan dan dijalankan untuk kanak-kanak kelas 4 dalam bulatan "The Magic World of Origami".

Persembahan kepada kelas selepas aktiviti kelas terbuka "Menguasai Berkelas" kelas 4 dengan tema "Aplikasi kapasiti cakera kapas." Komposisi sejambak bunga mawar ".

Pembentangan telah dibangunkan untuk pelajaran terbuka mengenai topik ini "Kekayaan bawah tanah kami" QMS "Sekolah Rusia". Pembentangan ini mengandungi bahan sejarah tempatan mengenai mineral rantau Voronezh.

Origami 4-6 mata

Satu lagi jerung untuk hari ini dari Fernando Gilgado

Untuk hari ini, kami mempunyai origami palu yu yang dicipta oleh Fernando Gilgado.

Pelajaran video, bagaimana melipat origami gagak.

Anda tidak dapat membayangkan betapa banyak jenis peralatan ketenteraan yang dipikirkan oleh tuan origami asal. Berikut adalah kereta lain, berperisai, jadi mata akan menyenangkan sebelum bercuti. 9 Mei adalah sangat dekat! Dengan yang akan datang.

Origami ciptaan lucu. Tahap kesukaran adalah sederhana. Kami menambah dan membuat bahagia anak-anak kami.

Dan tidak sama sekali dalam topik ini, sama seperti itu, untuk kuantiti yang kita buat katak permulaan modular.

Sehingga 9 Mei terdapat sedikit masa dan hanya kekasih super cepat untuk melipat origami masih boleh mempunyai waktu untuk membuat kerajinan untuk orang tersayang.

Bagi peminat transformer - robot origami

Gorila origami. Origami model ini jelas menggariskan siluet monyet, seperti artikel ideal untuk kreativiti kanak-kanak.

Berikut adalah gorila origami comel yang akan ditambah kepada koleksi haiwan Afrika kita.

Kuda origami. Tahap kesukaran adalah mudah. Untuk melipatgandakan model origami ini, anda memerlukan sekeping kertas A3.

Hanya pada masa untuk percutian pada 9 Mei, anda masih mempunyai masa untuk mengumpul tangki origami ini dan memberikannya kepada datuk anda. Dia akan menghargai!

Satu lagi kad pos pelbagai fungsi Kad Origami Bayi Pop-up. Perkara yang dibuat tangan ini boleh dimainkan dengan bayi: model anak-anak Card Pop-up, claps, dan kad ini boleh digunakan sebagai penutup dari kotak.

Tidak tahu apa yang perlu menyimpan perhiasan, saya cadangkan anda membuat dada untuk harta anda. Tunjukkan keaslian anda)))

Satu lagi model origami yang bagus dari Jo Nakashima. Cara melipat origami naga secara terperinci ditunjukkan dalam tutorial video.

Apabila anda memotong pokok Krismas, anda mahu melihat sesuatu yang baru setiap tahun yang mengingati tahun lalu. Bintang origami yang dibuat oleh tangan sendiri, duduk pada malam musim sejuk di perusahaan orang yang mereka sayangi, akan meninggalkan kesan mengingat tahun yang berlalu. Dan setiap tahun, dapatkan bintang keluar dari kotak dengan mainan Krismas yang anda akan ingat.

Jika ini berlaku, anda sama sekali tidak mempunyai apa-apa yang perlu dilakukan pada hujung minggu percutian. Dan anak-anak anda diminta bermain dengan mereka, maka pokok origami ini hanyalah satu rahmat untuk anda. Melakukan pokok Krismas dengan anak anda bersama-sama, anda akan menghabiskan masa kira-kira dua jam dengan sempurna, mengembangkan perhatian kepada ketepatan kemahiran motor anak anda. A.

Rose origami adalah hadiah yang indah, dibuat oleh diri anda pada 8 Mac.

Kusudama seperti ini sangat sesuai untuk menghiasi bilik kanak-kanak dengan tangan sendiri atau menghias kumpulan dengan tangan mereka sendiri atau menghias kelas dengan tangan mereka sendiri atau menghias bilik dengan tangan mereka sendiri, terutamanya sejak cuti Tahun Baru hanya sekitar sudut. Jadi, amatur lipatan kertas dipanggil dari kerjanya.

Seperti yang sudah anda ketahui, banyak produk dalam teknik origami bermula dengan lipatan yang sudah diketahui - yang disebut "bentuk asas". Cara yang berkesan untuk mencipta reka bentuk baru ialah "overlay9raquo; satu bentuk kepada yang lain. Kaedah ini digunakan untuk.

Origami adalah penjelmaan semula moden seni lukisan lilin Jepun kuno. Laman ini mengandungi arahan terperinci untuk memasang origami dengan tangan mereka sendiri dan artikel mengenai evolusi origami, hubungan antara origami, matematik dan kejuruteraan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 − = 66